Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA TEHNICA nr. 10 din 20 aprilie 1994  privind cambia si biletul la ordin    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA TEHNICA nr. 10 din 20 aprilie 1994 privind cambia si biletul la ordin

EMITENT: BANCA NATIONALA A ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 119 bis din 14 iunie 1995
Text extras din Norma tehnica 10 din 20 aprilie 1994.

ART. 1
În temeiul <>art. 2 alin. 1 din Legea nr. 33/1991 privind activitatea bancarã şi în completarea <>Normelor-cadru nr. 6 din 8 martie 1994 privind comerţul fãcut de societãţile bancare şi celelalte societãţi de credit cu cambii şi bilete la ordin pe baza <>Legii nr. 58/1934 asupra cambiei şi biletului la ordin, modificatã prin <>Ordonanta Guvernului nr. 11/1993 , aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 83/1994 , se aproba prezentele norme tehnice ale acestor titluri de credit şi instrumente de plata.

CAP. 1
Dispoziţii comune cambiei şi biletului la ordin

ART. 2
Banca Nationala a României şi societãţile bancare accepta în operaţiunile lor cambii şi bilete la ordin al cãror suport de hârtie este recomandabil sas îndeplineascã condiţiile tehnice enumerate la art. 3 al prezentelor norme.
ART. 3
Calitatea hârtiei pe care se tipareste
O mostra de hârtie supusã la probe este consideratã în conformitate cu specificaţiile din prezentele norme tehnice, atunci când valorile înregistrate se afla în limitele specificate mai jos:
3. 1. Greutate: 95,0 g/mp +/- (5/100), conform ISO*) 536;
3. 2. Grosime: minimum 105 microni, conform ISO 534 (maximum nespecificat);
3. 3. Rugozitatea Bendtsen: ambele suprafeţe: maximum 150 ml/min (minimum nespecificat) conform ISO 2494;
3. 4. Rezistenta la rupere: longitudinala: minimum 7.9 mN; ISO 2493 diagonala: minimum 3.1 mN;
3. 5. Permeabilitatea la aer: minimum 27 s/100 ml conform ISO 3687 maximum 450 ml/min;
3. 6. Rezistenta interna la rupere: minimum 705 mN în ambele direcţii conform ISO 1974;
3. 7. Capacitatea de absorbţie a apei: 40 - 60 g/mp;
3. 8. Grad de reflexie: 60% - 70% conform ISO 2470;
3. 9. Opacitatea: minimum 85% conform ISO 2471;
3. 10. Impuritati admise:
- maximum 250 de puncte pe mp pentru punctele de dimensiuni de maximum 0,1 mm;
- maximum 25 de puncte pe mp pentru puncte de dimensiuni cuprinse între 0,1 mm - 0,2 mm;
3. 11. Proprietãţi de scriere: hârtia folositã trebuie sa facã posibila scrierea cu cerneala sau pasta de pix de culoare albastra sau neagra;
3. 12. Alte condiţii: hârtia folositã trebuie sa fie neteda şi fãrã indoituri, ea nu trebuie sa conţinã nici un fel de incluziuni magnetice şi sa aibã o calitate satisfãcãtoare din punct de vedere al direcţiei fibrei;
3. 13. Condiţii de securitate şi de prevenire a falsificãrii:
Pentru a preveni falsificarea titlurilor de credit, hârtia va fi tratata chimic, astfel încât sa se determine schimbarea titlului de credit atunci când se incearca ştergerea cu un lichid chimic a unor date înscrise pe titlu.
___________
* Internaţional Organization for Standardization

ART. 4
Titlurile de credit trebuie sa aibã dimensiunile urmãtoare:
Dimensiunile titlurilor de credit
Lungime: - 180 mm
Latime: - 95 mm
Abaterile în plus sau în minus nu pot depãşi 1 mm.
ART. 5
Marginile de referinta
Toate dimensiunile orizontale sunt mãsurate de la marginea din dreapta de pe fata (recto) titlului de credit. Toate dimensiunile verticale sunt mãsurate de la marginea de jos de pe fata (recto) titlului de credit, cunoscutã sub denumirea de margine inferioarã. Este obligatorie pãstrarea marginilor de referinta, astfel încât acestea sa fie utilizate la alinierea documentului în mecanismele automate.
ART. 6
Carnetele de titluri de credit şi perforatiile
În cazul în care societãţile bancare furnizeazã clienţilor carnete de credit, acestea trebuie sa fie legate la stanga titlurilor de credit.
Perforatiile trebuie sa asigure o detaşare precisa a titlurilor de credit din carnet şi o pãstrare corespunzãtoare a acestora. În acest scop se vor utiliza perforatiile cu crapaturi sau taieturi, cu 6-9 legãturi la fiecare 25 mm şi cu o tesatura de reţinere de aproximativ 30 miimi la 0, 75 mm. Perforatiile de separare sunt permise numai la marginile din stanga a fetei (recto) titluri de credit.
Între marginea din stanga a titlului de credit şi linia perforatiilor se va pãstra un spaţiu de 3 mm - 5 mm. carnetul de titluri de credit nu trebuie sa prezinte cresteri în înãlţime în zona de perforatie.
Titlurile de credit prezentate unei societãţi bancare nu trebuie sa prezinte taieturi sau alte perforatii, cu excepţia celor de separare, prevãzute mai sus.
Înainte de remiterea titlului de credit cãtre Banca Nationala a României sau o societate bancarã, toate urmele de perforatii, inclusiv microperforatiile trebuie sa fie indepartate prin tãiere.
ART. 7
Atasari de alte acte
Banca Nationala a României şi societãţile bancare nu vor accepta în operaţiunile lor titluri de credit la care sunt anexate, prin diverse modalitãţi, alte acte, cu excepţia foilor de prelungire ("allonge").
ART. 8
Banda alba
Fiecare titlu de credit are rezerva a banda alba pe care nu se scrie şi nu se aplica ştampile. În zona benzii albe nu va fi tipãrit nimic atât pe fata (recto), cat şi pe spatele (verso) titlului de credit cu excepţia caracterelor necesare procesarii automate a acestuia, care constituie linia codurilor.
Dimensiunile benzii albe sunt:
a) pe verticala 16 mm de la marginea inferioarã;
b) pe orizontala, pe intreaga lungime a titlului de credit.
Banda alba este limitatã de restul titlului de credit printr-o linie în partea sa superioarã, care coincide cu linia inferioarã de delimitare a acestuia. Banda alba nu are alte linii de demarcatie.
ART. 9
Banca Nationala a României va emite în timp util norme tehnice şi standarde privind linia codurilor.
ART. 10
Reguli generale.
Desenarea, aranjarea şi tipãrirea tuturor elementelor componente ale standardelor de conţinut ale titlurilor de credit trebuie sa se efectueze orizontal.
În afarã informaţiilor descrise mai jos, nici o alta informaţie nu este permisã pe fata (recto) sau spatele (verso) cambiei.

CAP. 2
Normele specifice cambiei

ART. 11
Desenul şi redactarea cambiei
Fata (recto) cambiei este alcãtuitã, în mod obligatoriu, din 7 zone ale cãror amplasãri, conţinut şi dimensiuni vor fi realizate în conformitate cu regulile de mai jos şi cu anexa nr. 1 a.
Cele 7 zone ale fetei cambiei sunt delimitate între ele de linii continue de 0,5 mm.
Zona 1: alocata pentru elementele de identificare ale tragatorului;
- zona 1 este întotdeauna plasata în coltul din stanga sus al cambiei şi cuprinde urmãtoarele înscrisuri şi spaţii de completat:
* înscrisul "TRAGATOR" ca titlu al zonei, pozitionat central, în partea superioarã a zonei, tipãrit cu majuscule, ingrosat;
* spaţiu marcat prin linie punctata cu lungimea de minimum 60 mm necesar completãrii numelui sau denumirii tragatorului;
* înscrisul "Cod fiscal" - aliniat la stanga, urmat de un spaţiu marcat printr-un dreptunghi cu lãţimea de de minimum 4 mm şi lungimea de minimum 34 mm, imprimat în contrast slab, necesar completãrii codului fiscal al tragatorului;
* înscrisul "Adresa" - aliniat la stanga, urmat de un spaţiu marcat prin 2 randuri de linii punctate cu lungimea de minimum 45 şi, respectiv, 55 mm, necesar completãrii adresei tragatorului;
Zona 2: alocata pentru date privind acceptate cambiei de cãtre tras;
- zona 2 este întotdeauna plasata sub zona 1 şi cuprinde urmãtoarele înscrisuri şi spaţii de completat:
* înscrisul "ACCEPTAT" ca titlu al zonei, pozitionat central, în partea superioarã a zonei, tipãrit cu majuscule, ingrosate;
* înscrisul "de" urmat de un spaţiu marcat prin linie punctata cu lungimea de minimum 55 mm, necesar completãrii numelui sau denumirii acceptatului;
* spaţiul marcat prin linie continua cu lungimea de minimum 36 mm, sub care se afla înscrisul "Semnatura acceptantului". În dreapta acestui spaţiu se afla înscrisul "L.S.".
Zona 3: alocata pentru date privind avalizarea cambiei;
- zona 3 este întotdeauna plasata sub zona 2 şi cuprinde spaţii de completat:
* înscrisul "AVALIZAT" ca titlu al zonei, pozitionat central, în partea superioarã a zonei, tipãrit cu majuscule, ingrosat;
* înscrisul "de" urmat de un spaţiu marcat prin linie punctata cu lungimea de minimum 50 mm, necesar completãrii numelui sau denumirii avalizatului;
* spaţiu marcat prin linie continua, cu lungimea de minimum 36 mm, sub care se afla înscrisul "Semnatura avalistului". În dreapta acestui spaţiu se fala înscrisul "L.S.".
Zona 1, zona 2 şi zona 3 vor ocupa partea stanga a cambiei.
Zona 4: alocata pentru date privind conţinutul propriu-zis al cambiei;
- zona 4 este întotdeauna plasata pe centrul cambiei, începând din parte superioarã a titlului şi cuprinde urmãtoarele înscrisuri şi spaţii de completat:
* înscrisul "Plãtiţi în schimbul acestei CAMBII" este alineat la stanga, în partea superioarã a zonei 4, cuvântul "CAMBII" fiind tipãrit cu majuscule, ingrosat, cu caractere de minimum 2,5 mm;
* înscrisul "trase în ... exemplare" necesar completãrii numãrului de exemplare, aliniat la stanga;
* înscrisul "stipulatã" urmat de un spaţiu marcata prin linie punctata, cu lungimea de minimum 70 mm, necesar completãrii mentiunilor facultative ale cambiei;
* înscrisul "suma de" urmat pe acelaşi rând de un dreptunghi cu lungimea de minimum 10 mm şi lãţimea de minimum 5 mm, necesar completãrii monedei şi un marcaj special, imprimat în contrast slab, destinat înscrierii sumei exprimate în cifre.
Pentru spaţiul alocat înscrierii sumei în cifre sunt prevãzute separatoare de ordin de mãrime şi separator de cifre zecimale. Punctul zecimal este tipãrit în contrast puternic. Suma trebuie sa fie alineata la dreapta, iar spaţiile rãmase necompletate se completeazã cu asteriscuri în vederea evitãrii fraudelor.
Sub aceste spaţii sunt tipãrite, între paranteze, indicaţiile: "(moneda)" şi, respectiv, "(în cifre)" (anexa nr. 1 b).
* spaţiu pentru suma exprimatã în litere situat sub suma exprimatã în cifre, delimitat prin doua dreptunghiuri imprimate în contrast slab; lungimea dreptunghiurilor este de minimum 60 mm, iar lãţimea este de minimum 4 mm, având un spaţiu de minimum 2,5 mm între ele; între cele doua dreptunghiuri se tipareste înscrisul "(în litere)";
* înscrisul "lui" urmat de o linie punctata de minimum 50 mm şi de înscrisul "sau la ordinul sau". spaţiul va fi completat cu numele sau denumirea aceluia cãruia sau la ordinul cãruia plata trebuie facuta;
* înscrisul "Valoarea reprezintã" urmat de un spaţiu marcat prin linie punctat de minimum 50 mm necesar completãrii opţionale a datelor explicative privind operaţiunile care au dat naştere titlului de credit.
Zona 5: alocata pentru date privind elementele de identificare ale trasului;
- zona 5 este întotdeauna plasata pe centrul titlului de credit, sub zona 4 şi cuprinde urmãtoarele înscrisuri şi spaţii de completat:
* înscrisul "TRAS" ca titlu al zonei, pozitionat central, în partea superioarã a zonei, tipãrit cu majuscule, ingrosat;
* spaţiu marcat prin linie punctata de minimum 60 mm necesar completãrii numelui sau denumirii trasului;
* înscrisul "Adresa" - alineat la stanga, urmat de un mic spaţiu marcat prin linie punctata de minimum 65 mm lungime, necesar completãrii adresei;
* înscrisul "Cod fiscal" - alineat la stanga urmat de un spaţiu marcat printr-un dreptunghi cu lãţimea de minimum 34 mm, imprimat în contrast slab, necesar completãrii codului fiscal al trasului;
* înscrisul "Cont nr." urmat de un spaţiu marcat prin linie punctata de minimum 60 mm lungime, necesar completãrii numãrului contului bancar al trasului;
* înscrisul "Deschis la" urmat de un spaţiu marcat prin linie punctata de minimum 60 mm lungime, necesar completãrii denumirii societãţii bancare şi unitãţii acesteia unde trasul îşi are deschis contul;
* înscrisul "Va rugãm ca aceasta porţiune sa nu fie scrisã sau stampilata" - se afla deasupra benzii albe, încadrat de sageti orientate în jos.
Zona 6: alocata pentru date privind elementele de identificare ale cambiei şi cuprinde urmãtoarele înscrisuri şi spaţii de completat;
* înscrisul "Data emiterii", pozitionat central, având dedesubt spaţii marcate special pentru completarea zilei, lunii şi anului emiterii;
* înscrisul "Locul emiterii", pozitionat central, având dedesubt un dreptunghi de minimum 4 mm latime şi minimum 31 mm lungime, necesar completãrii locului emiterii;
* înscrisul "Scadenta", pozitionat central, având dedesubt spaţii marcate special pentru completarea zilei, lunii şi anului scadentei;
* înscrisul "Locul plãţii", pozitionat central, având dedesubt un dreptunghi de minimum 31 mm lungime, necesar completãrii locului unde plata trebuie facuta;
* spaţiu marcat prin linie continua cu lungimea de minimum 36 mm, sub care se afla înscrisul "Semnatura tragatorului". Sub acest spaţiu se afla înscrisul "L.S.".
ZONA 7: alocata benzii albe, în partea inferioarã a cambiei, pe o latime de 16 mm de la marginea inferioarã;
Spatele (verso) cambiei este alcãtuit, în mod obligatoriu, din 6 zone identice ca dimensiuni şi conţinut, numerotate de la 1 la 6, precum şi de zona alocata benzii albe, ale cãror amplasãri, conţinut şi dimensiuni vor fi realizate în conformitate cu regulile de mai jos şi cu anexa nr. 2.
ZONELE 1, 2, 3, 4, 5, 6 ale spatelui (verso) cambiei sunt delimitate între ele cu linii continue de 0,5 mm şi cuprind urmãtoarele înscrisuri şi spaţii de completat:
* înscrisul "GIRANT", tipãrit cu majuscule, ingrosat, urmat de un spaţiu marcat prin doua linii punctate cu lungimea de minimum 35 mm şi, respectiv, 55 mm destinat completãrii numelui sau denumirii girantului;
* înscrisul "Girant cãtre" urmat de un spaţiu marcat prin doua linii punctate de minimum 35 mm şi, respectiv, 55 mm destinat completãrii numelui sau denumirii girantului;
* înscrisul "Data" urmat de un spaţiu marcat prin linie punctata cu lungime de minimum 40 mm, destinat completãrii zilei, lunii şi anului efectuãrii operaţiunii de girare;
* spaţiu marcat prin linie continua cu lungimea de minimum 36 mm, sub care se afla înscrisul ":Semnatura girant". În linie dreapta a acestui spaţiu se afla înscrisul "L.S.";
* înscrisul "Va rugãm ca acesta porţiune sa nu fie înscrisã sau stampilata" - se afla deasupra benzii albe, încadrat de sageti orientate în jos.
ZONA 7: alocata benzii alba, în partea inferioarã a cambiei, pe toatã lungimea cambiei, pe o latime de 16 mm de la marginea inferioarã.

CAP. 3
Norme specifice biletului la ordin

ART. 12
Desenul şi redactarea biletului la ordin
Fata (recto) biletului la ordin este alcãtuitã,în mod obligatoriu, din 6 zone ale cãror amplasãri, conţinut şi dimensiuni vor fi realizate în conformitate cu regulile de mai jos şi cu anexa nr. 3 a).
Cele 6 zone ale fetei biletului la ordin sunt delimitate între ele de linii continue de 0,5 mm.
ZONA 1: alocata pentru date specifice biletului la ordin plãtibil la un anumit timp la vedere;
- zona 1 este plasata întotdeauna în coltul din stanga sus al biletului la ordin şi cuprinde urmãtoarele înscrisuri şi spaţii de completat:
* înscrisul "VĂZUT" ca titlu al zonei, pozitionat central, în partea superioarã a zonei, tipãrit cu majuscule, ingrosat;
* înscrisul "La data" urmat de un spaţiu marcat prin linie punctata, de minimum 45 mm lungime, necesar completãrii datei la care emitentului i-a fost prezentat biletul la ordin;
* înscrisul "De emitent" urmat de un spaţiu marcat prin linie punctata, de minimum 40 mm lungime,necesar completãrii numelui sau denumirii emitentului;
* spaţiu punctat prin linie continua cu lungimea de minimum 36 mm, sub care se afla înscrisul "Semnatura emitentului la vedere". În dreapta acestui spaţiu se afla înscrisul "L.S.".
ZONA 2: alocata pentru date privind avalizarea biletului la ordin;
- zona 2 este întotdeauna plasata sub zona 1 şi cuprinde urmãtoarele înscrisuri şi spaţii de completat:
* înscrisul "AVALIZAT" ca titlu al zonei, pozitionat central, în partea superioarã a zonei, tipãrit cu majuscule, ingrosat;
* înscrisul "de" urmat de un spaţiu marcat prin linie punctata, de minimum 50 mm lungime, necesar completãrii numelui sau denumirii avalistului;
* înscrisul "pentru" urmat de un spaţiu marcat prin linie punctata, de minimum 45 mm lungime, necesar completãrii numelui sau denumirii avalizatului;
* spaţiu marcat prin linie continua cu lungimea de minimum 36 mm, sub care se afla înscrisul "Semnatura avalistului". În dreapta acestui spaţiu se afla înscrisul "L.S.".
Zona 1 şi zona 2 vor ocupa parte stanga a biletului de ordin.
ZONA 3: alocata pentru date privind conţinutul propriu-zis al biletului la ordin:
- zona 3 este întotdeauna plasata pe centrul biletului la ordin, începând din partea superioarã a titlului de credit şi cuprinde urmãtoarele înscrisuri şi spaţii de completat:
* înscrisul "Voi plati în schimbul acestui BILET LA ORDIN" este aliniat la stanga în partea superioarã a zonei, cuvintele "BILET LA ORDIN" fiind tipãrite cu majuscule, ingrosat, cu caractere de minimum 2,5 mm;
* înscrisul "emis în...exemplare" necesar completãrii numãrului de exemplare;
* înscrisul "stipulat" urmat de un spaţiu marcat prin linie punctata, de minimum 70 mm lungime, necesar completãrii mentiunilor facultative ale biletului la ordin;
* înscrisul "suma" de urmat pe acelaşi rând de un dreptunghi necesar completãrii monedei şi de un marcaj special, imprimat în contrast slab, destinat înscrierii sumei exprimate în cifre.
Pentru spaţiul alocat înscrierii sumei în cifre sunt prevãzute separatoare de ordin de mãrime şi separator de cifre de zecimale. Suma trebuie sa fie aliniata la dreapta, iar spaţiile rãmase necompletate se completeazã cu asteriscuri în vederea evitãrii fraudelor.
Sub aceste spaţii sunt tipãrite, între paranteze, indicaţiile: "(moneda)" şi respectiv, "(în cifre)" (anexa nr. 3 b);
* spaţiul pentru suma exprimatã în litere se afla suma exprimatã în cifre, delimitat prin doua dreptunghiuri imprimate în contrast slab; înãlţimea dreptunghiurilor este de minimum 4 mm, lungimea este de minimum 60 mm, având un spaţiu de 2,5 mm între ele; între cele doua dreptunghiuri se tipareste înscrisul "(în litere)";
* înscrisul "lui" urmat de o linie punctata de minimum 50 mm şi de înscrisul "sau la ordinul sau". Spaţiul va fi completat cu numele sau denumirea aceluia cãruia sau la ordinul cãruia plata trebuie facuta;
* înscrisul "Valoarea reprezintã" urmat de un spaţiu marcat prin linie punctata, de minimum 50 mm, necesar completãrii opţionale a datelor explicative privind operaţiunile care au dat naştere titlului de credit.
ZONA 4: alocata pentru date privind elementele de identificare ale emitentului;
- zona 4 este întotdeauna plasata sub zona 3 şi cuprinde urmãtoarele înscrisuri şi spaţii de completat:
* înscrisul "EMITENT" ca titlu al zonei, pozitionat central, în partea superioarã a zonei, tipãrit cu majuscule, ingrosat;
* spaţiu marcat prin linie punctata, de minimum 60 mm lungime, necesar completãrii numelui sau denumirii emitentului;
* înscrisul "Adresa" - aliniat la stanga, urmat de un spaţiu marcat prin linie punctata, de minimum 65 mm lungime, necesar completãrii adresei;
* înscrisul "Cod fiscal" - aliniat la stanga, urmat de un spaţiu marcat printr-un dreptunghi cu lãţimea de minimum 4 mm şi lungimea de minimum 34 mm. imprimat în contrast slab, necesar completãrii codului fiscal al emitentului;
* înscrisul "Cont nr." urmat de o linie punctata de 40 mm lungime, necesarã completãrii numãrului contului bancar al emitentului;
* înscrisul "Deschis la" urmat de un spaţiu marcat prin linie punctata de minimum 60 mm, necesar completãrii denumirii societãţii bancare şi unitãţii acesteia, unde emitentul îşi are deschis contul propriu;
* înscrisul "Va rugãm ca aceasta porţiune sa nu fie scrisã sau stampilata" - se afla deasupra benzii albe, încadrat de sageti orientate în jos.
ZONA 5: alocata pentru date privind elementele de identificare ale biletului la ordin şi semnãturii emitentului;
- zona 5 este întotdeauna plasata în partea dreapta a biletului la ordin şi cuprinde urmãtoarele înscrisuri şi spaţii de completat:
* înscrisul "Data emiterii", pozitionat central, având dedesubt spaţii marcate special pentru completare zilei, lunii şi anului emiterii;
* înscrisul "Locul emiterii", pozitionat central, având dedesubt un dreptunghi de minimum 4 mm latime şi minimum 31 mm lungime, necesar completãrii locului emiterii;
* înscrisul "Scadenta", pozitionat central, având dedesubt spaţii marcate pentru completarea zilei, lunii şi anului scadentei;
* înscrisul "Locul plãţii", pozitionat central, având dedesubt un dreptunghi de minimum 4 mm latime şi minimum 31 mm lungime, necesar completãrii locului unde plata trebuie facuta;
* spaţiu marcat prin linie continua cu lungimea de minimum 36 mm, sub care se afla înscrisul "Semnatura emitentului". Sub acest spaţiu se afla înscrisul "L.S.".
ZONA 6: alocata benzii albe, în partea inferioarã a biletului la ordin, pe toatã lungimea biletului la ordin, pe o latime de 16 mm de la marginea inferioarã.
Spatele (verso) biletului la ordin este alcãtuit, în mod obligatoriu, din 6 zone identice ca dimensiune şi conţinut, numerotate de la 1 la 6, precum şi din zona alocata benzii albe, ale cãror amplasãri, conţinut şi dimensiuni vor fi realizate în conformitate cu regulile de mai jos şi cu anexa nr. 4.
ZONELE 1, 2, 3, 4, 5, 6 ale spatelui (verso) biletului la ordin sunt delimitate între ele de linii continue de 0,5 mm şi cuprind urmãtoarele înscrisuri şi spaţii de completat:
* înscrisul "GIRANT", tipãrit cu majuscule, ingrosat, urmat de un spaţiu marcat prin doua linii punctate de minimum 35 mm şi, respectiv, 55 mm, destinat completãrii numelui sau denumirii girantului;
* înscrisul "Girat cãtre" urmat de un spaţiu marcat prin doua linii punctate de minimum 35 mm şi, respectiv, 55 mm, destinat completãrii numelui sau denumirii giratarului;
* înscrisul "Data" urmat de un spaţiu marcat prin linie punctata de minimum 35 mm lungime, destinat completãrii zilei, lunii şi anului efectuãrii operaţiunii de girare;
* spaţiu marcat prin linie continua cu lungimea de minimum 36 mm, sub care se afla înscrisul "Semnatura girant". În partea dreapta a acestui spaţiu se afla înscrisul "L.S.".
* înscrisul "Va rugãm ca aceasta porţiune sa nu fie înscrisã sau stampilata" - se afla deasupra benzii albe, încadrat de sageti orientata în jos.
ZONA 7: alocata benzii albe, în partea inferioarã a biletului le ordin, pe o latime de 16 mm de la marginea inferioarã.
ART. 13
Dispoziţii finale
Titlurile rubricilor şi zonelor titlurilor de credit vor fi tipãrite cu caractere majuscule ingrosate, având lãţimea minima de 2,5 mm.
Nici un înscris nu se va afla la o distanta mai mica de 3 mm de oricare dintre marginile titlurilor de credit.
Prezentele norme se publica în Monitorul Oficial al României şi intra în vigoare la data anunţatã prin ordin* al guvernatorului Bãncii Naţionale a României.
________________
* Normele nr. 10/1994 au intrat în vigoare la data de 28 februarie 1995, conform <>Ordinului guvernatorului Bãncii Naţionale a României nr. 138/1995 .

Guvernatorul Bãncii Naţionale a României,
Mugur Isarescu

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016