Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA SANITARA VETERINARA din 9 aprilie 2003  privind procedura de autorizare sanitara veterinara a unitatilor si de aprobare a activitatii de export, precum si definirea unitatilor supuse controlului sanitar veterinar    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA SANITARA VETERINARA din 9 aprilie 2003 privind procedura de autorizare sanitara veterinara a unitatilor si de aprobare a activitatii de export, precum si definirea unitatilor supuse controlului sanitar veterinar

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 302 din 6 mai 2003
CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
Prezenta norma sanitarã veterinara stabileşte condiţiile sanitare veterinare şi procedura de autorizare a unitãţilor care, conform prevederilor legale, pot funcţiona numai dacã sunt autorizate sanitar veterinar şi totodatã defineste unitãţile supuse controlului sanitar veterinar şi autorizãrii sanitare veterinare.
ART. 2
Urmãtorii termeni se înţeleg astfel:
a) administraţie veterinara - autoritatea veterinara centrala, respectiv Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara din cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, care are competenta asupra teritoriului în domeniul sanitar veterinar, asigura şi supravegheazã punerea în aplicare a mãsurilor sanitare veterinare pe care acesta le dispune;
b) autoritate veterinara - autoritatea direct responsabilã de aplicarea în teritoriu a mãsurilor sanitare veterinare, respectiv direcţia sanitarã veterinara judeteana şi a municipiului Bucureşti;
c) autorizaţie sanitarã veterinara de funcţionare - documentul emis de direcţia sanitarã veterinara judeteana şi, respectiv, a municipiului Bucureşti sau, dupã caz, de Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara, în baza cãruia pot funcţiona unitãţile care, potrivit prevederilor legale, sunt supuse autorizãrii sanitare veterinare;
d) unitãţi supuse controlului sanitar veterinar - unitãţile care produc, prelucreaza, depoziteaza, transporta şi valorifica produse de origine animala, unitãţile de creştere, de producţie şi de reproducţie a animalelor, pestilor, albinelor şi a viermilor de mãtase, unitãţile care produc, depoziteaza, comercializeazã produse farmaceutice şi alte produse de uz veterinar, unitãţile care produc, depoziteaza şi comercializeazã nutreturi combinate, precum şi unitãţile care asigura asistenta veterinara, laboratoarele sanitare veterinare, alte laboratoare;
e) unitãţi supuse autorizãrii sanitare veterinare - unitãţile care pot funcţiona numai dacã, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, sunt autorizate sanitar veterinar;
f) unitãţi care funcţioneazã pe baza declaraţiei pe propria rãspundere - unitãţile supuse controlului sanitar veterinar, care funcţioneazã în baza declaraţiei pe propria rãspundere a comerciantului, conform legislaţiei în vigoare;
g) persoane fizice - persoanele care desfãşoarã activitãţi economice pe teritoriul României, în mod independent sau în asociaţii familiale;
h) asociaţii familiale - membrii de familie ai persoanelor fizice care desfãşoarã activitãţi economice în orice domeniu, cu excepţia celor stabilite sau interzise prin legi speciale;
i) clasa CAEN - codul acordat obiectivelor supuse controlului sanitar veterinar în conformitate cu clasificarea activitãţilor din economia nationala.
ART. 3
Obiectivele supuse controlului sanitar veterinar, precum şi definirea activitãţii acestora sunt prevãzute în anexa nr. 1.

CAP. 2
Autorizarea sanitarã veterinara a unitãţilor

ART. 4
(1) Unitãţile supuse autorizãrii sanitare veterinare pot funcţiona numai dacã sunt autorizate sanitar veterinar de cãtre direcţia sanitarã veterinara judeteana şi, respectiv, a municipiului Bucureşti sau, dupã caz, de cãtre Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara.
(2) Unitãţile supuse autorizãrii sanitare veterinare, prevãzute în anexa nr. 2, se autorizeaza de cãtre direcţia sanitarã veterinara judeteana şi, respectiv, a municipiului Bucureşti, prin Biroul unic.
(3) Unitãţile supuse autorizãrii sanitare veterinare, prevãzute în anexa nr. 3, se autorizeaza de cãtre Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara, prin Biroul unic.
(4) Unitãţile supuse autorizãrii sanitare veterinare, prevãzute în anexa nr. 4, se autorizeaza direct de cãtre Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara.
(5) Unitãţile supuse autorizãrii sanitare veterinare, prevãzute în anexa nr. 5, precum şi mijloacele pentru transportul animalelor, produselor de origine animala, furajelor, produselor de uz veterinar şi al altor produse supuse controlului sanitar veterinar, prevãzute în anexa nr. 6, se autorizeaza direct de cãtre direcţia sanitarã veterinara judeteana şi, respectiv, a municipiului Bucureşti.
ART. 5
(1) Conducerile unitãţilor care desfãşoarã activitãţi supuse autorizãrii sanitare veterinare sunt obligate sa solicite, conform prevederilor legale în vigoare, autorizarea sanitarã veterinara de funcţionare pentru obiectivele proprii, la înfiinţarea acestora, precizând fiecare activitate pentru care se solicita autorizarea.
(2) Pentru orice modificãri ulterioare ale fluxului tehnologic, pentru modernizãri, extinderi sau pentru schimbarea profilului de activitate se impune obţinerea unei noi autorizaţii sanitare veterinare de funcţionare.
ART. 6
(1) Unitãţile supuse autorizãrii sanitare veterinare se autorizeaza de cãtre direcţia sanitarã veterinara judeteana şi, respectiv, a municipiului Bucureşti sau, dupã caz, de cãtre Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
(2) În vederea obţinerii autorizaţiei sanitare veterinare de funcţionare, unitãţile supuse autorizãrii sanitare veterinare, prevãzute în anexele nr. 2 şi 3, depun la Biroul unic dosarul de autorizare întocmit conform prevederilor legale în vigoare.
(3) Reprezentantul autoritãţii veterinare, delegat la Biroul unic, transmite la direcţia sanitarã veterinara judeteana şi, respectiv, a municipiului Bucureşti dosarele de autorizare pentru obiectivele prevãzute în anexa nr. 2 şi la Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara dosarele de autorizare pentru obiectivele prevãzute în anexa nr. 3.
ART. 7
(1) Direcţia sanitarã veterinara judeteana şi, respectiv, a municipiului Bucureşti sau, dupã caz, Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara verifica, prin reprezentanţii sãi, unitãţile supuse autorizãrii sanitare veterinare, în ceea ce priveşte respectarea prevederilor legale cu referire la:
a) amplasarea obiectivului, vecinãtãţi, noxe;
b) caracteristicile constructive: materiale de construcţie, sisteme de aprovizionare cu apa, canalizare;
c) condiţiile de cazare, hranire, adapare, biosecuritatea efectivelor pentru fermele de animale (împrejmuire, filtru sanitar veterinar, dezinfector rutier, sectorizarea activitãţilor, condiţiile de bunastare a animalelor, asigurarea asistenţei veterinare proprii);
d) condiţiile de microclimat: ventilaţie, temperatura, umiditate, luminozitate şi altele asemenea;
e) fluxul tehnologic: dotarea tehnica cu utilaje, circulaţia materiilor prime, a produselor finite şi a personalului; spaţii de producţie, spaţii de depozitare a materiilor prime, produselor finite, produselor necomestibile, confiscate; spaţiu pentru Venena şi Separanda pentru unitãţile de profil; spaţii pentru primirea probelor şi spaţii de lucru, dotarea în cazul laboratoarelor;
f) capacitatile de producţie, depozitare şi desfacere a produselor, asigurarea lantului frigorific;
g) dotarea cu aparatura de mãsura şi control şi sisteme de înregistrare a temperaturii, umiditatii etc.;
h) accesul personalului şi funcţionarea vestiarelor-filtru şi a grupurilor sanitare;
i) spaţii pentru depozitarea ambalajelor, a containerelor pentru produse sechestrate şi confiscate, spaţiu pentru substanţe toxice în cazul produselor farmaceutice cu acest regim;
j) sisteme de evacuare a produselor confiscate, a deşeurilor, a ambalajelor şi a altor materiale nefolosibile;
k) dotarea cu echipamente, substanţe şi materiale pentru operaţiunile de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare în unitate, spaţiu pentru pãstrarea substanţelor necesare; utilizarea numai a substanţelor autorizate pentru aceste activitãţi;
l) starea tehnica şi igienica a mijloacelor pentru transportul animalelor, produselor de origine animala, produselor de uz veterinar, asigurarea lantului frigorific, amenajarea spaţiilor pentru spalare şi dezinfecţie;
m) organizarea şi funcţionarea laboratorului uzinal, dotarea şi încadrarea cu personal, atestarea acestuia;
n) contract cu unitatea autorizata sanitar veterinar, în condiţiile legii, pentru efectuarea lucrãrilor de dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare;
o) implementarea în unitate a procedurilor operationale standard de sanitatie (SSOP), a planului pentru analiza riscului şi a punctelor critice de control (HACCP), a programului de autocontrol şi a regulilor de buna practica (GMP);
p) igiena personalului, echipamentul de protecţie, utilitãţi pentru igiena personalã;
q) încadrarea cu personal, pregãtirea, instruirea sau atestarea acestuia, controlul stãrii de sãnãtate;
r) asigurarea de personal sanitar veterinar, conform prevederilor legale;
s) contractul încheiat cu unitatea autorizata sanitar veterinar care asigura preluarea, în vederea distrugerii, a confiscatelor, a deşeurilor etc. pentru unitãţile de tãiere a animalelor şi de procesare a produselor de origine animala.
(2) Direcţia sanitarã veterinara judeteana şi, respectiv, a municipiului Bucureşti sau, dupã caz, Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara transmite la Biroul unic, în termen de 15 zile de la înregistrarea dosarului, referatul tehnic cuprinzând concluzia evaluãrii, conform modelului prezentat în anexa nr. 7.
ART. 8
(1) Direcţia sanitarã veterinara judeteana şi, respectiv, a municipiului Bucureşti, sau, dupã caz, Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara, în baza rezultatului verificãrii, autorizeaza numai unitãţile care îndeplinesc condiţiile de funcţionare, conform prevederilor legale în vigoare.
(2) Direcţia sanitarã veterinara judeteana şi, respectiv, a municipiului Bucureşti sau, dupã caz, Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara menţioneazã în referatul tehnic numãrul autorizaţiei sanitare veterinare de funcţionare, acordatã pentru unitãţile care îndeplinesc condiţiile de autorizare.
(3) În cazul în care nu sunt îndeplinite condiţiile de autorizare, în referatul tehnic se vor preciza neconformitãţile şi actele normative ale cãror prevederi nu sunt îndeplinite.
(4) Direcţia sanitarã veterinara judeteana şi, respectiv, a municipiului Bucureşti sau, dupã caz, Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara monitorizeazã într-un registru solicitarile de autorizare a comercianţilor şi înscrie numãrul şi data referatului tehnic întocmit, concluzia: corespunde sau nu corespunde pentru obiectivul şi activitatea declarate, numãrul şi data autorizaţiei sanitare veterinare de funcţionare acordate, cu menţiunea obiectivului şi a activitãţii autorizate, precum şi codul CAEN.
(5) În cazul comercianţilor care funcţioneazã în baza declaraţiei pe propria rãspundere, direcţia sanitarã veterinara judeteana şi, respectiv, a municipiului Bucureşti monitorizeazã în acelaşi registru şi înscrie numãrul şi data de înregistrare ale declaraţiei la Biroul unic, activitatea şi rezultatul evaluãrii ulterioare.
(6) În cazul comercianţilor care funcţioneazã în baza declaraţiei pe propria rãspundere, direcţia sanitarã veterinara judeteana şi, respectiv, a municipiului Bucureşti, în termen de 30 de zile de la eliberarea de cãtre Biroul unic a certificatului de înregistrare şi a anexei, verifica dacã unitatea îndeplineşte condiţiile sanitare veterinare conform prevederilor legale.
(7) În baza verificãrilor efectuate, atunci când se constata ca nu sunt îndeplinite condiţiile sanitare veterinare de funcţionare, precum şi în cazul neconcordantei datelor raportat la propria declaraţie a comercianţilor sau când aceştia desfãşoarã alte activitãţi decât cele declarate, comercianţii sunt sancţionaţi contraventional, conform reglementãrilor în vigoare, iar prin procesul-verbal întocmit se interzice funcţionarea acestora şi se consemneazã în anexa la certificatul de înregistrare anularea autorizaţiei de funcţionare.
(8) Reautorizarea comercianţilor şi reluarea activitãţii acestora se efectueazã numai dupã parcurgerea procedurii legale de autorizare prin Biroul unic.
ART. 9
(1) În situaţia neautorizarii unitãţilor direcţia sanitarã veterinara judeteana şi, respectiv, a municipiului Bucureşti sau, dupã caz, Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara întocmeşte referatul de evaluare care conţine neconformitãţile constatate şi actele normative ale cãror prevederi nu sunt îndeplinite. Referatul de evaluare, în original, se transmite însoţit de adresa de inaintare la Biroul unic, iar acesta îl va inmana comerciantului, sub semnatura.
(2) Reprezentantul autoritãţii veterinare, delegat la Biroul unic, înscrie în anexa la certificatul de înregistrare rezultatul evaluãrii precizate în referatul tehnic şi numãrul autorizaţiei sanitare veterinare acordat pentru unitãţile care îndeplinesc condiţiile de autorizare.
(3) Autorizaţia sanitarã veterinara de funcţionare îşi pãstreazã valabilitatea atât timp cat unitatea îndeplineşte condiţiile de funcţionare pentru activitatea pentru care a fost autorizata.
ART. 10
(1) Direcţia sanitarã veterinara judeteana şi, respectiv, a municipiului Bucureşti sau, dupã caz, Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara dispune, în cazul unitãţilor care nu mai îndeplinesc condiţiile de funcţionare în conformitate cu prevederile legale, urmãtoarele mãsuri:
a) suspendarea temporarã a activitãţii;
b) anularea autorizaţiei sanitare veterinare de funcţionare.
(2) În cazul unitãţilor la care se suspenda temporar activitatea, direcţia sanitarã veterinara judeteana şi, respectiv, a municipiului Bucureşti sau, dupã caz, Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara consemneazã în procesul-verbal întocmit la unitate motivatia tehnica a suspendãrii temporare a activitãţii şi emite ordonanta privind suspendarea temporarã a activitãţii, conform modelului prezentat în anexa nr. 8.
(3) Unitãţile trebuie sa aplice toate mãsurile pentru corectarea deficienţelor constatate şi sa solicite reverificarea de cãtre autoritatea veterinara atunci când deficientele au fost corectate.
(4) În situaţia în care, în baza reverificãrii, se constata ca deficientele se menţin sau ca nu au fost corectate în totalitate, direcţia sanitarã veterinara judeteana şi, respectiv, a municipiului Bucureşti sau, dupã caz, Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara anuleazã autorizaţia sanitarã veterinara de funcţionare şi emite ordonanta privind anularea autorizaţiei de funcţionare, conform modelului prezentat în anexa nr. 9.
(5) Direcţia sanitarã veterinara judeteana şi, respectiv, a municipiului Bucureşti sau, dupã caz, Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara anuleazã autorizaţia sanitarã veterinara de funcţionare şi emite ordonanta privind anularea autorizaţiei sanitare veterinare de funcţionare şi în cazul unitãţilor la care, în cadrul acţiunilor de inspecţie şi control, se constata nerespectarea prevederilor legale de funcţionare pentru care acestea au fost autorizate.
(6) Direcţia sanitarã veterinara judeteana şi, respectiv, a municipiului Bucureşti sau, dupã caz, Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara consemneazã anularea autorizaţiei sanitare veterinare de funcţionare în anexa la certificatul de înregistrare pentru comercianţii autorizaţi în baza referatului tehnic, prin înscrierea numãrului procesului-verbal întocmit la unitate, în care au fost menţionate şi motivate tehnic neconformitãţile constatate şi actele normative ale cãror prevederi au fost incalcate.
(7) Reautorizarea şi reluarea activitãţii unitãţilor, dupã corectarea deficienţelor care au impus mãsura anulãrii autorizaţiei de funcţionare, se efectueazã prin reluarea procedurii de autorizare conform prevederilor legale, prin Biroul unic, la solicitarea scrisã a comercianţilor.
ART. 11
(1) Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara autorizeaza funcţionarea obiectivelor prevãzute în anexa nr. 4.
(2) În vederea obţinerii autorizaţiei sanitare veterinare de funcţionare, unitãţile menţionate în anexa nr. 4 depun la Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara dosarul de autorizare, care cuprinde: cererea de autorizare, memoriul tehnic şi schita obiectivului.
(3) Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara verifica obiectivul prin reprezentanţii sãi, care, în baza rezultatului evaluãrii, propun în referatul tehnic întocmit autorizarea sanitarã veterinara a unitãţii care îndeplineşte condiţiile legale de funcţionare sau neautorizarea unitãţii, cu motivatia tehnica a neconformitatilor. Referatul tehnic se semneazã de comisia tehnica care a efectuat evaluarea şi de reprezentantul legal al unitãţii.
(4) Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara emite autorizaţia sanitarã veterinara de funcţionare, conform modelului prezentat în anexa nr. 10, pentru obiectivele cuprinse în anexa nr. 4.
(5) Autorizaţia sanitarã veterinara de funcţionare îşi pãstreazã valabilitatea atât timp cat sunt îndeplinite condiţiile de funcţionare.
(6) În cazul în care unitãţile nu mai îndeplinesc condiţiile de funcţionare, Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara aplica, dupã caz, ordonanta de anulare a autorizaţiei sanitare veterinare de funcţionare. În acest caz unitãţile îşi reiau activitatea numai dupã corectarea neconformitatilor şi reautorizarea dupã parcurgerea procedurii legale de autorizare.
ART. 12
(1) Direcţia sanitarã veterinara judeteana şi, respectiv, a municipiului Bucureşti emite autorizaţia sanitarã veterinara de funcţionare pentru obiectivele cuprinse în anexele nr. 5 şi 6.
(2) Unitãţile care nu desfãşoarã activitãţi de comerţ şi deţin laboratoare proprii, precum şi unitãţile cu cantine de incinta, precum: grãdiniţe, spitale, cantine muncitoresti, cantine de ajutor social, depun la direcţia sanitarã veterinara judeteana şi, respectiv, a municipiului Bucureşti dosarul pentru autorizare, care cuprinde: cererea de autorizare, memoriul tehnic şi schita obiectivului.
(3) Conform procedurii legale, pentru desfãşurarea unor activitãţi supuse autorizãrii sanitare veterinare, primãriile la care persoanele fizice sau asociaţiile familiale au depus documentaţia necesarã în vederea autorizãrii transmit la direcţia sanitarã veterinara judeteana şi, respectiv, a municipiului Bucureşti dosarul de autorizare al solicitantului, care cuprinde: cererea de autorizare, cu precizarea activitãţii şi a clasei CAEN, memoriul tehnic şi schita obiectivului.
(4) Reprezentanţii direcţiei sanitare veterinare judeţene şi, respectiv, a municipiului Bucureşti verifica obiectivul şi, în baza rezultatului evaluãrii, propun în referatul tehnic întocmit autorizarea sanitarã veterinara a unitãţii care îndeplineşte condiţiile legale de funcţionare sau neautorizarea unitãţii, cu motivatia tehnica a neconformitatilor.
(5) Direcţia sanitarã veterinara judeteana şi, respectiv, a municipiului Bucureşti emite autorizaţia sanitarã veterinara, conform modelului prezentat în anexa nr. 11, pentru obiectivele prevãzute în anexa nr. 5, dacã acestea îndeplinesc condiţiile legale de funcţionare.
(6) Direcţia sanitarã veterinara judeteana şi, respectiv, a municipiului Bucureşti transmite autorizaţia sanitarã veterinara primãriilor de la care s-a primit documentaţia pentru autorizarea sanitarã veterinara a persoanelor fizice, asociaţiilor familiale.
(7) Autorizaţia de funcţionare emisã în condiţiile prezentului articol se anuleazã în cazul în care nu se respecta condiţiile iniţiale pentru care aceasta a fost eliberata.
(8) Autorizaţia sanitarã veterinara de funcţionare pentru mijloacele de transport este conform modelului prezentat în anexa nr. 12.
(9) Direcţia sanitarã veterinara judeteana şi, respectiv, a municipiului Bucureşti menţioneazã în autorizaţia sanitarã veterinara de funcţionare a mijloacelor de transport activitatea pentru care acestea au fost autorizate, ţinând cont de precizãrile înscrise în modelul de autorizare şi de prevederile în vigoare privind bunãstarea animalelor pe timpul transportului şi înainte de sacrificare, iar pentru produsele de origine animala, de condiţiile specifice.

CAP. 3
Aprobarea unitãţilor care desfãşoarã activitãţi de export de produse de origine animala

ART. 13
(1) Unitãţile care intenţioneazã sa desfãşoare activitãţi de export de produse de origine animala solicita în scris la Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara aprobarea pentru efectuarea acestor activitãţi.
(2) În vederea obţinerii aprobãrii pentru desfãşurarea activitãţii de export de produse de origine animala, unitãţile înainteazã la Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara dosarul de aprobare, care cuprinde:
a) cererea în care se precizeazã activitatea şi relaţia de export pentru care se solicita aprobarea, vizata de direcţia sanitarã veterinara judeteana şi, respectiv, a municipiului Bucureşti;
b) copii de pe certificatul de înregistrare şi de pe anexa la certificatul de înregistrare care atesta autorizarea sanitarã veterinara a unitãţii;
c) proiectul de amplasare, construcţie şi dotare, cu identificarea fluxului tehnologic;
d) memoriul justificativ.
ART. 14
(1) Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara, prin reprezentanţii sãi, verifica dosarul şi procedeazã la evaluarea unitãţii în funcţie de activitatea pentru care se solicita aprobarea pentru activitatea de export şi condiţiile sanitare veterinare pe care aceasta le îndeplineşte, în concordanta cu prevederile legislaţiei proprii, ale legislaţiei internaţionale şi ale altor reglementãri în domeniu.
(2) În baza rezultatului evaluãrii inspectorul de specialitate din cadrul Agenţiei Naţionale Sanitare Veterinare care a verificat unitatea întocmeşte referatul tehnic cu propunerea de aprobare sau, dupã caz, de neaprobare a acesteia pentru activitatea de export.
(3) Pentru unitatea care îndeplineşte condiţiile sanitare veterinare Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara stabileşte numãrul de aprobare sub care aceasta poate desfasura activitatea şi o înscrie în lista cuprinzând unitãţile aprobate pentru activitatea de export de produse de origine animala.
(4) Unitãţile care nu îndeplinesc condiţiile sanitare veterinare nu sunt aprobate pentru activitatea de export de produse de origine animala. Inspectorul de specialitate din cadrul Agenţiei Naţionale Sanitare Veterinare menţioneazã în referatul tehnic motivele justificative.
(5) Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara comunica direcţiei sanitare veterinare judeţene şi, respectiv, a municipiului Bucureşti şi solicitantului numãrul de aprobare, activitatea şi relaţia pentru care unitatea poate desfasura activitatea de export.
(6) Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara transmite lista unitãţilor aprobate pentru export administraţiei veterinare a ţãrilor importatoare, inspectoratelor de poliţie sanitarã veterinara de la punctele de trecere a frontierei de stat, precum şi altor organisme interesate.
(7) Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara certifica Comisiei Veterinare a Uniunii Europene unitãţile aprobate pentru export în statele membre ale Uniunii Europene.
ART. 15
Exportul produselor de origine animala se efectueazã numai din unitãţi înscrise în lista celor aprobate pentru activitatea de export de produse de origine animala de cãtre Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara.
ART. 16
În conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare, exportul de produse de origine animala din unitãţi aprobate pentru activitatea de export de produse de origine animala în statele membre ale Uniunii Europene se poate efectua numai dupã publicarea acestora în Jurnalul Oficial al Comunitãţii Europene, iar pentru alte relaţii de export, condiţionat de verificarea prealabilã a unitãţilor, de cãtre reprezentanţii administraţiei veterinare a ţãrilor importatoare.
ART. 17
Supravegherea sanitarã veterinara a unitãţilor aprobate pentru activitatea de export de produse de origine animala se asigura prin personal sanitar veterinar de stat, încadrat în condiţiile legii.
ART. 18
(1) Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara verifica lunar şi ori de câte ori este necesar unitãţile aprobate pentru activitatea de export de produse de origine animala.
(2) Direcţia sanitarã veterinara judeteana şi, respectiv, a municipiului Bucureşti comunica Agenţiei Naţionale Sanitare Veterinare orice situaţie deosebita constatatã în activitatea unitãţilor aprobate pentru activitatea de export de produse de origine animala şi, dupã caz, propune suspendarea sau retragerea aprobãrii pentru aceasta activitate a unitãţilor respective.
(3) Decizia privind suspendarea sau, dupã caz, retragerea aprobãrii pentru export de produse de origine animala a unitãţilor se dispune de Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara, în baza propunerii scrise formulate de direcţia sanitarã veterinara judeteana şi, respectiv, a municipiului Bucureşti.
ART. 19
(1) Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara verifica trimestrial şi ori de câte ori este necesar unitãţile aprobate pentru activitatea de export de produse de origine animala.
(2) În funcţie de rezultatul evaluãrii, dispune menţinerea aprobãrii pentru activitatea de export de produse de origine animala a unitãţilor sau, dupã caz, suspendarea ori retragerea acestei aprobãri.
ART. 20
Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara comunica decizia de retragere a aprobãrii pentru activitatea de export de produse de origine animala a unitãţilor respective direcţiei sanitare veterinare judeţene şi, respectiv, a municipiului Bucureşti, inspectoratului de poliţie sanitarã veterinara de la punctul de trecere a frontierei de stat, administraţiei veterinare a ţãrilor importatoare şi Comisiei Veterinare a Uniunii Europene pentru unitãţile aprobate pentru activitatea de export de produse de origine animala în statele membre ale Uniunii Europene.
ART. 21
(1) Unitãţile cãrora li s-a retras aprobarea pentru activitatea de export de produse de origine animala pot solicita, în scris, Agenţiei Naţionale Sanitare Veterinare reverificarea în vederea reluarii activitãţii de export.
(2) Reluarea activitãţii de export se dispune de cãtre Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara numai dupã verificarea de cãtre reprezentanţii sãi a remedierii deficienţelor care au condus la retragerea aprobãrii pentru activitatea de export a unitãţii.

CAP. 4
Dispoziţii finale

ART. 22
Autorizaţia sanitarã veterinara îşi pãstreazã valabilitatea atât timp cat sunt îndeplinite condiţiile sanitare veterinare conform activitãţii pentru care unitatea a fost autorizata.
ART. 23
Anexele nr. 1-12 fac parte integrantã din prezenta norma sanitarã veterinara.

ANEXA 1
-------
la norma sanitarã veterinara
----------------------------

OBIECTIVE SUPUSE CONTROLULUI SANITAR VETERINAR

- definirea activitãţii acestora -

I. Unitãţi de creştere, producţie, reproducţie şi comercializare a animalelor
1. Ferma de animale - unitate organizatã pentru creşterea, producţia, reproductia şi selecţia animalelor, inclusiv a animalelor de companie şi/sau de laborator, a pestilor, a albinelor, a viermilor de mãtase şi altele, comercializarea lor şi valorificarea produselor obţinute de la acestea.
2. Bazin piscicol - unitate organizatã pentru recepţia şi creşterea puietului piscicol în vederea comercializãrii, inclusiv pentru incubatie.
3. Genoteca de animale - unitate zootehnica specializatã pentru întreţinerea unui numãr redus de animale pe rase şi linii pure, aparţinând diferitelor specii.
4. Ferma de carantina - unitate distinctã organizatã separat, pentru cazarea şi izolarea animalelor de restul efectivelor, în scopul supravegherii şi efectuãrii unor acţiuni sanitare veterinare specifice.
5. Ferma de carantina (export) - unitate organizatã pentru recepţia de animale şi efectuarea perioadei de carantina specifica fiecãrei specii de animale destinate exportului.
6. Statie de incubatie - unitate organizatã pentru receptionarea oualor de pãsãri de specii diferite, incubatia artificiala şi livrarea produselor obţinute.
7. Expoziţie de animale şi gradina zoologica - loc cu spaţii amenajate pentru adãpostirea şi întreţinerea animalelor domestice sau sãlbatice, destinate prezentãrii vizitatorilor.
8. Menajerie - spaţii special amenajate pentru adãpostirea de animale domestice şi sãlbatice pentru a fi expuse publicului.
9. Unitãţi şi obiective în domeniul reproductiei şi al selecţiei animalelor - unitãţi şi obiective cu spaţiu, amenajãri şi dotãri specifice pentru activitatea de cercetare, producţie, depozitare, testare, insamantare în domeniul reproductiei şi al selecţiei animalelor, materialului seminal, a ovulelor, a embrionilor şi a altora asemenea.
10. Hipodrom - loc cu spaţii amenajate pentru adãpostirea, antrenarea, testarea cabalinelor, în vederea participãrii la intreceri sportive.
11. Depozit de armasari - unitate zootehnica organizatã pentru adãpostirea şi îngrijirea armasarilor de reproducţie.
12. Tabara de vara/stana - loc împrejmuit cu amenajãri pentru adãpostirea şi îngrijirea sezoniera a animalelor.
13. Alte unitãţi de creştere nenominalizate - unitãţi, altele decât cele nominalizate, organizate pentru creşterea producţiei animalelor.

II. Alte unitãţi supuse controlului sanitar veterinar
1. Unitãţi de prelucrare industriala a cadavrelor de animale, a confiscatelor, a deşeurilor şi a altor produse de origine animala necomestibile - unitãţi specializate pentru ecarisarea teritoriului, prin colectarea şi prelucrarea termica a cadavrelor de animale, a confiscatelor şi a altor produse de origine animala necomestibile.
2. Crematorii, cimitire de animale, puţuri seci - obiective pentru colectarea şi distrugerea prin incinerare, degradare chimica sau alte procedee de biosterilizare a cadavrelor de animale, a confiscatelor, a deşeurilor şi a altor produse necomestibile de origine animala.
3. Incineratoare - obiective destinate recepţiei şi depozitarii S.R.M.-urilor, în vederea distrugerii prin ardere.
4. Unitãţi de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare - unitãţi specializate, autorizate în condiţiile legii, care executa operaţiuni specifice folosind substanţe aprobate, omologate şi înregistrate în România.
5. Târg de animale vii - loc împrejmuit, prevãzut cu dezinfector rutier şi o singura cale de acces, dotat cu spaţii amenajate pentru adãpostirea animalelor aduse pentru comercializare.
6. Baza de achiziţie a animalelor - loc împrejmuit, cu spaţii amenajate pentru afluirea şi adãpostirea temporarã a animalelor, în vederea valorificãrii.
7. Adapost pentru cainii fãrã stãpân - spaţii imprejmuite, amenajate şi dotate pentru adãpostirea şi hranirea cainilor fãrã stãpân sau a celor supranumerari, în vederea recuperãrii, adoptãrii sau eutanasierii.
8. Canisa - unitate imprejmuita, cu spaţii şi locuri amenajate pentru adãpostirea, creşterea, reproductia şi selecţia cainilor de rasa destinaţi unor servicii publice sau comercializãrii.
9. Pensiune pentru animale de companie - unitate cu spaţii şi locuri amenajate pentru adãpostirea temporarã, hranirea şi dresajul cainilor.
10. Şcoala pentru dresaj caini - unitate organizatã cu spaţii şi locuri imprejmuite, amenajate pentru adãpostirea, hranirea şi dresajul cainilor.
11. Frizerie pentru animale de companie - unitate specializatã pentru prestarea de servicii igienico-sanitare la animalele de companie.
12. Unitate pentru comercializarea animalelor de companie şi/sau a hranei pentru acestea - unitate cu spaţii amenajate pentru adãpostirea şi prezentarea, în sensul comercializãrii, a animalelor de companie, a pasarilor şi a pestilor exotici, a altor animale exotice, precum şi a hranei, a articolelor cosmetice şi a accesoriilor pentru acestea, a diverselor momeli şi accesorii pentru pescuit.
13. Depozit de furaje - unitate cu spaţii amenajate pentru receptionarea şi depozitarea furajelor în vederea comercializãrii.
14. Fabrica de nutreturi combinate - unitate organizatã pentru receptionarea, depozitarea şi prelucrarea materiilor prime vegetale şi a produselor finite rezultate, destinate comercializãrii.
15. Statie de spalare şi dezinfecţie auto, feroviara, portuara, aeroportuara - unitate cu spaţii amenajate şi dotate pentru efectuarea operaţiunilor de spalare şi de dezinfecţie a mijloacelor de transport al animalelor, produselor de origine animala şi al furajelor.
16. Fabrica pentru hrana animalelor de companie - unitate specializatã pentru recepţia, depozitarea şi prelucrarea materiilor prime, a hranei pentru animalele de companie, în vederea comercializãrii sub forma cruda, congelata sau preambalata.
17. Alte unitãţi nenominalizate, supuse controlului sanitar veterinar - unitãţi, altele decât cele nominalizate, care desfãşoarã activitãţi supuse controlului sanitar veterinar.

III. Unitãţi care produc, depoziteaza şi comercializeazã produse farmaceutice şi alte produse de uz veterinar
1. Fabrica de medicamente, biopreparate şi alte produse de uz veterinar - unitate cu spaţii şi flux tehnologic organizat pentru receptionarea, depozitarea, condiţionarea şi fabricarea materiilor prime în produse farmaceutice şi în alte produse de uz veterinar, în vederea comercializãrii.
2. Punct farmaceutic - unitate care achiziţioneazã, depoziteaza şi comercializeazã produse farmaceutice veterinare, aparatura şi instrumentar de uz veterinar, precum şi hrana, accesorii, cosmetice pentru animale de companie, cu excepţia produselor biologice.
3. Farmacie veterinara - unitate specializatã care achiziţioneazã, depoziteaza şi comercializeazã produse farmaceutice veterinare, cu excepţia produselor biologice, dotatã cu aparatura şi instrumentar de uz veterinar şi care, în baza prescripţiilor medicale, prepara formule medicamentoase.
4. Laborator pentru biopreparate şi medicamente de uz veterinar - unitate organizatã cu spaţii amenajate, care prepara în condiţii de securitate şi medicamente de uz veterinar.
5. Unitate pentru biostimulatori, premixuri şi nutreturi medicamentoase - unitate cu spaţii amenajate pentru receptionarea şi prelucrarea materiilor prime în substanţe biologic active folosite ca aditivi furajeri, premixuri vitamino-minerale şi nutreturi concentrate medicamentate, destinate comercializãrii.
6. Depozit de produse de uz veterinar - unitate organizatã cu spaţii amenajate pentru achiziţionarea şi depozitarea produselor farmaceutice, a altor produse de uz veterinar, a instrumentarului şi a aparaturii tehnico-medicale veterinare, destinate comercializãrii.
7. Depozit de hrana pentru animale de companie - unitate organizatã cu spaţii amenajate pentru achiziţionarea şi depozitarea hranei pentru animale de companie, sub diferite forme, în vederea comercializãrii.
8. Unitate de tehnica medicalã - unitate specializatã în receptionarea, depozitarea şi comercializarea de instrumentar veterinar, aparatura şi alte echipamente de tehnica medical-veterinara.
9. Alte unitãţi nenominalizate pentru producerea, depozitarea şi comercializarea produselor farmaceutice şi a altor produse de uz veterinar - unitãţi, altele decât cele nominalizate, pentru producerea, depozitarea şi comercializarea produselor farmaceutice şi a altor produse de uz veterinar.

IV. Unitãţi care asigura asistenta veterinara
1. Laborator sanitar veterinar - unitate organizatã cu secţii specializate pentru efectuarea investigatiilor şi a examenelor de laborator în scop de diagnostic şi a expertizei produselor de origine animala şi a furajelor, pentru stabilirea salubritatii lor.
2. Laborator pentru controlul calitãţii furajelor - unitate specializatã cu spaţii şi dotãri pentru efectuarea examenelor complete de laborator, fizico-chimice.
3. Alte laboratoare - unitate cu secţii specializate pentru efectuarea examenelor de laborator în scop de diagnostic şi a analizelor pentru certificarea calitãţii produselor de origine animala şi a furajelor.
4. Dispensar sanitar veterinar/cabinet medical veterinar - unitate cu spaţii şi dotãri pentru asigurarea asistenţei sanitare veterinare la animale, efectuarea unor investigaţii pentru stabilirea diagnosticului, intervenţii chirurgicale şi tratamente recuperatorii.
5. Clinica veterinara sau spital veterinar - unitate organizatã care asigura asistenta sanitarã veterinara, condiţii de internare, îngrijire, supraveghere, efectuarea de examene şi investigaţii de laborator, tratamente recuperatorii la animale.
6. Alte unitãţi de asistenta veterinara nenominalizate: unitãţi, altele decât cele nominalizate, pentru asigurarea asistenţei sanitare veterinare la animale.

V. Industria carnii
1. Abator: unitate cu spaţii şi dotãri adecvate pentru recepţia, cazarea şi taierea de animale, precum şi pentru livrarea produselor comestibile şi necomestibile rezultate.
Dupã capacitatea de tãiere abatoarele sunt:
a) de capacitate mare - minimum 20 UVM/saptamana, respectiv minimum 1.000 UVM/an;
b) de capacitate mica - maximum 20 UVM/saptamana, respectiv maximum 1.000 UVM/an.
În sensul celor definite, rata de conversie este:
- carne de bovine (inclusiv vitel) şi solipede:
- o bovina/un soliped, adulti = 1 UVM;
- alte bovine/solipede = 0,50 UVM;
- carne de porcine:
- porc cu greutate de minimum 100 kg = 0,2 UVM;
- alte porcine = 0,15 UVM;
- alta carne:
- ovine/caprine = 0,1 UVM;
- miei, iezi, purcei vii sub 15 kg = 0,05 UVM.
2. Abator de pãsãri: unitate cu spaţii şi dotãri adecvate pentru recepţia, taierea de pãsãri şi livrarea produselor rezultate.
Dupã capacitatea de tãiere abatoarele de pãsãri sunt:
a) de capacitate mare - minimum 150.000 pãsãri/an;
b) de capacitate mica - maximum 150.000 pãsãri/an.
3. Depozit frigorific: unitate cu spaţii şi instalaţii de frig adecvate pentru recepţia, depozitarea şi livrarea produselor congelate şi/sau refrigerate.
Dupã capacitatea de depozitare depozitele frigorifice sunt:
a) de capacitate mare - minimum 500 tone produse/an;
b) de capacitate mica - maximum 500 tone produse/an.
4. Depozit frigorific cu sala de transare: unitate cu spaţii şi instalaţii de frig adecvate pentru recepţia, depozitarea şi transarea carnii, precum şi pentru livrarea produselor rezultate.
5. Unitãţi pentru prelucrarea carnii şi a subproduselor comestibile
Dupã capacitatea de prelucrare unitãţile sunt:
a) de capacitate mare - minimum 5 tone/saptamana;
b) de capacitate mica - maximum 5 tone/saptamana.
5.1. unitãţi independente de transare a carnii - unitãţi cu spaţii şi dotãri adecvate pentru recepţia, depozitarea, transarea carnii şi livrarea produselor rezultate;
5.2. unitãţi pentru produse din carne (fabrici pentru produse din carne tratate termic în membrana şi/sau în recipiente ermetic închise) - unitãţi cu spaţii, dotãri şi instalaţii adecvate pentru recepţia, depozitarea, transarea carnii, fabricarea produselor din carne şi tratarea termica a acestora, depozitarea şi livrarea produselor rezultate;
5.3. unitãţi pentru fabricarea de salamuri crude uscate - unitãţi cu spaţii, dotãri şi instalaţii adecvate pentru recepţia, depozitarea, transarea carnii, fabricarea de salamuri crude uscate, maturarea, depozitarea şi livrarea produselor rezultate;
5.4. unitãţi pentru producerea carnii preparate (unitãţi care fabrica produse din carne care nu sunt supuse tratamentului termic şi unitãţi de semipreparate culinare din carne şi mixte) - unitãţi cu spaţii, dotãri şi instalaţii adecvate pentru recepţia, depozitarea, transarea carnii, prelucrarea în produse din carne şi mixte care nu sunt supuse tratamentului termic, depozitarea şi livrarea acestora.
5.5. Unitãţi independente de prelucrare a membranelor naturale - unitãţi cu spaţii, dotãri şi instalaţii adecvate pentru recepţia, depozitarea, sortarea, calibrarea, sararea membranelor naturale, depozitarea şi livrarea produselor rezultate.
6. Unitãţi pentru depozitarea, transarea, prelucrarea vânatului - unitãţi cu spaţii, dotãri şi instalaţii adecvate pentru recepţia, depozitarea, transarea vânatului, depozitarea şi livrarea produselor rezultate.
7. Unitãţi pentru portionarea, reambalarea carnii şi a produselor din carne - unitãţi cu spaţii şi dotãri adecvate pentru recepţia, depozitarea, portionarea, reambalarea carnii şi a produselor din carne, depozitarea şi livrarea produselor rezultate.
8. Depozite pentru subproduse necomestibile - unitãţi cu spaţii, dotãri şi instalaţii adecvate pentru recepţia, depozitarea şi livrarea subproduselor necomestibile brute de origine animala (piei, coarne, ongloane, par, pene, puf şi altele asemenea).
9. Alte unitãţi nenominalizate pentru prelucrarea carnii şi a subproduselor comestibile şi necomestibile - unitãţi, altele decât cele nominalizate, cu spaţii şi dotãri adecvate pentru recepţia, depozitarea, prelucrarea carnii şi a subproduselor comestibile şi necomestibile, pentru depozitarea şi livrarea produselor rezultate.

VI. Industria pestelui
1. Punct de colectare a produselor din pescuit/cherhana - unitate cu spaţii, dotãri şi instalaţii adecvate pentru recepţia, depozitarea şi livrarea produselor din pescuit.
2. Antrepozit frigorific pentru produse din pescuit - unitate cu spaţii, dotãri şi instalaţii de frig adecvate pentru recepţia, depozitarea produselor din pescuit şi livrarea acestora în stare congelata sau refrigerata.
3. Unitate de prelucrare a produselor din pescuit - unitate cu spaţii, dotãri şi instalaţii adecvate pentru recepţia, depozitarea, prelucrarea produselor din pescuit, depozitarea şi livrarea produselor rezultate.
4. Punct de colectare a batracienilor, gasteropodelor, crustaceelor etc. - unitate cu spaţii, dotãri şi instalaţii adecvate pentru recepţia, depozitarea şi livrarea acestora.
5. Unitate de prelucrare a batracienilor, gasteropodelor etc. - unitate cu spaţii, dotãri şi instalaţii adecvate pentru recepţia, depozitarea, prelucrarea acestora, depozitarea şi livrarea produselor rezultate.
6. Alte unitãţi nenominalizate pentru colectarea, prelucrarea, depozitarea produselor din pescuit - alte unitãţi decât cele nominalizate, cu spaţii, dotãri şi instalaţii adecvate pentru recepţia, depozitarea, prelucrarea şi livrarea produselor rezultate.

VII. Industria laptelui
1. Centru de colectare a laptelui: unitate cu spaţii, dotãri şi instalaţii adecvate pentru colectarea, racirea, depozitarea şi livrarea laptelui crud.
2. Fabrica de produse lactate: unitate cu spaţii, dotãri şi instalaţii adecvate pentru recepţia, depozitarea, tratarea şi prelucrarea laptelui în lapte de consum şi/sau produse lactate, depozitarea şi livrarea acestora.
Dupã capacitatea de prelucrare fabricile de produse lactate sunt:
a) de capacitate mare - minimum 20.000 hl lapte/an;
b) de capacitate mica - maximum 20.000 hl/an.
3. Fabrica de inghetata - unitate cu spaţii şi dotãri pentru recepţia, depozitarea materiilor prime, prelucrarea, depozitarea şi livrarea de inghetata.
4. Unitate pentru portionarea, reambalarea produselor lactate - unitate cu spaţii, dotãri şi instalaţii adecvate pentru recepţia, depozitarea, portionarea, reambalarea produselor lactate, depozitarea şi livrarea acestora.
5. Depozit de produse lactate - unitate cu spaţii, dotãri şi instalaţii adecvate pentru recepţia, depozitarea şi livrarea de produse lactate.
6. Alte unitãţi nenominalizate pentru colectarea şi prelucrarea laptelui - alte unitãţi decât cele nominalizate, cu spaţii, dotãri şi instalaţii adecvate pentru recepţia, depozitarea şi prelucrarea laptelui, depozitarea şi livrarea produselor rezultate.

VIII. Unitãţi de colectare şi prelucrare a oualor
1. Punct de colectare a oualor - unitate cu spaţii şi dotãri adecvate pentru colectarea, depozitarea şi livrarea de oua pentru consum.
2. Unitãţi de prelucrare a oualor şi produselor din oua - unitãţi cu spaţii, dotãri şi instalaţii adecvate pentru recepţia, depozitarea, tratarea şi prelucrarea oualor şi a produselor din oua, depozitarea şi livrarea produselor rezultate.
3. Alte unitãţi nenominalizate pentru colectarea-prelucrarea oualor şi produselor din oua - alte unitãţi decât cele nominalizate, cu spaţii, dotãri şi instalaţii adecvate pentru recepţia, depozitarea şi prelucrarea oualor şi a produselor din oua, depozitarea şi livrarea produselor rezultate.

IX. Unitãţi de colectare şi prelucrare a mierii de albine şi a altor produse apicole
1. Punct de colectare a mierii de albine - unitate cu spaţii şi dotãri adecvate pentru recepţia, depozitarea şi livrarea mierii de albine.
2. Unitãţi de prelucrare a mierii de albine şi/sau a altor produse apicole - unitãţi cu spaţii şi dotãri adecvate pentru recepţia, depozitarea şi prelucrarea mierii de albine şi/sau a produselor apicole, depozitarea şi livrarea produselor rezultate.
3. Alte unitãţi nenominalizate pentru colectarea şi prelucrarea mierii de albine şi/sau a altor produse apicole - alte unitãţi decât cele nominalizate, cu spaţii, dotãri şi instalaţii adecvate pentru recepţia, depozitarea şi prelucrarea mierii de albine şi/sau a altor produse apicole, depozitarea şi livrarea produselor rezultate.

X. Alte unitãţi
1. Laborator de cofetarie/patiserie - unitate cu spaţii, dotãri şi instalaţii adecvate pentru recepţia de materii prime de origine animala şi vegetala, depozitarea şi prelucrarea acestora în produse de cofetarie/patiserie, depozitarea şi livrarea acestora.
2. Depozit alimentar - unitate cu spaţii, dotãri şi instalaţii adecvate pentru recepţia produselor de origine animala preambalate, depozitarea şi livrarea acestora.
3. Catering - unitate cu spaţii, dotãri şi instalaţii adecvate pentru recepţia de materii prime de origine animala şi vegetala, depozitarea şi prelucrarea acestora în produse pentru cantine, companii aeriene şi similare, la domiciliu şi pentru diferite ocazii.

XI. Unitãţi de alimentaţie publica
1. Restaurant (indiferent de specific) - local public care include spaţii şi dotãri adecvate pentru recepţia, depozitarea, prepararea şi vânzarea la comanda a preparatelor culinare, a produselor de patiserie/cofetarie şi a altor produse similare.
Aceasta categorie include şi: restaurante cu autoservire, cafenele, restaurante şi rulote fast-food, unitãţi de pregãtire a hranei la pachet, vagoane-restaurant.
2. Bar (indiferent de specific) - local public care include spaţii şi dotãri adecvate pentru recepţia, depozitarea, prepararea şi servirea rapida, la comanda, a unui sortiment limitat de preparate culinare şi/sau alte produse similare.
Aceasta categorie include şi: berarii, cluburi de noapte, carciumi, bufet, bodega, birt, braserie, unitãţi tip pub şi bistro.
3. Pizzerie - unitate cu spaţii şi dotãri adecvate pentru recepţia şi depozitarea materiilor prime de origine animala şi vegetala, prepararea şi vânzarea la comanda a pizzei.
4. Cantina - unitate cu spaţii amenajate pentru recepţia şi depozitarea materiilor prime de origine animala şi vegetala, prepararea de meniuri şi servirea mesei.
5. Alte unitãţi de alimentaţie publica nenominalizate - alte unitãţi decât cele nominalizate, pentru receptionarea, depozitarea, prepararea şi servirea de preparate culinare şi altele similare.

XII. Unitãţi de desfacere şi de comercializare
1. Punct alimentar - unitate cu dotãri limitate pentru pãstrarea, prezentarea şi vânzarea de produse de origine animala preambalate.
2. Supermarket, magazin alimentar şi mixt - unitãţi cu spaţii şi capacitãţi de depozitare distincte pentru recepţia şi depozitarea produselor de origine animala, precum şi pentru prezentarea şi vânzarea acestora în raioane specializate.
3. Macelarie - unitate cu spaţii şi dotãri adecvate pentru recepţia, depozitarea, portionarea, prezentarea şi vânzarea carnii şi a subproduselor comestibile din carne.
4. Hala pentru desfacerea produselor de origine animala - spaţiu cu amenajãri pentru recepţia, depozitarea distinctã şi vânzarea în raioane separate a produselor de origine animala.
5. Punct de desfacere a carnii/pestelui şi produselor din pescuit/laptelui şi produselor lactate/oualor/mierii şi produselor apicole/altele - unitate fixa sau mobila cu dotãri exclusiv pentru recepţia şi comercializarea carnii/pestelui şi produselor din pescuit/laptelui şi produselor lactate/oualor/mierii şi produselor apicole/altele.
6. Pescarie - unitate cu spaţii şi dotãri exclusiv pentru recepţia, depozitarea şi prezentarea ca atare sau dupã o prelucrare sumarã, la cerere, în vederea comercializãrii, a pestelui şi a produselor din pescuit.



ANEXA 2


la norma sanitarã veterinara
----------------------------

OBIECTIVELE ŞI ACTIVITĂŢILE
pentru care se emit autorizaţii sanitare veterinare de
cãtre direcţia sanitarã veterinara judeteana şi, respectiv,
a municipiului Bucureşti, prin Biroul unic



───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Clasa Denumirea activitãţii conform Denumirea obiectivului
crt. CAEN clasei CAEN conform legislaţiei
veterinare
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. 0124 Creşterea pasarilor Statie de incubatie tip
gospodãresc
0142 Activitãţi de servicii pentru Tabara de vara pentru animale
creşterea animalelor, cu excepţia
activitãţilor veterinare
0122 Creşterea ovinelor, caprinelor, Stana
cabalinelor, magarilor, catarilor
şi asinilor
0125 Creşterea altor animale Stupina
9305 Alte activitãţi de servicii Menajerie
personale n.c.a.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. 0142 Activitãţi de servicii pentru Punct de insamantari artifici-
creşterea animalelor, cu excepţia ale la animale
activitãţilor veterinare
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. 0142 Activitãţi de servicii pentru Genoteca de animale
creşterea animalelor, cu excepţia
activitãţilor veterinare
9253 Activitãţi ale gradinilor botanice Expoziţie de animale şi
şi zoologice şi ale rezervaţiilor gradina zoologica
5248 Comerţ cu amãnuntul în magazine Magazin pentru comercializarea
nespecializate al altor produse animalelor de companie,
n.c.a. pasarilor şi pestilor exotici
şi/sau hranei, momelilor şi
altora asemenea
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. 0121 Creşterea bovinelor Ferma de animale - bovine
0122 Creşterea ovinelor, caprinelor, Ferma de animale - ovine
cabalinelor, magarilor, catarilor
şi asinilor
0123 Creşterea porcinelor Ferma de animale - porcine
0124 Creşterea pasarilor Ferma de animale - pãsãri
0125 Creşterea altor animale Ferma: albine, iepuri, animale
cu blana, viermi de mãtase,
diverse alte animale
0130 Activitãţi în ferme mixte (cultura Ferma de animale
vegetala combinata cu creşterea
animalelor)
5262 Comerţ cu amãnuntul prin standuri Târg de animale
şi pieţe
0142 Activitãţi de servicii pentru Staţiune de monta naturala
creşterea animalelor, cu excepţia la animale
activitãţilor veterinare
5231 Comerţ cu amãnuntul al produselor Punct farmaceutic veterinar
farmaceutice
8520 Activitãţi veterinare Cabinet medical veterinar
Dispensar sanitar veterinar
8520 Activitãţi veterinare Canisa, adapost pentru caini
0125 Creşterea altor animale
9305 Alte activitãţi de servicii Şcoala pentru dresaj caini
personale n.c.a.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. 0502 Piscicultura Bazine piscicole pentru
creşterea materialului
piscicol
7470 Activitãţi de întreţinere şi Statie (punct) de spalare şi
curatare a clãdirilor dezinfecţie a mijloacelor
de transport
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. 0124 Creşterea pasarilor Statie de incubatie tip
industrial
0502 Piscicultura Bazine piscicole pentru
material biologic
5231 Comerţ cu amãnuntul al produselor Farmacie veterinara
farmaceutice
5232 Comerţ cu amãnuntul al articolelor Unitãţi de tehnica medicalã
medicale şi ortopedice veterinara
0122 Creşterea ovinelor, caprinelor, Herghelie
cabalinelor, magarilor, catarilor
şi asinilor
0142 Activitãţi de servicii pentru Depozit de material seminal
creşterea animalelor, cu excepţia
activitãţilor veterinare
0142 Activitãţi de servicii pentru Baze de achiziţie a animalelor
creşterea animalelor, cu excepţia
activitãţilor veterinare
8520 Activitãţi veterinare Clinica veterinara sau spital
veterinar
9305 Alte activitãţi de servicii Pensiune pentru animale
personale n.c.a. de companie
9302 Coafura şi alte activitãţi de Frizerie pentru animalele
infrumusetare de companie
6312 Depozitari Depozit de produse de uz
veterinar
0142 Activitãţi de servicii pentru Ferma de carantina, centre
creşterea animalelor, cu excepţia pentru colectarea animalelor
activitãţilor veterinare
7470 Activitãţi de întreţinere şi Unitãţi de dezinfecţie,
curatare a clãdirilor dezinsecţie şi deratizare
0142 Activitãţi de servicii pentru Unitãţi de reproducţie şi de
creşterea animalelor, cu excepţia selecţie a animalelor
activitãţilor veterinare
0142 Activitãţi de servicii pentru Unitãţi de recoltare a
creşterea animalelor, cu excepţia materialului seminal
activitãţilor veterinare
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. 9303 Activitãţi de pompe funebre şi Puţuri seci, cimitire de
similare animale, crematorii
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
8. 5133 Comerţ cu ridicatã al produselor Centru de colectare a laptelui
lactate, oualor, uleiurilor şi
grasimilor comestibile
5133 Comerţ cu ridicatã al produselor Centru de colectare a oualor
lactate, oualor, uleiurilor şi
grasimilor comestibile
5138 Comerţ cu ridicatã, specializat, Centru de colectare a mierii
al altor alimente, inclusiv peste,
crustacee şi moluste
5551 Cantine Cantina
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
9. 9002 Colectarea Unitãţi de prelucrare
industriala a cadavrelor,
produselor de origine animala
confiscate, subproduselor
necomestibile
9002 Colectarea Incineratoare pentru produse
de origine animala confiscate,
subproduse necomestibile
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
10. 1511 Producţia şi conservarea carnii Centru de tãiere
6312 Depozitari Depozit pentru subproduse
necomestibile
5138 Comerţ cu ridicatã, specializat, Centru de colectare a pestelui
al altor alimente, inclusiv peste,
crustacee şi moluste
5138 Comerţ cu ridicatã, specializat, Centru de colectare a
al altor alimente, inclusiv peste, batracienilor, gasteropodelor,
crustacee şi moluste crustaceelor, fructelor
de mare
1551 Fabricarea produselor lactate şi Centru de colectare,
a branzeturilor prelucrare a laptelui
1513/ Prepararea produselor din carne Carmangerie, macelarie
5222 (inclusiv din carnea de pasare)/
comerţ cu amãnuntul al carnii şi
al produselor din carne
7482 Activitãţi de ambalare Unitãţi pentru portionarea,
preambalarea carnii şi
produselor din carne
1520 Prelucrarea şi conservarea pestelui Atelier de prelucrare a
şi a produselor din peste pestelui, produselor din
peste
7482 Activitãţi de ambalare Unitãţi pentru portionarea,
preambalarea produselor
lactate
5133 Comerţ cu ridicatã al produselor Unitãţi de colectare,
lactate, al oualor, al uleiurilor depozitare a oualor
şi al grasimilor comestibile
5138 Comerţ cu ridicatã, specializat, Unitãţi de colectare şi
al altor alimente, inclusiv peste, prelucrare a mierii, altor
crustacee şi moluste produse apicole
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
11. 1513 Prepararea produselor din carne Atelier pentru preparate
(inclusiv din carnea de pasare) din carne
5552 Alte unitãţi pentru prepararea hranei Catering
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
12. 6312 Depozitari Depozit alimentar, depozit
frigorific
5530 Restaurante Restaurant, indiferent de
specific
5222 Comerţ cu amãnuntul al carnii şi Hala pentru desfacerea
al produselor din carne produselor de origine animala
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
13. 1552 Fabricarea inghetatei Fabrica de inghetata
1584/ Fabricarea produselor din cacao, Laborator de cofetarie şi/sau
1581 a ciocolatei şi a produselor laborator de patiserie
zaharoase; fabricarea painii;
fabricarea produselor proaspete
de patiserie
1520 Prelucrarea şi conservarea pestelui Unitãţi de prelucrare a
şi a produselor din peste batracienilor, gasteropo-
delor, crustaceelor,
fructelor de mare
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
14. 1513 Prepararea produselor din carne Fabrica pentru produse din
(inclusiv din carnea de pasare) carne: conserve, semiconserve,
preparate din carne, salamuri
crude
1513 Prepararea produselor din carne Fabrica pentru semipreparate
(inclusiv din carnea de pasare) culinare din carne şi mixte
1511 Producţia şi conservarea carnii Unitãţi de transare a carnii
1511 Producţia şi conservarea carnii Unitãţi de prelucrare a
membranelor naturale
2462 Fabricarea cleiurilor şi gelatinelor Unitãţi pentru fabricatia
membranelor artificiale
1520 Prelucrarea şi conservarea pestelui Fabrica de conserve,
şi a produselor din peste semiconserve din peste
1551 Fabricarea produselor lactate şi Fabrica de produse lactate
a branzeturilor
1589 Fabricarea altor produse alimentare Fabrica de produse din oua
n.c.a.
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
15. 1511- Producţia şi conservarea carnii/ Abator
1512 Producţia şi conservarea carnii
de pasare
6312 Depozitari Antrepozit frigorific
5211 Comerţ cu amãnuntul în magazine Supermarket
nespecializate, cu vânzare
predominanta de produse alimentare,
bãuturi şi tutun
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
16. 1511/ Producţia şi conservarea carnii/ Combinat de carne
1513 Prepararea produselor din carne
(inclusiv din carnea de pasare)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
NOTA:
Obiectivele şi activitãţile care fac obiectul controlului sanitar veterinar
şi care nu sunt cuprinse în prezenta anexa se supun inspecţiei sanitare
veterinare conform reglementãrilor sanitare veterinare în vigoare şi
funcţioneazã pe baza declaraţiei pe propria rãspundere a comerciantului.

B.2. Activitãţi supuse autorizãrii sanitare veterinare prin declaraţie
pe propria rãspundere

Obiective şi activitãţi care funcţioneazã pe baza declaraţiei pe
propria rãspundere

───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Clasa Denumirea activitãţii conform Denumirea obiectivului
crt. CAEN clasei CAEN conform legislaţiei
veterinare
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. 5222 Comerţ cu amãnuntul al carnii şi Punct pentru desfacerea carnii
al produselor din carne
5223 Comerţ cu amãnuntul al pestelui, Punct pentru desfacerea
al crustaceelor şi al molustelor pestelui
5227 Comerţ cu amãnuntul în magazine Punct pentru desfacerea
specializate al produselor laptelui, oualor, altele
alimentare
5211 Comerţ cu amãnuntul în magazine Punct alimentar, magazin
nespecializate, cu vânzare alimentar şi mixt
predominanta de produse alimentare,
bãuturi şi tutun
5330 Restaurante Fast-food, snack bar,
braserie, bufet, rotiserie
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


NOTA:
Nu sunt supuse controlului sanitar veterinar şi nu se autorizeaza sanitar veterinar: stand, toneta, dozator pentru inghetata, alte unitãţi de desfacere similare.



ANEXA 3


la norma sanitarã veterinara
----------------------------

OBIECTIVELE ŞI ACTIVITĂŢILE
pentru care se emit autorizaţii sanitare veterinare de
cãtre Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara prin Biroul unic



───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Clasa Denumirea activitãţii conform Denumirea obiectivului
crt. CAEN clasei CAEN conform legislaţiei
veterinare
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. 1572 Fabricarea produselor pentru hrana Fabrica pentru hrana
animalelor de companie animalelor
1571 Fabricarea produselor pentru hrana Unitãţi specializate pentru
animalelor de ferma producerea unor biostimulatori,
premixuri şi nutreturi
medicamentate
2442 Fabricarea preparatelor farmaceutice Unitãţi pentru producerea unor
biopreparate sau medicamente
de uz veterinar
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. 1571 Fabricarea produselor pentru hrana Fabrica de nutreturi combinate
animalelor de ferma
2442 Fabricarea preparatelor farmaceutice Fabrica producãtoare de
medicamente, biopreparate şi
alte produse de uz veterina
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────





ANEXA 4


la norma sanitarã veterinara
----------------------------

OBIECTIVELE ŞI ACTIVITĂŢILE
pentru care se emit autorizaţii sanitare veterinare
direct de cãtre Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara



───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Clasa Denumirea activitãţii conform Denumirea obiectivului
crt. CAEN clasei CAEN conform legislaţiei
veterinare
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. 8520 Activitãţi veterinare Institute sanitare veterinare
de referinta
7430 Activitãţi de testãri şi analize Laborator pentru controlul
tehnice furajelor
7430 Activitãţi de testãri şi analize Laborator sanitar veterinar
tehnice
8520 Activitãţi veterinare Clinici veterinare universitare
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. 7310 Cercetare-dezvoltare în ştiinţe Unitãţi de cercetare stiinti-
fizice şi naturale fica, inclusiv cele care
utilizeazã animale pentru
experienta
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────




ANEXA 5


la norma sanitarã veterinara
----------------------------

OBIECTIVELE ŞI ACTIVITĂŢILE
pentru care se emit autorizaţii sanitare veterinare de
cãtre direcţia sanitarã veterinara judeteana şi, respectiv,
a municipiului Bucureşti



──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr.
crt. Obiective şi activitãţi
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Laboratoare de unitate (uzinale)
2. Cantine de incinta (în grãdiniţe, în şcoli, în spitale, muncitoresti,
de ajutor social)
3. Activitãţi supuse autorizãrii sanitare veterinare, desfãşurate de
persoane fizice şi asociaţii familiale
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────




ANEXA 6


la norma sanitarã veterinara
-----------------------------

MIJLOACELE DE TRANSPORT
supuse autorizãrii sanitare veterinare de cãtre direcţia
sanitarã veterinara judeteana şi, respectiv, a municipiului Bucureşti



──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr Taxa
crt. Mijlocul de transport U.M. (lei/U.M.)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Slep Mijloc de transport 50.000
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Vagon pentru transportul animalelor, vagon Mijloc de transport 100.000
frigorific şi izoterm pentru produse de
origine animala
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Nava pescador, aeronava cargo Mijloc de transport 250.000
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Mijloace auto specializate pentru transportul Mijloc de transport 300.000
animalelor, produselor de origine animala,
furajelor, produselor de uz veterinar şi
altor produse supuse controlului sanitar
veterinar
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



NOTA:
Autorizaţiile sanitare veterinare de funcţionare pentru mijloacele de transport se vizeazã anual, percepandu-se jumãtate din taxa prevãzutã pentru eliberarea acestora.


ANEXA 7
-------
la norma sanitarã veterinara
----------------------------

DIRECŢIA SANITARĂ VETERINARA
Nr. ....... data ...........

REFERAT TEHNIC
pentru autorizarea/neautorizarea
sanitarã veterinara a functionarii comerciantului

Subsemnatul ..........., medic veterinar inspector de stat la Circumscripţia sanitarã veterinara ........, având în vedere documentaţia înregistratã la Direcţia sanitarã veterinara ......... sub nr. ....., din data de ......., privind solicitarea emiterii autorizaţiei sanitare veterinare de funcţionare a comerciantului .......... pentru obiectivul ......., din ........../(localitatea, strada şi numãrul), şi activitatea ..............., clasa CAEN ...., în conformitate cu prevederile <>Legii sanitare veterinare nr. 60/1974 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, am verificat unitatea, constatând urmãtoarele:
1. Clãdiri şi local în funcţiune:
- nr. clãdiri ........................
- nr. încãperi/suprafata .............
2. Caracteristici constructive:
- materiale de construcţie: pavimente, pereţi, plafoane
- sisteme de aprovizionare cu apa rece şi calda
- canalizare ......................................................
- staţii de epurare ............................................
3. Condiţii de microclimat:
- ventilaţie ...................................................
- temperatura ..................................................
- umiditate ....................................................
- luminozitate .................................................
- dotarea cu aparatura de mãsura şi control, sisteme de înregistrare
a temperaturii, umiditatii etc. ..............................
- condiţii de depozitare şi de transport, care sa asigure conservarea
materiilor prime şi produselor finite ........................
4. Fluxul tehnologic:
- spaţii pentru recepţie, producţie, depozitare ...................
- dotarea cu utilaje ..............................................
- dotarea cu ustensile ............................................
- circulaţia materiilor prime şi a produselor finite ..............
- ambalaje, circuitul acestora ....................................
- sisteme de evacuare din incinta a produselor confiscate, a
deşeurilor etc. .................................................
5. Capacitãţi în funcţiune:
- de producţie (unitatea de mãsura/timp: tone/zi, litri/zi, doze/zi etc.)
- de depozitare (unitatea de mãsura/timp: tone/zi, litri/zi, doze/zi etc.), din care:
- pentru materii prime (unitatea de mãsura/timp: tone/zi, litri/zi, doze/zi etc.);
- pentru semifabricate (unitatea de mãsura/timp: tone/zi, litri/zi, doze/zi etc.);
- pentru produse finite (unitatea de mãsura/timp: tone/zi, litri/zi, doze/zi etc.);
- pentru materii prime, produse sechestrate (unitatea de mãsura/timp: tone/zi, litri/zi, doze/zi etc.);
- pentru deşeuri tehnologice (unitatea de mãsura/timp: tone/zi, litri/zi, doze/zi etc.);
6. Dotarea cu materiale şi mijloace pentru dezinfecţie, combaterea insectelor şi rozatoarelor: .........................................................
7. Asigurarea ustensilelor şi materialelor pentru igiena personalului:
- spalatoare pentru mâini .......................................
- sterilizatoare pentru cutite ..................................
- sapun lichid, substanţe dezinfectante, prosop din hârtie etc.
................................................................
8. Grupuri sanitare:
- nr. cabine ..................................................
- dotare ......................................................
9. Vestiare:
- nr. vestiare ................................................
- nr. încãperi vestiar ........................................
- dotare ......................................................
10. Personal muncitor încadrat:
- nr. total muncitori .........................................
- nr. total muncitori/schimb ..................................
- echipa de igienizare/nr. muncitori ..........................
11. Organizare, funcţionare, încadrare laborator uzinal:
- nr. spaţii ..................................................
- nr. secţii (profil) .........................................
- dotare/secţie ...............................................
- nr. personal ............... specialitatea ..................
12. Elaborarea şi aplicarea programelor în conformitate cu procedurile operationale standard de sanitatie (SSOP) şi analiza riscului şi punctele critice de control (HACCP) în unitãţi şi cu regulile de buna practica de fabricaţie (GMP), în cazul producãtorilor de medicamente şi de alte produse de uz veterinar:
- program ....................................................
- responsabil cu aplicarea ...................................
13. Asistenta sanitarã veterinara :
- de stat ................ nr. ...... pregãtire ..............
14. Amplasare, noxe, vecinãtãţi:
- distanta fata de perimetrele locuibile .....................
- surse poluante în vecinãtate ...............................
15. Autorizaţii de funcţionare emise de alte organe abilitate:
....................................................................
16. Alte aspecte:
....................................................................
....................................................................
17. PROPUNERI: a) CORESPUNDE pentru autorizarea sanitarã veterinara
pentru obiectivul .........., activitatea ...........,
clasa CAEN, specificate în cererea de înregistrare
b) NU ÎNDEPLINEŞTE condiţiile de autorizare sanitarã
veterinara conform prevederilor legislaţiei sanitare
veterinare în vigoare
c) NU CORESPUNDE activitãţii ............, clasei CAEN,
declarate ..................................


Medic veterinar Reprezentantul legal
inspector de stat, al unitãţii,
...................... ......................
(semnatura, parafa, ştampila) (numele citeţ, semnatura, ştampila)

VERIFICAT: Şef serviciu ............................


───────────────────────────────────────────────────────────────────────────
18. CONCLUZII: a) ÎNDEPLINEŞTE condiţiile şi se emite AUTORIZAŢIA SANITARĂ
VETERINARA DE FUNCŢIONARE Nr. ...., data ...., pentru
obiectivul ............., activitatea ........, clasa CAEN
declarate ..................................
b) NU ÎNDEPLINEŞTE condiţiile de autorizare sanitarã
veterinara conform prevederilor legislaţiei sanitare
veterinare în vigoare
c) NU CORESPUNDE activitãţii .............., clasei CAEN,
declarate .............................


Director,
..........................
(semnatura, parafa, ştampila)

Şef serviciu,
.................

ANEXA 8


la norma sanitarã veterinara
----------------------------

MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTAŢIEI ŞI PĂDURILOR
AGENŢIA NATIONALA SANITARĂ VETERINARA
Direcţia sanitarã veterinara
.......................................

O R D O N A N T A
privind suspendarea temporarã a activitãţii
Nr. ... din ...........

Directorul Direcţiei sanitare veterinare .........., având în vedere prevederile <>Legii sanitare veterinare nr. 60/1974 , republicatã, completatã cu modificãrile ulterioare şi Procesul-verbal înregistrat la direcţia sanitarã veterinara sub nr. ..., din data de ...., întocmit de .........., medic veterinar de stat la Circumscripţia sanitarã veterinara ....., în baza verificãrii efectuate la unitatea ........., din ......., proprietar .........,

Dispune:

suspendarea temporarã, începând cu data de ........, a desfãşurãrii activitãţii de ......., de cãtre unitatea .........., proprietar ................ .
Reluarea activitãţii se efectueazã, la solicitarea proprietarului, numai dupã remedierea deficienţelor şi verificarea unitãţii privind asigurarea condiţiilor sanitare veterinare de funcţionare, conform prevederilor legale, pentru activitatea solicitatã.
Neaplicarea mãsurilor corespunzãtoare la termenul stabilit atrage, dupã caz, sancţionarea contravenţionalã şi anularea autorizaţiei sanitare veterinare de funcţionare a unitãţii.

Director,
.............

Reprezentantul legal al unitãţii,
..................................


ANEXA 9
-------
la norma sanitarã veterinara
----------------------------

MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTAŢIEI ŞI PĂDURILOR
AGENŢIA NATIONALA SANITARĂ VETERINARA
Direcţia sanitarã veterinara
........................................


ORDONANTA
privind anularea autorizaţiei de funcţionare a unitãţii
Nr. ... din .......

Directorul Direcţiei sanitare veterinare .........., având în vedere prevederile <>Legii sanitare veterinare nr. 60/1974 , republicatã, completatã cu modificãrile ulterioare şi Procesul-verbal înregistrat la direcţia sanitarã veterinara sub nr. .., din data de .........., întocmit de ......... medic veterinar de stat la Circumscripţia sanitarã veterinara ..........., precum şi verificarea efectuatã de cãtre ........, şef serviciu ..........., la unitatea .......... din ......, proprietar ........,

Dispune:

anularea autorizaţiei sanitare veterinare de funcţionare, începând cu data de ....., pentru activitatea pentru care a fost autorizata unitatea ........ din ...... , proprietar ........... .
Acordarea autorizaţiei sanitare veterinare de funcţionare şi reluarea activitãţii se efectueazã la solicitarea proprietarului, dupã remedierea deficienţelor şi asigurarea condiţiilor sanitare veterinare, conform prevederilor legale.
Nerespectarea prezentelor mãsuri atrage, dupã caz, sancţionarea contravenţionalã sau penalã, conform normelor legale în vigoare.


Director,
.............

Reprezentantul legal al unitãţii,
......................................


ANEXA 10
--------
la norma sanitarã veterinara
----------------------------

MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTAŢIEI ŞI PĂDURILOR
AGENŢIA NATIONALA SANITARĂ VETERINARA

AUTORIZAŢIE SANITARĂ VETERINARA DE FUNCŢIONARE
Nr. ...... din .........

Directorul general al Agenţiei Naţionale Sanitare Veterinare, având în vedere cererea şi documentaţia pentru emiterea autorizaţiei sanitare veterinare de funcţionare, înregistrate sub nr. ......., din data de ....., la Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara, ale Institutului/Laboratorului ....... pentru obiectivul ........, cu activitatea .......
..................................................................
........................................................, având sediul în localitatea ..........., str. ........ nr. ....., sectorul ....., judeţul .......,
în baza Referatului tehnic întocmit de comisia tehnica de evaluare, înregistrat sub nr. ......., din data de ........, la ..........,
în temeiul prevederilor <>Legii sanitare veterinare nr. 60/1974 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

Dispune:

AUTORIZAREA SANITARĂ VETERINARA DE FUNCŢIONARE pentru obiectivul:

Institutul/Laboratorul .........., cu sediul în localitatea ......, str. ........ nr. ......., sectorul ......, judeţul ........, aparţinând ........., pentru urmãtoarele activitãţi: ........................................................
....................................................................
....................................................................
....................................................................
....................................................................
Nerespectarea condiţiilor care au stat la baza emiterii prezentei autorizaţii, schimbarea profilului sau efectuarea altor activitãţi atrage, dupã caz, ridicarea temporarã sau definitiva a autorizaţiei sanitare veterinare de funcţionare, precum şi sancţionarea contravenţionalã sau penalã, conform legislaţiei în vigoare.

Director general,
...................
(semnatura şi ştampila)


ANEXA 11
--------
la norma sanitarã veterinara
----------------------------

MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTAŢIEI ŞI PĂDURILOR
AGENŢIA NATIONALA SANITARĂ VETERINARA
Direcţia sanitarã veterinara
...................................

AUTORIZAŢIE SANITARĂ VETERINARA DE FUNCŢIONARE
Nr. ... din .......

Directorul Direcţiei sanitare veterinare ........, având în vedere cererea şi documentaţia înregistratã la nr. ...., din ....., a ........., din ......../ (localitatea, strada, nr., sectorul/judeţul),
în baza Referatului tehnic întocmit de dr. ...., cu nr. ......, de la Circumscripţia sanitarã veterinara ............,
în temeiul prevederilor <>Legii sanitare veterinare nr. 60/1974 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale normelor şi mãsurilor sanitare veterinare în vigoare:

Dispune:

AUTORIZAREA SANITARĂ VETERINARA DE FUNCŢIONARE pentru obiectivul:

.................................................................................................................................................................................., din localitatea ..........., strada ...... nr. ..., sectorul ....., codul ............., judeţul .........,
pentru urmãtoarele activitãţi:
Cod denumire:
....................................................................
....................................................................
....................................................................
Nerespectarea condiţiilor care au stat la baza emiterii prezentei autorizaţii, schimbarea profilului sau efectuarea altor activitãţi atrage, dupã caz, ridicarea temporarã sau definitiva a autorizaţiei sanitare veterinare de funcţionare, precum şi sancţionarea contravenţionalã sau penalã, conform legislaţiei în vigoare.


Director,
L.S. ...................



ANEXA 12


la norma sanitarã veterinara
----------------------------

(fata)


┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTAŢIEI ŞI PĂDURILOR │
│ AGENŢIA NATIONALA SANITARĂ VETERINARA │
│ Direcţia sanitarã veterinara │
│ .................................. │
│ │
│ AUTORIZAŢIE SANITARĂ VETERINARA │
│ pentru mijloacele de transport animale, produse │
│ de origine animala şi furaje │
│ Nr. ...... din ........ │
│ │
│ Mijlocul de transport ....... seria ......, capacitatea ....., nr. │
│ de înmatriculare ......., proprietatea ....., adresa ............... │
│ │
│ I. Specializat pentru II. Condiţii de III. Condiţii de │
│ transport: temperatura: transport: │
│ │
│ 1. animale 1. fãrã regim termic 1. liber │
│ 2. produse de origine 2. T° de refrigerare 2. legat │
│ animala │
│ 3. furaje 3. T° de congelare 3. agatat │
│ 4. produse biologice 4. alt regim termic 4. vrac │
│ 5. produse necomestibile 5. preambalat │
│ 6. produse farmaceutice │
│ de uz veterinar │
│ Capacitatea de transport: │
│ În cazul transporturilor de animale se vor respecta reglementãrile în │
│ vigoare referitoare la protecţia şi bunãstarea animalelor în timpul │
│ transportului şi înainte de sacrificare, iar la transportul de produse │
│ de origine animala se vor avea în vedere condiţiile sanitare veterinare │
│ specifice. │
│ Nerespectarea condiţiilor sanitare veterinare atrage, dupã caz, │
│ anularea autorizaţiei şi sancţionarea în conformitate cu prevederile │
│ legale. │
│ Mijlocul de transport se autorizeaza pentru .........*). │
│ │
│ │
│ Director, │
│ ............. │
│ │


│ *) Se va preciza activitatea pentru care a fost autorizat │
│ mijlocul de transport. │
│ │


└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


(verso) - Se va preciza viza anuala.
--------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016