Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA SANITARA VETERINARA din 7 octombrie 2003  privind instituirea in Romania a retelei veterinare computerizate ANIMO    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA SANITARA VETERINARA din 7 octombrie 2003 privind instituirea in Romania a retelei veterinare computerizate ANIMO

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR, APELOR SI MEDIULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 751 din 27 octombrie 2003

ART. 1
Prezenta norma sanitarã veterinara stabileşte condiţiile pentru instituirea şi funcţionarea în România a reţelei veterinare computerizate ANIMO.
ART. 2
În sensul prezentei norme sanitare veterinare, prin unitate se înţelege:
- autoritatea veterinara centrala a României, respectiv Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara din cadrul Ministerului Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului;
- orice alta autoritate localã desemnatã astfel în scopurile reţelei computerizate, respectiv institutele centrale veterinare de profil şi direcţiile sanitare veterinare judeţene şi a municipiului Bucureşti;
- orice inspectorat de poliţie sanitarã veterinara de frontiera şi post de inspecţie veterinara de frontiera autorizat sa efectueze inspecţii veterinare ale animalelor şi produselor animaliere care provin din tari terţe pentru a fi introduse în România.
ART. 3
(1) Fiecare unitate va fi conectata la reţeaua veterinara computerizata.
(2) Fiecare unitate va fi echipata cu:
a) un computer cu un sistem de operare de tip MS-DOS sau UNIX;
b) un modem care sa facã posibil ca unitatea sa moduleze şi sa demoduleze informaţiile care parvin prin linii telefonice sau prin alte linii de mare viteza;
c) o imprimanta;
d) softuri identice de comunicaţii şi softuri identice de aplicaţii care permit fiecãrei unitãţi sa fie conectata la reţeaua veterinara computerizata.
ART. 4
Echipamentul prevãzut la art. 3 alin. (2) lit. a), b) şi c) trebuie sa aibã configuraţia definitã în anexa nr. 1.
ART. 5
Mesajul ce va fi transmis prin intermediul reţelei veterinare computerizate ANIMO trebuie sa fie în concordanta cu anexa nr. 2.
ART. 6
Autoritatea veterinara centrala a României va actualiza softul de aplicaţie având în vedere tendintele de dezvoltare a diferitelor fisiere ale computerului, necesare aplicatiei.
ART. 7
(1) Autoritatea veterinara centrala a României are responsabilitatea elaborãrii invitatiei pentru organizarea unei licitaţii în vederea selectãrii firmei care va pune la dispoziţie serverul central pentru utilizarea reţelei veterinare computerizate ANIMO.
(2) Invitaţia pentru licitaţie la care se referã alin. (1) va include specificaţiile tehnice definite în anexa nr. 3.
(3) Ca urmare a invitatiei pentru licitaţia prevãzutã la alin. (1), în vederea desemnãrii firmei care pune la dispoziţie serverul central, autoritatea veterinara centrala a României va selecta cel puţin 3 oferte care întrunesc specificaţiile la care se referã alin. (2).
ART. 8
(1) Unitãţile locale vor transmite autoritãţii veterinare centrale a României, într-un interval de 3 luni de la data intrãrii în vigoare a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare, o harta de mãrime A3 sau A4, cu indicarea scãrii de execuţie, cu localizarea geograficã a fiecãrei unitãţi locale şi cu codul acesteia. Autoritatea veterinara centrala a României va transmite aceste harti cu coduri Comisiei Europene.
(2) Autoritatea veterinara centrala a României va imbina un set din toate hartile pe care le-a primit în conformitate cu prevederile alin. (1). Acest set va fi disponibil pentru autoritãţile veterinare teritoriale precizate de prezenta norma sanitarã veterinara.
ART. 9
Fiecare autoritate localã care are pe teritoriul sau un punct de inspecţie veterinara de frontiera va transmite, într-o perioada de 3 luni de la data intrãrii în vigoare a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare, o harta în format A4 sau A3, cu indicarea scãrii, pentru a se putea identifica localizarea geograficã a posturilor de inspecţie veterinara de frontiera.
ART. 10
Setul de harti la care se referã art. 8 şi 9 vor fi actualizate de cãtre autoritatea veterinara centrala a României la intervale regulate, în special pe baza informaţiilor trimise de autoritãţile veterinare teritoriale cu referire la amendamentele aplicate la nivel teritorial privind unitãţile locale şi orice actualizare a listelor de unitãţi.
ART. 11
(1) Fiecare unitate localã ANIMO va transmite la serverul central de la nivelul autoritãţii veterinare centrale a României, într-o forma computerizata ca cea prezentatã în anexa nr. 4, o lista a destinaţiilor poştale în ordine alfabetica. Fiecare destinaţie poştalã va fi însoţitã de un numãr de identificare a unitãţii locale ANIMO cãreia îi corespunde.
(2) Pe baza datelor transmise de unitãţile locale ANIMO în concordanta cu prevederile alin. (1), autoritatea veterinara centrala a României va întocmi un repertoar integral al destinaţiilor poştale, însoţit de numãrul de identificare a unitãţilor locale.
(3) Repertoarul la care se referã alin. (2) va fi transmis unitãţilor locale ANIMO, iar pe baza datelor transmise de acestea va fi actualizat în mod regulat de cãtre autoritatea veterinara centrala a României.
ART. 12
Autoritatea veterinara centrala a României se va asigura ca, la data prevãzutã pentru implementarea prevederilor prezentei norme sanitare veterinare, unitãţile ANIMO de la nivelul instituţiilor veterinare centrale şi de la nivelul direcţiilor sanitare veterinare judeţene şi, respectiv, a municipiului Bucureşti sunt conectate la reţea, în sensul ca pot trimite şi primi orice fel de mesaj prevãzut de sistemul ANIMO.
ART. 13
Autoritatea veterinara centrala a României se va asigura ca, la data prevãzutã pentru implementarea prevederilor prezentei norme sanitare veterinare, unitãţile ANIMO de la nivelul posturilor de inspecţie veterinara de frontiera sunt conectate la reţea, în sensul ca pot trimite şi primi orice fel de mesaj prevãzut de sistemul ANIMO.
ART. 14
Dacã o unitate localã ANIMO de la nivelul instituţiilor veterinare centrale sau de la nivelul direcţiilor sanitare veterinare judeţene şi, respectiv, a municipiului Bucureşti nu este capabilã, în conformitate cu prevederile art. 12, sa utilizeze reţeaua veterinara computerizata ANIMO la data implementarii acesteia, unitatea localã respectiva va trimite prin fax la autoritatea veterinara centrala a României şi a tarii de destinaţie toate mesajele care trebuiau transmise prin sistemul ANIMO.
ART. 15
Dacã o unitate localã ANIMO, de la nivelul posturilor de inspecţie veterinara de frontiera, nu este capabilã, în conformitate cu prevederile art. 13, sa utilizeze reţeaua veterinara computerizata ANIMO la data implementarii acesteia, unitatea localã va trimite prin fax la autoritatea veterinara competenta centrala a României şi a tarii de destinaţie toate mesajele care trebuiau transmise prin sistemul ANIMO.
ART. 16
Autoritatea veterinara centrala a României va examina anual situaţia implementarii sistemului ANIMO pe teritoriul României.
ART. 17
(1) Autoritatea veterinara centrala a României poate adopta acte normative sau prevederi administrative suplimentare prezentei norme sanitare veterinare, pentru a se asigura implementarea şi conformitatea cu prevederile acesteia.
(2) Autoritatea veterinara centrala a României, prin Ministerul Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului, va lua mãsurile administrative şi va sanctiona, potrivit legii, orice încãlcare a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare.
(3) Autoritatea veterinara centrala a României poate modifica, completa sau abroga total ori parţial prevederile prezentei norme sanitare veterinare.
(4) Atunci când autoritatea veterinara centrala a României adopta cele menţionate la alineatele precedente trebuie sa facã o referire expresã la prezenta norma sanitarã veterinara.
ART. 18
Anexele nr. 1-4 fac parte integrantã din prezenta norma sanitarã veterinara.

ANEXA 1


────────
la norma sanitarã veterinara
────────────────────────────

CONFIGURAŢIA MINIMA A ECHIPAMENTULUI

Configuraţia echipamentului trebuie sa permitã rularea
în condiţii optime a softului de aplicaţie
şi sa facã posibil schimbul corespunzãtor de date cu
serverul central.

ANEXA 2
────────
la norma sanitarã veterinara
────────────────────────────

NUMĂRUL MESAJULUI

1. Originea:
a) data transmiterii;
b) data de expediere prevãzutã;
c) timpul de expediere prevãzut;
d) numele expeditorului;
e) locul de expediere (codul de ţara, codul unitãţii, numele localitãţii, codul poştal);
f) certificatul de sãnãtate;
g) numãrul;
h) data;
i) numele medicului veterinar care semneazã certificatul.
2. Destinaţia:
a) codul de ţara - codul unitãţii;
b) numele şi adresa destinatarului;
c) locul de destinaţie (codul de ţara, codul unitãţii, numele localitãţii, codul poştal).
3. Marfa:
a) tipul - codul;
b) numãrul/cantitatea.
4. Mijloace de transport:
a) tipul transportului;
b) identificarea mijloacelor de transport (înregistrarea camionului, numãrul vagonului, numãrul zborului, numele vasului, numãrul containerului etc.).
5. Observaţii:
a) pentru posturile de inspecţie veterinara de frontiera: originea animalelor şi a produselor;
b) pentru exportul cãtre o ţara terta: numele tarii terţe de destinaţie;
c) când animalele nu au pãrãsit locul lor de origine:
- numãrul de mesaj înlocuit ...."/" numãrul de mesaj amânat.

ANEXA 3
────────
la norma sanitarã veterinara
──────────────────────────────

SPECIFICAŢII TEHNICE
pentru serverul central al României

1. Descriere
Serverul central al României trebuie sa fie operational pana la sfârşitul anului 2004.
Acesta trebuie sa fie compus din urmãtoarele elemente specifice:
a) memorie pentru stocarea informatiei. Se intenţioneazã sa se stocheze mesaje pentru o perioada de 4 sãptãmâni;
b) computere capabile sa realizeze managementul unei cantitãţi mari de date, pentru a fi consultate simultan de mai mulţi utilizatori;
c) soft de management şi documentare care sa permitã distribuirea informaţiilor;
d) echipament (hardware şi software) pentru managementul comunicaţiilor între reţele publice (reţea de 25 şi reţea telefonica);
e) servicii de mesagerie electronica care sunt conforme cu standardele internaţionale;
f) servicii de transfer al fisierului;
g) facilitãţi de arhivare pentru o perioada de un an;
h) facilitãţi de restartare în caz de esec.
Serverul central trebuie sa fie capabil sa intercoopereze cu sistemele existente sau cu sistemele care vor fi puse în aplicare la serviciile veterinare naţionale, în concordanta cu standardele internaţionale.
Serverul central trebuie sa fie disponibil 7 zile pe saptamana şi 24 de ore din 24.
2. Reguli de securitate
Serverul central trebuie sa aibã un set de prevederi stricte şi coerente pentru protejarea şi integritatea datelor. Accesul la sistem trebuie sa fie controlat printr-o serie de proceduri de securitate, în special prin parole care se pot schimba cu reguli ce privesc limitarea numãrului de încercãri în asa fel încât sa se minimalizeze pericolul consultãrii accidentale sau necorespunzãtoare a datelor.
3. Mãrimea şi formatul informatiei
Mãrimea mesajului formatat pentru transmitere poate fi de peste 4.000 de caractere. Mesajul formatat va fi în formatul ASCII, cu caractere definite. Numãrul estimat al mesajelor pe zi va fi de aproximativ 3.000. Managementul estimat va solicita aproximativ 3.000 de operaţiuni de intrare şi 6.000 de operaţiuni de expediere pe zi.
4. Capacitatea sistemului
Sistemul trebuie sa fie capabil sa realizeze managementul a 2.450 de utilizatori potenţiali. Totuşi, timpul de utilizare poate varia peste cel acceptat. Numãrul estimat al utilizatorilor simultani (care transmit şi care primesc) va fi în medie de 70 şi nu mai mult de 100. Capacitatea trebuie sa fie expandabila, dacã se considera necesar. Sistemul trebuie sa fie capabil sa efectueze managementul codurilor de asteptare.
5. Asistenta
Un serviciu de ajutor trebuie sa fie disponibil 12 ore pe zi de la 7,00 dimineata la 7,00 seara la locul serverului central, cu scopul de a soluţiona orice probleme de comunicare.
6. Întreţinerea
O serie de mãsuri de protecţie şi facilitãţi pentru restocarea fisierelor trebuie sa fie disponibilã pentru sistem şi operationala la serverul central pentru a se asigura ca nici o informaţie nu este pierdutã.
Serverul central trebuie sa aibã personalul calificat necesar.





ANEXA 4
────────
la norma sanitarã veterinara
──────────────────────────────

DESCRIEREA
formatului înregistrãrii sub care trebuie sa fie introduse
informaţiile solicitate pentru refacerea datelor din
computerele unitãţilor locale
──────────────────────────────────────────────────────────────────
Zona Lungimea Formatul
──────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Numele destinaţiei poştale 44 Semn
- pentru Belgia:
"Commune"
- pentru Danemarca:
"by"
- pentru Germania:
"Gemeinde"
Zona Lungimea Formatul
- pentru Grecia:
"Nomos"
- pentru Spania:
"Municipio"
- pentru Franta:
"Departement"
- pentru Irlanda:
"County" 6 Semn
- pentru Italia: 7 Semn
"Commune"
- pentru Luxemburg:
"Pays"
- pentru Olanda:
"Gemeente"
- pentru Portugalia:
"Freguesia"
- pentru Marea Britanie:
"Post town"
- pentru România:
"Judeţ"
2. Codul poştal (dacã este disponibil)
3. Codul unitãţii locale pentru zona veterinara la care face
referire Decizia 92/175/CEE
──────────────────────────────────────────────────────────────────



Caracteristici de suport:
- discheta în format 3,5", cu o capacitate de 1,44 Mb;
- fisier în forma ASCII.



──────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016