Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA SANITARA VETERINARA din 5 august 2003  privind circulatia si utilizarea materiilor prime furajere*)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA SANITARA VETERINARA din 5 august 2003 privind circulatia si utilizarea materiilor prime furajere*)

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR, APELOR SI MEDIULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 683 bis din 29 septembrie 2003
----------
*) Aprobata de <>Ordinul nr. 507 din 5 august 2003 , publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 683 din 29 septembrie 2003


ART. 1
(1) Prezenta normã sanitarã veterinarã se aplicã circulaţiei şi utilizãrii materiilor prime furajere, pe teritoriul României.
(2) Prezenta normã sanitarã veterinarã se aplicã, fãrã a fi prejudiciate celelalte prevederi ale legislaţiei sanitare veterinare naţionale din domeniul nutriţiei animale.
ART. 2
În sensul prezentei norme sanitare veterinare se vor aplica urmãtoarele definiţii:
1. "materii prime furajere": diferite produse de origine vegetalã sau animalã, în starea lor naturalã, proaspete sau conservate, produse derivate din prelucrarea industrialã a acestora, precum şi substanţele organice sau anorganice, conţinând sau nu aditivi, care sunt destinate hrãnirii animalelor, fie direct ca atare, fie dupã procesare la prepararea furajelor combinate sau ca suport pentru premixuri;
2. "punerea în circulaţie" sau "circulaţie": deţinerea oricãrei materii prime furajere, în scopul vânzãrii, inclusiv oferirea spre vânzare sau orice altã formã de transfer, gratuit sau nu, cãtre o terţã parte, precum şi vânzarea şi celelalte forme de transfer ale acestora.
ART. 3
Fãrã a prejudicia alte prevederi legislative naţionale, materiile prime furajere, pot fi puse în circulaţie pe teritoriul României, numai dacã acestea sunt salubre, nefalsificate şi de calitate comercialã. Circulaţia şi utilizarea materiilor prime furajere nu trebuie sã prezinte nici un pericol pentru sãnãtatea animalã, publicã sau pentru mediul înconjurãtor şi nu trebuie puse în circulaţie într-un mod care ar putea sã inducã în eroare cumpãrãtorul sau utilizatorul.
ART. 4
Prevederile generale cuprinse în partea A, a anexei se aplicã pentru punerea în circulaţie a materiilor prime furajere.
ART. 5
(1) Materiile prime furajere nu pot fi puse în circulaţie decât dacã specificaţiile acestora vor fi vizibile, lizibile şi de neşters. Acestea angajeazã responsabilitatea producãtorului, ambalatorului, importatorului, vânzãtorului sau distribuitorului, stabilit în România. Specificaţiile vor fi înscrise într-un document de însoţire sau, dupã caz, pe ambalaj, pe container sau pe o etichetã fixatã pe acesta şi se referã la:
a) cuvintele "materie primã furajerã";
b) denumirea materiei prime furajere şi dupã caz alte specificaţii prevãzute la art. 7;
c) materiile prime furajere enumerate în partea B a anexei, specificaţiile prevãzute la coloana a patra a pãrţii B a anexei;
d) materiile prime furajere care nu sunt cuprinse în partea B a anexei, specificaţiile prevãzute în coloana a doua a tabelului din partea C a anexei;
e) dupã caz, specificaţiile prevãzute de partea A, a anexei;
f) cantitatea netã, exprimatã în unitãţi de masã, în cazul produselor solide şi în unitãţi de masã sau volum, în cazul produselor lichide;
g) numele sau denumirea comercialã şi adresa sau locul de înregistrare al unitãţii producãtoare, numãrul de aprobare, numãrul de referinţã al lotului sau orice altã indicaţie care asigurã trasabilitatea materiei prime furajere, în cazul în care unitatea trebuie sã fie aprobatã în conformitate cu prevederile "Normei sanitare veterinare privind stabilirea condiţiilor sanitare veterinare pentru înlãturarea şi prelucrarea deşeurilor animale, comercializarea lor şi prevenirea agenţilor patogeni din furajele care conţin produse de origine animalã sau peşte" aprobatã prin <>Ordinul MAAP nr. 504/28.12.2001 şi publicat în Monitorul Oficial al României Partea I nr. 78 din 01.02.2002.
h) numele sau denumirea comercialã şi adresa sau sediul persoanei, fizice sau juridice, responsabile pentru specificaţiile anterioare, dacã acestea sunt diferite de cele ale producãtorului, în conformitate cu cele prevãzute la lit. g).
(2) Pe ambalaje, recipiente, etichete şi pe documentele de însoţire, pot fi înscrise şi alte informaţii, cu condiţia ca acestea, sã se refere la parametri obiectivi sau cuantificabili ce pot fi justificaţi şi sã nu inducã în eroare cumpãrãtorul. Acest e informaţii trebuie sã fie separate de informaţiile prevãzute la alin. (1).
(3) Pentru cantitãţi de materii prime furajere, de pânã la 10 kilograme, destinate utilizatorului final, specificaţiile prevãzute la alin. (1) şi (2) trebuie sã fie furnizate cumpãrãtorului prin intermediul unei inscripţionãri corespunzãtoare la punct ul de vânzare.
(4) Dacã un lot este divizat în cursul circulaţiei, specificaţiile, prevãzute la alin. (1), referitoare la lotul iniţial, trebuie sã fie preluate şi înscrise pe ambalajele, recipientele şi documentele de însoţire pentru fiecare diviziune a lotului.
(5) În cazul în care compoziţia unei materii prime furajere, aflate în circulaţie, este schimbatã, specificaţiile prevãzute la alin. (1) trebuie sã fie modificate în consecinţã, sub responsabilitatea persoanei care furnizeazã noile specificaţii.
ART. 6
(1) Prin derogare de la prevederile art. 5, specificaţiile la care se referã art. 5, alin. (1), lit. c) şi d) şi Cap. V, pct. 2 şi 3 din partea A, a anexei, nu vor fi solicitate dacã:
a) înainte de fiecare tranzacţie, cumpãrãtorul a declarat în scris, cã nu solicitã aceste informaţii;
b) materiile furajere de origine vegetalã sau animalã, proaspete sau conservate, supuse sau nu unui tratament fizic simplu, sunt în cantitãţi de pânã la 10 kilograme, destinate hrãnirii animalelor de companie şi furnizate direct utilizatorului final, de un distribuitor stabilit teritoriul României, fãrã a se aduce atingere prevederilor "Normei sanitare veterinare privind stabilirea condiţiilor sanitare veterinare pentru înlãturarea şi prelucrarea deşeurilor animale, comercializarea lor şi prevenirea agenţilor patogeni din furajele care conţin produse de origine animalã sau peşte".
(2) În cazul în care unei materii prime furajere provenite dintr-o ţarã terţã, pusã în circulaţie pentru prima datã pe teritoriul României şi cãreia, nu este posibil sã se furnizeze garanţiile referitoare la compoziţie, prevãzute la art. 5, alin. (1), lit. c) şi d) şi la Cap. V, pct. 2 şi 3 a pãrţii A, a anexei, şi în cazul lipsei în ţara noastrã a mijloacelor ce asigurã determinãrile analitice necesare, autoritatea veterinarã centralã a României poate admite ca, datele provizorii privind compoziţia sã fie furnizate de cãtre persoana responsabilã în conformitate cu art. 5, alin. (1), lit. g) în condiţiile urmãtoare:
a) autoritãţile competente responsabile pentru control sã fie informate în avans despre sosirea materiei prime furajere;
b) specificaţiile definitive privind compoziţia sã fie furnizate cumpãrãtorului şi autoritãţilor veterinare competente, în termen de 10 zile lucrãtoare de la sosirea lor în România;
c) specificaţiile privind compoziţia, înscrise în documente sã fie însoţite de urmãtoarea menţiune cu caractere aldine:
"date provizorii ce vor fi confirmate de .................. (numele şi adresa laboratorului mandatat pentru efectuarea analizelor), referitoare la ........... (numãrul de referinţã al probei de analizat) înainte de ................ (data)"
d) România va informa Comisia Europeanã despre circumstanţele în care aplicã derogarea la care se face referire în prezentul alineat.
(3) Prin derogare de la art. 5:
a) fãrã a se aduce atingere "Normei sanitare veterinare privind stabilirea condiţiilor sanitare veterinare pentru înlãturarea şi prelucrarea deşeurilor animale, comercializarea lor şi prevenirea agenţilor patogeni din furajele care conţin produse de origine animalã sau peşte", specificaţiile prevãzute la art. 5, alin. (1), nu vor fi solicitate, în cazul produselor de origine vegetalã sau animalã, în starea lor naturalã, proaspete sau conservate, supuse sau nu unui simplu tratament fizic şi netratate cu aditivi, cu excepţia agenţilor de conservare, care sunt furnizate de un producãtor agricol, unui utilizator crescãtor de animale, ambii aflaţi pe teritoriul României;
b) indicaţiile la care se referã art. 5, alin. (1), lit. c), d), e) şi f) şi în partea A, a anexei, nu vor fi solicitate atunci când sunt puse în circulaţie subproduse de origine vegetalã sau animalã, rezultate dintr-un proces de prelucrare agro-industrialã şi care au o umiditate mai mare de 50%.
ART. 7
(1) Materiile furajere enumerate la partea B a anexei, pot circula numai sub denumirile ce sunt prevãzute de aceasta şi cu condiţia ca acestea sã corespundã descrierilor respective.
(2) Se admite circulaţia materiilor prime furajere, altele decât cele la care se referã alin. (1), cu condiţia ca, aceste materii prime furajere, sã circule sub denumiri şi/sau cu calificative diferite de cele enumerate în anexã şi sã nu poatã induce în eroare cumpãrãtorul, în ceea ce priveşte identitatea realã a produsului care îi este oferit.
ART. 8
(1) Materiile prime furajere al cãror conţinut de substanţe sau produse indezirabile depãşeşte nivelul permis pentru materiile prime furajere, în conformitate cu prevederile <>Ordinului Ministerului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 294/11.07.2002 pentru aprobarea "Normei sanitare veterinare privind conţinutul maxim admis pentru unele substanţe şi produse în furaje", publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 731/07.10.2002, pot fi puse în circulaţie numai dacã sunt destinate întreprinderilor aprobate, producãtoare de nutreţuri combinate înscrise pe lista naţionalã în conformitate cu prevederile "Normei sanitare veterinare ce stabileşte condiţiile şi modalitãţile pentru aprobarea şi înregistrarea unor întreprinderi şi intermediari ce opereazã în sectorul nutriţiei animalelor".
(2) Prin derogare de la prevederile art. 5 alin. (1) lit. a), materiile prime furajere, în sensul primului alineat, trebuie sã fie etichetate ca "materii prime furajere destinate întreprinderilor aprobate producãtoare de nutreţuri combinate".
ART. 9
În scopul circulaţiei pe teritoriul României, indicaţiile înscrise pe documentul de însoţire, pe ambalaje, pe recipiente sau pe eticheta ataşatã acestora vor fi redactate în limba românã.
ART. 10
Autoritatea veterinarã centralã a României trebuie sã se asigure, cã restricţiile aplicabile circulaţiei materiilor prime furajere, în conformitate cu prevederile prezentei norme sanitare veterinare, nu vor putea fi impuse în alte cazuri decât cele prevãzute în prezenta normã sanitarã veterinarã.
ART. 11
În conformitate cu procedura legislativã naţionalã vor fi adoptate urmãtoarele:
a) un sistem de codificare numericã pentru materiile prime furajere, bazat pe glosare care indicã originea, partea utilizatã a produsului/subprodusului utilizat, modul de prelucrare şi maturitatea/calitatea materiilor prime furajere, permiţând identificarea la nivel internaţional, în special prin denumire şi descriere;
b) stabilirea unei liste a materiilor prime furajere a cãror circulaţie sau utilizare, în scopuri furajere, este limitatã sau interzisã, pentru a se asigura respectarea prevederilor art. 3;
c) amendamentele la lista la care face referire lit. b), vor fi adoptate ţinând cont de evoluţia cunoştinţelor ştiinţifice şi tehnice;
d) anexa, la prezenta normã sanitarã veterinarã, poate fi modificatã ţinând cont de evoluţia cunoştinţelor ştiinţifice şi tehnice.
ART. 12
Materiile prime furajere sunt supuse controlul oficial pentru verificarea respectãrii cerinţelor prezentei norme sanitare veterinare, prin sondaj, cel puţin prin prelevare de probe, în conformitate cu reglementãrile în vigoare.
ART. 13
(1) Autoritatea veterinarã centralã a României, prin Ministerul Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului, poate adopta acte normative sau prevederi administrative suplimentare prezentei norme sanitare veterinare pentru a se asigura imple
mentarea şi conformitatea cu prevederile acesteia.
(2) Autoritatea veterinarã competentã va dispune mãsurile necesare şi va sancţiona, potrivit legii, orice încãlcare a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare.
(3) Atunci când autoritatea veterinarã centralã a României adoptã cele menţionate la alineatele precedente, trebuie sã facã referire expresã la prezenta normã sanitarã veterinarã.
ART. 14
Anexa face parte integrantã din prezenta normã sanitarã veterinarã.

ANEXĂ
la norma sanitarã veterinarã

PARTEA A
GENERALITĂŢI

CAP. I
PREVEDERI EXPLICATIVE

1. Materiile prime furajere sunt enumerate şi definite în Partea B, în conformitate cu urmãtoarele criterii:
a. originea produsului/subprodusului - exemplu: animalã, vegetalã, mineralã,
b. partea utilizatã din produs/subprodus - exemplu: integral, seminţele, tuberculi, oase,
c. procedeul la care a fost supus produsul/subprodusul, - exemplu: decorticare, extracţie, încãlzire şi/sau produsul/subprodusul obţinut - exemplu fulgi, tãrâţe, pulpã, grãsime,
d. compoziţia produsului/subprodusului şi/sau calitatea produsului/subprodusului - exemplu, "cu conţinut scãzut în glucosinolat", "bogat în grãsime", "cu conţinut scãzut de zahãr".
2. Lista prevãzutã în Partea B cuprinde 12 puncte:
1. Boabe de cereale, produsele şi subprodusele lor;
2. Seminţe, fructe oleaginoase, produsele şi subprodusele lor;
3. Seminţe de leguminoase, produsele şi subprodusele lor;
4. Tuberculi şi rãdãcini, produsele şi subprodusele lor;
5. Alte seminţe şi fructe, produsele şi subprodusele lor;
6. Nutreţuri şi furaje grosiere;
7. Alte plante, produsele şi subprodusele lor;
8. Produse lactate;
9. Produse provenite de la animalele terestre;
10. Peşte şi alte animale marine, produsele şi subprodusele lor;
11. Minerale;
12. Diverse.

CAP. II
PREVEDERI REFERITOARE LA PURITATEA BOTANICĂ ŞI CHIMICĂ

1. Fãrã a fi prejudiciate prevederile art. 3, materiile prime furajere trebuie sã fie, în conformitate cu prevederile bunei practici de fabricaţie, libere de impuritãţi chimice rezultate din procesul de fabricare a acestora şi din tehnicile auxiliare, la care se referã "Norma sanitarã veterinarã cu privire la aditivii din furaje", numai dacã un conţinut maxim specific, pentru o anumitã materie furajerã, este stabilit la Partea B a anexei nr. 2.
2. Puritatea botanicã a produselor şi subproduselor prevãzute la Pãrţile B şi C nu trebuie sã fie mai micã de 95%, cu excepţia cazurilor în care un alt nivel a fost stabilit de Pãrţile B şi C. Sunt considerate impuritãţi botanice urmãtoarele:
a) impuritãţile naturale dar inofensive - de exemplu paiele sau fragmentele de paie, seminţele altor specii cultivate sau seminţele buruienilor;
b) reziduuri inofensive de la alte boabe sau fructe oleaginoase, provenite dintr-un proces anterior de fabricaţie, al cãror nivel nu trebuie sã depãşeascã 0,5%;
3. Nivelurile de puritate botanicã indicate se referã la greutatea produsului şi subprodusului ca atare.

CAP. III
PREVEDERI REFERITOARE LA DENUMIRI

Atunci când denumirea unei materii furajere la care se face referire în Partea B, cuprinde unul sau mai mulţi termeni în parantezã, aceşti termeni pot fi omişi, de exemplu ulei din (boabe) soia, poate fi declarat ca ulei din boabe de soia sau ulei de soia.

CAP. IV
PREVEDERI REFERITOARE LA GLOSAR

Glosarul prezentat mai jos, se referã la principalele procedee utilizate pentru fabricarea materiilor prime furajere cuprinse în Pãrţile B şi C ale prezentei anexe. Atunci când denumirea acestor materii prime furajere include un nume sau un calificativ din acest glosar, procedeul de fabricaţie utilizat trebuie sã corespundã definiţiei prezentate în acesta.





┌───┬────────────────┬────────────────────────────────────────────────┬───────────────────────┐
│ │ Procedeu │ Definiţie │ Denumire │
│ │ │ │ uzualã/calificativ │
├───┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│(1)│ (2) │ (3) │ (4) │
├───┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│ 1 │Concentraţie │Creşterea conţinutului unor componenţi prin │Concentrat │
│ │ │îndepãrtarea apei sau a altor constituenţi │ │
├───┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│ 2 │Decorticare^1) │Îndepãrtarea completã sau parţialã a stratului │Decorticat, parţial │
│ │ │exterior al boabelor, seminţelor, fructelor, │decorticat │
│ │ │nucilor, etc. │ │
├───┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│ 3 │Uscare │Deshidratare prin procedee artificiale sau │Uscat (la soare sau │
│ │ │naturale │artificial) │
├───┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│ 4 │Extracţie │Îndepãrtarea fie a grãsimilor sau a uleiului din│Şroturi, extracte │
│ │ │unele produse cu ajutorul solvenţilor organici, │(pentru materiile │
│ │ │fie a zaharurilor sau a altor componente │oleaginoase), melasã, │
│ │ │hidrosolubile cu ajutorul solvenţilor apoşi. În │pulpã (pentru produsele│
│ │ │cazul folosirii solvenţilor organici, produsul │ce conţin zaharuri sau │
│ │ │care rezultã trebuie sã fie tehnic liber de acel│alte componente │
│ │ │solvent │hidrosolubile) │
├───┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│ 5 │Extrudare │Trecere unui material sub presiune printr-un │Extrudate │
│ │ │orificiu (vezi şi pregelatinizarea) │ │
├───┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│ 6 │Fulguire-rulare │Aplatizarea unui produs supus acţiunii cãldurii │Fulgi │
│ │ │umede │ │
├───┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│ 7 │Mãcinare uscatã │Tratament fizic aplicat boabelor în scopul │Fãinã, tãrâţe │
│ │ │reducerii dimensiunii particulelor şi a │ │
│ │ │facilitãrii separãrii în fracţiunile │ │
│ │ │constituente (în principal fãinã şi tãrâţe) │ │
├───┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│ 8 │Tratament termic│Termen general care se referã la diverse │Prãjite, fierte, │
│ │ │tratamente termice efectuate în anumite condiţii│tratate termic │
│ │ │pentru a influenţa valoarea nutriţionalã sau │ │
│ │ │structura materialului │ │
├───┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│ 9 │Hidrogenare │Transformarea gliceridelor nesaturate în │Saturate, parţial │
│ │ │gliceride saturate (din uleiuri şi grãsimi) │saturate │
├───┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│10 │Hidrolizã │Degradarea în constituenţi chimici simpli │Hidrolizate │
│ │ │printr-un tratament adecvat cu apã şi eventual │ │
│ │ │cu enzime sau acizi/baze │ │
├───┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│11 │Presare │Îndepãrtarea materiei grase sau a uleiului din │Turte (în cazul │
│ │ │produsele bogate în grãsimi sau a sucului din │produselor │
│ │ │fructe sau alte produse vegetale, prin extracţie│oleaginoase), pulpã, │
│ │ │mecanicã (presare cu un şurub sau un alt tip de │marc (pentru fructe), │
│ │ │presã), eventual cu un uşor tratament termic │pulpã presatã (pentru │
│ │ │ │trestia de zahãr) │
├───┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│12 │Peletare │Compresare specialã prin trecerea printr-o │Pelete │
│ │ │filierã │ │
├───┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│13 │Pregelatinizare │Modificarea amidonului pentru a creşte │Pregelatinizate │
│ │ │semnificativ capacitatea sa de hidratare în apã │ │
│ │ │rece │ │
├───┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│14 │Rafinare │Îndepãrtarea completã sau parţialã a │Rafinat, │
│ │ │impuritãţilor din zahãr, uleiuri şi grãsimi sau │parţial rafinat │
│ │ │din alte substanţe naturale printr-un tratament │ │
│ │ │fizic sau chimic │ │
├───┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│15 │Mãcinare umedã │Separarea mecanicã a pãrţilor componente ale │Germeni, gluten, amidon│
│ │ │boabelor, dupã înmuiere în apã ce conţine │ │
│ │ │eventual dioxid de sulf, în vederea extragerii │ │
│ │ │amidonului │ │
├───┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│16 │Uruire │Prelucrare mecanicã a boabelor sau altor materii│Uruieli │
│ │ │furajere pentru a le reduce dimensiunile │ │
├───┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│17 │Îndepãrtarea │Îndepãrtarea completã sau parţialã a mono- şi │Produs fãrã zahãr, │
│ │zaharurilor │dizaharidelor din melasã sau alte produse ce │produs parţial fãrã │
│ │ │conţin zahãr prin mijloace fizice sau chimice │zahãr │
├───┴────────────────┴────────────────────────────────────────────────┴───────────────────────┤
│^1) Expresia "decorticare" poate fi înlocuitã cu "depeliculizare" sau "decojire", dupã caz, │
│situaţie în care se va utiliza calificativul "depeliculizat" sau "decojit". │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



CAP. V
DISPOZIŢII REFERITOARE LA CONŢINUTUL INDICAT SAU
CARE SE VA DECLARA CONFORM PĂRŢILOR B ŞI C

1. Conţinutul indicat sau care se va declara, se referã la greutatea materiei furajere, cu excepţia cazurilor în care este altfel stabilit.
2. Conform art. 3 şi 6 alin. (3) lit. b) cu condiţia ca în pãrţile B şi C ale prezentei anexe sã nu fie stabilit un alt nivel, umiditatea materiilor furajere trebuie declaratã, dacã depãşeşte 14% din greutatea materiei furajere. În cazul materiilor furajere care au o umiditate ce nu depãşeşte limita indicatã mai sus, aceasta trebuie declaratã la cererea cumpãrãtorului.
3. Conform art. 3 al normei sanitare veterinare cu condiţia ca un alt nivel sã nu fie stabilit la pãrţile B sau C ale prezentei anexe, nivelul de cenuşã insolubilã în acid clorhidric al materiei furajere trebuie sã fie declarat, dacã depãşeşte 2,2% din substanţa uscatã.

CAP. VI
DISPOZIŢII REFERITOARE LA AGENŢII DE DENATURARE ŞI LIANŢI

Atunci când produsele la care se face referire în coloana a 2-a a pãrţii B sau la prima coloanã a pãrţii C a prezentei anexe, sunt folosite pentru denaturarea sau înglobarea materiilor furajere, trebuie furnizate urmãtoarele informaţii:
a) pentru agenţi de denaturare: natura şi cantitatea produsului utilizat,
b) pentru lianţi: natura produsului utilizat; În cazul lianţilor, cantitatea de produs utilizat nu trebuie sã depãşeascã 3% din greutatea totalã.

CAP. VII
DISPOZIŢII REFERITOARE LA TOLERANŢELE MINIME INDICATE SAU
CARE TREBUIE DECLARATE CONFORM PĂRŢILOR B ŞI C

Atunci când, cu ocazia unui control oficial, conform art. 12 al normei sanitare veterinare, se constatã o diferenţã între compoziţia unei materii furajere şi compoziţia declaratã a acesteia, susceptibilã de a îi reduce valoarea, urmãtoarele toleranţe minime sunt permise:
a) pentru proteina brutã:
1. douã unitãţi pentru conţinutul declarat de 20% sau mai mult,
2. 10% din conţinutul declarat pentru conţinutul declarat de pânã la 20% dar nu mai puţin de 10%,
3. o unitate pentru conţinutul declarat de pânã la 10%;
b) pentru glucidele totale, glucidele reducãtoare, zaharozã, lactozã şi glucozã (dextrozã)
1. 2 unitãţi pentru conţinutul declarat de peste 20%
2. 10% din conţinutul declarat pentru conţinutul declarat de pânã la 20% dar nu mai puţin de 5%,
3. 0,5 unitãţi pentru conţinutul declarat de pânã la 5%
c) pentru amidon şi inulinã:
1. 3 unitãţi pentru conţinutul declarat de peste 30%,
2. 10% din conţinutul declarat pentru conţinutul declarat de pânã la 30% dar nu mai puţin de 10%.
3. o unitate pentru conţinutul declarat de pânã la 10%
d) pentru materiile grase brute:
1. 1,8 unitãţi pentru conţinutul declarat de peste 15%,
2. 12% din conţinutul declarat pentru conţinutul declarat de pânã la 15% dar nu mai puţin de 5%,
3. 0,6 unitãţi pentru conţinutul declarat de pânã la 5%.
e) pentru celuloza brutã:
1. 2,1 unitãţi pentru conţinutul declarat de peste 14%,
2. 15% din conţinutul declarat pentru conţinutul declarat de pânã la 14% dar nu mai puţin de 6%,
3. 0,9 unitãţi pentru conţinutul declarat de pânã la 6%.
f) pentru umiditate şi cenuşã brutã:
1. o unitate pentru conţinutul declarat de peste 10%
2. 10% din conţinutul declarat pentru conţinutul declarat de pânã la 10% dar nu mai puţin de 5%,
3. 0,5 unitãţi pentru conţinutul declarat de pânã la 5%;
g) pentru fosforul total, sodiu, carbonat de calciu, calciu, magneziu, indicele de aciditate şi materiile insolubile în eter de petrol:
1. 1,5 unitãţi pentru conţinutul (valorile) declarat de peste 15%, dupã caz
2. 10% din conţinutul (valoarea) declarat pentru conţinutul (valorile) declarat(e) de pânã la 15% dar nu mai puţin de 2%, dupã caz,
3. 0,2 unitãţi pentru conţinutul (valorile) declarat de pânã la 2%, dupã caz,
h) pentru cenuşã insolubilã în acid clorhidric şi cloruri exprimate în NaCl:
1. 10% din conţinutul declarat pentru conţinutul declarat de peste 3%;
2. 0,3 unitãţi pentru conţinutul declarat de pânã la 3%;
i) pentru caroteni, vitamina A şi xantofilã:
- 30% din conţinutul declarat;
j) pentru metioninã, lizinã şi bazele azotate volatile:
- 20% din conţinutul declarat.

CAP. VIII
DISPOZIŢII REFERITOARE LA ETICHETAREA MATERIILOR FURAJERE
CE CONŢIN PROTEINE DERIVATE DIN ŢESUTURI DE MAMIFERE

1. Etichetele materiilor furajere ce conţin proteine derivate din ţesuturi de mamifere trebuie sã cuprindã urmãtoarea declaraţie: "Aceste materii furajere conţin proteine derivate din ţesuturi de mamifere, fiind interzise în furajarea rumegãtoarelor".

Aceastã prevedere nu se aplicã:
a) laptelui şi produselor lactate,
b) gelatinei,
c) proteinelor hidrolizate cu o greutate molecularã sub 10000 de daltoni ce:
i. provin din piei obţinute de la animale ce au fost tãiate într-un abator şi au fost supuse unei inspecţii antemortem, de cãtre medicul veterinar oficial, în conformitate cu prevederile cap. VI din anexa nr. 1 a "Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sãnãtate pentru producerea şi comercializarea cãrnii proaspete" şi în urma acestei inspecţii, au fost declarate apte pentru tãiere, în scopurile menţionatei norme sanitare veterinare;
şi
ii. au fost produse printr-un procedeu de fabricaţie care implicã mãsuri corespunzãtoare, pentru minimizarea contaminãrii pieilor: pregãtirea pieilor prin saramurare, tratare cu var şi spãlare abundentã, urmatã de expunerea produsului la un pH de peste 11, pentru o perioadã de cel puţin 3 ore, la o temperaturã de cel puţin 80°C şi urmatã de un tratament termic la 140°C, pentru 30 de minute la o presiune de peste 3,6 bari sau produse, printr-un procedeu echivalent aprobat de autoritatea veterinarã centralã;
şi
iii. provin din unitãţi ce efectueazã un program propriu de controale (HACCP);
d) fosfatului dicalcic obţinut din oase degresate, şi
e) plasmei deshidratate şi altor produse obţinute din sânge.
2. Atunci când autoritatea veterinarã centralã a României interzice utilizarea în furajele destinate anumitor specii de animale, altele decât rumegãtoarele, a proteinelor derivate din ţesuturi de mamifere, la care se referã prima propoziţie a pct. 1, dupã cum se prevede la art. 1, alin. (2) al "Normei sanitare veterinare stabilind reglementãrile veterinare pentru distrugerea şi prelucrarea deşeurilor de origine animalã, pentru comercializarea lor şi pentru prevenirea agenţilor patogeni din furajele de origine animalã sau din peşte", declaraţia solicitatã la pct. 1 trebuie sã menţioneze, suplimentar, celelalte specii sau categorii de animale pentru care s-a extins interzicerea utilizãrii produselor în cauzã.

PARTEA B
LISTA NEEXCLUSIVĂ A PRINCIPALELOR MATERII FURAJERE






1. GRĂUNŢE DE CEREALE, PRODUSELE ŞI SUBPRODUSELE LOR

┌────┬────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────┐
│Nr. │ Denumire │ Descriere │ Declaraţii │
│ │ │ │ obligatorii │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│(1) │ (2) │ (3) │ (4) │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.01│Ovãz │Grãunţe de Avena sativa L. şi alte soiuri cultivate de │ │
│ │ │ovãz. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.02│Fulgi de ovãz │Produsul obţinut prin tratarea cu abur şi │Amidon │
│ │ │rulare-fulguire a ovãzului decorticat. Poate conţine o │ │
│ │ │micã proporţie de tegumente. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.03│Tãrâţe de ovãz │Subprodus obţinut dupã transformarea ovãzului în │Celulozã brutã│
│ │decorticat │prealabil cernut şi decorticat în crupe şi fãinã. Este │ │
│ │ │constituit în principal din tãrâţe de ovãz şi o parte a │ │
│ │ │endospermului. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.04│Tãrâţe de ovãz │Subprodus obţinut dupã prelucrarea ovãzului în prealabil│Celulozã brutã│
│ │ │cernut şi decorticat în crupe de ovãz. Este constituit │ │
│ │ │în principal din învelişurile externe şi tãrâţe de ovãz.│ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.05│Orz │Grãunţe de Hordeum vulgare L. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.06│Tãrâţe de orz │Subprodus obţinut dupã transformarea orzului în │Celulozã brutã│
│ │ │prealabil cernut şi decorticat în arpacaş, griş sau │ │
│ │ │fãinã de orz. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.07│Proteinã din orz│Subprodusul deshidratat rezultat dupã obţinerea │Proteinã brutã│
│ │ │amidonului din orz. Este constituit în principal din │Amidon │
│ │ │proteinã obţinutã dupã separarea amidonului. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.08│Brizurã de orez │Subprodus rezultat dupã obţinerea orezului glasat Oryza │Amidon │
│ │ │sativa L. Este constituit în principal din boabe de orez│ │
│ │ │subdimensionate şi/sau boabe sparte. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.09│Tãrrţe (fãinã │Subprodus rezultat dupã prima polizare a orezului │Celulozã brutã│
│ │brunã furajerã) │decojit. Este constituit în principal din particule ale │ │
│ │de orez │stratului aleuronic, endosperm şi germeni. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.10│Tãrâţe (fãinã │Subprodus rezultat dupã polizarea orezului decojit. Este│Celulozã │
│ │albã furajerã) │constituit în principal din particule ale stratului │brutã │
│ │de orez │aleuronic, endosperm şi germeni. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.11│Tãrâţe de orez │Subprodus rezultat dupã polizarea orezului decojit. Este│Celulozã brutã│
│ │cu carbonat de │constituit în principal din peliculele argintii, din │Carbonat de │
│ │calciu │particule din stratul aleuronic, endosperm şi germeni şi│calciu │
│ │ │într-o mãsurã mai micã din carbonat de calciu provenit │ │
│ │ │din procesul de fabricaţie. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.12│Fãinã furajerã │Subprodus rezultat dupã polizarea orezului decojit │Celulozã brutã│
│ │din orez fiert │fiert. Este constituit în principal din peliculele │Carbonat de │
│ │ │argintii, din particule din stratul aleuronic, endosperm│calciu │
│ │ │şi germeni şi într-o mãsurã mai micã din carbonat de │ │
│ │ │calciu provenit din procesul de fabricaţie. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.13│Orez furajer │Produs rezultat dupã mãcinarea orezului furajer, │Amidon │
│ │mãcinat │constituit fie din boabe verzi, cretoase sau imature, │ │
│ │ │cernute pe parcursul mãcinãrii orezului decojit sau din │ │
│ │ │boabe normale decojite de culoare galbenã sau pãtate. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.14│Turte germeni de│Subprodus rezultat în industria uleiurilor prin presarea│Proteinã brutã│
│ │orez │germenilor de orez de care rãmân încã aderente pãrţi din│Grãsime brutã │
│ │ │endosperm şi testa. │Celulozã brutã│
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.15│Şrot din germeni│Subprodus rezultat în industria uleiurilor prin │Proteinã brutã│
│ │de orez │extracţia germenilor de orez de care rãmân încã aderente│ │
│ │ │pãrţi din endosperm şi testa. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.16│Amidon din orez │Amidon din orez tehnic pur. │Amidon │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.17│Mei │Grãunţe de Panicum miliaceum L. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.18│Secarã │Grãunţe de Secale cereale L. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.19│Şrot de │Subprodus rezultat de la fabricarea fãinii obţinut din │Amidon │
│ │ secarã^1) │secarã cernutã. Este constituit în principal din │ │
│ │ │particule de endosperm, cu fine particule din învelişul │ │
│ │ │extern al grãunţelor şi spãrturi de boabe. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.20│Secarã furajerã │Subprodus rezultat de la fabricarea fãinii, obţinut din │Amidon │
│ │ │secarã cernutã. Este constituit în principal din │ │
│ │ │fragmente ale învelişului extern şi din particule de │ │
│ │ │boabe din care a fost îndepãrtat mai puţin endosperm │ │
│ │ │decât în tãrâţele de secarã. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.21│Tãrâţe de secarã│Subprodus rezultat de la fabricarea fãinii, obţinut din │Celulozã brutã│
│ │ │secarã cernutã. Este constituit în principal din │ │
│ │ │fragmente ale învelişului extern şi din particule de │ │
│ │ │grãunţe din care cea mai mare parte a grãunţelor a fost │ │
│ │ │îndepãrtatã. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.22│Sorg │Grãunţe de Sorghum bicolor (L.) Moencb s. 1 │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.23│Grâu │Grãunţe de Triticum aestivum (L.), Triticum durum Desf. │ │
│ │ │şi alte soiuri cultivate de grâu. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.24│Şrot de grâu^2) │Subprodus rezultat de la fabricarea fãinii, obţinut din │Amidon │
│ │ │grãunţe de grâu sau de alac decorticat cernute. Este │ │
│ │ │constituit în principal din particule de endosperm cu │ │
│ │ │fine fragmente de înveliş extern al grãunţelor şi │ │
│ │ │spãrturi de grãunţe. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.25│Grâu furajer │Subprodus rezultat de la fabricarea fãinii, obţinut din │Celulozã brutã│
│ │ │grãunţe de grâu sau de alac decorticat cernute. Este │ │
│ │ │constituit în principal din fragmente de înveliş extern │ │
│ │ │al grãunţelor din care a fost îndepãrtat mai puţin │ │
│ │ │endosperm decât în tãrâţele de grâu. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.26│Tãrâţe de │Subprodus rezultat de la fabricarea fãinii, obţinut din │Celulozã brutã│
│ │ grâu^3) │boabe de grâu sau de alac decorticat cernute. Este │ │
│ │ │constituit în principal din fragmente de înveliş extern │ │
│ │ │al grãunţelor şi din particule de grãunţe din care a │ │
│ │ │fost îndepãrtatã cea mai mare parte a endospermului. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.27│Germeni de grâu │Subprodus rezultat de la fabricarea fãinii constituit în│Proteinã brutã│
│ │ │principal din germeni de grâu, transformaţi în fulgi sau│Grãsime brutã │
│ │ │nu, de care pot adera încã fragmente de endosperm sau de│ │
│ │ │învelişuri externe. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.28│Gluten de grâu │Subprodus deshidratat rezultat în urma extragerii │Proteinã brutã│
│ │ │amidonului din grâu. Este constituit în principal din │ │
│ │ │gluten obţinut în urma separãrii amidonului. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.29│Gluten de grâu │Subprodus rezultat în urma obţinerii amidonului şi │Proteinã brutã│
│ │furajer │glutenului de grâu. Este constituit din tãrâţe, din care│Amidon │
│ │ │germenii au fost sau nu parţial îndepãrtaţi şi gluten, │ │
│ │ │la care pot fi adãugate foarte mici cantitãţi de │ │
│ │ │componente rezultate de la cernerea grãunţelor, precum │ │
│ │ │şi foarte mici cantitãţi de reziduuri provenite din │ │
│ │ │procesul de hidrolizã a amidonului. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.30│Amidon de grâu │Amidon tehnic pur obţinut din grâu. │Amidon │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.31│Amidon de grâu │Produs constituit din amidon de grâu expandat prin │Amidon │
│ │pregelatinizat │tratament termic. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.32│Alac │Grãunţe de alac Triticum spelta L., Triticum dioccum │ │
│ │ │Schrank, Triticum monococcum. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.33│Triticale │Grãunţe de hibrizi Triticum X Secale. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.34│Porumb │Grãunţe de Zea mays L. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.35│Şrot de │Subprodus rezultat de la fabricarea fãinii sau a │Celulozã brutã│
│ │ porumb^4) │grişului de porumb. Este constituit în principal din │ │
│ │ │fragmente ale învelişului extern al grãunţelor şi din │ │
│ │ │particule de grãunţe din care endospermul a fost │ │
│ │ │îndepãrtat într-o proporţie mai micã decât în tãrâţele │ │
│ │ │de porumb. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.36│tãrâţe de porumb│Subprodus rezultat de la fabricarea fãinii sau a │Celulozã brutã│
│ │ │grişului de porumb. Este constituit în principal din │ │
│ │ │învelişuri externe ale grãunţelor şi fragmente de │ │
│ │ │germeni de porumb alãturi de particule de endosperm. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.37│Turte germeni de│Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin│Proteinã brutã│
│ │porumb │presarea germenilor de porumb prelucraţi pe cale uscatã │Grãsime brutã │
│ │ │sau umedã de care sunt încã aderente pãrţi de endosperm │ │
│ │ │şi de testã. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.38│Şrot din germeni│Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin│Proteinã brutã│
│ │de porumb │extracţie din germenii de porumb prelucraţi pe cale │ │
│ │ │uscatã sau umedã de care sunt încã aderente pãrţi de │ │
│ │ │endosperm şi de testã. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.39│Gluten de porumb│Subprodus rezultat de la obţinerea amidonului de porumb.│Proteinã brutã│
│ │furajer^5) │Este constituit din tãrâţe şi gluten, la care pot fi │Amidon │
│ │ │adãugate spãrturi de porumb obţinute la cernerea │Grãsime brutã,│
│ │ │grãunţelor într-o proporţie nu mai mare de 15% şi/sau │dacã > 4,5% │
│ │ │reziduuri provenite din apa de înmuiere, folositã pentru│ │
│ │ │producerea alcoolului sau a altor produse derivate din │ │
│ │ │amidon. Produsul poate conţine de asemenea reziduuri │ │
│ │ │provenite de la extracţia uleiului din germenii de │ │
│ │ │porumb, obţinut pe cale umedã. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.40│Gluten de porumb│Subprodus deshidratat rezultat de la obţinerea │Proteinã brutã│
│ │ │amidonului de porumb. Este constituit în principal din │ │
│ │ │gluten obţinut din separarea amidonului. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.41│Amidon de porumb│Amidon tehnic pur obţinut din porumb. │Amidon │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.42│Amidon de porumb│Produs constituit din amidon de porumb expandat prin │Amidon │
│ │pregelatinizat^6│tratament termic. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.43│Colţi de malţ │Subprodus rezultat de la maltificare, constituit în │Proteinã brutã│
│ │ │principal din radicele uscate de cereale germinate. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.44│Borhot de bere │Subprodus rezultat în industria berii obţinut prin │Proteinã brutã│
│ │ │deshidratarea reziduurilor de cereale maltificate sau │ │
│ │ │nemaltificate şi din alte produse amidonoase. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.45│Borhot │Subprodus rezultat în urma distilãrii alcoolului obţinut│Proteinã brutã│
│ │deshidratat de │prin deshidratarea reziduurilor solide de cereale │ │
│ │cereale^7) │fermentate. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│1.46│Borhot de │Subprodus de distilerie obţinut prin deshidratarea │Proteinã brutã│
│ │cereale^8) │reziduurilor solide de cereale fermentate la care a fost│ │
│ │ │adãugatã o parte de sirop sau de reziduuri rezultate din│ │
│ │ │evaporarea apei de înmuiere. │ │
├────┴────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────┤
│^1) Produsele ce conţin peste 40% amidon pot fi calificate ca fiind "bogate în amidon". │
│^2) Produsele ce conţin peste 40% amidon pot fi calificate ca fiind "bogate în amidon". │
│^3) Dacã ingredientul a fost supus unei mãcinãri mai fine, termenul "fin" poate fi adãugat │
│denumirii sau aceasta poate fi înlocuitã cu o denumire corespondentã. │
│^4) Produsele ce conţin peste 40% amidon pot fi calificate ca fiind "bogate în amidon". │
│^5) Aceastã denumire poate fi înlocuitã cu denumirea "gluten furajer de porumb". │
│^6) Aceastã denumire poate fi înlocuitã cu denumirea "amidon de porumb extrudat". │
│^7) Denumirea poate fi suplimentatã cu denumirea speciei de cereale. │
│^8) Aceastã denumire poate fi înlocuitã cu denumirea "borhot şi solubilizate de cereale". │
│Denumirea poate fi suplimentatã cu denumirea speciei de cereale. │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

2. BOABE ŞI FRUCTE OLEAGINOASE, PRODUSELE ŞI SUBPRODUSELE LOR

┌────┬────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────┐
│Nr. │ Denumire │ Descriere │ Declaraţii │
│ │ │ │ obligatorii │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│(1) │ (2) │ (3) │ (4) │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.01│Turte de arahide│Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin│Proteinã brutã│
│ │parţial │presarea arahidelor parţial decorticate Arachis hypogaea│Grãsime brutã │
│ │decorticate │L. şi alte specii de Arachis (conţinut maxim în celulozã│Celulozã brutã│
│ │ │brutã 16% din substanţa uscatã). │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.02│Şrot de arahide │Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin│Proteinã brutã│
│ │parţial │extracţie din arahidele parţial decorticate (conţinut │Celulozã brutã│
│ │decorticate │maxim în celulozã brutã 16% din substanţa uscatã). │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.03│Turte de arahide│Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin│Proteinã brutã│
│ │decorticate │presarea arahidelor decorticate. │Grãsime brutã │
│ │ │ │Celulozã brutã│
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.04│Şrot de arahide │Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin│Proteinã brutã│
│ │decorticate │extracţie din arahidele decorticate. │Celulozã brutã│
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.05│Boabe de │Boabe de rapiţã Brassica napus L. ssp. oleifera (Metzg.)│ │
│ │rapiţã^1) │Sinsk., de sarson indian Brassica napus l. var. Glauca │ │
│ │ │(Roxb.) O.E. Schulz şi de nap Brassica campestris L. │ │
│ │ │ssp. Oleifera (Metzg.) Sinsk. (puritate botanicã minimã │ │
│ │ │94%). │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.06│Turte de boabe │Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin│Proteinã brutã│
│ │de rapiţã^1) │presarea boabelor de rapiţã (puritate botanicã minimã │Grãsime brutã │
│ │ │94%). │Celulozã brutã│
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.07│Şrot de boabe de│Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin│Proteinã brutã│
│ │rapiţã │extracţie din boabele de rapiţã (puritate botanicã │ │
│ │ │minimã 94%). │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.08│Coji de boabe de│Subprodus obţinut în urma decojirii boabelor de rapiţã. │Celulozã brutã│
│ │rapiţã │ │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.09│Şrot de boabe de│Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin│Proteinã brutã│
│ │şofran parţial │extracţie din boabele parţial decorticate de şofran │Celulozã brutã│
│ │decorticate │Carthamus tinctorius L. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.10│Turte de copra │Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin│Proteinã brutã│
│ │ │presarea miezului uscat (endosperm) şi cojilor │ │
│ │ │(tegument) nucilor de cocotier Cocos nucifera L. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.11│Şrot de copra │Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin│Proteinã brutã│
│ │ │extracţie din miezul uscat (endosperm) şi cojile │ │
│ │ │(tegument) nucilor de cocotier. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.12│Turte de nuci de│Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin│Proteinã brutã│
│ │palmier │presarea nucilor de palmier din speciile Elaeis │Grãsime brutã │
│ │ │guineensis jacq., Corozo oleifera (HBK) L.H. Bailey │Celulozã brutã│
│ │ │(Elaeis melanococca auct.) din care a fost îndepãrtatã │ │
│ │ │cât mai mult posibil din învelişul lemnos. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.13│Şrot de nuci de │Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin│Proteinã brutã│
│ │palmier │extracţie din nucile de palmier din care a fost │Celulozã brutã│
│ │ │îndepãrtatã cât mai mult posibil din învelişul lemnos. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.14│Soia (boabe) │Boabe de soia (Glycine max. L. Merr.) supuse unui │ │
│ │prãjitã │tratament termic corespunzãtor (activitatea ureazei │ │
│ │ │maxim 0,4 mg N/g X min.). │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.15│Turte de soia │Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut dupã│Proteinã brutã│
│ │(boabe) prãjitã │extracţie şi tratament termic corespunzãtor din boabele │Celulozã │
│ │ │de soia (activitatea ureazei maxim 0,4 mg N/g X min.). │brutã, │
│ │ │ │dacã > 8% │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.16│Şrot de soia │Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut dupã│Proteinã brutã│
│ │(boabe) │extracţie şi tratament termic corespunzãtor din boabele │ │
│ │decojitã, │decojite de soia (conţinut maxim de celulozã brutã 8% la│ │
│ │prãjitã │substanţa uscatã) (activitatea ureazei maxim 0,5 mg N/g │ │
│ │ │X min.). │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.17│Concentrat │Produs obţinut din boabe de soia decojite din care s-a │Proteinã brutã│
│ │proteic din soia│extras grãsimea, supuse unei a doua extracţii pentru a │ │
│ │(boabe) │reduce conţinutul de extract neazotat. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.18│Ulei vegetal^2) │Ulei obţinut din plante. │Umiditatea, │
│ │ │ │dacã > 1% │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.19│Coji de soia │Subprodus rezultat din decojirea boabelor de soia. │Celulozã brutã│
│ │(boabe) │ │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.20│Seminţe de │Seminţe de bumbac Gossypium ssp. din care au fost │Proteinã brutã│
│ │bumbac │îndepãrtate fibrele. │Grãsime brutã │
│ │ │ │Celulozã brutã│
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.21│Şrot de seminţe │Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin│Proteinã brutã│
│ │de bumbac │extracţie din seminţele de bumbac din care au fost │Celulozã brutã│
│ │parţial │îndepãrtate fibrele şi o parte din coji (celulozã brutã │ │
│ │decorticate │maxim 22,5% din substanţa uscatã). │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.22│Turte de seminţe│Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin│Proteinã brutã│
│ │de bumbac │presarea seminţelor de bumbac din care au fost │Grãsime brutã │
│ │ │îndepãrtate fibrele. │Celulozã brutã│
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.23│Turte de seminţe│Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin│Proteinã brutã│
│ │de Guizotia │presarea seminţelor de Guizotia abyssinica (Le Cass.) │Grãsime brutã │
│ │abyssinica │(cenuşã insolubilã în HCl: maxim 3,4%) │Celulozã brutã│
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.24│Seminţe de │Seminţe de floarea soarelui Helianthus annuus L. │ │
│ │floarea soarelui│ │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.25│Turte de seminţe│Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin│Proteinã brutã│
│ │de floarea │extracţie din seminţe de floarea soarelui. │ │
│ │soarelui │ │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.26│Şrot de seminţe │Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin│Proteinã brutã│
│ │de floarea │extracţie din seminţe de floarea soarelui de la care │Celulozã brutã│
│ │soarelui parţial│s-au îndepãrtat o parte din coji (celulozã brutã maxim │ │
│ │decorticate │27,5% din substanţa uscatã). │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.27│Seminţe de in │Seminţe de in Linum usitatissimum L. (puritate botanicã │ │
│ │ │minim 93%). │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.28│Turte de seminţe│Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin│Proteinã brutã│
│ │de in │presarea seminţelor de in (puritate botanicã minim 93%).│Grãsime brutã │
│ │ │ │Celulozã brutã│
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.29│Şrot de seminţe │Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin│Proteinã brutã│
│ │de in │extracţie din seminţele de in (puritate botanicã minim │ │
│ │ │93%). │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.30│Pulpã de mãsline│Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin│Proteinã brutã│
│ │ │extracţie din mãslinele presate Olea europea L. separate│Celulozã brutã│
│ │ │pe cât posibil de sâmbure. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.31│Turte de presare│Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin│Proteinã brutã│
│ │din seminţe de │presarea seminţelor de susan Sesamum indicum L. (cenuşã │Grãsime brutã │
│ │susan │insolubilã în HCl: maxim 5%). │Celulozã brutã│
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.32│Şrot de boabe de│Subprodus rezultat în industria uleiurilor, obţinut prin│Proteinã brutã│
│ │cacao parţial │extracţie din boabele uscate şi prãjite de cacao │Celulozã brutã│
│ │decorticate │Theobroma cacao L. din care au fost îndepãrtate o parte │ │
│ │ │din coji. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│2.33│Coji de boabe de│Tegumentul boabelor de cacao Theobroma cacao L. uscate │Celulozã brutã│
│ │cacao │şi prãjite. │ │
├────┴────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────┤
│^1) Dupã caz poate fi adãugatã menţiunea "conţinut scãzut în glucosinolat", definitã în │
│legislaţia naţionalã armonizatã cu cea comunitarã. │
│^2) Denumirea trebuie suplimentatã cu denumirea speciilor. │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

3. BOABE DE LEGUMINOASE, PRODUSELE ŞI SUBPRODUSELE LOR

┌────┬───────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────┬──────────────┐
│Nr. │ Denumire │ Descriere │ Declaraţii │
│ │ │ │ obligatorii │
├────┼───────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│(1) │ (2) │ (3) │ (4) │
├────┼───────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│3.01│Nãut │Seminţe de Cicer arietinum L. │ │
├────┼───────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│3.02│Turte de extracţie │Subprodus obţinut dupã extracţie din mucilagiul de │Proteinã brutã│
│ │din guar │seminţe de Cyanopsis tetragonoloba (L.) Taub. │ │
├────┼───────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│3.03│Ervum ervilia L. │Seminţe de Ervum ervilia L. │ │
├────┼───────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│3.04│Latir^1) │Seminţe de Lathyrus sativus L. supuse unui tratament │ │
│ │ │termic adecvat. │ │
├────┼───────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│3.05│Linte │Boabe de Lens culinaris a.o. Medik. │ │
├────┼───────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│3.06│Lupin dulce │Boabe de Lupinus ssp. cu conţinut scãzut în materii │ │
│ │ │amare. │ │
├────┼───────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│3.07│Boabe de fasole, │Boabe de Phaseolus sau Vigna ssp. supuse unui │ │
│ │prãjite │tratament termic adecvat în vederea distrugerii │ │
│ │ │lectinelor toxice. │ │
├────┼───────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│3.08│Mazãre │Boabe de Pisum ssp. │ │
├────┼───────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│3.09│Fãinã furajerã de │Subprodus rezultat în cursul obţinerii fãinii de │Proteinã brutã│
│ │mazãre │mazãre. Este constituit în principal din particule de│Celulozã brutã│
│ │ │endosperm şi într-o mai micã mãsurã de pelicule. │ │
├────┼───────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│3.10│tãrâţe de mazãre │Subprodus rezultat în cursul obţinerii fãinii de │Celulozã brutã│
│ │ │mazãre. Este constituit în principal din pelicule │ │
│ │ │rezultate în urma depeliculizãrii şi cernerii mazãrii│ │
├────┼───────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│3.11│Bob │Boabe de Vicia faba L. ssp. Faba var. equina Pers. şi│ │
│ │ │var. minuta (Alef) Mansf. │ │
├────┼───────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│3.12│Vicia monanthos │Boabe de Vicia monanthos Desf. │ │
│ │Desf │ │ │
├────┼───────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│3.13│Mãzãriche │Boabe de Vicia sativa L. var. sativa şi alte │ │
│ │ │varietãţi. │ │
├────┴───────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────┴──────────────┤
│^1) Aceastã denumire trebuie suplimentatã prin indicarea naturii tratamentului termic. │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

4. TUBERCULI, RĂDĂCINI, PRODUSELE ŞI SUBPRODUSELE LOR

┌────┬────────────────┬────────────────────────────────────────────────┬──────────────────────┐
│Nr. │ Denumire │ Descriere │ Declaraţii │
│ │ │ │ obligatorii │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│(1) │ (2) │ (3) │ (4) │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│4.01│Tãiţei de sfeclã│Subprodus rezultat de la fabricarea zahãrului, │Cenuşã insolubilã în │
│ │de zahãr │constituit din bucãţi extrase şi deshidratate de│HCl, dacã > 4,5% din │
│ │ │sfeclã de zahãr Beta vulgaris L. ssp. vulgaris │substanţa uscatã │
│ │ │var. altissima Doell. (Conţinut maxim de cenuşã │Glucide totale, │
│ │ │insolubilã în HCl: 4,5% din substanţa uscatã) │calculate în zaharozã,│
│ │ │ │dacã > 10,5% │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│4.02│Melasã de sfeclã│Subprodus constituit din siropul rezidual │Glucide totale, │
│ │de zahãr │colectat în cursul fabricãrii şi rafinãrii │calculate în zaharozã │
│ │ │zahãrului din sfecla de zahãr. │Umiditate, dacã > 28% │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│4.03│Tãiţei de sfeclã│Subprodus rezultat de la fabricarea zahãrului │Glucide totale, │
│ │de zahãr │constituit din tãiţei de sfeclã de zahãr │calculate în zaharozã │
│ │melasaţi │deshidrataţi la care s-a adãugat melasã. │Cenuşã insolubilã în │
│ │ │(Conţinut maxim de cenuşã insolubilã în HCl: │HCl, dacã > 3,5% din │
│ │ │4,5% din substanţa uscatã) │substanţa uscatã │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│4.04│Borhot de sfeclã│Subprodus obţinut dupã fermentarea melasei de │Proteinã brutã │
│ │de zahãr │sfeclã de zahãr pentru producerea de alcool, │Umiditate, dacã > 35% │
│ │ │drojdie, acid citric sau alte substanţe organice│ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│4.05│Zahãr (de sfeclã│Zahãr extras din sfecla de zahãr. │Zaharozã │
│ │de zahãr)^1) │ │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│4.06│Batate │Tuberculi de Ipomoea batatas (L.) Poir, │Amidon │
│ │ │indiferent de forma de prezentare. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│4.07│Manioc^2) │Rãdãcini de Manibot esculenta Crantz, indiferent│Amidon │
│ │ │de forma de prezentare. (Conţinut maxim de │Cenuşã insolubilã în │
│ │ │cenuşã insolubilã în HCl: 4,5% din substanţa │HCl, dacã > 3,5% din │
│ │ │uscatã) │substanţa uscatã │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│4.08│Amidon de manioc│Amidon obţinut din rãdãcinile de manioc expandat│Amidon │
│ │pregelatinizat^3│printr-un tratament termic adecvat. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│4.09│Pulpã de cartof │Subprodus rezultat în urma obţinerii amidonului │ │
│ │ │din cartofi Solanum tuberosum L. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│4.10│Amidon din │Amidon din cartofi tehnic pur. │Amidon │
│ │cartofi │ │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│4.11│Proteinã din │Subprodus deshidratat constituit în principal │Proteinã brutã │
│ │cartofi │din substanţe proteice obţinut dupã separarea │ │
│ │ │amidonului. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│4.12│Fulgi de cartofi│ │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│4.13│Suc condensat de│Subprodus rezultat de la obţinerea amidonului │Proteinã brutã │
│ │cartofi │din care au fost parţial îndepãrtate proteinele │Cenuşã brutã │
│ │ │şi apa. │ │
├────┼────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│4.14│Amidon din │Produs constituit din amidon de cartofi │Amidon │
│ │cartofi │solubilizat prin tratament termic. │ │
│ │pregelatinizat │ │ │
├────┴────────────────┴────────────────────────────────────────────────┴──────────────────────┤
│^1) Aceastã denumire poate fi înlocuitã cu cea de "zaharozã". │
│^2) Aceastã denumire poate fi înlocuitã cu cea de "tapioca". │
│^3) Aceastã denumire poate fi înlocuitã cu cea de "amidon de tapioca". │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

5. ALTE SEMINŢE ŞI FRUCTE, PRODUSELE ŞI SUBPRODUSELE LOR

┌────┬──────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────┬───────────────┐
│Nr. │ Denumire │ Descriere │ Declaraţii │
│ │ │ │ obligatorii │
├────┼──────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│(1) │ (2) │ (3) │ (4) │
├────┼──────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│5.01│Pãstãi de roşcove │Produsul obţinut prin zdrobirea fructelor uscate │Celulozã brutã │
│ │ │(pãstãilor) de Ceratonia seliqua L. din care au │ │
│ │ │fost îndepãrtate învelişului extern. │ │
├────┼──────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│5.02│Pulpã de citrice │Subprodus obţinut în cursul fabricãrii sucului de│Celulozã brutã │
│ │ │citrice prin presarea fructelor de Citrus ssp. │ │
├────┼──────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│5.03│Pulpã de mere │Subprodus obţinut în cursul fabricãrii sucului de│Celulozã brutã │
│ │ │mere prin presarea fructelor. │ │
├────┼──────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│5.04│Pulpã de tomate │Subprodus obţinut prin presare în cursul │Celulozã brutã │
│ │ │fabricãrii sucului de tomate Solanum lycopersicum│ │
│ │ │Kars. L. │ │
├────┼──────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│5.05│Turte de extracţie din│Subprodus obţinut în cursul extragerii uleiului │Celulozã brutã,│
│ │sâmburi de struguri │din sâmburii de struguri. │dacã > 45% │
├────┼──────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│5.06│Boascã │Pulpã de struguri deshidratatã rapid dupã │Celulozã brutã,│
│ │ │extracţia alcoolului din care au fost îndepãrtate│dacã > 25% │
│ │ │pe cât posibil sâmburii şi pedunculii │ │
├────┼──────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼───────────────┤
│5.07│Sâmburi de struguri │Sâmburi extraşi din boabele de struguri din care │Grãsime brutã │
│ │ │a fost îndepãrtat uleiul. │Celulozã brutã,│
│ │ │ │dacã > 45% │
├────┴──────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────┴───────────────┤
│^1) Denumirea poate fi suplimentatã cu cea a fructelor. │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

6. NUTREŢURI ŞI FURAJE GROSIERE

┌────┬──────────────────┬────────────────────────────────────────────────┬────────────────────┐
│Nr. │ Denumire │ Descriere │ Declaraţii │
│ │ │ │ obligatorii │
├────┼──────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│(1) │ (2) │ (3) │ (4) │
├────┼──────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│6.01│Fãinã de │Produs obţinut prin uscarea şi mãcinarea │Proteinã brutã │
│ │ lucernã^1) │lucernei tinere Medicago sativa l. şi Medicago │Celulozã brutã │
│ │ │var. Martyn. Poate conţine prnã la 20% trifoi │Cenuşã insolubilã în│
│ │ │tânãr sau alte plante furajere uscate şi │HCl, dacã > 3,5% din│
│ │ │mãcinate în acelaşi timp cu lucerna. │substanţa uscatã │
├────┼──────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│6.02│Brichete de │Subprodus deshidratat obţinut prin presare dupã │Proteinã brutã │
│ │lucernã │separarea sucului de lucernã. │ │
├────┼──────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│6.03│Concentrat proteic│Produs obţinut prin uscarea artificialã a │Carotene │
│ │din lucernã │fracţiunilor sucului presat de lucernã, │Proteinã brutã │
│ │ │centrifugat şi tratat termic pentru precipitarea│ │
│ │ │proteinelor. │ │
├────┼──────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│6.04│Fãinã de trifoi^1)│Produs obţinut prin uscarea şi mãcinarea │Proteinã brutã │
│ │ │trifoiului tânãr Trifolium ssp. Poate conţine │Celulozã brutã │
│ │ │prnã la 20% lucernã tânãrã sau alte plante │Cenuşã insolubilã în│
│ │ │furajere uscate şi mãcinate în acelaşi timp cu │HCl, dacã > 3,5% din│
│ │ │trifoiul. │substanţa uscatã │
├────┼──────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│6.05│Fãinã de │Produs obţinut prin uscarea şi mãcinarea │Proteinã brutã │
│ │ iarbã^1)^2) │plantelor furajere tinere. │Celulozã brutã │
│ │ │ │Cenuşã insolubilã în│
│ │ │ │HCl, dacã > 3,5% din│
│ │ │ │substanţa │
├────┼──────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│6.06│Paie de cereale^3)│Paie de cereale │ │
├────┼──────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│6.07│Paie de cereale │Produs obţinut prin tratarea adecvatã a paielor │Sodiu, dacã sunt │
│ │tratate^4) │de cereale. │tratate cu NaOH │
├────┴──────────────────┴────────────────────────────────────────────────┴────────────────────┤
│^1) Termenul "fãinã" poate fi înlocuit cu "pelete". Metoda de uscare poate fi adãugatã │
│denumirii. │
│^2) Specia de plante furajere poate fi adãugatã denumirii. │
│^3) Speciile de cereale trebuie sã fie indicate în denumire. │
│^4) Denumirea trebuie sã fie suplimentatã cu indicarea naturii tratamentului chimic efectuat.│
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

7. ALTE PLANTE, PRODUSELE ŞI SUBPRODUSELE LOR

┌────┬─────────────────┬────────────────────────────────────────────────┬─────────────────────┐
│Nr. │ Denumire │ Descriere │ Declaraţii │
│ │ │ │ obligatorii │
├────┼─────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│(1) │ (2) │ (3) │ (4) │
├────┼─────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│7.01│Melasã din │Subprodus constituit din reziduul siropos │Glucide totale │
│ │trestie de zahãr │colectat pe parcursul fabricãrii sau rafinãrii │calculate în zaharozã│
│ │ │zahãrului din trestia de zahãr Saccharum │Umiditate, dacã > 30%│
│ │ │officinarum L. │ │
├────┼─────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│7.02│Borhot din │Subprodus obţinut dupã fermentarea melasei din │Proteinã purã │
│ │trestie de zahãr │trestie de zahãr pentru fabricarea alcoolului, │Umiditate, dacã > 35%│
│ │ │drojdiei, acidului citric sau a altor substanţe │ │
│ │ │organice. │ │
├────┼─────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│7.03│Zahãr din trestie│Zahãr extras din trestia de zahãr │Sucrozã │
│ │de zahãr^1) │ │ │
├────┼─────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│7.04│Fãinã de alge │Produs obţinut prin uscarea şi mãcinarea │Cenuşã brutã │
│ │ │algelor, în special a algelor brune. Acest │ │
│ │ │produs poate fi spãlat în scopul reducerii │ │
│ │ │conţinutului de iod. │ │
├────┴─────────────────┴────────────────────────────────────────────────┴─────────────────────┤
│^1) Aceastã denumire poate fi înlocuitã cu cea de "zaharozã" │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

8. PRODUSE LACTATE

┌────┬─────────────────┬────────────────────────────────────────────────┬─────────────────────┐
│Nr. │ Denumire │ Descriere │ Declaraţii │
│ │ │ │ obligatorii │
├────┼─────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│(1) │ (2) │ (3) │ (4) │
├────┼─────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│8.01│Lapte praf │Produs obţinut prin deshidratarea laptelui │Proteinã brutã │
│ │degresat │degresat. │Umiditate, dacã > 5% │
├────┼─────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│8.02│Zarã praf │Produs obţinut prin deshidratarea zarei. │Proteinã brutã │
│ │ │ │Grãsime brutã │
│ │ │ │Lactozã │
│ │ │ │Umiditate, dacã > 6% │
├────┼─────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│8.03│Zer praf │Produs obţinut prin deshidratarea zerului. │Proteinã brutã │
│ │ │ │Lactozã │
│ │ │ │Umiditate, dacã > 8% │
│ │ │ │Cenuşã brutã │
├────┼─────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│8.04│Zer praf cu │Produs obţinut prin deshidratarea zerului din │Proteinã brutã │
│ │conţinut scãzut │care a fost parţial eliminatã lactoza. │Lactozã │
│ │în glucide │ │Umiditate, dacã > 8% │
│ │ │ │Cenuşã brutã │
├────┼─────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│8.05│Pudrã de proteinã│Produs obţinut prin uscarea componenţilor │Proteinã brutã │
│ │din zer^1) │proteici extraşi din zer sau lapte prin │Umiditate, dacã > 8% │
│ │ │tratamente chimice sau fizice. │ │
├────┼─────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│8.06│Pudrã de cazeinã │Produs obţinut din lapte ecremat sau zarã prin │Proteinã brutã │
│ │ │deshidratarea cazeinei precipitatã cu ajutorul │Umiditate, dacã > 10%│
│ │ │acizilor sau a cheagului │ │
├────┼─────────────────┼────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│8.07│Pudrã de lactozã │Glucidul separat din lapte sau zer prin │Lactozã │
│ │ │purificare şi deshidratare. │Umiditate, dacã > 5% │
├────┴─────────────────┴────────────────────────────────────────────────┴─────────────────────┤
│^1) Aceastã denumire poate fi înlocuitã cu "praf de albuminã din lapte". │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

9. PRODUSE PROVENITE DE LA ANIMALE TERESTRE

┌────┬────────────────┬──────────────────────────────────────────────────┬────────────────────┐
│Nr. │ Denumire │ Descriere │ Declaraţii │
│ │ │ │ obligatorii │
├────┼────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│(1) │ (2) │ (3) │ (4) │
├────┼────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│9.01│Fãinã de │Produsul obţinut prin încãlzirea, uscarea şi │Proteinã brutã │
│ │ carne^1) │mãcinarea întregului corp sau a pãrţilor din │Grãsime brutã │
│ │ │corpul animalelor terestre cu srnge cald din care │Cenuşã brutã │
│ │ │grãsimea a fost parţial extrasã sau îndepãrtatã │Umiditate, dacã > 8%│
│ │ │fizic. Produsul trebuie sã fie liber de copite, │ │
│ │ │coarne, pãr şi pene, precum şi de conţinutul │ │
│ │ │tubului digestiv (conţinut de proteinã brutã minim│ │
│ │ │50% din substanţa uscatã, conţinut în fosfor total│ │
│ │ │maxim 8%) │ │
├────┼────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│9.02│Fãinã din carne │Produsul obţinut prin încãlzirea, uscarea şi │Proteinã brutã │
│ │şi oase^1) │mãcinarea întregului corp sau a pãrţilor din │Grãsime brutã │
│ │ │corpul animalelor terestre cu srnge cald din care │Cenuşã brutã │
│ │ │grãsimea a fost parţial extrasã sau îndepãrtatã │Umiditate, dacã > 8%│
│ │ │fizic. Produsul trebuie sã fie liber de copite, │ │
│ │ │coarne, pãr şi pene, precum şi de conţinutul │ │
│ │ │tubului digestiv. │ │
├────┼────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│9.03│Fãinã de oase │Produsul obţinut prin încãlzirea, uscarea şi │Proteinã brutã │
│ │ │mãcinarea finã a oaselor animalelor terestre cu │Cenuşã brutã │
│ │ │srnge cald din care grãsimea a fost în mare mãsurã│Umiditate, dacã > 8%│
│ │ │extrasã sau îndepãrtatã fizic. Produsul trebuie sã│ │
│ │ │fie liber de copite, coarne, pãr şi pene, precum │ │
│ │ │şi de conţinutul tubului digestiv. │ │
├────┼────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│9.04│Jumãri │Produsul rezidual de la fabricarea seului, unturii│Proteinã brutã │
│ │ │sau a altor grãsimi de origine animalã extrase sau│Grãsime brutã │
│ │ │eliminate fizic. │Umiditate, dacã > 8%│
├────┼────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│9.05│Fãinã din carne │Produsul obţinut prin încãlzirea, uscarea şi │Proteinã brutã │
│ │de pasãre │mãcinarea subproduselor rezultate de la │Grãsime brutã │
│ │ │sacrificarea pãsãrilor. Produsul trebuie sã nu │Cenuşã brutã │
│ │ │conţinã pene. │Cenuşã insolubilã în│
│ │ │ │HCl > 3,3% │
│ │ │ │Umiditate, dacã > 8%│
├────┼────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│9.06│Fãinã de pene │Produs obţinut prin hidrolizarea, deshidratarea şi│Proteinã brutã │
│ │hidrolizatã │mãcinarea penelor. │Cenuşã insolubilã În│
│ │ │ │HCl > 3,4% │
│ │ │ │Umiditate, dacã > 8%│
├────┼────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│9.07│Fãinã de sânge │Produs obţinut prin deshidratarea sângelui │Proteinã brutã │
│ │ │provenit de la animalele terestre cu sânge cald │Umiditate, dacã > 8%│
│ │ │sacrificate. Produsul trebuie sã fie liber de │ │
│ │ │materii strãine. │ │
├────┼────────────────┼──────────────────────────────────────────────────┼────────────────────┤
│9.08│Grãsime │Produs constituit din grãsimea animalelor terestre│Umiditate, dacã > 1%│
│ │animalã^2) │cu sânge cald. │ │
├────┴────────────────┴──────────────────────────────────────────────────┴────────────────────┤
│^1) Produsele ce conţin peste 13% grãsime din substanţa uscatã trebuie sã fie calificate ca │
│"bogate în grãsime". │
│^2) Aceastã denumire poate fi suplimentatã printr-o descriere mai exactã a tipului de grãsime│
│animalã în funcţie de originea sa sau a procesului de fabricaţie (seu, unturã, grãsime din │
│oase, etc). │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

10. PEŞTI, ALTE ANIMALE MARINE, PRODUSELE ŞI SUBPRODUSELE LOR

┌─────┬────────────────┬─────────────────────────────────────────────┬────────────────────────┐
│ Nr. │ Denumire │ Descriere │ Declaraţii │
│ │ │ │ obligatorii │
├─────┼────────────────┼─────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│ (1) │ (2) │ (3) │ (4) │
├─────┼────────────────┼─────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│10.01│Fãinã de │Produs obţinut prin prelucrarea peştilor │Proteinã brutã │
│ │ peşte^1) │întregi sau a pãrţilor provenite de la │Grãsime brutã │
│ │ │aceştia din care o parte a uleiului poate fi │Cenuşã brutã, dacã > 20%│
│ │ │îndepãrtatã şi la care poate fi readãugat │Umiditate, dacã > 8% │
│ │ │solubilizat de peşte. │ │
├─────┼────────────────┼─────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│10.02│Solubilizat de │Produs obţinut în cursul fabricãrii fãinii de│Proteinã brutã │
│ │peşte concentrat│peşte care a fost separat şi stabilizat prin │Grãsime brutã │
│ │ │acidifiere sau deshidratare. │Umiditate, dacã > 5% │
├─────┼────────────────┼─────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│10.03│Ulei de peşte │Ulei obţinut din peşti sau pãrţi provenite de│Umiditate, dacã > 1% │
│ │ │la peşti. │ │
├─────┼────────────────┼─────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│10.04│Ulei de peşte, │Ulei obţinut din peşti sau pãrţi provenite de│Indice de iod │
│ │rafinat, saturat│la peşti care a fost rafinat şi supus │Umiditate, dacã > 1% │
│ │ │hidrogenãrii. │ │
├─────┴────────────────┴─────────────────────────────────────────────┴────────────────────────┤
│^1) Produsele ce conţin peste 75% proteinã brutã din substanţa uscatã pot fi calificate ca │
│"bogate în proteinã". │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

11. MINERALE

┌─────┬─────────────────────┬───────────────────────────────────────────────┬─────────────────┐
│ Nr. │ Denumire │ Descriere │ Declaraţii │
│ │ │ │ obligatorii │
├─────┼─────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│ (1) │ (2) │ (3) │ (4) │
├─────┼─────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│11.01│Carbonat de calciu^1)│Produs obţinut prin mãcinarea surselor de │Calciu │
│ │ │carbonat de calciu, cum ar fi calcarul, │Cenuşã insolubilã│
│ │ │cochiliile de midii sau stridii, sau prin │în HCl, dacã 5% │
│ │ │precipitare din soluţii acide. │ │
├─────┼─────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│11.02│Carbonat de calciu şi│Amestec natural de carbonat de calciu şi │Calciu │
│ │magneziu │carbonat de magneziu. │Magneziu │
├─────┼─────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│11.03│Alge marine │Produs de origine naturalã obţinut din alge │Calciu │
│ │calcaroase (Maerl) │calcaroase, mãcinate sau granulate. │Cenuşã insolubilã│
│ │ │ │în HCl, dacã 5% │
├─────┼─────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│11.04│Oxid de magneziu │Oxid de magneziu tehnic pur (MgO) │Magneziu │
├─────┼─────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│11.05│Sulfat de magneziu │Sulfat de magneziu tehnic pur [MgSO(4)X7H(2)O] │Magneziu │
│ │ │ │Sulf │
├─────┼─────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│11.06│Fosfat dicalcic^2) │Fosfat de calciu monohidrogenat precipitat din │Calciu │
│ │ │oase sau surse anorganice [CaHPO(4)X2H(2)O] │Fosfor total │
├─────┼─────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│11.07│Fosfat monocalcic- │Produs obţinut pe cale chimicã şi compus din │Fosfor total │
│ │dicalcic │pãrţi egale de fosfat dicalcic şi fosfat │Calciu │
│ │ │monocalcic [CaHPO(4) - Ca(H(2)PO(4)](2)XH(2)O │ │
├─────┼─────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│11.08│Fosfat natural │Produs obţinut prin mãcinarea fosfaţilor │Fosfor total │
│ │defluorinat │naturali purificaţi şi deflourinaţi │Calciu │
│ │ │corespunzãtor │ │
├─────┼─────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│11.09│Fãinã de oase │Oase degelatinizate, sterilizate, degresate şi │Fosfor total │
│ │degelatinizate │mãcinate │Calciu │
├─────┼─────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│11.10│Fosfat monocalcic │Fosfat de calciu dihridogenat tehnic pur │Fosfor total │
│ │ │[Ca(H(2)PO(4))(2)XH(2)0] │Calciu │
├─────┼─────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│11.11│Fosfat de calciu şi │Fosfat de calciu şi magneziu tehnic pur │Calciu │
│ │magneziu │ │Magneziu │
│ │ │ │Fosfor total │
├─────┼─────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│11.12│Fosfat monoamoniacal │Fosfat monoamoniacal tehnic pur │Azot total │
│ │ │[NH(4)H(2)PO(4)] │Fosfor total │
├─────┼─────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│11.13│Clorurã de sodiu │Clorurã de sodiu tehnic purã sau produsul │Sodiu │
│ │ │obţinut prin mãcinarea surselor naturale de │ │
│ │ │clorurã de sodiu, cum ar fi sarea gemã sau │ │
│ │ │sarea marinã │ │
├─────┼─────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│11.14│Propionat de magneziu│Propionat de magneziu tehnic pur │Magneziu │
├─────┼─────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│11.15│Fosfat de magneziu │Produs constituit din fosfat dibazic de │Fosfor total │
│ │ │magneziu tehnic pur (MgHPO(4)XH(2)O) │Magneziu │
├─────┼─────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│11.16│Fosfat de sodiu, │Produs constituit din fosfat de │Fosfor total │
│ │calciu şi magneziu │sodiu-calciu-magneziu │Magneziu │
│ │ │ │Calciu │
│ │ │ │Sodiu │
├─────┼─────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│11.17│Fosfat monosodic │Fosfat monosodic tehnic pur (NaH(2)PO(4)) │Fosfor total │
│ │ │ │Sodiu │
├─────┼─────────────────────┼───────────────────────────────────────────────┼─────────────────┤
│11.18│Bicarbonat de sodiu │Bicarbonat de sodiu tehnic pur [NaHCO(2)] │Sodiu │
├─────┴─────────────────────┴───────────────────────────────────────────────┴─────────────────┤
│^1) Natura sursei poate fi indicatã suplimentar în denumire sau o poate înlocui. │
│^2) Procesul de fabricare poate fi inclus în denumire. │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

12. DIVERSE

┌─────┬────────────────────┬────────────────────────────────────────────┬─────────────────────┐
│ Nr. │ Denumire │ Descriere │ Declaraţii │
│ │ │ │ obligatorii │
├─────┼────────────────────┼────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│ (1) │ (2) │ (3) │ (4) │
├─────┼────────────────────┼────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│12.01│Deşeuri de brutãrie │Produse sau subproduse obţinute de la │Amidon │
│ │ │fabricarea prinii, prãjiturilor, biscuiţilor│Glucide totale │
│ │ │sau pastelor fãinoase │calculate în zaharozã│
├─────┼────────────────────┼────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│12.02│Deşeuri de cofetãrie│Produse sau subproduse obţinute de la │Glucide totale │
│ │ │fabricarea produselor de cofetãrie, inclusiv│calculate în zaharozã│
│ │ │a ciocolatei │ │
├─────┼────────────────────┼────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│12.03│Deşeuri de patiserie│Produse şi subproduse obţinute de la │Amidon │
│ │şi de la fabricarea │fabricarea produselor de patiserie sau a │Glucide totale │
│ │îngheţatei^1) │îngheţatei │calculate în zaharozã│
├─────┼────────────────────┼────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│12.04│Acizi graşi │Subprodus obţinut în cursul deacidifierii cu│Grãsime brutã │
│ │ │leşie sau prin distilarea uleiurilor sau │Umiditatea, dacã > 1%│
│ │ │grãsimilor de origine vegetalã sau animalã │ │
│ │ │nespecificatã │ │
├─────┼────────────────────┼────────────────────────────────────────────┼─────────────────────┤
│12.05│Sãruri de acizi │Produs obţinut prin saponificarea acizilor │Grãsime brutã │
│ │graşi^2) │graşi cu hidroxid de calciu, de sodiu sau de│Ca (Na sau K, │
│ │ │potasiu │dupã caz) │
├─────┴────────────────────┴────────────────────────────────────────────┴─────────────────────┤
│^1) Denumirea poate fi completatã pentru a specifica procesul agro-alimentar prin care │
│materia furajerã a fost obţinutã. │
│^2) Denumirea poate fi suplimentatã prin indicarea sãrii obţinute. │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



PARTEA C
DISPOZIŢII REFERITOARE LA DENUMIREA ŞI DECLARAREA OBLIGATORIE
A UNOR CONSTITUENŢI AI MATERIILOR FURAJERE NELISTATE

Pentru materiile furajere puse în circulaţie şi care nu sunt enumerate la Partea B a prezentei anexe, trebuie efectuatã o declaraţie obligatorie a constituenţilor indicaţi de coloana a doua a tabelului de mai jos, în conformitate cu prevederile art. 5 alin. (1) lit. d) al normei sanitare veterinare. Materiile furajere ce nu sunt enumerate la Partea B, trebuie denumite conform criteriilor menţionate la Partea A I.1 a prezentei anexe.



┌────────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────┐
│ Materie furajerã compusã din: │ Declararea obligatorie a: │
├────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ (1) │ (2) │
├───┬────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 1.│Grãunţe de cereale │ │
├───┼────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 2.│Produse şi subproduse din boabe de │Amidon, dacã > 20% │
│ │cereale │Proteinã brutã, dacã > 10% │
│ │ │Grãsime brutã, dacã > 5% │
│ │ │Celulozã brutã │
├───┼────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 3.│Boabe şi fructe oleaginoase │ │
├───┼────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 4.│Produse şi subproduse din boabe şi │Proteinã brutã, dacã > 10% │
│ │fructe oleaginoase │Grãsime brutã, dacã > 5% │
│ │ │Celulozã brutã │
├───┼────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 5.│Boabe de leguminoase │ │
├───┼────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 6.│Produse şi subproduse din boabe de │Proteinã brutã, dacã > 10% │
│ │leguminoase │Celulozã brutã │
├───┼────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 7.│Tuberculi, rãdãcini │ │
├───┼────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 8.│Produse şi subproduse din tuberculi │Amidon │
│ │şi rãdãcini │Celulozã brutã │
│ │ │Cenuşã insolubilã în HCl, dacã > 3,5%│
├───┼────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│ 9.│Alte produse şi subproduse rezultate│Celulozã brutã, dacã > 15% │
│ │în industria prelucrãrii sfeclei de │Glucide totale, calculate în zaharozã│
│ │zahãr │Cenuşã insolubilã în HCl, dacã > 3,5%│
├───┼────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│10.│Alte boabe şi fructe, produsele şi │Proteinã brutã │
│ │subprodusele lor │Celulozã brutã │
│ │ │Grãsime brutã, dacã > 10% │
├───┼────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│11.│Frnuri şi furaje grosiere │Proteinã brutã, dacã > 10% │
│ │ │Celulozã brutã │
├───┼────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│12.│Alte plante, produsele şi │Proteinã brutã, dacã > 10% │
│ │subprodusele lor │Celulozã brutã │
├───┼────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│13.│Alte produse şi subproduse rezultate│Celulozã brutã, dacã > 15% │
│ │în industria prelucrãrii trestiei de│Glucide totale, calculate în zaharozã│
│ │zahãr │ │
├───┼────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│14.│Produse şi subproduse lactate │Proteinã brutã │
│ │ │Umiditate, dacã > 5% │
│ │ │Lactozã, dacã > 10% │
├───┼────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│15.│Produse provenite de la animalele │Proteinã brutã, dacã > 10% │
│ │terestre │Grãsime brutã, dacã > 5% │
│ │ │Umiditate, dacã > 8% │
├───┼────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│16.│Peşti, alte animale marine, │Proteinã brutã, dacã > 10% │
│ │produsele şi subprodusele lor │Grãsime brutã, dacã > 5% │
│ │ │Umiditate, dacã > 8% │
├───┼────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│17.│Minerale │Mineralele relevante │
├───┼────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────┤
│18.│Diverse │Proteinã brutã, dacã > 10% │
│ │ │Celulozã brutã │
│ │ │Grãsime brutã, dacã > 10% │
│ │ │Amidon, dacã > 30% │
│ │ │Glucide totale, calculate în │
│ │ │zaharozã, dacã > 10% │
└───┴────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────┘

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016