Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA SANITARA VETERINARA din 3 februarie 2003  privind masurile de protectie impotriva unor zoonoze specifice si a agentilor zoonotici specifici la animale si produse de origine animala, in scopul prevenirii focarelor de toxiinfectii alimentare si intoxicatii*)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA SANITARA VETERINARA din 3 februarie 2003 privind masurile de protectie impotriva unor zoonoze specifice si a agentilor zoonotici specifici la animale si produse de origine animala, in scopul prevenirii focarelor de toxiinfectii alimentare si intoxicatii*)

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 157 bis din 12 martie 2003
-------
*) Aprobatã prin <>Ordinul nr. 77 din 3 februarie 2003 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 157 din 12 martie 2003.

ART. 1
Prezenta norma sanitarã veterinara stabileşte regulile pentru colectarea informaţiilor cu privire la zoonoze şi agenţii zoonotici şi mãsurile ce trebuie luate de autoritatea veterinara centrala a României.
ART. 2
În sensul prezentei norme sanitare veterinare, se înţelege prin:
a) zoonoza: orice boala şi/sau infectie care este transmisã natural de la animale la om;
b) agent zoonotic: orice bacterie, virus sau parazit care cauzeazã o zoonoza;
c) laborator naţional autorizat: un laborator autorizat sau recunoscut de cãtre autoritatea veterinara centrala a României, pentru a efectua examinari ale probelor oficiale în vederea detectarii unui agent zoonotic;
d) proba: o proba prelevata de cãtre proprietar sau persoana responsabilã pentru întreprindere sau pentru animale, sau prelevata în numele acestuia(eia), pentru a fi examinata în scopul decelarii unui agent zoonotic;
e) proba oficialã: o proba prelevata de cãtre autoritatea sanitarã veterinara competenta pentru a o testa în vederea decelarii unui agent zoonotic. Proba oficialã trebuie sa prezinte o referinta cu privire la specia, tipul, cantitatea, metoda de prelevare şi identificarea originii animalului sau a produsului de origine animala; aceasta proba urmeazã sa se preleveze fãrã o avertizare prealabilã;
f) autoritate sanitarã veterinara competenta: autoritatea veterinara ce este responsabilã pentru monitorizarea prevederilor referitoare la sãnãtatea publica, sãnãtatea animala sau alte probleme de interes sanitar veterinar în conformitate cu prevederile prezentei norme sanitare veterinare, sau orice alta autoritate cãreia i-a fost delegatã de cãtre autoritatea veterinara centrala a României aceasta responsabilitate.
ART. 3
(1) Mãsurile luate de cãtre autoritatea veterinara competenta, în conformitate cu prevederile prezentei norme sanitare veterinare, sunt coordonate la nivel naţional şi local, în special în legatura cu supravegherea epidemiologica.
(2) Autoritatea veterinara competenta la nivel local va fi asistatã de cãtre laboratoarele naţionale autorizate.
(3) Autoritatea veterinara centrala a României va desemna laboratorul naţional autorizat pentru zoonozele şi agenţii zoonotici cuprinşi în anexa nr. 1, pct. 1, în care pot fi efectuate identificarea unui agent zoonotic sau confirmarea finala a prezentei sale.
ART. 4
(1) Autoritatea veterinara centrala a României se va asigura ca:
a) operatorii sau managerii întreprinderilor autorizate în conformitate cu "Norma sanitarã veterinara privind condiţiile sanitare pentru producerea şi comercializarea carnii proaspete" aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 401/05.09.2002 , publicatã în Monitorul Oficial al României nr. 357/22.01.2003, "Norma sanitarã veterinara privind problemele de sãnãtate care reglementeazã producerea şi comerţul cu carne proaspãta de pasare" aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 402/05.09.2002 , publicatã în Monitorul Oficial al României nr. 35/22.01.2003 şi "Norma sanitarã veterinara privind problemele de sãnãtate ce afecteazã producţia şi comercializarea produselor din carne şi a altor produse de origine animala" sunt obligaţi sa pãstreze, pentru o perioada minima ce va fi specificatã de cãtre autoritatea veterinara competenta şi sa comunice acesteia din urma, la cererea sa, rezultatele examinarilor pentru prezenta zoonozelor, cuprinse în anexa nr. 1 pct. 1;
b) izolarea şi identificarea agenţilor zoonotici sau stabilirea oricãrei dovezi a prezentei acestora, revine persoanei responsabile pentru laborator, sau, atunci când identificarea este efectuatã altundeva decât într-un laborator, persoanei responsabile pentru examinare;
c) diagnosticul şi identificarea unui agent zoonotic sunt raportate autoritãţii veterinare competente;
d) autoritatea veterinara competenta colecteazã informaţii referitoare la agentul zoonotic a cãrui prezenta a fost confirmatã în cursul testelor sau examinarilor efectuate şi cele referitoare la cazurile clinice de zoonoze, apãrute la oameni sau animale, cuprinse în anexa nr. 1, pct. 1;
(2) În concordanta cu procedura legislativã nationala, prevederile prezentului articol pot fi extinse pentru a include zoonozele şi agenţii zoonotici mentionati în anexa nr. 1, pct. 2 şi 3.
ART. 5
(1) Autoritatea veterinara competenta va evalua informaţiile colectate conform prevederilor art. 4 alin. (1) lit. d). Aceasta va raporta Comisiei Europene, pana la data de 31 mai a fiecãrui an, tendintele şi sursele infectiilor zoonotice înregistrate pe parcursul anului anterior.
(2) Prevederile alin. (1) nu vor exclude raportarea mai frecventa de informaţii suplimentare cãtre autoritatea veterinara centrala a României, sau la cererea acesteia, atunci când circumstanţele o justifica.
ART. 6
Autoritatea veterinara centrala a României va urmãri evoluţia situaţiei referitoare la zoonoze pe teritoriul României, în special pe baza informaţiilor colectate conform prevederilor art. 5 şi 8 şi:
a) va conduce studii specifice, în special referitoare la evaluarea riscurilor ce rezulta din prezenta agenţilor zoonotici, procedurile de diagnostic şi mãsurile de combatere, în colaborare cu laboratoarele naţionale competente, şi laboratoarele comunitare de referinta;
b) va stabili, în concordanta cu procedura legislativã nationala, metodele de prelevare a probelor şi de efectuare a examinarilor în laboratoarele naţionale la care se referã art. 3 alin. (2) şi (3);
c) va stabili liniile directoare pentru mãsurile de combatere a zoonozelor.
ART. 7
Sistemele de urmãrire a miscarii animalelor de ferma, stabilite de "Norma sanitarã veterinara privind corelarea probelor prelevate pentru examinare în vederea depistarii reziduurilor, cu animalele şi fermele lor de origine", vor fi reintarite, în legatura cu mãsurile pentru zoonoze şi agenţii zoonotici stabiliţi conform prevederilor prezentei norme sanitare veterinare.
ART. 8
(1) Autoritatea veterinara centrala a României va transmite Comisiei Europene înainte de 1 martie 2005 mãsurile naţionale pe care le ia pentru a realiza obiectivele cuprinse în prezenta norma sanitarã veterinara cu privire la zoonozele nominalizate în anexa nr. 1, pct. 1 şi 2, cu excepţia celor deja luate pentru bruceloza şi tuberculoza, conform planurilor deja autorizate în cadrul legislaţiei naţionale. Acestea pot include mãsuri pentru detectarea zoonozelor şi agenţilor zoonotici prezentaţi în anexa nr. 1, pct. 3. Atunci când România va elabora planuri naţionale pentru detectarea zoonozelor nominalizate în anexa nr. 1, pct. 2, le poate prezenta Comisiei Europene ca informaţii solicitate. Autoritatea veterinara centrala a României va inainta Comisiei Europene, în fiecare an, un raport asupra situaţiei epidemiologice a trichinelozei. Comisia Europeanã va examina mãsurile comunicate de autoritatea veterinara centrala a României pentru a stabili dacã acestea sunt compatibile cu obiectivele cuprinse în prezenta norma sanitarã veterinara.
(2) În cazul salmonelozei la pãsãri, autoritatea veterinara centrala a României trebuie sa înainteze Comisiei Europene înainte de 1 ianuarie 2004 planurile elaborate conform criteriilor stabilite la anexele nr. 2 şi 3. Aceste planuri trebuie:
a) în ceea ce priveşte Salmonella, sa specifice mãsurile luate pentru respectarea cerinţelor minimale stabilite la anexa nr. 3;
b) sa ţinã cont de situaţia specifica României;
c) sa indice numãrul de laboratoare naţionale autorizate în care se vor desfasura examinarea şi identificarea salmonelelor şi procedurile autorizate pentru aceste laboratoare;
(3) Conform procedurii legislative naţionale:
a) planurile la care se referã alin. (2), dacã este necesar a fi modificate, vor fi aprobate nu mai târziu de 6 luni de la prezentarea lor,
b) pot fi aduse modificãri sau completãri unui plan, anterior autorizat, în funcţie de modificãrile în situaţia epizootica din România sau în una din regiunile acesteia.
ART. 9
(1) Reguli detaliate referitoare la o eventuala contribuţie financiarã a Comunitãţii Europene, pentru mãsurile de sacrificare şi distrugere şi prelevarea oficialã de probe în conformitate cu prevederile anexei nr. 3, pct. V, vor fi stabilite conform "Hotãrârii Guvernului privind cheltuielile în domeniul veterinar".
(2) În ceea ce priveşte mãsurile prevãzute în anexa nr. 3, nu vor beneficia de contribuţia financiarã prevãzutã de norma sanitarã veterinara mai sus menţionatã, crescatorii care nu au respectat prevederile prezentei norme sanitare veterinare.
ART. 10
(1) Autoritatea veterinara centrala a României va implementa, începând cu 1 ianuarie 2005, mãsurile minimale pentru salmoneloze stabilite la anexa nr. 3, secţiunea I.
(2) Autoritatea veterinara centrala a României trebuie ca înainte de 1 ianuarie 2005, sa stabileascã regulile privind mãsurile ce vor fi luate pentru a preveni introducerea salmonelozelor în ferma, în conformitate cu prevederile din anexa nr. 2 a "Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sãnãtate animala ce reglementeazã comerţul României cu statele membre ale Uniunii Europene şi importul din tari terţe de pãsãri şi oua de incubatie" aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 474/05.12.2001 , publicatã în Monitorul Oficial al României nr. 199/25.03.2002.
ART. 11
(1) Experţii Comisiei Europene pot efectua controale la fata locului, în cooperare cu autoritatea veterinara centrala a României, ori de câte ori este necesar pentru aplicarea uniforma a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare. Pentru a realiza aceasta, experţii Comunitãţii Europene pot verifica, prin controlul unui procent reprezentativ de exploataţii, dacã România respecta prevederile normei sanitare veterinare. Comisia Europeanã va informa autoritatea veterinara centrala a României despre rezultatul controalelor efectuate. Autoritatea veterinara centrala a României va lua toate mãsurile pe care le considera necesare pentru a remedierea deficienţelor constatate în urma controalelor.
(2) Reguli detaliate pentru implementarea prezentului articol, în special în ceea ce priveşte frecventa şi metoda de efectuare a controalelor vor fi adoptate conform procedurii legislative naţionale.
ART. 12
În sensul prezentei norme sanitare veterinare se vor aplica mãsurile de protecţie prevãzute de Norma sanitarã veterinara referitoare la controalele veterinare şi zootehnice aplicabile comerţului României cu statele membre cu animale vii şi produse de origine animala, aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 580/10.12.2002 .
ART. 13
(1) Laboratoarele comunitare de referinta sunt cele nominalizate în cap. 1, lit. A din anexa nr. 4.
(2) Laboratoarele naţionale de referinta din România vor stabili relaţii de colaborare cu laboratoarele naţionale de referinta la care se referã art. 3 alin. (3) şi cu laboratoarele comunitare de referinta, prezentate în anexa nr. 4 şi vor participa la sistemul de testare interlaboratoare, cu acestea.
ART. 14
(1) Admiterea sau excluderea României pe lista comunitara a ţãrilor terţe sau a regiunilor acestora, care sunt autorizate, din punct de vedere al sãnãtãţii animalelor, pentru activitãţi de import, este condiţionatã de transmiterea de cãtre autoritatea veterinara centrala a României, Comisiei Europene, a unui plan detaliat cu referire la inspectiile privind zoonozele şi agenţii zoonotici acestea constituind garanţii de sãnãtate a animalelor. Aceste garanţii trebuie sa fie în conformitate cu prevederile prezentei norme sanitare veterinare. Garanţii suplimentare la cele rezultate din aplicarea prezentei norme sanitare veterinare pot fi permise, în conformitate cu procedura nationala, cu condiţia ca acestea sa nu fie diferite de cele aplicabile comerţului intracomunitar.
(2) Conformitatea activitãţilor, desfãşurate de autoritãţile veterinare din România, de a efectua şi pune în aplicare planurile privind zoonozele şi agenţii zoonotici, va putea fi verificata prin inspecţii efectuate de experţii comunitari în România.
ART. 15
(1) Autoritatea veterinara centrala a României, prin Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, poate adopta acte normative sau prevederi administrative suplimentare, pentru a se asigura implementarea şi conformitatea cu prevederile prezentei norme sanitare veterinare.
(2) Autoritatea veterinara centrala a României, prin Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, va lua mãsurile necesare şi va sanctiona, potrivit legii, orice încãlcare a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare.
(3) În cazul în care autoritatea veterinara centrala a României adopta cele menţionate la alineatele precedente, trebuie sa se facã o referire expresã la prezenta norma sanitarã veterinara.
(4) Autoritatea veterinara centrala a României va comunica Comisiei Europene textele principalelor prevederi ale legislaţiei naţionale pe care le adopta în domeniul reglementat de prezenta norma sanitarã veterinara.
ART. 16
Anexele nr. 1, 2, 3 şi 4 fac parte integrantã din prezenta norma sanitarã veterinara.

ANEXA 1
-------
la norma sanitarã veterinara
----------------------------

LISTA ZOONOZELOR LA CARE SE REFERĂ ART. 4

1. a) Tuberculoza cu Micobacterium bovis
b) Bruceloza şi agenţii acesteia
c) Salmoneloza şi agenţii acesteia
d) Trichineloza
2. a) Campilobacterioza
b) Echinococoza
c) Salmoneloza şi agenţii acesteia
d) Listerioza
e) Rabia
f) Toxoplasmoza
g) Yersinioza
h) Alte zoonoze şi agenţii acestora
3. Orice alte zoonoza neintalnita în România şi agenţii acestor zoonoze.

ANEXA 2
-------
la norma sanitarã veterinara
----------------------------

CRITERII PENTRU ELABORAREA PLANURILOR DE MONITORIZARE
A SALMONELOZELOR ÎN EFECTIVELE DE PĂSĂRI

I. Planurile trebuie sa cuprindã:
a) numãrul şi tipul probelor ce vor fi prelevate;
b) numãrul şi tipul probelor oficiale ce vor fi prelevate;
c) metodele de prelevare a probelor;
d) metodele de examinare a probelor şi de identificare a agenţilor zoonotici.

II. Planurile trebuie sa ţinã cont de urmãtoarele criterii pentru stabilirea procedurilor de prelevare a probelor:
a) factori ce pot influenta rãspândirea uneia sau a mai multor zoonoze;
b) istoricul precedent al zoonozei în cauza la animale domestice sau sãlbatice;
c) populaţia animala respectiva, cu referire la:
1. mãrimea totalã a populaţiei;
2. omogenitatea grupului populaţiei;
3. varsta animalelor;
4. producţia animalelor;
d) mediul fermelor, cu referire la:
1. diferenţele regionale;
2. densitatea efectivelor;
3. legãturile cu zonele urbane;
4. legãturile cu zonele populate cu animale sãlbatice;
e) sistemul de producţie al fermei incluzând:
1. unitãţile de creştere intensiva;
2. unitãţile de creştere extensiva;
3. sistemele de creştere, în special regimul de furajare şi mãsurile de îngrijire a sãnãtãţii animalelor;
f) probleme posibil sa apara datoritã antecedentelor cunoscute sau a altor cauze;
g) gradul de protecţie solicitat conform naturii şi gravitatii zoonozei în cauza.

ANEXA 3
-------
la norma sanitarã veterinara
----------------------------

INSPECŢIA PENTRU SALMONELLA

Secţiunea I
SUPRAVEGHERE ŞI CONTROL - PREZENTA SALMONELELOR ÎN EFECTIVELE DE REPRODUCŢIE

I. Efective de reproducţie
Un efectiv de reproducţie cuprinde cel puţin 250 de pãsãri (Gallus gallus), existente într-o singura exploatatie, pentru producţia de oua de incubatie.

II. Supravegherea pentru Salmonella în efectivele de reproducţie
Proprietarul sau persoana responsabilã pentru statia de incubatie sau pentru un efectiv de reproducţie, trebuie sa preleveze probe, pe propria cheltuiala, pentru analiza în vederea detectarii de Salmonella, fie într-un laborator naţional autorizat, fie într-un laborator recunoscut de cãtre autoritatea veterinara centrala a României, respectând un nivel minim al prelevarii de probe, dupã cum urmeazã:
A) Efectivele de creştere
1. Probele trebuie sa fie prelevate de la pasarile crescute pentru reproducţie, minimum când puii au varsta de o zi, la varsta de 4 sãptãmâni şi cu doua sãptãmâni înainte ca puicutele sa între în perioada de ouat.
2. Probele prelevate trebuie sa cuprindã:
a) în cazul puilor de o zi, probe din invelisul intern al cutiilor cu care au fost livrati puii cãtre o exploatatie şi din carcasele puilor gasiti morţi la sosire; şi
b) în cazul puicutelor de 4 sãptãmâni, sau cu 2 sãptãmâni înainte de intrarea în perioada de ouat, probe comasate de fecale, alcãtuite din probe separate de fecale proaspete, fiecare cantarind nu mai puţin de 1 gram, prelevate randomizat dintr-un numãr de locuri din hala în care sunt ţinute pasarile, sau, atunci când pasarile au acces liber la mai mult decât un compartiment dintr-o anumitã exploatatie, din fiecare grup de compartimente din exploatatia în care sunt ţinute pasarile;
c) numãrul de locuri din care urmeazã sa se preleveze probe separate de fecale, pentru a se obţine o proba medie va fi conform tabelului de mai jos:


┌────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────┐
│ Numãrul de pãsãri ţinute │ Numãrul de probe de fecale ce vor fi │
│ într-un compartiment │prelevate din compartiment sau grupul de │
│ │ compartimente din exploatatie │
├────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│ 1 - 24 │ (în numãr egal cu numãrul de │
│ │ pãsãri pana la un maxim de 20) │
├────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│ 25 - 29 │ 20 │
├────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│ 30 - 39 │ 25 │
├────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│ 40 - 49 │ 30 │
├────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│ 50 - 59 │ 35 │
├────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│ 60 - 89 │ 40 │
├────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│ 90 - 199 │ 50 │
├────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│ 200 - 499 │ 55 │
├────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│ 500 sau mai multe │ 60 │
└────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────┘



B) Efective de pãsãri adulte de reproducţie;
Toate efectivele de pãsãri adulte de reproducţie trebuie sa fie supuse prelevarilor de probe, cel puţin la fiecare 2 sãptãmâni, pe tot parcursul perioadei de ouat.
1. Efectivele de pãsãri de reproducţie ale cãror oua sunt incubate într-o statie de incubatie cu o capacitate totalã de incubatie de mai puţin de 1000 de oua, trebuie sa fie supuse prelevarilor de probe în exploatatie, iar probele ce trebuie prelevate trebuie sa fie constituite dintr-o proba medie de fecale, alcãtuitã din probe de fecale separate, fiecare cantarind nu mai puţin de 1 gram şi prelevate în conformitate cu lit. A pct. (2) lit. (b) din prezenta norma sanitarã veterinara.
2. Efectivele de reproducţie ale cãror oua sunt incubate într-o statie de incubatie cu o capacitate de incubatie de mai puţin de 1000 de oua, trebuie sa fie supusã recoltarilor de proba în exploatatie, iar probele ce trebuie recoltate dintr-o proba comasata de fecale compusa din probe de fecale separate, fiecare cantarind nu mai puţin de 1 gram şi recoltate în conformitate cu pct. I, lit. A 2) lit. b) al prezentei secţiuni.
3. Efectivele de pãsãri de reproducţie ale cãror oua sunt incubate într-o statie de incubatie cu o capacitate totalã de incubatie de 1000 de oua sau mai mult, trebuie sa fie supuse prelevarilor de probe la statia de incubatie, iar probele ce urmeazã a fi prelevate vor fi alcãtuite din:
a) probe medii de meconiu, prelevate de la 250 de pui eclozionati din ouale furnizate statiei de incubatie, din fiecare efectiv de reproducţie; sau
b) probe din carcasele a 50 de pui care au murit în ou sau care au eclozionat din ouale furnizate statiei de incubatie, din fiecare efectiv de reproducţie.
4. Astfel de probe trebuie sa fie prelevate de asemenea, din efective de pãsãri de reproducţie cu mai puţin de 250 de pãsãri, ale cãror oua sunt incubate într-o statie de incubatie cu o capacitate totalã de incubatie de 1000 de oua sau mai mult.
5. La fiecare 8 sãptãmâni, prelevarile de probe prevãzute la pct. B din prezenta norma sanitarã veterinara trebuie sa fie înlocuite cu prelevarea oficialã de probe, ce trebuie efectuatã în conformitate cu lit. B pct. 4) din prezenta secţiune.
C) Examinarea probelor pentru Salmonella
Numãrul total de probe prelevate din fiecare hala poate fi comasat pentru analiza. Analizele şi testele pentru Salmonella vor fi efectuate prin metode recunoscute conform procedurii legislative naţionale, sau, pana la recunoaştere, prin metode naţionale încercate şi testate ce oferã garanţiile stabilite de "Norma sanitarã veterinara cu privire la executarea metodelor analitice şi interpretarea rezultatelor".

III. Notificarea rezultatelor
Atunci când, ca rezultat al supravegherii efectuate conform pct. II, este detectata, într-un efectiv de pãsãri de reproducţie, prezenta bacteriei Salmonella enteritidis sau Salmonella typhimurium, persoana responsabilã pentru laboratorul ce efectueazã examinarea, persoana ce efectueazã examinarea sau proprietarul efectivului va notifica rezultatele autoritãţii veterinare competente.

IV. Investigarea efectivelor declarate pozitive dupã supraveghere
Atunci când prezenta bacteriei Salmonella enteritidis sau Salmonella typhimurium este notificatã, conform pct. III, efectivul va fi supus prelevarii oficiale de probe pentru a confirma rezultatele iniţiale. În acest scop va fi desemnat, în mod randomizat, un esantion de pãsãri în fiecare hala a fermei, mãrimea esantionului fiind selectata conform tabelului de la pct. II, lit. A, pct. 2), lit. c). În scopul examinãrii, pasarile din fiecare hala trebuie sa fie grupate în loturi de câte 5 pãsãri şi trebuie prelevate, de la fiecare pasare din lot, probe din ficat, ovar şi intestine. Acestea trebuie sa fie examinate pentru decelarea Salmonellei, utilizând metodele analitice şi testele recunoscute, conform procedurii legislative naţionale, sau pana la acea recunoaştere, prin metode naţionale încercate şi testate.

V. Mãsuri ce vor fi luate cu privire la efectivele în care este confirmatã infectia cu Salmonella:
Mãsurile trebuie sa respecte urmãtoarele standarde minime:
1. În cazul în care, ca rezultat al investigatiilor efectuate conform pct. IV, este confirmatã prezenta bacteriei Salmonella enteritidis sau Salmonella typhimurium la pasarile dintr-o hala, se vor lua urmãtoarele mãsuri:
a) nici o pasare nu va fi livrata din respectiva hala, decât dacã autoritatea veterinara competenta a autorizat taierea şi distrugerea acestora sub supraveghere sanitarã veterinara sau taierea într-un abator desemnat de autoritatea veterinara competenta în conformitate cu prevederile pct. V, lit. c);
b) ouale neincubate produse de pasarile din hala în cauza, trebuie sa fie distruse la fata locului, sau, dupã marcarea corespunzãtoare, trebuie transportate sub supraveghere sanitarã veterinara la o întreprindere autorizata de prelucrare a oualor, pentru a fi tratate termic conform prevederilor "Normei sanitare veterinare privind problemele de igiena şi de sãnãtate ce afecteazã producerea şi comercializarea produselor din oua" aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 356/05.08.2002 , publicatã în Monitorul Oficial al României nr. 852/26.11.2002.
c) toate pasarile din hala trebuie sa fie sacrificate în conformitate cu prevederile anexei nr. 1, cap. VI, art. 31, lit. (c) la "Norma sanitarã veterinara privind problemele de sãnãtate care reglementeazã producerea şi comerţul cu carne proaspãta de pasare" aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 402/05.09.2002 . Medicul veterinar oficial al abatorului trebuie sa fie informat despre decizia de sacrificare, în conformitate cu prevederile anexei nr. 1, cap. VI, art. 25, lit. a) al "Normei sanitare veterinare privind problemele de sãnãtate care reglementeazã producerea şi comerţul cu carne proaspãta de pasare", sau sa fie sacrificate şi distruse astfel încât sa se reducã cat mai mult posibil riscul de rãspândire a salmonelelor.
2. De îndatã ce o hala populata cu un efectiv infectat cu Salmonella enteritidis sau Salmonella typhimurium a fost depopulata, trebuie efectuatã o curãţire şi dezinfecţie eficienta, incluzând colectarea în condiţii de siguranta a gunoiului de grajd sau a asternutului, în conformitate cu procedurile stabilite de autoritatea veterinara competenta. Repopularea trebuie sa se facã cu pui care întrunesc condiţiile de la pct. II, lit. A), pct. 1).
3. Atunci când sunt încã prezente într-o statie de incubatie oua de incubatie provenite din efective în care a fost confirmatã prezenta de Salmonella enteritidis sau Salmonella typhimurium, acestea trebuie distruse sau tratate ca material de risc înalt, conform "Normei sanitare veterinare stabilind regulile veterinare pentru distrugerea şi prelucrarea deşeurilor de origine animala, pentru comercializare şi pentru prevenirea agenţilor patogeni în furajele de origine animala sau obţinute din peste" aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 504/28.12.2001 , publicatã în Monitorul Oficial al României nr. 78/01.02.2002.

VI. Autoritatea veterinara centrala a României poate renunţa la distrugerea obligatorie şi sacrificarea pasarilor în urmãtoarele cazuri:
a) cu excepţia celor destinate tratarii, conform "Normei sanitare veterinare privind problemele de igiena şi de sãnãtate ce afecteazã producerea şi comercializarea produselor din oua" aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 356/05.08.2002 , publicatã în Monitorul Oficial al României nr. 852/26.11.2002, nu se comercializeazã ouale neincubate provenind de la un efectiv la care a fost decelata Salmonella;
b) nici o pasare vie - inclusiv pui de o zi - nu poate pãrãsi efectivul, decât pentru tãiere imediata, în conformitate cu prevederile pct. V lit. c), şi aceasta pana când se va stabili de cãtre autoritatea veterinara competenta ca nu mai este prezenta infectia cu Salmonella enteritidis sau Salmonella typhimurium.
În cazul aplicãrii opţiunii prevãzute la lit. a), România nu va mai fi eligibilã pentru eventuala contribuţie financiarã comunitara, prevãzutã la art. 29 al "Hotãrârii de Guvern privind cheltuielile în domeniul veterinar".

VII. În baza procedurii naţionale, stabilite de autoritatea veterinara centrala a României, trebuie:
a) introdus un sistem de supraveghere, bazat pe control serologic în exploatatie ce trebuie recunoscut de Comisia Europeanã din moment ce oferã garanţii echivalente cu sistemul de inspecţie al incubatoarelor prevãzut de pct. II, lit. A, pct. 1), lit. B, pct. 3), 4) şi lit. C,
b) pot fi autorizate pentru efectivele de reproducţie soluţii alternative la sacrificarea obligatorie prevãzutã de pct. V. lit. c), cum ar fi tratamentul cu antibiotice,
c) pot fi stabilite reguli specifice pentru menţinerea efectivelor material genetic de valoare.
Controalele prevãzute la prezenta secţiune pot fi revizuite, conform procedurii legislative naţionale, în conformitate cu evoluţia cunoştinţelor ştiinţifice în domeniu.

Secţiunea II
INSPECŢIA PENTRU SALMONELLA ÎN ETAPA FINALA DE PRODUCŢIE A FURAJELOR COMBINATE PENTRU PĂSĂRI

1. În cazul în care sunt prelevate probe oficiale dintr-o exploatatie sau în cazul suspiciunilor justificate, prelevarea de probe poate fi efectuatã şi din furajele combinate utilizate pentru furajarea pasarilor.
2. În cazul în care o proba este pozitiva pentru Salmonella, autoritatea veterinara competenta trebuie sa efectueze investigaţii pentru:
a) a identifica sursa de contaminare, în special prin intermediul probelor oficiale prelevate în diferite etape de producţie;
b) a examina aplicarea regulilor şi controalelor referitoare la distrugerea şi prelucrarea deşeurilor de origine animala şi în special a celor prevãzute de "Norma sanitarã veterinara stabilind regulile veterinare pentru distrugerea şi prelucrarea deşeurilor de origine animala, pentru comercializare şi pentru prevenirea patrunderii agenţilor patogeni în furajele de origine animala sau obţinute din peste" aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 504/28.12.2001 , publicatã în Monitorul Oficial al României nr. 78/01.02.2002.;
c) a stabili procedurile pentru buna practica de producţie şi a asigura respectarea procedurilor recunoscute.

ANEXA 4
-------
la norma sanitarã veterinara
----------------------------

CAP. 1
A. LISTA LABORATOARELOR COMUNITARE DE REFERINTA PENTRU ZOONOZE(*1)

--------
(*1) Fãrã a se prejudicia laboratoarele de referinta pentru bruceloza, tuberculoza şi rabie.

I. Epidemiologia zoonozelor
Institut fuer Veterinaermedizin (Robert von Ostertag - Institut)
Postfach 33 00 11
Thielallee 88/92
D - 1000 Berlin (Federal Republic of Germany)

II. Salmonella
Rijksinstituut voor de Volksgezondheid
PO Box 1
NL - 3720 BA Bilthoven (The Netherlands)

B. LISTA LABORATOARELOR NAŢIONALE DE REFERINTA PENTRU ZOONOZE

1. Institutul de Diagnostic şi Sãnãtate Animala, Str. Dr. Staicovici nr. 63, sector 5, cod 76202, Bucureşti. Tel. 4101299, 4101390, Fax: 4113394, E-mail: office@idah.ro, Cod fiscal 4316171.
2. Institutul de Igiena şi Sãnãtate Publica Veterinara Bucureşti, Str. Câmpul Moşilor nr. 5, sector 2, cod 7334, Tel.: 2524651, Fax: 2524651, E-mail: lcca@fx.ro, Cod fiscal 4203644.

CAP. 2
OBLIGAŢIILE ŞI SARCINILE LABORATOARELOR NAŢIONALE DE REFERINTA

1. Laboratoarele de referinta prevãzute la cap. I, lit. A şi B vor fi responsabile pentru:
a) furnizarea pentru laboratoarele naţionale a detaliilor metodelor analitice şi a testelor comparative;
b) coordonarea aplicãrii de cãtre laboratoarele naţionale a metodelor analitice, în special prin organizarea testelor comparative;
c) coordonarea cercetãrii de noi metode analitice şi informarea laboratoarelor naţionale de referinta despre progresele din acest domeniu;
d) organizarea cursurilor de pregãtire iniţiale şi ulterioare în beneficiul personalului laboratoarelor naţionale de referinta;
e) furnizarea asistenţei ştiinţifice şi tehnice pentru autoritatea veterinara centrala a României.
2. Laboratoarele de referinta vor corespunde urmãtoarelor condiţii de funcţionare:
a) sa detina personal calificat corespunzãtor, cu o pregãtire adecvatã privind tehnicile aplicate pentru detectarea zoonozelor;
b) poseda echipament şi substanţe necesare pentru efectuarea analizelor;
c) poseda infrastructura administrativa corespunzãtoare;
d) se asigura ca personalul acestora respecta natura confidenţialã a anumitor subiecte, rezultate sau comunicãri;
e) deţin suficiente cunoştinţe despre standardele şi practicile internaţionale.
3. Laboratoarele naţionale de referinta ale României vor colabora cu laboratoarele naţionale de referinta din statele membre şi ţãrile terţe, vor participa la testarile interlaboratoare organizate la nivel internaţional şi vor realiza o relatie directa cu laboratoarele comunitare de referinta pentru diferite domenii.

----


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016