Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA SANITARA VETERINARA din 29 septembrie 2003  privind activitatea Agentiei Nationale Sanitare Veterinare in domeniul inspectiei farmaceutice veterinare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA SANITARA VETERINARA din 29 septembrie 2003 privind activitatea Agentiei Nationale Sanitare Veterinare in domeniul inspectiei farmaceutice veterinare

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR, APELOR SI MEDIULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 749 din 27 octombrie 2003
ART. 1
(1) Controlul respectãrii prevederilor legale în vigoare privind implementarea Regulilor de buna practica de fabricaţie, Regulilor de buna practica de laborator şi a Regulilor de buna practica farmaceutica în domeniul produselor biologice şi al medicamentelor de uz veterinar, precum şi al altor produse de uz veterinar se asigura prin inspectorii din cadrul Institutului pentru Controlul Produselor Biologice şi Medicamentelor de Uz Veterinar şi ai Agenţiei Naţionale Sanitare Veterinare, anume desemnaţi în acest sens prin decizie a directorului general al Agenţiei Naţionale Sanitare Veterinare.
(2) Regulile de buna practica farmaceutica sunt cuprinse în anexa care face parte integrantã din prezenta norma sanitarã veterinara.
ART. 2
În domeniul inspecţiei farmaceutice veterinare, Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara realizeazã activitatea de control tehnic de specialitate asupra tuturor unitãţilor, persoane fizice şi juridice care desfãşoarã activitãţi în domeniul fabricaţiei şi calitãţii produselor farmaceutice veterinare şi a altor produse de uz veterinar: fabricaţie, controlul calitãţii, depozitare, transport, difuzare, import-export.
ART. 3
În domeniul inspecţiei farmaceutice veterinare, Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara are urmãtoarele atribuţii:
a) efectueazã, împreunã cu inspectorii specialişti din cadrul Institutului pentru Controlul Produselor Biologice şi Medicamentelor de Uz Veterinar, inspecţii în unitãţile de fabricaţie a produselor biologice şi medicamentelor de uz veterinar şi a altor produse de uz veterinar, în vederea eliberãrii de cãtre Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara a autorizaţiei de funcţionare pentru aceste unitãţi;
b) efectueazã inspecţii în vederea eliberãrii de cãtre Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara a Certificatului de buna practica de fabricaţie şi a reînnoirii periodice a acestuia la 2 ani;
c) efectueazã inspecţii privind implementarea şi respectarea Regulilor de buna practica de fabricaţie, a regulilor de buna practica de laborator şi a Regulilor de buna practica farmaceutica în unitãţile de fabricaţie din ţara, conform prevederilor legale în vigoare;
d) efectueazã inspecţii în unitãţile de fabricaţie înainte de eliberarea autorizaţiei de punere pe piata de cãtre Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara;
e) elaboreazã programul anual de efectuare a inspectiilor planificate şi de prelevare a probelor de produse biologice, medicamente de uz veterinar şi ale altor produse de uz veterinar din unitãţile de fabricaţie şi de distribuţie;
f) iniţiazã proceduri de investigare a aspectelor critice semnalate de inspectori din reţeaua de distribuţie a produselor biologice, medicamentelor de uz veterinar şi a altor produse de uz veterinar.
ART. 4
Inspectorii desemnaţi din partea Agenţiei Naţionale Sanitare Veterinare şi din partea Institutului pentru Controlul Produselor Biologice şi Medicamentelor de Uz Veterinar efectueazã urmãtoarele inspecţii:
a) inspecţii în vederea eliberãrii autorizaţiei de funcţionare;
b) inspecţii în vederea eliberãrii de cãtre Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara a Certificatului de buna practica de fabricaţie;
c) inspecţii în vederea controlului respectãrii prevederilor Normei sanitare veterinare pentru aprobarea Ghidului privind aplicarea principiilor şi regulilor de buna practica de fabricaţie;
d) inspecţii periodice pentru prelungirea valabilitãţii Certificatului de buna practica de fabricaţie (Certificat GMP);
e) reinspectii: acţiuni corective solicitate la o inspecţie anterioarã;
f) inspecţii pentru acordarea Certificatului de buna practica de laborator (Certificat G.L.P.).
ART. 5
Nerespectarea prevederilor prezentei norme sanitare veterinare se sancţioneazã conform <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.247/2002 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele sanitare veterinare.

ANEXA
-----
la norma sanitarã veterinara
----------------------------

REGULI DE BUNA PRACTICA FARMACEUTICA

în farmacii veterinare, puncte farmaceutice veterinare,
depozite farmaceutice veterinare, alte unitãţi care depoziteaza
şi/sau comercializeazã produse medicinale veterinare
şi alte produse de uz veterinar

CAP. I
Generalitati

1. Practica farmaceutica are drept scop furnizarea medicamentelor şi a altor produse pentru uz veterinar, în scopul utilizãrii adecvate a medicamentelor şi a altor produse de uz veterinar, pentru obţinerea efectului terapeutic maxim şi evitarea efectelor nedorite. Aplicarea Regulilor de buna practica farmaceutica implica responsabilitatea medicilor veterinari şi a celorlalţi specialişti din domeniul sãnãtãţii animalelor, în scopul obţinerii rezultatelor terapeutice dorite.
2. Regulile de buna practica farmaceutica se aplica activitãţilor desfãşurate în unitãţile farmaceutice, în unitãţile de distribuţie cu ridicatã (depozite farmaceutice) şi în punctele farmaceutice veterinare.

CAP. II
Reguli generale de buna practica farmaceutica

3. Asigurarea unei asistente corespunzãtoare privind aprovizionarea unitãţilor farmaceutice cu medicamente şi alte produse de uz veterinar, precum şi pentru intreaga gama de servicii pe care medicul veterinar trebuie sa o punã în slujba crescatorilor de animale. Medicul veterinar, prin pregãtirea universitarã, este specialist cu atribuţii de farmacist veterinar.
4. a) Medicul veterinar este specialistul autorizat al unitãţii farmaceutice veterinare, cãruia îi revine toatã responsabilitatea privind utilizarea produselor de uz veterinar: medicamente, biopreparate, raticide, insecticide, dezinfectante şi alte produse de uz veterinar care fac obiectul acestei activitãţi.
b) Pentru îndeplinirea îndatoririlor, medicul veterinar este obligat sa îşi însuşeascã şi sa respecte Codul de dentologie medicalã veterinara.
c) Medicul veterinar cu atribuţii de farmacist veterinar este obligat sa fie la curent cu noutatile terapeutice pe plan naţional şi internaţional şi sa cunoascã legislaţia sanitarã veterinara care se referã la activitatea farmaceutica de aprovizionare, transport, depozitare şi comercializare a produselor de uz veterinar.
d) Medicul veterinar rãspunde de toatã activitatea farmaciei veterinare în ansamblul ei.
5. a) Produsele de uz veterinar indigene şi din import pot fi folosite în practica medicalã veterinara numai dacã sunt înscrise în Registrul naţional al produselor farmaceutice veterinare şi altor produse de uz veterinar înregistrate în România al Agenţiei Naţionale Sanitare Veterinare din cadrul Ministerului Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului, potrivit reglementãrilor legale în vigoare.
b) Produsele biologice de uz veterinar vor fi distribuite în exclusivitate prin depozite de produse de uz veterinar şi dispensare sanitare veterinare.
6. a) Produsele medicamentoase veterinare şi/sau substantele active încadrate în categoria Venena ori Separanda din Farmacopeea Romana sunt prevãzute în Lista cu substantele farmaceutice din categoria Venena şi Separanda, care intra în compozitia produselor farmaceutice veterinare.
b) Eliberarea medicamentelor ce conţin substanţe care intra sub incidenta <>Legii nr. 143/2000 privind combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, cu modificãrile ulterioare, se face în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

CAP. III
Reguli de buna practica de distribuţie

7. Prezentele Reguli de buna practica de distribuţie se referã la activitatea depozitului farmaceutic.
8. a) Depozitul farmaceutic este o unitate sanitarã care are ca obiect de activitate procurarea, depozitarea, supravegherea calitãţii şi distribuţia produselor medicamentoase şi a altor produse de uz veterinar, precum şi a produselor parafarmaceutice şi cosmetice.
b) Aceste activitãţi sunt efectuate cu producãtorii, importatorii, alţi distribuitori cu ridicatã şi alte persoane care sunt autorizate sa furnizeze şi sa manipuleze produse medicamentoase şi alte produse de uz veterinar.
c) Obligaţia depozitului farmaceutic este de a receptiona calitativ şi cantitativ produsele medicamentoase şi celelalte produse de uz veterinar, de a le depozita adecvat în funcţie de natura fizico-chimica şi de forma farmaceutica a acestora, potrivit prevederilor Farmacopeei Romane în vigoare sau altor standarde internaţionale, în scopul distribuţiei cãtre unitãţile farmaceutice autorizate sa desfãşoare activitate farmaceutica.
9. a) Depozitul farmaceutic funcţioneazã în baza autorizaţiei emise de Ministerul Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului în baza reglementãrilor în vigoare, care poate fi retrasã dacã condiţiile de autorizare nu mai sunt respectate.
b) Depozitul farmaceutic este împãrţit pe secţii sau diviziuni. Trebuie sa existe o secţie amenajatã special pentru depozitarea substanţelor toxice şi stupefiante, conform reglementãrilor în vigoare.
c) Alãturi de diviziunea produselor medicamentoase şi a substanţelor farmaceutice, în depozitul farmaceutic pot fi depozitate şi alte produse de uz veterinar: cosmetice, parafarmaceutice, tehnico-medicale, instrumente şi aparatura medicalã sau de laborator. În depozitul farmaceutic se poate amenaja şi o secţie de reactivi.
d) În depozitul farmaceutic pot fi depozitate numai produse medicamentoase, precum şi orice alt produs din categoria celor menţionate la lit. c), înregistrate sau autorizate în condiţiile legii, care vor fi însoţite de documente care sa ateste provenienta şi calitatea lor.
10. a) Personalul depozitului farmaceutic trebuie sa fie în numãr suficient şi sa aibã îndatoriri specifice înscrise în fişa postului.
b) Persoana desemnatã sa supravegheze calitatea medicamentelor trebuie sa fie un farmacist/medic veterinar, angajat cu contract de munca pe perioada nedeterminatã. Ea nu poate fi substituitã decât de o persoana cu calificare echivalenta;
c) Şeful depozitului şi persoana responsabilã cu calitatea produselor au urmãtoarele responsabilitãţi:
(i) sa garanteze ca toate produsele medicamentoase procurate, depozitate şi distribuite poseda autorizaţie de punere pe piata şi sunt însoţite de documente care le atesta calitatea;
(ii) sa garanteze ca produsele sunt depozitate în concordanta cu documentaţia de calitate;
(iii) sa supravegheze şi sa controleze spaţiile de depozitare;
(iv) sa asigure instruirea personalului;
(v) sa supravegheze operaţiile de înregistrare a produselor şi de distribuire a lor.
(vi) sa pãstreze toatã documentaţia referitoare la miscarea produselor şi sa supravegheze respectarea Regulilor de buna practica de distribuţie.
11. Depozitul farmaceutic va fi amplasat în clãdiri adecvate, la parter sau parter plus etaj, cu condiţia ca functionalitatea acestuia sa fie asigurata, iar clãdirea sa se preteze unei astfel de activitãţi.
12. Depozitele farmaceutice vor fi amplasate în zone în a cãror vecinãtate nu trebuie sa existe materiale sau poluanti care sa prezinte riscul contaminarii produselor farmaceutice şi a altor produse de uz veterinar.
13. Clãdirile în care sunt amplasate depozitele farmaceutice vor fi asigurate pentru evacuarea rapida a produselor farmaceutice şi a altor produse de uz veterinar în caz de necesitate.
14. Cãile de primire şi de expediţie ale depozitului farmaceutic trebuie sa protejeze produsele farmaceutice şi alte produse de uz veterinar de influenta factorilor meteorologici.
15. Spaţiile trebuie sa fie uşor de întreţinut, în scopul evitãrii depunerii de praf, a umiditatii sau a oricãror alţi factori care ar influenta negativ calitatea produselor medicamentoase.
16. Iluminarea trebuie sa fie naturala sau artificiala, temperatura şi umiditatea trebuie sa fie adecvate activitãţii desfãşurate şi sa nu afecteze medicamentele, existând un control riguros asupra modificãrilor posibile. Spaţiile de depozitare unde temperatura trebuie sa fie controlatã vor fi echipate cu aparate de înregistrare corespunzãtoare.
17. În spaţiile de depozitare nu este permis accesul persoanelor neautorizate; nu trebuie sa existe spaţii de trecere pentru personal.
18. Depozitarea substanţelor şi produselor toxice şi stupefiante se va face conform legislaţiei în vigoare.
19. Spaţiile trebuie compartimentate fizic, permitand depozitarea separatã şi fluxul normal al operaţiunilor, astfel: spaţii de recepţie, spaţii de depozitare, spaţii pentru materiale inflamabile, spaţii de pregãtire a comenzilor, spaţii de expediţie.
20. Spaţiile folosite pentru depozitare sau divizare de materii prime (substanţe active, auxiliare, ambalaje primare) trebuie sa îndeplineascã condiţiile conforme cu Regulile de buna practica de fabricaţie.
21. Se vor evita sursele de foc direct şi canalele de scurgere deschise.
22. Spaţiile de depozitare trebuie sa fie de mãrime adecvatã pentru a permite depozitarea în ordine a diferitelor produse, respectând seriile de fabricaţie şi categoriile de produse medicamentoase.
23. Trebuie sa se asigure spaţii separate pentru depozitarea produselor reclamate,returnate sau cu termen de valabilitate depãşit.
24. Ambalajele şi materialele promotionale vor fi depozitate separat.
25. Vestiarele şi grupurile sanitare trebuie sa fie uşor accesibile, uşor de întreţinut şi sa nu comunice direct cu spaţiile de depozitare.
26. Spaţiile trebuie sa fie curate, iar deşeurile acumulate sa fie inlaturate permanent. Trebuie sa existe un program de igienizare.
27. În toate zonele de depozitare personalul trebuie sa poarte echipament de protecţie.
28. Fumatul, precum şi consumul de alimente şi bãuturi sunt permise numai în spaţii separate, nu în zonele folosite pentru depozitarea şi manipularea produselor medicamentoase.
29. Pentru dotarea cu mobilier şi aparatura trebuie sa se ţinã cont de volumul şi tipul activitãţii desfãşurate. Mobilierul trebuie sa includã rafturi metalice sau din lemn ignifugat, dulapuri, mese, paleti. Balantele şi echipamentele de mãsurare trebuie sa fie de precizia adecvatã activitãţii. Ele vor fi etalonate şi verificate metrologic cu înregistrarea şi pãstrarea documentelor corespunzãtoare.
30. a) Documentaţia trebuie ţinuta separat, iar datele pot fi înregistrate cu ajutorul sistemelor electronice sau prin evidenta dubla. Depozitele trebuie sa detina evidente scrise, referitoare la:
(i) data operaţiunii efectuate;
(ii) denumirea produsului medicamentos, numele şi ţara de origine a producãtorului;
(iii) modul de prezentare, forma farmaceutica, concentratia substanţelor active, mãrimea ambalajului;
(iv) seria şi data expirãrii;
(v) certificatul de calitate şi/sau buletinul de analiza;
(vi) cantitatea primitã şi distribuita;
(vii) denumirea şi adresa unitãţii de producţie, ale importatorului şi ale unitãţilor la care a fost distribuit produsul medicamentos.
b) Fiecare serie de produs trebuie sa fie însoţitã de documentaţia proprie. Se verifica etichetele, cantitatea şi calitatea produsului. Documentele unei serii se pãstreazã cel puţin un an dupã data de expirare a seriei respective.
c) Documentaţia trebuie sa fie clara şi sa permitã refacerea drumului parcurs de produsul medicamentos.
31. Depozitul trebuie sa aibã o procedura standard de operare care sa permitã retragerea sau blocarea unui produs medicamentos şi rezolvarea corecta şi eficienta a reclamatiilor.
32. Asigurarea calitãţii în depozitul de medicamente trebuie sa garanteze urmãtoarele:
a) mãsuri de asigurare ca produsele medicamentoase au Certificat de înregistrare/autorizaţie de punere pe piata eliberat/eliberata de Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara;
b) mãsuri de verificare a calitãţii ambalajului, etichetarii şi respectãrii termenului de valabilitate;
c) mãsuri de depozitare conforme cu Farmacopeea romana şi cu standardele în vigoare şi care asigura menţinerea calitãţii produselor medicamentoase pe perioada de valabilitate;
d) pentru diviziunile de substanţe se respecta Regulile de buna practica de fabricaţie;
e) mãsuri de expediţie care sa asigure ca manipularea ulterioara a produselor medicamentoase asigura calitatea acestora pe perioada de valabilitate;
f) mãsuri de notificare a transporturilor de produse sensibile care trebuie menţinute la o temperatura controlatã şi pentru urgentarea mãsurilor de vamuire;
g) mãsuri de control al stocurilor prin verificare periodicã. Livrãrile trebuie sa fie în acord cu principiul rotatiei stocurilor, mai ales în cazul unei date de expirare apropiate;
h) în situaţia în care la verificarea stocurilor se observa produse vãtãmate sau expirate, acestea se depoziteaza separat în vederea distrugerii ori returnarii la furnizor;
i) reambalarea şi reetichetarea produselor medicamentoase vãtãmate sau expirate trebuie sa se facã astfel încât sa reiasã seria, lotul, furnizorul şi în ce consta viciul de calitate;
j) mãsuri de autoinspectie pentru evaluarea sistemului de asigurare a calitãţii.
33. Din depozitul farmaceutic distribuţia produselor farmaceutice şi a celorlalte produse de uz veterinar se va face cu ridicatã şi în nici un caz cu amãnuntul.
34. Farmacia este unitatea sanitarã care are ca obiect de activitate prepararea, conservarea, eliberarea produselor medicamentoase de uz veterinar, parafarmaceutice, cosmetice şi a produselor tehnico-medicale.
35. Autorizarea şi reautorizarea farmaciilor se fac conform Normelor privind condiţiile pe care trebuie sa le îndeplineascã unitãţile farmaceutice în vederea autorizãrii de funcţionare.
36. Farmacia nu poate funcţiona decât în prezenta medicului veterinar care rãspunde de activitatea tehnica din farmacie.
37. Farmacistul trebuie sa supravegheze, sa verifice şi sa evalueze competenta personalului din subordine.
38. Farmacistul asigura prepararea, conservarea şi eliberarea produselor medicamentoase şi a altor produse de uz veterinar, rãspunzând de calitatea acestora.
39. Farmacistul efectueazã recepţia cantitativã şi calitativã a produselor medicamentoase şi a altor produse de uz veterinar cu care este aprovizionata farmacia.
40. Farmacistul participa la activitatea de farmacovigilenta.
41. Farmacistul urmãreşte noutatile terapeutice pe plan naţional şi internaţional şi se informeazã asupra legislaţiei sanitare veterinare a tarii, care se referã la produse medicinale veterinare, precum şi asupra reglementãrilor organismelor internaţionale în domeniu la care a aderat România.
42. Spaţiul farmaciei trebuie sa fie corespunzãtor din punct de vedere al dimensiunilor camerelor, iar compartimentarea acestuia trebuie sa asigure fluxul activitãţii.
43. Farmaciile publice trebuie sa fie situate pe strãzi accesibile, în localuri adecvate.
44. Nu se considera localuri adecvate, potrivit pct. 43, şi nu se elibereazã autorizaţie de funcţionare pentru farmaciile amplasate în baraci de lemn sau de aluminiu, în garaje şi în alte asemenea spaţii.
45. a) Farmacia va fi situata în mod obligatoriu la parterul clãdirilor.
b) Încãperile farmaciei vor fi legate funcţional între ele, nefiind permisã dispersarea acestora în interiorul aceleiaşi clãdiri.
c) Înãlţimea încãperilor farmaciei va fi de cel puţin 2,5 m, camerele vor fi separate prin pereţi construiti şi nu prin glasvanduri, perdele şi alte asemenea materiale.
d) Farmaciile vor avea urmãtoarele încãperi:
(i) oficina - încãperea accesibila publicului, în care se face eliberarea produselor medicamentoase şi a altor produse de uz veterinar, bine luminata natural, ventilata şi uscata;
(ii) receptura - încãperea în care se prepara prescripţiile magistrale;
(iii) laboratorul - încãperea în care se prepara elaborari şi se efectueazã diviziunile. În aceasta încãpere se amplaseaza aparatura şi vesela folosite la prepararea elaborarilor şi a medicamentelor magistrale; într-un loc special amenajat în aceasta încãpere se organizeazã masa de analiza;
(iv) depozitul - încãperea în care se conserva produsele medicamentoase şi alte produse de uz veterinar aflate în stoc. Separat se vor organiza spaţii de depozitare a substanţelor farmaceutice şi a produselor inflamabile. În funcţie de natura produselor depozitate se vor asigura condiţii corespunzãtoare de temperatura, lumina şi umiditate;
(v) o încãpere pentru prepararea apei distilate;
(vi) grup social cuprinzând: spalator, vestiar şi toaleta.
46. Farmacia va fi racordata în mod obligatoriu la instalatia de apa curenta, canalizare şi sursa de curent electric.
47. Încãperile cu destinaţia receptura, laborator, prepararea apei distilate, grup social vor avea pereţii acoperiţi cu materiale uşor lavabile (ulei, faianta etc.) şi pardoseli acoperite cu: mozaic, gresie, linoleum.
48. În farmacie se vor pãstra în permanenta ordine şi curãţenie perfecta.
49. Farmacia trebuie sa dispunã de mobilier adecvat activitãţii de farmacie, în conformitate cu destinaţia fiecãrei încãperi: dulapuri, mese pentru prepararea medicamentelor magistrale şi a elaborarilor, acoperite cu suprafeţe uşor lavabile. În depozit rafturile vor fi din lemn sau metalice şi în mod obligatoriu vopsite.
50. Farmacia va dispune de aparatura, ustensilele şi materialele necesare: distilator, frigider, aragaz, balante pentru receptura de precizãri necesarã, recipiente pentru mãsurat volume, vesela pentru prepararea retetelor magistrale şi a elaborarilor, vesela de laborator pentru masa de analiza.
51. a) Documentaţia privind activitatea profesionalã va fi uşor accesibila şi va permite accesul la toate informaţiile privind înregistrarea retetelor şi a eliberarilor, înregistrãrile datelor privind activitatea la masa de analiza, evidenta eliberãrii psihotropelor, evidenta substanţelor toxice şi stupefiante. Documentele de evidenta trebuie sa fie perfect întocmite, iar legislaţia din domeniul activitãţii farmaceutice trebuie sa fie cunoscutã de tot personalul farmaciei, în funcţie de pregãtirea şi de responsabilitãţile funcţiei pe care acesta o îndeplineşte.
b) Documentele şi arhiva farmaciei trebuie sa fie pãstrate în siguranta şi în ordine, în locul destinat acestui scop.
c) Registrul de copiere a retetelor magistrale va cuprinde data preparãrii şi numãrul retetei, ingredientele, modul de preparare, forma farmaceutica şi cantitatea preparata, modul de administrare, precum şi numele medicului care a eliberat reteta, taxa, observaţii.
52. Caietul de eliberari va cuprinde data preparãrii şi numãrul eliberãrii, tipul de elaborare, ingredientele, cantitatea elaborata, numãrul de diviziuni, taxa pe diviziune.
53. Farmacistul trebuie sa cunoascã şi sa aplice o procedura de primire şi de eliberare a retetelor, care sa implice urmãtoarele:
a) verificarea autenticitatii retetei;
b) identificarea medicamentelor, verificarea formei farmaceutice, dozei, concentratiei, prezentãrii şi schemei de tratament;
c) la eliberarea produselor farmaceutice preparate industrial se înscrie pe ambalajul secundar modul de administrare;
d) preparatele magistrale şi elaborarile se elibereazã în ambalaje adecvate, potrivit formei farmaceutice şi caracteristicilor acestora, şi se eticheteaza conform prevederilor Farmacopeei Romane în vigoare, precizându-se calea de administrare (intern, extern), perioada de valabilitate, precum şi alte precautii necesare: ("A se agita", cap de mort).
54. Conservarea produselor farmaceutice şi a altor produse de uz veterinar se face în conformitate cu prevederile Farmacopeei Romane în vigoare şi ale normelor şi standardelor internaţionale.
55. Depozitarea produselor farmaceutice şi a altor produse de uz veterinar se face pe grupe terapeutice şi pe forme farmaceutice, respectiv pe tipuri de produse şi în funcţie de caracteristicile fizico-chimice, precum şi în ordinea seriilor de fabricaţie. Conservarea şi depozitarea produselor toxice şi stupefiante se fac în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare.
56. În vitrina farmaciei publice se pot expune numai înscrisuri care sa ajute la protejarea sãnãtãţii publice, plante ornamentale, obiecte traditionale care sa evidentieze evoluţia profesiei.
57. În farmacie este interzisã desfãşurarea altor activitãţi în afarã celor prevãzute în autorizaţia de funcţionare a farmaciilor.
58. În farmacie produsele medicamentoase şi celelalte produse de uz veterinar, articole tehnico-medicale şi de optica medicalã, precum şi celelalte materiale necesare se distribuie numai cu amãnuntul.
59. Ţinuta vestimentara de lucru a personalului din farmacie - halat sau costum alb - trebuie sa fie decenta şi impecabila.
-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016