Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA SANITARA VETERINARA din 25 iulie 2002  privind conditiile sanitare veterinare pentru producerea si comercializarea produselor din pescuit    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA SANITARA VETERINARA din 25 iulie 2002 privind conditiile sanitare veterinare pentru producerea si comercializarea produselor din pescuit

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 613 din 20 august 2002

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
Prezenta norma sanitarã veterinara stabileşte condiţiile sanitare veterinare privind producerea şi comercializarea produselor din pescuit destinate consumului uman.

CAP. 2
Definiţii şi condiţii pentru comercializarea produselor din pescuit

ART. 2
În sensul prezentei norme sanitare veterinare, prin urmãtorii termeni se înţelege:
a) produse din pescuit - toate animalele marine sau de apa dulce ori pãrţi ale acestora, inclusiv icrele lor, excluzând mamiferele acvatice, broastele sau alte animale acvatice prevãzute de alte reglementãri oficiale;
b) produse de acvacultura - toate produsele din pescuit nãscute şi crescute în condiţii controlate pana la comercializarea lor pe piata ca aliment.
Peştele marin sau de apa dulce şi crustaceele prinse în mediul lor natural la varsta tanara şi de dimensiuni mici, care trebuie pãstrate pana la atingerea dimensiunilor permise pentru comercializare, destinate consumului uman, sunt considerate produse de acvacultura.
Peştele şi crustaceele care au mãrimea pentru comercializare, prinse în mediul lor natural, dar care sunt menţinute în viata fãrã scopul de a li se mari dimensiunea şi greutatea şi numai pentru a fi vândute la o data ulterioara nu sunt considerate produse de acvacultura;
c) refrigerare - procedeul de rãcire a produselor din pescuit, care consta în scãderea temperaturii la o temperatura apropiatã de cea la care se topeste gheaţa (0°C - + 2°C);
d) produse proaspete - toate produsele din pescuit, întregi sau preparate, condiţionate cu gheaţa, inclusiv produsele ambalate în vid sau în atmosfera modificatã, care nu au fost supuse nici unui tratament care sa asigure pãstrarea şi conservarea, altul decât refrigerarea;
e) produse preparate - toate produsele din pescuit supuse unor operaţiuni care au afectat integritatea anatomica, cum ar fi: desolzirea, decapitarea, eviscerarea, depielarea, portionarea, filetarea etc.;
f) produse transformate sau industrializate (prelucrate) toate produsele din pescuit care au fost supuse unui proces fizic sau chimic, ca de exemplu: fierberea, prajirea, afumarea, sararea, deshidratarea, blansarea (aburirea), marinarea etc., precum şi produsele refrigerate sau congelate, asociate sau nu cu alte ingrediente alimentare (sosuri, ulei, oţet, diverse condimente) ori cu o combinatie a acestora;
g) conserve - produsele din pescuit ambalate în cutii închise ermetic care au fost supuse unui tratament termic de durata care sa distruga şi sa inactiveze microorganismele, indiferent de temperatura la care produsele sunt depozitate (antrepozitate);
h) produse congelate - produsele din pescuit care au fost supuse unui proces de inghetare pentru a atinge în interior şi a menţine pe toatã durata pãstrãrii temperatura de -18°C;
i) ambalarea - operaţiunea destinatã realizãrii protecţiei produselor din pescuit prin folosirea unui invelis, recipient sau a oricãrui material adecvat;
j) lot - cantitatea de produse din pescuit obţinutã în condiţii identice;
k) lot de expediere (transport) - cantitatea de produse din pescuit destinatã unuia sau mai multor cumpãrãtori din ţara de destinaţie şi transportatã într-un singur mijloc de transport;
l) mijloc de transport - vehicule auto, feroviare, aeriene, navale sau containere folosite pentru transportul produselor din pescuit pe cale terestra, maritima, aerianã;
m) autoritatea competenta - autoritatea centrala a statului competenta pentru a efectua controale veterinare sau orice alta autoritate cãreia i-a fost delegatã o astfel de competenta;
n) întreprindere - orice clãdire şi anexele acesteia în care produsele din pescuit sunt preparate, prelucrate, refrigerate, congelate, ambalate sau depozitate.
Pieţele de licitaţie şi de vânzare angro în care au loc numai expunerea şi vânzarea angro nu sunt considerate întreprinderi;
o) comercializarea (punerea pe piata) - prezentarea şi expunerea în scop de vânzare, livrare sau orice alta forma de comercializare, excluzând comerţul cu amãnuntul şi transferurile directe pe piata localã, a unor cantitãţi de produse din pescuit de la pescari la detailisti sau consumatori, care trebuie sa se supunã controlului sanitar veterinar conform normelor sanitare veterinare de inspecţie şi control al comerţului cu amãnuntul;
p) import - introducerea pe teritoriul României a produselor din pescuit provenite din tari terţe;
r) apa curata de mare - apa de mare sau apa sarata, libera de contaminare microbiologica şi de alte substanţe dãunãtoare şi/sau plancton marin toxic în cantitãţi care sa poatã afecta calitatea produselor din pescuit şi care este utilizata în condiţiile stabilite de prezenta norma sanitarã veterinara;
s) vase de pescuit-fabrica (nave-uzina, pescadorare) vasele pe care produsele din pescuit sunt supuse uneia sau mai multora dintre urmãtoarele operaţiuni: tãiere, jupuire, filetare, desolzire, dezosare, tocare, congelare sau prelucrare, urmate de ambalare.
(i) vasele de pescuit în care sunt pregãtite sau industrializate la bord molustele şi crevetii;
(ii) vasele de pescuit la bordul cãrora are loc numai congelarea.
ART. 3
(1) Comercializarea produselor din pescuit crescute şi capturate din mediul natural trebuie sa îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
a) sa fie capturate şi eventual manipulate pentru sangerare, decapitare, eviscerare, inclusiv îndepãrtarea aripioarelor, refrigerare sau congelare la bordul vaselor, în conformitate cu regulile de igiena stabilite de autoritatea competenta;
b) sa fie manipulate în vase de pescuit-fabrica autorizate conform prevederilor art. 7 şi în concordanta cu cerinţele cap. I din anexa la prezenta norma sanitarã veterinara;
c) gatirea crevetilor şi molustelor la bord trebuie sa respecte prevederile cap. III pct. I.5 şi cap. IV pct. IV.7 din anexa la prezenta norma sanitarã veterinara. Vasele de pescuit trebuie sa fie înregistrate de cãtre autoritatea competenta;
d) în timpul debarcarii şi dupã debarcare produsele din pescuit sa fie manipulate în conformitate cu prevederile prezentei norme sanitare veterinare;
e) sa fie manipulate şi, când este cazul, ambalate, preparate, transformate, congelate, decongelate sau antrepozitate în condiţii igienice, în unitãţi autorizate conform prevederilor prezentei norme sanitare veterinare. Autoritatea competenta poate, prin derogare, sa autorizeze transbordarea pe chei a produselor din pescuit proaspete, în containere destinate a fi expediate imediat într-o întreprindere, hala sau piata angro autorizata, pentru a fi controlate;
f) sa fie supuse unui control sanitar veterinar privind sãnãtatea sanitarã, în conformitate cu prevederile cap. V din anexa la prezenta norma sanitarã veterinara;
g) sa fie ambalate conform prevederilor cap. VI din anexa la prezenta norma sanitarã veterinara;
h) sa fie supuse unei identificari conform prevederilor cap. VII din anexa la prezenta norma sanitarã veterinara;
i) sa fie depozitate şi transportate în condiţii de igiena care rãspund prevederilor cap. VIII din anexa la prezenta norma sanitarã veterinara.
(2) Atunci când din punct de vedere tehnic şi comercial este posibila eviscerarea, aceasta trebuie sa se efectueze cat mai repede dupã capturare sau debarcare.
(3) Comercializarea produselor de acvacultura este supusã urmãtoarelor condiţii:
a) portionarea (taierea) sa fie efectuatã în condiţii igienice; produsele nu trebuie sa fie contaminate cu namol, pãmânt sau fecale; dacã acestea nu pot fi prelucrate imediat dupã abataj, se pãstreazã în mod obligatoriu în stare refrigerata;
b) produsele sa satisfacã prevederile stabilite la alin. (1) lit. e)-i).
(4) a) Comercializarea molustelor bivalve vii trebuie sa se supunã condiţiilor stabilite de Norma sanitarã veterinara privind condiţiile de sãnãtate pentru producerea şi comercializarea molustelor bivalve vii.
b) Când sunt prelucrate, molustele bivalve vii trebuie sa îndeplineascã şi condiţiile prevãzute la alin. (1) lit. e)-i).
ART. 4
Produsele din pescuit destinate comercializãrii în stare vie se menţin obligatoriu în mod constant în cele mai bune condiţii de viata (vii).
ART. 5
(1) Este interzisã comercializarea urmãtoarelor produse din pescuit:
a) peşti otravitori din familiile: Tetraodontidae, Molidae, Diodontidae, Canthigasteridae;
b) produse din pescuit care conţin biotoxine cum ar fi Ciguatoxina sau toxine paralizante ("muscle paralysing").
(2) Condiţiile detaliate pentru speciile menţionate, precum şi metodele de analiza se stabilesc în concordanta cu procedura nationala.
ART. 6
(1) Autoritatea competenta supravegheazã ca responsabilii întreprinderilor (unitãţilor) sa ia toate mãsurile necesare pentru respectarea prevederilor prezentei norme sanitare veterinare, în toate stadiile de prelucrare a produselor din pescuit. În acest scop responsabilii întreprinderilor sunt obligaţi sa efectueze autocontroale bazate pe urmãtoarele principii:
a) identificarea punctelor critice din unitãţile lor, în funcţie de procedeele de fabricaţie folosite;
b) stabilirea şi aplicarea metodelor de supraveghere şi control al punctelor critice;
c) prelevarea de probe pentru analize într-un laborator autorizat de autoritatea competenta, dupã ce au fost controlate operaţiunile de curatare şi dezinfecţie şi dupã verificarea respectãrii standardelor stabilite de prezenta norma sanitarã veterinara;
d) pãstrarea unor evidente scrise indelebile (care nu se pot şterge) ale punctelor precedente, în vederea prezentãrii lor autoritãţii competente. Rezultatul controalelor şi al testelor se va pãstra timp de cel puţin 2 ani.
(2) Dacã rezultatul autocontroalelor sau informaţiile de care dispun responsabilii mentionati în alin. (1) releva prezenta unui risc sanitar sau permit suspectarea existenţei acestuia, se aplica mãsurile necesare sub control veterinar oficial.
(3) Condiţiile prevãzute la alin. (2) se stabilesc în concordanta cu procedura nationala.
ART. 7
(1) Autoritatea competenta autorizeaza întreprinderile care fac obiectul prezentei norme sanitare veterinare dupã ce s-a asigurat ca acestea îndeplinesc prevederile cu privire la natura activitãţilor pe care le desfãşoarã. Dacã o întreprindere decide sa desfãşoare alte activitãţi decât cele pentru care a primit aprobarea, aceasta trebuie sa obţinã o noua autorizare. Pieţele şi halele se înregistreazã, dar nu poarta numãr de autorizare veterinara, nefiind considerate întreprinderi. Aceasta se face dupã verificare şi asigurarea ca îndeplinesc condiţiile prezentei norme sanitare veterinare.
(2) Pentru ca produsele care provin de la pescadoare şi întreprinderi, pieţe de licitaţie şi vânzare angro sa întruneascã standardele de igiena prevãzute de prezenta norma sanitarã veterinara, autoritatea competenta poate, pentru condiţiile referitoare la echipamente şi structuri stabile prevãzute la cap. I-IV din anexa la prezenta norma sanitarã veterinara, sa le acorde acestora o perioada pentru a efectua amenajãrile şi dotãrile necesare în vederea îndeplinirii condiţiilor de aprobare prevãzute la cap. IX din anexa la prezenta norma sanitarã veterinara. Aceste derogãri se acorda numai pescadoarelor, unitãţilor, pieţelor de licitaţie şi vânzare angro care funcţioneazã la data intrãrii în vigoare a prezentei norme sanitare veterinare şi care au depus o cerere de derogare justificatã la autoritatea competenta, însoţitã de un plan de amenajare şi de specificarea perioadei în care se va asigura standardul de igiena. Când se solicita asistenta financiarã se accepta numai solicitarile cu privire la proiectele care respecta condiţiile prevãzute de prezenta norma sanitarã veterinara.
(3) Întreprinderile cu activitate de export se autorizeaza de cãtre autoritatea veterinara centrala care întocmeşte lista acestora şi o notifica Comisiei Uniunii Europene. Aceste întreprinderi poarta un numãr oficial de autorizare veterinara.
(4) Inspecţia şi controlul întreprinderilor autorizate se efectueazã regulat de cãtre autoritatea competenta, care trebuie sa aibã acces liber în toate sectoarele întreprinderii pentru a se asigura ca se respecta prevederile prezentei norme sanitare veterinare. Dacã aceste inspecţii şi controale releva nerespectari ale prevederilor prezentei norme sanitare veterinare, autoritatea competenta dispune mãsurile necesare care pot conduce la închiderea unitãţii pana la îndeplinirea condiţiilor sanitare veterinare.
(5) Prevederile alin. (1), (3) şi (4) se aplica şi pescadoarelor.
(6) Prevederile alin. (3) şi (4) se aplica şi pieţelor de licitaţie şi vânzare angro.
ART. 8
(1) Pentru aplicarea uniforma a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare autoritatea competenta efectueazã inspecţii şi controale în întreprinderi prin reprezentanţii sãi. Experţii Comisiei Uniunii Europene pot sa efectueze în cooperare cu autoritãţile competente din România controale pentru a se asigura de aplicarea uniforma a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare şi de respectarea de cãtre unitãţi a condiţiilor prevãzute de aceasta. Autoritatea competenta de pe teritoriul în care se efectueazã inspectiile şi controalele asigura condiţiile şi sprijinul necesar experţilor pentru îndeplinirea misiunii lor. Rezultatul controlului va fi fãcut cunoscut autoritãţii competente.
(2) Programele pentru implementarea alin. (1) trebuie sa fie adoptate în concordanta cu procedura nationala.

CAP. 3
Importul produselor din pescuit

ART. 9
Dispoziţiile aplicabile importului produselor din pescuit vor fi cel puţin echivalente cu cele referitoare la producţia şi comercializarea produselor din producţia interna. Produsele din pescuit prinse în mediul lor natural de un pescador care arboreaza drapelul unei tari terţe se supun controlului stabilit de norma sanitarã veterinara care reglementeazã organizarea controalelor sanitare veterinare pentru produsele de origine animala importate din tari terţe.
ART. 10
(1) Condiţiile specifice pentru importul produselor din pescuit se stabilesc de cãtre autoritatea competenta pentru fiecare ţara terta sau grup de tari terţe conform prevederilor legale naţionale, în funcţie de situaţia sanitarã veterinara a acestora.
(2) Pentru a permite stabilirea condiţiilor de import şi pentru verificarea condiţiilor de producere, depozitare şi expediţie a produselor din pescuit ca fiind cel puţin echivalente cu cele din producţia interna, se efectueazã controale la fata locului de cãtre experţii autoritãţii competente. Controalele se efectueazã pe cheltuiala autoritãţii competente. Periodicitatea şi modalitãţile de efectuare a controalelor se stabilesc de cãtre autoritatea competenta.
(3) Pentru stabilirea condiţiilor de import al produselor din pescuit se tine seama în special de:
a) legislaţia tarii terţe exportatoare;
b) organizarea autoritãţii competente a tarii exportatoare şi a serviciilor proprii de inspecţie, competentele acestor servicii, procedurile de inspecţie şi de supraveghere pe care le aplica, precum şi de posibilitãţile pe care le are acest serviciu de a verifica eficient aplicarea legislaţiei proprii în vigoare;
c) condiţiile sanitare de producere, depozitare şi transport aplicate produselor din pescuit destinate exportului;
d) garanţiile pe care le poate oferi ţara exportatoare în ceea ce priveşte respectarea condiţiilor prevãzute în prezenta norma sanitarã veterinara şi informarea periodicã asupra situaţiei epidemiologice a tarii.
(4) Condiţiile de import menţionate la alin. (1) trebuie sa includã:
a) modelul certificatului de sãnãtate care trebuie sa însoţeascã loturile expediate;
b) stabilirea marcii de sãnãtate şi a modului de aplicare la produsele din pescuit, în special includerea numãrului de autorizare al unitãţii de origine, cu excepţia produselor din pescuit congelate, debarcate imediat pentru conservare şi având certificatul prevãzut la lit. a);
c) stabilirea listei unitãţilor autorizate şi, dacã este cazul, a vaselor de pescuit-fabrica, a halelor de licitaţie şi a pieţelor de vânzare angro înregistrate şi aprobate. Pentru stabilirea condiţiilor de import autoritatea competenta a tarii exportatoare trebuie sa trimitã lista unitãţilor propuse. Nici o unitate nu poate figura pe lista decât dacã a fost autorizata de autoritatea competenta a tarii exportatoare. Agrearea întreprinderilor propuse este condiţionatã de:
(i) aplicarea unor exigente echivalente cu cele prevãzute în prezenta norma sanitarã veterinara;
(ii) supravegherea unitãţilor de cãtre un serviciu oficial de control al tarii terţe exportatoare.
(5) Condiţiile menţionate la alin. (4) lit. a) şi b) pot fi modificate de autoritatea competenta în concordanta cu procedura nationala. Lista menţionatã la alin. (4) lit. c) poate fi amendata de autoritatea competenta în concordanta cu legislaţia comunitara specifica transpusa în legislaţia veterinara nationala referitoare la procedura ce trebuie urmatã pentru amendarea şi completarea listelor întreprinderilor din ţãrile terţe, aprobate pentru importul de carne proaspãta din Uniunea Europeanã.
(6) Poate fi autorizat importul direct dintr-o întreprindere sau pescador dintr-o ţara terta atunci când nu se pot furniza garanţiile prevãzute la alin. (3), cu condiţia ca întreprinderea sau pescadorul sa fi primit autorizare specialã în urma unei inspecţii efectuate în concordanta cu prevederile alin. (2). Decizia de autorizare va stabili condiţiile de import specifice pe care trebuie sa le îndeplineascã produsele care provin din aceste întreprinderi sau pescadoare.
(7) Pana la stabilirea condiţiilor de import menţionate la alin. (1) autoritatea competenta se va asigura ca cerinţele impuse importului de produse din pescuit din tari terţe sunt echivalente cu cele care reglementeazã producerea şi punerea pe piata a produselor indigene.
ART. 11
Regulile şi principiile stabilite prin norma sanitarã veterinara care stabileşte principiile ce reglementeazã organizarea controalelor veterinare pentru produse de origine animala importate din tari terţe trebuie sa fie aplicate în special cu privire la organizarea şi urmãrirea inspectiilor ce urmeazã sa fie efectuate de cãtre experţi desemnaţi de autoritatea competenta.

CAP. 4
Prevederi finale

ART. 12
Anexa la prezenta norma sanitarã veterinara poate fi amendata de autoritatea competenta în concordanta cu procedura nationala.
ART. 13
(1) Autoritatea competenta poate adopta documente legislative sau prevederi administrative suplimentare necesare conformarii prezentei norme sanitare veterinare pentru a asigura implementarea şi conformitatea cu prevederile acesteia. Autoritatea competenta va informa Comisia Europeanã despre aceasta.
(2) Autoritatea competenta va lua mãsurile administrative sau penale adecvate pentru a pedepsi orice încãlcare a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare.
(3) Autoritatea competenta poate modifica, completa sau abroga total ori parţial prevederile prezentei norme sanitare veterinare.
(4) Atunci când autoritatea competenta adopta cele menţionate la alineatele precedente va face referire expresã la prezenta norma sanitarã veterinara sau acestea vor fi însoţite de o asemenea referire cu ocazia publicãrii oficiale.

ANEXA 1


────────
la norma sanitarã veterinara
────────────────────────────

CAP. 1

Condiţii privind autorizarea vaselor de pescuit-fabrica (pescadoarelor)

I.1. Vasele de pescuit-fabrica trebuie sa dispunã cel puţin de:
a) o zona de recepţie construitã şi amenajatã în separeuri dimensionate astfel încât sa permitã primirea fiecãrei capturi în ordinea recoltarii.
Zona de recepţie, pãrţile ei demontabile şi containerele trebuie sa fie uşor de igienizat. Aceasta trebuie sa asigure protecţia impotriva soarelui, intemperiilor şi a oricãrui alt mod de contaminare a produselor;
b) un sistem de transport al produselor din pescuit din zona de recepţie la zona de lucru, cu respectarea regulilor de igiena. În timpul transportului şi depozitarii produselor din pescuit trebuie sa se evite lovirea sau ranirea acestora;
c) locuri de munca suficient de spatioase pentru a permite prepararea şi transformarea produselor din pescuit, cu respectarea regulilor de igiena, astfel încât sa se evite o posibila contaminare;
d) locuri de depozitare a produselor finite suficient dimensionate şi construite astfel încât sa fie uşor de igienizat. Dacã la bord funcţioneazã o unitate de prelucrare a deşeurilor, este necesar sa se amenajeze o cala separatã destinatã depozitarii acestor produse;
e) un spaţiu de depozitare a materialelor de ambalare special amenajat şi separat de locurile de preparare şi transformare a produselor;
f) instalaţii speciale pentru evacuarea deşeurilor şi a produselor din pescuit improprii pentru consumul uman fie direct în mare, fie într-un tanc etans destinat acestui scop. Dacã deşeurile sunt stocate şi prelucrate la bord, se vor amenaja spaţii separate destinate acestui scop;
g) instalatie pentru aprovizionarea cu apa potabilã, care trebuie sa îndeplineascã condiţiile oficiale de potabilitate, sau cu apa curata de mare sub presiune. Gura de pompare a apei de mare trebuie amplasata astfel încât calitatea apei pompate sa nu poatã fi afectatã de apele reziduale evacuate în mare, de deşeuri şi de apa de rãcire a motoarelor;
h) un numãr suficient de vestiare, spalatoare de mâini şi toalete, pentru ultimele nefiind permisã deschiderea direct în spaţiile de preparare, transformare sau depozitare. Spalatoarele trebuie sa fie prevãzute cu apa calda, sapun lichid în amestec cu soluţie dezinfectanta, suport închis pentru hârtia prosop de unica folosinta şi recipient de colectare a hârtiei prosop folosite; robinetele spalatoarelor nu trebuie sa fie acţionate manual.
2. Spaţiile utilizate pentru prepararea şi prelucrarea sau congelarea/congelarea rapida a produselor din pescuit trebuie sa aibã:
a) pardoseala antiderapanta, uşor de curatat şi de dezinfectat, prevãzutã cu panta pentru drenarea uşoarã a apei;
b) pereţi şi plafoane uşor de curatat, în special în locurile unde exista ţevi, lanturi sau conductori electrici;
c) circuitele hidraulice vor fi dispuse sau protejate astfel încât sa nu contamineze produsele din pescuit prin eventuale pierderi de ulei;
d) ventilaţie corespunzãtoare şi o buna evacuare a vaporilor când este cazul;
e) iluminare adecvatã;
f) dispozitive pentru curatarea şi dezinfectarea ustensilelor, echipamentului etc.;
g) spalatoare pentru curatarea şi dezinfectarea mainilor, prevãzute cu hârtie prosop de unica folosinta şi robinete care nu se acţioneazã manual.
3. Echipamentele şi ustensilele, bancurile de tãiere, containerele, conveierele, maşinile de eviscerare sau de filetare etc. trebuie sa fie rezistente la coroziunea apei de mare, uşor de curatat şi dezinfectat şi în buna stare de întreţinere.
4. Vasele de pescuit-fabrica (pescadoarele) trebuie sa aibã:
a) o instalatie frigorifica suficient de puternica pentru a asigura o scãdere rapida a temperaturii, astfel încât sa fie atinsa temperatura interna în cel mai scurt timp;
b) instalaţii frigorifice suficient de puternice pentru a menţine produsele din pescuit în spaţiile de depozitare (cale) la o temperatura corespunzãtoare, conform prevederilor prezentei norme sanitare veterinare.

II. Condiţii de igiena pentru manipularea şi depozitarea produselor din pescuit la bord
1. La bord trebuie sa existe o persoana calificatã care poarta rãspunderea aplicãrii bunelor practici de fabricare a produselor din pescuit. Aceasta persoana trebuie sa fie investitã cu autoritatea necesarã pentru a impune respectarea prevederilor prezentei norme sanitare veterinare. Proprietarul sau beneficiarul vasului de pescuit-fabrica numeşte prin decizie şeful formatiei care asigura aplicarea şi controlul programului de inspecţie şi verificare a punctelor critice. Conducãtorul acestei formaţii are la dispoziţie agenţi însãrcinaţi cu controlul programului de inspecţie şi de verificare a punctelor critice care se aplica la bord, cu pãstrarea registrului în care sunt consemnate observaţiile şi cu pãstrarea termogramelor.
2. Condiţiile generale de igiena aplicabile spaţiilor şi dotãrilor sunt cele stabilite la cap. III pct. II lit. A.
3. Condiţiile generale de igiena aplicabile personalului sunt cele stabilite la cap. III pct. II lit. B.
4. Decapitarea, eviscerarea şi filetarea se efectueazã în condiţiile de igiena stabilite la cap. IV pct. I.2, 3 şi 4.
5. Prelucrarea la bord a produselor din pescuit trebuie sa se efectueze în condiţiile de igiena stabilite la cap. IV pct. II.2 şi 3 şi la cap. IV pct. IV şi V.
6. Produsele din pescuit se ambaleaza şi se impacheteaza în condiţiile de igiena stabilite la cap. VI.
7. Depozitarea la bord a produselor din pescuit se efectueazã în condiţiile de igiena stabilite la cap. VIII pct. 1 şi 2.

CAP. 2
Cerinţe în timpul debarcarii şi dupã debarcarea produselor din pescuit

1. Echipamentele folosite la descãrcarea şi debarcarea produselor din pescuit trebuie sa fie confectionate din materiale uşor de curatat şi pãstrate într-o stare buna de întreţinere şi de igiena.
2. Pe toatã durata descãrcãrii şi debarcarii trebuie sa se evite contaminarea produselor din pescuit. Aceasta se asigura în special prin:
a) descãrcare şi debarcare rapida;
b) depozitare fãrã întârziere a produselor într-un spaţiu cu temperatura controlatã, în funcţie de natura produsului şi, dupã caz, asigurarea cu gheaţa a instalaţiilor de transport, de stocare, de vânzare sau a celor din întreprindere.
3. Zonele din pieţele de licitaţie sau de vânzare angro în care se expun produse din pescuit pentru vânzare trebuie sa îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
a) sa fie acoperite şi sa aibã pereţi uşor de curatat;
b) pardoseala sa fie impermeabila, uşor de spãlat şi de dezinfectat, sa permitã scurgerea cu usurinta a apei, sa dispunã de un dispozitiv pentru evacuarea igienica a apelor reziduale;
c) sa fie echipate cu instalaţii sanitare, cu un numãr suficient de spalatoare de mâini şi toalete cu apa curenta; spalatoarele de mâini trebuie sa fie prevãzute cu sapun şi hârtie prosop de unica folosinta;
d) sa fie bine iluminate pentru facilitarea controlului produselor;
e) pe durata expunerii sau a depozitarii produselor din pescuit halele nu se pot utiliza în alt scop; vehiculele care emit gaze de esapament peste limita admisã nu sunt acceptate în hale; animalele indezirabile nu trebuie sa pãtrundã în hala;
f) sa fie curatate cu regularitate, cel puţin la sfârşitul fiecãrei zile de vânzare. Recipientele în care au fost expuse produsele din pescuit se curata dupã fiecare vânzare şi se clatesc în interior şi la exterior cu apa potabilã sau cu apa curata de mare; dacã este necesar, aceste recipiente sunt şi dezinfectate;
g) sa fie prevãzute cu tablite de interzicere a fumatului, scuipatului, a servirii hranei, a consumului de bãuturi alcoolice, plasate în locuri vizibile;
h) sa poatã fi închise şi pãstrate în aceasta stare pe durata pe care o considera necesarã autoritatea competenta;
i) sa dispunã de o instalatie de aprovizionare permanenta cu apa, care sa îndeplineascã condiţiile prevãzute în cap. III pct. I.7;
j) sa dispunã de recipiente speciale, închise etans, confectionate din materiale rezistente la coroziune, destinate colectãrii produselor din pescuit improprii consumului uman;
k) sa dispunã de spaţii proprii destinate exclusiv autoritãţii competente; în lipsa acestora se vor amenaja în imediata apropiere spaţii aferente, cu posibilitãţi de închidere şi dotate cu cele necesare controlului veterinar.
4. Dupã debarcare sau, dupã caz, dupã prima vânzare produsele din pescuit se expediazã fãrã întârziere la destinaţia finala, cu respectarea condiţiilor prevãzute la cap. VIII.
5. În cazul în care condiţiile prevãzute la pct. 4 nu pot fi îndeplinite, halele în care sunt depozitate produsele din pescuit, înainte de expunere la vânzare sau dupã vânzare, în vederea expedierii la destinaţie, trebuie sa dispunã de camere frigorifice în care se va asigura o temperatura de depozitare apropiatã de cea a topirii ghetii.
6. Condiţiile generale de igiena stabilite la cap. III pct. II, cu excepţia celor prevãzute la cap. III pct. II lit. B pct. 1 lit. a), se aplica în mod corespunzãtor la pieţe sau hale în care produsele din pescuit sunt expuse spre vânzare sau sunt depozitate.
7. Pieţele de vânzare angro în care sunt expuse spre vânzare sau depozitare produsele din pescuit se supun aceloraşi condiţii ca cele stabilite la pct. 3 şi 5, precum şi celor stabilite la cap. III pct. II.

CAP. 3
Condiţii generale pentru unitãţile terestre

I. Condiţii generale de amenajare a spaţiilor şi de dotare materialã a unitãţilor terestre

Întreprinderile trebuie sa cuprindã cel puţin:
1. spaţii de munca suficient dimensionate pentru a permite desfãşurarea activitãţilor în condiţii de igiena. Ele se proiecteazã şi se amenajeaza astfel încât sa se evite contaminarea produselor şi sa separe net sectorul curat de cel murdar;
2. spaţii în care se executa manipularea, prepararea şi transformarea produselor, prevãzute cu:
a) pardoseala impermeabila, uşor de curatat şi dezinfectat, cu inclinatia necesarã pentru a permite scurgerea uşoarã a apei, sau prevãzute cu dispozitive speciale pentru evacuarea apei;
b) pereţi cu suprafata neteda, uşor igienizabila, rezistenti şi impermeabili;
c) plafoane uşor igienizabile;
d) usi din materiale rezistente şi uşor igienizabile;
e) ventilaţie adecvatã şi, dupã caz, o buna evacuare a aburului;
f) luminozitate suficienta, naturala sau artificiala;
g) un numãr suficient de dispozitive pentru spalarea şi dezinfectarea mainilor în spaţiile de lucru şi în toalete; robinetele nu trebuie sa fie acţionate manual; dispozitivele trebuie prevãzute cu hârtie prosop de unica folosinta;
h) dispozitive pentru igienizarea ustensilelor, dotãrilor şi instalaţiilor;
3. camere frigorifice pentru depozitarea produselor din pescuit, care trebuie sa dispunã de:
a) aceleaşi amenajãri prevãzute la pct. 2 lit. a), b), c), d) şi f);
b) în funcţie de necesitaţi, o instalatie de putere frigorifica suficienta pentru a asigura pãstrarea produselor la temperaturile prevãzute în prezenta norma sanitarã veterinara;
4. dispozitive adecvate pentru protecţia contra animalelor indezirabile, cum sunt: insectele, pasarile, rozatoarele etc.;
5. dispozitive şi ustensile adaptate activitãţii, cum sunt: mese, recipiente, benzi transportoare şi cutite, confectionate din materiale rezistente la coroziune, uşor de curatat şi dezinfectat;
6. containere speciale etanse, confectionate din materiale rezistente la coroziune, destinate colectãrii produselor din pescuit improprii consumului uman, precum şi un spaţiu frigorific pentru depozitarea acestor containere, dacã acestea nu sunt evacuate cel puţin la sfârşitul fiecãrei zile de lucru;
7. instalaţii care permit aprovizionarea cu apa potabilã, eventual cu apa de mare curata sau devenitã curata ca urmare a epurarii printr-un sistem adecvat, sub presiune şi în cantitate suficienta. Folosirea apei nepotabile este admisã în mod excepţional numai pentru instalaţiile de rãcire, producerea aburului sau pentru stingerea incendiilor, cu condiţia ca instalaţiile respective sa nu permitã folosirea apei în alte scopuri decât cele menţionate. Conductele de apa nepotabila vor fi marcate distinct fata de cele pentru apa potabilã şi de apa de mare curata;
8. dispozitiv de evacuare în condiţii igienice a apelor reziduale;
9. vestiare în numãr suficient, cu pereţi şi pavimente netede, impermeabile şi lavabile, spalatoare de mâini şi toalete cu apa curenta; toaletele nu trebuie sa se deschidã direct în spaţiile de lucru; spalatoarele de mâini se doteaza cu materiale de igienizare a mainilor şi hârtie prosop de unica folosinta; robinetele spalatoarelor nu trebuie sa fie acţionate manual;
10. spaţii amenajate corespunzãtor, închise cu cheie, la dispoziţia exclusiva a serviciului inspecţiei veterinare;
11. instalaţii adecvate pentru curatarea şi dezinfectarea mijloacelor de transport. Cu toate acestea, instalaţiile nu sunt obligatorii dacã reglementãrile oficiale impun ca mijloacele de transport sa fie curatate şi dezinfectate în unitãţi specializate, autorizate în acest scop de autoritatea competenta;
12. în întreprinderile în care animalele, cum ar fi crustaceele şi pestii, sunt pãstrate vii, trebuie sa existe o instalatie care sa permitã asigurarea celor mai bune condiţii de supravietuire şi alimentarea cu apa de o asemenea calitate încât sa nu se transmitã animalelor substanţe dãunãtoare.

II. Condiţii generale de igiena

A. Condiţii generale de igiena pentru spaţii şi dotãri (utilaje)

1. Pavimentele, pereţii, plafoanele şi incintele, utilajele şi ustensilele de lucru trebuie sa fie menţinute în stare buna de curãţenie şi întreţinere, astfel încât sa nu constituie sursa de contaminare a produselor.
2. Animalele indezirabile (rozatoare, pãsãri, insecte, larve etc.) trebuie distruse sistematic. Raticidele, insecticidele, dezinfectantele sau orice alte substanţe toxice se pãstreazã în camere sau dulapuri închise cu cheie; aplicarea lor se efectueazã astfel încât sa nu existe risc de contaminare a produselor.
3. Spaţiile de producţie, ustensilele şi utilajele se folosesc numai pentru realizarea produselor din pescuit. Totuşi ele pot fi utilizate şi pentru obţinerea simultanã sau în alte perioade a altor produse alimentare, numai dupã autorizarea acestora de cãtre autoritatea competenta.
4. Utilizarea apei potabile sau a apei curate de mare este obligatorie în toate cazurile. În mod excepţional se accepta utilizarea apei nepotabile numai pentru instalaţiile de încãlzire, stingerea incendiilor şi la racirea motoarelor, cu condiţia ca instalaţiile şi conductele respective sa nu permitã utilizarea în alte scopuri şi sa nu prezinte risc de contaminare a produselor.
5. Detergentii, dezinfectantele şi alte substanţe similare se autorizeaza de cãtre autoritatea competenta şi sunt astfel utilizate încât sa nu afecteze utilajul, materialele şi produsele.

B. Condiţii generale de igiena pentru personal

1. Personalul trebuie sa corespundã celui mai înalt standard de curãţenie, în special:
a) personalul trebuie sa poarte haine de lucru adecvate şi curate, parul îngrijit, protejat în totalitate; sunt vizate în special persoanele care manipuleaza produsele din pescuit expuse contaminarii;
b) personalul care manipuleaza, precum şi cel care prepara produse din pescuit trebuie sa îşi spele mâinile ori de câte ori este necesar şi cel puţin la reluarea lucrului; ranile de pe mâini se acoperã cu un pansament etans şi impermeabil;
c) sunt interzise: fumatul, scuipatul, servirea hranei şi consumarea bãuturilor alcoolice la locurile de munca, precum şi în spaţiile de depozitare a produselor din pescuit.
2. Managerul unitãţii ia toate mãsurile necesare pentru a preveni manipularea produselor din pescuit de cãtre persoane susceptibile de a le contamina, pana când se face dovada ca acestea nu reprezintã vreun risc. La angajare personalul muncitor care manipuleaza produsele din pescuit trebuie sa facã dovada în mod obligatoriu printr-un certificat medical ca nu exista nici un impediment pentru a lucra cu produse din pescuit. Supravegherea medicalã a personalului se supune prevederilor legale în vigoare.

CAP. 4
Condiţii speciale pentru manipularea produselor din pescuit la ţãrm

I. Condiţii pentru produsele din pescuit proaspete

1. În cazul în care produsele refrigerate neconditionate (neimpachetate) nu sunt distribuite, expediate, preparate sau transformate imediat dupã ce au ajuns în întreprindere, ele trebuie sa fie depozitate sau pãstrate cu gheaţa într-o camera frigorifica. Completarea cu gheaţa este necesar sa se efectueze cat mai des. Gheaţa utilizata, simpla sau cu amestec de sare, se obţine din apa potabilã ori din apa curata de mare şi se pãstreazã în condiţii igienice, în containere destinate acestui scop. Aceste containere trebuie întreţinute în condiţii optime. Produsele proaspete preambabalate se refrigereaza cu gheaţa sau cu o instalatie mecanicã de refrigerare care asigura aceleaşi condiţii de temperatura.
2. Operaţiunile de decapitare şi eviscerare, dacã nu au fost fãcute la bordul vaselor, trebuie sa se realizeze în condiţii igienice; produsele se spala din abundenta cu apa potabilã sau apa curata de mare imediat dupã decapitare şi eviscerare.
3. Operaţiunile de filetare şi portionare se executa astfel încât sa se evite contaminarea sau murdarirea produselor. Ele se efectueazã într-un loc diferit de cel folosit pentru decapitare şi eviscerare. Portiunile obţinute nu pot rãmâne pe mesele de lucru mai mult decât este strict necesar pentru prepararea lor, dupã care ele sunt protejate de eventuale posibile contaminari printr-un ambalaj adecvat. Filetele şi portiunile destinate vânzãrii în stare proaspãta sunt refrigerate imediat dupã preparare.
4. Viscerele şi pãrţile care pot constitui un pericol pentru sãnãtatea publica se separa şi se indeparteaza de produsele destinate consumului uman.
5. Recipientele folosite pentru distribuţia sau depozitarea produselor din pescuit proaspete sunt astfel concepute încât sa asigure protecţia impotriva contaminarii şi conservarea produselor în condiţii de igiena, precum şi o evacuare uşoarã a apei.
6. În lipsa unei instalaţii speciale pentru evacuarea continua a deşeurilor, acestea trebuie sa fie colectate în recipiente etanse acoperite cu capac, uşor de spãlat şi dezinfectat. Deşeurile nu trebuie sa se acumuleze în spaţiile de munca. Ele se evacueaza fie continuu, fie dupã umplerea recipientelor şi cel puţin la finele fiecãrei zile de lucru, în containere sau într-o camera frigorifica special destinatã.
Recipientele, containerele şi camerele destinate depozitarii deşeurilor se spala riguros şi se dezinfecteaza dupã fiecare utilizare. Depozitarea deşeurilor se face astfel încât sa nu constituie sursa de contaminare sau sa nu afecteze mediul înconjurãtor.

II. Condiţii pentru produsele congelate

1. Instalaţiile trebuie sa dispunã de:
a) echipament de congelare suficient pentru a realiza o scãdere rapida a temperaturii în produse pana la nivelul prevãzut în prezenta norma sanitarã veterinara;
b) echipament de congelare suficient pentru a menţine produsele în spaţiile de depozitare la o temperatura care sa nu depãşeascã prevederile prezentei norme sanitare veterinare, indiferent de temperatura exterioarã. În situaţii tehnice deosebite legate de metodele de congelare şi de manipulare a acestor produse, a pestelui întreg congelat în saramura, destinat fabricãrii conservelor, sunt acceptate temperaturi mai ridicate decât cele admise de prezenta norma sanitarã veterinara, dar care sa nu depãşeascã -9°C.
2. Produsele proaspete destinate congelarii sau congelarii rapide trebuie sa corespundã prevederilor pct. I.
3. Spaţiile de depozitare trebuie sa fie prevãzute cu un sistem de înregistrare a temperaturilor plasat astfel încât sa poatã fi uşor de citit. Senzorul de temperatura al termometrului se plaseaza în zona cu temperatura cea mai inalta şi cat mai departe de sursa de frig. Graficele de înregistrare se pãstreazã pentru a fi puse la dispoziţie autoritãţii de control cel puţin pe perioada valabilitãţii produselor.

III. Condiţii pentru produsele decongelate

Întreprinderile care procedeazã la decongelare trebuie sa respecte urmãtoarele condiţii:
1. Decongelarea produselor din pescuit sa se realizeze în condiţii de igiena. În vederea evitãrii oricãrei posibilitãţi de contaminare, trebuie sa se asigure evacuarea eficienta a apelor rezultate din topirea ghetii. Decongelarea se realizeazã fãrã ca temperatura produselor sa creascã în mod excesiv.
2. Dupã decongelare produsele se manipuleaza în conformitate cu prevederile prezentei norme sanitare veterinare. Dacã produsele sunt preparate sau prelucrate, operaţiunile menţionate se efectueazã fãrã nici o întârziere. Dacã produsele din pescuit dupã congelare sunt comercializate direct pe piata, pe ambalaj se menţioneazã clar şi vizibil faptul ca produsul a fost decongelat, cu respectarea prevederilor oficiale referitoare la etichetare, prezentarea produselor alimentare, precum şi la publicitatea care se face în acest scop alimentelor.

IV. Condiţii pentru produsele transformate (prelucrate)

1. Produsele proaspete, congelate sau decongelate utilizate pentru prelucrare trebuie sa îndeplineascã prevederile pct. I, II sau III.
2. Aplicarea unui tratament pentru inhibarea dezvoltãrii microorganismelor patogene sau pentru asigurarea conservabilitatii produselor se face numai dacã acest tratament este recunoscut ştiinţific prin legislaţia în vigoare sau în cazul unui tratament al produselor menţionate în cap. I pct. 1 lit. b) şi c) din norma sanitarã veterinara privind condiţiile sanitare veterinare pentru procedura şi comercializarea molustelor bivalve vii care nu au fost reimersate sau purificate. Un asemenea tratament trebuie sa fie aprobat de autoritatea competenta în concordanta cu legislaţia nationala, în termen de 4 luni de la primirea unei solicitãri în acest sens. Responsabilul întreprinderii tine un registru de evidenta a tratamentelor aplicate. În funcţie de tipul de tratament aplicat, el înregistreazã şi controleazã timpii şi temperatura tratarii la cald, concentratia de sare, pH şi conţinutul de apa. Aceste registre se pãstreazã la dispoziţia autoritãţii competente pe o perioada cel puţin egala cu perioada de conservare a produsului.
3. Produsele a cãror conservabilitate este garantatã un timp limitat, dupã aplicarea unui tratament ca: sararea, afumarea, deshidratarea, marinarea, trebuie sa poarte pe ambalaj o inscripţie clara şi vizibila care sa arate condiţiile de depozitare, în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind etichetarea produselor alimentare şi reclama alimentelor.
4. Conservarea
──────────────
Pentru fabricarea produselor din pescuit care se supun unei sterilizari în recipiente închise ermetic se au în vedere urmãtoarele condiţii:
a) apa utilizata pentru prepararea conservelor trebuie sa fie apa potabilã;
b) procesul utilizat pentru tratamentul termic trebuie sa fie adecvat, avându-se în vedere criterii importante ca: durata încãlzirii, temperatura, conţinutul, capacitatea recipientului, care se evidenţiazã într-un registru. Tratamentul aplicat trebuie sa asigure distrugerea sau inactivarea germenilor patogeni şi sporii acestora. Instalatia de tratament termic trebuie sa dispunã de dispozitive de control pentru a verifica dacã recipientele au fost supuse unui tratament corect prin caldura. Racirea recipientelor dupã tratamentul termic se face cu apa potabilã, fãrã a interzice prezenta eventualilor aditivi chimici utilizaţi conform practicilor tehnologice, pentru a preveni coroziunea instalaţiilor şi recipientelor;
c) fabricantul trebuie sa efectueze controale suplimentare, prin sondaj, pentru a se asigura ca produsele prelucrate au fost eficient tratate, şi anume cel puţin:
(i) teste de incubatie - incubatia se efectueazã timp de 7 zile la 37°C ori timp de 10 zile la 35°C sau orice alta combinatie echivalenta;
(ii) examene microbiologice ale conţinutului şi recipientelor în laboratorul uzinal (al întreprinderii) sau în alt laborator autorizat;
d) fabricantul trebuie sa preleveze probe din producţia fiecãrei zile, la intervale de timp prestabilite, pentru asigurarea eficacitatii închiderii etanse sau altor proceduri de închidere ermetica. În acest scop se asigura aparatura necesarã pentru examinarea secţiunilor perpendiculare ale imbinarilor recipientelor închise;
e) fabricantul trebuie sa execute controale prin care sa se asigure ca recipientele nu prezintã defecte;
f) toate recipientele care sunt supuse tratamentului termic în condiţii practic identice trebuie sa primeascã o marca de identificare a lotului, cu respectarea reglementãrilor legale în vigoare referitoare la identificarea loturilor de produse alimentare.
5. Afumarea
────────────
Operaţiunile de afumare se efectueazã în spaţii separate sau într-un amplasament special utilat şi, dacã este necesar, prevãzut cu un sistem de ventilaţie care sa nu permitã fumului şi caldurii de combustie sa afecteze alte spaţii şi amplasamente în care sunt preparate, transformate sau depozitate produsele din pescuit.
a) Materialele folosite pentru producerea fumului se depoziteaza în afarã spaţiului de afumare şi se utilizeazã astfel încât sa nu contamineze produsele.
b) Folosirea materialelor pentru producerea fumului prin combustia lemnelor care au fost vopsite, lacuite, acoperite cu clei sau care au fost supuse oricãrui tratament chimic de conservare este interzisã.
c) Dupã afumare produsele se racesc rapid la temperatura adecvatã pentru o buna conservare a produselor înainte de ambalare.
6. Sararea
──────────
a) Operaţiunile de sarare se realizeazã în spaţii diferite şi separate de cele în care se executa alte activitãţi şi suficient de indepartate.
b) Sarea folositã pentru tratarea produselor din pescuit trebuie sa fie curata şi astfel depozitata încât sa excludã contaminarea; ea nu poate fi refolosita.
c) Bazinele de saramurare sau orice container trebuie sa fie astfel construit încât sa evite orice sursa de poluare în timpul saramurarii sau sararii.
d) Bazinele şi spaţiile de saramurare trebuie sa fie curatate înainte de utilizare.
7. Produse din crustacee şi moluste cu cochilie preparate
──────────────────────────────────────────────────────────
Prepararea crustaceelor şi molustelor cu cochilie se efectueazã dupã cum urmeazã:
a) orice preparare este urmatã rapid de rãcire. În acest scop se utilizeazã apa potabilã sau apa curata de mare. Dacã nu se utilizeazã o alta metoda de conservare, racirea trebuie continuatã pana când se atinge temperatura de topire a ghetii;
b) îndepãrtarea cochiliilor trebuie sa se efectueze igienic astfel încât sa se evite contaminarea produsului. Dacã aceste operaţiuni se realizeazã manual, personalul este obligat sa acorde o atentie deosebita spalarii mainilor, iar suprafeţele de lucru se igienizeaza riguros. Dacã se folosesc maşini, ele se curata la intervale scurte de timp şi se dezinfecteaza la sfârşitul fiecãrei zile de lucru. Dupã îndepãrtarea cochiliilor produsele preparate fie se congeleaza imediat, fie se pãstreazã refrigerate la o temperatura care sa nu permitã multiplicarea germenilor patogeni, fiind depozitate în spaţii adecvate;
c) producãtorul are obligaţia de a controla producţia prin controale microbiologice regulate, în conformitate cu standardele prevãzute de prezenta norma sanitarã veterinara.
8. Recuperarea mecanicã a carnii de peste
──────────────────────────────────────────
Carnea de peste obţinutã prin separarea mecanicã trebuie sa se efectueze în urmãtoarele condiţii:
a) separarea mecanicã se efectueazã imediat dupã filetare, din materia prima eviscerata. Dacã se foloseşte peştele întreg, acesta se eviscereaza şi se spala în prealabil;
b) utilajele se curata la intervale scurte de timp, cel mai târziu la fiecare doua ore;
c) dupã fabricare carnea se congeleaza cat mai rapid posibil sau se incorporeaza într-un produs destinat congelarii ori unui tratament de stabilizare.

V. Condiţii cu privire la contaminarea biologica cu paraziti

1. În timpul producţiei şi înainte de a fi destinate consumului uman peştele şi produsele din pescuit se supun unui examen vizual în vederea depistarii parazitilor vizibili cu ochiul liber. Peştele şi pãrţile din peste care sunt parazitate nu se comercializeazã pentru consumul uman. Regulile detaliate pentru aceasta inspecţie trebuie sa fie adoptate în concordanta cu procedura nationala elaborata de autoritatea competenta.
2. Peştele şi produsele din pescuit destinate consumului uman, în situaţiile prevãzute la pct. 3, se supun printre altele unui tratament de congelare la o temperatura egala sau mai mare de -20°C în interiorul produsului timp de cel puţin 24 de ore. Acest tratament prin congelare se aplica produsului în stare cruda sau finita.
3. Peştele şi produsele din pescuit care sunt supuse condiţiilor prevãzute la pct. 2 sunt:
a) peştele care se consuma crud sau aproape crud, cum ar fi heringul;
b) urmãtoarele specii, dacã sunt destinate unui tratament prin afumare la rece în timpul cãreia temperatura interna a pestelui este mai mica de 60°C: hering, macrou, sprot, somon salbatic (de Atlantic sau de Pacific).
Aceasta lista poate fi amendata, în lumina datelor ştiinţifice, în concordanta cu procedura nationala elaborata de autoritatea competenta;
c) hering marinat şi/sau sarat, dacã tratamentul la care a fost supus este insuficient pentru omorarea larvelor de nematode.
Aceasta lista poate fi amendata, în lumina datelor ştiinţifice, în concordanta cu procedura nationala elaborata de autoritatea competenta ce va stabili şi criteriile care sa permitã deţinerea proceselor considerate suficiente sau insuficiente pentru distrugerea nematodelor.
4. Producãtorii trebuie sa se asigure ca peştele şi produsele din pescuit care fac obiectul prevederilor pct. 3 sau materiile prime destinate fabricãrii lor au fost supuse tratamentului menţionat la pct. 2 înainte de a fi puse în consum.
5. La comercializare produsele din pescuit prevãzute la pct. 3 trebuie sa fie însoţite de un atestat din partea producãtorului, care sa indice tratamentul la care au fost supuse.

CAP. 5
Controlul sanitar veterinar de sãnãtate şi supravegherea condiţiilor de producţie

I. Supravegherea generalã

Autoritatea competenta stabileşte sistemul de control şi de supraveghere pentru verificarea modului de respectare a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare.
Acest sistem va cuprinde în special:
1. controlul vaselor de pescuit, care se efectueazã pe durata stationarii în port;
2. controlul condiţiilor de debarcare şi la prima vânzare;
3. controlul întreprinderilor producãtoare, la intervale regulate, în special pentru verificarea:
a) îndeplinirii condiţiilor de autorizare;
b) manipulãrii corecte a produselor din pescuit;
c) stãrii de igiena a spaţiilor, instalaţiilor, ustensilelor şi a personalului;
d) aplicãrii corecte a sistemului de marcare;
4. controlul pieţelor de licitaţie şi al halelor de vânzare angro;
5. controlul condiţiilor de depozitare şi transport.

II. Controale speciale

1. Controlul organoleptic
Fiecare lot de produse din pescuit se inspecteaza de cãtre autoritatea competenta în momentul debarcarii sau înainte de prima vânzare pentru a verifica dacã produsele sunt apte pentru consum uman. Aceasta inspecţie consta în evaluarea organoleptica efectuatã pe esantioane de peşti proaspeţi sau refrigerati şi prin prelevarea de probe.
Produsele din pescuit care respecta condiţiile de prospetime şi normele prevãzute de standardele legale în vigoare se considera ca îndeplinesc prevederile prezentei norme sanitare veterinare. Condiţiile organoleptice specifice produselor din pescuit necuprinse în standardele legale se stabilesc de cãtre autoritatea competenta.
Evaluarea organoleptica se repeta dupã prima vânzare a produselor din peste, în cazul în care se suspicioneaza ca prevederile prezentei norme sanitare veterinare nu sunt îndeplinite sau ori de câte ori este necesar.
Dacã evaluarea organoleptica demonstreaza ca produsele sunt improprii pentru consumul uman, ele se retrag de pe piata şi se denatureaza astfel încât sa nu mai poatã fi reutilizate pentru consum uman.
Dacã evaluarea organoleptica releva cel mai mic dubiu asupra prospetimii produselor din pescuit, se poate apela la examene chimice sau microbiologice.
2. Controlul parazitologic
Înainte de a fi puse în consum uman peştele şi produsele din peste se supun controlului vizual prin sondaj, pentru depistarea parazitilor care sunt vizibili cu ochiul liber. Peştele întreg sau pãrţile parazitate din acesta nu se comercializeazã pentru consum uman.
3. Controlul chimic
A. Esantioanele prelevate se supun examenelor de laborator pentru controlul urmãtorilor parametri:
a) TVB-N (azot bazic volatil total) şi TMA-N (azot-trimetilamina): valorile acestor parametri se stabilesc pe categorii de specii, conform prevederilor legale în vigoare şi în concordanta cu procedura nationala.
b) histamine: din fiecare lot se preleveaza 9 esantioane (mostre). Acestea trebuie sa îndeplineascã urmãtoarele cerinţe:
(i) valoarea medie nu trebuie sa depãşeascã 110 ppm;
(ii) se accepta depãşirea de cãtre doua esantioane a valorii 100 ppm, dar sa nu atinga 200 ppm;
(iii) nici o proba nu trebuie sa aibã un conţinut de peste 200 ppm.
Aceste limite se aplica numai speciilor de peste din urmãtoarele familii: Scombridae, Clupeidae. Totuşi peştele provenit din aceste familii, supus unui tratament de maturare enzimatica în saramura, poate fi admis dacã are un conţinut mai crescut de histamina, fãrã însã a depãşi dublul valorilor de mai sus. Examenele se efectueazã prin metode fiabile, recunoscute ştiinţific, cum ar fi cromatografia lichidã de inalta performanta (HPLC).
B. Contaminanti prezenţi în mediul acvatic
Produsele din pescuit nu trebuie sa conţinã în pãrţile comestibile contaminanti prezenţi în mediul acvatic, cum ar fi metale grele şi substanţe organoclorurate, la un asemenea nivel încât absorbtia alimentara calculatã sa depãşeascã dozele zilnice sau saptamanale admise pentru om.
Controlul nivelului de contaminare al produselor din pescuit cu contaminanti se stabileşte de cãtre autoritatea competenta printr-un program de supraveghere adecvat.
C. Autoritatea competenta trebuie sa stabileascã în concordanta cu procedura nationala şi în termen de 6 luni de la data intrãrii în vigoare a prezentei norme sanitare veterinare urmãtoarele:
a) metodele de analiza folosite pentru controlul parametrilor chimici şi programul de prelevare a probelor;
b) nivelurile admise pentru parametrii chimici.
4. Controlul microbiologic
Pentru protecţia sãnãtãţii publice autoritatea competenta stabileşte criteriile microbiologice, inclusiv programul de prelevare a probelor şi metodele de analize pentru peste şi produse din pescuit.

CAP. 6
Ambalarea

1. Ambalarea se efectueazã cu respectarea condiţiilor de igiena, astfel încât sa se previnã contaminarea produselor din pescuit.
2. Materialele de ambalare care intra în contact cu produsele din pescuit trebuie sa îndeplineascã toate regulile de igiena şi în special:
a) sa nu deterioreze caracteristicile organoleptice ale preparatelor şi produselor din pescuit;
b) sa nu transmitã substanţe nocive pentru sãnãtatea omului;
c) sa fie suficient de rezistente pentru a asigura protecţia eficienta a produselor.
3. Materialele de ambalaj nu pot fi refolosite, cu excepţia anumitor containere ce pot fi refolosite dupã curatare şi dezinfectare, fabricate din material impermeabil, neted, rezistent la coroziune şi uşor de dezinfectat.
4. Materialele de ambalare înaintea utilizãrii trebuie sa fie depozitate într-un spaţiu separat de zona de producţie, protejate de praf şi de contaminare.
5. Materialele de ambalaj folosite pentru produsele proaspete pãstrate cu gheaţa trebuie sa fie prevãzute cu posibilitãţi de scurgere pentru apa provenitã din dezghetarea ghetii.

CAP. 7
Mãrcile de identificare

Produsele din pescuit destinate comercializãrii trebuie sa fie marcate şi însoţite de documente.
În acest scop pe ambalaj sau, în cazul unui produs neambalat, în documentele insotitoare trebuie sa fie înscrise urmãtoarele informaţii:
a) ţara de origine, care poate fi înscrisã cu denumirea completa sau prin iniţiale cu majuscule;
b) identificarea întreprinderii sau a vasului de pescuitfabrica prin numãr oficial de autorizare ori prin numãr de identificare (înregistrare) în cazul navelor care nu fac obiectul autorizãrii sau, în cazul halelor şi pieţelor de vânzare angro, prin numãrul de înregistrare conform prezentei norme sanitare veterinare.
Aceste informaţii se aplica lizibil pe ambalaj, într-un loc vizibil de la exterior, fãrã sa fie necesarã deschiderea acestuia.

CAP. 8
Depozitarea şi transportul

1. Produsele din pescuit se pãstreazã în timpul depozitarii şi transportului la temperaturile prevãzute în prezenta norma sanitarã veterinara, şi anume:
a) produsele din pescuit proaspete sau decongelate, inclusiv produsele obţinute din crustacee şi moluste prelucrate şi refrigerate, se pãstreazã la temperatura de topire a ghetii;
b) produsele din pescuit congelate, cu excepţia pestelui congelat în saramura destinat fabricãrii conservelor, se pãstreazã la o temperatura de -18°C în toatã masa produsului, cu o eventuala fluctuatie ascendenta de scurta durata în timpul transportului de pana la 3°C;
c) produsele transformate se menţin la temperatura stabilitã de fabricant.
2. Pentru produsele din pescuit congelate, transportate de la un depozit frigorific la o întreprindere autorizata, în scopul decongelarii la sosire pentru a fi preparate şi/sau prelucrate, şi dacã distanta de parcurs este scurta, fãrã a depãşi 50 km sau timpul de o ora, autoritatea competenta poate acorda o derogare de la pct. 1 lit. b).
3. Produsele din pescuit nu se depoziteaza sau nu se transporta cu alte produse care le pot afecta salubritatea sau care le pot contamina decât dacã sunt ambalate într-un mod care sa le asigure o protecţie suficienta.
4. Mijloacele folosite pentru transportul produselor din pescuit trebuie sa fie construite şi echipate astfel încât sa asigure pãstrarea temperaturilor impuse prin prezenta norma sanitarã veterinara pe toatã durata transportului. Dacã pentru refrigerarea produselor se foloseşte gheaţa, este obligatorie asigurarea scurgerii apei rezultate din topire, pentru ca apa provenitã din topirea ghetii sa nu rãmânã în contact cu produsul.
Finisajul pereţilor interiori ai mijlocului de transport nu trebuie sa afecteze salubritatea produselor, iar suprafata lor trebuie sa fie neteda, uşor de spãlat şi de dezinfectat.
5. Mijloacele de transport pentru produsele din pescuit nu se folosesc la transportul altor produse care le pot deteriora sau contamina.
6. Produsele din pescuit nu se transporta în maşini sau containere nespalate şi nedezinfectate.
7. Condiţiile în care se efectueazã transportul produselor din pescuit destinate comercializãrii în stare vie nu trebuie sa influenteze starea de sãnãtate a acestora.

CAP. 9
Punctele din prezenta anexa care pot fi supuse derogarilor şi condiţiilor posibile aplicabile în cazul derogarilor

Capitolul I punctul I:
1. pct. 1 lit. a), cu condiţia ca produsele sa fie protejate de soare şi de intemperii, precum şi de orice sursa de murdarie sau contaminare;
2. pct. 1 lit. c), cu condiţia prevenirii oricãrei contaminari a produselor;
3. pct. 1 lit. d) prima propozitie, cu condiţia ca produsele finite sa fie depozitate la bord la temperatura cerutã;
4. pct. 1 lit. g) ultima propozitie, cu condiţia ca produsele sa nu poatã fi contaminate de apele uzate, deşeuri sau de apa de rãcire a motoarelor;
5. pct. 1 lit. h), cu condiţia ca personalul care manipuleaza produse de pescuit sa îşi poatã spala mâinile dupã utilizarea toaletei;
6. pct. 2 lit. a), cu condiţia ca podelele sa fie curatate şi dezinfectate corespunzãtor;
7. pct. 2 lit. b), c) şi d);
8. pct. 2 lit. g) cu privire la robinete şi prosoape;
9. pct. 3, cu condiţia ca echipamentul şi robinetele sa fie bine întreţinute.

Capitolul II:
10. pct. 3 lit. a), cu condiţia ca pereţii sa fie mentinuti curati;
11. pct. 3 lit. b), cu condiţia ca podeaua sa fie curata dupã fiecare vânzare;
12. pct. 3 lit. c) prima propozitie;
13. pct. 3 lit. e): cu privire la vehiculele care emit gaze de esapament, cu condiţia ca produsele contaminate cu fum de esapament sa fie retrase de pe piata;
14. pct. 3 lit. j), cu condiţia ca produsele care sunt improprii consumului uman sa nu poatã contamina sau sa fie amestecate cu produsele din pescuit;
15. pct. 3 lit. k);
16. pct. 7, în mãsura în care se referã la pct. 3 al aceluiaşi capitol şi la cap. III pct. II.

Capitolul III punctul I:
17. pct. 1, cu condiţia ca produsele de pescuit sa nu poatã fi contaminate cu materii prime sau deşeuri;
18. pct. 2 lit. a), cu condiţia ca podeaua sa fie curatata şi dezinfectata corespunzãtor;
19. pct.2 lit. b), cu condiţia ca pereţii sa fie mentinuti curati.
20. pct. 2 lit. c), cu condiţia ca tavanul sa nu fie o sursa de contaminare;
21. pct. 2 lit. d);
22. pct. 2 lit. e), cu condiţia ca produsele sa nu poatã fi deteriorate sau contaminate de abur;
23. pct. 2 lit. g), cu condiţia existenţei instalaţiilor disponibile pentru ca personalul sa îşi spele mâinile;
24. pct. 3;
25. pct. 5, în mãsura în care se referã la materiale rezistente la coroziune, cu condiţia ca instrumentele şi echipamentul de lucru sa fie menţinute curate;
26. pct. 6, cu condiţia ca produsele sa nu poatã fi contaminate de deşeuri sau de scurgeri ale acestora;
27. pct. 10.

Capitolul IV:
28. pct. I.1, cu privire la cerinta ca produsele reţinute sa fie plasate în camera de frig a unitãţii, cu condiţia ca produsele sa fie recongelate ori de câte ori este necesar, în timpul unei perioade care sa nu depãşeascã 12 ore, sau cu condiţia sa poatã fi utilizata o camera de frig din apropiere, care nu aparţine întreprinderii;
29. pct. I.6, cu privire la cerinta ca deşeurile sa fie puse în containere ermetice, acoperite, cu condiţia ca produsele sa nu poatã fi contaminate de deşeuri sau scurgeri ale acestora;
30. pct. IV.5 primul alineat, cu condiţia sa fie luate toate precautiile pentru a preveni ca produsele din pescuit preparate sau depozitate sa fie afectate de fum;
31. pct. IV.6 lit. a), cu condiţia ca produsele din pescuit care sunt preparate sau depozitate sa nu fie afectate de operaţiunile de sarare.

──────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016