Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA SANITARA VETERINARA din 17 decembrie 2001  privind actiunile sanitare veterinare obligatorii in domeniul sanatatii animalelor, ale caror cheltuieli sunt suportate de catre proprietarii animalelor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA SANITARA VETERINARA din 17 decembrie 2001 privind actiunile sanitare veterinare obligatorii in domeniul sanatatii animalelor, ale caror cheltuieli sunt suportate de catre proprietarii animalelor

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 841 din 27 decembrie 2001
CAP. 1
Prevederi generale
ART. 1
Acţiunile sanitare veterinare prevãzute de prezenta norma sanitarã veterinara sunt obligatorii pentru toţi proprietarii de animale, persoane fizice sau juridice.
ART. 2
(1) Acţiunile sanitare veterinare prevãzute de prezenta norma sanitarã veterinara se efectueazã de cãtre medicii veterinari concesionari, în cazul animalelor proprietate a persoanelor fizice şi în cazul în care persoanele juridice nu deţin personal sanitar veterinar propriu.
(2) Pentru animalele proprietate a persoanelor juridice acţiunile sanitare veterinare prevãzute de prezenta norma sanitarã veterinara vor fi efectuate de cãtre personalul sanitar veterinar propriu, cu condiţia ca acesta sa fie împuternicit şi controlat de cãtre autoritatea sanitarã veterinara teritorialã.
(3) Dacã proprietarul animalelor este medic veterinar şi acesta este medic veterinar oficial, poate sa efectueze acţiunile sanitare veterinare prevãzute de prezenta norma sanitarã veterinara pentru propriile animale.
ART. 3
Medicii veterinari care efectueazã acţiunile sanitare veterinare prevãzute de prezenta norma sanitarã veterinara vor raporta lunar medicilor veterinari inspectori zonali acţiunile efectuate, produsele utilizate şi reactiile adverse apãrute.
ART. 4
Toate acţiunile sanitare veterinare efectuate vor fi consemnate în documentele oficiale prevãzute de legislaţia sanitarã veterinara în vigoare.
ART. 5
Toate persoanele juridice deţinãtoare de animale vor întocmi un program anual cu acţiunile sanitare veterinare prevãzute de prezenta norma sanitarã veterinara, care va fi aprobat de cãtre un medic veterinar inspector zonal şi de cãtre direcţia sanitarã veterinara teritorialã. Persoanele juridice care furnizeazã animale vii la export sau pentru abatorizare în vederea exportului vor inainta acest program spre aprobare şi Agenţiei Naţionale Sanitare Veterinare.
ART. 6
(1) Se interzice efectuarea altor acţiuni sanitare veterinare care nu sunt conforme cu prezenta norma sanitarã veterinara.
(2) În condiţii de forta majorã se pot efectua şi alte acţiuni sanitare veterinare, dar numai cu aprobarea Agenţiei Naţionale Sanitare Veterinare.
ART. 7
În cazul depistarii de animale cu rezultate pozitive sau neconcludente în urma testarii pentru o anumitã boala, în perioada de carantina dupã import, întregul efectiv importat va fi supus testarii pentru boala în cauza.
ART. 8
Acţiunile sanitare veterinare obligatorii, precum şi acţiunile de supraveghere sanitarã veterinara a animalelor vii destinate exportului, prevãzute în Programul de supraveghere, profilaxie şi combatere a bolilor la animale, de prevenire a transmiterii de boli de la animale la om şi de protecţie a mediului, aprobat anual prin ordin al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor, se efectueazã de medicii veterinari potrivit competentei stabilite de autoritatea sanitarã veterinara de stat, în condiţiile legii, şi se confirma prin buletin de analiza sau prin alte documente oficiale precizate în legislaţia sanitarã veterinara.
ART. 9
Acţiunile sanitare veterinare se efectueazã la animalele destinate exportului în localitãţile de origine sau în localitãţile în care se afla fermele de carantina.
ART. 10
Medicul veterinar inspector zonal elibereazã certificatele sanitare veterinare de export în baza rezultatelor acţiunilor sanitare veterinare efectuate în ferma de carantina sau în localitatea de origine a animalelor, în situaţia în care animalele sunt individualizate şi testate deja în localitatea de origine.
ART. 11
Testele obligatorii în vederea certificãrii pentru export a animalelor, precum şi cele prevãzute în cap. V se efectueazã în laboratoarele sanitare veterinare de stat.
ART. 12
Testele obligatorii pentru caii şi magarii care se exporta în ţãrile din Uniunea Europeanã se efectueazã numai în laboratoarele sanitare veterinare agreate de autoritatea veterinara din ţara de destinaţie.

CAP. 2
Acţiuni sanitare veterinare de supraveghere
A. ACŢIUNI SANITARE VETERINARE DE SUPRAVEGHERE A BOLILOR
I. Salmoneloze specifice pasarilor (produse de Salmonella imobile)
1. La gaini se efectueazã control serologic şi examen bacteriologic, dupã cum urmeazã:
1.1. în unitãţi indemne:
a) control serologic trimestrial prin reactia de aglutinare cu sânge integral (RASI) la 100% din efectivele de linii pure şi bunici;
b) control serologic la 25% din efectivele de reproducţie la transfer (16-24 de sãptãmâni) şi la 36, 46 şi 56 de sãptãmâni;
c) control serologic la 25% din efectivele de pui broileri la varsta de 30 de zile;
d) control serologic trimestrial la 25% din efectivele de gaini ouatoare;
e) examen bacteriologic sãptãmânal pe pãsãri bolnave, cadavre şi probe din staţiile de incubatie (embrioni, puf, meconiu, asternut);
1.2. în unitãţile contaminate:
a) control prin reactia de aglutinare cu sânge integral (RASI) la 100% din efectiv;
b) control bacteriologic sãptãmânal pe pãsãri bolnave, cadavre şi probe din staţiile de incubatie, prevãzute la pct. 1.1.
2. La curci:
2.1. control serologic prin RASI şi/sau RSAL la 10% din efectivul de linii pure şi bunici la varsta de 8, 12, 16 şi 20 de sãptãmâni;
2.2. control serologic prin RASI şi/sau RSAL la 10% din efectiv la formarea familiilor şi la intrarea în ouat (28-30 de sãptãmâni);
2.3. control bacteriologic sãptãmânal pe pãsãri bolnave, cadavre şi probe din staţiile de incubatie.
3. La fazani:
3.1. control serologic prin RASI la 100% din efectivul matca înainte de formarea familiei şi înainte de intrarea în ouat;
3.2. control bacteriologic sãptãmânal pe pãsãri bolnave, cadavre şi probe din staţiile de incubatie.
4. La bibilici:
4.1. control serologic trimestrial prin RASI la 100% linii pure şi bunici;
4.2. control serologic la 25% din fiecare lot, din efectivul de pãrinţi, înainte de a intra în ouat;
4.3. control bacteriologic sãptãmânal pe pãsãri bolnave, cadavre şi probe din staţiile de incubatie.
5. La porumbei - examen bacteriologic în caz de suspiciune sau când se înregistreazã mortalitate crescutã.
Probele pozitive prin reactia de aglutinare cu sânge integral (RASI) se examineazã obligatoriu prin reactia de seroaglutinare lenta (RSAL) la laboratorul sanitar veterinar de stat judeţean sau la Institutul de Diagnostic şi Sãnãtate Animala.
În cazul izolarii unor tulpini de Salmonella imobile, acestea se trimit obligatoriu pentru tipizare la Institutul de Diagnostic şi Sãnãtate Animala.
Pasarile cu reactie pozitiva la RSAL se elimina obligatoriu din efectiv.
II. Micoplasmoza respiratorie aviara:
a) control serologic trimestrial pentru tot efectivul de reproducţie;
b) control prin embrioteste lunare pe embrionii neviabili sau morţi, depistati la transferul în eclozionator şi la sfârşitul perioadei de incubatie, în efectivele de selecţie şi reproducţie.
Efectivele depistate pozitive se elimina de la reproducţie, iar ouale provenite de la pasarile de reproducţie vor fi destinate consumului uman.
III. Paratifoza aviara:
a) examene anatomopatologice şi bacteriologice pe pãsãri bolnave, cadavre, embrioni, dejectii, tampoane cloacale recoltate:
1. la fiecare doua sãptãmâni din fermele de selecţie şi reproducţie;
2. o data pe luna din fermele de pui de carne şi de ouatoare;
b) toate probele pozitive se trimit la Institutul de Diagnostic şi Sãnãtate Animala pentru tipizare.
IV. Pesta porcina clasica la mistreti
Supravegherea pestei porcine clasice la mistreti se realizeazã dupã cum urmeazã:
a) toate probele recoltate de la toţi mistretii vanati şi destinaţi exportului;
b) 25% din mistretii vanati, care vor fi folosiţi pentru consum intern, de pe teritorii în care se practica vaccinarea contra pestei porcine clasice la porcii domestici.
V. Mamitele:
a) toate vacile în lactatie de la care se preia laptele pentru procesare în vederea consumului uman se vor controla lunar prin teste rapide pentru depistarea mamitelor;
b) se interzice livrarea laptelui pentru consum uman de la vacile cu mamite.
VI. Morva
Toţi caii sacrificati pentru consum uman vor fi testati prin RFC cu 10 zile înainte de sacrificare.
B. ACŢIUNI SANITARE VETERINARE DE SUPRAVEGHERE A MATERIALULUI SEMINAL:
a) toate unitãţile care deţin masculi reproducatori în vederea obţinerii de la aceştia de material seminal vor executa pentru fiecare specie acţiunile sanitare veterinare în conformitate cu legislaţia specifica;
b) lunar se vor executa examene bacteriologice şi micologice la un laborator autorizat pe material seminal recoltat de la fiecare donator.

CAP. 3
Acţiuni sanitare veterinare de profilaxie specifica
A. ACŢIUNI SANITARE VETERINARE OBLIGATORII DE PROFILAXIE SPECIFICA
I. Pesta porcina clasica:
a) în fermele de animale se vor efectua vaccinari pe fluxul tehnologic dupã cum urmeazã:
1. la purcei la varsta de 60 şi 120 de zile;
2. la vieri, scroafe de reproducţie şi porci la ingrasat, de doua ori pe an, în trimestrele I şi III;
b) porcinele proprietate a persoanelor fizice vor fi vaccinate de doua ori pe an la intervale de 6 luni, iar porcinele în varsta de peste 60 de zile, cu vaccinari de completare lunare;
c) vaccinarea porcinelor aflate pe teritoriul judeţelor Caras-Severin, Timis, Arad, Bihor, Satu Mare şi Salaj este interzisã;
d) porcinele aflate pe teritoriul judeţelor Mehedinti, Gorj, Hunedoara, Alba, Cluj şi Maramures vor fi vaccinate cu vaccin deletat de doua ori pe an la interval de 6 luni, cu vaccinari lunare de completare.
II. Pseudopesta aviara:
a) în exploatatiile proprietate a persoanelor juridice se efectueazã vaccinari pe fluxul tehnologic la efectivele de gaini, curci, fazani şi porumbei, conform schemelor stabilite de cãtre autoritatea sanitarã veterinara competenta, cu vaccinuri vii preparate din tulpini lentogene şi vaccinuri inactivate;
b) în exploatatiile proprietate a persoanelor fizice se efectueazã vaccinari individuale cu vaccinuri vii preparate din tulpini lentogene de virus şi vaccinuri uleioase inactivate;
c) vaccinarile antipseudopestoase se vor efectua astfel:
1. puii de gaina vor fi vaccinati de doua ori consecutiv cu vaccinuri vii lentogene, cu respectarea instrucţiunilor emise de producãtor;
2. tineretul şi gainile adulte se pot vaccina cu vaccinuri uleioase inactivate, cu respectarea instrucţiunilor de folosire emise de producãtor.
III. Rabia
Se efectueazã vaccinarea generalã a cainilor şi pisicilor în varsta de peste 3 luni o data pe an, în lunile octombrie-decembrie, şi vaccinari de completare.
IV. Antrax:
a) la bovine se efectueazã vaccinari generale o data pe an, la efectivele în varsta de peste doua luni, în perioada martie-mai, cu completãri lunare. În judeţele şi/sau localitãţile cu antecedente epizootice în ultimii 10 ani vaccinarea se repeta dupã 6 luni;
b) la cabaline se efectueazã vaccinari generale o data pe an, la efectivele în varsta de peste 6 luni, în perioada martie-mai, cu completãri lunare. În judeţele şi/sau localitãţile cu antecedente epizootice în ultimii 10 ani vaccinarea se repeta dupã 6 luni;
c) la ovine se efectueazã vaccinari generale o data pe an, la efectivele în varsta de peste 3 luni, în perioada martie-mai, cu completãri lunare. În judeţele şi/sau localitãţile cu antecedente epizootice în ultimii 10 ani vaccinarea se repeta dupã 6 luni;
d) vaccinarile generale se executa concomitent cu examenele pentru bruceloza sau la citirea tuberculinarilor;
e) vaccinarea se evidenţiazã individual în tabele;
f) dacã se procura furaje provenite din zone cu antecedente epizootice de antrax, vaccinarea se repeta dupã 6 luni;
g) vaccinarea se executa cu cel puţin 14 zile înainte de scoaterea la pasune, iar pentru ovine cu 21 de zile înainte de preluare în ingrasatorii.
V. Boala Aujeszky:
a) se efectueazã vaccinari în ferme de selecţie şi în ferme care livreaza animale de reproducţie la:
1. vieri şi scroafe;
2. tineret;
b) ultima vaccinare se va efectua cu cel puţin 14 zile înainte de livrare;
c) vaccinul utilizat va fi preparat cu tulpina de virus deletata.
VI. Rinopneumonia ecvina:
Vaccinarea preventivã a armasarilor pepinieri şi a iepelor gestante peste luna a V-a se efectueazã cu rapel, conform schemei recomandate de producãtor.
VII. Bronsita infectioasa aviara:
a) vaccinari pe flux tehnologic la gaini - linii pure, bunici şi pãrinţi de reproducţie, rase grele, uşoare şi hibrizi oua consum, conform schemelor stabilite de firma producãtoare de vaccin;
b) la puii de carne vaccinarile se efectueazã în funcţie de situaţia epidemiologica;
c) se utilizeazã vaccinuri vii şi vaccinuri inactivate;
d) vaccinarile vor fi obligatoriu însoţite de o furajare echilibrata şi de un program riguros de profilaxie generalã, incluzând dezinfectiile repetate.
VIII. Variola aviara:
a) în exploatatiile proprietate a persoanelor juridice se efectueazã vaccinari la:
1. efectivele de tineret de înlocuire, pentru gaini de selecţie, reproducţie şi oua consum;
2. efectivele de porumbei, la tineretul din anul curent;
3. potarnichi şi prepelite de reproducţie;
b) se folosesc tipul de vaccin şi schema de vaccinare recomandatã de producãtor pentru fiecare specie. Vaccinarea la porumbei se executa în trimestrul II, dupã cel puţin 14 zile de la vaccinarea contra paramixovirozei.
IX. Bursita infectioasa aviara:
a) vaccinari pe flux tehnologic la gaini - linii pure, bunici şi pãrinţi de reproducţie, rase grele, uşoare şi hibrizi oua consum, conform schemelor stabilite de firma producãtoare de vaccin. La puii de carne vaccinarile se efectueazã în funcţie de situaţia epidemiologica;
b) se utilizeazã vaccinuri vii şi vaccinuri inactivate;
c) vaccinarile vor fi obligatoriu însoţite de o furajare echilibrata şi de un program riguros de profilaxie generalã, incluzând dezinfectiile repetate.
X. Boala Marek:
a) vaccinari în staţiile de incubatie la puii pãrinţi în varsta de o zi, iar în condiţii epidemiologice deosebite se vaccineaza şi puii de carne;
b) vaccinarea se efectueazã de personal calificat.
XI. Encefalita virala a vulpilor:
a) în exploatatiile proprietate a persoanelor juridice se efectueazã vaccinari la efectivul de reproducţie:
1. vulpi argintii;
2. vulpi albastre;
3. tineret.
În efectivele contaminate se vor vaccina animalele clinic sanatoase de la varsta de 4 sãptãmâni;
b) în exploatatiile proprietate a persoanelor fizice, dupã caz, se procedeazã ca la lit. a);
c) vaccinarea se poate executa o data cu vaccinarea contra bolii lui Carre, în puncte separate:
1. de la varsta de 10-12 sãptãmâni;
2. cu rapel la 15-21 de zile.
XII. Rujetul porcului:
a) în fermele proprietate a persoanelor juridice se efectueazã vaccinari pe flux tehnologic la:
1. purcei în varsta de peste 90 de zile, cu repetarea la varsta de 120 de zile;
2. vierii şi scroafele de reproducţie, de doua ori pe an, în trimestrele I şi III;
b) vaccinarea antirujetica poate fi facuta concomitent cu vaccinarea antipestoasa porcina la varsta de peste 90 de zile. În cazul utilizãrii vaccinurilor monovalente inocularea se va face în puncte separate.
B. ACŢIUNI DE PROFILAXIE SANITARĂ VETERINARA SPECIFICA ÎN FUNCŢIE DE ANTECEDENTE EPIZOOTICE SAU DE NECESITATE
I. Carbunele emfizematos:
a) se efectueazã vaccinari generale de doua ori pe an la bovinele în varsta de peste 3 luni, în localitãţile cu antecedente epizootice în ultimii 10 ani;
b) vaccinarile se executa în perioada aprilie-mai şi octombrie-noiembrie, cu completãri lunare;
c) vaccinarile animalelor din import se efectueazã în perioada de carantina profilactica, dupã 7 zile de la preluare, dacã au ca destinaţie unitãţi în care s-a diagnosticat boala în ultimele 12 luni sau zone cu antecedente de boala;
d) vaccinarea se executa la interval de cel puţin 14 zile de alte vaccinari.
II. Tetanos
Vaccinarea antitetanica a tineretului cabalin se efectueazã la varsta de 6 luni cu doza I, cu rapel la 30 de zile şi la 1 an.
III. Pasteureloza
Vaccinari în localitãţile din zonele în care s-au diagnosticat cazuri:
a) la toate bovinele în varsta de peste 3 sãptãmâni, în perioada martie-aprilie, cu rapel la 14 zile şi repetare din 6 în 6 luni, şi la cele din import, în perioada de carantina profilactica, dupã 7 zile de la preluare, dacã au ca destinaţie unitãţi în care s-a diagnosticat boala în ultimele 12 luni sau zone cu antecedente de boala în aceeaşi perioada;
b) la loturile de porcine afectate, dupã izolarea şi tratarea animalelor bolnave; vaccinari în ferme şi localitãţi din zonele în care s-a diagnosticat boala, la porcine clinic sanatoase din focarele de boala;
c) vaccinarile se executa cu 14 zile înaintea altor vaccinari şi cu 30 de zile înainte de ieşirea la pasunat. Animalele bolnave se vor vaccina dupã izolare şi tratare.
IV. Rinita atrofica a porcului
Se efectueazã vaccinari la porcine în ferme şi localitãţi în care s-a diagnosticat boala, la solicitarea proprietarilor.
V. Pleuropneumonia infectioasa a porcinelor
Se efectueazã vaccinari la porcine în ferme şi localitãţi în care s-a diagnosticat boala. Se efectueazã vaccinarea la cel puţin 14 zile dupã vaccinarea antipestoasa.
VI. Sindromul caderii ouatului
Se efectueazã vaccinari la pãsãri în ferme în care s-a diagnosticat boala şi se executa conform prospectului.
VII. Holera aviara:
a) la galinacee: vaccinarea pasarilor sanatoase în varsta de peste o luna, în loturile şi localitãţile în care boala evolueaza endemic;
b) la rate şi gaste: vaccinari de doua ori pe an, în martie şi septembrie, la întregul efectiv de rate şi gaste în varsta de peste 3 sãptãmâni, conform schemelor stabilite la loturile şi localitãţile cu antecedente de boala în ultimele 6 luni;
c) la fazani: vaccinarea pasarilor sanatoase în varsta de peste o luna, conform schemelor stabilite la loturile cu antecedente de boala în ultimele 6 luni;
d) vaccinari de doua ori pe an, în lunile martie şi septembrie, în localitãţile cu antecedente de boala, la pasarile receptive în varsta de peste 3 sãptãmâni, clinic sanatoase, numai cu aprobarea Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare.
VIII. Variola aviara
În exploatatiile proprietate a persoanelor fizice se efectueazã vaccinari la efectivele de gaini şi porumbei în localitãţile cu antecedente epizootice în ultimele 12 luni.
IX. Viroze enteropulmonare la bovine:
a) vaccinari de doua ori pe an cu vaccin IBR-IPV, PI 3 şi BVD-MD:
1. la efective din unitãţi în care au evoluat viroze enteropulmonare în ultimele 12 luni, folosindu-se vaccin inactivat;
2. în ingrasatorii pe fluxul tehnologic de producţie, folosindu-se vaccin viu atenuat;
3. la animale din import, cu vaccin inactivat, în perioada de carantina, dupã minimum 7 zile de la preluare, dacã au ca destinaţie unitãţi de reproducţie în care s-a diagnosticat boala în ultimele 12 luni sau zone cu antecedente epizootice în aceeaşi perioada;
b) vaccinarile pot fi executate concomitent cu vaccinarea anticolibacilara;
c) vaccinarea contra rinotraheitei infectioase a mamelor de tauri şi a taurasilor care vor intra în testare este interzisã.
X. Colibaciloza
Vaccinarea animalelor gestante în:
1. unitãţile cu antecedente epizootice;
2. loturile în care s-a diagnosticat boala la:
a) vacile gestante, cu 45 de zile înainte de fatare, cu rapel la 15 zile;
b) scroafele gestante, la 75 şi 95 de zile varsta de gestatie, simultan cu vaccinarile contra dizenteriei anaerobe şi gastroenteritei transmisibile.
Vaccinarea scroafelor şi scrofitelor din ferme şi localitãţi cu antecedente de boala se efectueazã la 75 şi 95 de zile varsta de gestatie.
Se pot utiliza vaccinuri preparate cu serotipuri izolate din unitate sau vaccinuri cu poliadezine.
XI. Leptospiroza:
a) la bovine şi cabaline: vaccinari de doua ori pe an în unitãţi şi curţi în care s-au înregistrat cazuri de boala, cu rapel la 10 zile, conform instrucţiunilor producãtorului.
La tineretul în varsta de 1-6 luni se executa un rapel cu doza a doua de vaccin.
Dupã caz, vaccinarile se efectueazã şi în colectivitatile de animale.
Se utilizeazã vaccinuri cu serotipurile identificate în unitãţile sau curţile respective.
Vor fi respectate prevederile prospectului care însoţeşte produsul;
b) la porcine: vaccinari la vieri, scroafe şi tineret de reproducţie din ferme şi localitãţi cu antecedente de boala.
Se utilizeazã vaccinuri bivalente (L. pomona şi L. tarassovi). În caz de necesitate pot fi incluse şi alte serotipuri identificate în focar.
XII. Infectii cu coronavirus (GET):
a) vaccinarea scroafelor şi scrofitelor din ferme şi localitãţi cu antecedente de boala se efectueazã la 75 şi 95 de zile varsta de gestatie;
b) vaccinarea se poate executa simultan cu vaccinarile contra colibacilozei şi dizenteriei anaerobe.
XIII. Anaerobioze:
a) vaccinarea la ovine şi caprine:
1. din fermele de selecţie, elita şi din import - în perioada a II-a a gestatiei şi apoi dupã 6 luni;
2. la berbecii, tapii şi tineretul din unitãţile cu antecedente de boala - din 6 în 6 luni;
3. la mieii şi iezii din unitãţile cu antecedente de boala - la 3 luni;
4. la ovinele şi caprinele din ingrasatoriile cu antecedente de boala;
b) vaccinarea scroafelor şi scrofitelor din ferme şi localitãţi cu antecedente de boala se efectueazã la 75 şi 95 de zile varsta de gestatie;
c) vaccinarea se face cu vaccinuri care sa cuprindã patotipuri dominante la speciile respective;
d) vaccinarea se poate executa simultan cu vaccinarile contra colibacilozei şi GET;
e) în caz de serumizare vaccinarea se face dupã cel puţin 14 zile.
XIV. Agalaxia contagioasa la ovine şi caprine:
a) vaccinari în unitãţile şi localitãţile cu antecedente epizootice:
1. la oile şi caprele mame, la jumãtatea perioadei de gestatie;
2. la berbecii şi tapii reproducatori, oile sterpe şi tineret, în perioada mai-iunie;
3. la mieii la varsta de 45 de zile;
b) în unitãţile şi localitãţile în care evolueaza boala se vaccineaza numai efectivul clinic sanatos.
XV. Mamita gangrenoasa a ovinelor
Vaccinarea ovinelor clinic sanatoase se efectueazã în a doua jumãtate a gestatiei:
a) în unitãţile şi localitãţile cu antecedente de boala în ultimele 12 luni;
b) în unitãţile în care evolueaza boala se vor vaccina oile gestante în ultima luna de gestatie.
XVI. Ectima contagioasa a ovinelor:
a) vaccinarea ovinelor în varsta de peste o luna din:
1. unitãţile şi localitãţile cu antecedente de boala în ultimele 12 luni;
2. unitãţile în care evolueaza boala;
b) ovinele care se importa în astfel de unitãţi sau localitãţi trebuie sa fie vaccinate în ţara de origine sau în perioada de carantina.
XVII. Avortul salmonelic al oilor
Vaccinarea oilor clinic sanatoase, aflate în ultima luna de gestatie, din:
a) unitãţile şi localitãţile cu antecedente de boala în ultimele 12 luni;
b) unitãţile în care evolueaza boala.
XVIII. Avortul salmonelic al iepelor
Vaccinarea animalelor clinic sanatoase din:
a) unitãţile şi localitãţile cu antecedente de boala în ultimele 12 luni;
b) unitãţile în care evolueaza boala.
Se vor vaccina iepele gestante în ultimele doua luni de gestatie.
XIX. Salmoneloza purceilor:
a) vaccinari la purceii sugari, începând cu varsta de 20 de zile, din ferme şi localitãţi cu antecedente de boala;
b) se va evita administrarea de antibiotice în cazul utilizãrii de vaccinuri vii.
XX. Listerioza ovinelor:
a) vaccinarea ovinelor în varsta de peste 30 de zile, în unitãţile şi localitãţile cu antecedente epizootice, în perioada noiembrie-decembrie;
b) vaccinarea ovinelor clinic sanatoase din unitãţile şi localitãţile în care evolueaza boala.
XXI. Rabia:
Se efectueazã vaccinarea loturilor de animale suspecte de contaminare, preventiv sau postinfectios, în zone rabigene stabilite de direcţiile sanitare veterinare judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.
XXII. Encefalomielita infectioasa aviara
Se efectueazã vaccinari pe fluxul tehnologic în unitãţile de selecţie şi reproducţie, în funcţie de antecedente de boala.
XXIII. Anemia infectioasa a puilor de gaina
Se efectueazã vaccinari pe fluxul tehnologic în unitãţile în care s-a înregistrat boala, în funcţie de antecedente de boala.
XXIV. Laringotraheita infectioasa aviara
Se efectueazã vaccinarea pasarilor din unitãţi cu antecedente de boala.
XXV. Mixomatoza la iepuri
Vaccinari la:
a) efectivele adulte, o data pe an, în perioada martie-aprilie şi august-septembrie;
b) efectivele de tineret pentru reproducţie, la varsta de 4-5 sãptãmâni, cu rapel la 30 de zile;
c) efectivele de tineret pentru carne, la varsta de 4-5 sãptãmâni.
Vaccinarile se efectueazã numai în judeţele în care s-au înregistrat cazuri de boala în ultimele 12 luni.
XXVI. Boala virala hemoragica a iepurelui:
a) vaccinarea se efectueazã la matca şi tineret cu vaccin inactivat;
b) vaccinarea se face conform instrucţiunilor producãtorului.
XXVII. Botulismul la nurci:
a) în crescatoriile proprietate a persoanelor juridice se efectueazã vaccinari o data pe an la:
1. efectivul de reproducţie, în luna ianuarie;
2. tineretul la varsta de 7-8 sãptãmâni;
b) în crescatoriile proprietate a persoanelor fizice vaccinarile se fac, dupã caz, la fel ca în crescatoriile proprietate a persoanelor juridice;
c) vaccinarea se poate executa o data cu vaccinarea contra enteritei virotice, în puncte separate.
XXVIII. Enterita virotica a nurcilor:
a) în crescatoriile proprietate a persoanelor juridice se efectueazã vaccinari o data pe an la:
1. efectivul de reproducţie în luna ianuarie;
2. tineretul la varsta de 7-8 sãptãmâni;
b) în crescatoriile proprietate a persoanelor fizice, dupã caz, vaccinarile se fac la fel ca în crescatoriile proprietate a persoanelor juridice;
c) vaccinarea se poate executa o data cu vaccinarea contra botulismului, în puncte separate.
XXIX. Vaccinari contra bolilor infectioase ale cainilor şi pisicilor:
a) pentru urmãtoarele boli:
1. boala Carre;
2. parvoviroza canina;
3. hepatita contagioasa canina;
4. leptospiroza canina;
5. panleucopenia pisicilor;
6. leucoza pisicilor;
7. rinotraheita infectioasa a pisicilor;
8. caliciviroza felina;
b) vaccinarile se fac cu vaccinuri monovalente sau polivalente, conform schemei recomandate de producãtori.

CAP. 4
Acţiuni-condiţii sanitare veterinare obligatorii necesare pentru certificarea animalelor vii destinate exportului
A. PENTRU EXPORTUL DE BOVINE VII:
1. Cu destinaţia tãiere imediata:
a) perioada de carantina obligatorie: 10 zile;
b) vaccinare contra antraxului pentru animalele în varsta de peste doua luni;
c) tratament antiparazitar intern şi extern;
d) 1 test la fiecare animal pentru tuberculoza bovina prin testul comparativ simultan, cu maximum 30 de zile înainte de export;
e) 1 test la fiecare animal pentru leucoza enzootica bovina prin imunodifuzie sau prin metoda "Elisa", cu maximum 30 de zile înainte de export.
2. Cu destinaţia producţie (creştere):
a) perioada de carantina obligatorie: 15 zile;
b) vaccinare contra antraxului pentru animalele în varsta de peste doua luni;
c) tratament antiparazitar intern şi extern;
d) 1 test la fiecare animal pentru tuberculoza bovina prin testul comparativ simultan, cu maximum 30 de zile înainte de export;
e) 1 test la fiecare animal pentru leucoza enzootica bovina prin imunodifuzie sau prin metoda "Elisa", cu maximum 30 de zile înainte de export;
f) 1 test la fiecare animal pentru bruceloza bovina prin reactie de seroaglutinare sau prin RFC, cu maximum 30 de zile înainte de export.
3. Cu destinaţia reproducţie:
a) perioada de carantina obligatorie: 15 zile;
b) vaccinare contra antraxului pentru animalele în varsta de peste doua luni;
c) tratament antiparazitar intern şi extern;
d) 1 test la fiecare animal pentru tuberculoza bovina prin testul comparativ simultan, cu maximum 30 de zile înainte de export;
e) 1 test la fiecare animal pentru leucoza enzootica bovina prin imunodifuzie sau prin metoda "Elisa", cu maximum 30 de zile înainte de export;
f) 1 test la fiecare animal pentru bruceloza bovina prin reactie de seroaglutinare sau prin RFC, cu maximum 30 de zile înainte de export;
g) 1 test la fiecare animal pentru mamite, cu maximum 30 de zile înainte de export;
h) 5% din efectivul testat pentru leptospiroza bovina, cu maximum 30 de zile înainte de export,
i) 1 test la fiecare animal pentru rinotraheita infectioasa bovina/vulvo-vaginita pustuloasa infectioasa, cu maximum 30 de zile înainte de export;
j) 1 test la fiecare animal pentru boala mucoaselor/diareea virotica bovina, cu maximum 30 de zile înainte de export.
B. PENTRU EXPORTUL DE OVINE SAU CAPRINE VII:
1. Cu destinaţia reproducţie:
a) perioada de carantina obligatorie: minimum 7 zile - maximum 6 sãptãmâni;
b) vaccinare contra antraxului pentru animalele în varsta de peste doua luni;
c) tratament antiparazitar intern şi extern;
d) 10% din efectivul testat pentru Brucella ovis.
2. Cu destinaţia creştere sau ingrasare:
a) perioada de carantina obligatorie: minimum 7 zile - maximum 6 sãptãmâni;
b) vaccinare contra antraxului pentru animalele în varsta de peste doua luni,
c) tratament antiparazitar intern şi extern.
3. Cu destinaţia tãiere:
a) perioada de carantina obligatorie: 7 zile;
b) vaccinare contra antraxului pentru animalele în varsta de peste doua luni;
c) tratament antiparazitar.
C. PENTRU EXPORTUL DE CABALINE VII:
1. Cu destinaţia macelarie direct din abator:
a) perioada de carantina obligatorie: 10 zile;
b) vaccinare contra antraxului la animalele în varsta de peste 6 luni;
c) 1 test la fiecare animal pentru anemia infectioasa ecvina, cu cel mult 10 zile înainte de export, prin imunodifuzie;
d) 1 test la fiecare animal pentru morva, cu cel mult 10 zile înainte de export, prin reactia de fixare a complementului.
2. Cu destinaţia macelarie printr-o piata sau printr-un centru de colectare:
a) perioada de carantina obligatorie: 10 zile;
b) vaccinare contra antraxului la animalele în varsta de peste 6 luni;
c) 1 test la fiecare animal pentru anemia infectioasa ecvina, cu cel mult 10 zile înainte de export, prin imunodifuzie;
d) 1 test la fiecare animal pentru morva, cu cel mult 10 zile înainte de export, prin reactia de fixare a complementului.
3. Cu destinaţia producţie (creştere) şi reproducţie:
a) perioada de carantina obligatorie: minimum 10 zile - maximum 22 de zile;
b) vaccinare contra antraxului la animalele în varsta de peste 6 luni;
c) 1 test la fiecare animal pentru anemia infectioasa ecvina, cu cel mult 21 de zile înainte de export, prin imunodifuzie;
d) 1 test la fiecare animal pentru morva, cu cel mult 21 de zile înainte de export, prin reactia de fixare a complementului;
e) 1 test pentru fiecare animal pentru durina, cu cel mult 21 de zile înainte de export, prin reactia de fixare a complementului.
4. Cu destinaţia sport: din pasaportul individual, sub semnatura medicului veterinar oficial, trebuie sa rezulte ca au fost testate pentru:
a) anemia infectioasa, cu cel mult 3 luni înainte de export, prin imunodifuzie;
b) morva, cu cel mult 6 luni înainte de export, prin reactia de fixare a complementului;
c) durina, cu cel mult 6 luni înainte de export, prin reactia de fixare a complementului;
d) arterita virala, cu 21 de zile înainte de export, prin reactia de seroneutralizare.
D. PENTRU EXPORTUL IEPURILOR VII:
a) perioada de carantina: 15 zile;
b) testare la toate animalele în varsta de peste 8 luni pentru bruceloza prin reactia de seroaglutinare rapida cu roz-bengal;
c) testare la 10% din efectiv pentru sindromul hemoragic al iepurelui prin testul "Elisa";
d) toate animalele moarte în perioada de carantina vor fi supuse examenului anatomopatologic şi virusologic pentru sindromul iepurelui brun european şi examenului bacteriologic pentru tularemie.
E. PENTRU EXPORTUL DE FAZANI VII:
a) perioada de carantina: 15 zile;
b) examinare serologica la 10% din efectiv pentru salmoneloza, prin reactia de aglutinare cu sânge integral;
c) examinare serologica la 5% din efectiv pentru pseudopesta aviara.

CAP. 5
Acţiuni sanitare veterinare obligatorii pentru animalele vii importate, efectuate în perioada de carantina
A. BOVINE
1. Bovinele importate pentru tãiere, destinate consumului uman şi care au varsta de peste 30 de luni, se testeaza pentru ESB.
2. Bovinele importate pentru creştere sau reproducţie vor fi supuse urmãtoarelor teste:
a) 10% din efectiv va fi testat de doua ori pentru febra aftoasa la 7 şi 21 de zile de la intrarea în ţara;
b) 20% din efectiv va fi testat pentru: stomatita veziculoasa, pesta bovina, pleuropneumonie contagioasa bovina, dermatita nodulara;
c) 30% din efectiv va fi testat pentru leucoza enzootica bovina;
d) întregul efectiv va fi testat pentru tuberculoza la 42 de zile de la import;
e) 25% din efectiv va fi testat pentru: paratuberculoza, bruceloza, rinotraheita infectioasa a bovinelor, trichomonoza, boala mucoaselor, dupã cel puţin 7 zile de la import.
B. OVINE ŞI CAPRINE
1. Ovinele şi caprinele importate pentru tãiere, destinate consumului uman şi care au varsta de peste 18 luni, se testeaza pentru scrapie.
2. Ovinele şi caprinele importate pentru creştere sau reproducţie:
a) 20% din efectivul importat va fi testat pentru: pesta micilor rumegatoare, bluetongue şi febra aftoasa;
b) 25% din efectivul importat va fi testat pentru: paratuberculoza, bruceloza (Brucella melitensis), artrita encefalita caprina, Maedi-Visna, leptospiroza.
C. CABALINE
Caii importati pentru creştere şi reproducţie se testeaza obligatoriu individual când numãrul acestora nu este mai mare de 5 sau procentual când numãrul acestora este mai mare de 5, pentru urmãtoarele boli:
a) pesta africana a calului: 20%;
b) anemia infectioasa ecvina, arterita virala ecvina, influenta ecvina, rinopneumonia ecvina, leptospiroza: 25%;
c) morva, durina: 30%.
D. PORCINE
Porcinele importate pentru creştere şi reproducţie vor fi testate pentru:
a) febra aftoasa, boala veziculoasa a porcului, pesta porcina africana, pesta porcina clasica, boala de Teschen: 25%;
b) boala Aujeszky, bruceloza, sindromul respirator şi reproductiv, gastroenterita transmisibila, leptospiroza: 20%.
E. PĂSĂRI
Pasarile importate pentru creştere şi reproducţie vor fi testate pentru:
a) influenta aviara, pseudopesta aviara: 30%;
b) bronsita infectioasa aviara, laringotraheita infectioasa, difteriovariola aviara, B.I.A., boala lui Marek, tifoza aviara, micoplasmoza aviara, hepatita virala a ratei, enterita virala a ratei: 15%.
F. PEŞTI
Pestii vii şi gametii importati pentru popularea bazinelor piscicole se vor testa, pe probe reprezentative, pentru identificarea eventualei infectari fata de necroza hematopoietica infectioasa - salmonide, viremia de primavara a crapului, septicemia hemoragica virala - salmonide.
G. ALBINE
Familiile de albine importate vor fi testate, pe probe reprezentative, pentru acarioza, loca europeanã, loca americana, nosemoza, varooza.
H. IEPURI VII
Iepurii vii importati pentru popularea fondurilor de vanatoare sau pentru creştere şi reproducţie vor fi testati pentru bruceloza, sindromul hemoragic al iepurelui, la 10% din efectiv, şi prin examen bacteriologic pentru tularemie pe animalele moarte în perioada de carantina.
--------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016