────────
la norma sanitarã veterinara
────────────────────────────
LISTA
cuprinzând ingredientele a cãror utilizare este interzisã în nutreturile combinate
1. Fecalele, urina, precum şi conţinutul separat al tractului digestiv care rezulta din golirea sau îndepãrtarea tractului digestiv, indiferent de orice forma de tratament sau amestec
2. Pielea tratata cu substanţe tanante, inclusiv deşeurile sale
3. Seminţele sau alte materii de înmulţire a plantelor care, dupã recoltare, au fost supuse unui tratament specific cu produse pentru protecţia plantelor în vederea utilizãrii lor intenţionate (înmulţire) şi orice subproduse derivate
4. Lemnul, rumegusul şi alte materii derivate din lemn tratat cu produse de protecţie a lemnului
5. Toate deşeurile obţinute din diferitele faze ale procesului de tratament al apelor reziduale urbane, menajere şi industriale, indiferent de orice prelucrare ulterioara a acestor ape şi, de asemenea, indiferent de originea apelor reziduale.
Termenul apa reziduala nu se referã la termenul apa tehnologicã, şi anume apa din conductele independente integrate în industria alimentara sau furajera; atunci când aceste conducte sunt aprovizionate cu apa, aceasta trebuie sa fie apa salubra şi curata. În cazul industriilor de prelucrare a pestelui, conductele în cauza pot fi, de asemenea, aprovizionate cu apa marina curata. Apa tehnologicã va transporta doar materii furajere sau alimentare şi va fi tehnic libera de agenţi de epurare, substanţe dezinfectante sau alte substanţe care nu sunt autorizate de legislaţia privind nutritia animalelor.
Materiile de origine animala din apa tehnologicã vor fi tratate în conformitate cu Norma sanitarã veterinara privind stabilirea condiţiilor sanitare veterinare pentru înlãturarea şi prelucrarea deşeurilor animale, comercializarea lor şi prevenirea agenţilor patogeni din furajele care conţin produse de origine animala sau peste, aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 504/2001 .
6. Deşeurile solide urbane, cum ar fi deşeurile casnice
7. Deşeurile netratate din unitãţile de alimentaţie publica, cu excepţia alimentelor de origine vegetala, considerate improrii pentru consumul uman din motive de prospetime
8. Ambalajul şi pãrţile de ambalaj rezultate din utilizarea produselor din industria agroalimentara
9. Proteinele derivate din tesuturile de la mamifere, folosite drept ingredient în nutreturile combinate pentru rumegatoare, exclusiv:
a) lapte şi produse din lapte;
b) gelatina;
c) proteine hidrolizate cu o greutate moleculara mai mica de 10.000 daltoni, care au fost:
1. derivate din piei tabacite şi netabacite obţinute de la animale care au fost tãiate într-un abator şi au fost supuse unei inspecţii ante-mortem, efectuatã de un medic veterinar oficial, în conformitate cu legislaţia comunitara cu privire la problemele de sãnãtate care afecteazã comerţul intracomunitar cu carne proaspãta, şi au trecut drept corespunzãtoare, ca rezultat al acestei inspecţii, pentru tãiere în sensul acestei legislaţii;
2. produse printr-un proces de producţie care implica mãsuri corespunzãtoare pentru a minimiza contaminarea pieilor tabacite şi netabacite, prepararea pieilor tabacite şi netabacite prin saramurare, tratare cu var şi spalare intensa, urmatã de expunerea materialului la un pH > 11 pentru mai mult de 3 ore la o temperatura > 80°C şi urmatã de tratament termic la o temperatura > 140°C pentru 30 de minute la > 3,6 bari sau printr-un proces echivalent de producţie aprobat conform legislaţiei naţionale;
3. provenite din unitãţi care realizeazã un program de autocontroale (HACCP);
d) fosfat dicalcic derivat din oase degresate; şi
e) plasma deshidratata şi alte produse sanguine, cu excepţia produselor din sânge de bovine utilizate pentru hrana rumegatoarelor.
──────────────