Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA SANITARA VETERINARA din 15 ianuarie 2003  care stabileste cerintele de sanatate a animalelor si certificarea veterinara pentru importul in Romania de pasari, altele decat pasarile de ferma, si conditiile pentru carantinarea acestora*)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA SANITARA VETERINARA din 15 ianuarie 2003 care stabileste cerintele de sanatate a animalelor si certificarea veterinara pentru importul in Romania de pasari, altele decat pasarile de ferma, si conditiile pentru carantinarea acestora*)

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 152 bis din 10 martie 2003
*) Aprobatã de <>Ordinul nr. 17 din 15 ianuarie 2003 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 152 din 10 martie 2003.

ART. 1
(1) În scopul prezentei norme sanitare veterinare, definiţiile "Normei sanitare veterinare privind diagnosticul, profilaxia, supravegherea şi combaterea influentei aviare" aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 311/2001 , publicat în Monitorul Oficial nr. 628/05.10.2001, se vor aplica pentru influenta aviara - pesta aviara clasica, iar cele ale "Normei sanitare veterinare privind mãsurile de profilaxie, supraveghere şi combatere a bolii de Newcastle" aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 312/2001 , publicat în Monitorul Oficial nr. 628/05.10.2001, pentru boala de Newcastle - pseudopesta aviara.
(2) În sensul prezentei norme sanitare veterinare, se înţelege prin:
a) "facilitate de carantina" - clãdire, în care este efectuatã carantinarea pasarilor importate pe baza principiului "totul plin, totul gol" şi care este separatã, de exploatatiile de pãsãri de ferma şi de exploatatiile altor pãsãri printr-o distanta rezonabila, ţinându-se cont de epidemiologia bolii de Newcastle şi a influentei aviare, referitor la rãspândirea aeropurtata a agenţilor patogeni ai acestor boli;
b) "centru de carantina" - clãdiri ce conţin un numãr de unitãţi individualizate care sunt separate una de cealaltã în mod fizic şi funcţional, fiecare unitate adapostind numai pãsãri din acelaşi transport, cu acelaşi status de sãnãtate reprezentând o unitate epidemiologica; în interiorul fiecãrei unitãţi, carantina pasarilor importate este efectuatã pe baza principiului "totul plin, totul gol", şi care sunt separate de exploatatiile, de pãsãri de ferma şi de exploataţii cu alte pãsãri, printr-o distanta rezonabila, ţinându-se cont de epidemiologia bolii de Newcastle şi a influentei aviare, referitor la rãspândirea aeropurtata a agenţilor patogeni ai acestor boli;
c) "pãsãri" - animale ale speciilor aviare, altele decât cele prevãzute la art. 2, pct. 3 al "Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sãnãtate animala care reglementeazã comerţul României cu statele membre ale Uniunii Europene şi importul din tari terţe de pãsãri şi oua de incubatie" aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 474/2001 , publicat în Monitorul Oficial nr. 199/25.03.2002, excluzând pasarile la care se referã art. 1, alin. (3), cu referire la pasarile de companie ce îşi acompaniaza proprietarii, şi art. 19 ale "Normei sanitare veterinare stabilind condiţiile de sãnãtate a animalelor ce reglementeazã comerţul României cu statele membre ale Uniunii Europene şi importul din ţãrile terţe de animale, material seminal, ovule şi embrioni de la specii ce nu sunt reglementate prin legislaţie specifica norma Balai pentru animale", aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 159/2002 , publicat în Monitorul Oficial nr. 692/20.09.2002, referitoare la pãsãri pentru grãdinile zoologice, circuri, parcuri de distractie şi laboratoare experimentale;
d) "pui de gaina santinela" - pãsãri de ferma ce urmeazã sa fie utilizate ca ajutor de diagnostic în timpul carantinei;
(3) Prezenta norma sanitarã veterinara nu se va aplica pasarilor preluate direct din mediu salbatic, pentru programe de conservare, autorizate de autoritatea veterinara centrala din România.
ART. 2
Autoritatea veterinara centrala a României avizeazã importul de pãsãri, din tari prezentate la anexa nr. 4, doar dacã acestea:
1. îşi au originea în exploataţii ce sunt înregistrate de autoritatea veterinara a tarii exportatoare;
2. sunt însoţite de un certificat de sãnãtate animala, în conformitate cu modelul prevãzut în anexa nr. 1;
3. sunt transportate în custi sau cuibare ce sunt identificate în mod individual cu numãr de identificare ce corespunde cu numãrul de identificare indicat pe certificatul de sãnãtate animala;
4. importatorul furnizeazã informaţii, scrise în limba romana, prin persoana responsabilã pentru centrul sau clãdirea de carantina, ca pasarile sunt acceptate pentru carantina şi sunt transportate la un centru sau, o facilitate de carantina autorizata ce apare pe lista, conform prevederilor art. 2, pct. 5. Aceste informaţii vor indica în mod clar numele, adresa şi numãrul de autorizare al centrului sau facilitatii de carantina şi vor ajunge la postul de inspecţie şi controale veterinare de frontiera prin e-mail sau fax, anterior sosirii transportului, la postul respectiv de inspecţie de la frontiera, sau vor fi prezentate de importator ori agentul sau, înainte ca transportul de pãsãri sa fie admis la import.
5. Autoritatea veterinara centrala a României comunica, lista numerelor de autorizare ale centrelor sau facilitãţilor de carantina, numele şi numãrul - ANIMO al unitãţii veterinare locale responsabile, precum şi schimbãrile de pe lista, statelor membre ale Uniunii Europene şi Comisiei Europene, în conformitate cu prevederile "Normei sanitare veterinare ce stabileşte un model pentru listele de entitãţi autorizate de autoritatea veterinara centrala a României şi regulile ce se aplica transmiterii acestor liste".
ART. 3
(1) Pasarile vor fi transportate direct de la postul de inspecţie şi controale veterinare de frontiera la un centru sau la o facilitate de carantina autorizata, în custi sau cuibare, fãrã a aduce atingere legislaţiei naţionale privind protecţia animalelor în timpul transportului.
(2) Dupã inspecţia sanitarã veterinara a pasarilor, custile, cuibarele sau vehiculul de transport trebuie sa fie sigilate de medicul veterinar oficial de la postul de inspecţie şi controale veterinare de frontiera, astfel încât sa se evite orice posibilitate de înlocuire a conţinutului în timpul transportului pana la centrul sau facilitatea de carantina.
(3) Pasarile trebuie sa fie ţinute în carantina, cel puţin 30 de zile într-un centru sau facilitate de carantina.
(4) Un centru sau o facilitate de carantina pentru pãsãri importate va fi autorizata, de autoritatea veterinara competenta, în conformitate cu condiţiile stabilite de anexa nr. 2. Aceasta autorizare va fi retrasã atunci când nu mai sunt îndeplinite aceste condiţii.
(5) Medicul veterinar oficial va inspecta asigurarea carantinei, cel puţin la începutul şi la sfârşitul carantinei pentru fiecare transport, aceasta incluzând o examinare a înregistrãrilor mortalitatii şi o inspecţie clinica a pasarilor, la fiecare facilitate de carantina sau unitate a centrului de carantina. Medicul veterinar oficial sau un medic veterinar autorizat, va efectua inspecţii mai frecvente, dacã situaţia imbolnavirilor o cere.
ART. 4
(1) Dupã ce pasarile au fost plasate în carantina, vor fi efectuate prelevãri de probe şi testarea pasarilor şi/sau a puilor de gaina santinela, conform prevederilor anexei nr. 3.
(2) Atunci când sunt utilizaţi pui de gaina santinela, aceştia trebuie sa fie folosiţi o singura data, sa fie nevaccinati, sa fi fost estimati sero-negativi pentru boala de Newcastle şi pentru influenta aviara, prin testare cu cel mult 14 zile anterior inceputului carantinei, sa fie în varsta de cel puţin trei sãptãmâni, sa fie plasati în unitatea de carantina înainte de sosirea pasarilor, sa fie prevãzuţi cu inele la picior pentru identificare sau identificati în alt mod nedetasabil şi plasati în unitatea de carantina cat mai aproape de pasarile în cauza, în asa fel încât sa fie asigurat contactul între puii de gaina santinela şi excrementele pasarilor în carantina. Vor fi utilizaţi cel puţin patru pui de gaina santinela în facilitatea de carantina sau în fiecare unitate a centrului de carantina.
(3) Dacã în timpul perioadei de carantina, conform prevederilor art. 3, se suspecteaza ca una sau mai multe pãsãri sunt infectate cu virusul influentei aviare sau al bolii de Newcastle, vor fi prelevate probe pentru examinarea virusologica de la pãsãri din unitatea sau clãdirea suspecta şi vor fi analizate conform procedurilor stabilite de anexa nr. 3, pct. 2.
(4) Dacã în timpul perioadei de carantina, conform prevederilor art. 3, una sau mai multe pãsãri sau pui santinela sunt depistati ca fiind infectati cu virusul influentei aviare sau al bolii de Newcastle, se aplica urmãtoarele:
1. toate pasarile din unitatea sau clãdirea infectata trebuie sa fie omorate şi distruse;
2. unitatea sau clãdirea de carantina infectata trebuie sa fie curatata şi dezinfectata;
3. în cazul centrelor de carantina, dupã cel puţin de 21 de zile de la curãţenia şi dezinfectia finala, vor fi prelevate probe pentru examinarea serologica, de la puii de gaina santinela din alte unitãţi de carantina ale centrului; sau
4. în cazul centrelor de carantina, unde nu sunt utilizaţi pui de gaina santinela, trebuie prelevate probe, pentru examinarea virusologica, de la pãsãri din alte unitãţi de carantina, ale centrului, dupã 7-15 zile de la curatarea şi dezinfectia finala;
5. nici o pasare nu va pãrãsi centrul de carantina, pana când rezultatele prelevarilor de probe descrise la alineatele anterioare nu au fost confirmate ca negative;
6. nici o pasare nu va fi introdusã în unitatea sau clãdirea de carantina infectata, decât dupã 21 de zile dupã curatarea şi dezinfectia finala.
(5) Prin derogare de la prevederile alin. (4), autoritatea veterinara competenta poate decide, dupã depistari pozitive la una sau mai multe pãsãri sau la puii de gaina santinela, ca nu este nevoie ca pasarile sa fie distruse, dacã au trecut cel puţin 30 de zile de la moartea sau insanatosirea clinica a ultimului caz, şi au fost prelevate probe, în conformitate cu anexa nr. 3, pct. 1, lit. B, ce ignora referirea la perioada de timp specificatã, probe care au avut rezultate negative. Pasarile pot fi scoase din carantina numai dupã trecerea termenului de 60 zile de la ultimul semn clinic al bolii de Newcastle. Orice materii sau deşeuri ce pot fi contaminate, precum şi toate deşeurile care s-au acumulat în timpul termenului de 60 zile menţionat anterior trebuie sa fie distruse astfel încât sa se garanteze distrugerea virusului bolii lui Newcastle. Autoritatea veterinara centrala a României va fi informatã de mãsurile luate în fiecare caz.
ART. 5
Dacã în timpul perioadei de carantina, asa cum s-a prevãzut la articolul 3, se suspecteaza sau s-a confirmat ca pasarile psitaciforme sunt infectate cu Chlamydia psittaci, toate pasarile ce aparţin transportului respectiv trebuie sa fie tratate printr-o metoda, autorizata de autoritatea veterinara centrala a României, iar carantina trebuie sa fie prelungitã cel puţin doua luni dupã ultimul caz înregistrat oficial.
ART. 6
La sosirea în carantina psittaciformele trebuie sa fie identificate în mod individual, în conformitate cu cap. 2, B al anexei nr. 2. Aceste numere de identificare trebuie sa fie înregistrate şi pãstrate, în conformitate cu art. 7.
ART. 7
Prevederile privind managementul centrului sau facilitatii de carantina, incluzând colectarea şi procesarea materialelor reziduale şi ţinerea înregistrãrilor, trebuie sa fie în conformitate cu cerinţele cap. 2. lit. A al anexei nr. 2.
ART. 8
Toate costurile ocazionate de aplicarea prezentei norme sanitare veterinare, în perioada de carantina, vor fi suportate de importator.
ART. 9
Pasarile pot fi scoase din carantina numai în baza unei autorizari scrise de la medicul veterinar oficial pentru facilitatea sau centrul de carantina respectiv.
ART. 10
(1) Autoritatea veterinara centrala a României, prin Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, poate adopta documente legislative sau prevederi administrative suplimentare prezentei norme sanitare veterinare pentru a se asigura implementarea şi conformitatea cu prevederile acesteia.
(2) Autoritatea veterinara competenta a României va dispune mãsurile necesare şi va sanctiona, potrivit legii, orice încãlcare a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare.
(3) Atunci când autoritatea veterinara centrala a României adopta cele menţionate la alineatele precedente, trebuie sa facã referire expresã la prezenta norma sanitarã veterinara.
ART. 11
Anexele nr. 1, 2, 3, 4 fac parte integrantã din prezenta norma sanitarã veterinara.

ANEXA 1
-------
la norma sanitarã veterinara
----------------------------

MODEL DE CERTIFICAT DE SĂNĂTATE ANIMALA
pentru pãsãri, altele decât pasarile de ferma destinate pentru expediere cãtre România

Dupã controlul de import efectuat la punctul de inspecţie şi controale veterinare de frontiera, acest lot trebuie sa fie transportat direct la un centru sau o clãdire de carantina autorizat(a).


┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Certificat de sãnãtate │
│numãr de referinta: │
├───────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────┤
│Ţara exportatoare: │Regiunea de origine(*1): │
├───────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤
│AUTORITATEA COMPETENTA (NIVEL CENTRAL):│AUTORITATEA COMPETENTA (NIVEL LOCAL): │
│Minister: │ │
│ │ │
│Serviciu: │ │
│ │ │
├───────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤
│România ca ţara de destinaţie: │Numãr de permis CITES ce însoţeşte │
│ │exportul, dacã s-a solicitat: │
│ │ │
├───────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤
│Expeditor (numele şi adresa completa): │Destinatar (numele şi adresa │
│ │completa): │
├───────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤
│Adresa exploatatiei de origine şi │Importator (dacã diferã fata de ce e │
│numãrul de înregistrare: │mai sus, numele şi adresa completa): │
│ │ │
├───────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤
│Locul de încãrcare: │Mijloace de transport(*2): │
│ │ │
└───────────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────┘


Clãdire de carantina autorizata (numele şi adresa completa) din ţara de destinaţie:

Numãrul de autorizare al centrului sau clãdirii de carantina(*3)

I. Identificare:
Cantitate: (în cuvinte şi cifre)
Numãr de pãsãri:
Numãr de cuibare sau de custi:


┌──────────────────┬──────────────────────┬─────────────────┬──────────────────┐
│ Numãr de │ │ Numãr de │ Specia │
│ identificare │ Identificarea │ pãsãri │ (denumire │
│ pe cuibare │ compartimentului │ (din fiecare │ ştiinţificã) │
│ sau pe custi │ │ specie) │ │
├──────────────────┼──────────────────────┼─────────────────┼──────────────────┤
└──────────────────┴──────────────────────┴─────────────────┴──────────────────┘



II. Informaţii de sãnãtate:
Eu, subsemnatul medicul veterinar oficial, prin prezenta certific ca:
1. pasarile au fost ţinute într-o exploatatie de pe teritoriul tarii exportatoare cel puţin 21 de zile sau de la ecloziune;
2. pasarile trebuie sa provinã dintr-o exploatatie ce nu este sub restrictii din motive de sãnãtate a animalelor, în legatura cu orice boala conform prevederilor pct. 3 la care aceste pãsãri sunt susceptibile;
3. Boala de Newcastle şi influenta aviara la pãsãri de ferma şi la alte pãsãri ţinute în captivitate şi psitacoza la psitaciforme sunt boli notificabile(*4).
4. Nu au fost notificate focare de influenta aviara şi de boala de Newcastle nici în exploatatia de origine şi nici în zona inconjuratoare, pe o raza de 10 km, în ultimele 30 de zile;
5. Numai în cazul pasarilor psitaciforme(*5): nu au fost raportate focare de psitacoza în exploatatia de origine, în ultimele 60 de zile;
6. Pasarile descrise în acest certificat îndeplinesc urmãtoarele cerinţe:
a) au fost examinate în ziua încãrcãrii şi nu au prezentat semne clinice sau suspiciune de vreo boala infectioasa şi sunt apte sa calatoreasca;
b) nu au fost vaccinate impotriva bolii de Newcastle.

III. Informaţii de transport:
Pasarile descrise în acest certificat sunt transportate în cuibare sau custi care:
a) conţin doar pãsãri ce provin de la aceeaşi exploatatie;
b) conţin doar pãsãri ale aceleiaşi specii sau cele care sunt constituite din diferite compartimente, fiecare compartiment conţinând numai pãsãri ale aceleiaşi specii;
c) poarta numele, adresa şi un numãr de înregistrare specific pentru exploatatia de origine şi un numãr de identificare specific pentru cuibar sau cusca;
d) sunt construite în asa fel încât sa:
1. excludã scurgerea de excremente şi sa minimizeze pierderea de pene în timpul transportului;
2. permitã inspecţia vizuala a pasarilor;
3. permitã curatarea şi dezinfectia acestora;
e) sunt utilizate pentru prima data sau au fost la fel ca şi vehiculul în care acestea sunt încãrcate, curatate şi dezinfectate înainte de încãrcare, în concordanta cu instrucţiunile autoritãţii veterinare;
f) în cazul transportului aerian sunt în concordanta cu cele mai recente reguli IATA (Asociaţia de Transport Aerian Internaţional) ce reglementeazã transportul de animale vii;
g) în cazul speciilor CITES listate, pasarile urmeazã sa fie transportate în concordanta cu "liniile directoare pentru transport CITES".

Acest certificat este valabil cinci zile.

Elaborat la ............... la data de .................




┌────────┐
│ştampila│ ...................................
└────────┘ (semnatura medicului veterinar oficial)


IV. Informaţii de sãnãtate suplimentare:
Din partea medicului veterinar prezent la momentul încãrcãrii în mijloacele de transport final (i.e. avion), dacã mijloacele de transport diferã de cele anterioare.
Eu, subsemnatul medic veterinar, prin prezenta certific ca am inspectat pasarile pe data de .............. la .......... (ora) şi nu am descoperit semne clinice sau vreo suspiciune de boala infectioasa şi ca acestea sunt apte sa calatoreasca.
Detalii de zbor: linia aerianã ............. numãrul zborului: ..............
Acest certificat este valabil cinci zile

Elaborat la ................ la data de ........................

┌─────────┐
│Ştampila │ ...................................
│Stamp(*6)│ (semnatura medicului veterinar oficial)(*6)
└─────────┘
...........................................
(numele cu majuscule, calificarile şi titlul)


(*1) Trebuie sa fie completatã doar dacã autorizarea de export cãtre România este restrictionata la anumite regiuni ale tarii terţe în cauza.
(*2) Indicaţi mijloacele de transport şi mãrcile de înregistrare sau numele de înregistrare, dupã caz.
(*3) Dacã e cunoscut.
(a) Un certificat separat trebuie sa fie emis pentru fiecare transport de pãsãri.
(b) Originalul certificatului trebuie sa însoţeascã transportul pana când acesta ajunge la postul de inspecţie şi controale de la frontiera.
(c) Trebuie sa fie completat în ziua încãrcãrii şi toate limitele de timp la care s-a referit trebuie sa fie corelate cu acea data.
(*4) Aplicabilã doar în caz de pãsãri psitaciforme.
(*5) Stergeti dacã nu este aplicabil.
(*6) Ştampila şi semnatura trebuie sa fie de culoare diferita de cea a tipariturii.

ANEXA 2
-------
la norma sanitarã veterinara
----------------------------

CONDIŢII MINIME PENTRU AUTORIZAREA CENTRELOR ŞI
CLĂDIRILOR DE CARANTINA PENTRU PĂSĂRI

CAP. 1
Construcţia şi echiparea centrului sau clãdirii de carantina

1. Centrul sau clãdirea de carantina trebuie sa fie o clãdire separatã ce este separatã de exploataţii de pãsãri de ferma şi de alte exploataţii de pãsãri printr-o distanta rezonabila, ţinând cont de epidemiologia bolii de Newcastle şi a influentei aviare, referitor la rãspândirea aeropurtata a agenţilor patogeni ai acestor boli. Uşile de intrare/ieşire trebuie sa se poatã închide, cu semne ce indica: "CARANTINA - Nu se admit persoane neautorizate".
2. Fiecare unitate de carantina trebuie sa ocupe un anumit spaţiu separat.
3. Centrul sau clãdirea de carantina trebuie sa asigure protecţia fata de pãsãri, muste şi viermi şi sa fie etanse, astfel încât sa permitã fumigatia.
4. Clãdirea sau fiecare unitate de carantina trebuie sa fie echipata cu facilitãţi pentru spalarea mainilor.
5. Uşile de intrare şi de ieşire cãtre clãdire şi cãtre fiecare unitate de carantina trebuie sa fie sisteme cu usa dubla.
6. Bariere de igienizare trebuie sa fie instalate la toate intrãrile/ieşirile din clãdire şi din diferite unitãţi.
7. Toate echipamentele trebuie sa fie confectionate în asa fel încât sa poatã fi curatate şi dezinfectate.
8. Magazia de furaje trebuie sa asigure protecţie fata de pãsãri şi rozatoare şi insecte.
9. Trebuie sa fie disponibil un container, care sa asigure protecţie fata de pãsãri şi rozatoare, pentru a se depozita gunoiul.
10. În caz de necesitate, trebuie sa fie disponibil un frigider şi/sau congelator pentru pãstrarea carcaselor pasarilor.

CAP. 2

A. Prevederi privind managementul

1. Centrele sau clãdirile de carantina trebuie:
a) sa aibã un sistem de control eficient, astfel încât sa asigure supravegherea adecvatã a animalelor,
b) sa fie sub controlul şi responsabilitatea unui medic veterinar oficial,
c) sa fie curatate şi dezinfectate în concordanta cu un program autorizat de autoritatea veterinara, dupã care va exista o perioada corespunzãtoare de "odihna". Dezinfectantele utilizate trebuie sa fie autorizate pentru acest scop de autoritatea competenta.
2. Trebuie sa fie aplicat principiul "totul plin, totul gol" pentru fiecare clãdire sau unitate de carantina.
3. Trebuie sa fie luate precautii pentru a se preveni contaminarea incrucisata între activitãţile de transport ce intra şi ies din aceasta.
4. Nici o persoana neautorizata nu poate intra în clãdirea de carantina.
5. Persoanele care intra în clãdirea de carantina trebuie sa poarte îmbrãcãminte protectoare, incluzând şi incaltaminte adecvatã acestui scop.
6. Vor fi evitate orice contacte ale personalului ce ar putea cauza contaminare între unitãţi.
7. Trebuie sa fie disponibil echipament corespunzãtor pentru curatare şi dezinfecţie.
8. Curatarea şi dezinfectia custilor sau cuibarelor utilizate pentru transport trebuie sa fie efectuate la centru sau clãdirea de carantina, cu excepţia cazului când acestea sunt distruse. Dacã sunt refolosite, acestea trebuie sa fie confectionate dintr-un material ce permite o curatare şi dezinfecţie eficienta. Custile şi cuibarele trebuie sa fie distruse în asa fel încât sa se evite rãspândirea agenţilor bolii.
9. Gunoaiele şi resturile trebuie sa fie colectate în mod regulat, depozitate într-un container de gunoi şi tratate în asa fel încât sa se evite rãspândirea agenţilor cauzali ai bolii.
10. Carcasele de pãsãri moarte trebuie sa fie examinate la un laborator oficial, desemnat de autoritatea veterinara competenta.
11. Analizele şi tratamentele necesare trebuie sa fie efectuate sub coordonarea şi în baza controlului medicului veterinar oficial.
12. Medicul veterinar oficial trebuie sa fie informat de orice imbolnavire sau moarte a pasarilor şi/sau a puilor de gaina santinela în timpul perioadei de carantina.
13. Persoana responsabilã de clãdirea sau de centrul trebuie sa ţinã o înregistrare a:
a) datei, numãrului şi a speciilor de pãsãri ce intra şi ies cu fiecare transport;
b) copiilor certificatelor de sãnãtate şi de trecere a frontierei ce însoţesc pasarile importate;
c) numerelor de identificare individualã a pasarilor psitaciforme;
d) oricãrei observaţii semnificative: cazuri de imbolnavire şi numãrul de pãsãri moarte zilnic;
e) datelor şi rezultatelor testarii: tipul şi datele tratament;
f) persoanelor ce intra în centrul de carantina.
14. Aceasta înregistrare trebuie sa fie ţinuta pentru cel puţin un an de zile.

B. Identificarea pasarilor psitaciforme

1. Identificarea individualã a pasarilor psitaciforme trebuie efectuatã la sosirea în carantina prin intermediul unui inel de picior sau al unui microcip.
2. Inelul de picior va fi atasat în asa fel încât sa nu poatã fi înlocuit, iar diametrul sau va fi adecvat pentru fiecare specie.
3. Inelul de picior sau microcipul va purta cel puţin urmãtoarele informaţii:
a) codul ISO al statului ce executa identificarea;
b) un numãr de serie unic.
4. Un cititor corespunzãtor de microcip trebuie sa fie disponibil la centrul sau clãdirea de carantina, dacã identificarea prin microcipuri este utilizata.
5. Vor fi înregistrate detaliile tipului de microcip şi ale cititorului.

ANEXA 3
-------
la norma sanitarã veterinara
----------------------------

PROCEDURI DE EXAMINARE, PRELEVARE DE PROBE ŞI TESTARE PENTRU
BOALA DE NEWCASTLE ŞI INFLUENTA AVIARA

1. În timpul carantinei fie sunt utilizaţi pui santinela ori dacã nu sunt utilizaţi pui santinela, pasarile importate trebuie sa fie supuse urmãtoarelor proceduri:
A. Cu utilizare de pui de santinela:
1. trebuie sa fie prelevate de la toţi puii santinela probele de sânge pentru examinare serologica dupã 21 de zile dupã ce pasarile importate au intrat în carantina şi cu cel puţin trei zile înaintea sfarsitului perioadei de carantina;
2. dacã puii santinela prezintã rezultate serologice pozitive sau neconcludente, pasarile importate trebuie sa fie supuse examinãrii virusologice. În acest sens, trebuie sa fie prelevate tampoanele cloacale (sau din fecale) de la toate pasarile, dacã transportul este mai mic de 60 de pãsãri sau de la 60 de pãsãri în cazul transporturilor mai mari.
B. Fãrã utilizarea puilor santinela:
Pasarile importate trebuie sa fie examinate virusologic (testarea serologica nu este corespunzãtoare). Trebuie sa fie prelevate tampoanele cloacale (sau din fecale) de la toate pasarile, dacã transportul este mai mic de 60 de pãsãri sau de la 60 de pãsãri în cazul transporturilor mai mari în timpul primelor 7-15 zile ale perioadei de carantina.

2. Suplimentar fata de testarea stabilitã la pct. 1A sau B, trebuie sa fie prelevate urmãtoarele probe pentru examinarea virusologica:
1. tampoane cloacale (sau din fecale) şi tampoane traheale (dacã e posibil) de la pãsãri bolnave clinic sau de la pui de gaina santinela;
2. conţinut intestinal, creier, trahee, pulmoni, ficat, splina, rinichi şi alte organe afectate în mod evident, de la fiecare pasare moarta, în cel mai scurt timp de la:
a) puii santinela morţi, toate pasarile moarte în momentul sosirii precum şi de la cele ce mor în timpul carantinei, sau
b) cel puţin 10% din pasarile moarte, în cazul unei mortalitati ridicate, în cazul transporturilor mari de pãsãri de dimensiuni mici.
3. Toate testarile virusologice şi serologice privind probele prelevate în timpul carantinei trebuie sa fie efectuate de un laborator oficial, desemnat de autoritatea veterinara competenta, utilizând proceduri de diagnostic în concordanta cu anexa nr. 3 a "Normei sanitare veterinare privind mãsurile de profilaxie, supraveghere şi combatere a bolii de Newcastle (pseudopesta aviara)" şi cu anexa nr. 3 a "Normei sanitare veterinare privind diagnosticul, profilaxia, supravegherea şi combaterea influentei aviare (pesta aviara clasica)". Pentru examinarea virusologica este permisã comasarea de probe, pana la maxim cinci probe, de la pãsãri individuale. Materiile fecale trebuie sa fie comasate separat de probele de organe şi probe de tesut.
4. Izolatele de virus trebuie trimise la laboratorul naţional de referinta.

ANEXA 4
-------
la norma sanitarã veterinara
----------------------------


LISTA ŢĂRILOR TERŢE CE POT UTILIZA CERTIFICATUL DE SĂNĂTATE
ANIMALA DIN ANEXA A

Ţãrile membre ale Oficiului Internaţional de Epizootii O.I.E. care sunt menţionate prin Buletinul O.I.E.

-----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016