Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA SANITARA VETERINARA din 15 ianuarie 2002  cu privire la masurile de control suplimentare pentru implementarea Normei sanitare veterinare cu privire la unele masuri de protectie in ceea ce priveste encefalopatiile spongiforme transmisibile si furajarea animalelor cu proteina animala    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA SANITARA VETERINARA din 15 ianuarie 2002 cu privire la masurile de control suplimentare pentru implementarea Normei sanitare veterinare cu privire la unele masuri de protectie in ceea ce priveste encefalopatiile spongiforme transmisibile si furajarea animalelor cu proteina animala

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 220 din 2 aprilie 2002

ART. 1
(1) Autoritatea sanitarã veterinara centrala a României autorizeaza furajarea cu fãina de peste a animalelor de ferma, altele decât rumegatoarele, la care se face referire la art. 2 alin. (1) din Norma sanitarã veterinara cu privire la unele mãsuri de protecţie în ceea ce priveşte encefalopatiile spongiforme transmisibile şi furajarea animalelor cu proteina animala, aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 21/2002 , numai în conformitate cu condiţiile stabilite în anexa nr. 1 care face parte integrantã din prezenta norma sanitarã veterinara.
(2) Autoritatea sanitarã veterinara centrala a României autorizeaza furajarea cu fosfat dicalcic a animalelor de ferma, altele decât rumegatoarele, la care se face referire la art. 2 alin. (1) din Norma sanitarã veterinara cu privire la unele mãsuri de protecţie în ceea ce priveşte encefalopatiile spongiforme transmisibile şi furajarea animalelor cu proteina animala, numai în conformitate cu condiţiile stabilite în anexa nr. 2 care face parte integrantã din prezenta norma sanitarã veterinara.
(3) Autoritatea sanitarã veterinara centrala a României autorizeaza furajarea cu proteine hidrolizate a animalelor de ferma, altele decât rumegatoarele, la care se face referire la art. 2 alin. (1) din Norma sanitarã veterinara cu privire la unele mãsuri de protecţie în ceea ce priveşte encefalopatiile spongiforme transmisibile şi furajarea animalelor cu proteina animala, numai în conformitate cu condiţiile stabilite în anexa nr. 3 care face parte integrantã din prezenta norma sanitarã veterinara.
(4) Autoritatea sanitarã veterinara centrala a României se va asigura ca în scopul comercializãrii fosfatul dicalcic şi proteinele hidrolizate sunt însoţite de un certificat de sãnãtate oficial, conform modelului nr. 1 cuprins în anexa nr. 4 care face parte integrantã din prezenta norma sanitrara veterinara.
(5) Autoritatea sanitarã veterinara centrala a României va prezenta statelor membre şi Comisiei Europene lista cuprinzând unitãţile de prelucrare aprobate care produc fãina de peste, fosfat dicalcic şi proteine hidrolizate, care funcţioneazã în conformitate cu condiţiile stabilite de prezenta norma sanitarã veterinara, în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a acesteia. Orice modificare a acestei liste va fi notificatã imediat statelor membre ale Uniunii Europene şi Comisiei.
ART. 2
(1) Autoritatea sanitarã veterinara centrala a României se asigura ca furajele destinate animalelor, altele decât animalele de ferma la care se face referire la art. 2 alin. (1) din Norma sanitarã veterinara cu privire la unele mãsuri de protecţie în ceea ce priveşte encefalopatiile spongiforme transmisibile şi furajarea animalelor cu proteina animala, inclusiv hrana pentru animalele de companie, şi care conţin proteine animale procesate, astfel cum sunt definite de prezenta norma sanitarã veterinara, nu sunt produse în unitãţi care fabrica furaje pentru animalele de ferma.
(2) Totuşi, atunci când aceste furaje sunt produse fãrã alte proteine animale procesate decât fãina de peste, fosfatul dicalcic şi proteinele hidrolizate, ele pot fi produse în unitãţi care fabrica furaje pentru animalele de ferma, altele decât rumegatoarele, în conformitate cu pct. 6 din anexa nr. 1, pct. 3 din anexa nr. 2 şi pct. 2 din anexa nr. 3, dupã caz.
ART. 3
(1) România poate trimite statelor membre ale Uniunii Europene proteine animale procesate, astfel cum sunt definite de Norma sanitarã veterinara cu privire la unele mãsuri de protecţie în ceea ce priveşte encefalopatiile spongiforme transmisibile şi furajarea animalelor cu proteina animala, cu condiţia ca acestea sa fie destinate scopurilor care nu sunt interzise de art. 3 alin. (1) lit. a) din respectiva norma sanitarã veterinara şi numai dacã sunt îndeplinite urmãtoarele condiţii suplimentare:
a) statul membru de destinaţie trebuie sa fi autorizat primirea proteinelor animale procesate;
b) proteinele animale procesate trebuie sa fie însoţite de certificatul de sãnãtate oficial, conform modelului nr. 2 cuprins în anexa nr. 5 care face parte integrantã din prezenta norma sanitarã veterinara;
c) proteinele animale procesate trebuie sa fie transportate în containere sau vehicule sigilate, acoperite în asa fel încât sa se previnã pierderile, şi expediate direct cãtre unitatea de producere a hranei pentru animalele de companie sau a furajelor;
d) România trebuie sa informeze prin intermediul sistemului ANIMO autoritatea sanitarã veterinara competenta de la locul de destinaţie a fiecãrui lot de produse expediat. Mesajul ANIMO trebuie sa conţinã cuvintele "a nu se folosi pentru furajele destinate animalelor care sunt ţinute, ingrasate sau crescute pentru obţinerea alimentelor";
e) statele membre de destinaţie trebuie sa informeze autoritatea sanitarã veterinara competenta de la locul de origine despre sosirea fiecãrui lot de produse, prin intermediul sistemului ANIMO. Dacã aceasta informaţie nu este furnizatã, România va întreprinde imediat acţiunile corespunzãtoare;
f) statele membre de destinaţie trebuie sa se asigure ca unitãţile desemnate de pe teritoriul lor folosesc lotul de produse numai în scopurile autorizate.
(2) România poate exporta în ţãrile terţe proteine animale procesate, astfel cum sunt definite de Norma sanitarã veterinara cu privire la unele mãsuri de protecţie în ceea ce priveşte encefalopatiile spongiforme transmisibile şi furajarea animalelor cu proteina animala, cu condiţia ca ele sa fie destinate utilizarilor care nu sunt interzise de art. 3 alin. (1) lit. a) din respectiva norma sanitarã veterinara şi numai dacã sunt îndeplinite urmãtoarele condiţii:
a) înainte de export a fost încheiat un acord bilateral cu ţara terta, care include o declaraţie a tarii terţe de respectare a utilizãrii finale şi de a nu exporta proteina animala procesata decât dacã este incorporata într-un produs destinat utilizarilor care nu sunt interzise de art. 3 alin. (1) lit. a) din Norma sanitarã veterinara cu privire la unele mãsuri de protecţie în ceea ce priveşte encefalopatiile spongiforme transmisibile şi furajarea animalelor cu proteina animala;
b) proteinele animale procesate vor fi însoţite de certificatul de sãnãtate oficial, conform modelului nr. 2 cuprins în anexa nr. 5.
România informeazã Comisia Europeanã despre toate termenele şi condiţiile convenite cu ţara terta în cauza.
(3) România se va asigura ca proteinele animale procesate, astfel cum sunt definite de Norma sanitarã veterinara cu privire la unele mãsuri de protecţie în ceea ce priveşte encefalopatiile spongiforme transmisibile şi furajarea animalelor cu proteina animala, destinate utilizarilor care nu sunt interzise prin art. 3 alin. (1) lit. a) din respectiva norma sanitarã veterinara, vor fi tratate în conformitate cu condiţiile stabilite la art. 8 din Norma sanitarã veterinara privind inspecţia şi controalele veterinare de frontiera pentru produsele animaliere, produsele de origine animala, alte materii şi produse care pot influenta sãnãtatea publica sau sãnãtatea animalelor, provenite din tari terţe şi care sunt introduse în România.
(4) Autoritatea sanitarã veterinara centrala a României efectueazã controalele documentare şi testele pentru materiile prime pentru furaje şi nutreturile combinate pe tot lantul de producţie şi distribuţie, în vederea asigurãrii respectãrii prevederilor prezentei norme sanitare veterinare şi ale Normei sanitare veterinare cu privire la unele mãsuri de protecţie în ceea ce priveşte encefalopatiile spongiforme transmisibile şi furajarea animalelor cu proteina animala. Aceste controale şi teste vor fi efectuate, printre altele, în fermele în care rumegatoarele sunt crescute împreunã cu alte specii de animale. România va informa Comisia Europeanã despre rezultatele acestor controale documentare şi teste înainte de data de 31 mai 2002.
(5) Mãsurile de control suplimentare stabilite la alin. (1), (2) şi (3) nu se vor aplica:
a) hranei pentru animalele de companie la care se face referire în legislaţia comunitara specifica ce stabileşte cerinţele de sãnãtate animala şi de sãnãtate publica ce guverneazã comerţul şi importul în Comunitate de produse care nu sunt supuse cerinţelor menţionate, prevãzute de reguli comunitare specifice; şi
b) produselor exceptate de art. 2 alin. (2) din Norma sanitarã veterinara cu privire la unele mãsuri de protecţie în ceea ce priveşte encefalopatiile spongiforme transmisibile şi furajarea animalelor cu proteina animala, cu condiţia ca ele sa îndeplineascã, dupã caz, condiţiile stabilite în anexele nr. 1, 2 şi 3.
(6) Mãsurile suplimentare de control stabilite la alin. (1) nu se vor aplica proteinelor animale procesate la care se face referire la art. 4 din Norma sanitarã veterinara cu privire la unele mãsuri de protecţie în ceea ce priveşte comerţul cu anumite tipuri de deşeuri animale provenite de la mamifere.
ART. 4
- Art. 2 din Norma sanitarã veterinara cu privire la unele mãsuri de protecţie în ceea ce priveşte comerţul cu anumite tipuri de deşeuri animale provenite de la mamifere nu se va aplica loturilor de proteine animale procesate care sunt însoţite de certificatul de sãnãtate oficial la care se face referire la art. 3 alin. (1) lit. b).
ART. 5
(1) Autoritatea sanitarã veterinara centrala a României poate adopta acte legislative sau prevederi administrative suplimentare prezentei norme sanitare veterinare, pentru a se asigura implementarea şi conformitatea cu prevederile acesteia.
(2) Autoritatea sanitarã veterinara centrala a României va lua mãsurile administrative sau penale necesare pentru a pedepsi orice încãlcare a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare.
(3) Autoritatea sanitarã veterinara centrala a României poate modifica, completa sau abroga, total ori parţial, prevederile prezentei norme sanitare veterinare.
(4) Atunci când autoritatea sanitarã veterinara centrala a României adopta prevederile menţionate mai sus, trebuie sa facã o referire expresã la prezenta norma sanitarã veterinara.

ANEXA 1


────────
la norma sanitarã veterinara
────────────────────────────

CONDIŢII
privind utilizarea fainii de peste în furajarea animalelor de ferma, cu excepţia rumegatoarelor

1. Fãina de peste va fi produsã în unitãţi de prelucrare destinate numai producerii de fãina de peste, care sunt aprobate în acest scop de autoritatea sanitarã veterinara competenta conform legislaţiei comunitare specifice prin care se stabilesc regulile veterinare pentru eliminarea şi prelucrarea deşeurilor animale, pentru punerea lor pe piata şi pentru prevenirea agenţilor patogeni în furajele provenite de la mamifere sau pe baza de peste.
2. Înainte de a fi eliberate pentru libera circulaţie pe teritoriul României fiecare lot de fãina de peste importat va fi analizat conform legislaţiei comunitare specifice de stabilire a liniilor directoare pentru identificarea şi estimarea microscopica a constituentilor de origine animala în vederea controlului oficial al furajelor.
3. Fãina de peste va fi transportatã direct din unitatea de prelucrare cãtre unitãţile de producere a furajelor cu vehicule care nu transporta în acelaşi timp alte materii prime pentru furaje. Dacã vehiculul va fi utilizat ulterior pentru transportul altor produse, acesta va fi curatat şi inspectat cu atentie înainte şi dupã transportul fainii de peste.
4. Fãina de peste va fi transportatã direct de la postul de inspecţie de frontiera cãtre unitatea de producere a furajelor, conform condiţiilor stabilite de legislaţia comunitara specifica prin care se stabilesc principiile ce guverneazã organizarea controalelor veterinare ale produselor care intra în Comunitate din ţãrile terţe cu vehicule care nu transporta în acelaşi timp alte materii prime pentru furaje. Dacã vehiculul va fi utilizat ulterior pentru transportul altor produse, acesta va fi curatat şi inspectat cu atentie înainte şi dupã transportul fainii de peste.
5. Prin derogare de la pct. 3 şi 4, poate fi permisã depozitarea temporarã a fainii de peste numai dacã se efectueazã în depozite specializate care sunt autorizate în acest scop de autoritatea sanitarã veterinara competenta.
6. Furajele care conţin fãina de peste pot fi produse numai în unitãţi de fabricare a furajelor care nu produc furaje pentru rumegatoare şi care sunt autorizate în acest scop de autoritatea sanitarã veterinara competenta. Prin derogare de la aceasta prevedere, producerea furajelor pentru rumegatoare în unitãţile care produc, de asemenea, furaje ce conţin fãina de peste pentru alte specii de animale poate fi permisã de autoritatea sanitarã veterinara competenta, cu condiţia ca:
a) transportul şi depozitarea materiilor prime pentru furaje destinate rumegatoarelor sa fie complet separate de materiile prime interzise pentru furajarea rumegatoarelor;
b) instalaţiile de depozitare, transport, fabricare şi condiţionare a furajelor combinate destinate rumegatoarelor sa fie complet separate;
c) sa se punã la dispoziţie autoritãţii sanitare veterinare competente evidente detaliate ale cumpãrãrii şi utilizãrii fainii de peste şi ale vânzãrilor de furaje ce conţin fãina de peste; şi
d) sa se efectueze teste de rutina pentru furajele destinate rumegatoarelor, pentru a se asigura ca nu sunt prezente proteinele animale procesate interzise, astfel cum sunt definite la art. 1 din Norma sanitarã veterinara cu privire la unele mãsuri de protecţie în ceea ce priveşte encefalopatiile spongiforme transmisibile şi furajarea animalelor cu proteina animala.
7. Etichetarea furajelor ce conţin fãina de peste va indica clar menţiunea "Conţine fãina de peste - nu poate fi folosit pentru furajarea rumegatoarelor".
8. Furajele în vrac care conţin fãina de peste vor fi transportate cu vehicule care sa nu transporte în acelaşi timp furaje pentru rumegatoare. Dacã vehiculul va fi utilizat ulterior pentru transportul altor produse, acesta va fi curatat şi inspectat cu atentie înainte şi dupã transportul furajelor în vrac care conţin fãina de peste.
9. Folosirea şi depozitarea furajelor, altele decât hrana pentru animalele de companie la care se face referire în legislaţia comunitara specifica prin care se stabilesc cerinţele de sãnãtate animala şi de sãnãtate publica ce guverneazã comerţul şi importul în Comunitate de produse care nu sunt supuse cerinţelor menţionate, prevãzute de reguli comunitare specifice, ce conţin fãina de peste, vor fi interzise în fermele în care rumegatoarele sunt ţinute, ingrasate sau crescute pentru obţinerea de alimente.
10. Prin derogare de la aceasta prevedere, autoritatea sanitarã veterinara competenta poate permite folosirea şi depozitarea furajelor ce conţin fãina de peste în fermele în care sunt ţinute rumegatoarele, în urma constatãrii faptului ca sunt aplicate în ferma mãsuri pentru prevenirea utilizãrii furajelor ce conţin fãina de peste în furajarea rumegatoarelor.

ANEXA 2
────────
la norma sanitarã veterinara
────────────────────────────

CONDIŢII
privind utilizarea fosfatului dicalcic în furajarea animalelor, cu excepţia rumegatoarelor

1. Fosfatul dicalcic va fi produs în unitãţi de prelucrare aprobate de autoritatea sanitarã veterinara competenta conform legislaţiei comunitare specifice care stabileşte regulile veterinare pentru eliminarea şi prelucrarea deşeurilor animale, pentru punerea lor pe piata şi pentru prevenirea agenţilor patogeni în furajele provenite de la mamifere sau pe baza de peste.
2. Fosfatul dicalcic obţinut din oase degresate trebuie:
a) sa provinã din oase declarate proprii pentru consum uman dupã inspecţia ante- şi post-mortem;
b) sa fie produs printr-un proces care sa garanteze ca tot materialul osos este macinat fin, degresat cu apa calda şi tratat cu acid clorhidric diluat (cu o concentraţie minima de 4% şi un pH<1,5) pentru o perioada de cel puţin doua zile, urmatã de tratarea soluţiei de acid fosforic cu var, pentru obţinerea unui precipitat de fosfat dicalcic cu un pH cuprins între 4 şi 7, care este în final uscat cu aer la o temperatura de intrare de 65°C pana la 325°C şi o temperatura de ieşire de 30°C pana la 65°C sau printr-un proces echivalent aprobat conform procedurii prevãzute de legislaţia comunitara specifica cu privire la controalele veterinare în comerţul intracomunitar în vederea realizãrii pieţei interne.
3. Furajele care conţin fosfat dicalcic obţinut din oase degresate pot fi produse numai în unitãţi de fabricare a furajelor care nu produc furaje pentru rumegatoare şi care sunt autorizate în acest scop de autoritatea sanitarã veterinara competenta. Prin derogare de la aceasta prevedere, poate fi permisã de cãtre autoritatea sanitarã veterinara competenta producerea de furaje pentru rumegatoare în unitãţile care produc, de asemenea, furaje pentru alte specii de animale, ce conţin fosfat dicalcic obţinut din oase degresate, cu condiţia ca:
a) transportul şi depozitarea materiilor prime pentru furajele destinate rumegatoarelor sa fie complet separate de materiile prime interzise în furajarea rumegatoarelor;
b) instalaţiile de depozitare, transport, fabricare şi ambalare a furajelor combinate destinate rumegatoarelor sa fie complet separate;
c) sa se punã la dispoziţie autoritãţii sanitare veterinare competente evidente detaliate ale cumpãrãrii şi utilizãrii fosfatului dicalcic obţinut din oase degresate şi ale vânzãrilor de furaje ce conţin fosfat dicalcic obţinut din oase degresate; şi
d) sa se efectueze teste de rutina pentru furajele destinate rumegatoarelor, pentru a se asigura ca nu sunt prezente proteinele animale procesate interzise, astfel cum sunt definite la art. 1 din Norma sanitarã veterinara cu privire la unele mãsuri de protecţie în ceea ce priveşte encefalopatiile spongiforme transmisibile şi furajarea animalelor cu proteina animala.
4. Etichetarea furajelor ce conţin fosfat dicalcic obţinut din oase degresate va indica clar menţiunea "Conţine fosfat dicalcic obţinut din oase degresate - nu poate fi folosit pentru furajarea rumegatoarelor".
5. Furajele în vrac care conţin fosfat dicalcic obţinut din oase degresate vor fi transportate cu vehicule care sa nu transporte în acelaşi timp furaje pentru rumegatoare. Dacã vehiculul va fi utilizat ulterior pentru transportul altor produse, acesta va fi curatat şi inspectat cu atentie înainte şi dupã transportul furajelor în vrac care conţin fosfat dicalcic obţinut din oase degresate.
6. Folosirea şi depozitarea furajelor, altele decât hrana pentru animalele de companie la care se face referire în legislaţia comunitara specifica prin care se stabilesc cerinţele de sãnãtate animala şi de sãnãtate publica ce guverneazã comerţul şi importul în Comunitate de produse care nu sunt supuse cerinţelor menţionate, prevãzute de reguli comunitare specifice, ce conţin fosfat dicalcic obţinut din oase degresate, vor fi interzise în fermele în care rumegatoarele sunt ţinute, ingrasate sau crescute pentru obţinerea de alimente.
7. Prin derogare de la aceasta prevedere, autoritatea sanitarã veterinara competenta poate permite folosirea şi depozitarea furajelor ce conţin fosfat dicalcic obţinut din oase degresate în fermele în care sunt ţinute rumegatoarele, în urma constatãrii faptului ca în ferma sunt aplicate mãsuri pentru prevenirea utilizãrii furajelor ce conţin fosfat dicalcic obţinut din oase degresate în furajarea rumegatoarelor.

ANEXA 3
────────
la norma sanitarã veterinara
────────────────────────────

CONDIŢII
privind utilizarea proteinelor hidrolizate în furajarea animalelor, cu excepţia rumegatoarelor

1. Proteinele hidrolizate obţinute din peste, pene şi piei netabacite şi tabacite trebuie:
a) sa fie produse într-o unitate de prelucrare specializatã în producerea de produse hidrolizate care sunt aprobate în acest scop de cãtre autoritatea sanitarã veterinara competenta conform legislaţiei comunitare specifice prin care se stabilesc regulile veterinare pentru eliminarea şi prelucrarea deşeurilor animale, pentru punerea lor pe piata şi pentru prevenirea agenţilor patogeni în furajele provenite de la mamifere sau pe baza de peste;
b) sa fie supuse unei recoltari de probe dupã prelucrare şi sa se constate ca au o greutate moleculara sub 10.000 daltoni.
În plus, proteinele hidrolizate obţinute din piei netabacite şi tabacite trebuie:
c) sa fie obţinute din piei netabacite şi tabacite provenite de la animale care au fost sacrificate într-un abator şi ale cãror carcase sunt declarate proprii pentru consum uman dupã inspecţia ante- şi post-mortem;
d) sa fie obţinute printr-un proces de producţie care cuprinde mãsuri corespunzãtoare pentru a reduce contaminarea pieilor netabacite şi tabacite, pregãtirea materiilor prime prin saramurare, tratare cu var şi spalare intensiva urmatã de o expunere a materialului la un pH>11 pentru mai mult de 3 ore, la o temperatura mai mare de 80°C, şi urmatã de un tratament termic la o temperatura mai mare de 140°C pentru 30 de minute, la o presiune mai mare de 3,6 bari, sau sa fie obţinute printr-un proces de producţie echivalent, aprobat conform procedurii prevãzute de legislaţia comunitara specifica cu privire la controalele veterinare în comerţul intracomunitar în vederea realizãrii pieţei interne.
2. Furajele care conţin proteine hidrolizate pot fi produse numai în unitãţi de fabricare a furajelor care nu produc furaje pentru rumegatoare şi care sunt autorizate în acest scop de cãtre autoritatea sanitarã veterinara competenta.
Prin derogare de la aceasta prevedere, poate fi permisã de cãtre autoritatea sanitarã veterinara competenta producerea de furaje pentru rumegatoare în unitãţile care produc, de asemenea, furaje pentru alte specii de animale, ce conţin proteine hidrolizate, cu condiţia ca:
a) transportul şi depozitarea materiilor prime pentru furajele destinate rumegatoarelor sa fie complet separate de materiile prime interzise în furajarea rumegatoarelor;
b) instalaţiile de depozitare, transport, fabricare şi ambalare a furajelor combinate destinate rumegatoarelor sa fie complet separate;
c) sa se punã la dispoziţie autoritãţii sanitare veterinare competente evidente detaliate ale cumpãrãrii şi utilizãrii proteinelor hidrolizate şi ale vânzãrilor de furaje ce conţin proteine hidrolizate; şi
d) sa se efectueze teste de rutina pentru furajele destinate rumegatoarelor, pentru a se asigura ca nu sunt prezente proteinele animale procesate interzise, astfel cum sunt definite la art. 1 din Norma sanitarã veterinara cu privire la unele mãsuri de protecţie în ceea ce priveşte encefalopatiile spongiforme transmisibile şi furajarea animalelor cu proteina animala.
3. Etichetarea furajelor ce conţin proteine hidrolizate va indica clar menţiunea "Conţine proteine hidrolizate - nu poate fi folosit pentru furajarea rumegatoarelor".
4. Furajele în vrac care conţin proteine hidrolizate vor fi transportate cu vehicule care sa nu transporte în acelaşi timp furaje pentru rumegatoare. Dacã vehiculul va fi utilizat ulterior pentru transportul altor produse, acesta va fi curatat şi inspectat cu atentie înainte şi dupã transportul furajelor în vrac de proteine hidrolizate.
5. Folosirea şi depozitarea furajelor, altele decât hrana pentru animalele de companie la care se face referire în legislaţia comunitara specifica prin care se stabilesc cerinţele de sãnãtate animala şi de sãnãtate publica ce guverneazã comerţul şi importul în Comunitate de produse care nu sunt supuse cerinţelor menţionate, prevãzute de reguli comunitare specifice, ce conţin proteine hidrolizate, vor fi interzise în fermele în care rumegatoarele sunt ţinute, ingrasate sau crescute pentru obţinerea de alimente.
6. Prin derogare de la aceasta prevedere, autoritatea sanitarã veterinara competenta poate permite folosirea şi depozitarea furajelor ce conţin proteine hidrolizate în fermele în care sunt ţinute rumegatoarele, în urma constatãrii faptului ca în ferma sunt aplicate mãsuri pentru prevenirea utilizãrii furajelor ce conţin proteine hidrolizate în furajarea rumegatoarelor.

ANEXA 4
────────
la norma sanitarã veterinara
────────────────────────────

MODELUL Nr. 1

CERTIFICAT DE SĂNĂTATE
pentru proteinele hidrolizate/fosfatul dicalcic obţinut din oase degresate*1), destinate schimbului intracomunitar

Numãrul de referinta al prezentului certificat de sãnãtate ...............
Statul membru de destinaţie ..............................................
Statul membru de origine .................................................
Ministerul responsabil ...................................................
Departamentul de certificare .............................................
I. Identificarea lotului
Proteine hidrolizate provenite de la/fosfat dicalcic obţinut din oase degresate provenite de la*1) .........../(specia) ............................
Natura ambalajului .......................................................
Numãrul de ambalaje ......................................................

────────────
*1) Se va şterge dupã caz.

Greutatea neta .........................................................
Numãrul de referinta de producţie a lotului ............................
II. Originea lotului
Adresa şi numãrul de autorizare ale unitãţii de prelucrare .............
III. Destinaţia lotului
Proteinele hidrolizate/fosfatul dicalcic obţinut din oase degresate*1) sunt expediate de la ............/(locul de încãrcare)...........................
cãtre ........./(ţara şi locul de destinaţie) ..........................
cu urmãtorul mijloc de transport:
a) tipul ...............................................................
b) numãrul de înmatriculare sau numele vasului .........................
Numãrul sigiliului .....................................................
Numele şi adresa expeditorului .........................................
Numele şi adresa destinatarului ........................................
IV. Atestare de sãnãtate
Subsemnatul, medic veterinar oficial, certific ca produsele descrise mai sus:
a) au fost produse într-o unitate autorizata conform legislaţiei comunitare specifice care stabileşte regulile veterinare pentru eliminarea şi prelucrarea deşeurilor animale, pentru punerea lor pe piata şi pentru prevenirea agenţilor patogeni în furajele provenite de la mamifere sau pe baza de peste;
b) au fost produse conform condiţiilor stabilite în anexa nr. 2/anexa nr. 3 la Norma sanitarã veterinara cu privire la mãsurile de control suplimentare pentru implementarea Normei sanitare veterinare cu privire la unele mãsuri de protecţie în ceea ce priveşte encefalopatiile spongiforme transmisibile şi furajarea animalelor cu proteina animala şi nu pot fi folosite în furajarea rumegatoarelor;
c) au fost supuse recoltarilor de probe din fiecare lot şi produsul a fost gãsit ca având o greutate moleculara mai mica decât 10.000 daltoni*1).

Întocmit la ..............., în data de .....................
(locul) (data)

........................................
Ştampila*2) (semnatura medicului veterinar oficial)*2)

.........................................
(numele şi funcţia, cu majuscule)

──────────────
*1) Se va şterge dupã caz.
*2) Semnatura şi ştampila trebuie sa fie într-o culoare diferita de cea a textului.

ANEXA 5
────────
la norma sanitarã veterinara
────────────────────────────

MODELUL Nr. 2

CERTIFICAT DE SĂNĂTATE
pentru proteinele animale procesate definite de Norma sanitarã veterinara cu privire la unele mãsuri de protecţie în ceea ce priveşte encefalopatiile spongiforme transmisibile şi furajarea animalelor cu proteina animala, altele decât hrana pentru animalele de companie şi proteinele animale la care se face referire în legislaţia comunitara specifica prin care se stabilesc cerinţele de sãnãtate animala şi de sãnãtate publica ce guverneazã comerţul şi importul în Comunitate de produse care nu sunt supuse cerinţelor menţionate, prevãzute de reguli comunitare specifice, pentru folosire în scopurile neinterzise de art. 3 alin. (1) lit. a) din Norma sanitarã veterinara cu privire la unele mãsuri de protecţie în ceea ce priveşte encefalopatiile spongiforme transmisibile şi furajarea animalelor cu proteina animala şi care sunt destinate schimbului intracomunitar sau exportului în ţãrile terţe

Numãrul de referinta al prezentului certificat de sãnãtate ...............
Statul membru de destinaţie ..............................................
Statul membru de origine .................................................
Ministerul responsabil ...................................................
Departamentul de certificare .............................................
I. Identificarea lotului
Natura proteinei animale procesate sau a produsului ......................
Proteina animala procesata provenitã de la ......../(specia) .............
Natura ambalajelor .......................................................
Numãrul de ambalaje ......................................................
Greutatea neta ...........................................................
Numãrul de referinta de producţie a lotului ..............................
II. Originea lotului
Adresa şi numãrul de autorizare ale unitãţii de prelucrare ...............
III. Destinaţia lotului
Proteinele animale procesate sunt expediate de la ...../(locul de încãrcare) ................
cãtre ............/(ţara şi locul de destinaţie) .........................
cu urmãtorul mijloc de transport:
a) tipul .................................................................
b) numãrul de înmatriculare sau numele vasului ...........................
Numãrul sigiliului .......................................................
Numele şi adresa expeditorului ...........................................
Numele şi adresa destinatarului ..........................................
IV. Atestare de sãnãtate
Subsemnatul, medic veterinar oficial, certific ca produsul descris mai sus:
a) a fost produs într-o unitate autorizata conform legislaţiei comunitare specifice care stabileşte regulile veterinare pentru eliminarea şi prelucrarea deşeurilor animale, pentru punerea lor pe piata şi pentru prevenirea agenţilor patogeni în furajele provenite de la mamifere sau pe baza de peste;
b) conţine proteine animale procesate, astfel cum sunt definite de Norma sanitarã veterinara cu privire la unele mãsuri de protecţie în ceea ce priveşte encefalopatiile spongiforme transmisibile şi furajarea animalelor cu proteina animala, şi nu poate fi folosit pentru furajarea animalelor de ferma care sunt ţinute, ingrasate sau crescute pentru obţinerea de alimente.

Întocmit la ................., în data de ....................
(locul) (data)
.......................................
Ştampila*1) (semnatura medicului veterinar oficial)*1)

.......................................
(numele şi funcţia, cu majuscule)
────────────
*1) Semnatura şi ştampila trebuie sa fie într-o culoare diferita de cea a textului.


───────────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016