Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA SANITARA VETERINARA din 14 iulie 2003  care stabileste masuri interimare de siguranta cu privire la activitatile de import de produse de origine animala pentru consum personal    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA SANITARA VETERINARA din 14 iulie 2003 care stabileste masuri interimare de siguranta cu privire la activitatile de import de produse de origine animala pentru consum personal

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR, APELOR SI MEDIULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 561 din 5 august 2003
ART. 1
(1) Se suspenda aplicarea urmãtoarelor prevederi:
a) art. 1 alin. (2) lit. b), c) şi e) din Norma sanitarã veterinara privind problemele de sãnãtate şi inspecţie veterinara dupã importul în România din tari terţe de bovine, ovine, caprine şi porcine şi carne proaspãta provenitã de la acestea, referitoare la derogarea de la scopul normei sanitare veterinare menţionate pentru carne şi produse din carne importate de cãlãtori sau expediate unor persoane particulare;
b) art. 8 alin. (2) lit. a) şi b) din Norma sanitarã veterinara privind condiţiile de sãnãtate animala care reglementeazã comerţul României cu statele membre ale Uniunii Europene şi importul din tari terţe de carne proaspãta de pasare, referitoare la derogarea de la scopul normei sanitare veterinare menţionate pentru carnea de pasare şi produse din carne importate de cãlãtori sau expediate unor persoane particulare;
c) art. 13 alin. (3) din Norma sanitarã veterinara privind problemele de sãnãtate a animalelor şi de sãnãtate publica legate de uciderea vânatului salbatic şi de punerea pe piata a carnii de vanat salbatic, referitoare la derogarea de la scopul normei sanitare veterinare menţionate, pentru activitãţile de import de vanat salbatic ucis, transportat de cãlãtori; şi
d) art. 5 alin. (1) şi (2) din Norma sanitarã veterinara ce stabileşte procedura pentru controalele veterinare la punctele de inspecţie la frontiera ale României pentru produsele din ţãrile terţe cu privire la carne, lapte, produse din carne şi din lapte.
(2) Prin derogare de la Norma sanitarã veterinara ce stabileşte lista produselor ce trebuie sa fie examinate la punctele de inspecţie la frontiera pe baza Normei sanitare veterinare ce stabileşte principiile ce reglementeazã organizarea controalelor veterinare privind produsele ce intra în România din tari terţe, autoritatea veterinara centrala a României trebuie sa organizeze controale la punctele de intrare în România, desemnate de autoritãţile competente în conformitate cu principiile stabilite în baza art. 3 alin. (1), art. 4 alin. (3) lit. b) şi alin. (4), art. 17 alin. (1) şi (3) şi a art. 24 alin. (1) din norma sanitarã veterinara menţionatã pentru carne, lapte, produse din carne şi produse din lapte menţionate în Norma sanitarã veterinara ce stabileşte procedura pentru controalele veterinare la punctele de inspecţie la frontiera ale României pentru produsele din ţãrile terţe, când acestea au fost importate în baza condiţiilor menţionate la art. 16 alin. (1) lit. a), b) şi d) din norma sanitarã veterinara menţionatã.
(3) Fãrã a se aduce atingere prevederilor art. 20 şi 22 din Norma sanitarã veterinara ce stabileşte principiile ce reglementeazã organizarea controalelor veterinare privind produsele ce intra în România din tari terţe şi prin derogare de la cerinţele pentru certificarea veterinara, aceste controale nu trebuie sa se aplice pentru:
a) produsele enumerate în anexa nr. 1;
b) produsele care intra în România din Groenlanda, Insulele Feroe, Islanda, Andorra, San Marino, Liechtenstein, Elvetia, Estonia, Lituania, Letonia, Polonia, Republica Ceha, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Bulgaria, Malta şi Cipru, care au fost transportate de cãlãtori în mana sau în bagajele acestora pentru consum personal, ţinând cont de natura produselor şi de cantitatea acestora.
ART. 2
(1) Autoritatea veterinara centrala a României trebuie sa se asigure ca la toate punctele stabilite pentru intrare în România sunt aduse la cunostinta cãlãtorilor care sosesc din tari terţe condiţiile de sãnãtate animala pentru activitãţile de import de produse de origine animala. Informaţiile trebuie sa includã cel puţin informaţiile prevãzute de anexa nr. 2, expuse pe afişe proeminente şi plasate în locuri uşor vizibile.
(2) Autoritatea veterinara centrala a României trebuie sa efectueze pregatirile necesare pentru operatorii de transport internaţional de cãlãtori, pentru a atrage atenţia tuturor cãlãtorilor pe care îi transporta spre România asupra condiţiilor de sãnãtate animala pentru activitãţile de import în România a produselor de origine animala şi cele privind prevederile prezentei norme sanitare veterinare, în special prin furnizarea informaţiilor stabilite în anexa nr. 3.
ART. 3
Mãsurile prevãzute de prezenta norma sanitarã veterinara trebuie sa fie revazute de cãtre autoritatea veterinara centrala a României la fiecare 3 luni, pentru adoptarea noilor reguli naţionale privind sãnãtatea animala aplicabile dupã import.
ART. 4
(1) Autoritatea veterinara centrala a României poate adopta, prin Ministerul Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului, acte normative sau prevederi administrative suplimentare prezentei norme sanitare veterinare, pentru a dispune implementarea şi respectarea prevederilor acesteia.
(2) Autoritatea veterinara centrala a României prin Ministerul Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului va lua mãsurile necesare şi va sanctiona, potrivit legii, orice încãlcare a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare.
(3) Atunci când autoritatea veterinara centrala a României adopta cele menţionate la alineatele precedente trebuie sa se facã referire expresã la prezenta norma sanitarã veterinara.
ART. 5
Anexele nr. 1-3 fac parte integrantã din prezenta norma sanitarã veterinara.

ANEXA 1
-------
la norma sanitarã veterinara
----------------------------

PRODUSE DIN CARNE ŞI LAPTE
ce sunt supuse derogarii de la controalele veterinare
sistematice când sunt transportate de cãlãtorii
care intra în România

1. Lapte praf pentru copii
2. Alimente pentru copii
3. Alimente speciale solicitate pentru motive medicale, cu condiţia ca aceste produse sa nu solicite refrigerare înainte de deschidere, sa fie impachetate ca produse cu marca de proprietate pentru vânzare directa cãtre consumator şi ca ambalajul sa nu fie deteriorat.

ANEXA 2
-------
la norma sanitarã veterinara
----------------------------

CONDIŢIILE DE SĂNĂTATE ANIMALA
care sunt aduse la cunostinta cãlãtorilor privind
activitãţile de import de produse de origine animala

1. Aceasta nota trebuie sa fie întocmitã în cel puţin una dintre limbile oficiale ale statului importator membru al Uniunii Europene şi în a doua limba consideratã corespunzãtoare de autoritãţile competente din acest stat membru, ce poate fi utilizata în ţara invecinata, sau, în cazul aeroporturilor ori porturilor, o limba care este cel mai probabil folositã de pasagerii care sosesc la terminal.
2. Autoritatea veterinara centrala a României trebuie sa completeze aceasta nota cu informaţii corespunzãtoare suplimentare pentru condiţiile şi circumstanţele locale şi cu prevederile naţionale adoptate în baza Normei sanitare veterinare ce stabileşte principiile ce reglementeazã organizarea controalelor veterinare privind produsele ce intra în România din tari terţe.

ANEXA 3
-------
la norma sanitarã veterinara
----------------------------

INFORMAŢII
privind condiţiile de sãnãtate animala ce trebuie
aduse la cunostinta cãlãtorilor cu referire la activitãţile
de import de produse de origine animala

Operatorii de transport internaţional de pasageri trebuie sa utilizeze mijloacele existente de informare a cãlãtorilor (de exemplu: pliante, mesagerie vocala, ecran şi ecrane pe perete etc.) pentru urmãtoarea înştiinţare:

MENTINETI ÎN AFARĂ ROMÂNIEI BOLILE INFECTIOASE ALE ANIMALELOR!

PRODUSELE DE ORIGINE ANIMALA POT PURTA AGENŢI PATOGENI
CAUZAND BOLI INFECTIOASE LA ANIMALE

Datoritã riscului pe care îl prezintã cãlãtorii care pot introduce boala în România, aducerea de carne, produse din carne, lapte şi produse din lapte este interzisã, în afarã cazului în care puteti sa va conformati cu una dintre urmãtoarele excepţii:
a) Puteti aduce lapte praf pentru copii, alimente pentru copii şi alimente speciale solicitate pentru motive medicale, cu condiţia ca:
- produsul sa nu necesite refrigerare înainte de consum;
- sa fie impachetat ca produs cu marca de proprietate;
şi
- ambalajul sa nu fie deteriorat.
b) Puteti aduce alte produse din carne, produse pe baza de carne, lapte sau produse din lapte, desemnate pentru uz personal la punctele de intrare în România, numai dacã:
- aţi obţinut documentaţia necesarã de la serviciile veterinare oficiale din ţara din care calatoriti; şi
- declaraţi orice astfel de mãrfuri şi prezentaţi documentaţia privind sosirea la frontiera României pentru control veterinar.
Orice alta carne, produse pe baza de carne, lapte şi produse din lapte trebuie sa fie predate la sosirea la frontiera României pentru colectare şi procesare oficialã.
Pentru alimentele ce nu conţin carne sau derivate din lapte puteti aduce pana la 1 kg fãrã a avea nevoie de declaraţie la controlul veterinar.
Va multumim pentru cooperare şi înţelegere.

-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016