Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA SANITARA VETERINARA din 13 iulie 2001  privind admiterea la import a produselor de origine animala    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA SANITARA VETERINARA din 13 iulie 2001 privind admiterea la import a produselor de origine animala

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 456 din 10 august 2001


CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
Prezenta norma sanitarã veterinara stabileşte condiţiile sanitare veterinare pentru admiterea la import a produselor de origine animala.
Condiţiile sanitare veterinare, armonizate cu exigenţele legislaţiei europene şi internaţionale, sunt obligatorii pentru toate persoanele juridice care efectueazã importul de produse de origine animala.

CAP. 2
Definiţii

ART. 2
În sensul prezentei norme sanitare veterinare se înţelege prin:
a) produse de origine animala - carnurile, produsele de origine animala, destinate consumului uman, alimentaţiei animalelor, uzului farmaceutic, agricol sau industrial;
b) produse de origine animala destinate alimentaţiei umane carnurile, produsele pe baza de carne, ouale, produsele din oua, laptele şi produsele din lapte, mierea, destinate consumului uman;
c) produse de origine animala destinate uzului industrial oasele, sangele, pieile, blanurile, lana, parul, ongloanele şi coarnele, firul de mãtase, fulgii, precum şi produsele lactate, atunci când ele sunt destinate uzului industrial;
d) produse de origine animala destinate uzului farmaceutic organele, glandele, tesuturile şi lichidele organice ale animalelor, destinate preparãrii produselor farmaceutice;
e) carne - toate pãrţile comestibile ale unui animal;
f) carnuri proaspete - carnurile care nu au fost supuse nici unui tratament care sa le modifice ireversibil caracteristicile organoleptice şi fizico-chimice; carnurile refrigerate sau congelate sunt carnuri proaspete;
g) certificat de sãnãtate - documentul eliberat de cãtre un medic veterinar de stat, care atesta ca produsele de origine animala şi carnurile destinate alimentaţiei umane sunt conforme prevederilor legale în vigoare în materie de igiena veterinara a produselor alimentare şi/sau de sãnãtate animala;
h) controlul documentelor - examinarea certificatelor, a altor documente veterinare sau a altor documente care însoţesc transportul;
i) controlul identitãţii - controlul prin inspecţie vizuala efectuat de cãtre medicul veterinar de stat pentru a se asigura ca certificatele, alte documente veterinare sau alte documente prevãzute de legislaţia veterinara corespund cu produsul;
j) controlul fizic - controlul efectuat de cãtre medicul veterinar de stat asupra produsului, care poate include controlul ambalajelor şi al temperaturii, precum şi recoltarea de probe şi testãri într-un laborator de stat autorizat;
k) transport - cantitatea de produse din aceeaşi categorie, acoperite de acelaşi certificat sau document prevãzut de legislaţia veterinara, încãrcatã în acelaşi mijloc de transport şi cu aceeaşi origine;
l) post de inspecţie de frontiera - orice post de inspecţie desemnat şi aprobat de autoritatea competenta pentru efectuarea controalelor veterinare la produsele destinate importului sau exportului;
m) condiţii de import - exigenţele veterinare pentru ca produsele sa fie admise la import conform prevederilor legale în vigoare;
n) autoritatea competenta - autoritatea centrala a unui stat imputernicita sa efectueze controale sau orice alta autoritate cãreia aceasta i-a delegat asemenea împuterniciri;
o) ţara exportatoare - ţara din care sunt expediate cu destinaţie spre o alta ţara produse de origine animala;
p) ţara importatoare - ţara de destinaţie cãtre care sunt fãcute expeditii de produse de origine animala.

CAP. 3
Condiţii generale pentru admiterea la import a produselor de origine animala

ART. 3
În conformitate cu prevederile legale în vigoare importul produselor de origine animala se poate efectua numai în condiţiile stabilite de autoritatea competenta.
Importul de produse de origine animala destinate alimentaţiei umane se poate efectua în urmãtoarele condiţii:
a) din state membre sau o parte a teritoriului acestora, din care importurile nu sunt interzise din motive de poliţie sanitarã;
b) din tari terţe sau o parte a teritoriului acestora, din care importurile nu sunt interzise din motive de poliţie sanitarã;
c) din tari terţe care sunt incluse pe lista ţãrilor aprobate pentru export în Uniunea Europeanã;
d) din unitãţi din ţãrile terţe înscrise în listele oficiale aprobate pentru export în Uniunea Europeanã;
e) din tari terţe ale cãror servicii veterinare sunt în mãsura sa garanteze respectarea exigenţelor sanitare cel puţin echivalente cu cele stabilite prin directivele Uniunii Europene;
f) sunt însoţite de certificate de sãnãtate conform modelelor stabilite, care atesta ca produsele corespund prevederilor legislaţiei în vigoare.
ART. 4
Importul produselor de origine animala destinate consumului uman, provenite din alte tari şi/sau unitãţi decât cele menţionate, se poate efectua, dupã caz, numai dupã verificarea prealabilã a acestora, în concordanta cu prevederile legislaţiei naţionale şi dupã aprobarea lor de autoritatea competenta.
Verificarea unitãţilor conditioneaza acceptarea importurilor din ţãrile şi unitãţile respective şi se efectueazã la cererea şi pe cheltuiala agenţilor economici importatori interesaţi.
ART. 5
Importul produselor de origine animala destinate uzului industrial şi farmaceutic se efectueazã în condiţiile stabilite de autoritatea competenta.

CAP. 6
Condiţii tehnice pentru produsele de origine animala provenite din import

ART. 6
Produsele de origine animala trebuie sa fie însoţite la import de certificate de sãnãtate eliberate de medici veterinari oficiali de la locul de expediţie, care sa ateste îndeplinirea condiţiilor sanitare veterinare stabilite de autoritatea competenta, conform prevederilor legale, precum şi de declaraţie de conformitate şi/sau de certificat de calitate, ambele emise de producãtor.
ART. 7
Produsele de origine animala trebuie sa prezinte caracteristici organoleptice specifice şi parametri fizico-chimici declaraţi în specificaţia tehnica şi mentionati în declaraţia de conformitate şi/sau certificatul de calitate, documente emise de producãtor care însoţesc fiecare transport.
Parametrii microbiologici şi toxicologici ai produselor de origine animala importate trebuie sa se încadreze în exigenţele prevãzute de legislaţia în vigoare.
ART. 8
Produsele trebuie sa fie protejate în ambalaje de desfacere şi transport care sa le asigure integritatea.
Carcasele de pasare se admit la import numai preambalate individual şi introduse în ambalaj de transport.
Fiecare ambalaj de desfacere şi transport al produselor trebuie identificat, conform prevederilor legale în vigoare, prin etichete pe care se înscriu în mod obligatoriu ţara de origine în limba romana, denumirea unitãţii producãtoare, denumirea produsului, datele de fabricaţie şi de expirare, temperatura de pãstrare, iar la produsele prelucrate, şi ingredientele pe care le conţin.
În cazul adjuvantilor alimentari, în afarã nominalizarii ingredientelor, pe eticheta se va mentiona şi proporţia acestora.
ART. 9
Produsele de origine animala importate trebuie sa poarte marca de sãnãtate conform prevederilor legale în vigoare.
Marca de sãnãtate aplicatã pe carnea de porc importata garanteazã şi efectuarea examenului trichineloscopic cu rezultat negativ.
Pe certificatul de sãnãtate se menţioneazã data fabricaţiei/congelarii şi temperatura produsului.
ART. 10
Carnea proaspãta se poate importa în stare refrigerata sau congelata.
Carnea tocata sau pasta de carne, indiferent de specia de la care provine, se admite la import numai în stare congelata la minimum -18° C şi numai pentru utilizare în procesare la fabricarea produselor din carne tratate termic în unitãţi de prelucrare aflate sub supraveghere sanitarã veterinara.
Carnea tocata sau pasta de carne nu trebuie sa conţinã organe şi fragmente de oase.
ART. 11
Termenul de valabilitate pentru produsele de origine animala importate, conform prevederilor legale, este cel stabilit de producãtor.

CAP. 5
Controlul sanitar veterinar al produselor de origine animala provenite din import la punctele de inspecţie de trecere a frontierei

ART. 12
Autoritatea competenta trebuie sa se asigure ca nici un transport de produse de origine animala nu a fost admis la import fãrã sa fie supus controalelor veterinare prevãzute în prezenta norma sanitarã veterinara.
ART. 13
Autoritatea competenta trebuie sa se asigure ca transporturile sunt introduse în ţara numai printr-un punct de inspecţie de trecere a frontierei aprobat.
ART. 14
Fiecare transport de produse de origine animala sosit la import este însoţit de certificat veterinar original sau de alt document original, conform prevederilor legale în vigoare.
ART. 15
Fiecare transport, independent de controlul vamal, se supune de cãtre medicul veterinar de stat urmãtoarelor controale:
a) controlul certificatelor, al altor documente veterinare sau al altor documente pentru a se constata dacã sunt acordate garanţiile stabilite;
b) controlul identitãţii pentru a se asigura ca produsele corespund cu informaţiile cuprinse în certificatele sau documentele de însoţire.
Aceasta procedura cuprinde:
a) atunci când produsele de origine animala sosesc în containere, verificarea ca sigiliile fixate de cãtre medicul veterinar oficial de la locul de expediţie sunt intacte, iar informaţiile menţionate pe acestea corespund celor înscrise în documentul sau în certificatul insotitor;
b) pentru toate produsele de origine animala, controlul ca stampilele, marcarea oficialã şi de sãnãtate care identifica ţara sau unitatea de origine sunt prezente şi conforme cu cele de pe certificate sau documente;
c) pentru produsele ambalate, controlul privind etichetarea şi conformitatea acestora cu prevederile legale în vigoare.
ART. 16
În baza inspecţiei efectuate se permite intrarea în ţara numai a transporturilor care sunt însoţite de certificate de sãnãtate, alte documente veterinare sau alte documente care atesta îndeplinirea exigenţelor stabilite de cãtre autoritatea competenta.
ART. 17
Autoritãţile vamale vor permite importul numai pentru transporturile de produse de origine animala avizate de medicul veterinar de stat de la punctul de inspecţie de trecere a frontierei.
ART. 18
Transporturile sosite la punctele de inspecţie de trecere a frontierei, care nu îndeplinesc condiţiile conform prevederilor legale în vigoare, nu se admit la import.
Medicii veterinari de stat de la punctele de inspecţie de trecere a frontierei transmit operativ autoritãţii veterinare competente din teritoriu datele referitoare la loturile de produse acceptate la import.

CAP. 6
Controlul sanitar veterinar al produselor de origine animala provenite din import la destinaţie

ART. 19
La destinaţie, produsele de origine animala importate se depoziteaza în mod obligatoriu în spaţii autorizate sanitar veterinar de autoritatea competenta.
ART. 20
Medicul veterinar de stat de la locul de destinaţie sau medicul veterinar în a cãrui raza de activitate se afla depozitul intermediar va fi informat de conducerea unitãţii de destinaţie sau a depozitului despre sosirea produsului şi despre destinaţia acestuia.
ART. 21
Medicul veterinar de stat de la locul de destinaţie procedeazã la:
a) controlul documentelor;
b) controlul identitãţii produselor;
c) controlul fizic al fiecãrui transport pentru a se asigura ca produsele satisfac exigenţele legislaţiei în vigoare şi corespund valorificãrii.
ART. 22
Controlul fizic trebuie sa asigure ca produsele îndeplinesc condiţiile garantate de la origine. Controlul fizic se bazeazã pe efectuarea examenului de laborator: organoleptic, fizico-chimic, reziduuri, patogeni, contaminanti.
Indiferent de felul produsului trebuie efectuate urmãtoarele:
a) un control asupra condiţiilor şi mijloacelor de transport pentru a se identifica în special unele deficiente sau întreruperi în lantul frigorific;
b) greutatea realã a transportului şi cea indicatã în certificatul veterinar sau în alt document trebuie comparate, iar acolo unde este necesar, întregul transport trebuie cantarit;
c) ambalajele şi toate marcajele (ştampile, etichete) trebuie controlate pentru a se asigura conformitatea lor cu prevederile legislaţiei în vigoare;
d) trebuie controlatã temperatura cerutã de legislaţia în vigoare pentru a se asigura conformitatea în timpul transportului;
e) în cazul transportului în vrac trebuie examinat un întreg set de ambalaje sau probe înainte de a se efectua examenul senzorial (organoleptic), fizic, chimic şi testele de laborator. Testele trebuie efectuate pe o serie de probe prelevate din întregul transport.
Examinarea trebuie sa acopere, dintr-un transport, de la minimum doua piese/ambalaje pana la maximum zece.
Totuşi, în funcţie de natura produsului, autoritãţile veterinare pot dispune extinderea controlului. În cazul produselor transportate în vrac trebuie recoltate cel puţin 5 probe din diferite pãrţi ale transportului.
ART. 23
Medicul veterinar de stat recolteaza probe reprezentative pentru examene de laborator din fiecare transport şi categorie de produs.
La primul transport importat din aceeaşi ţara şi de la acelaşi producãtor se recolteaza câte o proba pentru: examen microbiologic, fizico-chimic, reziduuri biologice, micotoxine, metale grele, radioactivitate.
Probele se trimit la laboratorul de stat autorizat, însoţite de procesul-verbal de recoltare, adresa din partea deţinãtorului produselor şi de fişa pentru produsele procesate.
În cazul importului de peste viu medicul veterinar de stat recolteaza şi o proba de apa din bazinul sau din containerul de transport.
ART. 24
Dacã rezultatele examenului complet de laborator sunt corespunzãtoare, produsele cu aceeaşi origine se supun trimestrial unui examen fizico-chimic şi microbiologic şi anual unui examen complet de laborator.
Dacã rezultatele examenului complet de laborator sunt necorespunzãtoare, se supun examenului complet de laborator urmãtoarele trei transporturi cu aceeaşi origine.
ART. 25
Admiterea în consum a produselor importate nu este condiţionatã de primirea rezultatelor de laborator, dacã acestea sunt însoţite de certificate de sãnãtate eliberate de medici veterinari oficiali, care atesta salubritatea şi conformitatea produselor, şi dacã medicul veterinar de stat nu constata nereguli referitoare la documentele insotitoare sau unele deficiente de ambalare, marcare ori organoleptice cu ocazia expertizarii produselor în depozitul autorizat.
În cazul carnii tocate şi al carnii dezosate mecanic utilizarea în fabricaţie este condiţionatã de primirea rezultatelor de laborator.
ART. 26
Constatarea neregulilor sau a deficienţelor precizate la art. 25 conditioneaza admiterea în consum a produselor supuse controlului de primirea rezultatelor examenului de laborator. Aceeaşi condiţionare este valabilã şi pentru produsele importate de la producãtorii la care, cu ocazia importurilor anterioare, s-au constatat rezultate necorespunzãtoare la examenul de laborator.
ART. 27
Transporturile de produse de origine animala importate, care nu îndeplinesc condiţiile de securitate pentru consumator, atestate prin examene de laborator, se retrag din consum pe rãspunderea şi cheltuiala importatorului. Medicul veterinar de stat decide destinaţia acestora în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
Dispoziţiile prevãzute la art. 23 şi 28 se aplica şi importurilor de adjuvanti alimentari.
ART. 28
Contravaloarea analizelor de laborator se suporta de importator cu plata anticipata.

CAP. 7
Dispoziţii finale

ART. 29
Valorificarea sau înstrãinarea din depozite a produselor de origine animala importate se realizeazã numai în baza deciziei medicului veterinar de stat care a efectuat expertiza acestora.
ART. 30
Produsele de origine animala circula cu certificat sanitar veterinar eliberat în condiţiile legii de cãtre un medic veterinar de stat sau de cãtre alt medic veterinar împuternicit de autoritatea competenta şi cu certificat de calitate emis de producãtor.



──────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016