Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA SANITARA VETERINARA din 12 septembrie 2001  privind conditiile sanitare veterinare pentru recoltarea, importul-exportul si comercializarea materialului seminal de bovine    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA SANITARA VETERINARA din 12 septembrie 2001 privind conditiile sanitare veterinare pentru recoltarea, importul-exportul si comercializarea materialului seminal de bovine

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 111 din 11 februarie 2002
NORMA SANITARĂ? VETERINARA din 12 septembrie 2001
privind condiţiile sanitare veterinare pentru recoltarea, importul-exportul şi comercializarea materialului seminal de bovine
EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTAŢIEI ŞI PÃDURILOR
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 111 din 11 februarie 2002


CAP. 1
Prevederi generale
ART. 1
Prezenta norma sanitarã veterinara stabileşte condiţiile sanitare veterinare pe care trebuie sa le îndeplineascã centrele pentru recoltarea materialului seminal de bovine, cerinţele privind sãnãtatea animalelor din aceste centre, precum şi condiţiile sanitare veterinare care trebuie respectate în cazul importului, exportului şi comercializãrii materialului seminal.
Prezenta norma sanitarã veterinara a fost elaborata în baza legislaţiei în vigoare, în concordanta cu reglementãrile Uniunii Europene în domeniul respectiv.
CAP. 2
Definiţii
ART. 2
În sensul prezentei norme sanitare veterinare, se înţelege prin:
1. centru de recoltare a materialului seminal de bovine - unitate specializatã care creste şi exploateazã reproducatorii masculi în scopul recoltarii, prelucrãrii, conservãrii şi al livrãrii de material seminal pentru insamantari artificiale;
2. material seminal - ejaculatul provenit de la un animal domestic mascul, diluat, preparat dupã o formula specifica pentru a fi livrat în scopul insamantarii artificiale;
3. medic veterinar oficial - medicul veterinar împuternicit de autoritatea sanitarã veterinara centrala, în condiţiile legii, sa îndeplineascã unele atribuţii publice;
4. recoltarea de material seminal - cantitatea de material seminal recoltata de la un donator într-o unitate de timp, în scopul diluarii, preparãrii şi livrãrii pentru insamantarea artificiala;
5. cantitatea expediatã - cantitatea de material seminal însoţitã de un singur certificat sanitar veterinar;
6. laborator sanitar veterinar - unitate organizatã, autorizata de autoritatea sanitarã veterinara competenta, care efectueazã examene, analize şi investigaţii de laborator în scop de diagnostic veterinar şi de expertiza a produselor de origine animala şi a furajelor;
7. dispensar sanitar veterinar - unitate de asistenta sanitarã veterinara în care se efectueazã unele consultaţii, examene şi diagnostic clinic, intervenţii, tratamente şi alte operaţiuni recuperatorii;
8. ţara importatoare - ţara de destinaţie cãtre care sunt fãcute expeditii de animale, material seminal, ovule, embrioni etc.;
9. administraţie veterinara centrala - serviciul veterinar central care are competenta asupra teritoriului tarii în domeniul sanitar veterinar, notifica bolile la animale, asigura şi controleazã punerea în aplicare a normelor sanitare veterinare;
10. autoritatea sanitarã veterinara competenta - serviciul veterinar de stat direct responsabil de aplicarea mãsurilor zoosanitare.

CAP. 3
Condiţiile sanitare veterinare de funcţionare a centrului de recoltare de material seminal de bovine
ART. 3
Funcţionarea centrului de recoltare a materialului seminal de bovine trebuie sa îndeplineascã urmãtoarele condiţii sanitare veterinare:
1. Sa fie sub supraveghere sanitarã veterinara permanenta.
2. Sa aibã cel puţin un adapost pentru animale, liber de alte animale, izolat de alte obiective zootehnice, artere de circulaţie, locuri de aglomerare a animalelor (târguri, pieţe, oboare, mori etc.), astfel încât contactul cu animalele din afarã centrului sa fie evitat.
3. Construcţia trebuie sa aibã:
a) o camera special amenajatã pentru colectarea materialului seminal;
b) o camera cu instalaţiile necesare pentru curatarea, spalarea şi dezinfectia echipamentului de lucru şi de protecţie;
c) un spaţiu amenajat pentru procesarea - diluarea, prepararea - materialului seminal;
d) un spaţiu dotat special pentru depozitarea materialului seminal.
4. Adãposturile pentru animale şi spaţiile pentru recoltarea materialului seminal, pentru spalarea şi dezinfectia echipamentului de protecţie, procesarea - diluarea, prepararea şi depozitarea materialului seminal - trebuie sa fie construite din materiale care sa permitã efectuarea rapida a curãţeniei cu mijloace mecanice, spalarea şi dezinfectia.
5. În centrele de colectare a materialului seminal se admit numai animale din specia al carei material seminal trebuie recoltat, respectiv bovine. Sunt admise şi alte animale domestice care sunt strict necesare pentru ca centrul de colectare sa funcţioneze, cu condiţia ca acestea sa fie sanatoase, sa îndeplineascã condiţiile impuse de autoritatea sanitarã veterinara competenta şi sa nu prezinte nici un risc de infectie pentru animalele de la care se recolteaza materialul seminal.
6. Centrul de recoltare a materialului seminal de bovine este obligat sa ţinã evidenta tuturor bovinelor din centru într-un registru special în care se specifica date privind rasa, data naşterii - anul, luna, ziua -, identificarea, numãrul matricol - tatuaj, crotalie etc. -, precum şi datele referitoare la testele efectuate pentru depistarea bolilor specifice, vaccinarile efectuate şi informaţii cu privire la starea de sãnãtate a fiecãrui animal.
7. Centrele de recoltare a materialului seminal de bovine vor fi sub supraveghere sanitarã veterinara şi verificate cel puţin de doua ori pe an de cãtre un medic veterinar oficial cu privire la modul în care sunt îndeplinite şi respectate condiţiile sanitare veterinare de funcţionare.
8. Persoanele strãine neautorizate nu au voie sa între în centrele de colectare a materialului seminal de bovine.
Vizitatorii autorizaţi pot intra în centrul de recoltare cu condiţia sa respecte în totalitate condiţiile sanitare veterinare stabilite de cãtre autoritatea sanitarã veterinara competenta şi de cãtre medicul veterinar oficial care are în supraveghere centrul respectiv.
9. Sa foloseascã numai personal calificat, bine instruit din punct de vedere tehnic, sa aplice şi sa respecte regulile obligatorii de igiena şi dezinfecţie.
10. Centrul de recoltare a materialului seminal de bovine are obligaţia sa colecteze, sa proceseze şi sa depoziteze-stocheze material seminal numai de la animalele din centrul respectiv, autorizat în acest scop, fãrã a veni în contact cu material seminal provenit din afarã.
Totuşi se admite ca materialul seminal de bovine recoltat într-un alt centru sa fie adus pentru procesare intrun centru autorizat în urmãtoarele condiţii:
a) materialul seminal respectiv sa fie obţinut de la animale din specia bovina care îndeplinesc condiţiile de sãnãtate prevãzute pentru animalele din centrul de recoltare a materialului seminal de bovine autorizat sanitar veterinar;
b) procesarea materialului seminal se va face în partida separatã fata de cel provenit din centrul respectiv, dupã care aparatura şi întregul echipament vor fi curatate, spalate şi dezinfectate;
c) materialul seminal procesat nu se va depozita în aceleaşi spaţii cu materialul seminal obţinut de la bovinele din centrul respectiv şi nu poate fi oferit pentru export;
d) evidenta materialului seminal procesat va fi ţinuta separat, cu o identificare proprie fata de cel obţinut de la animalele din centrul respectiv.
11. Recoltarea, procesarea şi stocarea materialului seminal au loc numai în spaţii care sunt astfel proiectate şi construite încât sa asigure condiţii optime de igiena.
12. Instrumentele care vin în contact cu materialul seminal sau cu animalul donator în timpul colectãrii şi procesarii vor fi curatate, dezinfectate sau sterilizate înainte de folosire.
13. Produsele de origine animala utilizate pentru procesarea materialului seminal, incluzând aditivii şi diluantul, trebuie obţinute din surse care nu prezintã nici un risc pentru sãnãtatea animalelor sau sunt astfel tratate înainte de utilizare încât orice risc este prevenit.
14. Vasele de stocare şi cele pentru transport vor fi curatate, dezinfectate sau sterilizate, dupã caz, înainte de fiecare folosire.
15. Agenţii criogeni care sunt utilizaţi nu au fost folosiţi anterior pentru alte operaţiuni - produse de origine animala.
16. Se recomanda o fereastra dubla între sala de recoltare şi camera pentru procesarea materialului seminal, pentru a fi redusi la minimum curentii de aer.
17. Fiecare doza de material seminal va fi marcata clar cu privire la data colectãrii, rasa şi numãrul de identificare a animalului donator, denumirea centrului de colectare şi statusul serologic al donatorului privind rinotraheita infectioasa bovina/vulvovaginita pustuloasa, posibil codificate. Caracteristica şi forma acestei marcari vor fi în concordanta cu modelul prezentat în anexa nr. 1.
18. Mâinile recoltatorului de material seminal nu trebuie sa vina în contact cu penisul reproducatorului, indicandu-se pentru aceasta manusile sterilizate.
19. Este necesar sa se curete vagina artificiala foarte atent înaintea fiecãrei recoltari de material seminal. Aceasta va fi desfãcutã, diferite pãrţi vor fi bine spalate, clatite, uscate şi ferite de praf. Pãrţile pretabile la sterilizare vor fi supuse acestei acţiuni înainte de a fi asamblate la vagina; ca metode de sterilizare se recomanda 70% etil sau 98-99% izopropil alcool, etilenoxid ori sterilizari prin vapori (sterilizare la autoclava). O data vagina asamblata se va tine în continuare în dulapul special pentru vagine, care va fi periodic curatat şi dezinfectat.
20. Lubrifiantul folosit va fi steril şi impachetat în tub; bagheta de lubrifiere a vaginei va fi sterila şi nu va fi expusã prafului între recoltari.
21. Vagina artificiala nu va fi scuturata dupã recoltare pentru a nu permite trecerea lubrifiantului în materialul seminal.
22. În prelevãri succesive ale materialului seminal se va folosi o singura vagina pentru un singur ejaculat, precum şi pentru un salt cu introducerea penisului în vagina, dar fãrã ejaculat.
23. Tuburile de colectare trebuie sa fie sterilizate prin caldura umeda la 180°C timp de 30 de minute, astupate la capete cu vata sterila şi puse în dulap steril pana la utilizare.
24. Dupã prelevarea materialului seminal tubul vaginei se curata şi se dezinfecteaza (sterilizeaza) şi apoi se tine în dulapuri sterilizate pana la o noua recoltare.
25. Taurul trebuie ţinut în condiţii igienice la pasune, în boxa gunoiul fiind ridicat ori de câte ori este necesar.
26. Sortul trebuie ţinut curat şi în general trebuie sa fie scurt.
27. Lungimea parului din zona orificiului preputului, care este murdar în permanenta, trebuie sa fie în jur de 2 cm. Existenta parului din jurul orificiului preputial se impune întrucât are un rol protector. Dacã este tuns prea scurt se poate ajunge la iritarea mucoasei preputiale.
28. La intervale regulate de timp taurul va fi tesalat şi periat iar dacã este necesar, operaţiunea se va efectua şi înaintea recoltarii, insistandu-se asupra zonei abdominale.
29. În cazul murdaririi se vor spala cu atentie cu sapun sau cu detergent zona preputiala, orificiul preputial şi zonele adiacente, apoi se vor clati şi se vor usca.
30. În cazul unui orificiu preputial larg sau al unei zone largi, anormale a zonei preputiale, loc de invazie a microorganismelor, sacul preputial va fi spãlat înainte de colectarea materialului seminal. Soluţia salina sterila este introdusã de câteva ori în preput, utilizând un cateter atasat la un tub de sifonare. Aceasta precautie este vitala dacã ejaculatul ulterior este testat pentru orice bacterie patogena care ar putea fi prezenta.
31. Când taurul este adus în sala de recoltare, recoltatorul se va asigura ca animalul este curat şi ca nu poarta resturi de hrana sau de murdarie pe corp ori pe copite, care deseori reprezintã materiale contaminante.
ART. 4
Embrionii de bovine congelati pot fi depozitati-stocati în centrele de colectare a materialului seminal de bovine dacã:
1. depozitarea embrionilor congelati a fost autorizata sanitar veterinar de cãtre autoritatea sanitarã veterinara competenta;
2. embrionii congelati întrunesc condiţiile sanitare veterinare de sãnãtate prevãzute de reglementãrile naţionale şi ale Uniunii Europene pentru comerţul cu embrioni;
3. embrionii congelati au fost stocati în vase separate în vederea obţinerii aprobãrii pentru pãstrare în depozitul de material seminal.

CAP. 4
Condiţiile sanitare veterinare pe care trebuie sa le îndeplineascã animalele înainte de a intra în centrele de recoltare a materialului seminal de bovine autorizate sanitar veterinar
ART. 5
Animalele care vor intra în centrul de recoltare a materialului seminal de bovine trebuie sa îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
1. Toate animalele care vor intra în centrul de recoltare a materialului seminal de bovine vor fi supuse unei perioade de carantina de cel puţin 60 de zile în adaposturi special amenajate, izolate (altele decât cele din centrele de colectare), autorizate sanitar veterinar de cãtre autoritatea sanitarã veterinara competenta, adaposturi în care trebuie sa fie numai animale cu acelaşi status de sãnãtate.
2. Animalele aduse în centrul de colectare a materialului seminal trebuie sa provinã din efective cu un status de sãnãtate corespunzãtor, declarate oficial libere de tuberculoza şi bruceloza bovina.
3. Animalele provin din efective libere de leucoza enzootica bovina sau au fost obţinute din mame de tauri care au fost supuse anterior, cu rezultat negativ, la un test de imunodifuzie în gel de agar, dupã separarea de mama.
În cazul animalelor obţinute prin embriotransfer, prin mama de taur se înţelege receptoarea embrionului.
Dacã aceasta condiţie nu poate fi îndeplinitã, materialul seminal nu se poate comercializa pana ce donatorul nu împlineşte varsta de 2 ani, când este el însuşi supus testelor de diagnostic cu rezultat negativ.
4. În perioada de carantina şi în intervalul primelor 30 de zile de carantina animalele au fost supuse, cu rezultat negativ, urmãtoarelor teste:
a) testul intra-dermo-tuberculinare, efectuat în conformitate cu reglementãrile în vigoare;
b) testul de seroaglutinare pentru bruceloza, care a prezentat mai puţin de 30 U.I. de aglutinare/ml, sau testul de fixare a complementului prezentând mai puţin de 20 de unitãţi EEC/ml - 20 de unitãţi ICFT;
c) testul pentru leucoza enzootica bovina;
d) testul pentru seroneutralizare sau ELISA pentru rinotraheita infectioasa bovina/vulvovaginita pustuloasa;
e) testul de izolare a virusului pentru diareea virala bovina - test cu imunoglobuline conjugate cu fluoresceina sau cu peroxidaza. În cazul în care unele animale nu au varsta de 6 luni, acest test poate fi amânat pana la împlinirea acestei varste;
f) autoritatea sanitarã veterinara competenta poate permite ca testele menţionate mai sus sa fie efectuate înaintea perioadei de carantina, ceea ce ar permite ca rezultatele sa fie cunoscute înainte de începerea acesteia.
5. În timpul perioadei de carantina - în ultimele 30 de zile - animalele sunt supuse, cu rezultat negativ, urmãtoarelor teste:
a) un test de seroaglutinare pentru bruceloza, prezentând mai puţin de 30 U.I. de aglutinare/ml, sau un test de fixare a complementului, prezentând mai puţin de 20 de unitãţi EEC/ml - 20 de unitãţi ICFT;
b) un test de imunofluorescenta cu anticorpi specifici sau un test cultural pentru infectia cu Campylobacter foetus, pe o proba de material preputial sau pe lichidele de spalare ale vaginei artificiale;
c) examen microscopic şi de cultura pentru Trichomonas foetus pe o proba de spalatura preputiala;
d) un test de seroaglutinare sau un test ELISA pentru rinotraheita infectioasa bovina/vulvovaginita pustuloasa.
Animalele vor fi supuse examenului biologic al materialului seminal şi examenului clinic al aparatului genital.
6. Dacã un animal are rezultat pozitiv la unul dintre testele prevãzute la pct. 4 şi 5, acesta este eliminat imediat din centrul de carantina, dupã care autoritatea sanitarã veterinara competenta va stabili mãsurile necesare pentru transferul animalelor rãmase în carantina în centrul de colectare a materialului seminal de bovine.
7. Toate testele la care sunt supuse animalele pentru a intra în centrul de recoltare a materialului seminal de bovine vor fi executate de un laborator sanitar veterinar de stat autorizat sanitar veterinar.
8. Animalele pot fi admise în centrul de recoltare a materialului seminal de bovine numai cu aprobarea autoritãţii sanitare veterinare competente.
Toate miscarile de animale, atât intrãrile, cat şi ieşirile, vor fi înregistrate într-un registru special.
Nici un animal admis nu trebuie sa prezinte semne clinice de boala în ziua transferãrii lui în centrul de colectare a materialului seminal de bovine.
9. Animalele care vor intra în centrul de recoltare a materialului seminal de bovine vor fi carantinate într-un centru (adapost) care trebuie sa îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
a) centrul de carantina-izolare sa fie situat în centrul unei zone cu raza de 10 km, în care în ultimele 30 de zile nu a existat nici un caz de febra aftoasa;
b) teritoriul în care se afla centrul de carantina-izolare sa fie de cel puţin 3 luni liber de febra aftoasa şi de bruceloza bovina şi de cel puţin 30 de zile de bolile specifice bovinelor, supuse declarãrii oficiale obligatorii.
10. În cazul în care condiţiile sanitare veterinare şi testele de rutina prevãzute în acest articol au fost realizate în ultimele 12 luni, animalele pot fi transferate de la un centru de recoltare a materialului seminal, autorizat sanitar veterinar, la alt centru cu status de sãnãtate al animalelor asemãnãtor, fãrã a mai fi ţinute în carantina-izolare sau supuse unor noi teste, dacã transferul este fãcut direct. În acest sens animalele respective nu trebuie sa între în contact direct sau indirect cu animale din aceeaşi specie de condiţie inferioarã, iar mijlocul de transport trebuie sa fie în mod obligatoriu dezinfectat înainte de a fi folosit.

CAP. 5
Condiţiile sanitare veterinare pe care trebuie sa le îndeplineascã animalele din centrul de recoltare a materialului seminal de bovine
ART. 6
Întregul efectiv de bovine din centrul de colectare a materialului seminal de bovine va fi supus cel puţin o data pe an urmãtoarelor investigaţii:
1. un test de tuberculinare intradermica pentru tuberculoza, cu rezultat negativ;
2. un test de seroaglutinare pentru bruceloza, care trebuie sa prezinte un titru mai mic de 30 U.I. de aglutinare/ml, sau testul de fixare a complementului care sa prezinte mai puţin de 20 de unitãţi EEC/ml - 20 de unitãţi ICFT;
3. un test screening pentru leucoza enzootica bovina, realizat în conformitate cu reglementãrile în vigoare, cu rezultat negativ;
4. un test de seroneutralizare sau ELISA pentru rinotraheita infectioasa bovina/vulvovaginita pustuloasa, cu rezultat negativ.
Nu vor fi supuşi acestor teste taurii care anterior au fost depistati pozitiv la testul serologic.
Vaccinarea impotriva rinotraheitei infectioase bovine/vulvovaginitei pustuloase se poate face la taurii seronegativi cu o doza de vaccin viu atenuat termic, administrat intranazal, sau cu doua doze de vaccin inactivat administrat la un interval de cel puţin 3 sãptãmâni, dar nu mai mult de 4 sãptãmâni. Vaccinarea se va repeta la un interval nu mai mare de 6 luni.
Materialul seminal recoltat de la taurii vaccinati contra rinotraheitei infectioase va fi supus testului pentru izolarea virusului şi va fi comercializat numai dacã rezultatul este negativ;
5. testul anticorpilor imunofluorescenti sau testul cultural pentru infectia cu Campylobacter foetus pe o proba de material preputial sau spalatura a vaginului artificial.
Taurii care nu mai sunt folosiţi pentru recoltarea materialului seminal pot fi exceptaţi de la testarea anticorpilor sau de la testul cultural pentru infectia cu Campylobacter foetus, cu precizarea ca aceşti tauri nu mai pot fi readmisi pentru producerea de material seminal pana ce ei nu au fost supuşi unor noi astfel de teste, cu rezultat negativ;
6. testul pentru evidentierea Trichomonas foetus pe spalatura preputiala;
7. testul pentru BVD-MD.
8. Testele menţionate la pct. 1-7 se vor executa într-un laborator sanitar veterinar de stat autorizat sanitar veterinar.
9. Dacã unele dintre testele menţionate în prezentul articol au rezultat pozitiv, animalul respectiv se izoleaza şi se elimina din efectiv, iar materialul seminal recoltat de la ultima reactie negativa nu se comercializeazã.
Materialul seminal recoltat de la celelalte animale din centrul de recoltare a materialului seminal de bovine se va stoca separat, de la data cînd a fost înregistrat rezultatul pozitiv al testului, nefiind admis la comercializare pana ce statusul de sãnãtate al animalelor din centru nu este clarificat.

CAP. 6
Condiţiile sanitare veterinare în care se poate face importul-exportul de material seminal de bovine
ART. 7
Materialul seminal de bovine poate fi importat numai din ţãrile care asigura garanţiile prevãzute de prezenta norma sanitarã veterinara, astfel:
1. Materialul seminal de bovine este recoltat şi procesat în scopul efectuãrii de insamantari artificiale numai în centre de recoltare a spermei, aprobate şi autorizate sanitar veterinar pentru funcţionare, şi pentru asigurarea stãrii de sãnãtate a animalelor în vederea exportului-comerţului internaţional.
2. Materialul seminal trebuie sa fie recoltat numai de la animale domestice din specia bovine, procesat, conservat, transportat şi cu status de sãnãtate în concordanta cu prevederile prezentei norme sanitare veterinare.
3. Fiecare transport de material seminal cãtre ţara de destinaţie va fi însoţit de un certificat sanitar veterinar prin care sa se ateste starea de sãnãtate a animalelor de la care provine, eliberat de un medic veterinar oficial, conform anexei nr. 2.
Certificatul pentru sãnãtatea animalelor trebuie:
a) sa fie eliberat într-o limba oficialã de circulaţie internationala, în limba tarii de origine şi a tarii de destinaţie;
b) sa însoţeascã materialul seminal la destinatar, în forma sa originala;
c) sa fie elaborat într-un singur set de hârtie;
d) sa fie eliberat pentru un singur transport şi un singur destinatar.
4. Autoritatea sanitarã veterinara de frontiera poate opri transportul de material seminal cãtre destinatar dacã la controlul documentelor constata abateri de la prevederile acestui articol.
5. În cazul în care materialul seminal este suspect de contaminare sau infectat cu agenţi patogeni, autoritatea sanitarã veterinara competenta poate dispune mãsurile necesare de sechestrare, conservare şi menţinere în carantina a acestuia pana la lãmurirea situaţiei.
6. În situaţii deosebite destinatarul sau reprezentantul sau poate solicita returnarea materialului seminal de bovine centrului de recoltare din ţara de origine, fãrã a pune în pericol starea de sãnãtate a animalelor, comunicând şi motivatia.
În cazul în care autoritatea sanitarã veterinara competenta din ţara de origine a materialului seminal nu a autorizat returnarea acestuia în termen de 30 de zile, autoritatea sanitarã veterinara competenta de destinaţie poate ordonã distrugerea lui.
ART. 8
Se admite la import/export materialul seminal de taur numai cu rezultat negativ la testul de seroneutralizare sau testul ELISA pentru rinotraheita infectioasa bovina şi vulvovaginita pustuloasa.
ART. 9
Se admite la comercializare materialul seminal de taur cu rezultat negativ la testul de seroneutralizare sau testul ELISA pentru rinotraheita infectioasa bovina şi vulvovaginita pustuloasa ori cu reactie pozitiva dupã vaccinarea animalelor, cu condiţia ca virusul sa nu fie izolat din materialul seminal.
ART. 10
Se poate autoriza importul de material seminal de taur cu reactii pozitive la testul de seroneutralizare sau testul ELISA pentru rinotraheita infectioasa bovina şi vulvovaginita pustuloasa, care provine de la tauri nevaccinati.
În acest caz fiecare transport de material seminal trebuie examinat pe animalul viu sau trebuie sa fie efectuat testul de izolare a virusului, iar rezultatul acestui test trebuie sa fie negativ.
Acţiunea nu se aplica la materialul seminal al animalului care înaintea primei vaccinari la centrul de recoltare a materialului seminal de bovine a reactionat negativ la testul de seroneutralizare sau testul ELISA. Materialul seminal recoltat dupã vaccinarea animalului va fi supus testului de izolare a virusului IBR, iar rezultatul acestui test trebuie sa fie negativ.
În cazul prevederilor prezentului articol examinarea materialului seminal trebuie facuta cu acordul ambelor pãrţi şi se va executa într-o alta ţara decât cea de origine sau în ţara de destinaţie. În acest caz se va examina 10% din cantitatea de material seminal recoltat (minimum 5 paiete).
ART. 11
Se admite importul/exportul de material seminal de bovine numai din centrele de recoltare ale cãror animale nu au fost vaccinate impotriva febrei aftoase.
ART. 12
Se poate admite importul/exportul de material seminal de la tauri vaccinati impotriva febrei aftoase cu 12 luni înaintea recoltarii.
În aceasta situaţie se recolteaza 5% din materialul seminal, dar nu mai puţin de 5 paiete de la fiecare centru de recoltare, care se trimit unui laborator veterinar din alta ţara decât cea de origine pentru izolarea virusului aftos, cu condiţia ca rezultatul sa fie negativ.
ART. 13
La importul-exportul de material seminal se vor avea în vedere urmãtoarele:
1. statusul de sãnãtate al septelului de animale domestice şi al animalelor sãlbatice, cu privire la bolile exotice şi la condiţiile de mediu care pot influenta starea de sãnãtate a animalelor;
2. regularitatea şi rapiditatea primirii de informaţii de la ţãrile exportatoare de material seminal cu privire la existenta bolilor infectocontagioase şi parazitare pe teritoriul lor, în special a celor menţionate în listele A şi B ale Oficiului Internaţional de Epizootii;
3. reglementãrile tarii respective privind prevenirea şi combaterea bolilor la animale;
4. structura serviciilor veterinare şi competenta acestora;
5. organizarea şi implementarea tuturor mãsurilor pentru prevenirea şi combaterea bolilor la animale;
6. garanţiile pe care ţara exportatoare de material seminal le poate da cu privire la:
a) starea de sãnãtate a animalelor din regiunea în care se afla centrul de colectare a materialului seminal;
b) starea de sãnãtate a animalelor din centrul de recoltare a materialului seminal;
c) starea de sãnãtate a donatorului de material seminal;
d) rezultatul testelor efectuate de donatori şi de întregul efectiv de animale din centrul de recoltare a materialului seminal respectiv.
ART. 14
În cazul apariţiei unei boli epizootice în ţara exportatoare de material seminal, în funcţie de gravitatea acesteia se interzice sau se restrictioneaza comerţul cu material seminal.
Aceleaşi mãsuri se aplica şi în cazul apariţiei bolilor infectioase sau parazitare cu transmitere prin material seminal.

CAP. 7
Condiţiile sanitare veterinare pe care trebuie sa le îndeplineascã materialul seminal de bovine destinat comercializãrii
ART. 15
Materialul seminal de bovine destinat comercializãrii pentru efectuarea de insamantari artificiale trebuie sa îndeplineascã urmãtoarele condiţii sanitare veterinare:
1. animalele donatoare din centrele de colectare a materialului seminal sa nu prezinte în ziua recoltarii spermei nici un semn clinic de boala;
2. materialul seminal sa nu provinã de la animale vaccinate impotriva febrei aftoase;
3. materialul seminal poate proveni de la animale vaccinate antiaftos înainte de 12 luni de la data recoltarii. În acest caz 5% din fiecare sarja de material seminal, dar nu mai puţin de 5 paiete, va fi trimis la un laborator sanitar veterinar autorizat pentru a fi supus testului de izolare a virusului aftos, al cãrui rezultat trebuie sa fie negativ;
4. animalele de la care se recolteaza materialul seminal sa fie de cel puţin 30 de zile în centrul de recoltare şi sa îndeplineascã toate condiţiile de sãnãtate;
5. animalele donatoare de material seminal sa nu fi efectuat niciodatã monta naturala;
6. materialul seminal sa fie obţinut de la animale care sunt de cel puţin 3 luni în centrul de recoltare şi 30 de zile dupã recoltarea acestuia; în cazul materialului seminal proaspãt, pana la data difuzãrii lui pentru insamantari artificiale animalele donatoare sa fi fost libere de boli declarabile specifice taurinelor;
7. centrele de recoltare a materialului seminal sa fie situate în centrul unei zone de 10 km şi de cel puţin 30 de zile sa nu fi existat nici un caz de febra aftoasa;
8. în faza finala, fiecãrui mililitru de material seminal i se va adauga unul dintre amestecurile urmãtoarelor antibiotice:
a) 500 U.I. streptomicina, 500 U.I. penicilina, 150 f2æg lincomicin, 300 æg spectinomicin; sau
b) 250 æg gentamicina, 50 æg tilosin, 150 æg lincomicin, 300 æg spectinomicin;
9. poate fi utilizata orice alta combinatie de antibiotice cu efect echivalent impotriva leptospirelor, campylobacter şi micoplasmelor.
Imediat dupã adãugarea antibioticelor materialul seminal diluat trebuie pãstrat în spaţii special amenajate, la temperatura de 5°C, cel puţin 45 de minute;
10. materialul seminal destinat comerţului pentru efectuarea de insamantari artificiale trebuie sa îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
a) sa fie depozitat-stocat în condiţii autorizate, timp de 30 de zile înainte de distribuire. Aceasta condiţie nu se aplica materialului seminal difuzat în stare proaspãta;
b) materialul seminal sa fie transportat la destinaţie în containere care înainte de folosire au fost curatate, dezinfectate sau sterilizate;
c) înainte de expedierea din centrul de colectare - spaţiul de depozitare la destinatar containerele cu material seminal se sigileaza şi se numeroteaza.

CAP. 8
Condiţii sanitare veterinare aplicabile diluantilor, proceduri de diluare şi ambalarea materialului seminal de bovine
ART. 16
1. Toate recipientele folosite trebuie sa fie sterilizate.
2. Soluţiile saline vor fi sterilizate prin filtrare (0,22 f2æm) sau autoclavare (121°C, timp de 30 de minute) înainte de adaosul de galbenus de ou sau adaosul de altceva în afarã de galbenus de ou şi de antibiotice.
3. Dacã diluantul este prefabricat, apa folositã pentru soluţie va fi distilata sau demineralizata, iar apoi sterilizata (121°C, timp de 30 de minute), conservatã în condiţii corecte şi incalzita înainte de folosire.
4. Dacã se folosesc galbenusul de ou sau alţi produşi similari, aceştia vor fi adaugati la diluant direct din ou dupã punctura membranei viteline.
5. Dacã se folosesc lapte, galbenus de ou sau alte proteine animale la fabricarea diluantului de material seminal, acestea trebuie sa fie supuse controlului pentru SPF. Includerea penicilinei, streptomicinei, polimixinei etc. este permisã dacã ea este declarata în certificatul internaţional sanitar veterinar.
6. Diluantul trebuie sa fie preparat cu cel mult 72 de ore înaintea folosirii lui şi sa fie ţinut la rece la temperatura de 5°C în flacoane închise. Se recomanda adaosul de antibiotice.
7. Recipientul care conţine materialul seminal proaspãt recoltat trebuie sa fie închis imediat pana la laborator şi pãstrat închis.
8. Dupã diluare şi în timpul refrigerarii materialul seminal trebuie sa fie ambalat în paiete închise.
9. Paietele scoase din azot (despachetate) se folosesc imediat.
Materialele cu folosinta repetatã se sterilizeaza cu alcool, etilenoxid, aburi sau în alt mod de sterilizare aprobat.
10. Echipamentul automat trebuie curatat şi sterilizat.
11. Înainte de folosire pulberile se vor feri de contaminare.

CAP. 9
Dispoziţii finale
ART. 17
Prevederile prezentei norme sanitare veterinare se aplica de la data publicãrii ei în Monitorul Oficial al României, Partea I, cu excepţia art. 6 pct. 4 alin. 3 şi 4, art. 9, 10, 12 şi a art. 15 pct. 3, care se vor aplica pana la data de 31 decembrie 2002.
ART. 18
Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezenta norma sanitarã veterinara.



ANEXEA 1


la norma sanitarã veterinara
----------------------------

IDENTIFICAREA
unei paiete cu material seminal bovin



┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│IBR NEGATIV CRB 001 00.00.00 RO 858500334 VIFOR BR 0303-0001│
└─────┬───────────┬───────────┬──────────┬─────────┬────────┬───────────┬──────┘
│ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
v v v v v v v
SITUAŢIA CODUL DATA CODUL NUMÃRUL NUMELE RASA
PENTRU IBR CENTRULUI RECOLTARII ISO AL DE IDEN- TAURULUI (SIMBOL +
(AUTORIZAŢIA) (ZIUA, LUNA, TARII TIFICARE COD),
ANUL) A TAURULUI NUMARULE
JACULATULUI




ANEXA 2


la norma sanitarã veterinara
----------------------------

CERTIFICAT DE SÃNÃTATE
pentru material seminal de bovine
nr. ..........................

Ţara de recoltare: .....................................................
Autoritatea sanitarã veterinara competenta: ............................
Autoritatea sanitarã veterinara competenta localã: .....................

I. Identificarea materialului seminal de bovine:


┌─────────────────┬───────────────┬─────────────────────┬────────┬─────────────┐
│ Numãr de doze │ Data/datele │ Identitatea │ │ Data │
│ │ recoltarii │ animalului donator │ Rasa │ naşterii │
├─────────────────┼───────────────┼─────────────────────┼────────┼─────────────┤
│ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │
└─────────────────┴───────────────┴─────────────────────┴────────┴─────────────┘



II. Originea materialului seminal de bovine
Adresa centrului de recoltare a materialului seminal de bovine (centrelor)
...........................................................................
...........................................................................
Numãrul autorizaţiei centrului de recoltare a materialului seminal de bovine
...........................................................................

III. Destinaţia materialului seminal de bovine
Materialul seminal de bovine se expediazã din .............................
...........................................................................
cãtre .....................................................................
cu ........................................................................
...........................................................................
(mijlocul de transport)
Numele şi adresa expeditorului ............................................
...........................................................................
Numele şi adresa destinatarului ...........................................
...........................................................................

IV. Subsemnatul, medic veterinar, certific urmãtoarele:
1. materialul seminal de bovine descris mai sus a fost recoltat, procesat şi stocat în conformitate cu prevederile specificate în Directiva 88/407/EEC (Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 353/2001);
2. materialul seminal descris mai sus a fost expediat de la locul de încãrcare în container sigilat conform Directivei 88/407/EEC şi poarta numãrul ................... (Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 353/2001);
3. materialul seminal descris mai sus a fost recoltat într-un centru de recoltare autorizat, în care toţi taurii în ziua recoltarii au fost clinic sanatosi şi au dat rezultate negative la testul de seroneutralizare sau la testul ELISA pentru infectia cu virusul rinotraheitei infectioase bovine şi vulvovaginitei pustuloase, realizat conform Directivei 88/407/EEC (Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 353/2001);
4. materialul seminal descris mai sus a fost colectat de la tauri care:
- au dat rezultat negativ la testul de seroneutralizare sau la testul ELISA pentru rinotraheita infectioasa bovina/vulvovaginita pustuloasa, realizat conform Directivei 88/407/EEC ; sau
- au dat rezultate pozitive la testul mai sus menţionat, dar care au fost negativi la aceste teste înainte de prima vaccinare, conform legislaţiei în centrul de recoltare; sau
- au dat rezultate pozitive la testul de seroneutralizare sau la testul ELISA pentru rinotraheita infectioasa bovina/vulvovaginita pustuloasa şi nu au fost vaccinati conform Directivei 88/407/EEC , caz în care materialul seminal provine dintr-o colectie care a fost supusã cu rezultat negativ la o examinare prin inoculare ori unui test de izolare a virusului, astfel cum se prevede la pct. 3 sau la art. 4 alin. (1) din Directiva 88/407/EEC în laboratorul .........*);
5. materialul seminal descris mai sus a fost colectat de la tauri care:
- nu au fost vaccinati contra febrei aftoase timp de 12 luni înainte de recoltare; sau
- au fost vaccinati contra febrei aftoase cu 12 luni înainte de recoltare, caz în care materialul mai sus certificat provine dintr-o colectie din care 5% din paiete (cu un minimum de 5 paiete) a fost supus cu rezultat negativ la un test de izolare a virusului pentru virusul febrei aftoase în laboratorul ..............*);
6. materialul seminal a fost stocat în condiţii autorizate cel puţin 30 de zile înainte de distribuire (expediere).

Emis la ....................................
....................................
(semnatura)
....................................
(numele cu majuscule)

Ştampila
--------------
*) Se completeazã sau se anuleazã conţinutul textului, în funcţie de situaţia existenta.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016