Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA SANITARA VETERINARA din 11 august 2003  ce stabileste unele reguli detaliate cu privire la controalele veterinare pentru animale ce sunt importate din tari terte in Romania    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA SANITARA VETERINARA din 11 august 2003 ce stabileste unele reguli detaliate cu privire la controalele veterinare pentru animale ce sunt importate din tari terte in Romania

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR, APELOR SI MEDIULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 601 din 25 august 2003
ART. 1
Controlul documentelor de identitate şi controalele fizice prevãzute de Norma sanitarã veterinara ce stabileşte principiile ce reglementeazã organizarea controalelor veterinare pentru animalele importate din tari terţe în România trebuie efectuate în conformitate cu prevederile prezentei norme sanitare veterinare.
ART. 2
Controlul documentelor va fi efectuat în conformitate cu regulile stabilite în anexa nr. 1.
ART. 3
(1) Controlul identitãţii va fi efectuat pentru fiecare animal din transport.
(2) Prin derogare de la prevederile alin. (1), controalele de identitate pot fi efectuate pentru 10% din animalele dintr-un transport, cu un minimum de 10 animale reprezentative controlate pentru întregul transport, atunci când acesta conţine un numãr mare de animale. Numãrul de animale verificate trebuie sa fie mãrit şi poate ajunge la totalitatea animalelor respective dintr-un transport, dacã controalele efectuate iniţial nu au fost corespunzãtoare.
(3) Prin derogare de la prevederile alin. (1), la animalele pentru care identificarea individualã nu este prevãzutã de legislaţia nationala controalele de identitate trebuie sa constea cel puţin într-un control privind identificarea, pentru un numãr reprezentativ de loturi şi/sau boxe. Numãrul de loturi şi/sau de boxe controlate trebuie sa fie mãrit şi poate ajunge la totalitatea loturilor şi/sau boxelor respective, dacã controalele efectuate iniţial nu au fost corespunzãtoare. Controlul de identitate va consta într-un control vizual al animalelor cazate într-un numãr reprezentativ de loturi şi/sau boxe, pentru verificarea speciilor existente.
ART. 4
(1) Medicul veterinar oficial trebuie sa efectueze controlul fizic prevãzut la art. 4 alin. (2) al Normei sanitare veterinare ce stabileşte principiile ce reglementeazã organizarea controalelor veterinare pentru animalele importate din tari terţe în România pentru animale biongulate vii şi ecvidee, pentru a se asigura, în special, ca astfel de animale sunt descãrcate la postul de inspecţie şi controale veterinare de frontiera în prezenta sa.
(2) Animalele trebuie supuse unei inspecţii cu privire la condiţia lor pentru transport şi unei examinari clinice care poate include şi prelevarea de probe. Aceste examinari şi prelevarea de probe trebuie efectuate în conformitate cu prevederile anexei nr. 2.
(3) Probele vor fi trimise la un laborator autorizat de autoritatea veterinara centrala a României pentru a se controla conformitatea cu cerinţele certificatului sanitar veterinar.
(4) Pentru fiecare animal de la care au fost prelevate probe vor fi înregistrate urmãtoarele informaţii:
a) numãrul de referinta al certificatului sanitar veterinar şi numãrul serial dat pentru transport de postul de inspecţie şi controale veterinare de frontiera;
b) numãrul de identificare al animalului;
c) testul de laborator solicitat;
d) rezultatul testului şi acţiunea ce urmeazã sa fie luatã;
e) adresa completa a destinaţiei finale a transportului.
(5) a) Examinarea clinica la care se referã alin. (2) va consta într-o examinare vizuala a tuturor animalelor.
b) Animalele destinate reproductiei sau producţiei vor fi supuse unei examinari clinice, potrivit anexei nr. 2, efectuatã la 10% din animale, cu un minimum de 10 animale care trebuie sa fie selectate în asa fel încât sa fie reprezentative pentru întregul transport. Atunci când transportul conţine mai puţin de 10 animale, controalele trebuie sa fie efectuate pe fiecare animal din transport.
c) Animalele destinate tãierii vor fi supuse unei examinari clinice, potrivit anexei nr. 2, pentru cel puţin 5% din animale, cu un minimum de 5 animale care trebuie sa fie selectate în asa fel încât sa fie reprezentative pentru întregul transport. Atunci când transportul conţine mai puţin de 5 animale, controalele trebuie sa fie efectuate pentru fiecare animal din transport.
d) Numãrul de animale controlate trebuie sa fie mãrit şi poate ajunge la totalitatea animalelor respective, în situaţia în care controalele efectuate iniţial nu au fost corespunzãtoare.
(6) Autoritatea veterinara competenta va retine transportul de animale la postul de inspecţie şi controale veterinare de frontiera în perioada asteptarii rezultatelor controalelor de laborator numai în caz de suspiciune a unei boli sau a unei nereguli.
(7) Rezultatele controalelor, împreunã cu informaţiile la care se referã alin. (4), vor fi comunicate în mod obişnuit Comisiei Europene, la fiecare 6 luni, sau imediat, prin fax, atât autoritãţii veterinare competente a tarii de origine şi de tranzit, cat şi Comisiei Europene, în cazul rezultatelor pozitive la prelevarile de probe. În cazul rezultatelor pozitive la probele prelevate, copii ale certificatului/certificatelor trebuie sa fie trimise cat mai curând posibil autoritãţii veterinare competente a tarii de destinaţie şi Comisiei Europene.
ART. 5
(1) Nu trebuie sa fie supuse examinãrii clinice individuale urmãtoarele animale:
a) pãsãri de curte;
b) pãsãri sãlbatice;
c) animale de aquacultura care includ toţi pestii vii;
d) rozatoare;
e) lagomorfe;
f) albine şi alte insecte;
g) reptile şi amfibiene;
h) alte nevertebrate;
i) unele animale din gradina zoologica şi de circ, care includ biongulate şi ecvidee considerate a fi periculoase;
j) animale pentru blana.
(2) Pentru animalele enumerate la alin. (1) examinarea clinica va consta în observarea statusului de sãnãtate şi comportamentului întregului grup sau unui numãr reprezentativ de animale din grup. Numãrul de animale verificate va fi mãrit, dacã controalele efectuate iniţial nu au fost corespunzãtoare. Dacã controalele mai sus menţionate prezintã o anomalie, va fi efectuatã o examinare mult mai riguroasã a transportului de animale, incluzând prelevarea de probe atunci când aceasta este necesarã.
(3) În cazul pestilor vii, al crustaceelor, molustelor şi al animalelor destinate centrelor de cercetare ştiinţificã care au un status specific de sãnãtate a animalelor atestat, ţinute în containere sigilate, controlate în condiţii ambiante, trebuie efectuatã examinarea clinica şi prelevarea de probe numai atunci când se considera ca poate exista un risc specific datoritã speciilor implicate sau originii lor ori atunci când exista alte nereguli.
ART. 6
(1) Pentru fiecare transport medicul veterinar oficial de la postul de inspecţie şi controale veterinare de frontiera va furniza persoanei respective o copie autentificatã a originalului/orginalelor certificatului/certificatelor sanitare veterinare sau de pe alt document/documente veterinar/veterinare original/originale care însoţeşte transportul, împreunã cu un certificat, conform dispoziţiilor stabilite de <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 344/2002 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind documentele necesare trecerii frontierei pentru animale vii importate în România, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 689 din 19 septembrie 2002. Acestea trebuie sa fie adnotate cu numãrul serial al certificatului emis pentru transport de cãtre postul de inspecţie şi controale veterinare de frontiera privind documentele necesare trecerii frontierei pentru animale vii importate în România.
(2) Medicul veterinar oficial va retine originalul certificatului/certificatelor sau originalul/originalele documentului/ documentelor veterinar/veterinare care însoţeşte transportul, precum şi o copie a certificatului, conform dispoziţiilor stabilite de Norma sanitarã veterinara privind documentele necesare trecerii frontierei pentru animale vii importate în România.
(3) Pentru fiecare transport trebuie înregistrate şi pãstrate la postul de inspecţie şi controale veterinare de frontiera urmãtoarele informaţii:
a) numãrul serial al certificatului emis pentru transportul respectiv de cãtre postul de inspecţie şi controale veterinare de frontiera;
b) data sosirii transportului respectiv la postul de inspecţie şi controale veterinare de frontiera;
c) mãrimea transportului;
d) speciile şi categoria de animale, precum şi varsta acestora;
e) numãrul de referinta al certificatului;
f) ţara terta de origine;
g) ţara de destinaţie;
h) decizia referitoare la transport;
i) referinta privind prelevarea de probe, atunci când se efectueazã.
(4) În cazul ecvideelor înregistrate, conform art. 2 lit. c) din Norma sanitarã veterinara privind condiţiile de sãnãtate animala ce guverneazã miscarea ecvideelor între statele membre ale Uniunii Europene şi România şi importul lor din tari terţe, aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 65/2002 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 474 din 3 iulie 2002, documentul de identificare nu va fi reţinut, iar în cazul special de admitere temporarã a acestor ecvidee, originalul certificatului de sãnãtate nu va fi, de asemenea, reţinut.
(5) În cazul ecvideelor pentru tãiere, care sunt destinate sa treacã printr-o piata sau printr-un centru de colectare, certificatul stabilit de Norma sanitarã veterinara privind documentele necesare trecerii frontierei pentru animale vii importate în România, precum şi o copie autentificatã a originalului certificatului de sãnãtate, trebuie sa însoţeascã ecvideele pana la abator.
(6) Toate certificatele sanitare veterinare sau alt document sanitar veterinar ce se referã la transporturi, care au fost respinse la postul de inspecţie şi controale veterinare de frontiera, trebuie sa fie marcate în roşu pe fiecare pagina cu cuvântul "RESPINS", asa cum este menţionat în anexa nr. 3.
(7) Medicul veterinar oficial trebuie sa retina certificatele sau celelalte documente care însoţesc transportul, copia certificatului, asa cum se precizeazã în Norma sanitarã veterinara privind documentele necesare trecerii frontierei pentru animale vii importate în România, şi înregistrãrile la care se referã art. 4 şi, în special, alin. (3), pentru cel puţin 3 ani.
ART. 7
Autoritatea veterinara competenta va completa mãsurile pe care le aplica comerţului pentru a le aduce în conformitate cu prezenta norma sanitarã veterinara şi va informa de îndatã Comisia Europeanã despre aceasta.
ART. 8
Autoritatea veterinara centrala a României, prin Ministerul Agriculturii, Pãdurilor, Apelor şi Mediului, va lua mãsurile adecvate pentru a sanctiona orice încãlcare a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare.


ANEXA 1
-------
la norma sanitarã veterinara
----------------------------

REGULI DETALIATE

pentru controlul documentelor privind animale
vii destinate importului din ţãrile terţe în România

1. Fiecare certificat de sãnãtate care însoţeşte un transport de animale vii originare dintr-o ţara terta trebuie sa fie verificat sau controlat pentru a se confirma ca:
a) acesta este un certificat original, emis în limba tarii de origine, şi este întocmit şi în limba romana ca ţara pe teritoriul cãreia se afla postul de inspecţie şi controale veterinare de frontiera de intrare;
b) se referã la o ţara terta sau la o parte a unei tari terţe autorizate sa exporte în Comunitatea Europeanã şi, de asemenea, în România;
c) prezentarea şi conţinutul acestuia corespund specimenului întocmit pentru specia şi categoria de animal viu şi ţara terta respectiva;
d) acesta consta într-o singura fila de hârtie;
e) acesta a fost completat în întregime;
f) data emiterii certificatului de sãnãtate este aceeaşi cu cea a încãrcãrii animalelor vii pentru expedierea lor cãtre ţara de destinaţie;
g) este emis pentru un singur mijloc de transport;
h) este semnat de cãtre medicul veterinar oficial sau, atunci când este cazul, de reprezentantul autoritãţii veterinare centrale a României, prezentat lizibil şi cu majuscule, numele sau şi poziţia sa şi, de asemenea, atunci când se solicita, ştampila oficialã a tarii terţe şi semnatura medicului veterinar oficial cu o culoare diferita de cea a imprimarii certificatului;
i) certificatul este completat fãrã ştersãturi care trebuie sa fie semnate şi stampilate de cãtre medicul veterinar oficial.
2. Autoritatea veterinara competenta trebuie sa verifice documentul scris şi planul de ruta de la frontiera externa la destinaţia finala, atunci când este necesar sa fie furnizat pentru transportator în baza legislaţiei privind protecţia şi bunãstarea animalelor în timpul transportului. Documentul scris şi planul de ruta vor fi întocmite şi în limba romana ca ţara pe teritoriul cãreia se afla postul de inspecţie şi controale veterinare de frontiera de intrare.


ANEXA 2
-------
la norma sanitarã veterinara
----------------------------

CERINŢE MINIME

pentru inspecţia individualã privind condiţia animalelor
pentru transport, privind examinarea clinica şi procedurile
de prelevare de probe pentru animale biongulate şi ecvidee,
la posturile de inspecţie şi controale veterinare de frontiera

I. Inspecţia privind condiţia animalelor pentru transport
Pe lângã examinarea clinica, trebuie sa fie efectuatã o evaluare a condiţiei animalelor pentru un transport ulterior. Aceasta evaluare va tine seama de durata transportului deja întreprins şi de planurile de furajare, adapare şi odihna care au fost prevãzute. Se va tine seama, de asemenea, de durata cãlãtoriei care rãmâne sa fie întreprinsã, incluzând planurile propuse pentru furajare, adapare şi odihna pe durata acestei pãrţi a cãlãtoriei. Mijloacele de transport pentru animale trebuie sa fie controlate în conformitate cu prevederile legislaţiei privind protecţia şi bunãstarea animalelor în timpul transportului.
II. Examinarea clinica
Examinarea clinica va cuprinde urmãtoarele:
1. o examinare vizuala a animalului, care include o evaluare totalã a stãrii sale de sãnãtate, a abilitatii sale de mişcare libera, condiţia pielii şi a mucoasei sale şi orice evidenta de secretie anormala;
2. monitorizarea sistemului respirator şi digestiv;
3. monitorizarea aleatorie a temperaturii corpului. Aceasta nu este necesar sa fie efectuatã pe animale, atunci când nu a fost detectata nici o anomalie în baza pct. 1 sau 2;
4. palparea este recomandatã numai atunci când au fost detectate anomaliile în baza pct. 1, 2 sau 3.
III. Procedura de prelevare de probe
Prelevarea de probe trebuie realizatã în vederea verificãrii conformitatii cu cerinţele de sãnãtate stabilite de certificatul veterinar insotitor.
1. Cel puţin 3% din transporturi vor fi supuse lunar unei prelevãri de probe serologice.
2. Medicul veterinar oficial poate, de asemenea, sa preleveze orice alte probe de la animalele din transport.


ANEXA 3
-------
la norma sanitarã veterinara
----------------------------

Model de ştampila de respingere, asa cum a fost stabilitã de art. 6 alin. (6) din norma sanitarã veterinara:



┌───────────────┐
│ R E S P I N S │
└───────────────┘

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016