Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA Nr. 9 din 30 iunie 1995  privind uniformizarea si informatizarea sistemului de raportare a societatilor bancare catre Banca Nationala a Romaniei    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA Nr. 9 din 30 iunie 1995 privind uniformizarea si informatizarea sistemului de raportare a societatilor bancare catre Banca Nationala a Romaniei

EMITENT: BANCA NATIONALA A ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL NR. 168 din 1 august 1995
ART. 1
În conformitate cu <>art. 15, 30 şi 31 din Legea nr. 33/1991 şi cu art. 26 din Legea nr. 34/1991, societãţile bancare vor furniza informaţii integrate privind activitatea lor urmînd standardele şi modelul operational stabilite de Banca Nationala a României.
ART. 2
Toate societãţile bancare autorizate sa funcţioneze în România vor îndeplini cerinţele de implementare stabilite de Banca Nationala a României prin prezenta norma şi anexele acesteia, începînd cu data intrãrii în vigoare a acestora.
ART. 3
Societãţile bancare sunt rãspunzãtoare pentru furnizarea de informaţii complete, corecte şi la timp. În acest scop, ele vor numi un coordonator informaţional, comunicind aceasta Bãncii Naţionale a României, şi vor întreprinde toate mãsurile tehnice şi organizatorice, asigurind resursele umane şi materiale necesare, pentru a permite coordonatorului informatic conlucrarea cu toate departamentele implicate, furnizind informaţiile cerute în forma şi conform reperelor orare stabilite de Banca Nationala a României. Aceste informaţii vor trebui validate, respectiv corectate, corespunzãtor, în fiecare zi lucrãtoare, de cãtre coordonatorul informaţional, în limita reperelor orare stabilite de prezenta norma.
ART. 4
Participanţii la procesul de transmitere şi prelucrare a raportarilor, atît din partea societãţilor bancare implicate, cît şi din partea Bãncii Naţionale a României, sunt obligaţi sa respecte prevederile <>art. 46, 47 şi 48 din Legea nr. 33/1991 privind confidenţialitatea.
ART. 5
Nerespectarea prevederilor acestor norme constituite contravenţie şi se va sanctiona conform <>art. 50 din Legea nr. 33/1991 . Constatarea contravenţiilor se va face de cãtre Direcţia de Control din cadrul Bãncii Naţionale a României, directorul şi directorii adjuncţi ai acesteia fiind împuterniciţi în acest sens.
ART. 6
Anexele nr. 1, 2, 3 şi 4 reglementeazã modul de lucru şi eşalonarea în timp a proceselor şi fac parte integrantã din prezenta norma.
ART. 7
Prezenta norma intra în vigoare la 180 de zile de la data publicãrii ei în Monitorul Oficial al României. Cu începere de la aceeaşi data, se abroga orice prevedere contrarã.

Preşedintele Consiliului de
administraţie al Bãncii Naţionale
a României,
Mugur Isarescu

ANEXA 1

Cerinţe privind dotarea tehnica

Liniile telefonice
Fiecare banca comercialã va trebui sa dispunã de doua linii telefonice distincte şi directe, amplasate în acelaşi loc cu celelalte resurse de operare şi transmisie, umane şi materiale. Prima linie va fi utilizata numai pentru contactul telefonic dintre Banca Nationala a României şi personalul bãncii comerciale. Cea de-a doua va fi utilizata numai pentru transmisiile de date şi primirea mesajelor din partea Bãncii Naţionale a României. Aceste linii telefonice vor fi folosite exclusiv pentru sistemul informatic de raportare, nu şi pentru alte scopuri.
Tehnica de calcul
Pentru a asigura stocarea şi procesarea datelor este necesar un PC compatibil IBM-AT sau PS/2, echipat cu minimum 4 MBytes de RAM, un hard-disc de minimum 100 MBytes şi sistemul de operare MS-DOS versiunea 4.0 (sau mai mare). Acest PC trebuie sa fie exclusiv dedicat sistemului informatic de raportare.
Modem
Este necesar un modem dedicat, avînd urmãtoarele caracteristici tehnice:
- compatibil Hayes;
- suport pentru V.32 standard, V.42 şi V.42 bis;
- rata transmisiei: 9600 bps.
La cerere, Banca Nationala a României poate recomanda, în baza experienţei acumulate, tipuri de modemuri conforme cerinţelor. Modemul va fi exclusiv dedicat sistemului informatic de raportare.
Software de comunicaţie
Pentru a asigura interfata cu Banca Nationala a României este necesarã achiziţionarea licenţei programului de comunicaţii PC ANYWHERE, versiunea 5.0. Fişierele-program necesare comunicaţiilor vor fi furnizate de cãtre Banca Nationala a României, în faza de implementare şi testare a proiectului.
Software de procesare date
Informaţiile, asa cum sunt detaliate în anexa nr. 2 referitoare la cerinţele privind datele raportate trebuie sa fie colectate, verificate şi transpuse în fisiere corespunzãtor formatate pentru transmisie. Software-ul prin care se realizeazã aceasta este în întregime la discretia fiecãrei bãnci în parte, dar trebuie sa ducã la îndeplinirea tuturor cerinţelor privind fişierele de date.
Întregul echipament, inclusiv accesul la liniile telefonice, trebuie configurat astfel încît sa permitã atît transmisiile zilnice cãtre Banca Nationala a României, cît şi transmisia saptaminala. Echipamentul va fi de asemenea complet accesibil coordonatorului informaţional şi deservit corespunzãtor de personalul tehnic de întreţinere, pentru a se asigura o funcţionare sigura, astfel încît schimbul de informaţii sa se facã în limitele de timp şi în condiţiile de calitate cerute, chiar şi în eventualitatea unor defectiuni survenite la una dintre componentele sistemului.

ANEXA 2

Cerinţele privind datele raportate

S-au identificat informaţiile bancare generale, atît pentru mediul bancar actual, cît şi pentru unele posibile activitãţi viitoare. Aceasta poate fi consideratã o lista principala a activitãţilor bancare. Informaţiile sunt orientate cãtre activitatea propriu-zisa a societãţii bancare, deci vor varia de la o societate bancarã la alta. Fiecare societate bancarã va trebui, ca parte a procesului de implementare, sa identifice din lista toate elementele care reflecta activitãţile sale specifice. Dacã societatea bancarã îşi modifica sau îşi completeazã activitatea, trebuie sa includã automat informaţiile nou-apãrute în respectivul moment.
Exista trei tipuri de fisiere:
- zilnice - pentru raportarea interbancara a bãncilor româneşti;
- balanţa saptaminala informativa, incluzind activele pasivele, fondurile proprii, veniturile şi cheltuielile principale;
- raportarea lunarã incluzind totalul activelor, pasivelor, fondurilor proprii, veniturilor şi cheltuielilor.
Principalele categorii de active, pasive, fonduri proprii, venituri şi cheltuieli sunt:
- împrumuturi;
- elemente specifice împrumuturilor comerciale;
- depozite;
- numerar;
- investiţii;
- valuta.
Informaţiile vor fi identificate prin coduri "Terri S. Chung" indicind active, împrumut etc. Un fisier conţinînd toate conturile admise va fi furnizat de cãtre Banca Nationala a României pentru includerea sa în softul de procesare date, ca parte a procesului de implementare.
Toate datele solicitate la un moment dat prin prezentul sistem de raportare automat, precum şi codurile corespunzãtoare vor fi incluse în Manualul de raportari de date B.N.R. ce va fi pus la dispoziţia societãţilor bancare şi adaptat continuu (prin includerea datelor nou-solicitate şi excluderea datelor ce nu mai prezintã interes).

ANEXA 3

Procedurile de implementare la nivel de banca comercialã

Fiecare societate bancarã în parte va parcurge un program de implementare, care va permite testarea componentelor de procesare a datelor şi transmisie înaintea trecerii în faza operationala. Faza operationala va înlocui actualele raportari, furnizind datele financiare cerute doar prin transmisii.
Procedurile de implementare vor include
- intilniri cu coordonatorul informaţional al societãţii bancare şi echipa sa, precum şi prezentarea echipamentelor;
- confirmarea cerinţelor de echipament;
- furnizarea fisierelor-program de interfata cu softul de comunicaţii;
- testarea telecomunicatiilor;
- identificarea tuturor elementelor cerute societãţii bancare pentru raportarea zilnica, saptaminala şi lunarã;
- testarea generarii fisierului în formatul cerut;
- testarea transmisiei şi procesarii mesajelor de rãspuns;
- stabilirea unor date-test pentru procesarea în paralel a informaţiilor zilnice, saptaminale şi lunare;
- procesarea paralela a datelor, pentru perioada corespunzãtoare de timp, pentru a se confirma corectitudinea datelor de cãtre toate departamentele interesate ale Bãncii Naţionale a României;
- testarea finala între Banca Nationala a României şi societatea bancarã;
- începerea fazei operationale şi eliminarea raportarilor pe suport hirtie pentru rapoartele definite.
Din aceasta anexa face parte şi formularul preimplementare. Formularul preimplementare, completat corespunzãtor de cãtre societatea bancarã şi semnat de preşedintele acesteia, trebuie returnat Bãncii Naţionale a României prin posta, pînã la data de 1 septembrie 1995, pentru includerea în programul de implementare. Adresa pe care se returneazã formularul este:
Banca Nationala a României
Direcţia de Informatica şi Procesare Statistica
(Sistemul de Raportare de Date Automat)
Str. Lipscani nr. 25
Sectorul 3
Bucureşti.

FORMULAR PREIMPLEMENTARE
NUMELE SOCIETĂŢII BANCARE:.........................................
ADRESA:............................................................
NUMELE COORDONATORULUI INFORMAŢIONAL AL SOCIETĂŢII BANCARE:........
...................................................................
TITLUL COORDONATORULUI:............................................
TELEFON NO:..................
FAX NO:......................
DIRECŢIA:..........................................................

NUMELE COORDONATORULUI INFORMAŢIONAL DE REZERVA NO. 1:
...................................................................
TITLUL COORDONATORULUI:............................................
TELEFON NO:..................
FAX NO:......................
DIRECŢIA:..........................................................

NUMELE COORDONATORULUI INFORMAŢIONAL DE REZERVA NO. 2:
...................................................................
TITLUL COORDONATORULUI: ...........................................
TELEFON NO:..................
FAX NO:......................
DIRECŢIA:..........................................................
MARCA ŞI MODELUL PC:...............................................
MARCA ŞI MODELUL MODEM:............................................
NUMĂRUL DE TELEFON:................................................
AMPLASAMENTUL ECHIPAMENTULUI:......................................
LICENTA PC ANYWHERE NO:............................................
SOFTWARE PROCESARE DATE:...........................................
ANALISTUL DE SISTEM PENTRU SOFT:...................................
TELEFONUL ANALISTULUI DE SISTEM:...................................


.............................
PREŞEDINTELE SOCIETĂŢII BANCARE

......................
DATA

ANEXA 4

Reglementãri privind eşalonarea în timp a raportarii

Diferite compartimente ale societãţilor bancare furnizeazã informaţii direcţiilor corespunzãtoare din cadrul Bãncii Naţionale a României. Sursele din cadrul societãţilor bancare vor rãmîne neschimbate în cadrul noului sistem, dar societãţile bancare vor trebui sa stabileascã un punct central pentru coordonarea tuturor informaţiilor furnizate Bãncii Naţionale a României - punct/post denumit "Coordonator informaţional al bãncii comerciale". Acesta va trebui sa se asigure ca datele furnizate zilnic, sãptãmînal, lunar şi anual, satisfac cerinţele informationale stabilite. Aceasta presupune ca informaţiile necesare sa fie raportate conform planificarii şi în formatul de transmisie stabilit.
Raportarea datelor zilnice.
---------------------------
Informaţiile care se raporteazã zilnic reprezintã poziţia zilnica interbancara.
Informaţiile se referã la ziua precedenta şi se transmit pînã la ora 10.00 a.m. din ziua urmãtoare.
Raportarea datelor saptaminale/lunare
-------------------------------------
Raportarea saptaminala este similarã celei lunare în privinta detaliilor şi include cea mai mare parte din informaţiile care sunt cuprinse în aceasta faza a proiectului informaţional, fiind formulate sub forma categoriilor de baza ale activitãţii bancare (active, pasive, fonduri proprii, venituri şi cheltuieli). Raportarea saptaminala corespunde urmãtoarelor perioade de activitate din cadrul lunii (în cazul în care data de raportare cade într-o zi nelucrãtoare, data la care se referã raportarea este ultima zi lucrãtoare):
- a 7-a zi a lunii sau ultima zi lucrãtoare dinainte;
- a 14-a zi a lunii sau ultima zi lucrãtoare dinainte;
- a 23-a zi a lunii sau ultima zi lucrãtoare dinainte;
- ultima zi a lunii sau ultima zi lucrãtoare dinainte.
Datele aferente acestor perioade de raportare se raporteazã în dimineata celei de-a 4-a zi lucrãtoare de dupã perioada de raportare de mai sus.
Raportarea anuala
-----------------
Raportarea anuala cuprinde citeva elemente adiţionale fata de cele saptaminale şi lunare. Termenul limita pentru aceasta raportare este acelaşi ca şi cel pentru sfîrşitul lunii, chiar dacã este sfîrşitul de an. Astfel, societãţile bancare trebuie sa identifice datele adiţionale pentru raportarea anuala şi sa le includã în raportarea referitoare la luna decembrie.
Elementele din datele menţionate mai sus au fost identificate, definite, codificate şi formulate în vederea transmiterii electronice, în cadrul unor formate de fisier prestabilite.

------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016