Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA nr. 7 din 1 iunie 2006  privind modificarile in situatia institutiilor financiare nebancare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA nr. 7 din 1 iunie 2006 privind modificarile in situatia institutiilor financiare nebancare

EMITENT: BANCA NATIONALA A ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 493 din 7 iunie 2006
Având în vedere prevederile <>art. 24 din Ordonanţa Guvernului nr. 28/2006 privind reglementarea unor mãsuri financiar-fiscale,
în temeiul dispoziţiilor <>art. 48 alin. (1) din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Bãncii Naţionale a României şi ale <>art. 72 titlul I din Ordonanţa Guvernului nr. 28/2006 ,

Banca Naţionalã a României emite prezenta normã.

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Prezenta normã se aplicã instituţiilor financiare nebancare, persoane juridice române, precum şi sucursalelor din România ale instituţiilor financiare nebancare, persoane juridice strãine, şi reglementeazã procedurile privind notificarea la Banca Naţionalã a României a modificãrilor intervenite în situaţia acestora, în scopul asigurãrii monitorizãrii/supravegherii acestora, dupã caz.
(2) Termenii şi expresiile utilizate în prezentele norme au semnificaţiile prevãzute în titlul I al <>Ordonanţei Guvernului nr. 28/2006 privind reglementarea unor mãsuri financiar-fiscale, denumitã în continuare ordonanţã, precum şi în reglementãrile emise de Banca Naţionalã a României în aplicarea acesteia.

CAP. II
Notificarea modificãrilor în situaţia instituţiilor financiare nebancare, persoane juridice române

SECŢIUNEA 1
Notificarea modificãrilor în situaţia instituţiilor financiare nebancare, persoane juridice române, înscrise în Registrul general

ART. 2
Se supun notificãrii Bãncii Naţionale a României modificãrile în situaţia instituţiilor financiare nebancare, referitoare la:
a) denumirea şi sediul social ale instituţiei financiare nebancare şi ale sediilor secundare ale acestora;
b) majorarea sau reducerea capitalului social;
c) modificãrile aduse obiectului de activitate principal şi secundar, dupã caz;
d) deschiderea/închiderea de sucursale şi alte sedii secundare pe teritoriul României;
e) deschiderea/închiderea de sucursale în strãinãtate;
f) acţionarii semnificativi care deţin în mod direct participaţii la capitalul social al instituţiilor financiare nebancare;
g) conducãtorii instituţiilor financiare nebancare;
h) administratorii instituţiei financiare nebancare;
i) auditorul financiar;
k) participaţiile instituţiei financiare nebancare şi ale acţionarilor semnificativi/conducãtorilor/administratorilor în alte societãţi comerciale.
ART. 3
(1) Notificarea modificãrilor prevãzute la art. 2 se va transmite Bãncii Naţionale a României în termen de 30 de zile de la data realizãrii acestora sau, dupã caz, de la data înregistrãrii în registrul comerţului a menţiunilor corespunzãtoare şi va fi însoţitã, dupã caz, de certificatul constatator eliberat de oficiul registrului comerţului.
ART. 4
(1) Notificarea majorãrii capitalului social al unei instituţii financiare nebancare va fi însoţitã de hotãrârea organului statutar şi de o comunicare din care sã rezulte:
a) suma cu care s-a majorat capitalul social;
b) nivelul capitalului atins;
c) sursele utilizate pentru majorarea capitalului social.
(2) Acţionarii semnificativi care au participat la majorarea capitalului social al instituţiei financiare nebancare vor remite o declaraţie din care sã rezulte provenienţa fondurilor utilizate.
(3) Notificarea reducerii capitalului social al unei instituţii financiare nebancare va fi însoţitã de hotãrârea organului statutar.
ART. 5
Notificarea cu privire la modificarea obiectului de activitate va fi însoţitã de hotãrârea organului statutar în baza cãreia s-a efectuat înregistrarea în registrul comerţului a menţiunilor corespunzãtoare.
ART. 6
(1) Notificarea cu privire la deschiderea unei sucursale sau a altui sediu secundar pe teritoriul României va fi însoţitã de o informare semnatã de conducãtorii instituţiei financiare nebancare privind adresa, obiectul de activitate al sucursalei/sediului secundar, identitatea conducãtorilor, numãrul de telefon/fax.
(2) Orice modificare a elementelor menţionate la alin. (1), inclusiv în cazul sediilor secundare care au fost deschise odatã cu instituţia financiarã nebancarã, va fi notificatã Bãncii Naţionale a României.
ART. 7
Notificarea cu privire la deschiderea unei sucursale în strãinãtate va include şi hotãrârea organului statutar, însoţitã de fundamentarea care a stat la baza deciziei privind deschiderea sucursalei, din care sã rezulte obiectul de activitate, capitalul de dotare, identitatea persoanei/persoanelor desemnate sã asigure conducerea sucursalei şi limitele mandatului ce îi/le este acordat, adresa sucursalei.
ART. 8
Notificarea cu privire la modificãrile intervenite în situaţia acţionarilor semnificativi care deţin în mod direct participaţii la capitalul social al instituţiilor financiare nebancare va fi însoţitã de documentele întocmite în conformitate cu prevederile <>art. 13 din Norma Bãncii Naţionale a României nr. 4/2006 privind procedura de notificare şi înscrierea în registre a instituţiilor financiare nebancare, din care sã rezulte modificãrile intervenite de la data ultimei notificãri referitoare la modificarea în situaţia respectivilor acţionari semnificativi.
ART. 9
Anual, în termen de 30 de zile de la încheierea exerciţiului financiar, instituţiile financiare nebancare vor comunica Bãncii Naţionale a României o situaţie a tuturor acţionarilor semnificativi care deţin în mod direct participaţii la capitalul social, cuprinzând urmãtoarele informaţii: identitatea, domiciliul şi cetãţenia, în cazul persoanelor fizice, naţionalitatea şi sediul, în cazul persoanelor juridice, numãrul de acţiuni deţinute şi valoarea acestora, procentul participaţiei la capitalul social şi proporţia drepturilor de vot.
ART. 10
Notificarea referitoare la schimbarea conducãtorilor instituţiei financiare nebancare va cuprinde şi motivul schimbãrii şi va fi însoţitã de hotãrârea organului statutar şi de documentaţia prevãzutã la <>art. 11 din Norma Bãncii Naţionale a României nr. 4/2006 .
ART. 11
Notificarea cu privire la schimbarea administratorului/administratorilor instituţiei financiare nebancare va fi însoţitã de hotãrârea organului statutar şi de documentaţia prevãzutã la <>art. 12 din Norma Bãncii Naţionale a României nr. 4/2006 pentru noul administrator/noii administratori.
ART. 12
Notificarea referitoare la noul auditor va cuprinde hotãrârea organului statutar şi documentaţia prevãzutã la <>art. 10 alin. (1) lit. j) din Norma Bãncii Naţionale a României nr. 4/2006 .
ART. 13
Notificarea cu privire la modificãrile intervenite în situaţia participaţiilor instituţiei financiare nebancare şi a acţionarilor semnificativi/conducãtorilor/ administratorilor în alte societãţi comerciale va fi însoţitã de documentul prevãzut la <>art. 10 alin. (1) lit. h) din Norma Bãncii Naţionale a României nr. 4/2006 , actualizat în conformitate cu modificãrile intervenite.

SECŢIUNEA a 2-a
Notificarea modificãrilor în situaţia instituţiilor financiare nebancare, persoane juridice române, înregistrate în Registrul special

ART. 14
(1) Instituţiile financiare nebancare vor remite Bãncii Naţionale a României, în termen de 30 de zile de la data primirii comunicãrii înscrierii în Registrul special, documentele din care sã rezulte îndeplinirea cerinţelor speciale.
(2) În cazul în care de la data ultimei notificãri la Banca Naţionalã a României a modificãrilor intervenite în situaţia instituţiilor financiare nebancare nu au avut loc alte modificãri, în locul documentelor prevãzute la art. 15, 16 şi 18 din prezenta normã se va remite o declaraţie în acest sens, semnatã de conducãtorii instituţiilor financiare nebancare, în care se vor enumera documentele aflate în evidenţele Bãncii Naţionale a României care nu au suferit modificãri.
(3) Normele prevãzute la art. 29 alin. (1) din ordonanţã vor fi remise în termen de 5 zile de la data primirii de la Banca Naţionalã a României a comunicãrii privind înscrierea în Registrul special.
ART. 15
Notificarea conducãtorilor instituţiilor financiare nebancare va fi însoţitã de documentele prevãzute la <>art. 11 din Norma Bãncii Naţionale a României nr. 4/2006 , din care sã rezulte îndeplinirea cerinţelor prevãzute la art. 28 alin. 3 lit. a), alin. 4 lit. c) şi d) din ordonanţã.
ART. 16
Notificarea administratorului/administratorilor care deţine/deţin experienţã financiar-contabilã va fi însoţitã de curriculum vitae, întocmit potrivit prevederilor <>art. 11 lit. b) din Norma Bãncii Naţionale a României nr. 4/2006 , din care sã rezulte experienţa în activitatea financiar-contabilã.
ART. 17
Instituţiile financiare nebancare vor remite regulamentul propriu de funcţionare în care se vor detalia atribuţiile şi competenţele fiecãrui compartiment prevãzut în structura organizatoricã, relaţiile dintre compartimente, structura comitetului de administrare a riscurilor şi a comitetului de audit, precum şi descrierea modului de organizare a activitãţii de control intern.
ART. 18
(1) Notificarea auditorului financiar va fi însoţitã de urmãtoarele documente:
a) documentul eliberat de Camera Auditorilor Financiari din România, care atestã autorizarea în calitate de auditor financiar;
b) declaraţie semnatã de auditorul financiar, care sã confirme încheierea unui contract de audit cu instituţia financiarã nebancarã;
c) curriculum vitae pentru persoana fizicã care coordoneazã echipa ce va realiza misiunea de audit, din care sã rezulte experienţa în domeniul auditului financiar al instituţiilor financiare şi/sau al instituţiilor de credit;
d) curriculum vitae pentru reprezentantul legal/statutar al societãţii de audit financiar;
e) comunicare semnatã de reprezentantul legal/statutar al societãţii de audit financiar, din care sã rezulte instituţiile financiare şi instituţiile de credit la care au fost efectuate misiuni de audit financiar şi perioadele în care acestea au fost efectuate;
f) declaraţia al cãrei model este prevãzut în anexa nr. 3 la <>Norma Bãncii Naţionale a României nr. 4/2006 .
(2) Banca Naţionalã a României va agrea auditorul financiar pe baza experienţei acestuia şi/sau a persoanei care coordoneazã echipa ce va realiza misiunea de audit, în domeniul auditului financiar al instituţiilor financiare şi/sau al instituţiilor de credit.
(3) În cazul în care societatea propusã în calitate de auditor financiar al instituţiei financiare nebancare înscrise în Registrul special a fost aprobatã de Banca Naţionalã a României pentru o instituţie de credit sau o sucursalã a unei instituţii de credit strãine ori dacã a fost agreatã în aceastã calitate la o altã instituţie financiarã nebancarã/ sucursalã a unei instituţii financiare nebancare, persoanã juridicã strãinã, înscrisã în Registrul special, documentaţia prevãzutã la alin. (1) va fi înlocuitã cu o declaraţie. Declaraţia, semnatã de reprezentantul legal/statutar al societãţii, va confirma cã informaţiile cuprinse în documentaţia existentã în evidenţele Bãncii Naţionale a României nu au suferit modificãri sau, dupã caz, va cuprinde modificãrile intervenite, precum şi încheierea unui contract de audit cu instituţia financiarã nebancarã.

CAP. III
Notificarea modificãrilor intervenite în situaţia sucursalelor din România ale instituţiilor financiare nebancare, persoane juridice strãine

SECŢIUNEA 1
Notificarea modificãrilor intervenite în situaţia sucursalelor din România ale instituţiilor financiare nebancare, persoane juridice strãine, înscrise în Registrul general

ART. 19
(1) În cazul deschiderii mai multor sucursale pe teritoriul României de cãtre o instituţie financiarã nebancarã, persoanã juridicã strãinã, una dintre aceste sucursale va fi desemnatã drept sucursalã principalã, iar decizia va fi comunicatã Bãncii Naţionale a României.
(2) Sucursala principalã a instituţiei financiare nebancare cu sediul în strãinãtate va asigura comunicarea cu Banca Naţionalã a României, precum şi îndeplinirea la nivel agregat a tuturor cerinţelor prevãzute de ordonanţã şi de reglementãrile în vigoare aplicabile sucursalelor din România a instituţiilor financiare nebancare, persoane juridice strãine, emise de Banca Naţionalã a României.
ART. 20
(1) Se vor notifica Bãncii Naţionale a României modificãrile în situaţia sucursalelor din România ale instituţiilor financiare nebancare, persoane juridice strãine, referitoare la:
a) sediul sucursalei instituţiei financiare nebancare strãine;
b) majorarea sau reducerea capitalului de dotare;
c) modificãrile aduse obiectului de activitate principal şi secundar;
d) conducãtorii sucursalei instituţiei financiare nebancare strãine;
e) auditorul financiar.
(2) Notificarea modificãrilor prevãzute la alin. (1) se va face cu aplicarea corespunzãtoare a prevederilor art. 3-13 din prezenta normã.

SECŢIUNEA a 2-a
Notificarea modificãrilor intervenite în situaţia sucursalelor din România ale instituţiilor financiare nebancare, persoane juridice strãine, înscrise în Registrul special

ART. 21
(1) Sucursalele din România ale instituţiilor financiare nebancare, persoane juridice strãine, vor remite Bãncii Naţionale a României, în termen de 30 de zile de la data primirii comunicãrii înscrierii în Registrul special, documentele din care sã rezulte îndeplinirea cerinţelor speciale.
(2) În cazul în care de la data ultimei notificãri la Banca Naţionalã a României a modificãrilor intervenite în situaţia sucursalelor din România ale instituţiilor financiare, nebancare, persoane juridice strãine, nu au avut loc alte modificãri, în locul documentelor prevãzute la art. 22 din prezenta normã se va remite o declaraţie în acest sens, semnatã de conducãtorii sucursalelor instituţiilor financiare nebancare, persoane juridice strãine, în care se vor enumera documentele aflate în evidenţele Bãncii Naţionale a României care nu au suferit modificãri.
(3) Normele prevãzute la art. 29 alin. (1) din ordonanţã vor fi remise în termen de 5 zile de la data primirii de la Banca Naţionalã a României a comunicãrii privind înscrierea în Registrul special.
ART. 22
Notificarea referitoare la conducãtori şi auditori financiari se va efectua de cãtre sucursalele din România ale instituţiilor financiare nebancare, persoane juridice strãine, cu aplicarea corespunzãtoare a prevederilor art. 15 şi 18 din prezenta normã.
ART. 23
Sucursalele din România ale instituţiilor financiare nebancare, persoane juridice strãine, vor remite Bãncii Naţionale a României regulamentul propriu de funcţionare, în care se vor detalia atribuţiile şi competenţele fiecãrui compartiment prevãzut în structura organizatoricã, relaţiile dintre compartimente, structura comitetului de administrare a riscurilor şi a comitetului de audit, precum şi descrierea modului de organizare a activitãţii de control intern.

SECŢIUNEA a 3-a
Alte notificãri

ART. 24
(1) Sucursalele din România ale instituţiilor financiare nebancare, persoane juridice strãine, înscrise în Registrul general/Registrul special, vor notifica Bãncii Naţionale a României:
a) modificãrile privind denumirea şi sediul social ale instituţiei financiare nebancare strãine;
b) iniţierea oricãror proceduri prin care se urmãreşte lichidarea instituţiei financiare nebancare, persoanã juridicã strãinã.
(2) Modificãrile prevãzute la alin. (1) vor fi notificate Bãncii Naţionale a României în termen de 30 de zile de la realizarea lor.

CAP. IV
Notificarea modificãrilor în situaţia instituţiilor financiare nebancare înregistrate în Registrul de evidenţã

ART. 25
(1) Instituţiile financiare nebancare înregistrate în Registrul de evidenţã vor notifica Bãncii Naţionale a României - Direcţia reglementare şi autorizare orice modificare intervenitã în situaţia acestora, referitoare la denumire, adresa sediului social, conducãtori, forma juridicã şi starea entitãţii (în lichidare/în dizolvare).
(2) În aplicarea prevederilor alin. (1), în termen de 30 de zile de la data realizãrii modificãrii, se va remite certificatul constatator emis de registrul comerţului/ documentul emis de registrul asociaţiilor şi fundaţiilor care atestã înregistrarea menţiunilor corespunzãtoare modificãrilor efectuate.

CAP. V
Dispoziţii tranzitorii

ART. 26
(1) Instituţiile financiare nebancare menţionate la art. 64 din ordonanţã care la momentul înscrierii în Registrul general îndeplinesc criteriile pentru înregistrarea în Registrul special vor remite Bãncii Naţionale a României documentele prevãzute la art. 14 alin. (3) şi la art. 15-18 din prezenta normã, în termen de 6 luni de la data primirii comunicãrii privind înscrierea în Registrul special.
(2) Sucursalele din România ale instituţiilor financiare nebancare, persoane juridice strãine, menţionate la art. 64 din ordonanţã, care la momentul înscrierii în Registrul general îndeplinesc criteriile pentru înregistrarea în Registrul special, vor îndeplini formalitãţile prevãzute la art. 21 alin. (3) şi la art. 22 din prezenta normã, în termen de 6 luni de la data primirii comunicãrii privind înscrierea în Registrul special.

CAP. VI
Dispoziţii finale

ART. 27
Notificãrile prevãzute de prezenta normã vor fi semnate de conducãtorii instituţiilor financiare nebancare, persoane juridice române, sau, dupã caz, de conducãtorii sucursalelor din România ale instituţiilor financiare nebancare, persoane juridice strãine.
ART. 28
Instituţiile financiare nebancare, persoane juridice române, şi sucursalele instituţiilor financiare nebancare, persoane juridice strãine, înscrise în Registrul special, vor notifica Bãncii Naţionale a României orice modificare a elementelor prevãzute la art. 2 din prezenta normã, cu aplicarea corespunzãtoare a cerinţelor prevãzute la cap. II sau III din prezenta normã.
ART. 29
Nerespectarea prevederilor prezentei norme atrage aplicarea sancţiunilor sau, dupã caz, a mãsurilor prevãzute de ordonanţã.
ART. 30
Nerespectarea prevederilor prezentei norme atrage aplicarea sancţiunilor sau, dupã caz, a mãsurilor prevãzute de ordonanţã.
ART. 31
Banca Naţionalã a României poate solicita instituţiilor financiare nebancare, persoane juridice române/sucursalelor din România ale instituţiilor financiare nebancare, persoane juridice strãine, orice alte informaţii sau documente cu privire la modificãrile intervenite în situaţia acestora.

Preşedintele Consiliului de administraţie
al Bãncii Naţionale a României,
Mugur Constantin Isãrescu

Bucureşti, 1 iunie 2006.
Nr. 7.
__________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016