Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA Nr. 6 din 12 iunie 1995  privind autorizarea societatilor bancare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA Nr. 6 din 12 iunie 1995 privind autorizarea societatilor bancare

EMITENT: BANCA NATIONALA A ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL NR. 128 din 27 iunie 1995
1. Societãţile bancare se pot constitui şi funcţiona pe teritoriul României numai dacã au obţinut în prealabil autorizaţia Bãncii Naţionale a României.
2. Formalitãţile prevãzute la <>art. 3, 4, 9, 10, 22 şi 24 din Legea nr. 31/1990 privind societãţile comerciale şi la <>art. 13 alin. 2 din Legea nr. 33/1991 privind activitatea bancarã vor fi îndeplinite numai dupã obţinerea, de la Banca Nationala a României, a hotãrîrii de autorizare a constituirii societãţii bancare.
3. În vederea obţinerii hotãrîrii de autorizare a constituirii, solicitantii trebuie sa prezinte Bãncii Naţionale a României urmãtoarea documentaţie:
a) cererea de autorizare (anexa nr.1);
b) procura autenticã, semnatã de toţi membrii fondatori, prin care aceştia desemneazã una sau mai multe persoane pentru a-i reprezenta în relaţia cu Banca Nationala a României pe parcursul instrumentarii dosarului de autorizare (nume, adresa, telefon, fax);
c) proiectele de contract de societate şi de statut;
d) repartiţia acţiunilor şi a drepturilor de vot. Acţiunile emise de societãţile bancare vor putea fi numai nominative.
Actionarii semnificativi, în sensul prevederilor pct. 4 - 8 din Normele Bãncii Naţionale a României nr. 2/1992 privind modificarea situaţiei societãţilor bancare *), precum şi fondatorii trebuie sa comunice informaţiile precizate în anexa nr. 2 şi angajamentul prevãzut în anexa nr. 3 la prezentele norme.
Persoanele juridice care au calitatea de acţionar semnificativ sau de fondator trebuie sa fie în funcţiune de cel puţin 3 ani. În cazul în care participaţia la capitalul social se achitã integral la momentul subscrierii, pot participa şi persoane juridice care sunt în funcţiune de cel puţin 2 ani.
Societãţile bancare, persoane juridice romane, pot participa la capitalul social al altei societãţi bancare, persoana juridicã romana, numai în cazul îndeplinirii cumulative a urmãtoarelor condiţii:
- la constituirea unei noi societãţi bancare, persoana juridicã romana, pe teritoriul României;
- participaţia la capitalul social sa fie de cel mult 5% din acesta;
- unul dintre ceilalţi acţionari sa fie societate bancarã, persoana juridicã strãinã, sau o organizaţie financiarã internationala.
Regiile autonome şi societãţile comerciale cu capital de stat (indiferent de ponderea participatiei acestora) pot participa la constituirea capitalului social al unei societãţi bancare, persoana juridicã romana, numai în cazul îndeplinirii cumulative a urmãtoarelor condiţii:
- regia autonomã sa nu aibã subvenţii de la bugetul de stat. În acest scop, se va prezenta confirmarea din partea organelor de resort ale Ministerului Finanţelor, din care sa rezulte ca regia autonomã respectiva nu este prevãzutã cu subvenţii de la bugetul de stat.
- participaţia la capitalul social sa fie de cel mult 2% din acesta;
- ponderea totalã a participatiilor regiilor autonome şi ale societãţilor comerciale cu capital de stat sa nu depãşeascã 10% din capitalul social al societãţii bancare respective.
Societãţile bancare, regiile autonome şi societãţile comerciale cu capital de stat (indiferent de ponderea participatiei acestora), care la data intrãrii în vigoare a prezentelor norme deţin o participaţie ce depãşeşte nivelurile prevãzute mai sus, nu vor putea achizitiona alte acţiuni;
e) prospectul de emisiune, în cazul în care societatea bancarã se constituie prin subscripţie publica; fondatorii vor trebui sa participe la capitalul social, per total, cu cel puţin 30%;
f) studiul de fezabilitate, care va cuprinde:
- tipul, denumirea şi descrierea activitãţilor prevãzute a se desfasura de cãtre societatea bancarã:
- clientela cãreia i se adreseazã societatea bancarã; modalitãţi de atragere a acesteia;
- studiu al segmentului de piata în care societatea bancarã internationala sa-şi desfãşoare activitatea;
- natura resurselor financiare utilizate;
- proiectul structurii organizatorice a societãţii bancare şi atribuţiile fiecãrui compartiment, cu precizarea numãrului şi a repartiţiei personalului pe funcţii;
- estimari ale bilanţului contabil, ale situaţiei rezultatelor financiare şi ale contului de profit şi pierderi pentru urmãtoarele trei exercitii financiare;
- estimarea costurilor de constituire;
g) comunicare privind persoanele desemnate sa asigure conducerea efectivã a societãţii bancare (cel puţin doua), precum şi chestionarul din anexa nr. 4 la prezentele norme, din care sa rezulte:
- onorabilitatea (persoana în cauza sa nu fi suferit condamnãri penale şi de numele ei sa nu fie legat nici un fel de scandal de notorietate publica);
- calificarea şi experienta profesionalã, care sa fie compatibile cu funcţia pentru care a fost desemnatã (studii superioare şi experienta în activitatea financiar-bancarã de cel puţin 3 ani).
Pentru conducãtorii desemnaţi se vor depune:
- cîte un certificat de cazier judiciar. Pentru conducãtorii care şi-au stabilit resedinta în România de mai puţin de 5 ani, certificatul de cazier judiciar va fi completat cu un document echivalent eliberat de autoritãţile competente din ţara de origine sau din ţara în care au avut stabilitã resedinta anterior, care sa ateste ca persoana în cauza nu este supusã, în conformitate cu legislaţia din ţara respectiva, unei interdicţii de a conduce o societate bancarã;
- cîte o declaraţie din care sa rezulte ca, pe perioada exercitãrii funcţiei pentru care au fost desemnaţi, vor îndeplini exclusiv aceasta funcţie şi vor avea resedinta în localitatea de sediu al societãţii bancare.
În cazul societãţilor bancare cu participare de capital strãin, indiferent de proporţia acestuia, cel puţin una dintre persoanele desemnate sa asigure conducerea efectivã a societãţii bancare va fi cetãţean roman.
În cazul constituirii simultane a unei societãţi bancare se vor depune şi documentele cerute la pct. 7 lit. e) şi f) din prezentele norme;
h) denumirea bãncii la care se va deschide contul de colectare a capitalului social;
i) orice alte informaţii pe care fondatorii le considera de natura sa susţinã viabilitatea proiectului prezentat.
Documentaţia va fi prezentatã Bãncii Naţionale a României în limba romana. Pentru documentele redactate într-o limba strãinã se va prezenta şi traducerea legalizatã a acestora.
4. Pentru sucursalele societãţilor bancare persoane juridice strãine, cererea de autorizare va fi însoţitã de urmãtoarea documentaţie, cu aplicarea corespunzãtoare a prevederilor ultimului alineat al pct. 3:
a) statutul sau alte acte din care rezulta denumirea, forma juridicã, sediul social şi modul de funcţionare a societãţii bancare strãine;
b) descrierea societãţii bancare, ce va include:
- clasificarea sa în ţara de origine, în funcţie de mãrimea activelor;
- descrierea structurii organizatorice, inclusiv actionarii semnificativi;
- descrierea activitãţii;
c) ultimele trei rapoarte anuale ale societãţii bancare, certificate de auditori externi;
d) descrierea sistemului de reglementare bancarã din ţara de origine, care va include:
- prezentarea autoritãţii de supraveghere bancarã din ţara de origine;
- modul în care societatea bancarã strãinã, inclusiv sucursala pe care o va deschide în România, este supravegheatã de autoritatea de supraveghere bancarã din ţara de origine;
e) declaraţia autoritãţii de supraveghere din ţara de origine privind:
- acordul sau referitor la deschiderea unei sucursale în România de cãtre societatea bancarã în cauza;
- viabilitatea societãţii bancare respective;
f) programul de activitate cuprinzînd datele prevãzute la pct. 3 lit. f);
g) documentul autentic prin care societatea bancarã strãinã împuterniceşte doi conducatori sa o angajeze legal în România.
Se vor aplica în mod corespunzãtor şi prevederile pct. 3 lit. g).
5. Direcţia de autorizare şi supraveghere prudentiala a societãţilor bancare din cadrul Bãncii Naţionale a României va confirma, în termen de 3 zile, primirea cererii de autorizare.
În cazul în care documentaţia prezentatã este incompleta sau insuficienta, Banca Nationala a României poate solicita orice alte informaţii şi documente necesare luãrii unei decizii.
6. În termen de cel mult 4 ani de la primirea cererii, Banca Nationala a României va decide asupra acesteia, în sensul autorizãrii constituirii societãţii bancare sau al respingerii cererii de autorizare.
În cazul societãţilor bancare cu capital majoritar strãin, Banca Nationala a României va solicita şi punctul de vedere al Consiliului pentru Coordonare, Strategie şi Reforma Economicã din cadrul Guvernului României.
Autorizarea constituirii societãţii bancare nu garanteazã obţinerea autorizaţiei de funcţionare, ea indicind doar permisiunea data fondatorilor de a proceda la constituirea societãţii bancare, conform modalitãţilor prevãzute în documentaţia prezentatã şi dispoziţiilor legale.
Prevederile alin. 1 şi 3 ale acestui punct se aplica în mod corespunzãtor şi în cazul sucursalelor societãţilor bancare, persoane juridice strãine, pentru care urmeazã a se proceda la îndeplinirea formalitãţilor prevãzute la <>art. 13 alin. 2 din Legea nr. 33/1991 privind activitatea bancarã.
La şedinţa Consiliului de administraţie al Bãncii Naţionale a României pe a carei ordine de zi este înscrisã cererea de autorizare a constituirii societãţii bancare pot fi invitate persoanele desemnate sa asigure conducerea efectivã a societãţii bancare respective.
7. În vederea luãrii unei decizii definitive de cãtre Banca Nationala a României, în termen de 6 luni de la data primirii cererii de autorizare, vor fi prezentate la Banca Nationala a României urmãtoarele documente:
a) copie autentificatã de pe statutul şi contractul de societate;
b) scrisoare din partea depozitarului fondurilor destinate sa constituie capitalul social prin care sa se confirme ca aceste fonduri au fost colectate într-un cont deschis special pentru colectarea capitalului social şi care a fost blocat pînã în momentul înmatriculãrii societãţii bancare;
c) dovada sediului social;
d) informare cu privire la repartiţia capitalului social şi situaţia vãrsãmintelor efectuate de fiecare acţionar;
e) informare cu privire la identitatea membrilor consiliului de administraţie şi ai comitetului de direcţie. Pentru fiecare dintre aceştia vor fi depuse un curriculum vitae şi un certificat de cazier judiciar. Dacã este cazul, se aplica şi prevederile de la pct. 3 lit. g) liniuta a 3-a, referitoare la certificatul de cazier judiciar;
f) identitatea cenzorilor. Pentru fiecare dintre aceştia vor fi depuse un curriculum vitae, un certificat de cazier judiciar şi o declaraţie din care sa rezulte ca nu se afla în vreuna dintre situaţiile prevãzute la <>art. 112 lit. a) şi b) din Legea nr. 31/1990 . Pentru cenzorii care nu sunt acţionari va fi depusa dovada calitãţii de expert contabil sau contabil autorizat. Dacã este cazul se aplica şi prevederile de la pct. 3 lit. g), liniuta a 3-a, referitoare la certificatul de cazier judiciar;
g) confirmarea Agenţiei Romane pentru Dezvoltare pentru fiecare participare strãinã la capitalul social al societãţii bancare;
h) copie legalizatã de pe certificatul de înmatriculare la Registrul comerţului;
i) comunicare scrisã privind existenta normelor interne de lucru.
8. Pentru societãţile bancare care se constituie pe calea subscripţiei publice, documentaţia necesarã potrivit prevederilor pct. 7 nu poate fi depusa mai tirziu de 12 luni de la data cererii de autorizare.
9. În vederea luãrii unei decizii definitive de cãtre Banca Nationala a României, pentru sucursalele societãţilor bancare, persoane juridice strãine, în maximum 6 luni de la depunerea cererii de autorizare la Banca Nationala a României, se vor transmite urmãtoarele documente:
a) dovada sediului sucursalei;
b) copie legalizatã de pe documentul emis, în urma îndeplinirii formalitãţilor prevãzute la <>art. 13 alin. 2 din Legea nr. 33/1991 , de cãtre autoritatea competenta din România, prin care se autorizeaza deschiderea sucursalei;
c) confirmarea investiţiei strãine de cãtre Agenţia Romana de Dezvoltare;
d) copie legalizatã de pe certificatul de înmatriculare la Registrul comerţului.
10. Apariţia unor modificãri fata de proiectul iniţial va determina o noua evaluare din partea Bãncii Naţionale a României, putind atrage revocarea hotãrîrii de autorizare a constituirii societãţii bancare în cazul în care aceste modificãri sunt contrare prevederilor prezentelor norme.
11. Persoanele care intenţioneazã sa solicite sau care au solicitat autorizarea constituirii unei societãţi bancare vor pãstra confidenţialitatea proiectului lor atît timp cît Banca Nationala a României nu s-a pronunţat asupra acestuia.
12. Banca Nationala a României decide cu privire la definitivarea autorizãrii unei societãţi bancare în termen de cel mult 4 luni de la primirea documentelor prevãzute la pct. 7 şi, respectiv pct. 9, în cazul sucursalelor societãţilor bancare persoane juridice strãine.
Societatea bancarã, respectiv sucursala societãţii bancare, persoana juridicã strãinã, va putea funcţiona începînd de la data eliberãrii autorizaţiei de funcţionare de cãtre Banca Nationala a României.
13. Cererea de autorizare va fi respinsã, dacã:
a) documentaţia necesarã este incompleta la încheierea termenelor prevãzute la pct. 6 şi 12;
b) capitalul social este mai mic decît nivelul minim stabilit de Banca Nationala a României;
c) forma juridicã este inadecvata activitãţii prevãzute sau este opritã de lege;
d) din evaluarea planului de activitate rezulta ca societatea bancarã nu poate asigura realizarea obiectivelor în condiţii compatibile cu buna funcţionare a sistemului bancar şi cu regulile unei practici bancare sanatoase care sa asigure clientelei o siguranta satisfãcãtoare;
e) persoanele vizate la pct. 3 lit. g), pct. 4 lit. g), respectiv pct. 7 lit. e) şi f), nu au onorabilitatea necesarã, calificarea şi experienta profesionalã adecvate funcţiei lor;
f) calitatea fondatorilor sau a actionarilor semnificativi nu corespunde nevoii garantarii sanatoase şi prudente a societãţii bancare, pentru cauze cum ar fi:
- puterea financiarã a acestora nu este suficienta pentru a evita dependenta de dividendele distribuite sau de alte avantaje pe care le-ar putea obţine de la societatea bancarã, în vederea satisfacerii obligaţiilor lor financiare în timpul primilor ani de activitate a societãţii bancare:
- sursa fondurilor utilizate pentru obţinerea participatiei este un credit;
- condamnãri penale şi scandaluri de notorietate publica legate de numele persoanelor menţionate mai sus;
- persoanele juridice care au calitatea de fondator sau de acţionar semnificativ nu îndeplinesc condiţiile prevãzute la pct. 3 lit. d) alin. 3 din prezentele norme;
g) înainte de obţinerea hotãrîrii de autorizare a constituirii din partea Bãncii Naţionale a României fondatorii au fãcut comunicãri publice asupra infiintarii sau functionarii societãţii bancare;
h) fondatorii, actionarii, conducãtorii sau reprezentanţii acestora exercita presiuni în vederea autorizãrii societãţii bancare;
i) denumirea societãţii bancare este de natura sa producã confuzie cu denumirea altei societãţi bancare autorizate (denumirea societãţii bancare trebuie exprimatã, în primul rind, în limba romana, cu excepţia entitatilor deschise de societãţile bancare persoane juridice strãine).
14. Neacordarea autorizaţiei de funcţionare atrage în mod automat şi revocarea hotãrîrii de autorizare a constituirii.
De asemenea, hotãrîrea de autorizare a constituirii va fi revocatã în cazul nerespectãrii termenelor prevãzute la pct. 7, 8 şi 9 pentru depunerea documentaţiei în vederea obţinerii autorizaţiei de funcţionare.
O noua cerere de autorizare poate fi adresatã Bãncii Naţionale a României, numai dupã trecerea unui termen de 12 luni de la comunicarea respingerii cereri de autorizare şi numai dacã s-au adus proiectului iniţial modificãri substanţiale.
15. Banca Nationala a României poate retrage autorizaţia unei societãţi bancare sau unei sucursale a unei societãţi bancare, persoana juridicã strãinã, atunci cînd:
a) aceasta renunţa în mod expres la ea, nu o foloseşte o perioada de 12 luni de la acordare sau nu-şi mai exercita activitatea de cel puţin 6 luni;
b) aceasta incalca în mod grav sau repetat dispoziţiile <>Legii nr. 33/1991 privind activitatea bancarã sau reglementãrile emise în aplicarea acesteia;
c) aceasta nu mai îndeplineşte condiţiile prevãzute în prezentele norme;
d) autorizaţia a fost obţinutã ca urmare a unor declaraţii false în documentaţia prezentatã Bãncii Naţionale a României sau prin orice alt mijloc ilegal;
e) aceasta nu respecta condiţiile prevãzute în autorizaţie;
f) autoritatea competenta din ţara în care are sediul social societatea bancarã ce a deschis o sucursala în România i-a retras acesteia autorizaţia de funcţionare ca societate bancarã;
g) aceasta nu mai oferã garanţia ca îşi va putea îndeplini obligaţiile fata de creditorii sãi şi nu mai asigura siguranta fondurilor ce i-au fost încredinţate;
h) aceasta nu-şi achitã obligaţiile fiscale.
16. Retragerea autorizaţiei de funcţionare a unei societãţi bancare sau a unei sucursale a unei societãţi bancare persoana juridicã strãinã, va fi publicatã în Monitorul Oficial al României.
17. Societatea bancarã sau sucursala deschisã în România de o societate bancarã, persoana juridicã strãinã, a carei autorizaţie a fost retrasã, intra în lichidare.
În perioada de lichidare, societatea bancarã sau sucursala respectiva:
- rãmîne sub controlul Bãncii Naţionale a României;
- poate efectua numai operaţiunile strict necesare lichidãrii;
- nu poate folosi calitatea sa de societate bancarã altfel decît precizînd ca se afla în lichidare.
18. Deciziile de respingere şi, respectiv, de retragere a autorizaţiei de funcţionare a unei societãţi bancare sau a unei sucursale a unei societãţi bancare, persoana juridicã strãinã, se vor comunica pãrţilor interesate, împreunã cu motivele respingerii sau retragerii.
19. Prezentele norme intra în vigoare la data publicãrii lor în Monitorul Oficial al României.
20. Cererile de autorizare aflate la Banca Nationala a României la data intrãrii în vigoare a prezentelor norme vor fi soluţionate dupã cum urmeazã:
a) cererile privind societãţile bancare care au obţinut din partea Bãncii Naţionale a României autorizarea de constituire vor fi supuse prezentelor norme numai în mãsura în care cererea de autorizare a functionarii conţine elemente noi fata de proiect;
b) cererile în curs de instrumentare sunt supuse prezentelor norme, termenul prevãzut la pct. 6 începînd sa curgã de la data intrãrii acestora în vigoare.
21. Societãţile bancare care funcţioneazã la data intrãrii în vigoare a prezentelor norme vor lua mãsurile necesare transformarii acţiunilor, pe care le-au emis la purtãtor, în acţiuni nominative.
22. Pe data intrãrii în vigoare a prezentelor norme, <>Normele Bãncii Naţionale a României nr. 14/1994 privind autorizarea societãţilor bancare, publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 263 din 19 septembrie 1994, se abroga.
---------------
*) Normele nr. 2/1992 au fost publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 60 din 7 aprilie 1992 şi modificate prin Normele nr. 7/1992, publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 310 din 28 decembrie 1993.

Preşedintele
Consiliului de administraţie al
Bãncii Naţionale a României,
Mugur Isarescu,
guvernator

ANEXA 1
--------

Domnule Guvernator,
Subsemnatul (subsemnaţii).................................................,
(numele şi prenumele)
împuternicit (i) conform procurii (procurilor) anexate, solicit (solicitam) autorizarea în calitatea de societate bancarã a 1*)...........................
În susţinerea cererii mele (noastre) anexez (anexãm) urmãtoarea documentaţie:
- procura autenticã, semnatã de toţi membrii fondatori, prin care subsemnatul (subsemnaţii) este (sunt) desemnat (i) sa-i reprezinte în relaţia cu Banca Nationala a României pe parcursul instrumentarii dosarului de autorizare;
- proiectele de contract de societate bancarã şi de statut;
- repartiţia acţiunilor şi a drepturilor de vot;
- chestionarele (anexa nr. 2) şi angajamentele (anexa nr. 3) pentru fiecare fondator;
- prospectul de emisiune 2*);
- studiul de fezabilitate;
- comunicarea privind persoanele desemnate sa asigure conducerea efectivã a societãţii bancare;
- chestionarele (anexa nr. 4) completate de conducãtorii desemnaţi;
- curriculum vitae pentru fiecare conducãtor;
- certificatul de cazier judiciar pentru fiecare conducãtor;
- declaraţiile semnate de conducatori, din care rezulta ca pe perioada exercitãrii funcţiei pentru care au fost desemnaţi vor îndeplini exclusiv aceasta funcţie şi vor avea resedinta în 3*).................................;
- componenta consiliului de administraţie şi a comitetului de direcţie 4*);
- curriculum vitae şi certificatele de cazier judiciar pentru fiecare membru al consiliului de administraţie;
- identitatea cenzorilor 4*);
- curriculum vitae, certificatele de cazier judiciar, declaraţiile din care rezulta ca nu se afla în vreuna dintre situaţiile prevãzute la <>art. 112 lit. a) şi b) din Legea nr. 31/1990 , pentru fiecare cenzor 4*);
- dovada calitãţii de expert contabil sau contabil autorizat pentru cenzorii care nu sunt acţionari 4*);
- denumirea societãţii bancare la care se va deschide contul de colectare a capitalului social al societãţii bancare care se constituie.
Adresa noastrã este: ......................................................

Telefon: ...............
Fax:....................
Data:................... Semnatura:..................

Domnului Guvernator al Bãncii Naţionale a României
---------------
1*) Denumirea bãncii a carei autorizare se solicita.
2*) În cazul în care societatea bancarã se constituie prin subscripţie publica.
3*) Localitatea unde îşi are sediul social societatea bancarã care se constituie.
4*) În cazul constituirii simultane a societãţii bancare.
4*) În cazul constituirii simultane a societãţii bancare.

ANEXA 2
-------
Confidenţial
CHESTIONAR *)
pentru participanţii la capitalul social al societãţii bancare

Acest chestionar se completeazã de cãtre persoanele prevãzute la pct. 3 lit. d) alin. 2 din Normele Bãncii Naţionale a României nr. 6/1995 privind autorizarea societãţilor bancare.
-------------------------------------------------------------------------------
1. Denumirea societãţii bancare pentru care se comu- .....................
nica informaţiile. .....................
-------------------------------------------------------------------------------
2. Identitatea participantului la capitalul social al .....................
societãţii bancare .....................
2.1. Pentru persoane juridice se vor preciza denumi- .....................
rea sau numele comercial, forma juridicã, adresa se- .....................
diului social .....................
2.2. Pentru persoanele fizice se vor preciza numele .....................
şi prenumele, data şi locul naşterii, cetãţenia şi .....................
domiciliul. .....................
-------------------------------------------------------------------------------
3. Persoana fizica menţionatã la pct. 2.2. este desem- .....................
nata drept unul dintre conducãtorii societãţii .....................
bancare? .....................
-------------------------------------------------------------------------------
4. Care sunt suma şi procentul participatiei la capita- .....................
lul social al societãţii bancare? .....................
-------------------------------------------------------------------------------
5. Precizati care este activitatea participantului la .....................
capitalul social. În plus, se vor transmite ultimele .....................
trei rapoarte anuale (bilanţuri anuale), precum şi .....................
un bilanţ previzional, pentru anul în curs, pentru .....................
participantul la capitalul social, cît şi pentru so- .....................
cietatea-mama (unde este cazul). De asemenea, se vor .....................
transmite statutele acestora.
-------------------------------------------------------------------------------
6. Participantul la capitalul social face parte dintr-un .....................
grup de societãţi comerciale? În caz afirmativ, .....................
se va transmite o descriere a grupului şi o organi- .....................
grama din care sa rezulte procentele de participaţie .....................
la capitalul social şi cele aferente drepturilor de .....................
vot.
-------------------------------------------------------------------------------
7. Precizati identitatea principalilor conducatori ai .....................
participantului la capitalul social (se vor indica .....................
numele şi prenumele, adresa şi numãrul de telefon al .....................
acestora. Dacã participantul la capitalul social este .....................
o societate bancarã autorizata de B.N.R., aceste în- .....................
formaţii nu mai sunt necesare. .....................
-------------------------------------------------------------------------------
8. Participantul la capitalul social al societãţii ban- .....................
care sau grupul de care acesta aparţine deţine pãrţi- .....................
cipatii importante (orice participaţie care reprezin- .....................
ta 5% sau mai mult din capitalul social sau din drep- .....................
rile de vot) la entitãţi nebancare? În caz afirma- .....................
tiv, comunicaţi lista acestor participatii. .....................
-------------------------------------------------------------------------------
9. Participantul la capitalul social al societãţii ban- .....................
care sau grupul de care acesta aparţine deţine pãrţi- .....................
cipatii importante la alte societãţi bancare? În caz .....................
afirmativ, comunicaţi lista acestor participatii. .....................
-------------------------------------------------------------------------------
10. Participantul la capitalul social al societãţii ban- .....................
care şi societãţile comerciale la care acesta deţine .....................
participatii importante au ca obiectiv activitãţi .....................
financiare? În caz afirmativ, indicaţi autoritãţile .....................
de supraveghere în cauza. .....................
-------------------------------------------------------------------------------
11. Între societatea bancarã şi participantul la capita- .....................
lul social al acesteia exista legãturi de afaceri? .....................
Descrieti cum vor evolua aceste legãturi dupã obti- .....................
nerea participatiei de capital social. .....................
-------------------------------------------------------------------------------
12. Precizati care sunt societãţile bancare cu care par- .....................
ticipantul la capitalul social întreţine relaţii de .....................
afaceri (se va indica denumirea societãţilor bancare, .....................
adresa acestora şi vechimea relaţiilor). .....................
-------------------------------------------------------------------------------
13. Precizati care este sursa fondurilor utilizate .....................
pentru obţinerea participatiei de capital social la .....................
societatea bancarã. .....................
-------------------------------------------------------------------------------
14. Prezentaţi care sunt obiectivele urmãrite prin obti- .....................
nerea participatiei la societatea bancarã. Care sunt .....................
orientãrile pe care le are în vedere participantul la .....................
capitalul social al societãţii bancare în legatura .....................
cu natura şi volumul activitãţii acesteia în urmato- .....................
rii ani?
-------------------------------------------------------------------------------
15. Participantul la capitalul social sau societãţile din .....................
grupul sau au fãcut în ultimii zece ani (fac în pre- .....................
zent sau este posibil sa facã în viitor) obiectul .....................
unor anchete sau proceduri administrative, judiciare? .....................
Aceste proceduri s-au încheiat (sau este posibil sa .....................
se încheie) cu vreo sancţiune? Dacã da, dati detalii, .....................
indiferent dacã între timp aţi fost reabilitat. .....................
-------------------------------------------------------------------------------
16. Indicaţi care este volumul capitalului propriu al .....................
participantului la capitalul social al societãţii .....................
bancare şi comunicaţi lista principalilor sãi acti- .....................
onari, direcţi sau indirecti. .....................
-------------------------------------------------------------------------------
17. Comunicaţi orice alte informaţii utile care pot per- .....................
mite o apreciere cît mai completa şi corecta a situ- .....................
atiei participantului la capitalul social al societa- .....................
tii bancare. .....................
-------------------------------------------------------------------------------

Subsemnatul declar pe propria rãspundere, sub sancţiunea legii, ca toate informaţiile cuprinse în acest formular şi anexele sunt complete şi conforme cu realitatea şi ma angajez sa comunic imediat Bãncii Naţionale a României orice schimbare care va modifica în mod semnificativ informaţiile furnizate.

Locul
..............
Numãrul anexelor
.................
Data
.............

Semnatura candidatului,

Pentru persoanele juridice vor semna
persoanele împuternicite sa le
reprezinte.
--------------
*) Chestionarul va fi completat de cãtre candidat prin dactilografiere; dacã spaţiul este insuficient, rãspunsurile pot fi date pe o foaie separatã.

ANEXA 3
-------
ANGAJAMENT *)
care se adreseazã Bãncii Naţionale a României de cãtre participanţii la capitalul social al societãţii bancare, împreunã cu informaţiile enumerate în anexa nr. 2

Domnule Guvernator,
Am onoarea de a va transmite alãturat informaţiile cerute de Banca Nationala a României cu ocazia preluãrii unei participatii pe care........................
(numele participantului) îşi propune sa o achizitioneze la capitalul social al societãţii bancare ....... ..........................................
Certific ca aceste informaţii sunt sincere şi ca, dupã ştiinţa mea, nu exista fapte importante asupra cãrora Banca Nationala a României ar trebui sa fie informatã.
Ma angajez sa informez imediat Banca Nationala a României asupra oricãrei modificãri semnificative a informaţiilor furnizate.
Totodatã, ma angajez sa transmit în fiecare an societãţii bancare........... .........................la care societatea .................................... este/eu sunt acţionar informaţiile pe care aceasta, la rindul ei, trebuie sa le transmitã autoritãţilor, potrivit dispoziţiilor regulamentare în vigoare.

Semnatura,

Domnului Guvernator al Bãncii Naţionale a României
-----------
*) Acest angajament trebuie sa fie transmis de cãtre orice persoana fizica sau juridicã ce îşi propune sa fie fondator sau sa detina cel puţin 5% din drepturile de vot ale unei societãţi bancare şi care nu are ea însãşi aceasta calitate în România.


ANEXA 4
-------
Confidenţial
CHESTIONAR *)
pentru conducãtorii potenţiali ai societãţii bancare
Acest chestionar se completeazã de cãtre persoanele prevãzute la pct. 3 lit. g) din Normele Bãncii Naţionale a României nr. 6/1995 privind autorizarea societãţilor bancare.
-------------------------------------------------------------------------------
1. Denumirea şi adresa sediului social al societãţii ....................
bancare. ....................
-------------------------------------------------------------------------------
2. Identitatea candidatului (numele şi prenumele, data ....................
naşterii, cetãţenia şi adresa). ....................
-------------------------------------------------------------------------------
3. Curriculum vitae. ....................
Se vor trece pe o foaie separatã ce puţin urmãtoarele ....................
informaţii: ....................
- educaţia (instituţia de învãţãmînt, durata şi natu- ....................
ra cursurilor); ....................
- experienta profesionalã (denumirea, adresa şi natura ....................
activitãţilor la care aţi lucrat; natura şi durata ....................
responsabilitãţilor exercitate). ....................
-------------------------------------------------------------------------------
4. Referinte (trei nume). 1. .................
Se vor indica: ocupaţia, adresa şi numãrul de telefon ....................
ale acestor referenţi. Este preferabil ca printre re- 2. .................
ferenti sa se afle persoane în subordinea cãrora aţi ....................
activat o perioada mai mare de trei ani. 3. .................
....................
-------------------------------------------------------------------------------
5. Funcţiile pe care le veţi exercita în cadrul societa- ....................
tii bancare care va numeşte. ....................
-------------------------------------------------------------------------------
6. În exercitarea atribuţiilor dvs. veţi urma instructi- ....................
unile unei alte persoane fizice sau juridice din afarã ....................
bãncii? ....................
Dacã da, faceti orice precizãri utile. ....................
-------------------------------------------------------------------------------
7. Aţi fost în cursul ultimilor zece ani sau sunteţi ac- ....................
tionar semnificativ (care deţine mai mult de 5% din ....................
capitalul social sau din drepturile de vot) asociat ....................
într-o societate în nume colectiv sau asociat coman- ....................
ditat într-o societate, alta decît societatea banca- ....................
ra în cauza? În aceasta eventualitate precizati denu- ....................
mirea şi activitatea societãţii comerciale, precum şi ....................
nivelul participatiei dvs. ....................
-------------------------------------------------------------------------------
8. Aţi exercitat în ultimii zece ani sau exercitati res- ....................
ponsabilitati în conducerea şi administrarea unor so- ....................
cietati comerciale sau altor agenţi economici, altele ....................
decît cele precizate la pct. 1 şi 3? Dacã da, preci- ....................
zati denumirea şi activitatea acestor societãţi comer- ....................
ciale sau altor agenţi economici, natura şi durata ....................
funcţiei. ....................
-------------------------------------------------------------------------------
9. Precizati care dintre societãţile comerciale sau alţi ....................
agenţi economici în care ai exercitat sau exercitati ....................
responsabilitãţi sau în care aţi fost sau sunteţi un ....................
acţionar semnificativ, asociat sau asociat comanditat ....................
întreţine sau ar putea sa întreţinã în viitor, dupã ....................
ştiinţa dvs, relaţii de afaceri semnificative cu soci- ....................
etatea bancarã menţionatã la pct. 1. ....................
-------------------------------------------------------------------------------
10. În ultimii zece ani autoritãţile competente au refuzat ....................
sau au retras o autorizaţie în domeniul bancar sau fi- ....................
nanciar (în România sau în strãinãtate) dvs, personal ....................
sau vreuneia dintre societãţile comerciale sau alţi ....................
agenţi economici în care aţi exercitat sau exercitati ....................
responsabilitãţi sau în care sunteţi sau aţi fost ac- ....................
tionar semnificativ, asociat sau asociat comanditat? ....................
Dacã da, dati detalii. ....................
-------------------------------------------------------------------------------
11. În ultimii zece ani, societãţile comerciale sau alţi ....................
agenţi economici unde aţi exercitat sau exercitati ....................
responsabilitãţi sau în care aţi fost sau sunteţi un ....................
acţionar semnificativ, asociat sau asociat comanditat, ....................
s-au aflat în conflict cu vreo autoritate oficialã - ....................
în România sau în strãinãtate - insarcinata în supra- ....................
vegherea sistemului financiar? În caz afirmativ, ....................
faceti orice precizãri utile. ....................
-------------------------------------------------------------------------------
12. În ultimii zece ani aţi fãcut obiectul, în România ....................
sau în strãinãtate, vreunei anchete sau proceduri pro- ....................
fesionale, administrative sau judiciare care s-a ....................
încheiat cu o sancţiune? ....................
Dacã da, dati detalii, indiferent dacã, între timp, ....................
aţi fost reabilitat. ....................
-------------------------------------------------------------------------------
13. Aţi fost sancţionat disciplinar la vreuna dintre so- ....................
cietatile comerciale sau alţi agenţi economici al ....................
cãror angajat aţi fost? ....................
Dacã da, dati detalii. ....................
-------------------------------------------------------------------------------
14. Obligaţiile dvs. financiare se afla într-o relatie ....................
sanatoasa cu venitul dvs.? ....................
-------------------------------------------------------------------------------
15. Aţi avut dvs. sau societãţile comerciale sau alţi ....................
agenţi economici la care aţi exercitat sau exercitati ....................
responsabilitãţi sau sunteţi sau aţi fost acţionar ....................
semnificativ, asociat sau asociat comanditat dificul- ....................
tati financiare majore care sa fie condus la proceduri ....................
judiciare sau extrajudiciare? ....................
Dacã da, faceti orice precizare utila. ....................
-------------------------------------------------------------------------------
16. Aveti sau intentionati sa obtineti o participaţie la ....................
capitalul social al societãţii bancare menţionate la ....................
pct. 1? ....................
-------------------------------------------------------------------------------
17. Va aflaţi sau aveti de gind sa intrati în relaţii fi- ....................
nanciare cu societatea bancarã menţionatã la pct. 1? ....................
Dacã da, dati detalii.
-------------------------------------------------------------------------------
18. Comunicaţi orice informaţii suplimentare care ar putea
fi considerate relevante pentru aprecierea calificãrii,
experienţei profesionale şi a onorabilitatii dvs.
-------------------------------------------------------------------------------

Subsemnatul declar pe propria rãspundere, sub sancţiunea legii, ca toate rãspunsurile cuprinse în acest formular şi anexele sunt complete şi conforme cu realitatea.
-------------------
*) Chestionarul va fi completat de cãtre candidat prin dactilografiere, dacã spaţiul este insuficient, rãspunsurile pot fi date pe o foaie separatã.

Locul
.................
Numãrul anexelor,
................
Data
..............

Semnatura candidatului,

---------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016