Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA nr. 5 din 8 aprilie 2002  pentru modificarea si completarea   Normelor nr. 3/1999 privind modificarile in situatia bancilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA nr. 5 din 8 aprilie 2002 pentru modificarea si completarea Normelor nr. 3/1999 privind modificarile in situatia bancilor

EMITENT: BANCA NATIONALA A ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 283 din 26 aprilie 2002
Având în vedere prevederile <>art. 38 din Legea bancarã nr. 58/1998 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în temeiul prevederilor <>art. 50 alin. (1) din Legea nr. 101/1998 privind Statutul Bãncii Naţionale a României, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

Banca Nationala a României emite prezentele norme.

ART. 1
<>Normele nr. 3/1999 privind modificãrile în situaţia bãncilor, publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 58 din 10 februarie 1999, modificate prin <>Normele nr. 11/1999 , publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 5 din 10 ianuarie 2000, şi prin <>Normele nr. 8/2000 , publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 474 din 29 septembrie 2000, se modifica dupã cum urmeazã:
1. Litera f) a alineatului 1 al articolului 2 va avea urmãtorul cuprins:
"f) conducãtorii şi administratorii bãncii;"
2. Articolul 13 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 13. - Persoana sau grupul de persoane care intenţioneazã sa achizitioneze o participaţie de cel puţin 5% din capitalul social al unei bãnci sau sa îşi majoreze o asemenea participaţie, astfel încât aceasta sa atinga sau sa depãşeascã niveluri reprezentând multipli de 5% din capitalul social al bãncii, trebuie sa obţinã aprobarea prealabilã potrivit prezentelor norme.
Persoanele care solicita aprobarea prealabilã potrivit alin. 1 trebuie sa îndeplineascã condiţiile minime prevãzute de lege şi cerinţele specifice menţionate în Normele privind autorizarea bãncilor, emise de Banca Nationala a României."
3. Articolul 16 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 16. - Cererea de aprobare a persoanelor prevãzute la art. 13 va fi semnatã de unul dintre conducãtorii bãncii şi de persoanele în cauza.
Documentaţia care se prezintã în susţinerea cererii de aprobare este cea prevãzutã pentru fondatori în Normele privind autorizarea bãncilor, emise de Banca Nationala a României. În cazul grupurilor de persoane documentaţia prevãzutã se va transmite pentru fiecare dintre persoanele care fac parte din grup.
În cazul în care o banca strãinã intenţioneazã sa achizitioneze o participaţie reprezentând 50% sau mai mult din capitalul social al bãncii ori o participaţie semnificativã care îi va permite acesteia sa exercite controlul efectiv asupra conducerii şi politicii bãncii, se va prezenta şi o declaraţie din partea autoritãţii de supraveghere bancarã din ţara de origine cu privire la viabilitatea bãncii strãine respective.
Evaluarea persoanelor fizice şi juridice care solicita aprobare potrivit prevederilor prezentei secţiuni se va face pe baza cerinţelor specifice aplicabile în cazul fondatorilor şi actionarilor semnificativi ai bãncii, prevãzute de lege şi de normele menţionate la alin. 2."
4. Titlul secţiunii a V-a a capitolului II va avea urmãtorul cuprins: "Conducãtorii şi administratorii bãncii"
5. Articolul 18 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 18. - Calitatea conducãtorilor şi administratorilor bãncii trebuie sa corespundã condiţiilor prevãzute de lege şi de reglementãrile emise în aplicarea acesteia.
Evaluarea persoanelor menţionate la alin. 1 se va face pe baza cerinţelor specifice cuprinse în Normele privind autorizarea bãncilor, emise de Banca Nationala a României."
6. Articolul 20 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 20. - Schimbarea de pe o funcţie de conducere pe o alta funcţie de conducere în cadrul aceleiaşi bãnci a unui conducãtor aprobat nu este supusã aprobãrii prealabile, urmând sa fie notificatã Bãncii Naţionale a României conform dispoziţiilor cuprinse în cap. III."
7. Dupã articolul 20 se introduce articolul 20^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 20^1. - Dispoziţiile art. 18-20 se aplica în mod corespunzãtor şi în cazul sucursalelor bãncilor strãine."
8. Alineatul 1 al articolului 21 va avea urmãtorul cuprins:
"În situaţia în care, din diferite motive, nu mai sunt îndeplinite condiţiile prevãzute de lege privind numãrul conducãtorilor şi/sau cetãţenia acestora şi, potrivit dispoziţiilor legale şi/sau statutare, aceste condiţii nu pot fi îndeplinite altfel, banca va convoca de îndatã adunarea generalã a actionarilor, care va proceda la numirea altor persoane în calitate de conducãtor."
9. Litera b) a articolului 22 va avea urmãtorul cuprins:
"b) studiul de fezabilitate, din care sa rezulte oportunitatea deschiderii respectivului sediu secundar şi care sa cuprindã informaţii cu privire la sistemul de supraveghere bancarã, legislaţia privind secretul bancar şi prevenirea spalarii banilor, standardele privind cunoaşterea clientelei, existente în ţara în care se intenţioneazã deschiderea sediului secundar;"
10. Litera a) a alineatului 1 al articolului 26 va avea urmãtorul cuprins:
"a) schimbarea unui conducãtor aprobat de pe o funcţie de conducere pe o alta funcţie de conducere;"
11. Alineatul 2 al articolului 26 se abroga.
12. Articolul 28 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 28. - În cazul schimbãrii unui conducãtor de pe o funcţie de conducere pe o alta funcţie de conducere se va prezenta şi o declaraţie sub semnatura persoanei în cauza, prin care sa se confirme ca informaţiile cuprinse în documentaţia existenta în evidentele Bãncii Naţionale a României nu au suferit modificãri sau, dupã caz, sa se comunice modificãrile intervenite.
Persoanele desemnate în calitate de cenzor trebuie sa îndeplineascã condiţiile prevãzute de lege; pentru aceste persoane notificarea va fi însoţitã şi de documentaţia prevãzutã pentru cenzori în Normele privind autorizarea bãncilor, emise de Banca Nationala a României."
13. Dupã articolul 28 se introduce articolul 28^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 28^1. - În termen de 5 zile de la data începerii efectuãrii de operaţiuni bancare, conform obiectului de activitate autorizat, banca va notifica acest lucru Bãncii Naţionale a României şi va transmite acesteia reglementãrile interne, aprobate de organele statutare, privind desfãşurarea operaţiunilor cu care şi-a început activitatea şi cele privind constituirea comitetului de risc, a comitetului de administrare a activelor şi pasivelor şi a comitetului de credite, prevãzute de lege, din care sa rezulte atribuţiile, procedura de lucru şi componenta acestora, conform cerinţelor cuprinse în Normele privind autorizarea bãncilor, emise de Banca Nationala a României.
Pe mãsura extinderii activitãţii cu efectuarea altor operaţiuni bancare, în limita obiectului de activitate autorizat, banca va transmite Bãncii Naţionale a României reglementãrile interne corespunzãtoare, aprobate de organele statutare, în termen de 5 zile de la data începerii efectuãrii operaţiunilor respective.
Modificãrile operate în reglementãrile proprii se vor notifica Bãncii Naţionale a României în termen de 5 zile de la aprobarea acestora de cãtre organele statutare ale bãncii şi vor deveni aplicabile de la data notificãrii.
Reglementãrile interne ale bãncii trebuie sa prevadã cel puţin metodologia de identificare şi cuantificare a riscurilor specifice activitãţii bancare, modalitãţile de acoperire a acestora şi procedura de aprobare a operaţiunilor în funcţie de riscurile asociate acestora."
14. Litera a) a articolului 29 va avea urmãtorul cuprins:
"a) schimbarea unui conducãtor de pe o funcţie de conducere pe o alta funcţie de conducere în cadrul sucursalei; în acest caz se vor aplica în mod corespunzãtor prevederile art. 28 alin. 1;"
15. Dupã alineatul 3 al articolului 29 se introduce alineatul 4 cu urmãtorul cuprins:
"Reducerea capitalului de dotare se poate realiza fie prin retragerea de cãtre banca strãinã a unei pãrţi din fondurile puse la dispoziţie sucursalei cu caracter permanent sub forma de capital de dotare, fie prin acoperirea pierderilor la nivelul sucursalei, realizate în exerciţiile financiare precedente şi/sau la încheierea exerciţiului financiar."
16. Alineatul 1 al articolului 32 va avea urmãtorul cuprins:
"Persoanele desemnate sa asigure conducerea unui sediu secundar al unei bãnci trebuie sa aibã o buna reputaţie, studii superioare economice sau juridice şi experienta de cel puţin 3 ani în domeniul financiar-bancar, în cazul conducãtorilor sediilor secundare, cãrora le-au fost delegate competente privind aprobarea de credite şi, respectiv, de cel puţin un an, în cazul conducãtorilor celorlalte sedii secundare."
17. Dupã alineatul 1 al articolului 32 se introduce alineatul 2 cu urmãtorul cuprins:
"Evaluarea calitãţii acestor persoane se va face pe baza criteriilor specifice prevãzute pentru administratorii bãncilor. Pentru îndeplinirea condiţiei de experienta profesionalã prevãzute la alin. 1 persoanele desemnate sa asigure conducerea unui sediu secundar al unei bãnci trebuie sa fi lucrat în una sau mai multe dintre entitatile prevãzute în anexa nr. 9 la Normele privind autorizarea bãncilor, într-un compartiment a cãrui activitate este relevanta pentru specificul entitatii respective, sau sa fi asigurat conducerea efectivã a unei astfel de entitãţi."
18. Alineatul 4 al articolului 38 va avea urmãtorul cuprins:
"Documentele emise sau legalizate de o autoritate strãinã vor fi supralegalizate în condiţiile prevãzute de lege ori vor purta apostila prevãzutã de Convenţia cu privire la suprimarea cerintei supralegalizarii actelor oficiale strãine, adoptatã la Haga la 5 octombrie 1961. În cazul în care se invoca o situaţie de inlaturare a acestor cerinţe, se va prezenta o confirmare în acest sens din partea autoritãţilor romane sau strãine competente, sarcina probei revenind celui care invoca o asemenea situaţie."
19. Articolul 39 se abroga.
20. Dupã articolul 40 se introduce articolul 40^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 40^1. - Banca Nationala a României va putea respinge o cerere de aprobare înaintatã potrivit prezentelor norme, dacã nu sunt îndeplinite cerinţele legii şi ale normelor date în aplicarea acesteia.
În cazul modificãrilor în situaţia bãncii supuse notificãrii, care nu sunt conforme legii sau reglementãrilor emise în aplicarea acesteia, Banca Nationala a României va dispune remedierea deficienţelor existente. În cazul în care acestea nu sunt remediate în termenul stabilit de Banca Nationala a României, devin incidente prevederile art. 44.
Prevederile alin. 2 se aplica în mod corespunzãtor şi în situaţiile în care, pe baza analizei efectuate, Banca Nationala a României constata ca normele interne ale bãncii nu îndeplinesc condiţiile prevãzute la art. 28^1."
21. Articolele 42 şi 43 se abroga.
22. Alineatul 3 al articolului 44 va avea urmãtorul cuprins:
"În cazul în care se constata ca fondurile utilizate pentru efectuarea vãrsãmintelor la capitalul social al bãncii de cãtre actionarii semnificativi reprezintã sume împrumutate de aceştia ori sume puse la dispoziţia lor de alte persoane fizice sau juridice, vor fi aplicate în mod corespunzãtor prevederile <>art. 73 alin. 2 din Legea bancarã nr. 58/1998 ."
23. Dupã articolul 44 se introduc articolele 44^1, 44^2 şi 44^3 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 44^1. - În cazul în care Banca Nationala a României constata ca actionarii, conducãtorii şi administratorii aprobaţi ai unei bãnci nu mai îndeplinesc condiţiile prevãzute de lege şi de reglementãrile emise în aplicarea acesteia, Banca Nationala a României va proceda la retragerea aprobãrii, conform prevederilor <>art. 69 şi 70 din Legea bancarã nr. 58/1998 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, sau, dupã caz, la retragerea autorizaţiei bãncii, conform prevederilor art. 16 din aceeaşi lege.
În conformitate cu prevederile <>art. 27 din Legea bancarã nr. 58/1998 , persoana cãreia i s-a retras aprobarea în calitate de conducãtor al unei bãnci decade şi din calitatea de administrator.
Art. 44^2. - În conformitate cu dispoziţiile <>art. 3^2 din Legea bancarã nr. 58/1998 , astfel cum a fost modificatã prin <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 137/2001 , Banca Nationala a României poate decide asupra grupurilor de persoane care acţioneazã împreunã şi care deţin o participaţie de cel puţin 5% din capitalul social al bãncii. În aceste cazuri Banca Nationala a României va dispune mãsura suspendãrii exerciţiului dreptului de vot al actionarilor constituiţi în grup şi va solicita depunerea cererii de aprobare a grupului ca acţionar semnificativ, cu precizarea termenului în care trebuie prezentatã aceasta; cererea va fi însoţitã de documentaţia corespunzãtoare pentru fiecare dintre persoanele constituite în grup.
Dacã documentaţia necesarã aprobãrii nu este prezentatã în termenul stabilit la alin. 1 sau nu s-a obţinut aprobarea Bãncii Naţionale a României, se aplica în mod corespunzãtor prevederile art. 44 alin. 2.
Art. 44^3. - În cazurile în care se constata ca persoanele desemnate sa asigure conducerea unui sediu secundar al unei bãnci nu îndeplinesc condiţiile de reputaţie, pregãtire şi experienta profesionalã prevãzute de prezentele norme, Banca Nationala a României va dispune mãsura înlocuirii acestora."
ART. 2
Evaluarea cererilor de aprobare prealabilã nesolutionate la data intrãrii în vigoare a prezentelor norme se va face avându-se în vedere condiţiile prevãzute de <>Legea bancarã nr. 58/1998 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi cerinţele prevãzute de <>Normele nr. 3/1999 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, inclusiv cu cele aduse prin prezentele norme.
Banca Nationala a României va evalua cererile de aprobare prealabilã prevãzute la alin. 1 pe baza documentaţiei prezentate în conformitate cu reglementãrile în vigoare la data depunerii cererii, putând solicita orice documente şi informaţii suplimentare, dacã cele prezentate nu sunt suficiente pentru a determina dacã sunt îndeplinite condiţiile prevãzute de noile reglementãri.
ART. 3
Persoanele care la data intrãrii în vigoare a prezentelor norme asigura conducerea unui sediu secundar al unei bãnci/sucursale a unei bãnci strãine şi nu îndeplinesc condiţia de experienta profesionalã prevãzutã la <>art. 32 din Normele nr. 3/1999 , astfel cum a fost modificat prin prezentele norme, vor fi înlocuite în termen de doua luni de la aceasta data, cu excepţia cazurilor în care aceasta condiţie se va îndeplini prin trecerea termenului de doua luni. Dupã împlinirea termenului Banca Nationala a României va putea aplica sancţiunile prevãzute de lege.
ART. 4
<>Normele nr. 3/1999 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, inclusiv cu cele aduse prin prezentele norme, vor fi republicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o noua numerotare.

PREŞEDINTELE CONSILIULUI DE ADMINISTRAŢIE
AL BĂNCII NAŢIONALE A ROMÂNIEI,
MUGUR CONSTANTIN ISARESCU
----------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016