Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA Nr. 4 din 29 mai 1995  privind functionarea pietei monetare interbancare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA Nr. 4 din 29 mai 1995 privind functionarea pietei monetare interbancare

EMITENT: BANCA NATIONALA A ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL NR. 126 din 22 iunie 1995


I. Dispoziţii generale
1. In înţelesul prezentelor norme, piaţa monetara interbancara se defineşte ca o piaţa continua, în care se efectueazã operaţiuni de atragere şi plasare de depozite la vedere şi la termen, în moneda naţionala, la nivelurile ratelor dobînzii determinate liber de societãţile bancare participante.
2. In conformitate cu prevederile art. 1 din Legea nr. 34/1991, Banca Naţionala a României:
a) reglementeazã şi supravegheazã piaţa monetara interbancara;
b) supravegheazã societãţile bancare participante pe piaţa monetara interbancara;
c) publica zilnic un nivel de referinţa al ratei dobînzii pentru depozitele atrase (BUBID) şi plasate (BUBOR).
II. Principii de desfãşurare a tranzacţiilor pe piaţa monetara interbancara
A. Principii generale
3. Toate societãţile bancare participante pe piaţa monetara interbancara au obligaţia de a contribui permanent la creşterea standardului profesional şi a reputaţiei pieţei monetare interbancare din România.
4. Piaţa monetara interbancara din România funcţioneazã în fiecare zi lucrãtoare între orele 9,00 şi 14,00.
5. Societãţile bancare participante pe piaţa monetara interbancara sînt obligate sa afişeze permanent, în timpul orelor de funcţionare, prin sisteme de difuzare a informatiei (tip Reuters, Telerate) nivelurile orientative ale ratelor dobînzilor.
Marja dintre rata dobînzii la depozitele atrase şi cea la depozitele plasate va fi determinata liber de piaţa.
Cotaţiile pe piaţa vor avea ca baza procentul de dobînda cu doua subdiviziuni.
Societãţile bancare participante pe piaţa monetara interbancara vor fi obligate sa coteze cel puţin urmãtoarele scadente:
- o saptamina;
- o luna;
- 3 luni;
- 6 luni;
- 9 luni;
- 12 luni.
6. Societãţile bancare participante pe piaţa monetara interbancara au obligaţia sa coteze, pentru celelalte societãţi bancare participante, niveluri de dobînzi ferme sau informative.
7. In situaţia în care cotaţia ferma este acceptatã, tranzacţia este consideratã încheiatã şi se executa necondiţionat.
B. Principii în relaţiile dintre participanţii pe piaţa monetara interbancara
8. Conducerile executive ale societãţilor bancare participante pe piaţa monetara interbancara vor fi rãspunzãtoare şi vor controla activitatea personalului implicat în astfel de operaţiuni şi se vor asigura ca acest personal cunoaşte şi respecta prevederile prezentelor norme şi celelalte reglementãri legale.
9. Societãţile bancare participante pe piaţa monetara interbancara sînt obligate sa ia toate mãsurile în vederea asigurãrii confidenţialitãţii de cãtre salariaţii proprii.
10. Conducerile executive ale societãţilor bancare participante pe piaţa monetara interbancara vor delimita clar autoritatea şi rãspunderea personalului implicat şi se vor asigura, de asemenea, ca fiecare persoana care tranzactioneaza în numele instituţiei are autoritatea şi pregãtirea necesare sa angajeze instituţia, prin fiecare tranzacţie încheiatã din punct de vedere legal (inclusiv patrimonial).
11. Conducerile executive ale societãţilor bancare participante pe piaţa monetara interbancara vor lua mãsuri pentru elaborarea de norme proprii prin care se vor reglementa cel puţin urmãtoarele:
a) procedurile de lucru cu celelalte societãţi bancare;
b) penalizãrile convenite în relaţiile cu alţi participanţi pentru situaţii de nerespectare a termenelor de decontare a tranzacţiilor;
c) modalitãţi şi proceduri de înregistrare a operaţiunilor;
d) criterii de eligibilitate; instrumente acceptate ca garanţii la încheierea tranzacţiilor.
12. Conducerile executive ale societãţilor bancare participante pe piaţa monetara interbancara vor urmãri ca personalul implicat sa nu încheie, pe baza unor înţelegeri cu caracter oneros sau pentru profit personal, tranzacţii în afarã pieţei monetare.
13. Conducerile executive ale societãţilor bancare participante pe piaţa monetara interbancara se vor asigura ca personalul implicat:
- nu va dezvãlui sau discuta elemente aferente unor tranzacţii încheiate cu ceilalţi participanţi;
- nu se va vizita reciproc la locul de munca fãrã aprobarea expresã a conducerilor executive.
14. Conducerile executive ale societãţilor bancare participante pe piaţa monetara interbancara vor lua mãsuri pentru delimitarea atribuţiilor şi departajarea activitãţilor de piaţa monetara pe compartimente distincte, conform practicilor internaţionale (front office, back office, cifru şi corespondenta bancarã).
15. Tranzacţiile între bãnci se încheie în nume propriu, prin confirmare (telefonic, telex, Reuters dealing) şi prin reconfirmari letrice şi telex sau SWIFT codificate corespunzãtor (letric-specimene de semnãturi, telex-chei telegrafice, SWIFT-chei SWIFT).
Reconfirmarea trebuie sa includã cel puţin urmãtoarele elemente:
- contrapartida;
- data încheierii tranzacţiei;
- sumele tranzacţionate;
- tipul tranzacţiei;
- rata dobînzii;
- corespondenţii pãrţilor;
- modalitatea de încheiere a tranzacţiei (telefon, telex, Reuters dealing).
16. Instrucţiunile de plata şi decontare vor fi transmise în cel mai scurt timp, de regula în aceeaşi zi. Folosirea instrucţiunilor standard de plata între contrapartide poate avea o contribuţie semnificativã la preintimpinarea apariţiei unor eventuale diferenţe sau erori în decontarea sumelor tranzacţionate.
17. La primire, documentele de mai sus se verifica şi pentru eventuale diferenţe pãrţile vor lua legãtura în vederea soluţionãrii situaţiei pe cale amiabilã. In caz de litigiu, pãrţile pot recurge la instanţele de arbitraj preconvenite.
Banca Naţionala a României poate arbitra litigii apãrute în aplicarea prevederilor prezentelor norme, dar numai dupã ce pãrţile implicate solicita în scris acest lucru şi dovedesc ca au epuizat toate posibilitãţile de soluţionare pe cale amiabilã.
In astfel de cazuri, pãrţile trebuie sa accepte necondiţionat decizia de soluţionare a litigiului adoptatã de Banca Naţionala a României.
18. Conducerile executive ale societãţilor bancare participante pe piaţa monetara vor asigura asimilarea şi utilizarea de cãtre personalul implicat a expresiilor uzuale, precum şi cunoaşterea sensurilor noţiunilor general acceptate în practica internaţionala.
III. Controlul operaţiunilor
19. Conducerile executive ale societãţilor bancare participante pe piaţa monetara interbancara vor verifica şi vor rãspunde de respectarea condiţiilor de participare pe piaţa monetara, conform prevederilor prezentelor norme şi legi.
20. Societãţile bancare participante pe piaţa monetara interbancara vor stabili procedurile care sa le permitã verificarea respectãrii prezentelor norme şi a celorlalte prevederi legale şi vor înainta Bãncii Naţionale a României toate informaţiile şi toate documentele solicitate de cãtre aceasta.
IV. Sancţiuni
21. Cunoaşterea prevederilor prezentelor norme este necesarã pentru a asigura îndeplinirea unor standarde minime de integritate şi profesionalism; încãlcarea de cãtre societãţile bancare participante pe piaţa monetara interbancara a principiilor enunţate va atrage dupã sine acţiuni ferme întreprinse de Banca Naţionala a României în vederea corectãrii imediate a comportamentului acestora pe piaţa monetara.
22. In situaţia în care societãţile bancare participante pe piaţa monetara interbancara nu coteaza toate scadentele menţionate la pct. 5 din prezentele norme, Banca Naţionala a României va aplica una dintre urmãtoarele sancţiuni:
- avertisment scris;
- amenda între 5.000.000 lei şi 50.000.000 lei, dacã deşi avertizate, acestea savirsesc o noua contravenţie.
23. In cazul în care societãţile bancare participante pe piaţa monetara interbancara nu respecta prevederile pct. 6 şi 7 din prezentele norme, cu privire la cotaţiile ferme sau informative, Banca Naţionala a României va aplica una dintre urmãtoarele sancţiuni:
- avertisment scris;
- amenda între 8.000.000 lei şi 80.000.000 lei, dacã, deşi avertizate, acestea savirsesc o noua contravenţie;
- retragerea autorizaţiei în cazul în care acestea savirsesc o noua contravenţie şi dupã aplicarea amenzii.
24. In situaţia în care societãţile bancare participante pe piaţa monetara interbancara nu transmit Bãncii Naţionale a României raportarile solicitate în forma şi la termenele prevãzute, Banca Naţionala a României va aplica una dintre urmãtoarele sancţiuni:
- avertisment scris;
- amenda între 2.000.000 lei şi 20.000.000 lei, dacã, deşi avertizate, acestea savirsesc o noua contravenţie.
V. Dispoziţii finale
25. Pentru fiecare zi de intirziere în decontarea operaţiunilor desfãşurate pe piaţa monetara interbancara, partea lezata poate pretinde compensaţii materiale pentru daunele produse.
26. Tranzacţiile în afarã orelor oficiale de funcţionare si, în special, efectuate în alte locuri decît cele desemnate, vor fi permise numai în situaţii excepţionale, cu aprobarea prealabilã a conducerilor executive ale societãţilor bancare participante pe piaţa monetara interbancara.
Guvernatorul Bãncii Naţionale a României
Mugur Isarescu
------------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016