Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA nr. 4 din 1 aprilie 2005  privind efectuarea operatiunilor de schimb valutar    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA nr. 4 din 1 aprilie 2005 privind efectuarea operatiunilor de schimb valutar

EMITENT: BANCA NATIONALA A ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 297 din 8 aprilie 2005
În baza <>art. 10 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Bãncii Naţionale a României şi a <>art. 7 din Regulamentul Bãncii Naţionale a României nr. 4/2005 privind regimul valutar,
în temeiul <>art. 48 din Legea nr. 312/2004 ,

Banca Naţionalã a României emite prezenta normã.

CAP. I
Categorii de entitãţi care pot fi autorizate sã efectueze operaţiuni de schimb valutar

ART. 1
Operaţiunile de schimb valutar cu numerar şi substitute de numerar pentru persoane fizice pe teritoriul României pot fi efectuate numai de urmãtoarele categorii de entitãţi - intermediari, cu îndeplinirea condiţiilor legale aplicabile:
a) instituţii de credit, autorizate de Banca Naţionalã a României sã funcţioneze în România;
b) case de schimb valutar, organizate ca persoane juridice conform Legii nr. 31/1990 privind societãţile comerciale, republicatã, având ca obiect principal de activitate schimbul valutar cu numerar şi substitute de numerar pentru persoane fizice. Activitãţile secundare nu pot fi altele decât cele incluse în grupa 67 - Activitãţi auxiliare intermedierilor financiare din Clasificarea activitãţilor din economia naţionalã - CAEN - actualizatã;
c) persoanele juridice şi alte entitãţi care beneficiazã de prevederi legale exprese şi au stipulat în actele constitutive care le reglementeazã înfiinţarea şi funcţionarea activitatea de schimb valutar pentru persoane fizice;
d) entitãţile care deţin în administrare structuri de primire turistice cu funcţiuni de cazare turisticã şi au în obiectul de activitate operaţiuni de cumpãrare de valute cotate sub formã de numerar şi substitute de numerar.
ART. 2
Operaţiunile de schimb valutar, altele decât cele cu numerar şi substitute de numerar pentru persoane fizice, pot fi efectuate de persoanele juridice şi de alte entitãţi care beneficiazã de prevederi legale exprese şi au stipulat în obiectul de activitate prevãzut în actele constitutive activitatea de schimb valutar.

CAP. II
Locul unde se pot efectua operaţiuni de schimb valutar

ART. 3
Entitãţile prevãzute la art. 1 lit. a) pot efectua operaţiuni de schimb valutar cu numerar şi substitute de numerar pentru persoane fizice prin intermediul punctelor de schimb valutar înfiinţate în incinta tuturor sediilor proprii (centrale, sucursale, agenţii, puncte de lucru sau alte structuri asimilate acestora), cu respectarea prezentei norme şi a prevederilor legale aplicabile, precum şi prin puncte de schimb valutar înfiinţate în alte spaţii decât în incinta sediilor proprii, cu îndeplinirea condiţiilor de dotare prevãzute la art. 15.
ART. 4
Entitãţile prevãzute la art. 1 lit. b) pot efectua operaţiuni de schimb valutar cu numerar şi substitute de numerar pentru persoane fizice prin intermediul punctelor de schimb valutar.
ART. 5
Entitãţile prevãzute la art. 1 lit. c) pot efectua operaţiuni de schimb valutar cu numerar şi substitute de numerar pentru persoane fizice prin intermediul punctelor de schimb valutar înfiinţate în incinta tuturor sediilor proprii (centrale, sucursale, agenţii, puncte de lucru sau alte structuri asimilate acestora), cu respectarea prezentei norme şi a prevederilor legale aplicabile.
ART. 6
Entitãţile prevãzute la art. 1 lit. d) pot desfãşura operaţiuni de schimb valutar cu numerar şi substitute de numerar la recepţia hotelului, care este consideratã în accepţiunea prezentei norme punct de schimb valutar.
ART. 7
Entitãţile prevãzute la art. 2 vor putea desfãşura operaţiuni de schimb valutar în incinta tuturor sediilor proprii, cu respectarea prezentei norme şi a prevederilor legale aplicabile.

CAP. III
Operaţiunile de schimb valutar care pot fi efectuate de entitãţile prevãzute la art. 1 şi 2

ART. 8
(1) Entitãţile prevãzute la art. 1 lit. a), b) şi c) pot efectua:
a) cumpãrare de valute cotate sub formã de numerar şi substitute de numerar (cecuri de cãlãtorie) contra monedei naţionale de la persoane fizice;
b) vânzare de valute cotate sub formã de numerar şi substitute de numerar contra monedei naţionale persoanelor fizice;
c) cumpãrare de valute cotate sub formã de numerar contra monedei naţionale de la persoane fizice, prin intermediul aparatelor automate de schimb valutar.
(2) Entitãţile prevãzute la art. 1 lit. d) pot efectua:
a) cumpãrare de valute cotate sub formã de numerar şi substitute de numerar contra monedei naţionale de la persoane fizice, clienţi ai acestora;
b) cumpãrare de valute cotate sub formã de numerar contra monedei naţionale de la persoane fizice, prin intermediul aparatelor automate de schimb valutar.
(3) Entitãţile prevãzute la art. 2 pot efectua acele operaţiuni de schimb valutar prevãzute în normele proprii, cu îndeplinirea cerinţelor prevãzute la art. 12 alin. (1) lit. d).

CAP. IV
Autorizarea şi atribuirea codurilor statistice pentru entitãţile prevãzute la art. 1 şi 2

ART. 9
(1) Procesul de autorizare şi de atribuire a codurilor statistice de cãtre Banca Naţionalã a României - Direcţia reglementare şi autorizare pentru efectuarea operaţiunilor de schimb valutar pe teritoriul României se referã la:
a) emiterea autorizaţiei pentru operaţiunile de schimb valutar desfãşurate de entitãţile prevãzute la art. 1 lit. b) şi d);
b) atribuirea codului statistic pentru entitãţile prevãzute la art. 1 şi 2. Scrisoarea de atribuire a codului statistic reprezintã autorizaţie pentru punctele de schimb valutar.
(2) Entitãţile prevãzute la art. 1 lit. a) sunt autorizate sã efectueze operaţiuni de schimb valutar cu numerar şi substitute de numerar pentru persoane fizice pe teritoriul României în conformitate cu autorizaţia emisã în baza legislaţiei specifice.
ART. 10
(1) Entitãţile prevãzute la art. 1 lit. b) şi d) pot începe efectuarea operaţiunilor de schimb valutar, printr-un numãr nelimitat de puncte de schimb valutar, dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) au primit autorizaţia emisã de Banca Naţionalã a României;
b) li s-a atribuit codul statistic de cãtre Banca Naţionalã a României pentru fiecare punct de schimb valutar;
c) au înscris codul statistic pe ştampila punctului de schimb valutar.
(2) Entitãţile prevãzute la art. 1 lit. a) şi c) şi la art. 2 pot începe efectuarea operaţiunilor de schimb valutar, printr-un numãr nelimitat de puncte de schimb valutar, dacã îndeplinesc cumulativ condiţiile prevãzute la alin. (1) lit. b) şi c).
ART. 11
În vederea obţinerii autorizaţiei, entitãţile prevãzute la art. 1 lit. b) şi d) vor depune la registratura Bãncii Naţionale a României sau vor transmite prin corespondenţã o cerere de autorizare, semnatã de persoane împuternicite prin actul constitutiv sã reprezinte societatea sau de persoane care pot dovedi cu acte cã au fost mandatate în mod expres sã reprezinte societatea în relaţia cu Banca Naţionalã a României, însoţitã de documentaţia corespunzãtoare (specificatã în anexa nr. 1), dupã cum urmeazã:
a) entitãţile prevãzute la art. 1 lit. b): D1-D5, D7, D8, precum şi D10-D12, atunci când este cazul;
b) entitãţile prevãzute la art. 1 lit. d): D1-D2, D5-D8.
ART. 12
(1) În vederea obţinerii codului statistic, entitãţile prevãzute la art. 1 şi 2 vor depune la registratura Bãncii Naţionale a României sau vor transmite prin corespondenţã o cerere de atribuire de cod statistic pentru punctul de schimb valutar, semnatã de persoane împuternicite prin actul constitutiv sã reprezinte societatea sau de persoane care pot dovedi cu acte cã au fost mandatate în mod expres sã reprezinte societatea în relaţia cu Banca Naţionalã a României, însoţitã de documentaţia corespunzãtoare (specificatã în anexa nr. 1), dupã cum urmeazã:
a) entitãţile prevãzute la art. 1 lit. a): D7 şi D13, dupã caz;
b) entitãţile prevãzute la art. 1 lit. b) şi d): D7;
c) entitãţile prevãzute la art. 1 lit. c): D1, D2 şi D7, precum şi D10-D12, atunci când este cazul;
d) entitãţile prevãzute la art. 2: D1, D2 şi D7, precum şi documentele care sã probeze îndeplinirea urmãtoarelor cerinţe, dupã caz:
d1) sã deţinã (atunci când este cazul) autorizaţie de funcţionare eliberatã de autoritatea de reglementare şi supraveghere, care sã prevadã schimbul valutar în obiectul de activitate;
d2) sã dispunã de norme şi proceduri proprii care sã reglementeze cel puţin urmãtoarele:
(i) categoriile de operaţiuni de schimb valutar, mecanismul de desfãşurare a acestora, precum şi documentele care stau la baza efectuãrii unor astfel de operaţiuni;
(ii) relaţiile cu clienţii, în special cele cu privire la modalitãţile de comunicare, confirmare şi decontare a operaţiunilor;
(iii) elementele minime de identificare a operaţiunii de schimb valutar, potrivit necesitãţilor de control şi raportare;
(iv) scopul cumpãrãrii/vânzãrii de valutã (inclusiv documentele justificative anexate, dacã este cazul) - numai în legãturã cu activitãţile conform obiectului de activitate stabilit prin actele normative care le reglementeazã înfiinţarea şi funcţionarea, precum şi prin actele constitutive;
(v) sistemul de evidenţã contabilã a operaţiunilor;
(vi) desfãşurarea operaţiunilor de schimb valutar - numai cu acordul de voinţã al pãrţilor;
d3) sã aibã dotarea tehnicã necesarã, corespunzãtoare categoriilor de operaţiuni de schimb valutar efectuate; pentru operaţiunile de schimb valutar cu numerar, dotarea este cea prevãzutã la art. 15.
(2) În vederea obţinerii codului statistic pentru aparatele automate de schimb valutar, entitãţile prevãzute la art. 1 vor depune la registratura Bãncii Naţionale a României sau vor transmite prin corespondenţã o cerere de atribuire de cod statistic pentru punctul de schimb valutar, însoţitã de declaraţia prevãzutã la poziţia D7 şi documentaţia prevãzutã la poziţia D9 din anexa nr. 1.
(3) Documentele prevãzute în anexa nr. 1 trebuie deţinute şi actualizate pe toatã perioada în care entitãţile prevãzute la art. 1 şi 2 efectueazã operaţiuni de schimb valutar.
ART. 13
Atât la înfiinţare, cât şi pe parcursul desfãşurãrii activitãţii de schimb valutar, disponibilitãţile bãneşti în monedã naţionalã şi/sau valute cotate ale entitãţilor prevãzute la art. 1 lit. b) trebuie sã fie în echivalent de minimum 75.000 EUR. La stabilirea nivelului disponibilitãţilor bãneşti în echivalent euro vor fi utilizate cursurile de schimb ale pieţei valutare comunicate de Banca Naţionalã a României în ziua anterioarã datei la care se face evaluarea.
ART. 14
Nu pot fi înfiinţate puncte de schimb valutar amplasate în garaje, chioşcuri, alte construcţii similare, în locuri izolate, la etajele sau subsolurile clãdirilor cu destinaţie de locuinţã.
ART. 15
Entitãţile prevãzute la art. 1 şi 2 trebuie sã aibã asiguratã, pentru fiecare punct de schimb valutar, dotarea necesarã derulãrii activitãţii de schimb valutar. Prin dotare se înţelege urmãtoarele:
a) tehnicã de calcul (aparat de marcat electronic fiscal sau calculator, dupã caz) şi programe care sã asigure emiterea bonurilor fiscale (pentru schimb valutar), respectiv a buletinelor de schimb valutar, precum şi evidenţa operaţiunilor. În cazul entitãţilor prevãzute la art. 2, tehnica de calcul şi programele vor asigura emiterea documentelor stabilite prin normele proprii;
b) aparat de verificare a autenticitãţii bancnotelor.
ART. 16
În situaţiile în care entitãţile prevãzute la art. 1 şi 2 înfiinţeazã mai multe puncte de schimb valutar la aceeaşi adresã, cererea de atribuire a codului statistic se va face pentru fiecare punct de schimb valutar, cu specificarea amplasãrii în spaţiul respectiv (faţã de anumite repere fixe) a punctelor de schimb valutar în cauzã.
ART. 17
În termen de cel mult 30 de zile calendaristice de la data depunerii documentaţiei complete, Banca Naţionalã a României - Direcţia reglementare şi autorizare va remite solicitantului autorizaţia/scrisoarea de atribuire a codului statistic sau va comunica în scris respingerea cererii de autorizare/atribuire a codului statistic şi motivele respingerii.

CAP. V
Condiţii de funcţionare a entitãţilor prevãzute la art. 1 şi 2

ART. 18
La sediul fiecãrui punct de schimb valutar vor fi afişate la loc vizibil fotocopia scrisorii Bãncii Naţionale a României - Direcţia reglementare şi autorizare de atribuire a codului statistic, precum şi programul zilnic de funcţionare ce trebuie respectat.
ART. 19
Operaţiunile de vânzare/cumpãrare pentru persoane fizice se fac pe bazã de document de identitate legal valabil. Se interzice înscrierea în documentul de identitate de menţiuni privind efectuarea operaţiunilor de schimb valutar.
ART. 20
Entitãţile prevãzute la art. 1 şi 2 îşi stabilesc în mod liber cursurile de schimb valutar, atât cele de cumpãrare, cât şi cele de vânzare.
ART. 21
Listele cursurilor de schimb de vânzare/cumpãrare pentru valutele cotate şi substitute de numerar, semnate de persoanele împuternicite de conducerea entitãţilor prevãzute la art. 1 şi 2, purtând ştampila acestora, vor fi afişate la loc vizibil, pe perioada programului zilnic de lucru, urmând ca la sfârşitul zilei de lucru sã fie anexate la registrul tranzacţiilor.
ART. 22
(1) Entitãţile prevãzute la art. 1 întocmesc buletine de schimb valutar sau bonuri fiscale (pentru schimb valutar), potrivit prevederilor legale aplicabile.
(2) Buletinele de schimb valutar, documente cu regim special, se întocmesc în douã exemplare, un exemplar fiind înmânat clientului, iar al doilea exemplar fiind ataşat la registrul tranzacţiilor.
(3) Pentru fiecare tranzacţie se vor întocmi bonuri fiscale (pentru schimb valutar) sau buletine de schimb valutar, dupã caz, care trebuie sã conţinã cel puţin urmãtoarele elemente: denumirea emitetului; adresa emitentului; codul statistic al punctului de schimb valutar; data emiterii; seria şi numãrul buletinului de schimb valutar/bonului fiscal (pentru schimb valutar); numele şi prenumele clientului; ţara clientului; categoria rezident/nerezident; documentul de identitate al clientului: tip, serie, numãr; rezident/nerezident; suma încasatã de la client (valute cotate/moneda naţionalã); cursul de schimb valutar; suma plãtitã clientului (valute cotate/moneda naţionalã); semnãtura casierului; ştampila punctului de schimb valutar.
(4) Pe perioada când tehnica de calcul (aparatele de marcat electronice fiscale, calculatoarele) nu funcţioneazã din cauze obiective, entitãţile prevãzute la art. 1 vor emite buletine de schimb valutar, în condiţiile prevãzute de prezenta normã, prin oricare alte mijloace de editare. La remedierea defecţiunii, aceste buletine de schimb valutar vor fi preluate în memoria aparatelor de marcat electronice fiscale/calculatoarelor, dupã caz, cu efectuarea menţiunii "preluat în baza de date" pe buletinele de schimb valutar respective.
(5) Pentru fiecare tranzacţie efectuatã prin intermediul aparatelor automate de schimb valutar se vor emite bonuri fiscale (pentru schimb valutar) sau buletine de schimb valutar, dupã caz, care trebuie sã conţinã cel puţin urmãtoarele elemente: denumirea emitentului; adresa emitentului; codul statistic al punctului de schimb valutar; data emiterii; seria şi numãrul buletinului de schimb valutar/bonului fiscal (pentru schimb valutar); categoria rezident/nerezident; suma încasatã de la client (valute cotate); cursul de schimb valutar; suma plãtitã clientului (moneda naţionalã).
(6) La solicitarea clientului, entitãţile prevãzute la art. 1 vor înscrie pe versoul bonului fiscal (pentru schimb valutar) sau al buletinului de schimb valutar, dupã caz, seriile şi numerele bancnotelor vândute acestuia.
ART. 23
Entitãţile prevãzute la art. 1 şi 2 vor ţine un registru zilnic al tranzacţiilor, în care vor fi evidenţiate cumpãrãrile şi vânzãrile de valute cotate, pe feluri de valute cotate, şi sumele în moneda naţionalã plãtite/încasate sau, dupã caz, transferate.
ART. 24
Numai personalul angajat al entitãţilor prevãzute la art. 1 şi 2 are dreptul sã efectueze operaţiuni de schimb valutar.
ART. 25
Activitatea de schimb valutar a entitãţilor prevãzute la art. 1 lit. b) poate fi întreruptã pentru o perioadã de cel mult 30 de zile calendaristice, cu condiţia comunicãrii la Banca Naţionalã a României - Direcţia reglementare şi autorizare în termen de maximum 10 zile calendaristice de la data întreruperii activitãţii.
ART. 26
Încetarea definitivã a activitãţii de schimb valutar a entitãţilor prevãzute la art. 1 şi 2, inclusiv a punctului/punctelor de schimb valutar, va fi comunicatã în scris Bãncii Naţionale a României - Direcţia reglementare şi autorizare, în maximum 10 zile calendaristice de la data încetãrii activitãţii, cu restituirea originalului autorizaţiei şi a scrisorii/scrisorilor de atribuire a codului statistic, dupã caz.
ART. 27
Dispoziţiile prezentei norme privind afişarea cursurilor de schimb valutar, condiţiile de siguranţã şi altele asemenea nu au caracter exclusiv şi se completeazã cu orice alte dispoziţii legale în materie.

CAP. VI
Sancţiuni

ART. 28
(1) Ca urmare a verificãrilor efectuate, la sesizarea autoritãţilor statului abilitate sã verifice respectarea condiţiilor de efectuare a operaţiunilor de schimb valutar de cãtre entitãţile prevãzute la art. 1 lit. b), c) şi d) şi la art. 2, din care rezultã nerespectarea <>Regulamentului Bãncii Naţionale a României nr. 4/2005 privind regimul valutar, a prezentei norme şi/sau a altor dispoziţii legale aplicabile, sau ori de câte ori va considera necesar, Banca Naţionalã a României va putea aplica sancţiunile prevãzute la <>art. 7 alin. (2) din Regulamentul Bãncii Naţionale a României nr. 4/2005 .
(2) Entitãţile prevãzute la art. 1 lit. b), a cãror autorizaţie a fost suspendatã temporar, îşi pierd dreptul de a înfiinţa noi puncte de schimb valutar pe perioada urmãtoarelor 6 luni de la data încetãrii perioadei de sancţionare dispuse de Banca Naţionalã a României.
(3) În cazul retragerii autorizaţiei unei case de schimb valutar, acţionarii/asociaţii şi/sau administratorii acesteia îşi pierd dreptul de a înfiinţa sau de a participa la capitalul social ori de a conduce activitatea altei case de schimb valutar pentru o perioadã de 5 ani.
ART. 29
(1) Entitãţile prevãzute la art. 1 lit. b), c) şi d) şi la art. 2, cãrora li s-au retras autorizaţia şi/sau codul statistic atribuit punctului/punctelor de schimb valutar, nu mai pot efectua operaţiuni de schimb valutar prin punctul/punctele de schimb valutar în cauzã, de la data primirii comunicãrii Bãncii Naţionale a României de retragere a autorizaţiei şi/sau a codului statistic.
(2) În situaţiile în care entitãţile prevãzute la art. 1 lit. b), c) şi d) şi la art. 2 nu se conformeazã comunicãrii Bãncii Naţionale a României de retragere a autorizaţiei/codului statistic atribuit ori scrisoarea recomandatã prin care se face comunicarea este returnatã, Banca Naţionalã a României va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I, hotãrârea de retragere a autorizaţiei/scrisorii de atribuire a codului statistic.
ART. 30
La solicitarea autoritãţilor abilitate ale statului, Banca Naţionalã a României va pune la dispoziţia acestora informaţiile privind autorizaţiile emise/codurile statistice atribuite de Banca Naţionalã a României.

CAP. VII
Dispoziţii tranzitorii şi finale

ART. 31
(1) Autorizaţiile de funcţionare şi scrisorile de atribuire a codurilor statistice emise, în baza prevederilor <>Regulamentului Bãncii Naţionale a României nr. 1/2004 privind efectuarea operaţiunilor valutare, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, entitãţilor prevãzute la art. 1, în funcţiune, inclusiv punctelor de schimb ale acestora, îşi menţin valabilitatea.
(2) Autorizaţiile de funcţionare emise de Banca Naţionalã a României entitãţilor prevãzute la art. 1 lit. b) şi d), care nu au solicitat reautorizarea în baza prevederilor art. 36 şi 37 din Instrucţiunile privind efectuarea operaţiunilor de schimb valutar cu numerar şi substitute de numerar pentru persoane fizice pe teritoriul României - anexa nr. 2 la <>Regulamentul Bãncii Naţionale a României nr. 1/2004 privind efectuarea operaţiunilor valutare - şi nu au restituit emitentului originalul autorizaţiei, îşi pierd valabilitatea şi se radiazã, din oficiu, din evidenţele Bãncii Naţionale a României.
ART. 32
Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezenta normã.
ART. 33
Prezenta normã intrã în vigoare în data de 11 aprilie 2005.

Preşedinte al Consiliului de administraţie al Bãncii Naţionale a României,
Mugur Constantin Isãrescu

Bucureşti, 1 aprilie 2005.
Nr. 4.


ANEXA 1
la normã

LISTA
documentelor necesare obţinerii autorizaţiei Bãncii Naţionale a României

D1 - certificatul constatator/extrasul din registrul societãţilor, emis de oficiul registrului comerţului cu cel mult 30 de zile calendaristice înainte de data depunerii cererii de autorizare/notificare la Banca Naţionalã a României, conţinând cel puţin informaţii privind obiectul de activitate (cu precizarea codului CAEN), capitalul social, identitatea acţionarilor/asociaţilor societãţii comerciale;
D2 - copia legalizatã/certificatã a certificatului de înregistrare emis de oficiul registrului comerţului;
D3 - dovada posesiei spaţiului de lucru destinat schimbului valutar, cu acces public direct şi adresã identificabilã. Se considerã în posesia casei de schimb valutar acele spaţii dobândite cu acte legale şi pentru care s-au efectuat înregistrãrile şi s-au obţinut toate avizele, potrivit prevederilor legale aplicabile, inclusiv acordul proprietarului pentru desfãşurarea activitãţii de schimb valutar, în situaţia în care contractul prin care s-a dobândit posesia spaţiului nu este încheiat direct cu proprietarul acestuia;
D4 - dovada existenţei disponibilitãţilor bãneşti în monedã naţionalã şi/sau valutã cotatã. La momentul autorizãrii dovada se va face printr-un extras de cont eliberat în data depunerii documentaţiei de autorizare la Banca Naţionalã a României;
D5 - certificatele de cazier juridiar ale personalului de conducere şi ale celui angajat în activitatea de schimb valutar, care nu trebuie sã conţinã menţiuni referitoare la condamnãri penale pronunţate prin hotãrâri judecãtoreşti definitive;
D6 - certificatul de clasificare şi brevetul de turism pentru persoana fizicã ce asigurã conducerea structurii de primire turistice, emise de autoritatea competentã;
D7 - declaraţia pe propria rãspundere, semnatã de persoane împuternicite prin actul constitutiv sã reprezinte societatea sau de persoane care pot dovedi cu acte cã au fost mandatate în mod expres sã reprezinte societatea în relaţia cu Banca Naţionalã a României, din care sã rezulte cã sunt îndeplinite toate prevederile legale aplicabile activitãţii de schimb valutar pentru persoane fizice. Modelul declaraţiei este prezentat în anexa nr. 2;
D8 - orice alte documente solicitate de Banca Naţionalã a României - Direcţia reglementare şi autorizare, dacã este cazul;
D9 - documentaţia tehnicã a aparatului automat de schimb valutar;
D10 - contractul încheiat de entitate cu o instituţie de credit autorizatã sã funcţioneze în România, care este agent al unei entitãţi emitente de cecuri de cãlãtorie sau este emitentã de cecuri de cãlãtorie;
D11 - normele şi procedurile interne de lucru privind derularea operaţiunilor de depozitare, vânzare-cumpãrare şi decontare a cecurilor de cãlãtorie;
D12 - declaraţia pe propria rãspundere a administratorilor entitãţii, referitoare la faptul cã dispun de mijloacele şi tehnicile necesare desfãşurãrii în condiţii corespunzãtoare şi de siguranţã a operaţiunilor cu cecuri de cãlãtorie;
D13 - acordul casei centrale, în cazul cooperativelor de credit, pentru înfiinţarea punctului de schimb valutar.


ANEXA 2
la normã

Denumirea entitãţii .......................
Adresa ....................................

DECLARAŢIE

În vederea desfãşurãrii operaţiunilor de schimb valutar cu numerar şi substitute de numerar pentru persoane fizice la punctul de schimb valutar care urmeazã a se înfiinţa la adresa ..............................................................................................................................,
vã rugãm sã ne luaţi în evidenţã prin atribuirea codului statistic.
Precizãm cã:
- punctul de schimb valutar menţionat respectã prevederile Normei privind efectuarea operaţiunilor de schimb valutar;
- societatea deţine avizul pentru proiectul sistemului de alarmare împotriva efracţiei şi (atunci când este cazul) pentru planul de pazã ale punctului de schimb valutar, eliberate de organele în drept*).

Numele şi prenumele
......................
(semnãtura autorizatã)

Data ................

-------
*) Se va completa numai de cãtre entitãţile prevãzute la <>art. 1 lit. b) din Norma Bãncii Naţionale a României nr. 4/2005 privind efectuarea operaţiunilor de schimb valutar.

--------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016