Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA nr. 3 din 20 aprilie 2006  privind Registrul general, Registrul special si Registrul de evidenta    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA nr. 3 din 20 aprilie 2006 privind Registrul general, Registrul special si Registrul de evidenta

EMITENT: BANCA NATIONALA A ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 381 din 3 mai 2006

Având în vedere dispoziţiile <>art. 25, 30, 31 şi 33 din Ordonanţa Guvernului nr. 28/2006 privind reglementarea unor mãsuri financiar-fiscale,
în temeiul <>art. 72 din Ordonanţa Guvernului nr. 28/2006 şi ale <>art. 48 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Bãncii Naţionale a României,

Banca Naţionalã a României emite prezenta normã.

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Instituţiile financiare nebancare, persoane juridice române, şi sucursalele din România ale instituţiilor financiare nebancare, persoane juridice strãine, denumite în continuare instituţii financiare nebancare, altele decât casele de ajutor reciproc şi casele de amanet, care îndeplinesc cerinţele generale prevãzute de titlul I din <>Ordonanţa Guvernului nr. 28/2006 privind reglementarea unor mãsuri financiar-fiscale, denumitã în continuare ordonanţã, şi de reglementãrile emise în aplicarea acesteia se înscriu în Registrul general.
(2) Instituţiile financiare nebancare prevãzute la alin. (1), care îndeplinesc criteriile de înregistrare în Registrul special prevãzute de ordonanţã şi de reglementãrile emise în aplicarea acesteia, se înscriu în Registrul special, conform reglementãrilor emise de Banca Naţionalã a României, rãmânând totodatã înregistrate şi în Registrul general.
(3) Casele de ajutor reciproc şi casele de amanet care îndeplinesc cerinţele aplicabile acestora, prevãzute de ordonanţã şi de reglementãrile emise de Banca Naţionalã a României în aplicarea acesteia, se înscriu în Registrul de evidenţã.
ART. 2
(1) Registrul general, Registrul special şi Registrul de evidenţã se ţin de cãtre Banca Naţionalã a României şi vor fi permanent accesibile publicului la sediul central al Bãncii Naţionale a României - Direcţia secretariat şi la sucursalele acesteia, precum şi pe site-ul Internet al Bãncii Naţionale a României.
(2) Prin derogare de la prevederile alin. (1), casele de ajutor reciproc aparţinând sistemului de apãrare, ordine publicã şi siguranţã naţionalã vor fi înscrise în Registrul de evidenţã, dar datele de identificare a acestora nu vor fi accesibile publicului.
ART. 3
(1) Registrul general, Registrul special şi Registrul de evidenţã sunt împãrţite în douã pãrţi, astfel: a) partea I, care cuprinde instituţiile financiare nebancare în ordinea cronologicã a obţinerii documentului emis de Banca Naţionalã a României ce atestã înscrierea în registre;
b) partea a II-a, care cuprinde, în ordine cronologicã, instituţiile financiare nebancare a cãror înregistrare a fost radiatã.
(2) Fiecare parte din Registrul general şi din Registrul special este împãrţitã în secţiuni, pe categorii de activitãţi de creditare, astfel:
a) credite de consum;
b) credite ipotecare şi/sau imobiliare;
c) microcreditare;
d) finanţarea tranzacţiilor comerciale;
e) factoring;
f) scontare;
g) forfetare;
h) leasing financiar;
i) emitere de garanţii şi asumare de angajamente, inclusiv garantarea creditului;
j) alte forme de finanţare de natura creditului;
k) activitãţi multiple de creditare.
(3) Fiecare parte din Registrul de evidenţã este împãrţitã în secţiuni, astfel:
a) case de ajutor reciproc aparţinând sistemului de apãrare, ordine publicã şi siguranţã naţionalã;
b) case de ajutor reciproc, altele decât cele prevãzute la lit. a);
c) case de amanet.
ART. 4
(1) Fiecare secţiune din Registrul general cuprinde urmãtoarele rubrici:
a) numãrul de înregistrare şi data înscrierii în Registrul general;
b) denumirea instituţiei financiare nebancare, astfel cum rezultã din certificatul eliberat de registrul comerţului;
c) adresa sediului social;
d) numãrul de ordine în registrul comerţului;
e) codul unic de înregistrare;
f) data radierii din Registrul general (pentru partea a II-a din Registrul general);
g) observaţii.
(2) Rubrica "observaţii" va cuprinde menţiuni despre situaţiile prevãzute la art. 52 alin. (2) lit. e) din ordonanţã, precum şi orice fel de informaţii care, fãrã a fi limitative, se referã la modificarea situaţiei juridice a entitãţilor respective sau a elementelor de identificare a acestora.
(3) Secţiunea activitãţi multiple de creditare va conţine, pe lângã rubricile menţionate la alin. (1), şi rubrica activitãţi de creditare desfãşurate.
ART. 5
(1) Fiecare secţiune din Registrul special cuprinde urmãtoarele rubrici:
a) numãrul de înregistrare şi data înscrierii în Registrul special;
b) denumirea instituţiei financiare nebancare, astfel cum rezultã din certificatul eliberat de registrul comerţului;
c) data radierii din Registrul special (pentru partea a II-a din Registrul special);
d) observaţii;
e) numãrul şi data înscrierii în Registrul general.
(2) Rubrica "observaţii" va cuprinde menţiuni despre situaţiile prevãzute la art. 52 alin. (2) lit. e) din ordonanţã, precum şi orice fel de informaţii care, fãrã a fi limitative, se referã la modificarea situaţiei juridice a entitãţilor respective sau a elementelor de identificare a acestora.
(3) Secţiunea activitãţi multiple de creditare va conţine, pe lângã rubricile menţionate la alin. (1), şi rubrica activitãţi de creditare desfãşurate.
(4) Instituţiile financiare nebancare radiate din Registrul special vor fi automat radiate şi din Registrul general.
ART. 6
(1) Fiecare secţiune din Registrul de evidenţã cuprinde urmãtoarele rubrici:
a) numãrul de înregistrare şi data înscrierii în Registrul de evidenţã;
b) denumirea instituţiei financiare nebancare, astfel cum rezultã din certificatul eliberat de registrul comerţului, respectiv de judecãtoria în a cãrei circumscripţie teritorialã îşi are sediul solicitantul;
c) adresa sediului social;
d) numãrul de ordine în registrul comerţului/numãrul de înregistrare în registrul asociaţiilor şi fundaţiilor/numãrul de înregistrare în registre speciale înfiinţate conform legii;
e) codul unic de înregistrare/codul de înregistrare fiscalã;
f) data radierii din Registrul de evidenţã (pentru partea a II-a din Registrul de evidenţã);
g) observaţii.
(2) Rubrica "observaţii" va cuprinde menţiuni despre situaţiile prevãzute la art. 52 alin. (2) lit. e) din ordonanţã, precum şi orice fel de informaţii care, fãrã a fi limitative, se referã la modificarea situaţiei juridice a entitãţilor respective sau a elementelor de identificare a acestora.
ART. 7
(1) Numãrul de înregistrare al instituţiilor financiare nebancare în Registrul general va avea urmãtoarea structurã alfanumericã:
a) pentru instituţiile financiare nebancare, persoane juridice române: RG-PJR, codul statistic al judeţului în care îşi are sediul social instituţia financiarã nebancarã, numãrul de ordine în Registrul general;
b) pentru sucursalele din România ale instituţiilor financiare nebancare strãine: RG-PJS, codul statistic al judeţului în care îşi are sediul sucursala, numãrul de ordine în Registrul general.
(2) Numãrul de înregistrare al instituţiilor financiare nebancare în Registrul special va avea urmãtoarea structurã alfanumericã:
a) pentru instituţiile financiare nebancare, persoane juridice române: RS-PJR, codul statistic al judeţului în care îşi are sediul social instituţia financiarã nebancarã, numãrul de ordine în Registrul special;
b) pentru sucursalele din România ale instituţiilor financiare nebancare strãine: RS-PJS, codul statistic al judeţului în care îşi are sediul sucursala, numãrul de ordine în Registrul special.
(3) Numãrul de înregistrare al instituţiilor financiare nebancare în Registrul de evidenţã va avea urmãtoarea structurã alfanumericã:
a) pentru instituţiile financiare nebancare, persoane juridice române: RE-PJR, codul statistic al judeţului în care îşi are sediul social instituţia financiarã nebancarã, numãrul de ordine în Registrul de evidenţã;
b) pentru sucursalele din Româna ale instituţiilor financiare nebancare strãine: RE-PJS, codul statistic al judeţului în care îşi are sediul sucursala, numãrul de ordine în Registrul de evidenţã.
(4) Numãrul de ordine al instituţiilor financiare nebancare, indiferent de registrul în care sunt înscrise, va fi format din caractere numerice.
(5) În toate actele oficiale instituţiile financiare nebancare trebuie sã precizeze şi numãrul de înregistrare în registru. Instituţiile financiare nebancare înscrise în Registrul special vor preciza atât numãrul de înregistrare în Registrul general, cât şi numãrul de înregistrare în Registrul special.

CAP. II
Dispoziţii tranzitorii
ART. 8
Instituţiile financiare nebancare în funcţiune la data intrãrii în vigoare a ordonanţei şi care la data înscrierii în Registrul general îndeplinesc criteriile de înregistrare în Registrul special, prevãzute de ordonanţã şi de normele emise în aplicarea acesteia, vor fi înscrise în Registrul special de cãtre Direcţia reglementare şi autorizare, conform reglementãrilor emise de Banca Naţionalã a României în aplicarea ordonanţei.
ART. 9
Casele de amanet şi casele de ajutor reciproc în funcţiune la data intrãrii în vigoare a ordonanţei vor fi înregistrate în Registrul de evidenţã de cãtre Direcţia reglementare şi autorizare, numai dacã îndeplinesc formalitãţile de luare în evidenţã conform ordonanţei şi reglementãrilor emise de Banca Naţionalã a României în aplicarea acesteia.

CAP. III
Dispoziţii finale

ART. 10
(1) Direcţia reglementare şi autorizare va efectua înscrierea instituţiilor financiare nebancare în Registrul general sau în Registrul de evidenţã în urma notificãrii efectuate de cãtre acestea în conformitate cu prevederile ordonanţei şi ale reglementãrilor emise de Banca Naţionalã a României în aplicarea acesteia.
(2) Direcţia reglementare şi autorizare va efectua înscrierea instituţiilor financiare nebancare în Registrul special în urma comunicãrii efectuate de Direcţia supraveghere.
(3) Comunicarea prevãzutã la alin. (2) va conţine, pe lângã datele de identificare a instituţiei financiare nebancare, şi data cu care se va efectua înscrierea în Registrul special.
ART. 11
Banca Naţionalã a României, prin Direcţia reglementare şi autorizare, va transmite instituţiilor financiare nebancare documentul care atestã înscrierea acestora în Registrul general, Registrul special sau Registrul de evidenţã.
ART. 12
(1) Actualizarea datelor înscrise în Registrul general şi Registrul special se va efectua de cãtre Direcţia reglementare şi autorizare în urma comunicãrilor efectuate de Direcţia supraveghere.
(2) Actualizarea datelor înscrise în Registrul de evidenţã se va efectua de cãtre Direcţia reglementare şi autorizare în urma comunicãrilor efectuate de fiecare instituţie financiarã nebancarã în parte, în conformitate cu reglementãrile emise de Banca Naţionalã a României.


Preşedintele Consiliului de administraţie
al Bãncii Naţionale a României,

Mugur Constantin Isãrescu

Bucureşti, 20 aprilie 2006.
Nr. 3.

--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016