Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA nr. 3 din 1 aprilie 2005  privind functionarea pietei valutare interbancare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA nr. 3 din 1 aprilie 2005 privind functionarea pietei valutare interbancare

EMITENT: BANCA NATIONALA A ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 297 din 8 aprilie 2005
În baza <>art. 10 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Bãncii Naţionale a României şi ale <>art. 7 din Regulamentul nr. 4/2005 privind regimul valutar,
în temeiul <>art. 48 din Legea nr. 312/2004 ,

Banca Naţionalã a României emite prezenta normã.

ART. 1
Piaţa valutarã interbancarã este piaţa pe care se efectueazã tranzacţii valutare de cãtre intermediari, precum şi de Banca Naţionalã a României.

I. Participanţi
ART. 2
Intermediarii pe piaţa valutarã interbancarã (denumiţi în continuare intermediari) sunt instituţiile de credit autorizate sã funcţioneze în România, care acţioneazã pe piaţa valutarã interbancarã în limita obiectului lor de activitate prevãzut în autorizaţia de funcţionare, cu îndeplinirea condiţiilor prevãzute în prezenta normã.
Intermediarii pe piaţa valutarã interbancarã pot încheia tranzacţii valutare atât în nume şi cont propriu, cât şi în nume propriu şi contul clienţilor.

II. Condiţii de participare
ART. 3
Condiţiile (minime) ce trebuie îndeplinite pentru participarea ca intermediar pe piaţa valutarã interbancarã sunt urmãtoarele:
a) existenţa unei structuri organizatorice distincte şi a unui spaţiu specific, securizat, pentru efectuarea tranzacţiilor;
b) delimitarea atribuţiilor şi departajarea activitãţilor de piaţã valutarã pe compartimente distincte, conform practicilor internaţionale (front office, back office, cifru, corespondenţã bancarã);
c) reglementarea prin norme proprii a cel puţin urmãtoarelor elemente:
c(1)) proceduri de lucru cu clienţii;
c(2)) proceduri de lucru pentru departamentul autorizat din cadrul bãncii sã efectueze tranzacţii pe piaţa valutarã interbancarã, care sã cuprindã:
(i) relaţiile cu alţi intermediari, în special cele cu privire la modalitãţile de comunicare, confirmare şi decontare a tranzacţiilor;
(ii) competenţele şi limitele valorice pânã la care se poate angaja fiecare arbitrajist, precum şi limitele de lucru cu ceilalţi intermediari;
(iii) penalitãţile convenite în relaţia cu clienţii, precum şi cu alţi intermediari, în cazul nerespectãrii termenelor de decontare a tranzacţiilor;
d) desemnarea personalului implicat în efectuarea tranzacţiilor;
e) existenţa relaţiilor de corespondent stabilite prin conturi deschise în strãinãtate, pentru cel puţin urmãtoarele douã valute convertibile: EUR şi USD;
f) existenţa unui sistem operaţional, care sã cuprindã cel puţin:
f(1)) echipament informaţional specific tip Reuters, Bloomberg etc.;
f(2)) echipamente tehnice specifice pentru plãţi şi comunicaţii (linii telefonice interne şi internaţionale, sistem de înregistrare a convorbirilor telefonice, telex, SWIFT, fax etc.).

III. Principii de funcţionare a pieţei
ART. 4
Piaţa valutarã interbancarã funcţioneazã în fiecare zi bancarã între orele 9,00 şi 16,00.
ART. 5
(1) Intermediarii sunt obligaţi sã afişeze, în timpul orelor de funcţionare a pieţei valutare interbancare, cursurile de schimb valutar ale monedei naţionale - leu (vânzare/cumpãrare), la vedere (spot) şi la termen (forward), prin sisteme de difuzare a informaţiei tip Reuters, Bloomberg etc., pentru cel puţin urmãtoarele valute:
a) euro (EUR);
b) dolarul american (USD).
(2) Cursul de schimb la termen va fi cotat pentru cel puţin urmãtoarele scadenţe:
a) o lunã (1M);
b) trei luni (3M);
c) şase luni (6M);
d) nouã luni (9M);
e) douãsprezece luni (12M).
ART. 6
Cursurile de schimb cotate de instituţiile de credit pot fi diferite în funcţie de natura operaţiunii (operaţiune în cont ori cu numerar) sau de raporturile cu clienţii, precum şi în concordanţã cu politica proprie de trezorerie.
ART. 7
(1) Tranzacţiile între intermediari se încheie în nume propriu, între arbitrajişti (telefonic, telex, Reuters dealing, Internet) şi sunt confirmate SWIFT, telex, letric sau Internet, codificate corespunzãtor (SWIFT - chei SWIFT, telex - chei telegrafice, Internet - semnãtura electronicã, letric - specimene de semnãturi).
(2) Confirmãrile letrice, telex sau Internet ale tranzacţiilor trebuie sã cuprindã toate elementele de identificare specifice mesajelor SWIFT categoria 3.
ART. 8
Instrucţiunile de platã şi decontare vor fi transmise în cel mai scurt timp, de regulã în aceeaşi zi.
ART. 9
Tranzacţiile valutare încheiate se executã necondiţionat de cãtre intermediari şi se confirmã clienţilor prin extras de cont.
ART. 10
Calcularea şi publicarea cursurilor de schimb ale pieţei valutare din România de cãtre Banca Naţionalã a României se fac în fiecare zi bancarã, la ora 13,00, pe baza cotaţiilor afişate de intermediarii pe piaţa valutarã interbancarã.
ART. 11
(1) Banca Naţionalã a României poate arbitra litigii apãrute în aplicarea prevederilor prezentelor norme, dar numai dupã ce pãrţile implicate dovedesc cã au epuizat toate posibilitãţile de soluţionare pe cale amiabilã.
(2) În astfel de cazuri, pãrţile trebuie sã recunoascã, în prealabil, în scris, principiul acceptãrii necondiţionate a deciziei de soluţionare a litigiului, adoptatã de Banca Naţionalã a României.
ART. 12
Intermediarii vor notifica la Banca Naţionalã a României - Direcţia politici monetare data la care încep activitatea pe piaţa valutarã interbancarã. De asemenea, vor transmite la Banca Naţionalã a României - Direcţia operaţiuni de piaţã lista nominalã a arbitrajiştilor, vechimea în profesie, inclusiv vechimea în activitatea de schimb valutar, precum şi nominalizarea arbitrajistului-şef; orice modificare în ceea ce priveşte datele prezentate în aceastã listã vor fi comunicate în termen de 3 zile bancare de la producerea acestora.

IV. Dispoziţii finale
ART. 13
În vederea bunei funcţionãri a pieţei valutare interbancare şi armonizãrii cu practicile internaţionale, Banca Naţionalã a României recomandã utilizarea de cãtre intermediarii pieţei valutare interbancare a prevederilor Codului de conduitã adoptat de ACI - Asociaţia Pieţelor Financiare.
ART. 14
Nerespectarea dispoziţiilor prezentelor norme va fi sancţionatã conform prevederilor <>Legii nr. 58/1998 privind activitatea bancarã, republicatã.
ART. 15
În înţelesul prezentelor norme, termenii şi expresiile utilizate au semnificaţiile prevãzute în anexa "Nomenclator".
ART. 16
Anexa face parte integrantã din prezentele norme.
ART. 17
Prezentele norme intrã în vigoare la data de 11 aprilie 2005.

Preşedintele Consiliului de administraţie al Bãncii Naţionale a României,
Mugur Constantin Isãrescu

Bucureşti, 1 aprilie 2005.
Nr. 3.


ANEXĂ
la normã

NOMENCLATOR

- Tranzacţie valutarã - o tranzacţie ce constã în vânzarea sau cumpãrarea de valutã contra monedei naţionale sau contra altei valute.
- Operaţiuni la vedere (spot) - o tranzacţie de vânzare/cumpãrare de valutã cu decontare în maximum douã zile de la data încheierii tranzacţiei, la cursul de schimb stabilit între pãrţi (curs spot). În cazul în care ziua de decontare este o zi nebancarã, decontarea are loc în urmãtoarea zi bancarã. (Fac excepţie cazurile în care între pãrţi existã alte convenţii).
- Operaţiuni la termen (forward) - o tranzacţie de vânzare/cumpãrare de valutã cu decontare dupã mai mult de douã zile de la data încheierii tranzacţiei la cursul de schimb stabilit între pãrţi (curs forward). În cazul în care ziua de decontare este o zi nebancarã, decontarea are loc în urmãtoarea zi bancarã. (Fac excepţie cazurile în care între pãrţi existã alte convenţii).
- Operaţiuni swap - o tranzacţie de cumpãrare şi vânzare simultane ale aceleiaşi sume în valutã cu aceeaşi contrapartidã, cu decontarea la douã date de valutã diferite (de regulã spot şi forward) la cursuri de schimb stabilite (spot şi forward) la data tranzacţiei.
- Data tranzacţiei - data la care se încheie tranzacţia.
- Data valutei (value date) - data la care se face decontarea tranzacţiei:
● value today (same day value) - data valutei este aceeaşi cu data tranzacţiei;
● value tomorrow - data valutei este ziua bancarã urmãtoare faţã de data tranzacţiei;
● spot - data valutei este la douã zile bancare de la data tranzacţiei;
● forward - orice datã a valutei ulterioarã decontãrii spot.
- Cotaţie fermã (firm quotation) - cotarea unui preţ ferm care angajeazã instituţia de credit. Este recomandatã adãugarea unor restricţii de timp sau de sumã ("ferm pentru un minut" sau "ferm pentru un milion").
- Cotaţie orientativã (for info only) - cotaţii care nu sunt ferme, datoritã imposibilitãţii de a tranzacţiona din anumite motive (depãşirea limitei de expunere etc.).
- Cotaţie directã - o cotaţie este directã atunci când moneda naţionalã este exprimatã în funcţie de o unitate monetarã a altei valute, numitã de bazã.
- Cotaţie indirectã - o cotaţie este indirectã când o unitate monetarã naţionalã, numitã de bazã, este exprimatã în funcţie de o valutã.
- Ordin la curs limitat - ordin ce trebuie executat pânã la cursul limitã indicat de client. Înţelesul termenului limitat este "vindeţi cu cel puţin", în cazul unui ordin de vânzare, şi "cumpãraţi cu cel mult", în cazul unui ordin de cumpãrare. Ordinele trebuie sã specifice perioada pentru care sunt valabile (numãrul de zile).
- Punct (pip) - ultima cifrã a unei cotaţii.

---------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016