Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA nr. 2 din 22 ianuarie 1999  privind autorizarea bancilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA nr. 2 din 22 ianuarie 1999 privind autorizarea bancilor

EMITENT: BANCA NATIONALA A ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 58 din 10 februarie 1999

Prezentele norme reglementeazã condiţiile şi procedura de autorizare de cãtre Banca Nationala a României a bãncilor, persoane juridice romane, şi a sucursalelor din România ale bãncilor strãine.
În temeiul prevederilor art. 26 alin. (2) lit. a) şi ale <>art. 50 alin. (1) din Legea nr. 101/1998 privind Statutul Bãncii Naţionale a României, precum şi ale art. 11, 25 alin. 3, art. 38 alin. 1 şi <>art. 51 din Legea bancarã nr. 58/1998 ,

Banca Nationala a României emite prezentele norme.

CAP. 1
Dispoziţii generale
ART. 1
Termenii şi expresiile utilizate în prezentele norme au semnificatia prevãzutã la <>art. 3 din Legea bancarã nr. 58/1998 .
De asemenea, termenii de mai jos au urmãtoarele semnificatii:
a) act constitutiv - contractul şi statutul ori înscrisul unic purtând aceasta denumire, pe baza cãruia se constituie banca;
b) bilanţ contabil - bilanţul, contul de profit şi pierderi, anexele şi raportul de gestiune.

CAP. 2
Autorizarea bãncilor

Secţiunea I
Dispoziţii comune
ART. 2
Bãncile, persoane juridice romane, şi sucursalele bãncilor strãine pot funcţiona pe teritoriul României numai pe baza autorizaţiei emise de Banca Nationala a României.
Filialele unor persoane juridice romane sau strãine, care se constituie ca bãnci pe teritoriul României, sunt bãnci persoane juridice romane şi au regimul juridic al acestora.
ART. 3
Procesul de autorizare a bãncilor de cãtre Banca Nationala a României cuprinde doua etape:
a) aprobarea constituirii bãncii, în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 31/1990 privind societãţile comerciale, republicatã*), şi ale <>Legii nr. 58/1998 ;
b) autorizarea functionarii bãncii.



──────────-
*) <>Legea nr. 31/1990 privind societãţile comerciale a fost republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 33 din 29 ianuarie 1998.

ART. 4
În termen de cel mult 4 luni de la primirea unei cereri de autorizare, Banca Nationala a României va aproba constituirea unei bãnci sau va respinge cererea şi va comunica în scris solicitantului hotãrârea luatã, împreunã cu motivele care au stat la baza acesteia, în cazul respingerii cererii.
Aprobarea constituirii bãncii nu garanteazã obţinerea autorizaţiei de funcţionare, aceasta indicând doar permisiunea data fondatorilor de a proceda la constituirea bãncii conform modalitãţilor prevãzute în documentaţia prezentatã şi dispoziţiilor legale.
ART. 5
În termen de doua luni de la comunicarea aprobãrii de constituire, în vederea obţinerii autorizaţiei de funcţionare, vor fi prezentate Bãncii Naţionale a României documentele care atesta constituirea legalã a bãncii, conform secţiunilor II şi III din prezentul capitol. În cazul bãncilor care se constituie pe calea subscripţiei publice, termenul de prezentare a acestor documente este de 8 luni.
Banca Nationala a României decide cu privire la autorizarea functionarii unei bãnci în termen de cel mult 4 luni de la data primirii documentelor prevãzute la alin. 1.
Apariţia unor modificãri fata de proiectul iniţial va determina o noua evaluare din partea Bãncii Naţionale a României, putând atrage revocarea hotãrârii de aprobare a constituirii, în cazul în care aceste modificãri sunt contrare prevederilor legale sau prezentelor norme.
ART. 6
În fiecare etapa a procesului de autorizare este necesar ca dosarul prezentat în susţinerea cererii de autorizare sa cuprindã toate documentele şi informaţiile prevãzute în secţiunile II şi III din prezentul capitol şi ca instrumentarea acestora sa se fi putut încheia cu cel puţin 10 zile lucrãtoare înainte de data şedinţei Consiliului de administraţie al Bãncii Naţionale a României, pe a carei ordine de zi urmeazã a fi înscris.
În aplicarea prevederilor alin. 1 toate actele înregistrate la Banca Nationala a României începând cu ziua care preceda intervalul de 30 de zile anterior datei încheierii termenelor în care Banca Nationala a României trebuie sa se pronunţe, conform art. 4 alin. 1 şi art. 5 alin. 2 din prezentele norme, vor fi restituite titularilor cererilor, fãrã a fi luate în considerare la analizarea acestora.
ART. 7
Banca nou-constituitã va putea desfasura activitãţi bancare începând cu data eliberãrii autorizaţiei de funcţionare de cãtre Banca Nationala a României.
În termen de 5 zile de la data efectuãrii primei operaţiuni bancare banca va notifica acest lucru Bãncii Naţionale a României. Notificarea va cuprinde menţionarea operaţiunilor cu care banca şi-a început activitatea şi va fi însoţitã de reglementãrile interne privind desfãşurarea respectivelor operaţiuni.
Pe mãsura extinderii activitãţii cu efectuarea altor operaţiuni bancare, în limita obiectului de activitate autorizat, banca va transmite Bãncii Naţionale a României reglementãrile interne corespunzãtoare.
ART. 8
Prevederile prezentei secţiuni se aplica în mod corespunzãtor şi în cazul sucursalelor bãncilor strãine.

Secţiunea II
Bãncile, persoane juridice romane
ART. 9
În conformitate cu <>Legea nr. 58/1998 , bãncile, persoane juridice romane, se constituie sub forma juridicã de societate comercialã pe acţiuni în baza aprobãrii Bãncii Naţionale a României.
Societãţile comerciale pe acţiuni se pot constitui prin subscrierea integrala şi simultanã a capitalului social de cãtre semnatarii actului constitutiv sau prin subscripţie publica.
Capitalul social al bãncii trebuie sa fie subscris cel puţin la nivelul capitalului minim stabilit de Banca Nationala a României şi fiecare acţionar va vãrsa integral şi în forma bãneascã valoarea acţiunilor subscrise pana la momentul constituirii.
ART. 10
Denumirea unei bãnci trebuie astfel stabilitã încât sa nu fie de natura sa producã confuzie cu denumirea altei bãnci autorizate sa funcţioneze pe teritoriul României.
Denumirea bãncii trebuie sa fie în limba romana, cu excepţia cazului în care banca este o filiala a unei persoane juridice strãine.
ART. 11
Spaţiul destinat sa constituie sediul social al unei bãnci nu poate fi amplasat la subsolurile clãdirilor sau la etajele ansamblurilor de locuinţe şi trebuie sa corespundã, ca suprafata, condiţii de securitate şi dotãri, activitãţilor propuse pentru a fi desfãşurate.
ART. 12
Obiectul de activitate al unei bãnci va fi stabilit cu respectarea dispoziţiilor <>art. 8 din Legea nr. 58/1998 .
În obiectul de activitate nu vor fi incluse activitãţile pe care, potrivit dispoziţiilor prevãzute la alin. 1, bãncile nu le pot efectua în mod direct şi nici activitãţile care nu sunt definitorii pentru scopul în care o banca se constituie şi funcţioneazã.
ART. 13
Persoanele juridice care au calitatea de fondator sau acţionar semnificativ trebuie sa fie în funcţiune de cel puţin 3 ani.
În cazul constituirii bãncii pe calea subscripţiei publice, fondatorii au obligaţia de a participa la capitalul social al bãncii, per total, cu cel puţin 30% .
ART. 14
Regiile autonome şi societãţile comerciale cu capital de stat, la care statul deţine o participaţie de cel puţin 10%, pot participa la capitalul social al unei bãnci, persoana juridicã romana, numai în cazul îndeplinirii cumulative a urmãtoarelor condiţii:
- regia autonomã sau societatea comercialã sa nu fi beneficiat în ultimii 3 ani de subvenţii de la bugetul de stat şi sa nu se fi prevãzut pentru anul în curs ca ea sa beneficieze de acestea. În acest scop, se va prezenta o confirmare din partea Ministerului Finanţelor, din care sa rezulte ca regia autonomã sau societatea comercialã îndeplineşte aceasta condiţie;
- participaţia la capitalul social al bãncii sa fie de cel mult 2% din acesta;
- ponderea totalã a participatiilor regiilor autonome şi ale societãţilor comerciale cu capital de stat, la care statul deţine o participaţie de cel puţin 10%, sa nu depãşeascã 10% din capitalul social al bãncii respective.
ART. 15
Fondurile deschise de investiţii şi fondurile cu capital de risc sau orice alte organisme de plasament colectiv în valori mobiliare, fãrã personalitate juridicã, constituite ca societate civilã, nu pot participa ca fondator sau acţionar semnificativ la capitalul social al unei bãnci.
ART. 16
Regiile autonome şi societãţile comerciale cu capital de stat, la care statul deţine o participaţie de cel puţin 10%, precum şi fondurile deschise de investiţii şi fondurile cu capital de risc sau orice alte organisme de plasament colectiv în valori mobiliare, fãrã personalitate juridicã, constituite ca societate civilã, care la data intrãrii în vigoare a prezentelor norme deţin o participaţie ce depãşeşte nivelurile prevãzute mai sus, nu vor putea achizitiona alte acţiuni.
ART. 17
Conducãtorii bãncii trebuie sa îndeplineascã condiţiile de onorabilitate, pregãtire şi experienta profesionalã prevãzute la <>art. 25 din Legea nr. 58/1998 .
Pentru îndeplinirea condiţiilor de experienta profesionalã, o persoana trebuie sa satisfacã, în mod alternativ sau cumulativ, urmãtoarele cerinţe:
a) sa fi ocupat un post de conducere (cel puţin de şef de serviciu) într-o banca, în Banca Nationala a României, Ministerul Finanţelor, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare sau în instituţii echivalente din strãinãtate, într-unul dintre domeniile specifice activitãţii acestora;
b) sa fi condus o societate care îşi desfãşoarã activitatea pe piata de capital, o societate de leasing financiar sau o societate de asigurare-reasigurare;
c) sa fi lucrat într-o instituţie financiar-bancarã internationala cel puţin la nivel de consilier (expert) într-un domeniu specific activitãţii instituţiei în cauza.
Nu vor putea fi numite conducatori ai unei bãnci persoanele care sunt supuse vreunei interdicţii de a conduce o instituţie financiar-bancarã sau care se afla în una dintre situaţiile prevãzute la <>art. 27 alin. 2 lit. b) şi c) din Legea nr. 58/1998 ori într-o alta situaţie de incompatibilitate prevãzutã de legislaţia în vigoare.
ART. 18
Persoanele desemnate în calitate de administrator sau cenzor trebuie sa îndeplineascã condiţiile prevãzute la art. 27 şi, respectiv, <>art. 28 din Legea nr. 58/1998 şi sa nu se afle în vreo situaţie de incompatibilitate prevãzutã de legislaţia în vigoare.
Pentru îndeplinirea condiţiilor de experienta profesionalã o persoana desemnatã în calitatea de cenzor trebuie sa satisfacã, în mod alternativ sau cumulativ, urmãtoarele cerinţe:
a) sa fi lucrat într-o banca, în Banca Nationala a României, Ministerul Finanţelor, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare sau în instituţii echivalente din strãinãtate, într-unul dintre domeniile specifice activitãţii acestora;
b) sa fi lucrat într-o societate care îşi desfãşoarã activitatea pe piata de capital, o societate de leasing financiar sau o societate de asigurare-reasigurare, într-unul dintre domeniile specifice activitãţii acestora;
c) sa fi lucrat într-o instituţie financiar-bancarã internationala, într-un domeniu specific activitãţii instituţiei în cauza;
d) sa fi avut calitatea de cenzor sau, dupã caz, de cenzor extern independent la o banca, la Banca Nationala a României, la o societate care îşi desfãşoarã activitatea pe piata de capital, o societate de leasing financiar sau o societate de asigurare-reasigurare;
e) sa fie cadru universitar în specialitatea finanţe, bãnci, contabilitate sau doctor în economie.
ART. 19
Formalitãţile prevãzute la <>art. 5, 9, 17, 35 şi 39 din Legea nr. 31/1990 , republicatã, vor fi îndeplinite numai dupã obţinerea de la Banca Nationala a României a aprobãrii de constituire a bãncii.
ART. 20
În vederea obţinerii aprobãrii de constituire, solicitantii trebuie sa prezinte Bãncii Naţionale a României urmãtoarea documentaţie:
a) cererea de autorizare (anexa nr. 1);
b) procura autenticã, semnatã de toţi membrii fondatori, prin care aceştia desemneazã una sau mai multe persoane pentru a-i reprezenta în relaţia cu Banca Nationala a României pe parcursul instrumentarii dosarului de autorizare (nume, adresa, telefon, fax);
c) proiectul actului constitutiv;
d) repartiţia acţiunilor şi a drepturilor de vot pentru fondatori;
e) informaţiile precizate în chestionarul (anexa nr. 2) completat de cãtre fondatori.
În plus, pentru fondatorii persoane juridice se vor prezenta:
- extras din registrul comerţului din ţara de origine, care sa ateste data înmatriculãrii, reprezentanţii statutari, obiectul de activitate şi capitalul social;
- ultimele trei bilanţuri contabile, înregistrate la autoritatea fiscalã (pentru persoanele juridice romane), respectiv verificate de auditori independenţi (pentru persoanele juridice strãine), şi cele mai recente situaţii financiar-contabile ale fondatorului, precum şi ale societãţii a carei filiala este (unde este cazul).
Pentru fondatorii persoane fizice se vor mai prezenta:
- curriculum vitae;
- certificatul de cazier judiciar, în original sau în copie legalizatã, cu aplicarea corespunzãtoare a prevederilor lit. g) din prezentul articol, referitoare la certificatul de cazier judiciar;
- declaraţie de venit, întocmitã în conformitate cu legislaţia din ţara de origine, vizata de autoritatea fiscalã. În cazul în care legislaţia din ţara de origine nu prevede o astfel de declaraţie, se va completa anexa nr. 3;
f) studiul de fezabilitate, insusit de conducãtorii propuşi ai bãncii, care va cuprinde:
- tipul, denumirea şi descrierea principalelor produse şi servicii prevãzute a fi oferite de cãtre banca;
- clientela cãreia i se adreseazã banca şi modalitãţile de atragere a acesteia;
- studiul segmentului de piata în care banca intenţioneazã sa îşi desfãşoare activitatea;
- natura resurselor financiare utilizate;
- proiectul structurii organizatorice a bãncii şi atribuţiile fiecãrui compartiment, cu precizarea numãrului şi repartiţiei personalului pe funcţii;
- estimari ale bilanţului şi ale contului de profit şi pierderi pentru urmãtorii 3 ani, întocmite potrivit normelor metodologice în materie emise de Banca Nationala a României;
- estimarea costurilor de constituire;
g) comunicare privind identitatea conducãtorilor bãncii, pentru care urmeazã sa se transmitã:
- chestionarul (anexa nr. 4) completat de aceste persoane, din care sa rezulte onorabilitatea, calificarea şi experienta profesionalã, care sa fie compatibile cu funcţia pentru care au fost desemnate;
- certificatul de cazier judiciar, în original sau în copie legalizatã.
Pentru persoanele care nu şi-au stabilit resedinta în România se va prezenta câte un certificat de cazier judiciar sau documentele echivalente, eliberate de autoritãţile competente din ţara de origine şi din ţara în care şi-au stabilit resedinta în prezent, dacã aceasta este alta decât ţara de origine.
Pentru persoanele care şi-au stabilit resedinta în România de mai puţin de 5 ani, certificatul de cazier judiciar, eliberat de autoritãţile romane, va fi completat cu documentele echivalente eliberate de autoritãţile competente din ţara de origine şi din ţara în care şi-au stabilit resedinta anterior, dacã aceasta este alta decât ţara de origine.
Pentru persoanele care şi-au stabilit resedinta în România de mai mult de 5 ani se va prezenta certificatul de cazier judiciar eliberat de autoritãţile romane;
- declaraţia din care sa rezulte ca, pe perioada îndeplinirii funcţiei pentru care au fost numite, vor exercita exclusiv aceasta funcţie şi vor avea resedinta în România (localitatea în care banca îşi are sediul), conform anexei nr. 5;
h) informare cu privire la identitatea membrilor consiliului de administraţie.
Pentru fiecare dintre aceştia vor fi depuse un curriculum vitae, în care se vor preciza, în mod distinct, adresele la care persoana a avut stabilitã resedinta în ultimii 5 ani, şi un certificat de cazier judiciar, în original sau în copie legalizatã, cu aplicarea corespunzãtoare a prevederilor lit. g) din prezentul articol, referitoare la certificatul de cazier judiciar;
i) identitatea cenzorilor.
Pentru cenzorii persoane fizice se vor prezenta:
- curriculum vitae (se vor preciza, în mod distinct, adresele la care persoana a avut stabilitã resedinta în ultimii 5 ani);
- certificatul de cazier judiciar, în original sau în copie legalizatã, cu aplicarea corespunzãtoare a prevederilor lit. g) din prezentul articol, referitoare la certificatul de cazier judiciar;
- dovada calitãţii de expert contabil sau contabil autorizat cu studii superioare, în condiţiile legii romane (copia legalizatã de pe carnetul de expert contabil sau contabil autorizat cu studii superioare, copia de pe Monitorul Oficial al României care atesta înscrierea în Tabloul corpului experţilor contabili şi contabililor autorizaţi din România);
- declaraţie (anexa nr. 6A).
Pentru cenzorii persoane juridice se vor prezenta:
- copie legalizatã de pe certificatul de înmatriculare în registrul comerţului;
- dovada calitãţii de societate de expertiza contabila, autorizata sa desfãşoare aceasta activitate pe teritoriul României (copia de pe Monitorul Oficial al României care atesta înscrierea în Tabloul corpului experţilor contabili şi contabililor autorizaţi din România);
- declaraţie (anexa nr. 6B) a societãţii de expertiza contabila şi (anexa nr. 6A) a persoanei fizice desemnate de aceasta sa o reprezinte în calitate de cenzor;
j) în cazul constituirii unei filiale a unei bãnci strãine, declaraţia autoritãţii de supraveghere bancarã din ţara de origine privind viabilitatea bãncii strãine respective;
k) denumirea bãncii sau denumirea sucursalei bãncii strãine autorizate sa funcţioneze pe teritoriul României, la care se va deschide contul de colectare a capitalului social. Contul de capital va fi blocat pana la înmatricularea bãncii în registrul comerţului;
l) orice alte informaţii pe care fondatorii le considera de natura sa susţinã viabilitatea proiectului prezentat.
ART. 21
În cazul constituirii bãncii prin subscripţie publica, documentaţia prevãzutã la art. 20 lit. h) şi i) din prezentele norme nu va fi prezentatã în aceasta etapa.
ART. 22
În vederea obţinerii autorizaţiei de funcţionare, în termenul prevãzut la art. 5 alin. 1 vor fi prezentate Bãncii Naţionale a României documentele care atesta constituirea legalã a bãncii.
Vor fi prezentate urmãtoarele documente:
a) copie legalizatã de pe actul constitutiv încheiat în forma autenticã sau un exemplar original al acestuia;
b) scrisoare din partea depozitarului fondurilor destinate sa constituie capitalul social, care sa confirme suma vãrsatã de fiecare acţionar într-un cont special deschis pentru colectarea capitalului social, care a fost blocat pana în momentul înmatriculãrii bãncii;
c) dovada deţinerii cu titlu legal a spaţiului aferent sediului social, care se va materializa într-un act de proprietate încheiat în forma autenticã, transcris în registrul de transcripţiuni imobiliare de pe lângã judecãtoria unde se afla imobilul, sau o copie legalizatã de pe acesta, într-un contract de închiriere sau subinchiriere, în original sau în copie legalizatã, înregistrat la autoritatea fiscalã (în cazul contractului de subinchiriere, se va prezenta şi consimţãmântul scris al proprietarului, concretizat într-o declaraţie încheiatã în forma autenticã, precum şi contractul de închiriere, în original sau în copie legalizatã, înregistrat la autoritatea fiscalã) etc.;
d) informare cu privire la repartiţia capitalului social;
e) identitatea auditorului independent; pentru acesta se vor transmite:
- dovada calitãţii de societate de expertiza contabila, autorizata sa desfãşoare aceasta activitate pe teritoriul României (copie de pe Monitorul Oficial al României care atesta înscrierea acesteia în Tabloul corpului experţilor contabili şi contabililor autorizaţi din România);
- o scurta prezentare a activitãţii societãţii, din care sa rezulte experienta în domeniul financiar-bancar a acesteia;
- curriculum vitae şi certificatul de cazier judiciar pentru conducãtorul (conducãtorii) societãţii;
- chestionar (anexa nr. 7);
f) copie certificatã de pe cererea de înmatriculare şi copie legalizatã de pe certificatul eliberat de oficiul registrului comerţului, din care rezulta înmatricularea bãncii;
g) comunicare privind existenta reglementãrilor proprii referitoare la desfãşurarea activitãţii.
ART. 23
În cazul în care banca s-a constituit pe calea subscripţiei publice, se vor transmite şi documentele prevãzute la art. 20 lit. e) din prezentele norme pentru actionarii semnificativi, precum şi cele de la lit. h) şi i) ale aceluiaşi articol.

Secţiunea III
Sucursalele bãncilor strãine
ART. 24
În conformitate cu <>Legea nr. 58/1998 , bãncile strãine pot infiinta sucursale pe teritoriul României, în baza aprobãrii Bãncii Naţionale a României, cu respectarea formalitãţilor prevãzute de legislaţia romana în vigoare.
La înfiinţare, sucursalele trebuie sa dispunã de un capital de dotare la nivelul prevãzut pentru capitalul social minim al bãncilor.
ART. 25
Prevederile art. 11, referitoare la spaţiul destinat sediului social al bãncilor, şi cele ale art. 17, referitoare la conducatori, din prezentele norme sunt aplicabile în mod corespunzãtor şi în cazul sucursalelor bãncilor strãine.
ART. 26
La stabilirea obiectului de activitate al sucursalei unei bãnci strãine se vor avea în vedere prevederile art. 12 din prezentele norme, precum şi faptul ca activitãţile ce urmeazã a fi desfãşurate nu pot excede obiectului de activitate al bãncii strãine respective.
ART. 27
Persoanele care, potrivit <>art. 60 din Legea nr. 58/1998 , urmeazã sa verifice şi sa semneze bilanţul contabil al sucursalei trebuie sa fie în numãr de cel puţin 3 şi sa îndeplineascã condiţiile prevãzute pentru cenzorii bãncii la art. 18 din prezentele norme.
ART. 28
În vederea obţinerii aprobãrii de înfiinţare, banca strãinã solicitanta trebuie sa prezinte Bãncii Naţionale a României urmãtoarea documentaţie:
a) cererea de autorizare (anexa nr. 8);
b) copie legalizatã de pe actul constitutiv încheiat în forma autenticã, din care rezulta denumirea, forma juridicã, sediul social şi modul de funcţionare a bãncii strãine;
c) extras din registrul comerţului din ţara de origine, care atesta înmatricularea bãncii şi identitatea reprezentanţilor acesteia;
d) descrierea bãncii strãine, care va include:
- clasificarea sa în ţara de origine, în funcţie de mãrimea activelor;
- descrierea structurii organizatorice;
- descrierea actionarilor semnificativi;
- descrierea activitãţii;
e) ultimele trei rapoarte anuale ale bãncii, certificate de auditori independenţi;
f) descrierea sistemului de reglementare bancarã din ţara de origine, care va include:
- prezentarea autoritãţii de supraveghere bancarã din ţara de origine;
- modul în care societatea bancarã strãinã, inclusiv sucursala pe care o va deschide în România, este supravegheatã de autoritatea de supraveghere bancarã din ţara de origine;
g) declaraţia autoritãţii de supraveghere din ţara de origine privind:
- acordul sau referitor la deschiderea unei sucursale în România de cãtre banca în cauza;
- viabilitatea societãţii bancare respective;
h) hotãrârea organului statutar al bãncii strãine, referitoare la deschiderea unei sucursale pe teritoriul României, din care sa rezulte cel puţin:
- adresa sediului sucursalei;
- operaţiunile pe care sucursala urmeazã sa le desfãşoare pe teritoriul României;
- suma ce va fi pusã la dispoziţie sucursalei drept capital de dotare, în conformitate cu <>art. 40 ultimul alineat din Legea nr. 58/1998 ;
- identitatea conducãtorilor (cel puţin 2), împuterniciţi sa angajeze banca legal în România şi competentele acestora. Pentru aceste persoane se va prezenta documentaţia prevãzutã la art. 20 lit. g) din prezentele norme;
i) studiul de fezabilitate prevãzut la art. 20 lit. f) din prezentele norme;
j) comunicare privind identitatea persoanelor (cel puţin 3) care, potrivit <>art. 60 din Legea nr. 58/1998 , urmeazã sa verifice şi sa semneze bilanţul contabil al sucursalei, pentru care se va prezenta documentaţia prevãzutã la art. 20 lit. i) din prezentele norme;
k) denumirea bãncii sau denumirea sucursalei bãncii strãine autorizate sa funcţioneze pe teritoriul României, la care se deschide contul unde va fi transferata suma reprezentând capitalul de dotare al sucursalei;
l) orice alte informaţii pe care banca strãinã le considera de natura sa susţinã viabilitatea proiectului prezentat.
ART. 29
În vederea obţinerii autorizaţiei de funcţionare, în termenul prevãzut la art. 5 alin. 1 din prezentele norme vor fi prezentate Bãncii Naţionale a României documentele care atesta îndeplinirea tuturor formalitãţilor pentru înfiinţarea sucursalei.
Documentaţia ce trebuie prezentatã va cuprinde:
a) scrisoare din partea depozitarului fondurilor destinate sa constituie capitalul de dotare al sucursalei, care sa confirme depunerea acestuia de cãtre banca strãinã într-un cont rãmas blocat pana la înmatricularea sucursalei bãncii în registrul comerţului;
b) dovada care atesta deţinerea cu titlu legal a spaţiului aferent sediului sucursalei. Se va prezenta documentaţia prevãzutã la art. 22 lit. c) din prezentele norme;
c) copie certificatã de pe cererea de înmatriculare şi copie legalizatã de pe certificatul eliberat de oficiul registrului comerţului, din care rezulta înmatricularea sucursalei.

CAP. 3
Respingerea cererii
ART. 30
În orice etapa a procesului de autorizare Banca Nationala a României va putea respinge o cerere de autorizare în condiţiile prevãzute la <>art. 14 din Legea nr. 58/1998 .
ART. 31
Neacordarea autorizaţiei de funcţionare atrage în mod automat revocarea aprobãrii constituirii.
De asemenea, aprobarea constituirii va fi revocatã în cazul nerespectãrii termenelor prevãzute la art. 5 alin. 1 din prezentele norme pentru depunerea documentaţiei în vederea obţinerii autorizaţiei de funcţionare.
O noua cerere de autorizare poate fi adresatã Bãncii Naţionale a României numai dupã trecerea unui termen de 6 luni de la comunicarea respingerii cererii de autorizare şi numai dacã au fost remediate deficientele care au constituit motivele de respingere a proiectului iniţial.
ART. 32
Hotãrârea de respingere a acordãrii autorizaţiei de funcţionare a unei bãnci va fi comunicatã pãrţilor interesate, împreunã cu motivele care au stat la baza acesteia.

CAP. 4
Dispoziţii tranzitorii şi finale
ART. 33
Direcţia generalã autorizare, reglementare şi supraveghere prudentiala a societãţilor bancare din cadrul Bãncii Naţionale a României va confirma în termen de 3 zile primirea cererii de autorizare.
ART. 34
Persoanele care intenţioneazã sa solicite sau care au solicitat aprobarea constituirii unei bãnci vor pãstra confidenţialitatea proiectului atâta timp cat Banca Nationala a României nu s-a pronunţat asupra acesteia.
ART. 35
În cazul în care documentaţia prezentatã este incompleta sau insuficienta, Banca Nationala a României poate solicita orice informaţie şi documente suplimentare.
ART. 36
Documentaţia va fi prezentatã Bãncii Naţionale a României în limba romana. Pentru documentele redactate într-o limba strãinã se va prezenta şi traducerea legalizatã a acestora.
Documentele întocmite sau legalizate de o autoritate strãinã vor fi supralegalizate în condiţiile prevãzute de legislaţia romana cu privire la reglementarea raporturilor de drept internaţional privat.
ART. 37
Cererile de autorizate, nesolutionate la data intrãrii în vigoare a prezentelor norme, care nu sunt conforme cu prevederile <>Legii nr. 58/1998 , pot fi retrase şi prezentate din nou de titularii lor, în conformitate cu prevederile acestei legi şi ale prezentelor norme.
Dacã cererea de autorizare nu este retrasã, deficientele existente în proiectul prezentat (atât în cazul în care nu sunt îndeplinite condiţiile de fond, cat şi în cazul în care documentele sunt incomplete sau incorect întocmite) trebuie sa fie inlaturate pana la data încheierii termenelor în care Banca Nationala a României trebuie sa se pronunţe conform art. 4 alin. 1 şi art. 5 alin. 2 din prezentele norme, cu respectarea corespunzãtoare a prevederilor art. 6 alin. 2 din prezentele norme.
În caz contrar, devin incidente prevederile <>art. 14 din Legea nr. 58/1998 .
În situaţiile prevãzute la alin. 2, documentaţia ce va fi depusa la Banca Nationala a României în susţinerea unei cereri de autorizare, dupã intrarea în vigoare a prezentelor norme, trebuie sa fie întocmitã în conformitate cu prevederile acestor norme.
ART. 38
Anexele nr. 1-8 fac parte integrantã din prezentele norme.
ART. 39
Prezentele norme intra în vigoare la data publicãrii lor în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Începând cu aceeaşi dat a se abroga <>Normele Bãncii Naţionale a României nr. 6/1995 privind autorizarea societãţilor bancare, publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 128 din 27 iunie 1995.

PREŞEDINTELE CONSILIULUI
DE ADMINISTRAŢIE
AL BĂNCII NAŢIONALE A ROMÂNIEI,
MUGUR ISARESCU,
GUVERNATOR


ANEXA 1
────────────





Domnule Guvernator,

Subsemnatul/subsemnaţii ...................................................,
(numele şi prenumele)
împuternicit/împuterniciţi conform procurii/procurilor anexate, solicit/
solicitam autorizarea bãncii*1 ............................................... .
În susţinerea cererii mele/noastre anexez/anexãm urmãtoarea documentaţie:
- procura autenticã, semnatã de toţi membrii fondatori, prin care
subsemnatul/subsemnaţii este/sunt desemnat/desemnaţi sa îi
reprezinte/reprezentam în relaţia cu Banca Nationala a României pe parcursul
instrumentarii dosarului de autorizare;
- proiectul actului constitutiv;
- repartiţia acţiunilor şi a drepturilor de vot pentru fondatori;
- chestionarele (anexa nr. 2) pentru fiecare fondator;
- dovada înregistrãrii în registrul comerţului, bilanţurile contabile şi
cele mai recente situaţii financiar-contabile pentru fiecare fondator persoana
juridicã, precum şi pentru societatea a carei filiala este;
- curriculum vitae, certificat de cazier judiciar şi declaraţie de venit
(anexa nr. 3) pentru fiecare fondator persoana fizica;
- studiul de fezabilitate;
- comunicare privind identitatea conducãtorilor bãncii;
- chestionarul (anexa nr. 4) şi declaraţia (anexa nr. 5), completate de
fiecare conducãtor;
- curriculum vitae, copie legalizatã de pe actul care atesta licenta în
profesie, certificat de cazier judiciar pentru fiecare conducãtor, document care
sa ateste ca persoana în cauza nu este supusã vreunei interdicţii de a conduce o
instituţie financiar-bancarã;
- comunicare privind identitatea membrilor consiliului de administraţie şi
ai comitetului de direcţie*2) ;
- curriculum vitae şi certificate de cazier judiciar pentru fiecare membru
al consiliului de administraţie*2) ;
- comunicare privind identitatea cenzorilor*2) ;
- curriculum vitae, certificat de cazier judiciar, dovada calitãţii de
expert contabil sau contabil autorizat cu studii superioare şi declaraţie (anexa
nr. 6A) pentru fiecare cenzor persoana fizica*2) ;
- copie legalizatã de pe certificatul de înmatriculare în registrul
comerţului, dovada calitãţii de societate de expertiza contabila, autorizata sa
desfãşoare aceasta activitate pe teritoriul României, pentru fiecare cenzor
persoana juridicã*2) ;
- declaraţie (anexa nr. 6B) completatã de fiecare cenzor persoana juridicã
şi declaraţie (anexa nr. 6A) completatã de cãtre persoana fizica desemnatã de
acesta sa îl reprezinte în calitate de cenzor*2) ;
- declaraţia autoritãţii de supraveghere bancarã din ţara de origine*3) ;
- comunicare privind denumirea bãncii sau a sucursalei bãncii strãine,
autorizata sa funcţioneze pe teritoriul României, la care se va deschide contul
de colectare a capitalului social.
Adresa noastrã de contact este ............................................
...............................................................................
...............................................................................
...............................................................................


Telefon ................ Fax ..................

Data Semnatura
................... ....................

Domnului guvernator al Bãncii Naţionale a României




──────────-
*1) Denumirea bãncii a carei autorizaţie se solicita.
*2) În cazul constituirii simultane a bãncii.
*3) În cazul în care banca a carei autorizare se solicita este o filiala a unei bãnci strãine.


ANEXA 2
──────────-
Confidenţial

CHESTIONAR
pentru participanţii la capitalul social al bãncii*)






1. Denumirea bãncii pentru care se comunica informaţiile
..............................................................................
2. Identitatea participantului la capitalul social al bãncii:
2.1. pentru persoanele juridice se vor preciza denumirea, forma juridicã,
adresa sediului social
................................................................................
................................................................................

2.2. pentru persoanele fizice se vor preciza numele şi prenumele, data şi
locul naşterii, cetãţenia şi adresa actuala. Pentru cetãţenii strãini se va
preciza, dacã este cazul, şi data de la care şi-au stabilit resedinta în
România.
...............................................................................
...............................................................................
...............................................................................

3. Adresele la care persoana fizica menţionatã la pct. 2.2 a avut stabilitã
resedinta în ultimii 5 ani:
...............................................................................
...............................................................................
...............................................................................

4. Persoana fizica menţionatã la pct. 2.2 este desemnatã drept unul dintre
conducãtorii bãncii?
...............................................................................

5. Suma şi procentul participatiei la capitalul social al bãncii:
a) ce urmeazã a fi deţinute de cãtre participant: b) deţinute în prezent:
.................. lei; ............ lei;
.............. (valuta) ........ echivalent lei; ........... (valuta)
.................. echivalent lei; ................. % .............. % .

6. Participantul face parte dintr-un grup de persoane care acţioneazã
împreunã? În caz afirmativ, se va transmite o descriere a grupului şi o situaţie
din care sa rezulte procentele de participare în cadrul grupului. În plus,
pentru participantul persoana juridicã menţionat la pct. 2.1 se va transmite şi
o lista cuprinzând actionarii sãi semnificativi, cu procentul participatiei
fiecãruia.
...............................................................................
...............................................................................
...............................................................................

7. Precizati identitatea conducãtorilor participantului persoana juridicã
menţionat la pct. 2.1 (se vor indica numele, prenumele şi funcţia acestora,
adresa şi numãrul de telefon). Dacã participantul este o banca autorizata de
Banca Nationala a României, aceste informaţii nu mai sunt necesare.
...............................................................................
...............................................................................
...............................................................................

8. Participantul sau grupul de persoane menţionat la pct. 6 deţine
participatii semnificative (orice participaţie care reprezintã cel puţin 5% din
capitalul social sau din drepturile de vot) la entitãţi nebancare? În caz
afirmativ, comunicaţi lista cuprinzând aceste participatii.
...............................................................................
...............................................................................
...............................................................................

9. Participantul sau grupul de persoane menţionat la pct. 6 deţine
participatii semnificative la capitalul social al altor bãnci? În caz
afirmativ, comunicaţi lista cuprinzând aceste participatii.
...............................................................................
...............................................................................
...............................................................................

10. Participantul şi societãţile comerciale la care acesta deţine
participatii semnificative desfãşoarã activitãţi financiare? În caz afirmativ,
indicaţi autoritãţile de supraveghere în cauza.
...............................................................................
...............................................................................
...............................................................................

──────────-
*) Acest chestionar se completeazã de cãtre fondatorii şi actionarii semnificativi ai bãncii.
Chestionarul va fi completat prin dactilografiere, la toate întrebãrile; dacã spaţiul este insuficient, rãspunsurile pot fi date pe o foaie separatã.
Nu sunt acceptate chestionarele semnate prin reprezentare.

11. Între banca menţionatã la pct. 1 şi participant exista legãturi de
afaceri? În caz afirmativ, dati detalii. Descrieti cum vor evolua aceste
legãturi dupã obţinerea participatiei la capitalul social.
...............................................................................
...............................................................................
...............................................................................

12. Precizati care sunt bãncile cu care participantul întreţine relaţii de
afaceri (se vor indica denumirea bãncilor, sediul acestora şi vechimea
relaţiilor).
...............................................................................
...............................................................................
...............................................................................

13. Precizati care este sursa fondurilor utilizate pentru obţinerea
participatiei la capitalul social al bãncii menţionate la pct. 1.
...............................................................................
...............................................................................
...............................................................................

14. Sursa fondurilor utilizate pentru obţinerea participatiei este un credit
extern? Dacã da, dati detalii (se vor indica cel puţin: identitatea creditorului
- denumirea/numele şi prenumele, sediul/domiciliul, suma creditului, rata
dobânzii, termenul de rambursare).
...............................................................................
...............................................................................
...............................................................................

15. Precizati care sunt obiectivele urmãrite prin obţinerea participatiei la
capitalul social al bãncii. Care sunt orientãrile pe care le are în vedere
participantul în legatura cu natura şi volumul activitãţii bãncii în urmãtorii
ani?
...............................................................................
...............................................................................
...............................................................................

16. Participantul sau persoanele din grupul menţionat la pct. 6 au fãcut în
ultimii 10 ani sau fac în prezent obiectul unor anchete sau proceduri
administrative ori judiciare? Aceste proceduri s-au încheiat cu vreo sancţiune
sau interdicţie? Dacã da, dati detalii, indiferent dacã între timp a intervenit
o reabilitare.
...............................................................................
...............................................................................
...............................................................................

17. Comunicaţi orice alte informaţii utile care pot permite o apreciere cat
mai completa şi corecta a situaţiei participantului la capitalul social al
bãncii.
...............................................................................
...............................................................................
...............................................................................

Subsemnatul declar pe propria rãspundere, sub sancţiunea legii, ca sursa fondurilor utilizate pentru obţinerea participatiei la capitalul social al bãncii nu este un credit intern şi ca toate informaţiile cuprinse în acest formular şi în anexe sunt complete şi conforme cu realitatea şi ma angajez sa comunic de îndatã Bãncii Naţionale a României orice schimbare care va modifica informaţiile furnizate. Totodatã ma angajez sa transmit în fiecare an bãncii menţionate la pct. 1 informaţiile pe care aceasta, la rândul ei, trebuie sa le transmitã autoritãţilor potrivit dispoziţiilor legale în vigoare.

Data Numãrul anexelor Numele şi prenumele
........... .................. ...............

Semnatura şi ştampila (dacã este
cazul)
Pentru persoanele juridice vor
semna reprezentanţii lor
legali/statutari
.................................



NOTA:
Banca Nationala a României va pãstra confidenţialitatea informaţiilor cuprinse în rãspunsurile la acest chestionar, cu excepţia cazurilor prevãzute de lege.


ANEXA 3


──────────-
Confidenţial


DECLARAŢIE*)





Subsemnatul ................................................., în calitate
(numele şi prenumele)
de fondator/acţionar semnificativ la .................................., declar
(denumirea bãncii)
pe propria rãspundere urmãtoarele:
I. Deţin participatii (acţiuni, pãrţi sociale) la societãţile comerciale
(altele decât cele declarate la pct. 8 şi 9 din chestionarul prezentat în anexa
nr. 2). Se vor indica cel puţin: denumirea şi sediul societãţii comerciale, suma
şi procentul participatiei.
...............................................................................
...............................................................................
...............................................................................
II. În ultimii 5 ani am încasat dividende de la societãţile comerciale la
care deţin participatii (se va indica valoarea dividendelor încasate de la
fiecare societate comercialã precizatã la pct. I din prezenta declaraţie şi pct.
8 şi 9 din chestionarul prezentat în anexa nr. 2).
...............................................................................
...............................................................................
...............................................................................

III. Alte activitãţi cu scop lucrativ pe care le desfasor (se va preciza
natura activitãţilor şi profitul net anual obţinut din fiecare dintre acestea):
...............................................................................
...............................................................................
...............................................................................

IV. Deţin în strãinãtate depozite în valuta în suma de:
...............................................................................
...............................................................................
...............................................................................

V. Deţin depozite la bãnci comerciale, participatii la fonduri deschise de
investiţii sau la alte organisme de plasament colectiv în valori mobiliare din
România, în suma de:
- în lei: ....................................................
- în valuta: ..............................................
VI. Alte creanţe cu o valoare mai mare de 10.000.000 lei pe care le deţin
(inclusiv obligaţiuni, titluri de stat etc.) în România şi în strãinãtate:
...............................................................................
...............................................................................
...............................................................................

Data Semnatura
........................ ...............................



NOTA:
Banca Nationala a României va pãstra confidenţialitatea informaţiilor cuprinse în aceasta declaraţie, cu excepţia cazurilor prevãzute de lege.



──────────-
*) Se completeazã personal de cãtre fondatorii şi actionarii semnificativi ai bãncii, persoane fizice.


ANEXA 4
──────────-
Confidenţial


CHESTIONAR
pentru conducãtorii potenţiali ai bãncii*)






1. Denumirea şi adresa sediului social al bãncii/sucursalei bãncii strãine
...............................................................................
...............................................................................

2. Identitatea candidatului (numele şi prenumele, data naşterii, cetãţenia
şi adresa)
Pentru cetãţenii strãini se va preciza, dacã este cazul, şi data de la care
aceştia şi-au stabilit resedinta în România.
...............................................................................
...............................................................................
...............................................................................

──────────-
*) Chestionarul va fi completat, prin dactilografiere, la toate întrebãrile; dacã spaţiul este insuficient, rãspunsurile pot fi date pe o foaie separatã.
Nu sunt acceptate chestionarele semnate prin reprezentare.

3. Adresele la care candidatul a avut stabilitã resedinta în ultimii 5 ani
...............................................................................
...............................................................................
...............................................................................

4. Curriculum vitae
Se vor trece pe o foaie separatã cel puţin urmãtoarele informaţii:
- educaţia (instituţia de învãţãmânt, natura cursurilor şi anul absolvirii);
- experienta profesionalã (denumirea şi adresa instituţiei, natura şi durata
activitãţilor desfãşurate şi a responsabilitãţilor exercitate).
În plus, se va prezenta o copie legalizatã de pe actul care atesta
licentierea în profesie.
...............................................................................

5. Identitatea referentilor (numele a 3 persoane)
Se vor indica: ocupaţia, adresa şi numãrul de telefon ale acestora. În anexa
se vor prezenta scrisorile de referinta ale persoanelor nominalizate.
Se recomanda ca printre referenţi sa se afle persoane în subordinea cãrora
aţi activat o perioada mai mare de 3 ani.
...............................................................................
...............................................................................
...............................................................................

6. Funcţia pe care o veţi exercita în cadrul bãncii/sucursalei. Se va
prezenta şi o descriere a atribuţiilor şi responsabilitãţilor aferente acesteia.
...............................................................................
...............................................................................
...............................................................................

7. În exercitarea atribuţiilor dumneavoastrã veţi urma instrucţiunile unei
alte persoane fizice sau juridice din afarã bãncii? Dacã da, faceti orice
precizãri utile.
...............................................................................
...............................................................................
...............................................................................

8. Aţi fost în cursul ultimilor 10 ani sau sunteţi acţionar semnificativ
(care deţine cel puţin 5% din capital sau din drepturile de vot), asociat într-o
societate în nume colectiv sau asociat comanditar într-o societate în comanditã?
În aceasta eventualitate, precizati denumirea şi activitatea societãţii
comerciale şi nivelul participatiei dumneavoastrã.
...............................................................................
...............................................................................
...............................................................................

9. Aţi exercitat în ultimii 10 ani sau exercitati responsabilitãţi în
conducerea şi administrarea unor entitãţi (societãţi comerciale, instituţii,
organizaţii etc.), altele decât cele precizate la pct. 1 şi 4? Dacã da,
precizati denumirea şi activitatea acestora, natura şi durata funcţiei.
...............................................................................
...............................................................................
...............................................................................

10. Precizati care dintre entitatile la care aţi exercitat sau exercitati
responsabilitãţi ori la care aţi fost sau sunteţi acţionar semnificativ, asociat
sau asociat comanditar întreţine sau ar putea sa întreţinã în viitor, dupã
ştiinţa dumneavoastrã, relaţii de afaceri semnificative cu banca/sucursala
menţionatã la pct. 1.
...............................................................................
...............................................................................
...............................................................................

11. În ultimii 10 ani autoritãţile competente au refuzat sau au retras o
autorizaţie în domeniul bancar ori financiar (în România sau în strãinãtate)
dumneavoastrã personal sau vreuneia dintre entitatile la care aţi exercitat sau
exercitati responsabilitãţi ori la care sunteţi sau aţi fost acţionar
semnificativ, asociat sau asociat comanditat? Dacã da, dati detalii.
...............................................................................
...............................................................................
...............................................................................

12. În ultimii 10 ani entitatile la care aţi exercitat sau exercitati
responsabilitãţi sau la care aţi fost sau sunteţi acţionar semnificativ, asociat
sau asociat comanditat s-au aflat în conflict cu vreo autoritate (în România sau
în strãinãtate) insarcinata cu supravegherea sistemului financiar-bancar?
În caz afirmativ, faceti orice precizãri utile.
...............................................................................
...............................................................................
...............................................................................

13. În ultimii 10 ani aţi fãcut obiectul, în România sau în strãinãtate,
vreunei anchete sau proceduri profesionale, disciplinare, administrative sau
judiciare, care s-a încheiat cu o sancţiune? Dacã da, dati detalii, indiferent
dacã între timp aţi fost reabilitat. Se vor indica: autoritatea care a dispus
sancţionarea, fapta sancţionatã, sancţiunea şi data aplicãrii sancţiunii.
...............................................................................
...............................................................................
...............................................................................

14. Aţi fost sancţionat disciplinar la vreuna dintre entitatile al cãror
angajat aţi fost? Dacã da, dati detalii.
...............................................................................
...............................................................................
...............................................................................

15. Obligaţiile dumneavoastrã financiare se afla într-o relatie sanatoasa cu
veniturile dumneavoastrã?
...............................................................................
...............................................................................
...............................................................................

16. Aţi avut, dumneavoastrã sau entitatile la care aţi exercitat sau
exercitati responsabilitãţi ori la care sunteţi sau aţi fost acţionar
semnificativ, asociat sau asociat comanditat dificultãţi financiare majore care
sa fi condus la proceduri judiciare sau extrajudiciare? Dacã da, faceti orice
precizare utila.
...............................................................................
...............................................................................
...............................................................................

17. Aveti sau intentionati sa obtineti o participaţie la capitalul bãncii
menţionate la pct. 1?
...............................................................................
...............................................................................
...............................................................................

18. Va aflaţi sau intentionati sa intrati în relaţii financiare cu banca
menţionatã la pct. 1?
Dacã da, dati detalii.
...............................................................................
...............................................................................
...............................................................................

19. Comunicaţi orice informaţii suplimentare care ar putea fi considerate
relevante pentru aprecierea calificãrii, experienţei profesionale şi a
onorabilitatii dumneavoastrã.
...............................................................................
...............................................................................
...............................................................................

Subsemnatul declar pe propria rãspundere, sub sancţiunea legii, ca toate rãspunsurile sunt complete şi conforme cu realitatea şi ca nu exista alte fapte relevante asupra cãrora Banca Nationala a României ar trebui incunostiintata.
Totodatã ma angajez sa comunic Bãncii Naţionale a României orice schimbare care va modifica informaţiile furnizate.

Data Numãrul anexelor Semnatura candidatului
............. ................ ......................



NOTA:
Banca Nationala a României va pãstra confidenţialitatea informaţiilor cuprinse în rãspunsurile la acest chestionar, cu excepţia cazurilor prevãzute de lege.


ANEXA 5


──────────-


DECLARAŢIE*)





Subsemnatul ..............................................................,
(numele şi prenumele)
numit în calitate de conducãtor al*1).........................................,
în funcţia declarata la pct. 6 din chestionar (anexa nr. 4), declar ca pe
perioada îndeplinirii funcţiei respective voi exercita exclusiv aceasta funcţie
şi voi avea resedinta în*2) .......................................... .

Data Semnatura
................ ...............





──────────-
*) Se va completa de cãtre persoanele desemnate în calitate de conducatori ai bãncii/sucursalei bãncii strãine.
*1) Se va completa, dupã caz, cu denumirea bãncii sau a sucursalei bãncii strãine.
*2) Se va completa, dupã caz, cu localitatea în care banca sau sucursala bãncii strãine îşi are sediul.



ANEXA 6A
──────────-

DECLARAŢIE*)






Subsemnatul ......................................................., expert
(numele şi prenumele)
contabil/contabil autorizat cu studii superioare, numit*1) ................. la
..............................................................................,
(denumirea bãncii/sucursalei bãncii strãine)
declar pe propria rãspundere ca nu ma aflu în vreuna dintre situaţiile prevãzute
la <>art. 156 alin. (2) lit. a)-c) din Legea nr. 31/1990 privind societãţile
comerciale, republicatã, ori în alta situaţie de incompatibilitate profesionalã,
prevãzutã de legislaţia în vigoare.

Data Semnatura
............. ....................

──────────-
*) Se va completa de cãtre persoanele fizice.
*1) Se va completa cu:
a) în cazul bãncilor:
- cenzor;
- cenzor supleant;
- reprezentant al societãţii comerciale ...................................
(denumirea societãţii de expertiza contabila)
pentru îndeplinirea atribuţiilor ce revin acestei societãţi, rezultate din
calitatea de cenzor/cenzor supleant;
b) în cazul sucursalelor bãncilor strãine:
- în conformitate cu <>art. 60 din Legea nr. 58/1998 ;
- reprezentant al societãţii comerciale ...................................
denumirea societãţii de expertiza contabila)
pentru îndeplinirea atribuţiilor ce revin acestei societãţi, conform <>art. 60 din Legea nr. 58/1998 .




ANEXA 6B


──────────-
DECLARAŢIE*)






Subsemnatul ................................................, reprezentant
(numele şi prenumele)
statutar al...................................................................,
(denumirea societãţii de expertiza contabila)
numit*1) ............................... la ..................................,
(denumirea bãncii)
declar ca societatea comercialã menţionatã mai sus nu se afla în situaţia
prevãzutã la <>art. 156 alin. (2) lit. b) din Legea nr. 31/1990 privind
societãţile comerciale, republicatã, ori în alta situaţie de incompatibilitate
profesionalã, prevãzutã de legislaţia în vigoare.


Data Semnatura şi ştampila
.............. ...........................





──────────-
*) Se va completa de cãtre societãţile de expertiza contabila.
*1) Se va completa cu:
a) în cazul bãncilor:
- cenzor;
- cenzor supleant;
b) în cazul sucursalelor bãncilor strãine:
- în conformitate cu prevederile <>art. 60 din Legea nr. 58/1998 .


ANEXA 7
──────────-

CHESTIONAR
pentru auditorul independent*)






1. Identitatea societãţii de expertiza contabila. Se vor indica: denumirea,
forma juridicã, adresa sediului social.
...............................................................................
...............................................................................

2. Identitatea principalilor conducatori ai societãţii de expertiza
contabila (se vor indica: numele, prenumele şi funcţiile acestora, adresa şi
numãrul de telefon):
...............................................................................
...............................................................................

3. Societatea menţionatã la pct. 1 a fãcut în ultimii 10 ani sau face în
prezent obiectul unor anchete ori proceduri administrative sau judiciare? Aceste
proceduri s-au încheiat cu vreo sancţiune sau interdicţie? Dacã da, dati
detalii.
...............................................................................
...............................................................................

4. În ultimii 10 ani vreuna dintre entitatile la care societatea menţionatã
la pct. 1 a executat lucrãri de audit s-a aflat în conflict cu vreo autoritate
insarcinata cu supravegherea sistemului financiar-bancar sau i s-a
refuzat/retras o autorizaţie în domeniul bancar sau financiar? Dacã da, dati
detalii.
...............................................................................
...............................................................................

5. În ultimii 10 ani vreuna dintre entitatile la care societatea menţionatã
la pct. 1 a executat lucrãri de audit a fãcut obiectul unei proceduri de
lichidare/faliment? În caz afirmativ, faceti orice precizãri utile.
...............................................................................
...............................................................................

──────────-
*) Chestionarul va fi completat, prin dactilografiere, la toate întrebãrile; dacã spaţiul este insuficient, rãspunsurile pot fi date pe o foaie separatã.
Nu sunt acceptate chestionarele semnate prin reprezentare.

6. În ultimii 10 ani societatea menţionatã la pct. 1 sau
actionarii/asociaţii sãi au fãcut obiectul, în România sau în strãinãtate,
vreunei anchete sau proceduri profesionale, disciplinare, administrative ori
judiciare, care s-a încheiat cu vreo sancţiune? Dacã da, dati detalii,
indiferent dacã între timp a intervenit o reabilitare. Se vor indica:
autoritatea care a dispus sancţionarea, fapta sancţionatã, sancţiunea şi data
aplicãrii sancţiunii.
...............................................................................
...............................................................................

7. Comunicaţi orice informaţii suplimentare care ar putea fi considerate
relevante pentru activitatea societãţii menţionate la pct. 1.
...............................................................................
...............................................................................

Subsemnatul declar pe propria rãspundere, sub sancţiunea legii, ca toate rãspunsurile sunt complete şi conforme cu realitatea şi ca nu exista alte fapte relevante asupra cãrora Banca Nationala a României ar trebui incunostiintata.
Totodatã în numele societãţii pe care o reprezint ma angajez sa comunic Bãncii Naţionale a României orice schimbare care va modifica informaţiile furnizate.


Data Numele şi prenumele
............... ..........................

Semnatura şi ştampila
(chestionarul va fi semnat
de reprezentantul legal/statutar
al societãţii)
.................................



NOTA:
Banca Nationala a României va pãstra confidenţialitatea informaţiilor cuprinse în rãspunsurile la acest chestionar, cu excepţia cazurilor prevãzute de lege.


ANEXA 8


──────────-

BANCA NATIONALA A ROMÂNIEI





Domnule Guvernator,

Subsemnatul/subsemnaţii ..................................., în calitate de
(numele şi prenumele)
reprezentant/reprezentanţi statutar/statutari al/ai*1) .......................,
solicit/solicitam autorizarea sucursalei din*2) ........................ a
acestei bãnci.
În susţinerea cererii mele/noastre anexez/anexãm urmãtoarea documentaţie:
- copia legalizatã de pe actul constitutiv încheiat în forma autenticã, din
care rezulta denumirea, forma juridicã, sediul social şi modul de funcţionare a
bãncii strãine;
- extrasul eliberat de registrul comerţului, care atesta înmatricularea
bãncii şi identitatea reprezentanţilor acesteia;
- descrierea bãncii strãine;
- ultimele trei rapoarte anuale ale bãncii, certificate de auditori
independenţi;
- descrierea sistemului de reglementare bancarã;
- declaraţia autoritãţii de supraveghere;
- hotãrârea organului statutar al bãncii strãine referitoare la deschiderea
sucursalei din România;
- chestionarul (anexa nr. 4) şi declaraţia (anexa nr. 5), completate de
fiecare persoana desemnatã în calitate de conducãtor al sucursalei;
- curriculum vitae, copie legalizatã de pe actul care atesta licenta în
profesie, certificatul de cazier judiciar pentru fiecare conducãtor şi
documentul care sa ateste ca persoana în cauza nu este supusã vreunei
interdicţii de a conduce o instituţie financiar-bancarã;
- studiul de fezabilitate;
- comunicarea privind identitatea persoanelor care, potrivit art. 60 din
<>Legea nr. 58/1998 , urmeazã sa verifice şi sa semneze bilanţul sucursalei;

──────────-
1) Denumirea şi localitatea în care îşi are sediul banca strãinã solicitanta.
2) Localitatea din România în care urmeazã sa îşi aibã sediul sucursala a carei autorizare se solicita.

- curriculum vitae, certificatul de cazier judiciar, dovada calitãţii de
expert contabil sau de contabil autorizat cu studii superioare şi declaraţia
(anexa nr. 6A) pentru fiecare persoana fizica numita în conformitate cu art. 60
din <>Legea nr. 58/1998 *1);
- copie legalizatã de pe certificatul de înmatriculare în registrul
comerţului, dovada calitãţii de societate de expertiza contabila, autorizata sa
desfãşoare aceasta activitate pe teritoriul României, pentru fiecare persoana
juridicã numita în conformitate cu <>art. 60 din Legea nr. 58/1998 *2);
- declaraţia (anexa nr. 6B) completatã de cãtre societatea de expertiza
contabila şi declaraţia (anexa nr. 6A) completatã de persoana fizica desemnatã
de aceasta sa o reprezinte în exercitarea atribuţiilor prevãzute la art. 60 din
<>Legea nr. 58/1998 *2);
- denumirea bãncii sau denumirea sucursalei bãncii strãine autorizate sa
funcţioneze pe teritoriul României, la care se deschide contul unde va fi
transferata suma reprezentând capitalul de dotare al sucursalei;
- procura autenticã prin care împuternicesc/imputernicim pe domnul/doamna
............................... sa reprezinte banca în relaţia cu Banca
(numele şi prenumele)
Nationala a României pe parcursul instrumentarii dosarului de autorizare*3).
Adresa noastrã de contact este ............................................
...............................................................................


Telefon ............... Fax ...............

Data Semnatura şi ştampila
................. ..................

Domnului guvernator al Bãncii Naţionale a României





──────────-
*1) În cazul în care au fost numite persoane fizice.
*2) În cazul în care a fost numita o societate de expertiza contabila.
*3) Se va prezenta numai în cazul în care relaţia cu Banca Nationala a României va fi asigurata prin intermediul altei/altor persoane decât reprezentanţii statutari ai bãncii strãine.



──────────-
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016