Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA nr. 2 din 2 martie 2005  privind operatiunile cu numerar ale institutiilor de credit si Trezoreriei Statului in relatia cu Banca Nationala a Romaniei si decontarea acestor operatiuni    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA nr. 2 din 2 martie 2005 privind operatiunile cu numerar ale institutiilor de credit si Trezoreriei Statului in relatia cu Banca Nationala a Romaniei si decontarea acestor operatiuni

EMITENT: BANCA NATIONALA A ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 290 din 6 aprilie 2005
Având în vedere prevederile art. 17 alin. (2) şi ale <>art. 22 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Bãncii Naţionale a României, ale <>art. 56 alin. 1 din Legea nr. 58/1998 privind activitatea bancarã, republicatã, ale <>art. 164 şi 285 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 97/2000 privind organizaţiile cooperatiste de credit, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 200/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ale <>art. 4 alin. (2) din Legea nr. 541/2002 privind economisirea şi creditarea în sistem colectiv pentru domeniul locativ, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ale <>Ordinului Bãncii Naţionale a României nr. 1/2000 privind aplicarea unor comisioane pentru operaţiunile de încasãri şi plãţi cu numerar, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale Normelor Bãncii Naţionale a României nr. 31/1993 privind operaţiunile de casã în unitãţile Bãncii Naţionale a României,
în temeiul dispoziţiilor <>art. 48 alin. (2) din Legea nr. 312/2004 ,

Banca Naţionalã a României emite urmãtoarele norme:

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Prezentele norme stabilesc principiile şi modul de desfãşurare a operaţiunilor cu numerar, efectuate în moneda naţionalã, ale instituţiilor de credit şi Trezoreriei Statului în relaţia cu Banca Naţionalã a României, şi anume:
a) operaţiuni aferente depunerilor, respectiv retragerilor de numerar ale instituţiilor de credit şi ale Trezoreriei Statului la/de la sucursalele Bãncii Naţionale a României, care desfãşoarã activitate de casierie;
b) decontarea operaţiunilor cu numerar în conturile de decontare ale participanţilor deschise în sistemul ReGIS.
ART. 2
În înţelesul prezentelor norme, termenii şi expresiile de mai jos au urmãtoarele semnificaţii:
1. participant - orice instituţie de credit şi Trezoreria Statului, care au deschise conturi de decontare în sistemul ReGIS;
2. unitatea participantului - o unitate teritorialã care desfãşoarã operaţiuni cu numerar în relaţia cu Banca Naţionalã a României;
3. cont de decontare - un cont deschis la Banca Naţionalã a României în sistemul ReGIS pentru fiecare participant, utilizat pentru decontarea instrucţiunilor de platã transmise în sistem;
4. ReGIS - sistemul cu decontare pe bazã brutã în timp real, care asigurã schimbul de instrucţiuni de platã între participanţi şi decontarea finalã a transferurilor de fonduri aferente acestora, în mod continuu, tranzacţie cu tranzacţie, precum şi decontarea finalã a poziţiilor nete provenite de la sistemele cu decontare pe bazã netã şi a transferurilor de fonduri aferente operaţiunilor cu instrumente financiare;
5. cod al tipului de tranzacţie - cod numeric format din trei cifre, care identificã tipul instrucţiunii de platã introdusã în sistemul ReGIS;
6. coada de aşteptare - o facilitate a sistemului ReGIS care permite stocarea instrucţiunilor de platã, a cãror decontare a fost amânatã datoritã lipsei de fonduri disponibile.

CAP. II
Operaţiunile aferente retragerilor de numerar şi decontarea acestor operaţiuni

ART. 3
Orice retragere de numerar se efectueazã de participanţi numai în situaţia îndeplinirii cumulative a urmãtoarelor condiţii:
a) transmiterea de cãtre unitatea participantului a unei cereri pentru retragere de numerar la sucursala Bãncii Naţionale a României;
b) prezentarea la sucursala Bãncii Naţionale a României a delegaţiei emise de unitatea participantului pe numele persoanei desemnate sã reprezinte unitatea;
c) decontarea instrucţiunii de platã aferentã operaţiunii de retragere de numerar, iniţiatã de cãtre participant în sistemul ReGIS.
ART. 4
(1) Solicitarea de retragere de numerar este notificatã sucursalei Bãncii Naţionale a României prin transmiterea în scris, prin fax autentificat sau letric, a cererii pentru retragere de numerar, potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 1, pânã la ora 15,00, în ziua lucrãtoare anterioarã efectuãrii operaţiunii, sau pânã la ora 12,00, în ziua efectuãrii operaţiunii.
(2) În ziua lucrãtoare anterioarã efectuãrii operaţiunii, sucursala Bãncii Naţionale a României va admite o singurã cerere pentru retragere de numerar din partea unitãţii participantului.
(3) Cererea pentru retragere de numerar va fi semnatã de persoanele desemnate sã angajeze unitatea participantului în astfel de operaţiuni şi va purta amprenta ştampilei unitãţii participantului.
ART. 5
(1) Unitatea participantului are obligaţia de a transmite la sucursala Bãncii Naţionale a României lista cu numele tuturor delegaţilor desemnaţi pentru a efectua operaţiuni cu numerar.
(2) Lista va purta semnãtura persoanelor desemnate sã angajeze unitatea participantului în astfel de operaţiuni şi va cuprinde datele de identificare a delegaţilor unitãţilor participanţilor, şi anume: numele, prenumele, codul numeric personal (CNP), seria şi numãrul actului de identitate, numãrul legitimaţiei de serviciu, numãrul permisului de acces în incinta sucursalelor Bãncii Naţionale a României.
(3) Orice modificare ulterioarã a acestei liste trebuie notificatã sucursalei Bãncii Naţionale a României de cãtre unitatea participantului, în timp util, pentru a permite efectuarea operaţiunilor de retragere de numerar.
ART. 6
(1) Pentru ridicarea numerarului, delegatul unitãţii participantului se prezintã la casieria sucursalei Bãncii Naţionale a României cu delegaţia, potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 2, emisã pe numele acestuia, valabilã numai pentru ziua respectivã.
(2) Retragerile de numerar de la casieria sucursalei Bãncii Naţionale a României se pot efectua între orele 8,00-14,00.
ART. 7
Dacã în ziua lucrãtoare în care se efectueazã operaţiunea de retragere de numerar unitatea participantului intenţioneazã sã retragã o altã sumã decât cea solicitatã iniţial în cererea pentru retragere de numerar, se va proceda astfel:
a) dacã suma este mai mare decât cea înscrisã în cererea iniţialã, unitatea participantului va transmite la sucursala Bãncii Naţionale a României o nouã cerere, cu menţionarea diferenţei solicitate;
b) dacã suma este mai micã decât cea înscrisã în cererea iniţialã, unitatea participantului va transmite la sucursala Bãncii Naţionale a României o nouã cerere, în care se vor menţiona suma solicitatã, precum şi detalii cu privire la cererea iniţialã, în vederea anulãrii acesteia şi pentru calcularea corectã a comisioanelor aferente.
ART. 8
(1) Eliberarea numerarului de cãtre casieria sucursalei Bãncii Naţionale a României cãtre unitatea participantului are loc numai dupã decontarea instrucţiunii de platã aferentã operaţiunii de retragere de numerar în sistemul ReGIS.
(2) Casieria sucursalei Bãncii Naţionale a României va înmâna delegatului unitãţii participantului, o datã cu eliberarea numerarului, şi un exemplar al formularului "Foaie de eliberare numerar", conform modelului prezentat în anexa nr. 3.
ART. 9
(1) În vederea decontãrii operaţiunilor aferente retragerilor de numerar, participantul va iniţia în sistemul ReGIS o instrucţiune de platã transmisã sub forma unui mesaj electronic de platã MT202.
(2) Fiecare mesaj electronic de platã MT202 corespunde unei cereri pentru retragere de numerar, iar suma menţionatã în mesajul de platã trebuie sã fie egalã cu suma înscrisã în cererea pentru retragere de numerar. Nu se acceptã plãţi parţiale pentru o cerere pentru retragere de numerar.
(3) Codul tipului de tranzacţie alocat instrucţiunii de platã aferentã retragerii de numerar este 200 "Operaţiuni cu numerar în relaţia cu Banca Naţionalã a României".
(4) În câmpul 72 al mesajului electronic de platã MT202 iniţiat de cãtre participant se va menţiona denumirea sucursalei Bãncii Naţionale a României de unde se va ridica numerarul solicitat.
ART. 10
În situaţia în care participantul nu dispune de suficiente fonduri disponibile în contul sãu de decontare deschis în ReGIS, în vederea decontãrii instrucţiunii de platã aferentã retragerii de numerar, acesta poate proceda dupã cum urmeazã:
a) sã alimenteze contul sãu de decontare cu fondurile necesare decontãrii instrucţiunii de platã aferentã operaţiunii de retragere de numerar. Efectuarea acestei operaţiuni trebuie sã aibã loc astfel încât sã se încadreze în orarul de funcţionare a casieriei din cadrul sucursalei Bãncii Naţionale a României;
b) sã anuleze din proprie iniţiativã instrucţiunea de platã aflatã în coada de aşteptare, dacã participantul decide ca operaţiunea de retragere de numerar sã nu se mai efectueze;
c) sã anuleze instrucţiunea de platã aflatã în coada de aşteptare şi sã iniţieze o nouã instrucţiune de platã de o valoare mai micã, corespunzãtoare unei noi cereri transmise de unitatea participantului la sucursala Bãncii Naţionale a României.
ART. 11
Dacã instrucţiunea de platã iniţiatã de un participant, aferentã unei cereri pentru retragere de numerar, a fost decontatã în sistemul ReGIS, dar unitatea participantului nu a ridicat numerarul solicitat pentru ziua respectivã, Banca Naţionalã a României va returna suma respectivã prin iniţierea unei instrucţiuni de platã în favoarea participantului.

CAP. III
Operaţiunile aferente depunerilor de numerar şi decontarea acestor operaţiuni

ART. 12
(1) Depunerea numerarului de cãtre o unitate a participantului la casieria sucursalei Bãncii Naţionale a României se efectueazã pe baza documentelor prevãzute la pct. 32 din Normele Bãncii Naţionale a României nr. 31/1993 , respectiv:
a) borderou însoţitor;
b) foaie de vãrsãmânt cu chitanţã.
(2) Pe documentele de depunere menţionate la alin. (1), unitatea participantului va înscrie, în plus faţã de elementele prevãzute în Normele Bãncii Naţionale a României nr. 31/1993 , urmãtoarele elemente obligatorii:
a) codul unitãţii participantului alocat de Banca Naţionalã a României;
b) codul numeric personal al delegatului desemnat de unitatea participantului.
(3) Depunerile de numerar la casieria sucursalei Bãncii Naţionale a României se pot efectua între orele 8,00-13,00.
ART. 13
În vederea decontãrii operaţiunilor privind depunerile de numerar, Banca Naţionalã a României va iniţia în sistemul ReGIS, în ziua curentã operaţiunii de depunere de numerar, o instrucţiune de platã prin intermediul cãreia se va credita contul de decontare al participantului în cauzã.
ART. 14
(1) Suma cu care se va credita contul de decontare al participantului în sistemul ReGIS reprezintã valoarea numerarului depus de cãtre unitatea participantului la sucursala Bãncii Naţionale a României.
(2) Codul tipului de tranzacţie alocat instrucţiunii de platã aferentã depunerii de numerar este 206 "Operaţiuni cu numerar în relaţia cu Banca Naţionalã a României".
ART. 15
În urma activitãţii de procesare a numerarului depus de cãtre o unitate a participantului la casieria sucursalei Bãncii Naţionale a României se pot constata diferenţe valorice, plusuri sau minusuri de numerar între sumele decontate în sistemul ReGIS şi sumele rezultate din activitatea de procesare a numerarului.
ART. 16
În vederea decontãrii sumelor aferente diferenţelor valorice, Banca Naţionalã a României va iniţia o instrucţiune de platã în sistemul ReGIS, prin intermediul cãreia se va credita sau debita contul de decontare al participantului cu suma netã rezultatã din diferenţele valorice constatate în ziua respectivã la toate sucursalele Bãncii Naţionale a României.
ART. 17
(1) În situaţia în care suma netã este pozitivã, Banca Naţionalã a României iniţiazã o instrucţiune de platã, având alocat codul tipului de tranzacţie 142 "Diferenţe de numerar constatate la depunerea numerarului - plusuri", pe baza cãreia se crediteazã contul de decontare al participantului.
(2) În situaţia în care suma netã este negativã, Banca Naţionalã a României iniţiazã o instrucţiune de platã, având alocat codul tipului de tranzacţie 136 "Diferenţe de numerar constatate la depunerea numerarului - minusuri", pe baza cãreia se debiteazã contul de decontare al participantului.

CAP. IV
Decontarea comisioanelor aferente operaţiunilor cu numerar

ART. 18
Operaţiunile de depunere de numerar, retragere de numerar şi de constatare a diferenţelor valorice la procesarea numerarului sunt comisionate, în conformitate cu prevederile <>Ordinului Bãncii Naţionale a României nr. 1/2000 privind aplicarea unor comisioane pentru operaţiunile de încasãri şi plãţi cu numerar, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 19
(1) Comisioanele aferente operaţiunilor cu numerar efectuate de un participant în relaţia cu Banca Naţionalã a României sunt decontate în sistemul ReGIS prin intermediul unei singure instrucţiuni de platã, iniţiatã de Banca Naţionalã a României, pe baza cãreia are loc debitarea contului de decontare al participantului.
(2) Codul tipului de tranzacţie alocat acestei instrucţiuni de platã este 203 "Comisioane aferente operaţiunilor cu numerar".

CAP. V
Dispoziţii finale

ART. 20
Anexele nr. 1-3 fac parte integrantã din prezentele norme.
ART. 21
La data intrãrii în vigoare a prezentelor norme se abrogã orice alte dispoziţii contrare.
ART. 22
Prezentele norme intrã în vigoare la data de 8 aprilie 2005.

Preşedintele Consiliului de administraţie
al Bãncii Naţionale a României,
Mugur Constantin Isãrescu

Bucureşti, 2 martie 2005.
Nr. 2.

ANEXA 1


────────
la normã
──────────

Instituţia de credit/Trezoreria Statului
Unitatea ..............................................
Codul unitãţii ......................................
Telefon/Fax ........................................

CERERE
pentru retragere de numerar
Nr. ....... din data de .........





Cãtre B.N.R. - Sucursala .................................................
Se solicitã retragerea de numerar în sumã de ................/(în cifre şi
litere).... lei pentru data ................. .

Alte detalii .................................

Semnãturi autorizate
L.S.



ANEXA 2


────────
la normã
──────────

Instituţia de credit/Trezoreria Statului ...........................
Unitatea ...........................................................
(Antet)

DELEGAŢIE
pentru ridicare de numerar
Nr. ......... din data de .........





Prin prezenta se deleagã doamna/domnul ........, posesor al B.I./C.I.
seria ...... nr. ........, CNP .........., pentru a ridica numerarul
solicitat prin Cererea pentru retragere de numerar nr. .............
de la B.N.R. - Sucursala .................., în ziua de .......... .

Semnãturi autorizate
L.S.



ANEXA 3


───────
la normã
─────────

FOAIE DE ELIBERARE NUMERAR





Instituţia/Unitatea ............. Data .........................
Cod ............................. Sucursala B.N.R. .............
Delegat ......................... Casier B.N.R. ................
Valoarea totalã ................. Numãrul operaţiunii ..........

- unitãţi -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Codul cupiurii Valoarea nominalã Cantitatea Valoarea
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────
TOTAL - -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Semnãtura delegatului instituţiei
de credit/Trezoreriei Statului
................................

Semnãtura casierului B.N.R.
................................


________________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016