Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA nr. 19 din 27 noiembrie 2002  privind modificarile in situatia organizatiilor cooperatiste de credit    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA nr. 19 din 27 noiembrie 2002 privind modificarile in situatia organizatiilor cooperatiste de credit

EMITENT: BANCA NATIONALA A ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 886 din 9 decembrie 2002
Având în vedere prevederile art. 3 alin. 2, art. 92 alin. 2, art. 93 alin. 2, art. 126 alin. 3, art. 128, 164, 165, art. 171 alin. 1 lit. i) şi alin. 2, art. 177 alin. 2 şi ale <>art. 185 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2000 privind organizaţiile cooperatiste de credit, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 200/2002 , precum şi ale <>art. 90 din Legea bancarã nr. 58/1998 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în temeiul dispoziţiilor <>art. 50 alin. (1) din Legea nr. 101/1998 privind Statutul Bãncii Naţionale a României, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale <>art. 285 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2000 , aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 200/2002 ,

Banca Nationala a României emite prezentele norme.

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
Prezentele norme se aplica organizaţiilor cooperatiste de credit autorizate de Banca Nationala a României sa funcţioneze şi reglementeazã condiţiile în care pot fi operate modificãri în situaţia acestora, în scopul supravegherii prudentiale.
ART. 2
Orice modificare în situaţia organizaţiilor cooperatiste de credit se face cu respectarea prevederilor prezentelor norme, ale <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 97/2000 privind organizaţiile cooperatiste de credit, aprobate şi modificate prin <>Legea nr. 200/2002 , şi ale <>Normelor Bãncii Naţionale a României nr. 7/2000 privind autorizarea organizaţiilor cooperatiste de credit, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 3
Termenii şi expresiile utilizate în prezentele norme au semnificatia prevãzutã în <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2000 , aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 200/2002 .
Termenii de mai jos au urmãtoarele semnificatii:
a) aprobarea prealabilã a Bãncii Naţionale a României, denumita în continuare aprobare prealabilã, este aprobarea care se solicita Bãncii Naţionale a României şi de obţinerea cãreia este condiţionatã punerea în aplicare a hotãrârii organelor statutare ale casei centrale în cazurile prevãzute la art. 4 alin. (1) lit. a), b), c), d), f) şi g) şi la art. 25 sau exercitarea funcţiei de cãtre conducãtorii casei centrale;
b) ordonanta - <>Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2000 , aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 200/2002 ;
c) hotãrârea organului statutar - hotãrârea adunãrii generale sau, dupã caz, a consiliului de administraţie al organizaţiei cooperatiste de credit.

CAP. 2
Modificãri în situaţia caselor centrale

SECŢIUNEA 1
Modificãri supuse aprobãrii prealabile

ART. 4
(1) Sunt supuse aprobãrii prealabile a Bãncii Naţionale a României modificãrile în situaţia caselor centrale referitoare la:
a) raza teritorialã de operare;
b) denumire;
c) sediul social;
d) obiectul de activitate;
e) conducatori;
f) auditorul financiar;
g) orice alte modificãri ale actului constitutiv, cu excepţia celor supuse notificãrii Bãncii Naţionale a României potrivit prevederilor secţiunii a 2-a.
(2) Cererea de aprobare a modificãrilor prevãzute la alin. (1), semnatã de unul dintre conducatori, va fi însoţitã de o expunere de motive şi de hotãrârea organului statutar privind respectiva modificare.
(3) Înregistrarea în registrul comerţului a mentiunilor privind modificãrile în situaţia caselor centrale se va face numai dupã obţinerea aprobãrii Bãncii Naţionale a României. Iniţierea formalitãţilor necesare în acest sens se va face în termen de maximum 10 zile de la data obţinerii aprobãrii Bãncii Naţionale a României. O copie de pe documentul care atesta înscrierea mentiunilor respective în registrul comerţului va fi transmisã Bãncii Naţionale a României în termen de 10 zile de la data efectuãrii înregistrãrii.

SUBSECTIUNEA 1
Raza teritorialã de operare

ART. 5
Modificarea razei teritoriale de operare a casei centrale se va face cu respectarea prevederilor art. 92 alin. 1 din ordonanta.

SUBSECTIUNEA a 2-a
Denumirea şi sediul social

ART. 6
În cazul stabilirii unei noi denumiri a casei centrale se vor respecta condiţiile prevãzute la art. 96 din ordonanta.
ART. 7
(1) În situaţia schimbãrii sediului social al casei centrale se vor respecta prevederile <>art. 5 din Normele Bãncii Naţionale a României nr. 7/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Cererea de aprobare a schimbãrii sediului social al casei centrale va fi însoţitã şi de dovada deţinerii cu titlu legal a spaţiului aferent sediului social, cu respectarea prevederilor <>art. 24 alin. (1) lit. c) din Normele Bãncii Naţionale a României nr. 7/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(3) În cererea de aprobare se va preciza clar adresa spaţiului viitorului sediu social al organizaţiei cooperatiste de credit şi se vor indica numerele de telefon/fax. Orice schimbare privind denumirea strazii sau numerele de telefon/fax se va notifica Bãncii Naţionale a României în termen de 5 zile de la data la care a intervenit schimbarea respectiva.

SUBSECTIUNEA a 3-a
Obiectul de activitate

ART. 8
(1) Casele centrale pot desfasura activitãţile prevãzute la art. 104 din ordonanta, în limita şi în condiţiile arãtate în autorizaţia acordatã de Banca Nationala a României.
(2) Orice modificare a obiectului de activitate, în sensul completãrii, reformularii sau restrângerii acestuia, este supusã aprobãrii prealabile a Bãncii Naţionale a României.
(3) Completarea sau reformularea obiectului de activitate al casei centrale se va face cu respectarea prevederilor <>art. 4 din Normele Bãncii Naţionale a României nr. 7/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(4) În obiectul de activitate autorizat al unei case centrale nu vor fi incluse activitãţile care nu sunt definitorii pentru scopul în care aceasta se constituie şi funcţioneazã.

SUBSECTIUNEA a 4-a
Conducãtorii

ART. 9
(1) Calitatea conducãtorilor unei case centrale trebuie sa corespundã condiţiilor prevãzute de ordonanta.
(2) Evaluarea conducãtorilor unei case centrale se va face pe baza cerinţelor specifice cuprinse în <>Normele Bãncii Naţionale a României nr. 7/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 10
Documentaţia aferentã cererii de aprobare este cea prevãzutã în <>Normele Bãncii Naţionale a României nr. 7/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 11
Schimbarea de pe o funcţie de conducere pe o alta funcţie de conducere, în cadrul aceleiaşi case centrale, a unui conducãtor aprobat nu este supusã aprobãrii prealabile, urmând sa fie notificatã Bãncii Naţionale a României conform dispoziţiilor cuprinse în secţiunea a 2-a.
ART. 12
(1) În situaţia în care nu mai sunt îndeplinite condiţiile prevãzute de ordonanta privind numãrul conducãtorilor unei case centrale şi/sau cetãţenia acestora şi, potrivit dispoziţiilor legale şi/sau statutare, aceste cerinţe nu pot fi îndeplinite altfel, consiliul de administraţie al casei centrale va proceda la numirea altor persoane în calitate de conducãtor.
(2) Completarea numãrului de conducatori, cu respectarea condiţiei privind cetãţenia acestora, se va realiza în termen de cel mult 3 luni de la data apariţiei situaţiei prevãzute la alin. (1).

SUBSECTIUNEA a 5 -a
Auditorul financiar

ART. 13
(1) Fiecare casa centrala va avea un auditor financiar, numit în conformitate cu prevederile titlului III cap. 4 secţiunea a 4-a din ordonanta şi aprobat de Banca Nationala a României.
(2) Evaluarea auditorului financiar al casei centrale se va face pe baza cerinţelor specifice cuprinse în <>Normele Bãncii Naţionale a României nr. 7/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 14
În cazul înlocuirii auditorului financiar cererea de aprobare va fi însoţitã şi de documentaţia prevãzutã în <>Normele Bãncii Naţionale a României nr. 7/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

SECŢIUNEA a 2-a
Modificãri supuse notificãrii

ART. 15
Casele centrale vor notifica Bãncii Naţionale a României, în termen de 5 zile de la data înregistrãrii mentiunilor corespunzãtoare în registrul comerţului, modificãrile privind:
a) schimbarea unui conducãtor aprobat de pe o funcţie de conducere pe o alta funcţie de conducere;
b) numirea şi schimbarea administratorilor;
c) reţeaua de sucursale şi alte sedii secundare, în conformitate cu prevederile cap. III.
ART. 16
În cazurile prevãzute la art. 15 lit. a) şi b) notificarea va fi însoţitã de o expunere de motive, de hotãrârea organului statutar cu privire la modificarea respectiva şi de copia de pe documentul care atesta înscrierea mentiunilor corespunzãtoare în registrul comerţului.
ART. 17
(1) În cazul schimbãrii unui conducãtor de pe o funcţie de conducere pe o alta funcţie de conducere se va prezenta şi o declaraţie sub semnatura persoanei în cauza, prin care sa se confirme faptul ca informaţiile cuprinse în documentaţia existenta în evidentele Bãncii Naţionale a României nu au suferit modificãri sau, dupã caz, sa se comunice modificãrile intervenite.
(2) Persoanele desemnate în calitate de administrator trebuie sa îndeplineascã condiţiile prevãzute de ordonanta.
ART. 18
(1) În termen de 5 zile de la data începerii efectuãrii de operaţiuni bancare, conform obiectului de activitate autorizat, casa centrala va notifica acest lucru Bãncii Naţionale a României şi îi va transmite acesteia reglementãrile interne, aprobate de organele statutare, privind desfãşurarea operaţiunilor cu care şi-a început activitatea.
(2) Pe mãsura extinderii activitãţii cu efectuarea altor operaţiuni bancare, în limita obiectului de activitate autorizat, casa centrala va transmite Bãncii Naţionale a României reglementãrile interne corespunzãtoare, aprobate de organele statutare, în termen de 5 zile de la data începerii efectuãrii operaţiunilor respective.
(3) Pe mãsura elaborãrii reglementãrilor-cadru, casele centrale le vor transmite Bãncii Naţionale a României.
(4) Modificãrile operate în reglementãrile interne şi în reglementãrile-cadru vor fi notificate Bãncii Naţionale a României în termen de 5 zile de la aprobarea acestora de cãtre organele statuare ale casei centrale şi vor fi aplicabile de la data notificãrii.

CAP. 3
Reţeaua teritorialã

ART. 19
Deschiderea de sedii secundare ale caselor centrale şi desfiinţarea acestora vor fi notificate Bãncii Naţionale a României, împreunã cu hotãrârea organului statutar referitoare la aceasta, în termen de 5 zile de la data înregistrãrii în registrul comerţului a mentiunilor corespunzãtoare. În cazul deschiderii de sedii secundare hotãrârea organului statutar va cuprinde şi atribuţiile acestora.
ART. 20
Persoanele desemnate sa asigure conducerea unui sediu secundar al unei case centrale trebuie sa îndeplineascã cerinţele prevãzute la <>art. 15 din Normele Bãncii Naţionale a României nr. 7/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 21
(1) În cazul deschiderii unui sediu secundar al casei centrale se vor comunica Bãncii Naţionale a României:
- statutul sediului secundar (sucursala, agenţie etc.);
- adresa completa şi numãrul de telefon şi/sau de fax ale sediului secundar;
- identitatea persoanei/persoanelor desemnate sa asigure conducerea sediului secundar, însoţitã de curriculum vitae şi de certificatul de cazier judiciar;
- copie de pe certificatul de înmatriculare la oficiul registului comerţului, în cazul deschiderii unei sucursale a casei centrale, respectiv de pe cererea de înscriere a mentiunilor, în cazul deschiderii altor sedii secundare cãrora nu li s-a conferit statutul de sucursala.
(2) Orice modificare a elementelor menţionate la alin. (1) va fi notificatã Bãncii Naţionale a României în termen de 5 zile de la data producerii acesteia.
ART. 22
Sucursalele Bãncii Naţionale a României vor deschide conturi pentru sediile secundare ale caselor centrale numai pe baza comunicãrii privind deschiderea sediului secundar respectiv, primitã din partea Direcţiei supraveghere din cadrul Bãncii Naţionale a României.
ART. 23
(1) Fiecare casa centrala va lua mãsurile prudentiale care se impun pentru limitarea riscurilor implicate de extinderea reţelei de sedii secundare atât la nivelul casei centrale, cat şi la nivelul reţelei cooperatiste de credit din care face parte.
(2) Mãsurile prevãzute la alin. (1) vor fi stabilite prin reglementãrile interne şi reglementãrile-cadru elaborate de casa centrala.
ART. 24
(1) În situaţiile în care Banca Nationala a României va constata o evoluţie necorespunzãtoare a indicatorilor de prudenta ai unei case centrale, va putea interzice acesteia extinderea libera a reţelei de sucursale şi alte sedii secundare, orice deschidere de sedii secundare noi urmând a fi supusã aprobãrii prealabile.
(2) În cazul în care Banca Nationala a României va constata o evoluţie necorespunzãtoare a indicatorilor de prudenta la nivelul unei reţele cooperatiste de credit, va putea solicita casei centrale luarea unor mãsuri de limitare a extinderii reţelei de sedii secundare a organizaţiilor cooperatiste de credit din reţea.

CAP. 4
Actul constitutiv-cadru

ART. 25
(1) Este supusã aprobãrii prealabile a Bãncii Naţionale a României orice modificare a actului constitutiv-cadru elaborat de o casa centrala şi aprobat de Banca Nationala a României.
(2) Cererea de aprobare a modificãrii actului constitutiv-cadru, semnatã de unul dintre conducãtorii casei centrale, va fi însoţitã şi de hotãrârea organului statutar privind respectiva modificare.
(3) Casele centrale vor supraveghea realizarea modificãrilor actelor constitutive ale cooperativelor de credit afiliate şi/sau ale regulamentelor de organizare şi funcţionare ale acestora potrivit modificãrilor actului constitutiv-cadru, aprobate de Banca Nationala a României.
(4) Înregistrarea în registrul comerţului a mentiunilor privind modificãrile actelor constitutive ale cooperativelor de credit prevãzute la alin. (3) se va face în termen de 45 de zile de la data aprobãrii Bãncii Naţionale a României cu privire la modificarea actului constitutiv-cadru.

CAP. 5
Modificãri în situaţia cooperativelor de credit

ART. 26
În termen de 60 de zile de la data publicãrii prezentelor norme în Monitorul Oficial al României, Partea I, casele centrale vor elabora reglementãri proprii privind condiţiile în care pot fi efectuate modificãri în situaţia cooperativelor de credit afiliate, cu respectarea prevederilor prezentelor norme, ale ordonanţei şi ale <>Normelor Bãncii Naţionale a României nr. 7/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 27
În cazul modificãrii firmei unei cooperative de credit, a adresei sediului sau social, a firmei casei centrale la care este afiliatã, a conducãtorilor, a cenzorilor/auditorului financiar şi/sau a membrilor consiliului de administraţie, o copie de pe documentul care atesta înscrierea în registrul comerţului a mentiunilor respective va fi transmisã Bãncii Naţionale a României de cãtre casa centrala la care cooperativa de credit este afiliatã, în termen de 10 zile de la data efectuãrii înregistrãrii.
ART. 28
(1) Membrii cooperatori care intenţioneazã sa subscrie şi sa verse la capitalul social al unei cooperative de credit pãrţi sociale în valoare de cel puţin echivalentul în lei al 10.000 euro trebuie sa obţinã aprobarea prealabilã a casei centrale la care cooperativa de credit este afiliatã.
(2) Evaluarea de cãtre casa centrala a membrilor cooperatori mentionati la alin. (1) se va face pe baza cerinţelor specifice prevãzute la <>art. 4^1 din Normele Bãncii Naţionale a României nr. 7/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 29
Casele centrale vor notifica Bãncii Naţionale a României instituirea mãsurilor de administrare specialã a cooperativelor de credit afiliate, împreunã cu obiectivele vizate, în termen de 3 zile de la data hotãrârii.
ART. 30
(1) Casele centrale vor notifica Bãncii Naţionale a României dispunerea mãsurilor de lichidare a cooperativelor de credit afiliate, în termen de 3 zile de la data hotãrârii.
(2) Casele centrale menţionate la alin. (1) vor solicita, în nume propriu, retragerea autorizaţiilor de funcţionare ale cooperativelor de credit afiliate asupra cãrora au dispus începerea procedurilor de lichidare, în termen de 30 de zile de la data hotãrârii.
(3) Autorizaţiile de funcţionare ale cooperativelor de credit aflate în situaţia menţionatã la alin. (1) vor fi restituite Bãncii Naţionale a României de cãtre casele centrale la care acestea sunt afiliate, în termen de 10 zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I, a hotãrârii Bãncii Naţionale a României de retragere a acestora.

CAP. 6
Dispoziţii finale

ART. 31
(1) Cererile de aprobare şi notificãrile privind modificãrile în situaţia organizaţiilor cooperatiste de credit, adresate Bãncii Naţionale a României, menţionate în prezentele norme, precum şi documentaţia aferentã, împreunã cu hotãrârea organelor statutare în problema respectiva, se vor transmite Bãncii Naţionale a României - Direcţia supraveghere.
(2) Documentaţia trebuie sa fie prezentatã în limba romana; actele cu caracter oficial şi cele sub semnatura privatã, pentru care nu este prevãzutã în ordonanta forma în care acestea se remit Bãncii Naţionale a României, vor fi prezentate în original sau în copie legalizatã, dupã caz.
ART. 32
În scopul aplicãrii corespunzãtoare a prezentelor norme Banca Nationala a României poate solicita caselor centrale orice alte documente şi informaţii, dacã cele prezentate sunt incomplete sau insuficiente.
ART. 33
(1) Banca Nationala a României va putea respinge o cerere de aprobare înaintatã potrivit prezentelor norme, dacã nu sunt îndeplinite cerinţele ordonanţei şi ale normelor date în aplicarea acesteia.
(2) În cazul modificãrilor în situaţia caselor centrale supuse notificãrii, care nu sunt conforme ordonanţei sau reglementãrilor emise în aplicarea acesteia, Banca Nationala a României va dispune remedierea deficienţelor existente. În cazul în care acestea nu sunt remediate în termenul stabilit de Banca Nationala a României, devin incidente prevederile art. 37.
(3) Prevederile alin. (2) se aplica în mod corespunzãtor şi în situaţiile în care, pe baza analizei efectuate, Banca Nationala a României constata ca normele interne ale casei centrale nu îndeplinesc condiţiile prevãzute la art. 18.
ART. 34
Hotãrârea Bãncii Naţionale a României cu privire la aprobarea sau respingerea unei cereri înaintate potrivit prezentelor norme va fi comunicatã în scris solicitantului, împreunã cu motivele care au stat la baza acesteia în cazul respingerii cererii.
ART. 35
(1) În cazul în care conducãtorii şi/sau auditorul financiar aprobaţi ai unei case centrale nu mai îndeplinesc condiţiile prevãzute de ordonanta şi de reglementãrile emise în aplicarea acesteia, Banca Nationala a României va proceda la retragerea aprobãrii, conform prevederilor art. 189 din ordonanta.
(2) În conformitate cu prevederile art. 117 din ordonanta, persoana cãreia i s-a retras aprobarea în calitate de conducãtor al unei case centrale decade şi din calitatea de administrator.
ART. 36
Fiecare casa centrala va supraveghea îndeplinirea de cãtre cooperativele de credit afiliate a prevederilor prezentelor norme şi a celor din reglementãrile-cadru elaborate de casa centrala.
ART. 37
Nerespectarea prezentelor norme atrage aplicarea sancţiunilor şi/sau a mãsurilor prevãzute la art. 189, 190 şi 191 din ordonanta.

GUVERNATORUL BĂNCII NAŢIONALE A ROMÂNIEI,
MUGUR CONSTANTIN ISARESCU

Bucureşti, 27 noiembrie 2002.
Nr. 19.

------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016