Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA Nr. 14.681 din 28 septembrie 1995  de aplicare a prevederilor   Ordonantei Guvernului nr. 34/1995 privind unele masuri de reducere si de reglementare unitara a majorarilor de intirziere pentru neplata la termen a sumelor datorate bugetului de stat, bugetului asigurarilor sociale de stat, bugetelor locale, bugetelor fondurilor speciale, precum si a primelor de asigurare prin efectul legii    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA Nr. 14.681 din 28 septembrie 1995 de aplicare a prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 34/1995 privind unele masuri de reducere si de reglementare unitara a majorarilor de intirziere pentru neplata la termen a sumelor datorate bugetului de stat, bugetului asigurarilor sociale de stat, bugetelor locale, bugetelor fondurilor speciale, precum si a primelor de asigurare prin efectul legii

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL NR. 232 din 9 octombrie 1995
În temeiul prevederilor <>art. 8 din Ordonanta Guvernului nr. 34/1995 privind unele mãsuri de reducere şi reglementare unitarã a majorãrilor de intirziere pentru neplata la termen a sumelor datorate bugetului de stat, bugetului asigurãrilor sociale de stat, bugetelor locale, bugetelor fondurilor speciale, precum şi a primelor de asigurare prin efectul legii şi în baza dispoziţiilor <>art. 7 din Hotãrîrea Guvernului nr. 449/1994 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor, republicatã, se emit prezentele norme metodologice.

ART. 1
(1) Pentru orice suma datoratã bugetului de stat, bugetului asigurãrilor sociale de stat, bugetelor locale, bugetelor fondurilor speciale, precum şi pentru primele de asigurare prin efectul legii, neplãtite la termenele stabilite prin legislaţia care reglementeazã venitul respectiv, se datoreazã majorãri de intirziere.
(2) Începînd cu data de 1 septembrie 1995, majorãrile de intirziere sînt în cuantum de 0,12% din suma datoratã şi neachitata unuia dintre bugetele menţionate mai sus sau din primele de asigurare prin efectul legii şi se aplica pe fiecare zi de intirziere.
ART. 2
(1) Calculul majorãrilor de intirziere începe cu ziua lucrãtoare imediat urmãtoare termenului de plata a sumei datorate bugetului de stat, bugetului asigurãrilor sociale de stat, bugetelor locale, bugetelor fondurilor speciale, precum şi a primelor de asigurare prin efectul legii şi include şi ziua în care s-a fãcut plata.
(2) Cuantumul majorãrilor de intirziere nu poate depãşi nivelul sumei datorate şi neplãtite, pentru care acestea s-au calculat.
(3) Pentru debitele restante din anii precedenti, la care, conform reglementãrilor legale existente în acel moment, cuantumul majorãrilor de intirziere a depãşit nivelul sumei datorate, începînd cu 1 septembrie 1995 nu se mai calculeazã majorãri de intirziere în continuare, acestea raminind la nivelul existent la aceasta data.
(4) Nu se datoreazã şi nu se calculeazã majorãri de intirziere pentru:
a) sumele datorate cu titlu de amenzi contravenţionale, prevãzute în reglementãrile legale privind combaterea evaziunii fiscale şi în alte legi speciale;
b) sumele egale cu diferenţa sau dublul diferenţei, de la caz la caz, de impozite, taxe şi contribuţii, cu care au fost denumite, prin încãlcarea dispoziţiilor fiscale, impozitele, taxele şi contribuţiile datorate statului, stabilite de organele de control, pe care persoana contravenienta trebuie sa o verse pe lîngã impozitul, taxa sau contribuţia neachitata;
c) sumele confiscate de cãtre organele de control de la persoane fizice sau juridice, care reprezintã încasãri necuvenite prin practicarea unor preţuri şi tarife greşit stabilite;
d) sumele încasate efectiv, prin poprire pe salariu sau pensie, de la persoane fizice, în cazul executãrii silite a unor debite;
e) sumele reprezentind majorãri de intirziere calculate conform reglementãrilor legale şi nevarsate la termenul stabilit de cãtre organele abilitate ale Ministerului Finanţelor şi Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.
f) sumele reprezentind impozite, taxe şi contribuţii pentru care organele competente au acordat, în condiţiile legii, aminari şi eşalonãri la plata acestora.
Nerespectarea condiţiilor în care au fost acordate amînarea la plata sau a termenelor pentru eşalonarea la plata a sumelor mai sus menţionate conduce la pierderea valabilitãţii acestora şi la calcularea majorãrilor de intirziere pentru intreaga perioada;
g) sumele reprezentind rate, cuprinse în acordurile scrise încheiate de contribuabili cu organele fiscale pentru plata impozitului pe profit. Pentru ratele de impozit pe profit ale cãror termene prevãzute în acordurile scrise sînt ulterioare datei de 1 septembrie 1995, majorãrile de intirziere nu se mai datoreazã.
Prevederile lit. g) se aplica numai în condiţiile respectãrii întocmai a clauzelor, termenelor şi cuantumurilor ratelor de impozit pe profit cuprinse în acordurile scrise.
(5) Se calculeazã şi se datoreazã majorãri de intirziere şi pentru sumele reprezentind impozit pe profit, în perioada de soluţionare a cererilor de revizuire formulate de cãtre contribuabili la organele fiscale competente, precum şi a contestaţiilor adresate de cãtre aceştia Ministerului Finanţelor.
Pentru sumele care fac obiectul unor cereri de revizuire sau contestaţii aflate în curs de soluţionare la organele competente, majorãrile de intirziere se datoreazã şi se calculeazã numai de la data de 1 septembrie 1995, data intrãrii în vigoare a <>Ordonanţei Guvernului nr. 34/1995 .
ART. 3
(1) Majorãrile de intirziere au acelaşi termen de prescripţie, atît la stabilirea cît şi la executarea silitã, cu cel prevãzut pentru impozitul, taxa, contribuţia sau prima de asigurare prin efectul legii, pentru care se calculeazã.
(2) Dacã legea specialã nu prevede expres termenul de prescripţie la stabilirea sau executarea silitã a impozitului, taxei, contribuţiei sau primei de asigurare prin efectul legii, majorãrile de intirziere se pot stabili şi executa silit în termen de 5 ani.
ART. 4
(1) Majorãrile de intirziere reglementate de <>Ordonanta Guvernului nr. 34/1995 se aplica de la data intrãrii în vigoare a acesteia, respectiv 1 septembrie 1995, pentru:
- debitele care devin scadente dupã 1 septembrie 1995;
- debitele scadente şi neachitate anterior datei de 1 septembrie 1995, data pînã la care se calculeazã majorãri de intirziere conform reglementãrilor anterioare şi care se cumuleazã cu cele calculate conform <>Ordonanţei Guvernului nr. 34/1995 , fãrã a depãşi cuantumul acestora.
[Exemplu: la T.V.A. majorãrile de intirziere se calculeazã: pînã la data de 20 august 1995 inclusiv, cu 0,3% (conform prevederilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 3/1992 , cu modificãrile ulterioare); de la data de 21 august 1995 pînã la data de 31 august 1995 inclusiv, cu 0,15% (conform prevederilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 22/1995 ), iar de la data de 1 septembrie 1995 în continuare, cu 0,12% (conform prevederilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 34/1995 )].
ART. 5
(1) Majorãrile de intirziere încasate potrivit <>Ordonanţei Guvernului nr. 34/1995 se înregistreazã în execuţia bugetarã astfel:
- majorãrile de intirziere încasate de la agenţii economici, cuvenite bugetului de stat şi bugetelor locale, dupã caz, se înregistreazã la subcapitolul 15.102 "Majorãri şi penalitãţi de intirziere pentru venituri neîncasate la termen";
- majorãrile de intirziere încasate de la persoane fizice se înregistreazã în acelaşi cont în care s-a evidenţiat venitul respectiv;
- majorãrile de intirziere cuvenite bugetului asigurãrilor sociale de stat se înregistreazã la veniturile bugetului asigurãrilor sociale de stat la subcapitolul 22.320 "Încasãri din alte surse";
- majorãrile de intirziere cuvenite bugetelor fondurilor speciale se înregistreazã de la veniturile acestora, subdiviziunea "Alte venituri";
- majorãrile de intirziere pentru primele de asigurare prin efectul legii se înregistreazã în contul Societãţii Comerciale "Asigurarea Româneascã" - ASIROM - S.A.
ART. 6
(1) Majorãrile de intirziere pot fi aminate, eşalonate, reduse sau scutite la plata, la cererea contribuabililor, de la caz la caz.
(2) Cererile de înlesniri la plata vor fi depuse de cãtre contribuabili, în funcţie de destinaţia veniturilor pentru care s-au calculat majorãri de intirziere, dupã cum urmeazã:
- Ministerului Finanţelor - pentru majorãrile de intirziere aferente veniturilor bugetului de stat;
- Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale - pentru majorãrile de intirziere aferente bugetului asigurãrilor sociale de stat;
- consiliilor locale, pentru majorãrile de intirziere aferente veniturilor bugetelor locale, potrivit legii;
- ordonatorilor principali de credite care administreazã fondurile speciale - pentru majorãrile de intirziere aferente veniturilor acestora.
(3) Ministerul Finanţelor, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, consiliile judeţene şi locale, precum şi ceilalţi ordonatori principali de credite, care administreazã fondurile speciale, au competenta de a aproba, de la caz la caz, înlesnirile prevãzute la alin. (1).
(4) Ministerul Finanţelor, prin organele sale teritoriale care urmãresc şi încaseazã veniturile aferente bugetelor locale şi bugetelor fondurilor speciale, în mãsura în care vor fi solicitate, vor verifica şi vor analiza, pe baza datelor existente în evidenta fiscalã, cererile de înlesniri la plata majorãrilor de intirziere transmise de ordonatorii principali de credite ai bugetelor menţionate mai sus. Referatul cu concluziile verificãrii, împreunã cu cererea de înlesnire la plata majorãrilor de intirziere, vor fi transmise ordonatorului principal de credite competente sa o soluţioneze.
(4) Procedurile şi competentele de soluţionare a cererilor de înlesnire la plata se stabilesc prin:
- ordin al ministrului finanţelor, pentru majorãrile de intirziere datorate pentru neplata la termen a veniturilor bugetului de stat, bugetelor locale şi bugetelor fondurilor speciale;
- ordin al ministrului muncii şi protecţiei sociale, pentru neplata la termen a sumelor cuvenite bugetului asigurãrilor sociale de stat.

p. Ministru de stat, ministrul finanţelor,
Nicolae Constantinescu,
secretar de stat

--------------



Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016