Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA nr. 12 din 2 noiembrie 2004  privind modificarea si completarea   Normelor Bancii Nationale a Romaniei nr. 3/1998 privind plafoanele tehnice de garantare unilaterala, cu modificarile si completarile ulterioare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA nr. 12 din 2 noiembrie 2004 privind modificarea si completarea Normelor Bancii Nationale a Romaniei nr. 3/1998 privind plafoanele tehnice de garantare unilaterala, cu modificarile si completarile ulterioare

EMITENT: BANCA NATIONALA A ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 1.073 din 18 noiembrie 2004
Având în vedere <>art. 4 din Regulamentul Bãncii Naţionale a României nr. 1/2000 privind operaţiunile de piaţã monetarã efectuate de Banca Naţionalã a României şi facilitãţile de creditare şi de depozit acordate de aceasta bãncilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în temeiul art. 2 alin. (2) şi al <>art. 22 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Bãncii Naţionale a României, precum şi al <>art. 63 din Legea nr. 58/1998 privind activitatea bancarã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

Banca Naţionalã a României emite urmãtoarea normã:

ARTICOL UNIC
<>Normele Bãncii Naţionale a României nr. 3/1998 privind plafoanele tehnice de garantare unilateralã, publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 242 din 3 iulie 1998, modificate prin <>Normele Bãncii Naţionale a României nr. 5/1998 pentru completarea articolului 9 din <>Normele Bãncii Naţionale a României nr. 3/1998 , publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 291 din 7 august 1998, şi prin <>Circulara Bãncii Naţionale a României nr. 9/1998 privind comisioanele încasate de Banca Naţionalã a României pentru serviciile de plãţi fãrã numerar, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 280 din 29 iulie 1998, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Articolul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1. - Bãncile persoane juridice române, constituite ca societãţi comerciale, precum şi sucursalele din România ale bãncilor, persoane juridice strãine, denumite în continuare bãnci, au obligaţia sã constituie garanţii unilaterale în lei, în valoare egalã sau mai mare decât plafonul tehnic de garantare unilateralã, stabilit de Banca Naţionalã a României pentru decontarea finalã a operaţiunilor de compensare multilateralã interbancarã, desfãşurate în conformitate cu prevederile <>Regulamentului Bãncii Naţionale a României nr. 10/1994 privind compensarea multilateralã a plãţilor interbancare fãrã numerar pe suport hârtie, republicat, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, (conturile analitice 101), a plãţilor de micã valoare în relaţia cu contul curent general al Trezoreriei Statului (conturile curente analitice 300), a plãţilor în relaţia cu Banca Naţionalã a României (conturile curente analitice 201)."
2. Articolul 5 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5. - Calculul plafonului tehnic de garantare unilateralã al fiecãrei bãnci faţã de Banca Naţionalã a României se face prin însumarea algebricã a soldurilor nete ale conturilor curente analitice 101, 201 şi 300, înregistrate în fiecare zi lucrãtoare, în intervalul stabilit la art. 2, şi este valabil pentru garantarea decontãrii finale a operaţiunilor de compensare multilateralã interbancarã, a plãţilor de micã valoare în relaţia cu contul curent general al Trezoreriei Statului şi a plãţilor în relaţia cu Banca Naţionalã a României, din prima şi pânã în ultima zi lucrãtoare a lunii urmãtoare comunicãrii primite din partea administratorului privind plafonul tehnic de garantare unilateralã."
3. Dupã articolul 5 alineatul 1 se introduc douã noi alineate cu urmãtorul cuprins:
"În cazul deschiderii la Banca Naţionalã a României a unui cont curent sintetic pe numele unei bãnci nou-autorizate, aceasta are obligaţia sã îşi constituie garanţii unilaterale în limita valorii stabilite pe propria rãspundere pentru operaţiunile desfãşurate prin conturile curente analitice 101, 201 şi 300, în prima lunã de funcţionare pânã în ultima zi lucrãtoare inclusiv.
În cazul fuziunii a douã sau mai multor bãnci, valoarea plafonului tehnic de garantare unilateralã va fi obţinutã prin însumarea plafoanelor tehnice de garantare unilateralã ale bãncilor respective."
4. Articolul 7 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 7. - În baza plafonului tehnic de garantare unilateralã, comunicat lunar de cãtre administrator, fiecare bancã are obligaţia sã constituie garanţii unilaterale în lei, în valoare cel puţin egalã cu acesta, sub forma titlurilor de stat şi/sau a depozitelor interbancare şi/sau a certificatelor de depozit emise de Banca Naţionalã a României."
5. Dupã articolul 7 alineatul 1 se introduce un nou alineat cu urmãtorul cuprins:
"În cazul operaţiunilor de piaţã monetarã ale Bãncii Naţionale a României şi al procedurilor de garantare unilateralã cu titluri de stat şi/sau certificate de depozit emise de Banca Naţionalã a României se ia în calcul valoarea actualizatã a acestora din ziua anterioarã zilei în care se efectueazã operaţiunea, calculatã în funcţie de numãrul de zile trecute de la emisiune/rãmase pânã la scadenţa activului."
6. Articolul 8 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 8. - Banca Naţionalã a României, în funcţie de sporirea sau de diminuarea rapidã a valorii decontãrilor operaţiunilor menţionate la art. 1, poate solicita bãncii sã constituie garanţii unilaterale în lei, sub forma titlurilor de stat şi/sau a depozitelor interbancare şi/sau a certificatelor de depozit emise de Banca Naţionalã a României, în sume mai mici sau mai mari decât plafonul tehnic de garantare unilateralã, calculat şi notificat anterior de cãtre administrator. Termenul în care banca va fi obligatã sã constituie aceste garanţii va fi stabilit de cãtre Banca Naţionalã a României şi va fi comunicat bãncii în momentul înştiinţãrii."
7. Articolul 9 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 9. - În cazul în care, în cursul unei zile de plãţi, valoarea operaţiunilor decontate final prin conturile curente analitice 101, 201 şi 300 ale unei bãnci depãşeşte valoarea disponibilitãţilor bãneşti din contul curent al acesteia şi pe cea a garanţiilor unilaterale în lei, constituite în limita plafonului tehnic de garantare unilateralã, Banca Naţionalã a României - Direcţia decontãrii operaţiunilor bancare sisteazã imediat decontarea finalã a tuturor operaţiunilor prin contul curent al respectivei bãnci, urmând ca aceasta sã fie reluatã de îndatã ce are loc constituirea disponibilitãţilor necesare din alte surse. Excepţie de la aceastã regulã fac operaţiunile privind decontarea finalã a pieţelor de capital şi a celor privind cardurile în lei, pentru care funcţioneazã sisteme speciale de garanţii."
8. La articolul 10 se introduce un nou alineat, alineatul 2, cu urmãtorul cuprins:
"În cazul constituirii garanţiilor unilaterale sub forma certificatelor de depozit emise de Banca Naţionalã a României, începând cu data de 23 şi pânã în penultima zi lucrãtoare a fiecãrei luni, bãncile au obligaţia sã remitã administratorului documentul «Borderou nr. ..... din data de ......... pentru garantarea cu certificate de depozit emise de Banca Naţionalã a României a decontãrii finale a operaţiunilor stabilite prin <>Normele Bãncii Naţionale a României nr. 3/1998 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare» [anexa nr. 2.a)]."
9. La articolul 11 se introduce un nou alineat, alineatul 2, cu urmãtorul cuprins:
"Banca poate solicita administratorului restituirea certificatelor de depozit emise de Banca Naţionalã a României, conform documentului «Borderou nr. .... din data de ......... pentru restituirea certificatelor de depozit emise de Banca Naţionalã a României aflate în garanţie la Banca Naţionalã a României pentru operaţiunile stabilite prin <>Normele Bãncii Naţionale a României nr. 3/1998 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare» [anexa nr. 3.a)], în cazul în care plafonul tehnic de garantare unilateralã s-a diminuat de la o lunã la alta sau în cazul în care, pe parcursul unei luni calendaristice, banca hotãrãşte sã constituie garanţii în valoare echivalentã cu plafonul tehnic de garantare unilateralã, sub formã de titluri de stat şi/sau depozite interbancare, în lei, la alte bãnci."
10. Articolul 14 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 14. - Banca Naţionalã a României are obligaţia sã transfere automat în proprietatea bãncii garanţiile unilaterale sub forma titlurilor de stat şi/sau a certificatelor de depozit emise de Banca Naţionalã a României executate, în situaţia în care, la sfârşitul aceleiaşi zile de plãţi, aceasta dispune în contul sãu curent, deschis la centrala Bãncii Naţionale a României, de o sumã cel puţin egalã cu valoarea la care titlurile de stat şi/sau certificatele de depozit emise de Banca Naţionalã a României au fost executate."
11. Dupã articolul 14 alineatul 1 se introduc douã noi alineate, alineatele 2 şi 3, cu urmãtorul cuprins:
"Operaţiunile de executare şi de transferare în proprietate a garanţiilor sub forma titlurilor de stat în lei şi/sau a certificatelor de depozit emise de Banca Naţionalã a României se efectueazã la valoarea actualizatã a titlurilor de stat/certificatelor de depozit emise de Banca Naţionalã a României din ziua anterioarã zilei în care se efectueazã operaţiunea.
Pentru fiecare operaţiune de executare şi de transferare în proprietate a garanţiilor unilaterale prin contul curent analitic 992, Banca Naţionalã a României va percepe un comision de 1.000.000 lei."
12. Articolul 15 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 15. - Banca Naţionalã a României deschide în evidenţele sale, pe numele fiecãrei bãnci, câte 3 conturi curente analitice, prin care se vor înregistra operaţiunile de executare şi, respectiv, de transferare în proprietate a garanţiilor sub forma titlurilor de stat în lei, a certificatelor de depozit emise de Banca Naţionalã a României şi cele de executare a depozitelor interbancare în lei, dupã cum urmeazã:
a) analitic 990 - «Cont curent analitic privind aplicarea procedurilor de garantare unilateralã pe baza titlurilor de stat»;
b) analitic 991 - «Cont curent analitic privind aplicarea procedurilor de garantare unilateralã pe baza depozitelor interbancare»;
c) analitic 992 - «Cont curent analitic privind aplicarea procedurilor de garantare unilateralã pe baza certificatelor de depozit emise de Banca Naţionalã a României»."
13. Articolul 17 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 17. - În cazul în care o bancã nu constituie sau nu îşi reconstituie în intervalul stabilit la art. 13 garanţiile unilaterale în lei, Banca Naţionalã a României va proceda la excluderea temporarã a respectivei bãnci de la compensarea multilateralã interbancarã, de la decontarea plãţilor de micã valoare în relaţia cu contul curent general al Trezoreriei Statului şi de la decontarea plãţilor în relaţia cu Banca Naţionalã a României. Mãsura Bãncii Naţionale a României privind excluderea temporarã va fi aplicatã pânã în ziua bancarã imediat urmãtoare constituirii garanţiilor unilaterale în lei de cãtre banca respectivã."
14. Anexele nr. 1, 2, 3 şi 4 la <>Normele Bãncii Naţionale a României nr. 3/1998 privind plafoanele tehnice de garantare unilateralã, publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 242 din 3 iulie 1998, se înlocuiesc cu anexele nr. 1, 2, 3 şi 4 care fac parte integrantã din prezenta normã. Totodatã se introduc anexele nr. 2a) şi 3a).

Preşedintele Consiliului de administraţie al Bãncii Naţionale a României,
Mugur Isãrescu

Bucureşti, 2 noiembrie 2004.
Nr. 12.


ANEXA 1

BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI
COMUNICARE Nr. ........ din .............
privind plafonul tehnic de garantare
unilateralã al bãncii ....................................
(denumire)

Vã informãm cã plafonul tehnic de garantare unilateralã al bãncii dumneavoastrã faţã de Banca Naţionalã a României privind decontarea finalã a operaţiunilor de plãţi şi încasãri de micã valoare compensate bilateral şi multilateral, valabil pentru luna ..............., este de ........(cifre)............. lei, adicã ...........(litere)........................... lei.
Conform <>Normelor Bãncii Naţionale a României nr. 3/1998 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, aveţi obligaţia ca din ziua lucrãtoare imediat urmãtoare prezentei comunicãri şi pânã în penultima zi lucrãtoare a lunii curente sã constituiţi la administrator garanţiile unilaterale în lei, sub formã de titluri de stat şi/sau depozite interbancare şi/sau certificate de depozit emise de Banca Naţionalã a României.

Am primit, Administrator,
...........................
(numele şi prenumele) S.S./L.S. ..................

S.S. ......................


ANEXA 2

..............................
(sigla şi denumirea bãncii)

BORDEROU Nr. ........ din data de ..............
pentru garantarea cu titluri de stat a
decontãrii finale a operaţiunilor stabilite
prin Normele Bãncii Naţionale a României nr.
3/1998, cu modificãrile şi completãrile ulterioare


- lei -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Emisiunea Seria şi Data Nr. de Valoarea Valoarea
crt. numãrul scadenţei bucãţi nominalã actualizatã
gajate totalã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1.
2.
.
.
n.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
TOTAL GENERAL: x x x
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Se confirmã primirea prezentului portofoliu.

BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI BANCA .....................

Persoanele autorizate: Persoanele autorizate:
.......... ............ .......... ............
(numele şi (numele şi (numele şi (numele şi
prenumele) prenumele) prenumele) prenumele)
.......... ............ .......... ............
(funcţia) (funcţia) (funcţia) (funcţia)
.......... ............ .......... ............
(semnãtura) (semnãtura) (semnãtura) (semnãtura)
.......... ............ .......... ............
(L.S.) (L.S.) (L.S.) (L.S.)

Data .............. Data ..........



ANEXA Nr. 2a)

...........................
(sigla şi denumirea bãncii)


BORDEROU Nr. ......... din data de .................
pentru garantarea cu certificate de depozit emise de
Banca Naţionalã a României a decontãrii finale a operaţiunilor
stabilite prin Normele Bãncii Naţionale a României
nr. 3/1998, cu modificãrile şi completãrile ulterioare


- lei -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Emisiunea Seria şi Data Nr. de Valoarea Valoarea
crt. numãrul scadenţei bucãţi nominalã actualizatã
gajate totalã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1.
2.
.
.
n.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
TOTAL GENERAL: x x x
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Se confirmã primirea prezentului portofoliu.

BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI BANCA .....................

Persoanele autorizate: Persoanele autorizate:
.......... ............ .......... ............
(numele şi (numele şi (numele şi (numele şi
prenumele) prenumele) prenumele) prenumele)
.......... ............ .......... ............
(funcţia) (funcţia) (funcţia) (funcţia)
.......... ............ .......... ............
(semnãtura) (semnãtura) (semnãtura) (semnãtura)
.......... ............ .......... ............
(L.S.) (L.S.) (L.S.) (L.S.)

Data .............. Data ..........



ANEXA 3

..........................
(sigla şi denumirea bãncii)

BORDEROU Nr. .......... din data de ..................
pentru restituirea titlurilor de stat aflate în garanţie
la Banca Naţionalã a României pentru operaţiunile stabilite
prin Normele Bãncii Naţionale a României nr.
3/1998, cu modificãrile şi completãrile ulterioare


- lei -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Emisiunea Seria şi Data Nr. de Valoarea Valoarea
crt. numãrul scadenţei bucãţi nominalã actualizatã
gajate totalã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1.
2.
.
.
n.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
TOTAL GENERAL: x x x
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Se confirmã primirea prezentului portofoliu.

BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI BANCA .....................

Persoanele autorizate: Persoanele autorizate:
.......... ............ .......... ............
(numele şi (numele şi (numele şi (numele şi
prenumele) prenumele) prenumele) prenumele)
.......... ............ .......... ............
(funcţia) (funcţia) (funcţia) (funcţia)
.......... ............ .......... ............
(semnãtura) (semnãtura) (semnãtura) (semnãtura)
.......... ............ .......... ............
(L.S.) (L.S.) (L.S.) (L.S.)

Data .............. Data .............



ANEXA 3a

..........................
(sigla şi denumirea bãncii)


BORDEROU Nr. .......... din data de ..................
pentru restituirea certificatelor de depozit emise de
Banca Naţionalã a României aflate în garanţie la Banca Naţionalã
a României pentru operaţiunile stabilite prin
<>Normele Bãncii Naţionale a României nr. 3/1998 ,
cu modificãrile şi completãrile ulterioare


- lei -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Emisiunea Seria şi Data Nr. de Valoarea Valoarea
crt. numãrul scadenţei bucãţi nominalã actualizatã
gajate totalã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1.
2.
.
.
n.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
TOTAL GENERAL: x x x
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Se confirmã primirea prezentului portofoliu.

BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI BANCA .....................

Persoanele autorizate: Persoanele autorizate:
.......... ............ .......... ............
(numele şi (numele şi (numele şi (numele şi
prenumele) prenumele) prenumele) prenumele)
.......... ............ .......... ............
(funcţia) (funcţia) (funcţia) (funcţia)
.......... ............ .......... ............
(semnãtura) (semnãtura) (semnãtura) (semnãtura)
.......... ............ .......... ............
(L.S.) (L.S.) (L.S.) (L.S.)

Data .............. Data.........




ANEXA 4

BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI

COMUNICARE Nr. ....... din ............
privind executarea garanţiilor

Cãtre .......................

Vã informãm cã în urma executãrii garanţiilor constituite la Banca Naţionalã a României pentru acoperirea soldului debitor al contului curent al bãncii dumneavoastrã rezultat din decontarea finalã a operaţiunilor de plãţi şi încasãri de micã valoare compensate bilateral şi multilateral, din data de ............, s-au diminuat garanţiile unilaterale constituite sub formã de:
◄ titluri de stat de la valoarea de ..................... la valoarea de ......................... lei;
◄ depozite interbancare de la valoarea de .................... la valoarea de .......................... lei;
◄ certificate de depozit emise de B.N.R. de la valoarea de ................la valoarea de ....................lei.
Conform <>Normelor Bãncii Naţionale a României nr. 3/1998 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, aveţi obligaţia ca în ziua lucrãtoare imediat urmãtoare prezentei comunicãri, în intervalul 8,00-10,00, sã vã reconstituiţi garanţiile unilaterale în lei, în cazul în care acestea se situeazã sub nivelul plafonului tehnic de garantare unilateralã comunicat de administrator pentru ziua de decontare .......................... .
În situaţia în care la ora 10,00 se constatã insuficienţa garanţiilor constituite de banca dumneavoastrã, Banca Naţionalã a României va proceda în conformitate cu <>art. 17 din Normele Bãncii Naţionale a României nr. 3/1998 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

Administrator,

S.S./L.S. .............

--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016