Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA nr. 11 din 1 noiembrie 2004  privind modificarile in situatia bancilor, institutiilor emitente de moneda electronica, altele decat bancile, a caselor de economii pentru domeniul locativ si a sucursalelor institutiilor de credit straine    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA nr. 11 din 1 noiembrie 2004 privind modificarile in situatia bancilor, institutiilor emitente de moneda electronica, altele decat bancile, a caselor de economii pentru domeniul locativ si a sucursalelor institutiilor de credit straine

EMITENT: BANCA NATIONALA A ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 1.099 din 25 noiembrie 2004

Având în vedere prevederile art. 25 alin. 2, ale art. 38 alin. 1, 2 şi 3, ale art. 46, 51, 52, ale art. 83^3 alin. 1 şi ale <>art. 83^6 din Legea nr. 58/1998 privind activitatea bancarã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi ale art. 4 alin. (2), ale art. 20 alin. (1) şi <>art. 21 din Legea nr. 541/2002 privind economisirea şi creditarea în sistem colectiv pentru domeniul locativ, modificatã şi completatã prin <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 99/2003 ,
în temeiul dispoziţiilor art. 25 alin. (2) lit. a) şi ale <>art. 48 alin. (1) din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Bãncii Naţionale a României,

Banca Naţionalã a României emite prezentele norme.

CAP.
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Prezentele norme se aplicã bãncilor, instituţiilor emitente de monedã electronicã şi caselor de economii pentru domeniul locativ, denumite în continuare instituţii de credit, persoane juridice române, precum şi sucursalelor din România ale instituţiilor de credit strãine şi reglementeazã condiţiile în care pot fi operate modificãri în situaţia acestora, în scopul asigurãrii supravegherii prudenţiale.
(2) Începând cu data aderãrii României la Uniunea Europeanã, instituţiilor de credit autorizate şi supravegheate de autoritãţile competente din statele membre, care vor desfãşura în România, printr-o sucursalã sau în mod direct, activitate bancarã şi alte activitãţi financiare, pe baza şi în limitele autorizaţiei acordate de statul membru de origine, nu li se vor mai aplica prezentele norme.
(3) Începând cu data aderãrii României la Uniunea Europeanã, instituţiile de credit, persoane juridice române, vor putea desfãşura în statele membre activitate bancarã şi alte activitãţi financiare pentru care sunt autorizate, prin intermediul unei sucursale sau în mod direct, în conformitate cu prevederile <>art. 46^1, 46^2 şi, respectiv, 83^6 din Legea nr. 58/1998 privind activitatea bancarã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare. În aceste cazuri prezentele norme nu se mai aplicã.
ART. 2
Termenii şi expresiile utilizate în prezentele norme au semnificaţia prevãzutã la <>art. 3 din Legea nr. 58/1998 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi la <>art. 3 din Legea nr. 541/2002 privind economisirea şi creditarea în sistem colectiv pentru domeniul locativ, cu modificãrile ulterioare.

CAP. II
Modificãri în situaţia instituţiilor de credit, persoane juridice române

SECŢIUNEA 1
Modificãri supuse aprobãrii prealabile

ART. 3
Sunt supuse aprobãrii prealabile a Bãncii Naţionale a României modificãrile în situaţia instituţiilor de credit, referitoare la:
a) completarea sau reformularea obiectului de activitate;
b) conducãtorii şi administratorii instituţiei de credit;
c) auditorul financiar;
d) deschiderea de sucursale în strãinãtate;
e) extinderea reţelei de sucursale şi alte sedii secundare pe terioriul României, în situaţia prevãzutã la art. 28;
f) "Condiţiile generale de afaceri" şi "Condiţiile generale ale contractelor de economisire-creditare", precum şi introducerea de noi tipuri de contracte (tarife), în cazul caselor de economii pentru domeniul locativ.
ART. 4
(1) Instituţiile de credit, persoane juridice române, vor proceda la înregistrarea în registrul comerţului a menţiunilor corespunzãtoare modificãrilor care, potrivit prevederilor legale în vigoare, sunt supuse aprobãrii prealabile a Bãncii Naţionale a României, numai dupã obţinerea acestei aprobãri.
(2) O copie certificatã de pe certificatul de înregistrare a menţiunilor respective va fi transmisã Bãncii Naţionale a României în termen de 10 zile de la efectuarea înregistrãrii.
1.1. Obiectul de activitate
ART. 5
Orice modificare a obiectului de activitate al unei instituţii de credit, persoanã juridicã românã, în sensul completãrii sau reformulãrii acestuia, este supusã aprobãrii prealabile.
ART. 6
În vederea obţinerii aprobãrii prealabile se vor prezenta urmãtoarele documente:
a) cererea de aprobare a modificãrii obiectului de activitate, semnatã de unul dintre conducãtorii instituţiei de credit;
b) hotãrârea organului statutar privind modificarea obiectului de activitate;
c) studiul de fezabilitate, însuşit de conducãtorii şi administratorii instituţiei de credit, în cazul completãrii obiectului de activitate.
ART. 7
(1) Completarea obiectului de activitate se va aproba doar în privinţa activitãţilor pentru care este fundamentatã în mod corespunzãtor capacitatea instituţiei de credit de a le desfãşura, pe baza unui studiu de fezabilitate întocmit în acest sens.
(2) Studiul de fezabilitate va cuprinde cel puţin urmãtoarele:
a) descrierea clientelei şi a segmentului de piaţã pe care instituţia de credit intenţioneazã sã desfãşoare noua activitate;
b) descrierea noilor produse şi servicii oferite şi a politicii de preţ/tarifare aferente acestora;
c) volumul noilor activitãţi şi cotele de piaţã aferente;
d) strategia de investiţii cel puţin în legãturã cu crearea suportului tehnic necesar desfãşurãrii noilor activitãţi şi realizarea structurii organizatorice;
e) politica de personal referitoare cel puţin la recrutarea şi instruirea personalului, dupã caz;
f) estimãri ale bilanţului sau, dupã caz, ale contului de profit şi pierdere şi situaţia fluxurilor de trezorerie, întocmite pe baza bugetelor de venituri şi cheltuieli prognozate pentru urmãtorul an;
g) modul de administrare a riscurilor semnificative pentru fiecare dintre activitãţile propuse a fi desfãşurate, inclusiv pentru cele externalizate, dupã caz.
1.2. Conducãtorii şi administratorii
ART. 8
(1) În cazul schimbãrii conducãtorilor şi/sau al administratorilor instituţiei de credit, persoanele propuse pentru funcţiile respective trebuie sã fie aprobate de Banca Naţionalã a României înainte de începerea exercitãrii responsabilitãţilor.
(2) Cererea de aprobare, semnatã de unul dintre conducãtorii instituţiei de credit, din care sã rezulte motivul schimbãrii conducãtorilor şi/sau administratorilor, va fi însoţitã de hotãrârea organului statutar şi de documentaţia prevãzutã de <>Normele Bãncii Naţionale a României nr. 10/2004 privind autorizarea bãncilor, instituţiilor emitente de monedã electronicã, altele decât bãncile, a caselor de economii pentru domeniul locativ şi a sucursalelor din România ale instituţiilor de credit strãine.
(3) Evaluarea persoanelor menţionate la alin. (1) se face pe baza condiţiilor prevãzute de lege şi de <>Normele Bãncii Naţionale a României nr. 10/2004 .
ART. 9
(1) În situaţia în care, din diferite motive, nu mai este îndeplinitã condiţia prevãzutã de lege privind numãrul conducãtorilor, se va convoca de îndatã adunarea generalã a acţionarilor sau consiliul de administraţie, potrivit dispoziţiilor legale şi/sau statutare, care va proceda la numirea altor persoane în calitate de conducãtor.
(2) Numirea conducãtorilor se va realiza într-un termen de cel mult douã luni de la data apariţiei situaţiei prevãzute la alin. (1).
(3) Prevederile art. 8 se aplicã în mod corespunzãtor.
1.3. Auditorul financiar
ART. 10
(1) În cazul schimbãrii auditorului financiar, cererea de aprobare semnatã de unul dintre conducãtorii instituţiei de credit, din care sã rezulte motivul schimbãrii, va fi însoţitã de hotãrârea organului statutar şi de documentaţia prevãzutã în <>Normele Bãncii Naţionale a României nr. 10/2004 .
(2) Prevederile <>art. 29 alin. (5) din Normele Bãncii Naţionale a României nr. 10/2004 se aplicã în mod corespunzãtor.
1.4. Deschiderea de sucursale în strãinãtate
ART. 11
În cazul deschiderii unei sucursale în strãinãtate, cererea de aprobare semnatã de unul dintre conducãtorii instituţiei de credit va indica ţara în care se intenţioneazã deschiderea sucursalei şi va fi însoţitã de urmãtoarea documentaţie:
a) hotãrârea organului statutar, din care sã rezulte:
- obiectul de activitate al sucursalei;
- capitalul de dotare al sucursalei (dacã este cazul);
- identitatea persoanei/persoanelor desemnate sã asigure conducerea sucursalei şi limitele mandatului ce îi/le este acordat;
- adresa sucursalei;
b) studiul de fezabilitate, care sã fundamenteze oportunitatea deschiderii respectivei sucursale şi care sã cuprindã cel puţin informaţii cu privire la:
- tipurile de activitãţi care vor fi desfãşurate prin intermediul acesteia;
- volumul activitãţii;
- estimãri ale poziţiei financiare şi ale performanţei aferente activitãţii ce urmeazã a fi desfãşurate de sucursalã;
- structura sa organizatoricã;
c) o descriere a cadrului legislativ din ţara în care se intenţioneazã deschiderea sucursalei, care se va referi cel puţin la: secretul bancar şi prevenirea spãlãrii banilor, standardele privind cunoaşterea clientelei, sistemul de supraveghere bancarã;
d) o copie de pe actul de identitate, curriculum vitae şi certificatul de cazier judiciar ale persoanei/persoanelor desemnate sã asigure conducerea sucursalei.
1.5. Condiţiile generale de afaceri. Condiţiile generale ale contractelor de economisire-creditare şi tarifele
ART. 12
(1) Orice modificare sau completare a "Condiţiilor generale de afaceri" şi a "Condiţiilor generale ale contractelor de economisire-creditare" ale unei case de economii pentru domeniul locativ, precum şi introducerea de noi tipuri de contracte (tarife), potrivit prevederilor <>Legii nr. 541/2002 , cu modificãrile ulterioare, şi cu respectarea cerinţelor prevãzute de <>Normele Bãncii Naţionale a României nr. 10/2004 , este supusã aprobãrii prealabile.
(2) Cererea de aprobare, semnatã de unul dintre conducãtorii casei de economii pentru domeniul locativ, va fi însoţitã de:
a) noile "Condiţii generale de afaceri", "Condiţii generale ale contractelor de economisire-creditare" şi/sau noile tarife;
b) raportul auditorului financiar, întocmit în conformitate cu prevederile <>art. 54 din Normele Bãncii Naţionale a României nr. 10/2004 ;
c) declaraţia prevãzutã la <>art. 21 din Legea nr. 541/2002 , cu modificãrile ulterioare, în cazul introducerii de noi contracte.

SECŢIUNEA a 2-a
Modificãri supuse notificãrii

ART. 13
Se vor notifica Bãncii Naţionale a României modificãrile în situaţia instituţiilor de credit, referitoare la:
a) denumire;
b) sediul social/sediul real;
c) restrângerea obiectului de activitate;
d) majorarea sau reducerea capitalului social;
e) acţionarii semnificativi;
f) persoanele care au legãturi strânse cu instituţia de credit;
g) schimbarea unui conducãtor aprobat de pe o funcţie de conducere pe o altã funcţie de conducere;
h) sucursalele şi celelalte sedii secundare de pe teritoriul României;
i) orice alte modificãri ale actului constitutiv, care nu sunt supuse aprobãrii prealabile.
ART. 14
(1) Notificarea va fi însoţitã, dupã caz, de copia certificatã de pe certificatul de înregistrare a menţiunilor corespunzãtoare în registrul comerţului.
(2) Notificarea modificãrilor prevãzute la art. 13, cu excepţia celei menţionate la lit. e), se va transmite Bãncii Naţionale a României în termen de 10 zile de la data realizãrii modificãrii sau, dupã caz, a înregistrãrii menţiunilor corespunzãtoare în registrul comerţului.
(3) În cazul modificãrilor privind acţionarii semnificativi, se va transmite Bãncii Naţionale a României copia certificatã de pe certificatul de înregistrare a menţiunilor corespunzãtoare în registrul comerţului, în termen de 10 zile de la efectuarea înregistrãrii.
2.1. Sediul social/sediul real
ART. 15
Spaţiul destinat sã constituie sediu social şi, dupã caz, sediu real al unei instituţii de credit nu poate fi amplasat la subsolurile clãdirilor sau la etajele ansamblurilor de locuinţe şi trebuie sã corespundã ca suprafaţã, condiţii de securitate şi dotãri activitãţilor desfãşurate.
2.2. Restrângerea obiectului de activitate
ART. 16
(1) Notificarea restrângerii obiectului de activitate al unei instituţii de credit va cuprinde motivele acestei modificãri.
(2) De la data notificãrii se considerã retrasã autorizaţia în privinţa activitãţilor pe care instituţia de credit nu le va mai desfãşura.
2.3. Capitalul social
ART. 17
Notificarea majorãrii capitalului social al unei instituţii de credit va fi însoţitã de hotãrârea organului statutar, din care sã rezulte:
a) suma cu care urmeazã sã se majoreze capitalul social;
b) nivelul capitalului social preconizat a se realiza în urma acţiunii de majorare;
c) sursele utilizate pentru majorarea capitalului social.
ART. 18
În caz de reducere a capitalului social, notificarea va fi însoţitã de hotãrârea organului statutar, care va cuprinde şi motivele pentru care se face reducerea, precum şi modalitatea de realizare a acesteia.
2.4. Acţionarii semnificativi
ART. 19
(1) Persoana fizicã sau juridicã ori grupul de persoane care intenţioneazã sã devinã acţionar semnificativ, în mod direct sau indirect, al unei instituţii de credit trebuie sã notifice aceastã intenţie Bãncii Naţionale a României, care va putea exercita dreptul de opoziţie, potrivit prevederilor <>Legii nr. 58/1998 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Este supusã cerinţelor de notificare cãtre Banca Naţionalã a României intenţia oricãrui acţionar semnificativ de a-şi majora participaţia sau proporţia drepturilor de vot, în mod direct sau indirect, astfel încât acestea sã atingã sau sã depãşeascã nivelurile de 20%, 33% sau de 50% din capitalul social ori din totalul drepturilor de vot sau instituţia de credit sã devinã o filialã a sa. Banca Naţionalã a României se va putea opune intenţiei de majorare a participaţiei sau a proporţiei drepturilor de vot, potrivit prevederilor <>Legii nr. 58/1998 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(3) Este supusã cerinţelor de notificare cãtre Banca Naţionalã a României intenţia oricãrui acţionar semnificativ de a-şi diminua participaţia sau proporţia drepturilor de vot, în mod direct sau indirect, astfel încât acestea sã reprezinte mai puţin de 10%, 20%, 33% sau de 50% din capitalul social ori din totalul drepturilor de vot sau instituţia de credit sã înceteze sã mai fie o filialã a sa.
ART. 20
(1) Persoanele sau grupul de persoane prevãzute la art. 19 alin. (1) trebuie sã îndeplineascã condiţiile minime prevãzute de lege şi cerinţele specifice menţionate în <>Normele Bãncii Naţionale a României nr. 10/2004 .
(2) Notificarea va fi însoţitã de documentaţia prevãzutã pentru fondatori şi acţionari semnificativi în <>Normele Bãncii Naţionale a României nr. 10/2004 .
ART. 21
În cazul acţionarului semnificativ prevãzut la art. 19 alin. (2), notificarea va fi însoţitã de documentele întocmite în conformitate cu prevedeerile referitoare la fondatori şi acţionari semnificativi din <>Normele Bãncii Naţionale a României nr. 10/2004 , din care sã rezulte modificãrile intervenite de la data ultimei evaluãri a respectivului acţionar semnificativ.
ART. 22
Instituţiile de credit vor ţine o evidenţã care sã le permitã identificarea acţionarilor semnificativi. În acest scop vor solicita acţionarilor lor, indiferent de cota de participare, informaţiile necesare în vederea calificãrii acestora în categoria acţionari semnificativi, în sensul prevederilor <>art. 3 alin. 1 pct. 9 din Legea nr. 58/1998 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 23
(1) Instituţiile de credit vor informa de îndatã Banca Naţionalã a României cu privire la orice achiziţie sau înstrãinare a acţiunilor lor care depãşeşte, respectiv se situeazã sub nivelurile prevãzute la art. 19 alin. (2) şi (3).
(2) Instituţiile de credit vor transmite Bãncii Naţionale a României informaţii financiare în legãturã cu acţionarii semnificativi (situaţiile financiare anuale, pentru persoanele juridice, şi declaraţie de venit global, precum şi, dacã este cazul, o declaraţie pe propria rãspundere din care sã rezulte veniturile necuprinse în declaraţia de venit global, pentru persoanele fizice), anual, în termen de 6 luni de la încheierea exerciţiului financiar precedent al acestora. Aceastã obligaţie nu priveşte acţionarii semnificativi care sunt instituţii de credit, persoane juridice române.
(3) Anual, în termen de 30 de zile de la încheierea exerciţiului financiar, instituţiile de credit vor comunica Bãncii Naţionale a României, prin reţeaua de comunicaţii interbancare, o situaţie a tuturor acţionarilor, cuprinzând urmãtoarele informaţii: identitatea, domiciliul şi cetãţenia, în cazul persoanelor fizice, naţionalitatea şi sediul, în cazul persoanelor juridice, suma, numãrul de acţiuni deţinute, procentul participaţiei la capitalul social şi proporţia drepturilor de vot.
2.5. Persoanele care au legãturi strânse cu instituţia de credit, altele decât fondatorii, acţionarii semnificativi şi administratorii acesteia
ART. 24
Instituţiile de credit trebuie sã notifice Bãncii Naţionale a României orice modificãri cu privire la persoanele care au legãturi strânse cu instituţia de credit, altele decât fondatorii, acţionarii semnificativi şi administratorii acesteia, cu aplicarea în mod corespunzãtor a prevederilor <>art. 28 din Normele Bãncii Naţionale a României nr. 10/2004 .
2.6. Schimbarea unui conducãtor aprobat de pe o funcţie de conducere pe o altã funcţie de conducere
ART. 25
În cazul schimbãrii unui conducãtor de pe o funcţie de conducere pe o altã funcţie de conducere, notificarea va fi însoţitã de o declaraţie sub semnãtura persoanei în cauzã, prin care sã se confirme cã informaţiile cuprinse în documentaţia existentã în evidenţele Bãncii Naţionale a României nu au suferit modificãri sau, dupã caz, sã se comunice modificãrile intervenite.
2.7. Sucursalele şi celelalte sedii secundare deschise pe teritoriul României
ART. 26
(1) Deschiderea sau desfiinţarea de sucursale şi alte sedii secundare pe teritoriul României de cãtre instituţiile de credit sunt supuse notificãrii Bãncii Naţionale a României.
(2) Prevederile art. 15 se aplicã în mod corespunzãtor şi sediilor secundare ale instituţiilor de credit.
ART. 27
(1) În cazul deschiderii unei sucursale sau a altui sediu secundar, se vor transmite Bãncii Naţionale a României urmãtoarele documente/informaţii:
a) hotãrârea organului statutar, din care sã rezulte obiectul de activitate al sediului secundar şi identitatea persoanei/persoanelor desemnate sã asigure conducerea sediului secundar şi limitele mandatului ce îi/le este acordat;
b) copia certificatã de pe certificatul de înmatriculare la oficiul registrului comerţului şi de pe încheierea de înmatriculare, în cazul deschiderii de sucursale, respectiv certificatul constatator care sã ateste înregistrãrile efectuate în registrul comerţului cu privire la deschiderea altor sedii secundare cãrora nu li s-a atribuit statutul de sucursalã, inclusiv cu privire la înregistrarea conducãtorilor acestor sedii secundare;
c) adresa completã şi numãrul de telefon şi/sau de fax ale sediului secundar;
d) copie de pe actul de identitate, curriculum vitae şi certificatul de cazier judiciar ale persoanei/persoanelor desemnate sã asigure conducerea sediului secundar.
(2) Orice modificare a elementelor menţionate la alin. (1), inclusiv în cazul sediilor secundare care au fost deschise o datã cu instituţia de credit, va fi notificatã Bãncii Naţionale a României.
ART. 28
În situaţiile în care Banca Naţionalã a României va constata deficienţe în administrarea riscurilor şi/sau o evoluţie necorespunzãtoare a indicatorilor de prudenţã bancarã ai unei instituţii de credit, îi va putea interzice acesteia extinderea liberã a reţelei de sucursale şi de alte sedii secundare, orice deschidere de noi sedii secundare urmând a fi supusã aprobãrii prealabile.
2.8. Alte notificãri
ART. 29
(1) În termen de 5 zile de la data începerii desfãşurãrii activitãţii, conform obiectului de activitate autorizat, instituţia de credit va notifica acest fapt Bãncii Naţionale a României şi va transmite acesteia reglementãrile proprii, aprobate de organele statutare, referitoare la activitãţile desfãşurate.
(2) Modificãrile operate în reglementãrile proprii se vor transmite Bãncii Naţionale a României în termen de 5 zile de la aprobarea acestora de cãtre organele statutare ale instituţiei de credit.
(3) Orice schimbare privind denumirea strãzii sau numerele de telefon/fax de la sediul social/sediul real al instituţiei de credit se va notifica Bãncii Naţionale a României în termen de 5 zile de la data la care a intervenit schimbarea respectivã.

CAP. III
Modificãri în situaţia sucursalelor din România ale instituţiilor de credit strãine

ART. 30
(1) Instituţiile de credit strãine, autorizate sã funcţioneze pe teritoriul României prin intermediul unei sucursale, pot deschide alte sedii secundare în condiţiile prevãzute de prezentele norme.
(2) În cazul deschiderii unui al doilea sediu secundar pe teritoriul României, instituţiile de credit strãine vor desemna o sucursalã principalã şi vor notifica aceastã decizie Bãncii Naţionale a României.
(3) Sucursala principalã a instituţiei de credit strãine va asigura comunicarea cu Banca Naţionalã a României, precum şi îndeplinirea, la nivel agregat, a tuturor cerinţelor prevãzute de lege şi de reglementãrile în vigoare, aplicabile sucursalelor din România ale instituţiilor de credit strãine.

SECŢIUNEA 1
Modificãri supuse aprobãrii prealabile

ART. 31
Sunt supuse aprobãrii prealabile a Bãncii Naţionale a României modificãrile în situaţia sucursalelor instituţiilor de credit strãine, referitoare la:
a) completarea sau reformularea obiectului de activitate;
b) conducãtorii sucursalei principale;
c) auditorul financiar;
d) deschiderea de noi sucursale în situaţia prevãzutã la art. 34 alin. (5).
ART. 32
(1) Prevederile art. 4-10 se aplicã în mod corespunzãtor, cu respectarea dispoziţiilor de mai jos.
(2) Cererea de aprobare a modificãrilor în situaţia sucursalelor instituţiilor de credit strãine va fi semnatã de unul dintre conducãtorii sucursalei principale.
(3) Studiul de fezabilitate care fundamenteazã completarea obiectului de activitate va fi însuşit de conducãtorii sucursalei principale şi de reprezentanţii legali/statutari ai instituţiei de credit strãine.

SECŢIUNEA a 2-a
Modificãri supuse notificãrii

ART. 33
Se vor notifica Bãncii Naţionale a României modificãrile în situaţia sucursalelor din România ale instituţiilor de credit strãine, referitoare la:
a) sediul sucursalei instituţiei de credit strãine;
b) restrângerea obiectului de activitate;
c) conducãtorii sucursalelor, altele decât sucursala principalã;
d) schimbarea unui conducãtor de pe o funcţie de conducere pe o altã funcţie de conducere în cadrul sucursalei;
e) majorarea sau reducerea capitalului de dotare;
f) deschiderea de noi sucursale şi desfiinţarea acestora.
ART. 34
(1) Prevederile art. 14 alin. (1), ale art. 15, 16, 18 şi 25 se aplicã în mod corespunzãtor, cu respectarea dispoziţiilor de mai jos.
(2) Notificarea modificãrilor prevãzute la art. 33 se va transmite Bãncii Naţionale a României în termen de 10 zile de la data realizãrii modificãrii sau, dupã caz, a înregistrãrii menţiunilor corespunzãtoare în registrul comerţului.
(3) Notificarea majorãrii capitalului de dotare al sucursalelor instituţiilor de credit strãine va fi însoţitã de hotãrârea organului statutar, din care sã rezulte:
a) suma cu care urmeazã sã se majoreze capitalul de dotare;
b) sursa ori sursele ce se vor utiliza pentru majorarea solicitatã.
(4) Sucursalele principale ale instituţiilor de credit strãine trebuie sã notifice Bãncii Naţionale a României deschiderea de noi sucursale, precum şi desfiinţarea acestora, cu aplicarea în mod corespunzãtor a prevederilor art. 27.
(5) În situaţiile în care Banca Naţionalã a României va constata o evoluţie necorespunzãtoare a indicatorilor de prudenţã bancarã, fie ai instituţiei de credit strãine, fie la nivelul sucursalei acesteia, va putea interzice acesteia extinderea liberã a reţelei de sucursale, orice deschidere de noi sucursale urmând a fi supusã aprobãrii prealabile.

SECŢIUNEA a 3-a
Alte notificãri

ART. 35
Sucursalele instituţiilor de credit strãine vor notifica Bãncii Naţionale a României începerea desfãşurãrii activitãţii, cu aplicarea în mod corespunzãtor a prevederilor art. 29.
ART. 36
(1) Instituţiile de credit strãine care au fost autorizate sã funcţioneze pe teritoriul României vor notifica Bãncii Naţionale a României:
a) modificãrile privind denumirea şi sediul social ale instituţiei de credit strãine;
b) modificãrile privind acţionarii semnificativi şi, dupã caz, structura grupului din care face parte instituţia de credit;
c) orice proces de fuziune sau divizare în care este implicatã instituţia de credit strãinã;
d) iniţierea oricãror proceduri care au drept rezultat lichidarea instituţiei de credit strãine.
(2) Instituţiile de credit strãine vor transmite Bãncii Naţionale a României, în termen de 6 luni de la încheierea exerciţiului financiar, informaţii privind situaţiile lor financiare anuale şi, dupã caz, situaţiile financiare consolidate.
ART. 37
(1) Notificarea modificãrilor prevãzute la art. 36 alin. (1) lit. a) şi b) va fi transmisã Bãncii Naţionale a României în termen de 30 de zile de la realizarea acestora.
(2) Notificarea va fi însoţitã de documente care sã ateste realizarea modificãrilor prevãzute la art. 36 alin. (1) lit. a), respectiv de o descriere a noilor acţionari semnificativi sau, dupã caz, a structurii grupului din care face parte instituţia de credit, în situaţia prevãzutã la art. 36 alin. (1) lit. b). Banca Naţionalã a României va evalua noua structurã a acţionariatului conform cerinţelor prevãzute la <>art. 60 din Normele Bãncii Naţionale a României nr. 10/2004 .
ART. 38
(1) Notificarea procesului de fuziune sau divizare în urma cãruia instituţia de credit strãinã va continua sã desfãşoare activitate prin intermediul sucursalei din România va fi însoţitã de urmãtoarele informaţii şi documente:
a) proiectul de fuziune/divizare;
b) situaţiile financiare de fuziune sau, dupã caz, de divizare, însoţite de raportul unui auditor financiar;
c) o descriere a acţionarilor semnificativi ai instituţiei de credit strãine, rezultatã în urma procesului de fuziune sau divizare, care va prelua activitatea sucursalei deschise pe teritoriul României.
(2) Banca Naţionalã a României va putea confirma autorizaţia de funcţionare acordatã în urma evaluãrii instituţiei de credit rezultate, pe baza documentelor prevãzute la alin. (1), sau va proceda la retragerea acesteia.
ART. 39
(1) Notificarea procesului de fuziune sau divizare în urma cãruia sucursala din România va fi preluatã de o altã instituţie de credit strãinã va fi însoţitã de cererea de autorizare a sucursalei, semnatã de cãtre reprezentanţii legali/statutari ai instituţiilor de credit participante la fuziune sau divizare, şi de urmãtoarele documente şi informaţii:
a) proiectul de fuziune/divizare;
b) situaţiile financiare de fuziune sau, dupã caz, de divizare, însoţite de raportul unui auditor financiar;
c) descrierea instituţiei de credit strãine care va prelua sucursala;
d) descrierea cadrului de reglementare aplicabil instituţiei de credit strãine care va prelua sucursala, dacã este cazul;
e) situaţiile financiare auditate, aferente ultimului exerciţiu financiar, pentru instituţia de credit strãinã care va prelua sucursala. În situaţia în care instituţia de credit strãinã face parte dintr-un perimetru de consolidare contabilã, vor fi transmise şi situaţiile financiare consolidate ale grupului din care face parte instituţia de credit respectivã;
f) comunicare privind sucursala principalã, precum şi menţinerea sau desfiinţarea altor sucursale;
g) confirmarea în funcţie a conducãtorilor şi a auditorului financiar ai sucursalei din România sau, dupã caz, comunicarea identitãţii noilor conducãtori şi a noului auditor financiar, propuşi pentru respectiva sucursalã;
h) comunicare privind obiectul de activitate al sucursalei.
(2) Descrierea instituţiei de credit strãine care va prelua sucursala şi a cadrului de reglementare aplicabil acesteia vor include elementele prevãzute la <>art. 62 alin. (2) şi (3) din Normele Bãncii Naţionale a României nr. 10/2004 .
(3) Evaluarea noilor conducãtori şi a noului auditor financiar, propuşi pentru sucursala din România, se va realiza pe baza condiţiilor şi a documentaţiei prevãzute de lege şi de <>Normele Bãncii Naţionale a României nr. 10/2004 .
(4) În cazul completãrii obiectului de activitate al sucursalei se aplicã în mod corespunzãtor prevederile art. 7.
(5) Banca Naţionalã a României va putea acorda o nouã autorizaţie de funcţionare în urma evaluãrii instituţiei de credit rezultate.
ART. 40
(1) În urma evaluãrii documentelor şi informaţiilor prevãzute la art. 39, Banca Naţionalã a României va putea acorda o aprobare de principiu, în baza cãreia sucursala va desfãşura activitate în perioada de la data finalizãrii procesului de fuziune/divizare şi pânã la emiterea autorizaţiei de funcţionare.
(2) În vederea obţinerii autorizaţiei de funcţionare, instituţia de credit strãinã va remite Bãncii Naţionale a României o copie de pe documentul oficial care atestã finalizarea procesului de fuziune/divizare, însoţitã de o copie certificatã de pe documentele care dovedesc înregistrarea în registrul comerţului a menţiunilor corespunzãtoare modificãrilor intervenite, precum şi, dacã este cazul, de documentele aferente eventualelor modificãri ale elementelor prevãzute la art. 39 alin. (1) lit. f), g) şi h).
(3) Banca Naţionalã a României decide cu privire la autorizarea sucursalei instituţiei de credit strãine în termen de cel mult douã luni de la primirea documentaţiei complete prevãzute la alin. (2).
(4) Apariţia unor modificãri faţã de condiţiile în care a fost acordatã aprobarea provizorie va determina o nouã evaluare din partea Bãncii Naţionale a României, putând atrage revocarea aprobãrii.
(5) Autorizaţia de funcţionare a sucursalei instituţiei de credit strãine va fi însoţitã de aprobãrile privind conducãtorii sucursalei principale şi auditorul financiar.
(6) Concomitent cu acordarea autorizaţiei de funcţionare, Banca Naţionalã a României va proceda la retragerea autorizaţiei de funcţionare acordate iniţial.
(7) Originalul autorizaţiei de funcţionare retrase va fi restituit Bãncii Naţionale a României în termen de 10 zile de la data comunicãrii hotãrârii de retragere a autorizaţiei de funcţionare acordate iniţial.
ART. 41
În cazul încetãrii în orice mod a activitãţii sucursalei din România a unei instituţii de credit strãine, inclusiv în cazul retragerii autorizaţiei de funcţionare în situaţia neconfirmãrii acesteia sau a neacordãrii unei noi autorizaţii de funcţionare, instituţia de credit strãinã va transmite Bãncii Naţionale a României planul de lichidare a activului şi de stingere a pasivului sucursalei din România, în termen de 3 luni de la data comunicãrii hotãrârii de retragere a autorizaţiei de funcţionare, cu aplicarea corespunzãtoare a dispoziţiilor <>art. 18 alin. 2 din Legea nr. 58/1998 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

CAP. IV
Dispoziţii tranzitorii şi finale

ART. 42
Cererile de aprobare, notificãrile şi cererile de autorizare, menţionate în prezentele norme, însoţite de documentaţia aferentã, se vor transmite Direcţiei supraveghere din cadrul Bãncii Naţionale a României.
ART. 43
Banca Naţionalã a României decide cu privire la aprobarea modificãrilor, în termen de 30 de zile de la data primirii documentaţiei complete în susţinerea cererii de aprobare, dar nu mai târziu de 3 luni de la primirea cererii.
ART. 44
Banca Naţionalã a României va putea respinge o cerere de aprobare/autorizare înaintatã potrivit prezentelor norme, dacã nu sunt îndeplinite cerinţele legii şi ale normelor date în aplicarea acesteia.
ART. 45
Hotãrârea Bãncii Naţionale a României cu privire la aprobarea/autorizarea sau respingerea unei cereri înaintate potrivit prezentelor norme va fi comunicatã în scris solicitantului, împreunã cu motivele care au stat la baza acesteia, în cazul respingerii cererii.
ART. 46
(1) În cazul modificãrilor supuse notificãrii, care nu sunt conforme legii sau reglementãrilor emise în aplicarea acesteia, cu excepţia modificãrilor referitoare la acţionarii semnificativi, Banca Naţionalã a României va dispune remedierea deficienţelor existente. În cazul în care acestea nu sunt remediate în termenul stabilit de Banca Naţionalã a României, aceasta va aplica sancţiunile prevãzute la <>art. 69 din Legea nr. 58/1998 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Prevederile alin. (1) se aplicã în mod corespunzãtor şi în situaţiile în care, pe baza analizei efectuate, Banca Naţionalã a României constatã cã politicile şi reglementãrile proprii ale instituţiilor de credit nu respectã cerinţele unei practici bancare prudente şi sãnãtoase.
ART. 47
(1) În cazul în care acţionarul semnificativ nu respectã obligaţia de notificare, Banca Naţionalã a României va solicita instituţiei de credit întreprinderea demersurilor pentru obţinerea informaţiilor necesare evaluãrii calitãţii respectivului acţionar semnificativ.
(2) Instituţia de credit trebuie sã transmitã Bãncii Naţionale a României informaţiile prevãzute la alin. (1), în termen de douã luni de la data solicitãrii.
(3) Banca Naţionalã a României se poate opune achiziţionãrii participaţiei sau majorãrii proporţiei drepturilor de vot, dacã:
a) nu a primit informaţiile solicitate;
b) din informaţiile primite rezultã cã acţionarul semnificativ nu îndeplineşte cerinţele prevãzute de lege şi de reglementãrile date în aplicarea acesteia.
(4) Banca Naţionalã a României va putea exercita dreptul de opoziţie în termen de 3 luni de la data primirii informaţiilor solicitate sau de la data împlinirii termenului prevãzut la alin. (2), dupã caz.
(5) Prevederile <>art. 73 alin. 1 şi 2 din Legea nr. 58/1998 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se aplicã în mod corespunzãtor.
ART. 48
(1) În cazurile în care se constatã cã persoanele desemnate sã asigure conducerea unui sediu secundar al unei instituţii de credit nu îndeplinesc condiţii de reputaţie, pregãtire şi experienţã profesionalã adecvate pentru îndeplinirea responsabilitãţilor încredinţate, Banca Naţionalã a României va dispune mãsura înlocuirii persoanelor respective în cel mult douã luni.
(2) În situaţia în care mãsura prevãzutã la alin. (1) nu va fi adusã la îndeplinire în termenul stabilit de Banca Naţionalã a României, aceasta va aplica sancţiunile prevãzute la <>art. 69 din Legea nr. 58/1998 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(3) Prevederile alin. (1) şi (2) se aplicã şi conducãtorilor sucursalelor din România ale instituţiilor de credit strãine care sunt supuşi cerinţelor de notificare.
ART. 49
Instituţiile de credit vor transmite Bãncii Naţionale a României, dacã este cazul, în termen de douã luni de la intrarea în vigoare a prezentelor norme, completarea reglementãrilor proprii referitoare la administrarea riscurilor semnificative, în ceea ce priveşte politica de personal, cu detalierea cerinţelor de onorabilitate, pregãtire şi experienţã profesionalã pentru persoanele care ocupã funcţii de conducere în cadrul compartimentelor relevante ale instituţiei de credit şi pentru persoanele care asigurã conducerea nemijlocitã a sediilor secundare ale acesteia.
ART. 50
Prevederile <>art. 69, 70, 72 şi 73 din Normele Bãncii Naţionale a României nr. 10/2004 se aplicã în mod corespunzãtor.
ART. 51
Instituţiile de credit strãine care, la data intrãrii în vigoare a prezentelor norme, desfãşoarã activitate pe teritoriul României printr-o reţea de sedii secundare, vor desemna o sucursalã principalã şi vor notifica aceastã decizie Bãncii Naţionale a României, în termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentelor norme.
ART. 52
Cererile de aprobare prealabilã nesoluţionate la data intrãrii în vigoare a prezentelor norme vor fi evaluate pe baza documentaţiei prezentate în conformitate cu normele în vigoare la data depunerii cererii şi cu respectarea condiţiilor prevãzute de prezentele norme.
ART. 53
La data intrãrii în vigoare a prezentelor norme se abrogã <>Normele Bãncii Naţionale a României nr. 3/1999 privind modificãrile în situaţia bãncilor, republicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 887 din 9 decembrie 2002.

Preşedintele Consiliului de administraţie
al Bãncii Naţionale a României,
Mugur Isãrescu

Bucureşti, 1 noiembrie 2004.
Nr. 11.

______________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016