Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA nr. 10 din 29 iunie 2006  pentru modificarea si completarea   Normei Bancii Nationale a Romaniei nr. 10/2004 privind autorizarea bancilor, institutiilor emitente de moneda electronica, altele decat bancile, a caselor de economii pentru domeniul locativ si a sucursalelor din Romania ale institutiilor de credit straine    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA nr. 10 din 29 iunie 2006 pentru modificarea si completarea Normei Bancii Nationale a Romaniei nr. 10/2004 privind autorizarea bancilor, institutiilor emitente de moneda electronica, altele decat bancile, a caselor de economii pentru domeniul locativ si a sucursalelor din Romania ale institutiilor de credit straine

EMITENT: BANCA NATIONALA A ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 604 din 12 iulie 2006
Având în vedere prevederile <>art. 7 din Legea nr. 33/2006 privind bãncile de credit ipotecar,
în temeiul dispoziţiilor art. 25 alin. (2) lit. a) şi ale <>art. 48 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Bãncii Naţionale a României,

Banca Naţionalã a României emite prezenta normã.

ART. I
<>Norma Bãncii Naţionale a României nr. 10/2004 privind autorizarea bãncilor, instituţiilor emitente de monedã electronicã, altele decât bãncile, a caselor de economii pentru domeniul locativ şi a sucursalelor din România ale instituţiilor de credit strãine, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, 945 din 15 octombrie 2004, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Titlul normei va avea urmãtorul cuprins:
"NORMĂ
privind autorizarea bãncilor, bãncilor de credit ipotecar, instituţiilor emitente de monedã electronicã, altele decât bãncile, a caselor de economii pentru domeniul locativ şi a sucursalelor din România ale instituţiilor de credit strãine"
2. Primul alineat al preambulului va avea urmãtorul cuprins:
"Având în vedere prevederile art. 17, ale art. 23, ale art. 36 alin. 4, ale art. 38, ale art. 56 alin. 1 şi 2, ale art. 72 alin. 1, ale art. 76, ale art. 152 alin. 1 şi 2 şi ale <>art. 155 din Legea nr. 58/1998 privind activitatea bancarã, republicatã, cu modificãrile ulterioare, ale art. 4 alin. (1), ale art. 15 şi ale <>art. 18 lit. g) din Legea nr. 541/2002 privind economisirea şi creditarea în sistem colectiv pentru domeniul locativ, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi ale <>art. 7 din Legea nr. 33/2006 privind bãncile de credit ipotecar,".
3. Alineatul (2) al articolului 1 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Prezenta normã reglementeazã procedura, condiţiile de autorizare şi documentaţia ce trebuie prezentatã Bãncii Naţionale a României în procesul de autorizare a bãncilor, bãncilor de credit ipotecar, instituţiilor emitente de monedã electronicã şi caselor de economii pentru domeniul locativ, persoane juridice române, denumite în continuare instituţii de credit, precum şi a sucursalelor din România ale instituţiilor de credit strãine."
4. Teza a doua a alineatului (3) al articolului 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Începerea activitãţii pe teritoriul României de cãtre respectivele instituţii de credit se va face în conformitate cu prevederile <>art. 158 din Legea nr. 58/1998 privind activitatea bancarã, republicatã, cu modificãrile ulterioare."
5. Articolul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 2. - Termenii şi expresiile utilizate în prezenta normã au semnificaţiile prevãzute la <>art. 3 din Legea nr. 58/1998 , republicatã, cu modificãrile ulterioare, la <>art. 3 din Legea nr. 541/2002 privind economisirea şi creditarea în sistem colectiv pentru domeniul locativ, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi la <>art. 2 din Legea nr. 32/2006 privind obligaţiunile ipotecare."
6. Alineatul (2) al articolului 4 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Toate actele înregistrate la Banca Naţionalã a României începând cu ziua care precedã intervalul de 30 de zile anterior datei încheierii termenelor în care Banca Naţionalã a României trebuie sã se pronunţe, în conformitate cu prevederile <>art. 19 alin. 1 şi 3 din Legea nr. 58/1998 , republicatã, cu modificãrile ulterioare, vor putea fi restituite titularilor cererilor, caz în care nu vor fi luate în considerare la analizarea acestor cereri."
7. Articolul 8 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 8. - (1) În obiectul de activitate autorizat al unei bãnci vor fi incluse doar activitãţile pentru care este fundamentatã în mod corespunzãtor în studiul de fezabilitate capacitatea bãncii de a le desfãşura.
(2) În obiectul de activitate nu vor fi incluse activitãţile pe care, potrivit prevederilor <>art. 11 din Legea nr. 58/1998 , republicatã, cu modificãrile ulterioare, bãncile nu le pot efectua în mod direct.
(3) Includerea în obiectul de activitate a serviciilor de agent, efectuate în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 32/2006 şi ale <>Legii nr. 31/2006 privind securitizarea creanţelor se va putea face de cãtre bãnci, potrivit normelor specifice, ulterior obţinerii autorizaţiei de funcţionare.
(4) Pentru prestarea serviciilor de management de portofoliu, în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 31/2006 şi ale <>Legii nr. 32/2006 , bãncile vor include în obiectul de activitate operaţiunile de administrare de portofolii ale clienţilor, prevãzute la <>art. 11 alin. 1 lit. k) din Legea nr. 58/1998 , republicatã, cu modificãrile ulterioare."
8. Teza a doua a alineatului (4) al articolului 12 va avea urmãtorul cuprins:
"Fondatorii şi acţionarii semnificativi, persoane juridice, exceptaţi potrivit <>Legii nr. 58/1998 , republicatã, cu modificãrile ulterioare, de la îndeplinirea condiţiei de a fi în funcţiune de minimum 3 ani, trebuie sã fi înregistrat pe perioada de funcţionare şi, potrivit ultimei situaţii financiare sau, dupã caz, ultimei balanţe de verificare, capital propriu pozitiv."
9. Teza a doua a literei d) a alineatului (1) al articolului 22 va avea urmãtorul cuprins:
"În cazul fondatorilor exceptaţi potrivit <>Legii nr. 58/1998 , republicatã, cu modificãrile ulterioare, de la îndeplinirea condiţiei de a fi în funcţiune de minimum 3 ani, ultimele 3 situaţii financiare anuale auditate vor fi înlocuite cu situaţiile financiare anuale auditate ale fondatorului, la nivel individual şi la nivel consolidat, ale grupului din care face parte, întocmite pentru perioada de funcţionare a fondatorului şi, dupã caz, de situaţiile financiare anuale auditate ale persoanei ori persoanelor juridice din care acesta provine, întocmite pentru perioada luatã în considerare la determinarea termenului de 3 ani, prevãzut de lege;".
10. Alineatul (3) al articolului 22 va avea urmãtorul cuprins:
"(3) În cazul fondatorilor instituţii de credit, persoane juridice române, pentru care este necesarã obţinerea aprobãrii prealabile a Bãncii Naţionale a României în conformitate cu prevederile <>art. 69 din Legea nr. 58/1998 , republicatã, cu modificãrile ulterioare, va fi transmisã aprobarea participaţiei."
11. Litera e) a alineatului (1) al articolului 25 va avea urmãtorul cuprins:
"e) declaraţie pe propria rãspundere, din care sã rezulte cã persoana în cauzã nu se aflã în vreuna dintre situaţiile prevãzute la <>art. 40 alin. 1 din Legea nr. 58/1998 , republicatã, cu modificãrile ulterioare, sau în altã situaţie de incompatibilitate prevãzutã de legislaţia în vigoare ori cã înţelege sã renunţe la orice situaţie de incompatibilitate, în termen de o lunã de la data comunicãrii aprobãrii sale de cãtre Banca Naţionalã a României;".
12. Alineatul (3) al articolului 27 va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Estimãrile situaţiilor financiare, prevãzute la alin. (1) lit. b), vor fi întocmite pe baza bugetelor de venituri şi cheltuieli prognozate pe primii 3 ani de funcţionare şi vor fi însoţite de fundamentarea principalelor posturi şi elemente ale situaţiilor financiare, precum şi de raportul unui auditor financiar asupra examinãrii informaţiilor financiare prognozate, întocmit în conformitate cu Standardele internaţionale privind angajamentele de asigurare referitoare la examinarea informaţiilor financiare previzionate şi cu contractul încheiat între pãrţi."
13. Alineatul (1) al articolului 29 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 29. - (1) În vederea obţinerii autorizaţiei de funcţionare, în termenul prevãzut la <>art. 19 alin. 2 din Legea nr. 58/1998 , republicatã, cu modificãrile ulterioare, vor fi prezentate Bãncii Naţionale a României documentele care atestã constituirea bãncii."
14. Dupã capitolul II "Autorizarea bãncilor, persoane juridice române" se introduce un nou capitol, capitolul II^1, cu urmãtorul cuprins:
"CAPITOLUL II^1
Autorizarea bãncilor de credit ipotecar, persoane juridice române

SECŢIUNEA 1
Autorizarea bãncilor de credit ipotecar care se constituie potrivit prevederilor <>art. 2 alin. (1) din Legea nr. 33/2006 privind bãncile de credit ipotecar

Art. 31^1. - Prevederile art. 7-31 sunt aplicabile în mod corespunzãtor şi bãncilor de credit ipotecar supuse procesului de autorizare în condiţiile prezentei secţiuni.
Art. 31^2. - Studiul de fezabilitate va cuprinde, în completarea prevederilor art. 27, prezentarea emisiunilor de obligaţiuni ipotecare prevãzute a fi efectuate în primii 3 ani de activitate, care va include informaţii privind data estimatã a fiecãrei emisiuni şi principalele caracteristici ale împrumuturilor obligatare şi ale portofoliilor de credite ipotecare afectate acestora, corespunzãtor prevederilor <>art. 20 alin. (1) lit. b) şi c) din Legea nr. 32/2006 .

SECŢIUNEA a 2-a
Autorizarea bãncilor de credit ipotecar în condiţiile dispoziţiilor <>art. 2 alin. (2) din Legea nr. 33/2006 privind bãncile de credit ipotecar

Art. 31^3. - (1) Pot solicita autorizarea funcţionãrii în condiţiile prezentei secţiuni societãţile de credit ipotecar care au inclus în obiectul de activitate şi deruleazã exclusiv operaţiuni prevãzute la <>art. 3 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 200/2002 privind societãţile de credit ipotecar, aprobatã prin <>Legea nr. 330/2003 , şi sunt înscrise în partea I a registrului general, ţinut de Banca Naţionalã a României potrivit prevederilor titlului I al pãrţii I a <>Ordonanţei Guvernului nr. 28/2006 privind reglementarea unor mãsuri financiar-fiscale.
(2) Sunt exceptate de la cerinţa privind înscrierea în registrul general prevãzutã la alin. (1) societãţile de credit ipotecar care solicitã autorizarea în condiţiile prezentei secţiuni anterior datei de 3 august 2006.
Art. 31^4. - Operaţiunile, activitãţile ori contractele care nu pot fi derulate de bãncile de credit ipotecar, inclusiv cele realizate în conformitate cu prevederile titlului I al pãrţii I a <>Ordonanţei Guvernului nr. 28/2006 , trebuie lichidate prin orice formã permisã de lege pânã la sfârşitul lunii precedente datei depunerii cererii de autorizare.
Art. 31^5. - (1) Capitalul iniţial şi fondurile proprii, calculate în conformitate cu reglementãrile Bãncii Naţionale a României aplicabile bãncilor de credit ipotecar autorizate, pentru sfârşitul lunii precedente datei depunerii cererii de autorizare trebuie sã se situeze cel puţin la nivelurile prevãzute de respectivele reglementãri.
(2) Provizioanele specifice de risc de credit constituite pânã la sfârşitul lunii precedente datei depunerii cererii de autorizare trebuie sã se situeze la nivelul necesarului stabilit potrivit reglementãrilor Bãncii Naţionale a României.
(3) Indicatorii de solvabilitate, lichiditate, expuneri mari şi poziţii valutare, determinaţi în conformitate cu reglementãrile Bãncii Naţionale a României aplicabile instituţiilor de credit autorizate, pentru sfârşitul lunii precedente datei depunerii cererii de autorizare trebuie sã se situeze cel puţin la nivelurile prevãzute de respectivele reglementãri.
(4) Nivelul participaţiilor de natura imobilizãrilor financiare, deţinute - direct şi/sau indirect, la sfârşitul lunii precedente datei depunerii cererii de autorizare trebuie sã nu depãşeascã nivelurile stabilite prin <>Legea nr. 58/1998 , republicatã, cu modificãrile ulterioare.
(5) Participaţiile de natura investiţiilor financiare care se încadreazã în nivelul prevãzut la alin. (4) vor fi considerate ca fiind autorizate, conform prevederilor <>art. 69 din Legea nr. 58/1998 , republicatã, cu modificãrile ulterioare. În situaţia în care Banca Naţionalã a României constatã cã cerinţele <>art. 70 din Legea nr. 58/1998 , republicatã, cu modificãrile ulterioare, nu sunt îndeplinite, poate dispune bãncii de credit ipotecar limitarea sau, dupã caz, lichidarea acestor participaţii, într-un termen rezonabil.
Art. 31^6. - Auditorul financiar care întocmeşte raportul prevãzut la art. 31^10 alin. (1) lit. j) trebuie sã fie selectat din rândul auditorilor financiari aprobaţi de Banca Naţionalã a României în calitate de auditor financiar al unei bãnci autorizate.
Art. 31^7. - (1) Procesul de autorizare cuprinde douã etape:
a) aprobarea transformãrii societãţii de credit ipotecar în bancã de credit ipotecar;
b) autorizarea funcţionãrii bãncii de credit ipotecar.
(2) Aprobarea transformãrii societãţii de credit ipotecar nu garanteazã obţinerea autorizaţiei de funcţionare, aceasta indicând doar permisiunea datã societãţii de credit ipotecar de a realiza modificãrile necesare, potrivit documentaţiei prezentate, inclusiv cele referitoare la modificarea actelor constitutive, în vederea conformãrii cu prevederile <>Legii nr. 33/2006 şi ale <>Legii nr. 58/1998 , republicatã, cu modificãrile ulterioare, şi de a înscrie menţiunile corespunzãtoare în registrul comerţului.
(3) Apariţia unor modificãri faţã de condiţiile în care a fost acordatã aprobarea transformãrii în bancã de credit ipotecar va determina o nouã evaluare din partea Bãncii Naţionale a României în cea de-a doua etapã a procesului de autorizare, putând atrage revocarea hotãrârii de aprobare a transformãrii, în cazul în care aceste modificãri sunt contrare prevederilor legale sau prezentei norme.
(4) Autorizaţia de funcţionare a bãncii de credit ipotecar va fi însoţitã de aprobãrile pentru persoanele desemnate în calitate de conducãtor, administrator şi auditor financiar şi de confirmarea acţionarilor semnificativi ai acesteia.
Art. 31^8. - În fiecare etapã a procesului de autorizare este necesar ca, în susţinerea cererii de autorizare, sã fie transmise toate documentele şi informaţiile prevãzute în prezenta secţiune.
Art. 31^9. - (1) În termen de 3 luni de la primirea cererii, Banca Naţionalã a României va aproba transformarea societãţii de credit ipotecar în bancã de credit ipotecar sau va respinge cererea şi va comunica în scris solicitantului hotãrârea sa, împreunã cu motivele care au stat la baza acesteia, în cazul respingerii cererii.
(2) În termen de douã luni de la comunicarea aprobãrii transformãrii, în vederea obţinerii autorizaţiei de funcţionare, vor fi prezentate la Banca Naţionalã a României documentele prevãzute la art. 31^13.
(3) Banca Naţionalã a României decide cu privire la autorizarea funcţionãrii bãncii de credit ipotecar în termen de douã luni de la data primirii documentelor prevãzute la alin. (2).
(4) Termenele prevãzute la alin. (1) şi (3) pot fi prelungite în limita termenelor prevãzute la <>art. 19 alin. 1 şi 3 din Legea nr. 58/1998 , republicatã, cu modificãrile ulterioare.
(5) Prevederile art. 66 se aplicã în mod corespunzãtor, cu menţiunea cã în loc de «aprobarea constituirii» se va citi «aprobarea transformãrii».
Art. 31^10. - (1) În vederea obţinerii aprobãrii transformãrii, societatea de credit ipotecar care doreşte sã desfãşoare activitate ca bancã de credit ipotecar trebuie sã prezinte Bãncii Naţionale a României o cerere de autorizare, potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 8, însoţitã de urmãtoarea documentaţie:
a) copia actului constitutiv în vigoare al societãţii de credit ipotecar şi copia certificatã de pe înregistrãrile efectuate în registrul comerţului, emisã de oficiul registrului comerţului, din care sã rezulte cã societatea de credit ipotecar deruleazã numai activitãţi specifice societãţilor de credit ipotecar, permis a fi efectuate potrivit <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 200/2002 , aprobatã prin <>Legea nr. 330/2003 ;
b) proiectul actului constitutiv. Proiectul va reflecta situaţia societãţii la momentul finalizãrii mãsurilor întreprinse în vederea îndeplinirii cerinţelor <>Legii nr. 33/2006 , ale <>Legii nr. 58/1998 , republicatã, cu modificãrile ulterioare, şi ale reglementãrilor emise în aplicarea acestora, inclusiv în ceea ce priveşte denumirea, obiectul de activitate, identitatea acţionarilor, conducãtorii şi administratorii desemnaţi, structura organizatoricã etc.;
c) documentele prevãzute la art. 22 şi 23, pentru fiecare dintre acţionarii direcţi, respectiv pentru acţionarii semnificativi care deţin indirect participaţii la capitalul bãncii de credit ipotecar sau drepturi de vot;
d) documentele prevãzute la art. 25, 26 şi 28, pentru conducãtorii şi administratorii bãncii, respectiv pentru persoanele care au legãturi strânse cu banca de credit ipotecar, altele decât acţionarii şi administratorii acesteia;
e) studiul de fezabilitate, însuşit de conducãtorii şi administratorii propuşi ai bãncii de credit ipotecar, întocmit în conformitate cu prevederile art. 31^11;
f) situaţiile financiare întocmite pentru sfârşitul lunii precedente datei depunerii cererii, semnate de reprezentanţii legali, auditate fãrã rezerve de cãtre un auditor financiar;
g) calculul capitalului iniţial şi al fondurilor proprii, al indicatorilor de solvabilitate, lichiditate, expuneri mari şi poziţii valutare, determinaţi în conformitate cu reglementãrile Bãncii Naţionale a României aplicabile instituţiilor de credit autorizate, pentru sfârşitul lunii precedente datei depunerii cererii de autorizare;
h) situaţia participaţiilor de natura imobilizãrilor financiare, deţinute de societate - direct şi/sau indirect, la sfârşitul lunii precedente datei depunerii cererii de autorizare;
i) declaraţie, sub semnãtura reprezentanţilor legali, privind lichidarea operaţiunilor, activitãţilor ori contractelor, potrivit prevederilor art. 31^4;
j) raportul unui auditor financiar cu privire la documentele prevãzute la lit. f), g), h) şi i), întocmit potrivit prevederilor art. 31^12;
k) orice alte informaţii pe care societatea le considerã de naturã sã susţinã viabilitatea proiectului prezentat.
(2) La completarea pct. 16 al chestionarului, al cãrui model este prevãzut în anexa nr. 2, se va indica, defalcat pentru fiecare operaţiune/vãrsãmânt, sursa fondurilor utilizate pentru obţinerea participaţiei, cu precizarea datei fiecãrei operaţiuni.
Art. 31^11. - (1) Studiul de fezabilitate va fi întocmit prin aplicarea în mod corespunzãtor a prevederilor art. 27 şi ale art. 31^2 şi cu respectarea dispoziţiilor de mai jos.
(2) Studiul de fezabilitate va cuprinde şi analiza diagnostic a societãţii de credit ipotecar care solicitã autorizarea în calitate de bancã de credit ipotecar, care va cuprinde cel puţin informaţii privind dimensiunea şi structura clientelei, tipul activitãţilor desfãşurate, structura şi calitatea portofoliului de credite, nivelul provizioanelor de risc de credit constituite, structura organizatoricã, inclusiv prezentarea sediilor secundare, numãrul de salariaţi, costurile salariale, structura imobilizãrilor corporale şi necorporale, sursele de finanţare, angajamentele extrabilanţiere date şi primite.
(3) La fundamentarea estimãrilor cuprinse în studiul de fezabilitate va fi avutã în vedere situaţia existentã a societãţii, prezentatã în cadrul dosarului de autorizare pentru sfârşitul lunii precedente datei depunerii cererii de autorizare.
Art. 31^12. - Raportul prevãzut la art. 31^10 alin. (1) lit. j) trebuie sã conţinã inclusiv:
a) informaţii privind sursele capitalului social evidenţiat în situaţia financiarã, precum şi numãrul acţiunilor deţinute de cãtre fiecare acţionar;
b) certificarea conformitãţii informaţiilor cuprinse în documentele prevãzute la art. 31^10 alin. (1) lit. g) şi h), întocmite potrivit prevederilor art. 31^5, precum şi în declaraţia prevãzutã la art. 31^10 alin. (1) lit. i), cu datele înscrise în evidenţa contabilã a societãţii.
Art. 31^13. - (1) În vederea obţinerii autorizaţiei de funcţionare, în termenul prevãzut la art. 31^9 alin. (2) din prezenta secţiune, vor fi prezentate Bãncii Naţionale a României documentele care atestã transformarea societãţii de credit ipotecar.
(2) Documentaţia ce trebuie prezentatã în aceastã etapã cuprinde:
a) copie legalizatã de pe actul constitutiv actualizat, cuprinzând toate modificãrile, corespunzãtor proiectului actului constitutiv prevãzut la art. 31^10 alin. (1) lit. b);
b) documentele prevãzute la art. 29 alin. (2) lit. c), d) şi f), cu menţiunea cã în loc de «reprezentantului/ reprezentanţilor membrilor fondatori» se va citi «reprezentanţilor legali ai bãncii de credit ipotecar»;
c) copie certificatã de pe certificatul de înregistrare eliberat de oficiul registrului comerţului dupã depunerea actului constitutiv menţionat la lit. a);
d) documentele prevãzute la art. 31 pentru sediile secundare deschise.
(3) În situaţia apariţiei unor modificãri faţã de condiţiile în care a fost acordatã aprobarea transformãrii în bancã de credit ipotecar, se vor transmite şi urmãtoarele:
a) documentele prevãzute la art. 31^10 necesare Bãncii Naţionale a României în vederea evaluãrii modificãrilor apãrute;
b) declaraţia prevãzutã la art. 29 alin. (3) lit. b).
Art. 31^14. - (1) Prevederile art. 7-19 sunt aplicabile în mod corespunzãtor şi bãncilor de credit ipotecar supuse procesului de autorizare în condiţiile prezentei secţiuni.
(2) Prevederile art. 66 se aplicã în mod corespunzãtor, cu menţiunea cã în loc de «aprobarea constituirii» se va citi «aprobarea transformãrii».
Art. 31^15. - Serviciile de management de portofoliu pot fi prestate de bãncile de credit ipotecar numai în situaţiile în care acestea au calitatea de cedent al portofoliului de creanţe ce face obiectul managementului."
15. Articolul 38 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 38. - (1) Prevederile art. 7, art. 8 alin. (1) şi (3), ale art. 9, 10, 12, 13, ale art. 15 alin. (2) lit. a) şi b), art. 16 alin. (1), (2) şi (5), ale art. 17, 18, 20-26, 28, 29 şi 31 sunt aplicabile în mod corespunzãtor şi caselor de economii.
(2) Pentru prestarea serviciilor de management de portofoliu, în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 31/2006 şi ale <>Legii nr. 32/2006 , casele de economii vor include în obiectul de activitate administrarea creditelor terţilor destinate finanţãrii unor activitãţi în domeniul locativ, potrivit prevederilor <>art. 7 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 541/2002 , cu modificãrile ulterioare."
16. Alineatul (1) al articolului 39 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 39. - (1) Acţionar majoritar al unei case de economii este banca sau casa de economii ori grupul constituit din bãnci şi/sau case de economii acţionând împreunã în sensul <>Legii nr. 58/1998 , republicatã, cu modificãrile ulterioare, care deţine direct sau indirect o participaţie mai mare de 50% din capitalul social al casei de economii."
17. Articolul 59 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 59. - Obiectul de activitate al sucursalelor instituţiilor emitente de monedã electronicã strãine va fi limitat la desfãşurarea activitãţilor prevãzute la <>art. 24 din Legea nr. 58/1998 , republicatã, cu modificãrile ulterioare."
18. Litera c) a alineatului (4) al articolului 62 va avea urmãtorul cuprins:
"c) suma ce va fi pusã la dispoziţie sucursalei drept capital de dotare, în conformitate cu <>art. 58 alin. 4 din Legea nr. 58/1998 , republicatã, cu modificãrile ulterioare;".
19. Alineatul (1) al articolului 63 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 63. - (1) În vederea obţinerii autorizaţiei de funcţionare în termenul prevãzut la <>art. 19 alin. 2 din Legea nr. 58/1998 , republicatã, cu modificãrile ulterioare, vor fi prezentate Bãncii Naţionale a României documentele care atestã îndeplinirea tuturor formalitãţilor pentru înfiinţarea sucursalei."
20. Alineatul (1) al articolului 65 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 65. - (1) În scopul bunei funcţionãri a sistemului bancar şi al asigurãrii viabilitãţii şi stabilitãţii acestuia, prin crearea premiselor necesare desfãşurãrii activitãţii fiecãrei instituţii de credit, persoanã juridicã românã, şi sucursale a unei instituţii de credit strãine, în conformitate cu regulile unei practici bancare prudente, Banca Naţionalã a României va putea respinge o cerere de autorizare potrivit <>art. 20 din Legea nr. 58/1998 , republicatã, cu modificãrile ulterioare, în oricare etapã a procesului de autorizare."
21. Alineatul (2) al articolului 66 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) De asemenea, aprobarea constituirii va fi revocatã în cazul nerespectãrii termenului prevãzut la <>art. 19 alin. 2 din Legea nr. 58/1998 , republicatã, cu modificãrile ulterioare, pentru depunerea documentaţiei în vederea obţinerii autorizaţiei de funcţionare."
22. Alineatul (2) al articolului 71 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) În situaţia în care mãsura prevãzutã la alin. (1) nu va fi dusã la îndeplinire în termenul stabilit de Banca Naţionalã a României, aceasta va aplica sancţiunile prevãzute la <>art. 99 din Legea nr. 58/1998 , republicatã, cu modificãrile ulterioare."
23. Dupã articolul 72 se introduce un nou articol, articolul 72^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 72^1. - Datele personale ale persoanelor care, potrivit cerinţelor prezentei norme, remit la Banca Naţionalã a României curriculum vitae vor fi prelucrate de Banca Naţionalã a României în îndeplinirea obligaţiilor care îi revin acesteia potrivit dispoziţiilor legale în vigoare, în calitate de operator de date cu caracter personal nr. 2.324."
24. Articolul 75 va avea urmãtorul cuprins:
"Anexele nr. 1-8 fac parte integrantã din prezenta normã."
25. Paragraful 3 al anexei nr. 1 "Cerere de autorizare" va avea urmãtorul cuprins:
"În susţinerea cererii mele/noastre anexez/ anexãm urmãtoarea documentaţie, în conformitate cu prevederile***) ...... din <>Norma Bãncii Naţionale a României nr. 10/2004 privind autorizarea bãncilor, bãncilor de credit ipotecar, instituţiilor emitente de monedã electronicã, altele decât bãncile, a caselor de economii pentru domeniul locativ şi a sucursalelor din România ale instituţiilor de credit strãine:".
26. Punctul 12 al anexei nr. 2 "Chestionar pentru participanţii la capitalul social al instituţiei de credit" va avea urmãtorul cuprins:
"12. Participantul face parte dintr-un grup de persoane care acţioneazã împreunã, în sensul prevederilor <>art. 4 din Legea nr. 58/1998 privind activitatea bancarã, republicatã, cu modificãrile ulterioare? În caz afirmativ, se vor preciza componenţa grupului şi natura relaţiilor existente între membrii acestuia."
27. Punctul 19 al anexei nr. 2 "Chestionar pentru participanţii la capitalul social al instituţiei de credit" va avea urmãtorul cuprins:
"19. Asociaţii/acţionarii, administratorii sau persoanele care asigurã conducerea activitãţii curente a participantului persoanã juridicã, menţionat la pct. 2.1, au fost condamnaţi pentru infracţiunile prevãzute la <>art. 10 alin. (1) din Norma Bãncii Naţionale a României nr. 10/2004 privind autorizarea bãncilor, bãncilor de credit ipotecar, instituţiilor emitente de monedã electronicã, altele decât bãncile, a caselor de economii pentru domeniul locativ şi a sucursalelor din România ale instituţiilor de credit strãine? În caz afirmativ, daţi detalii."
28. Prima tezã a ultimului paragraf al anexei nr. 2 "Chestionar pentru participanţii la capitalul social al instituţiei de credit" va avea urmãtorul cuprins:
"Subsemnatul declar pe proprie rãspundere, sub sancţiunea legii, cã, în ceea ce priveşte fondurile utilizate pentru obţinerea participaţiei la capitalul social al instituţiei de credit, sunt respectate prevederile <>art. 12 alin. (3) din Norma Bãncii Naţionale a României nr. 10/2004 privind autorizarea bãncilor, bãncilor de credit ipotecar, instituţiilor emitente de monedã electronicã, altele decât bãncile, a caselor de economii pentru domeniul locativ şi a sucursalelor din România ale instituţiilor de credit strãine şi cã toate informaţiile cuprinse în acest chestionar sunt complete şi conforme cu realitatea."
29. Punctul 7 al anexei nr. 5 "Chestionar pentru auditorul financiar" va avea urmãtorul cuprins:
"7. Asociaţii/acţionarii, administratorii sau persoanele care asigurã conducerea activitãţii curente a societãţii menţionate la pct. 1 au fost condamnaţi pentru infracţiunile prevãzute la <>art. 10 alin. (1) din Norma Bãncii Naţionale a României nr. 10/2004 privind autorizarea bãncilor, bãncilor de credit ipotecar, instituţiilor emitente de monedã electronicã, altele decât bãncile, a caselor de economii pentru domeniul locativ şi a sucursalelor din România ale instituţiilor de credit strãine? În caz afirmativ, daţi detalii."
30. Paragraful 3 al anexei nr. 7 "Cerere de autorizare" va avea urmãtorul cuprins:
"În susţinerea cererii mele/noastre anexez/anexãm urmãtoarea documentaţie, în conformitate cu prevederile <>art. 62 din Norma Bãncii Naţionale a României nr. 10/2004 privind autorizarea bãncilor, bãncilor de credit ipotecar, instituţiilor emitente de monedã electronicã, altele decât bãncile, a caselor de economii pentru domeniul locativ şi a sucursalelor din România ale instituţiilor de credit strãine:".
31. Dupã anexa nr. 7 se introduce anexa nr. 8, prevãzutã în anexa la prezenta normã.
ART. II
<>Norma Bãncii Naţionale a României nr. 10/2004 privind autorizarea bãncilor, instituţiilor emitente de monedã electronicã, altele decât bãncile, a caselor de economii pentru domeniul locativ şi a sucursalelor din România ale instituţiilor de credit strãine, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 945 din 15 octombrie 2004, cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta normã, va fi republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouã numerotare.

p. Preşedintele Consiliului de administraţie
al Bãncii Naţionale a României,
Florin Georgescu

Bucureşti, 29 iunie 2006.
Nr. 10.

ANEXĂ

(Anexa nr. 8


────────────
la <>Norma nr. 10/2004 )
────────────────────

CERERE DE AUTORIZARE





Domnule guvernator,
Subsemnatul/Subsemnaţii ............/(numele şi prenumele) .............,
în calitate de reprezentant/reprezentanţi legal/legali al/ai .........../
(denumirea şi elementele de identificare ale societãţii de credit
ipotecar care doreşte sã funcţioneze ca bancã de credit ipotecar).........
solicit/solicitãm autorizarea în calitate de bancã de credit ipotecar, cu
denumirea ................................................................
Menţionez/Menţionãm urmãtoarele:
- acţionarii semnificativi care deţin indirect participaţii la capitalul
social al acesteia sau drepturi de vot sunt: .............................
..........................................................................
- conducãtorii bãncii de credit ipotecar sunt: ...........................
..........................................................................
- administratorii bãncii de credit ipotecar sunt: ........................
..........................................................................
- persoanele care au legãturi strânse cu banca de credit ipotecar, altele
decât fondatorii, acţionarii semnificativi şi administratorii acesteia,
sunt: ........../(se vor indica numele/denumirea, cetãţenia/naţionalitatea)
..........................................................................
- adresa sediului social şi, dupã caz, a sediului real este/sunt: ........
..........................................................................
În susţinerea cererii mele/noastre anexez/anexãm urmãtoarea documentaţie,
în conformitate cu prevederile art. 31^10 din Normele Bãncii Naţionale a
României nr. 10/2004 privind autorizarea bãncilor, bãncilor de credit
ipotecar, instituţiilor emitente de monedã electronicã, altele decât
bãncile, a caselor de economii pentru domeniul locativ şi a sucursalelor
din România ale instituţiilor de credit strãine:
..........................................................................
..........................................................................
..........................................................................
..........................................................................
..........................................................................
Adresa noastrã de contact este: ..........................................
..........................................................................
Telefon: ............ Fax: ............................
Data: ............... Semnãtura: ......................

Domnului Guvernator al Bãncii Naţionale a României.


__________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016