Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA nr. 1 din 24 ianuarie 2000  privind procedura de decontare a operatiunilor interbancare ale bancilor aflate in regim special de decontare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA nr. 1 din 24 ianuarie 2000 privind procedura de decontare a operatiunilor interbancare ale bancilor aflate in regim special de decontare

EMITENT: BANCA NATIONALA A ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 40 din 31 ianuarie 2000
În temeiul prevederilor art. 23 şi ale <>art. 50 alin. (1) din Legea nr. 101/1998 privind statutul Bãncii Naţionale a României şi având în vedere prevederile art. 22 din acelaşi act normativ,

Banca Nationala a României emite prezentele norme:

ART. 1
Obiect
1.1. Prezentele norme se aplica bãncilor autorizate sa funcţioneze pe teritoriul României şi reglementeazã procedura de decontare a operaţiunilor interbancare ale bãncilor aflate în regim special de decontare.
Trecerea în regim special de decontare a operaţiunilor de plati şi încasãri ale unei bãnci se face de cãtre Direcţia decontãri bancare, în baza hotãrârii Consiliului de administraţie al Bãncii Naţionale a României, care va fi adusã la cunostinta publicului printr-un comunicat de presa publicat în doua ziare de circulaţie nationala.
1.2. Operaţiunile interbancare de plati şi încasãri ale bãncii aflate în regim special de decontare se deconteazã astfel:
1.2.1. în regim programat, numai în limita disponibilului din contul curent al acesteia, deschis în evidentele centralei Bãncii Naţionale a României - Direcţia decontãri bancare, în ziua Z-1, pentru operaţiunile cu decontare pe baza neta, şi anume:
a) plãţile fãrã numerar în valoare de pana la 500 milioane lei - cont curent analitic 511;
b) operaţiunile cu numerar - cont curent analitic 520;
c) operaţiunile de plati şi încasãri în relaţia cu Banca Nationala a României - cont curent analitic 521;
d) operaţiunile de plati şi încasãri de mica valoare în relaţia cu trezoreria statului - cont curent analitic 530;
e) operaţiunile aferente cupoanelor agricole - cont curent analitic 531;
1.2.2. în regim normal de decontare pentru operaţiunile cu decontare pe baza bruta (restul operaţiunilor de plati şi încasãri, respectiv cele care nu sunt prevãzute la pct. 1.2.1.).
ART. 2
Conturi curente analitice
2.1. Toate operaţiunile de decontare interbancara ale bãncii aflate în regim special de decontare se efectueazã prin conturile curente analitice, prevãzute în anexa nr. 1 la prezentele norme, deschise în evidentele centralei Bãncii Naţionale a României - Direcţia decontãri bancare şi ale sucursalelor sau agentiilor Bãncii Naţionale a României la care o unitate teritorialã a bãncii respective are cont curent deschis.
2.2. Operaţiunile de încasãri ale bãncii aflate în regim special de decontare, în baza ordinelor de plata în valoare de pana la 500 milioane lei, precum şi a cecurilor, cambiilor şi biletelor la ordin, indiferent de valoarea acestora, se efectueazã prin casele de compensaţii ale Bãncii Naţionale a României, cu excepţia celor iniţiate de cãtre alte bãnci aflate, la rândul lor, în regim special de decontare, caz în care decontarea se efectueazã prin contul curent analitic 511.
2.3. În cazul în care o sucursala/agenţie a Bãncii Naţionale a României receptioneaza şi accepta un ordin de plata al unei bãnci aflate în regim normal de decontare în favoarea bãncii aflate în regim special de decontare care nu dispune de o unitate bancarã în judeţul respectiv, sucursala/agenţia Bãncii Naţionale a României are obligaţia sa deschidã un cont curent analitic în regim special de decontare pe numele bãncii plãtitoare şi sa elibereze extras de cont acesteia.
ART. 3
Centralizatorul de plati pentru ziua de decontare Z
3.1. Centrala bãncii aflate în regim special de decontare are obligaţia sa întocmeascã cel târziu cu o zi bancarã înaintea depunerii spre plata a instrumentelor sale, documentul "Centralizatorul de plati pentru ziua de decontare Z", conform modelului prevãzut în anexa nr. 2 la prezentele norme, purtând viza judecãtorului-sindic şi ştampila tribunalului, dacã este cazul, pentru a fi prezentat sediului O.I.S. 96160, în original, în ziua Z-1, pana la ora 16,00. Acesta va conţine numai plãţile decontate în regim programat, respectiv cele decontate prin conturile curente analitice 511, 520, 521, 530 şi 531.
3.2. Soldul contului curent al zilei Z-1 trebuie sa fie în suma mai mare decât cea a plãţilor programate prin documentul "Centralizator de plati pentru ziua de decontare Z", corect întocmit. În caz contrar, Banca Nationala a României efectueazã plãţile programate în "Centralizatorul de plati pentru ziua de decontare Z", în ordinea de prioritate prevãzutã în anexa nr. 2 la prezentele norme, numai în limita soldului contului curent al zilei Z-1.
3.3. Sediul O.I.S. 96160 are obligaţia sa verifice "Centralizatorul de plati pentru ziua de decontare Z" şi sa comunice, în ziua Z-1, începând cu ora 17,00, sucursalelor/agentiilor Bãncii Naţionale a României, valoarea plãţilor pe care acestea le pot efectua în ziua Z prin conturile curente analitice în regim programat, deschise în evidentele lor pentru banca aflatã în regim special de decontare.
ART. 4
Instrumente de plata
4.1. Unitãţile bancare şi, respectiv, centrala bãncii aflate în regim special de decontare au obligaţia sa pregãteascã documentele care vor fi decontate de Banca Nationala a României în ziua Z în regim programat, pe tipuri de instrumente de plata şi, în cadrul acestora, pe unitãţi bancare destinatare. Pentru ordinele de plata proprii şi pentru cele ale clienţilor lor, unitãţile bancare şi centrala bãncii aflate în regim special de decontare vor întocmi, în nume propriu, ordine de plata centralizatoare pentru fiecare unitate bancarã destinatara.
4.2. Cecurile sau alte instrumente de plata de debit în care banca plãtitorului este o unitate bancarã sau centrala bãncii aflate în regim special de decontare vor fi remise acesteia de cãtre bãncile beneficiare în şedinţele de verificare a instrumentelor de plata de debit în vederea acceptãrii/refuzului lor. În cazul acceptãrii instrumentelor de plata de debit de cãtre banca aflatã în regim special de decontare, centrala acesteia are obligaţia sa cuprindã în ziua Z-1 sumele respective în "Centralizatorul de plati pentru ziua de decontare Z", pe contul curent analitic 511, indiferent de valoare, urmând ca unitatea bancarã sau centrala acesteia sa prezinte cecul/cecurile respectiv(e) în ziua Z la ghiseele organizate în cadrul Bãncii Naţionale a României însoţit(e) de un ordin de plata centralizator pentru fiecare unitate bancarã destinatara a instrumentului de plata de debit.
4.3. Documentele de plata aferente plãţilor cu decontare pe baza bruta vor fi întocmite în conformitate cu reglementãrile în vigoare pentru tipurile respective de operaţiuni, cu excepţia codificarii conturilor curente analitice care se menţine în regim special (clasa 5).
ART. 5
Orarul de ghiseu
5.1. Unitãţile bancare şi centrala bãncii aflate în regim special de decontare, precum şi orice alta banca, ce ordonã plati de natura celor care se deruleazã în regim programat în favoarea acesteia au obligaţia sa prezinte documentele de plata, în vederea decontãrii lor, în ziua Z, la ghiseele organizate în incinta Bãncii Naţionale a României, în intervalul 8,00-12,30.
5.2. Unitãţile bancare şi centrala bãncii aflate în regim special de decontare, precum şi orice alta banca, ce ordonã plati de natura celor care se deruleazã în regim normal în favoarea acesteia au obligaţia sa prezinte documentele de plata, în vederea decontãrii lor, în ziua Z, la ghiseele organizate în incinta Bãncii Naţionale a României, în intervalul corespunzãtor tipului de operaţiune, prevãzut în reglementãrile în vigoare.
ART. 6
Decontarea finala a operaţiunilor decontate în regim programat
6.1. Sucursalele/agenţiile Bãncii Naţionale a României, în limita confirmarilor primite în ziua Z-1 pentru fiecare cont curent analitic în regim programat, de la sediul O.I.S. 96160, în ziua Z au obligaţia sa elibereze extrase de cont bãncii aflate în regim special de decontare, în care vor fi incluse numai instrumentele de plata acceptate.
Excepţia o constituie operaţiunile de plati şi încasãri în regim programat în relaţia cu trezoreria statului ale respectivelor unitãţi bancare aflate în regim special. Sucursalele/agenţiile Bãncii Naţionale a României au obligaţia sa întocmeascã şi sa elibereze extrase de cont atât unitãţii bancare a bãncii aflate în regim special de decontare, cat şi trezoreriei judeţene, indiferent dacã acestea efectueazã plati sau încasãri prin ordine de plata pe suport hârtie pentru trezorerie (OPHT).
Banca beneficiara a unei operaţiuni de plata programata dispusã de o banca aflatã în regim special de decontare are obligaţia sa crediteze contul clientului beneficiar cel mai târziu cu data urmãtoare celei a includerii acestei operaţiuni în extrasul de cont remis de Direcţia decontãri bancare.
6.2. Sucursalele/agenţiile Bãncii Naţionale a României care receptioneaza şi accepta un ordin de plata pe suport hârtie în favoarea centralei bãncii aflate în regim special de decontare care nu dispune de o unitate bancarã în judeţul respectiv, reprezentând o plata de tipul celor care se deruleazã în regim programat, are obligaţia sa întocmeascã şi sa remitã, ori de câte ori este necesar, sediului O.I.S. 96160, prin telex, pana la ora 12,30, un mesaj al documentului respectiv, în vederea anexarii acestuia la extrasul de cont al centralei bãncii aflate în regim special de decontare.
6.3. Sucursalele/agenţiile Bãncii Naţionale a României care, în ziua Z, efectueazã operaţiuni de încasãri şi plati pentru banca aflatã în regim special de decontare, de tipul celor care se deruleazã în regim programat, au obligaţia ca, incadrandu-se în orarul aprobat, sa remitã sediului O.I.S. 96160:
● pana la ora 14,00, prin modem, un singur aviz O.I.S. de DEBIT şi/sau de CREDIT, dupã caz, reflectand operaţiunile pe care le-au efectuat prin conturile curente analitice respective;
● pana la ora 12,30, prin telex, mesajele ordinelor de plata şi ale borderourilor cecurilor, însoţite de ordinele de plata centralizatoare;
● pana la ora 12,30, prin fax, copiile de pe cecurile remise la plata.
ART. 7
Decontarea finala a operaţiunilor decontate în regim normal
Operaţiunile de plati şi încasãri ale bãncii aflate în regim special de decontare cu decontare pe baza bruta se deconteazã final în regim normal, în conformitate cu reglementãrile în vigoare. În contextul regimului normal de decontare plãţile cu decontare pe baza bruta ale bãncii aflate în regim special de decontare se deconteazã în limita disponibilitãţilor existente în contul curent în momentul decontãrii.
ART. 8
Comisioane
Pentru toate operaţiunile de încasãri şi plati efectuate prin contul curent al bãncii aflate în regim special de decontare Banca Nationala a României percepe comisioane, în conformitate cu prevederile în vigoare.
ART. 9
Dispoziţii finale
9.1. Prevederile prezentelor norme se aplica şi bãncilor care, la data intrãrii în vigoare a acestora, se afla în regim special de decontare, prevãzute în anexa nr. 3 la prezentele norme.
9.2. Prezentele norme intra în vigoare la 3 zile lucrãtoare de la data publicãrii lor în Monitorul Oficial al României, Partea I.
9.3. Cu aceeaşi data se abroga <>Circulara Bãncii Naţionale a României nr. 20/1997 privind decontãrile operaţiunilor de încasãri şi plati ale Societãţii Bancare "Dacia Felix" - S.A., publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 95 din 20 mai 1997, <>Circulara Bãncii Naţionale a României nr. 28/1997 privind decontãrile operaţiunilor interbancare ale Societãţii Bancare "Columna" - S.A., publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 184 din 5 august 1997, precum şi orice alte dispoziţii contrare.

PREŞEDINTELE CONSILIULUI
DE ADMINISTRAŢIE AL BĂNCII
NAŢIONALE A ROMÂNIEI,
EMIL IOTA GHIZARI


ANEXA 1


la norme
--------

CONTURILE CURENTE ANALITICE
ale Bãncii ......................,
deschise în evidenta Bãncii Naţionale a României



───────────────────────────────────────────────────────────────────────
Simbolul Denumirea Regimul
analitic contului curent analitic de decontare
───────────────────────────────────────────────────────────────────────
101 Operaţiuni derulate prin Casa de compensaţii normal, numai
multilaterale interbancare a Bãncii Naţionale pentru
a României încasãri
500 Operaţiuni privind deschiderea/închiderea
conturilor curente sintetice şi analitice
în regim special
511 Operaţiuni de plati fãrã numerar derulate
în regim special programat
520 Operaţiuni cu numerar derulate în regim
special programat
521 Operaţiuni de plati şi încasãri în relaţia
cu Banca Nationala a României derulate în
regim special programat
530 Operaţiuni de plati şi încasãri de mica
valoare în relaţia cu trezoreria statului
derulate în regim special programat
531 Operaţiuni privind cupoanele agricole
derulate în regim special programat
532 Operaţiuni de plati şi încasãri de mare
valoare sau urgente în relaţia cu trezoreria
statului ale bãncii aflate în regim special normal
543 Credite speciale ale bãncii aflate în regim
special normal
544 Credite lombard ale bãncii aflate în regim
special normal
546 Dobânzi la creditele de refinantare ale
bãncii aflate în regim special normal
547 Depozite în lei la Banca Nationala a României
ale bãncii aflate în regim special normal
548 Dobânzi aferente depozitelor în lei la Banca
Nationala a României ale bãncii aflate în
regim special normal
549 Operaţiuni valutare în relaţia cu Banca
Nationala a României ale bãncii aflate în
regim special normal
570 Participarea la Fondul de garantare a
depozitelor în sistemul bancar a bãncii
aflate în regim special normal
571 Operaţiuni de plati şi încasãri de mare
valoare în regim special normal
581 Operaţiunile pieţei valutare interbancare în
regim special normal
583 Operaţiunile pieţei primare a titlurilor de
stat în regim special normal
584 Dobânzi aferente operaţiunilor pieţei
primare a titlurilor de stat în regim special normal
585 Operaţiunile pieţei secundare a titlurilor de
stat în regim special normal
586 Dobânzi aferente operaţiunilor pieţei
secundare a titlurilor de stat în regim
special normal
587 Plasamente în relaţia cu trezoreria statului
în regim special normal
588 Dobânzi aferente plasamentelor în relaţia cu
trezoreria statului în regim special normal
589 Plasamente sau credite interbancare în regim
special normal
590 Dobânzi aferente plasamentelor sau creditelor
interbancare în regim special normal
591 Comisioane în regim special
592 Speze în regim special normal
593 Penalizãri în regim special normal
594 Alte operaţiuni de plati şi încasãri în
regim special normal
597 Dobânzi încasate pentru rezervele minime
obligatorii în regim special normal
598 Operaţiuni de blocare a disponibilitãţilor
de cãtre instanţele judecãtoreşti în regim
special normal
───────────────────────────────────────────────────────────────────────






ANEXA 2


la norme
--------

Denumirea şi sigla bãncii
Vizat,
------
Judecãtor-sindic
(dacã este cazul)
.................
S.S./L.S.

CENTRALIZATOR DE PLATI
pentru ziua de decontare ............
(Z)



┌────┬─────────┬──────────────────────────────────────────────────────┬─────┐
│Nr. │Conturile│ Unitãţile bancare ale │ │
│crt.│curente │ bãncii ........ cu cont curent deschis la │Total│
│ │analitice│ Banca Nationala a României │ │
│ │ ├────┬────┬────┬────┬────┬────┬────┬────┬────┬────┬────┤ │
├────┼─────────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼─────┤
│ 1. │ 511 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼─────┤
│ 2. │ 520 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼─────┤
│ 3. │ 521 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼─────┤
│ 4. │ 530 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼─────┤
│ 5. │ 531 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┴─────────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼────┼─────┤
│ TOTAL │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ GENERAL: │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└──────────────┴────┴────┴────┴────┴────┴────┴────┴────┴────┴────┴────┴─────┘

Conducerea bãncii
......................
S.S./L.S.



ANEXA 3
-------
la norme
--------

BĂNCILE
aflate în regim special de decontare a operaţiunilor interbancare

1. Banca "Dacia Felix" - S.A.
2. Banca "Columna" - S.A.
3. BANKCOOP - "Banca Generalã de Credit şi Promovare" - S.A.

---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016