Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA nr. 1 din 16 ianuarie 2007  privind calculul valorii activului net si al valorii unitatii de fond pentru fondurile de pensii facultative    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA nr. 1 din 16 ianuarie 2007 privind calculul valorii activului net si al valorii unitatii de fond pentru fondurile de pensii facultative

EMITENT: COMISIA DE SUPRAVEGHERE A SISTEMULUI DE PENSII PRIVATE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 82 din 2 februarie 2007

Având în vedere prevederile art. 79 alin. (4), ale art. 80 alin. (2), ale art. 83 lit. a) şi ale <>art. 84 din Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative,
în temeiul dispoziţiilor <>art. 23 lit. f) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 50/2005 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 313/2005 ,

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, denumitã în continuare Comisie, emite prezenta normã.

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Prezenta normã stabileşte regulile de evaluare a activelor fondurilor de pensii facultative, de calcul al valorii activului net şi al valorii unitãţilor de fond.
ART. 2
Prezenta normã se adreseazã administratorilor de fonduri de pensii facultative, depozitarilor şi auditorilor acestora.
ART. 3
(1) Termenii şi expresiile utilizate în prezenta normã au semnificaţia prevãzutã la <>art. 2 din Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, denumitã în continuare Lege.
(2) De asemenea, în înţelesul prezentei norme, termenii şi expresiile de mai jos au urmãtoarele semnificaţii:
1. piaţã reglementatã - sistem pentru tranzacţionarea instrumentelor financiare, care:
a) funcţioneazã regulat şi opereazã în mod ordonat;
b) respectã regulile care definesc condiţiile de acces pe piaţã, de operare şi de admitere la cota oficialã a anumitor instrumente financiare, reguli emise sau autorizate de cãtre o autoritate de reglementare, autorizare şi supraveghere competentã în acest sens;
c) respectã cerinţele de raportare şi transparenţã în vederea asigurãrii protecţiei investitorilor;
2. preţ de închidere - preţul la care se efectueazã ultima tranzacţie în cadrul sesiunii de tranzacţionare a secţiunii principale a unei pieţe reglementate;
3. marcare la piaţã - operaţiunea de ajustare a valorii unui cont pentru a reflecta, la sfârşitul fiecãrei sesiuni de tranzacţionare, câştigurile sau pierderile aferente poziţiilor deschise în cont care au rezultat din variaţia preţului.

CAP. II
Reguli de evaluare a activelor

ART. 4
(1) Valorile mobiliare admise la tranzacţionare pe o piaţã reglementatã sunt evaluate la preţul de închidere al secţiunii principale a pieţei respective din ziua pentru care se efectueazã calculul.
(2) Atunci când sunt admise la tranzacţionare pe mai multe pieţe reglementate, valoarea la care se iau în calcul valorile mobiliare trebuie sã fie reprezentatã de preţul de închidere al pieţei de pe care au fost achiziţionate.
ART. 5
(1) Instrumentele pieţei monetare admise la tranzacţionare pe o piaţã reglementatã sunt evaluate prin alegerea uneia dintre urmãtoarele metode:
a) metoda bazatã pe preţul de închidere al secţiunii principale a respectivei pieţe reglementate;
b) metoda bazatã pe recunoaşterea zilnicã a dobânzii aferente perioadei scurse de la data efectuãrii plasamentului.
(2) Metoda aleasã este specificatã în prospectul schemei de pensii şi este menţinutã cel puţin un an.
(3) Prevederile art. 4 alin. (2) se aplicã şi în cazul instrumentelor pieţei monetare evaluate conform prevederilor alin. (1) lit. a).
ART. 6
Instrumentele financiare cu venit fix se evalueazã conform prevederilor art. 5 alin. (1) lit. b) din prezenta normã.
ART. 7
(1) Deţinerile din contul curent se evalueazã prin luarea în considerare a soldului disponibil la data pentru care se efectueazã calculul.
(2) În calculul activului net se iau în considerare sumele în tranzit, precum şi sumele în curs de rezolvare, care se recunosc la valoarea nominalã de înregistrare în contabilitate.
ART. 8
Înregistrarea în contabilitatea fondurilor de pensii facultative a tranzacţiilor cu instrumente financiare se face la data efectuãrii respectivei tranzacţii.
ART. 9
Evaluarea instrumentelor financiare derivate tranzacţionate pe o piaţã reglementatã trebuie sã ia în considerare marcarea la piaţa pe care aceste instrumente sunt tranzacţionate şi în conformitate cu prevederile art. 4 din prezenta normã.
ART. 10
(1) Acţiunile nou-emise care urmeazã sã fie admise la tranzacţionare pe o piaţã reglementatã se evalueazã la preţul din cadrul ofertei publice primare în care au fost achiziţionate respectivele acţiuni, cu condiţia ca acestea sã fie înscrise la tranzacţionare în termen de cel mult un an.
(2) Instrumentele financiare cu venit fix nou-emise care urmeazã sã fie admise la tranzacţionare se evalueazã conform prevederilor art. 5 alin. (1) lit. b) din prezenta normã, cu condiţia ca acestea sã fie înscrise la tranzacţionare în termen de cel mult un an.
ART. 11
Dividendele şi acţiunile distribuite cu titlu gratuit vor fi luate în calculul activului fondului de pensii facultative la data încasãrii contravalorii acestora în contul curent al fondului, respectiv la data înregistrãrii majorãrii capitalului social la depozitarul central.
ART. 12
Titlurile de participare ale unui organism de plasament colectiv tranzacţionate pe o piaţã reglementatã se evalueazã conform prevederilor art. 4 din prezenta normã.
ART. 13
(1) Pentru acţiunile netranzacţionate pe o perioadã de maximum 30 de zile, evaluarea va lua în calcul cea mai micã valoare dintre preţul de achiziţie şi valoarea contabilã pe acţiune. Valoarea contabilã pe acţiune este determinatã prin raportarea poziţiei "Capitaluri proprii" din bilanţul contabil depus la Ministerul Finanţelor Publice ori la autoritãţi echivalente din statele membre sau state terţe la numãrul de acţiuni emise. Valoarea contabilã pe acţiune se recalculeazã în termen de maximum 3 luni de la data de depunere la Ministerul Finanţelor Publice sau la autoritãţi echivalente din statele membre ori state terţe a situaţiilor financiare.
(2) Evaluarea prevãzutã la alin. (1) nu se aplicã pentru acţiuni suspendate de la tranzacţionare în respectivul interval de timp, în cazul apariţiei unor evenimente de natura celor prevãzute la <>art. 224 alin. (5) din Legea nr. 297/2004 privind piaţa de capital, cu modificãrile şi completãrile ulterioare. În acest caz, evaluarea va avea drept bazã de calcul cel mai mic preţ înregistrat pe piaţã în intervalul de 30 de zile anterior suspendãrii de la tranzacţionare.
(3) Acţiunile care au fost delistate pot fi pãstrate în portofoliul fondului de pensii facultative pentru o perioadã de maximum 2 ani de la data delistãrii, iar evaluarea acestora se va face conform alin. (1).
ART. 14
În anumite situaţii justificate, în scopul protejãrii intereselor participanţilor şi beneficiarilor, Comisia poate solicita administratorului şi depozitarului ca instrumentele financiare care nu mai sunt admise la tranzacţionare sã fie luate în calculul activului net la valoarea zero.

CAP. III
Reguli de calcul al activelor fondului

ART. 15
Valoarea netã a activelor unui fond de pensii facultative se calculeazã prin scãderea obligaţiilor din valoarea totalã a activelor:



Valoarea netã = Valoarea totalã - Valoarea
a activelor a activelor obligaţiilor
fondului fondului



ART. 16
Valoarea totalã a activelor fondului se calculeazã zilnic, prin însumarea valorii tuturor activelor aflate în portofoliul acestuia, evaluate în conformitate cu prevederile art. 4-14 din prezenta normã.
ART. 17
Obligaţiile unui fond sunt constituite din:
a) cheltuieli cu comisionul de administrare, comisionul de depozitare, comisioanele de tranzacţionare, comisioanele bancare, taxele de auditare a fondului de pensii facultative;
b) provizioane tehnice.
ART. 18
Cheltuielile prevãzute la art. 17 lit. a) se înregistreazã zilnic, având în vedere urmãtoarele:
a) repartizarea cheltuielilor nu conduce la variaţii semnificative în valoarea unitãţii de fond;
b) cheltuielile cu comisionul de administrare din activul total al fondului şi cel de depozitare sunt planificate lunar, înregistrate zilnic în calculul valorii activului net şi regularizate la sfârşitul lunii, iar comisionul de administrare din contribuţiile participanţilor se înregistreazã şi se ia în calculul valorii activului net la data încasãrii respectivelor contribuţii;
c) cheltuielile cu comisioanele de tranzacţionare, comisioanele bancare şi taxele de auditare a fondului de pensii facultative sunt estimate zilnic, înregistrate şi regularizate conform legislaţiei în vigoare.
ART. 19
(1) Calculul valorii unitare a activului net al unui fond de pensii facultative pentru o anumitã datã se realizeazã dupã urmãtoarea formulã:



Valoarea unitarã a activului = Valoarea netã a activelor
net la acea datã fondului la acea datã
──────────────────────────────────────────────────────────────
Numãrul total de unitãţi de fond la acea datã



(2) Numãrul de unitãţi de fond este diferenţa dintre numãrul total de unitãţi emise şi numãrul total de unitãţi de fond anulate ca urmare a plãţii drepturilor, în caz de invaliditate sau deces al participantului, ori a transferului activului personal al acestuia.
(3) Valoarea iniţialã a unei unitãţi de fond în cazul fondurilor de pensii facultative este de 10 lei, conform art. 81 alin. (2) din Lege.
(4) Contribuţiile la un fond de pensii facultative şi transferurile de lichiditãţi bãneşti se convertesc în unitãţi de fond şi diviziuni ale acestora, calculate cu 6 zecimale, în maximum douã zile lucrãtoare de la data încasãrii acestora.
(5) Convertirea contribuţiei în unitãţi de fond se face prin împãrţirea acesteia la valoarea unitãţii de fond din ziua în care a fost primitã contribuţia.
(6) Valoarea unitarã a activului net se calculeazã în fiecare zi lucrãtoare şi este valabilã pentru ziua lucrãtoare anterioarã efectuãrii calculului.
ART. 20
(1) În cazul în care unele elemente de activ sunt exprimate în valute liber convertibile, pentru transformarea în lei se utilizeazã cursul comunicat de Banca Naţionalã a României valabil pentru ziua pentru care se efectueazã calculul.
(2) În situaţia în care existã elemente de activ exprimate în valute pentru care Banca Naţionalã a României nu publicã un curs de schimb valutar, se utilizeazã cursul monedei respective faţã de euro, comunicat de banca centralã a ţãrii în moneda cãreia este exprimat elementul de activ, şi cursul euro/leu comunicat de Banca Naţionalã a României valabil pentru ziua pentru care se efectueazã calculul.

CAP. IV
Dispoziţii finale

ART. 21
Încãlcarea prevederilor prezentei norme se sancţioneazã conform prevederilor legale în vigoare.
_________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016