Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA din 8 iulie 2004  de aplicare a unor prevederi din Statutul personalului didactic referitoare la calculul salariilor pentru personalul didactic din invatamant    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA din 8 iulie 2004 de aplicare a unor prevederi din Statutul personalului didactic referitoare la calculul salariilor pentru personalul didactic din invatamant

EMITENT: MINISTERUL EDUCATIEI SI CERCETARII
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 752 din 18 august 2004
I. Precizãri privind modul de aplicare a unor prevederi pentru calculul salariilor personalului didactic din învãţãmânt

ART. 1
(1) Prevederile prezentelor norme metodologice se aplicã personalului didactic prevãzut la <>art. 1 din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificãrile şi completãrile ulterioare (personalul didactic de predare, de conducere, îndrumare şi control, precum şi personalul didactic auxiliar).
(2) Din categoria personalului didactic auxiliar fac parte şi funcţiile de specialitate din bibliotecile centrale universitare şi Biblioteca Centralã Pedagogicã, avizate de Ministerul Muncii şi Solidaritãţii Sociale ca funcţii didactice auxiliare, în conformitate cu prevederile <>art. 6 şi 8 din Legea nr. 128/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 2
Salariul personalului didactic este compus din salariul de bazã al funcţiei didactice conform grilei de salarizare, la care se adaugã sporurile şi alte drepturi salariale rezultate din lege.
ART. 3
Metodologia de calcul pentru salarizarea personalului didactic din învãţãmânt, rezultatã în baza prevederilor <>Legii nr. 128/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 123/2003 privind creşterile salariale ce se vor acorda personalului din sectorul bugetar, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 164/2004 , cu modificãrile ulterioare, este urmãtoarea:
A. Salariul de bazã este format din:
a) salariul funcţiei didactice conform grilei;
b) indemnizaţia de conducere, care se calculeazã ca procent la salariul funcţiei didactice conform grilei;
c) salariul de merit/gradaţia de merit, care se calculeazã astfel:
- pentru personalul de execuţie, ca procent la salariul funcţiei didactice conform grilei;
- pentru personalul de conducere, îndrumare şi control, ca procent la salariul funcţiei didactice conform grilei, cumulat cu indemnizaţia de conducere.
B. Baza de calcul pentru sporul de vechime este formatã din:
a) salariul de bazã calculat conform lit. A;
b) sporul de stabilitate prevãzut la <>art. 50 alin. (11) din Legea nr. 128/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, calculat la salariul de bazã.
Sporul de stabilitate prevãzut la <>art. 50 alin. (11) din Legea nr. 128/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se acordã pentru o vechime neîntreruptã în învãţãmânt de peste 10 ani personalului didactic titular sau suplinitor care îşi desfãşoarã activitatea în învãţãmânt. Prin vechime neîntreruptã în învãţãmânt de peste 10 ani se înţelege activitatea realizatã atât în calitate de personal didactic de predare, cât şi de personal didactic auxiliar, de îndrumare şi control. Se considerã vechime neîntreruptã şi perioadele în care personalul didactic a avut catedrã rezervatã în învãţãmânt.
Acest spor nu se acordã pentru vechime recunoscutã în învãţãmânt personalului didactic care provine din alte sectoare de activitate.
Sporul de stabilitate se acordã personalului didactic de predare, personalului didactic de conducere, îndrumare şi control şi personalului didactic auxiliar, indiferent de perioada când a fost acumulatã vechimea celor 10 ani neîntrerupţi de activitate la catedrã.
Perioadele în care personalul didactic sau didactic auxiliar s-a aflat în concediu fãrã platã, conform <>Legii nr. 128/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, nu întrerup vechimea pentru acordarea sporului de stabilitate. Se recunoaşte ca vechime neîntreruptã în învãţãmânt pentru plata acestui spor şi perioada concediului pentru creşterea copilului în vârstã de pânã la 2 ani (3 ani).
Personalul didactic pensionat pentru limitã de vârstã, care funcţioneazã cu contract individual de muncã în învãţãmânt (cumul pensie cu salariu pe perioadã determinatã) şi are vechime neîntreruptã în sensul celor prevãzute mai sus, beneficiazã de sporul de stabilitate prevãzut de lege.
Sporul prevãzut de <>art. 50 alin. (11) din Legea nr. 128/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se acordã şi profesorilor (ingineri şi subingineri) şi maiştrilor instructori care au desfãşurat activitate în perioada 1984-1990 cu normã întreagã în învãţãmântul preuniversitar, dar cu plata salariului din alte sectoare de activitate, şi care au activat dupã anul 1990 şi în prezent la catedrã;
c) sporul pentru suprasolicitare neuropsihicã prevãzut la <>art. 50 alin. (13) din Legea nr. 128/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, calculat la salariul de bazã.
Sporul pentru suprasolicitare neuropsihicã prevãzut la <>art. 50 alin. (13) din Legea nr. 128/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se acordã numai pentru perioada cât personalul didactic a desfãşurat activitate didacticã cu contract individual de muncã într-o unitate/instituţie de învãţãmânt, perioadã ce se va structura pe tranşele de vechime, respectiv treptele/gradele profesionale prevãzute de lege la funcţia didacticã, respectiv didacticã auxiliarã, pe care persoana este angajatã în momentul calculului.
Sporul pentru suprasolicitare neuropsihicã se calculeazã în procent de 3% x n, "n" reprezentând numãrul tranşelor de vechime efectivã în învãţãmânt, respectiv numãrul treptelor/gradelor profesionale pentru personalul didactic auxiliar ale funcţiei ocupate, conform prezentelor norme metodologice.
Acest spor se acordã personalului didactic titular, suplinitor, asociat sau cadrelor didactice pensionate reangajate în învãţãmânt, personalului didactic de conducere, îndrumare şi control, personalului didactic cu post rezervat conform legii, precum şi personalului didactic auxiliar.
Sporul pentru suprasolicitare neuropsihicã nu se acordã pentru perioada recunoscutã în învãţãmânt conform <>art. 139 din Legea nr. 128/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
d) indemnizaţia pentru activitatea de diriginte, învãţãtor, institutor şi educatoare, prevãzutã la <>art. 51 alin. (4) din Legea nr. 128/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, calculatã la salariul de bazã;
e) indemnizaţia pentru personalul didactic din învãţãmântul special, prevãzutã la <>art. 49 alin. (3) din Legea nr. 128/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se calculeazã ca procent la salariul funcţiei didactice conform grilei.
C. Sporul de vechime în muncã se calculeazã ca procent la baza de calcul stabilitã la lit. B.
Sporul de vechime în muncã se acordã şi personalului didactic pensionat pentru limitã de vârstã, corespunzãtor vechimii în muncã dobândite în întreaga activitate, numai dacã acesta este angajat în baza unui nou contract individual de muncã. În cazul în care acesta presteazã activitate didacticã la plata cu ora, în baza deciziilor încheiate în conformitate cu <>Legea nr. 128/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, nu beneficiazã de sporul de vechime în muncã prevãzut la <>art. 45 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 123/2003 , aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 164/2004 , cu modificãrile ulterioare.
D. Indemnizaţia pentru desfãşurarea activitãţii didactice în mediul rural sau în localitãţi izolate şi sporul pentru practicã pedagogicã se vor calcula ca procent la salariul funcţiei didactice conform grilei, în conformitate cu art. 49 alin. (2) şi cu <>art. 51 alin. (5) din Legea nr. 128/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
E. Toate celelalte sporuri care nu fac parte din baza de calcul pentru sporul de vechime, respectiv sporul pentru titlu ştiinţific, sporurile pentru condiţii deosebite de muncã, sporul pentru ore suplimentare la personalul didactic auxiliar etc., se calculeazã conform machetei.
ART. 4
În machetã este redatã metodologia de calcul al salariilor personalului didactic din unitãţile, instituţiile de învãţãmânt şi din alte unitãţi aflate în structura Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii.
ART. 5
În cadrul instituţiilor de învãţãmânt superior modul de calcul al salariilor personalului didactic, prezentat în machetã, se completeazã cu reglementãrile legale specifice, în cadrul autonomiei universitare şi în limitele legii.
II. Cumulul de funcţii şi plata cu ora în învãţãmânt
Posturile didactice rãmase vacante, rezervate sau temporar vacante, precum şi activitãţile care nu se pot norma în posturi didactice vor fi suplinite, prin cumul sau prin plata cu ora, de cãtre personalul didactic existent, încadrat cu normã maximã, de cãtre cadrele didactice pensionate, precum şi de cãtre specialişti din alte sectoare de activitate, în condiţiile Statutului personalului didactic.
Activitãţile didactice care nu pot fi normate în posturi didactice se cuantificã în ore fizice şi salarizarea acestora se va face prin plata cu ora.
Cadrele didactice care beneficiazã de concediu fãrã platã conform art. 102 alin. (2), de concediile plãtite acordate conform art. 103 lit. c) şi d), de concediile prevãzute de <>art. 106 alin. (1) din Legea nr. 128/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi de concediul pentru creşterea copilului în vârstã de pânã la 2 ani (3 ani) prevãzut de <>Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, nu pot funcţiona prin cumul sau platã cu ora.
Personalul didactic de conducere din unitãţile de învãţãmânt, degrevat parţial sau total de norma de predare, poate fi salarizat prin plata cu ora, fãrã diminuarea obligaţiilor prevãzute în fişa postului, dar nu mai mult de 4-6 ore sãptãmânal.
Liderii sindicatelor din învãţãmânt, cu drept de rezervare a catedrei, pot fi remuneraţi prin plata cu ora pentru efectuarea a maximum 4 ore sãptãmânal.
Nu se includ în salariul de bazã pentru salarizarea la cumul şi plata cu ora:
- indemnizaţia de conducere, îndrumare şi control;
- salariul de merit;
- gradaţia de merit;
- indemnizaţia de diriginte, învãţãtor, educator şi institutor.

II.1. Cumulul de funcţii

ART. 1
Cumulul de funcţii pentru activitatea didacticã se poate efectua de personalul didactic şi de specialiştii din alte domenii de activitate pe posturi didactice vacante, temporar vacante sau rezervate în aceeaşi unitate de învãţãmânt ori în unitãţi de învãţãmânt diferite, potrivit prevederilor art. 16 alin. (4) şi ale <>art. 65 din Legea nr. 128/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pe o duratã de cel mult 10 luni din anul de învãţãmânt.
ART. 2
(1) Personalul didactic şi personalul didactic asociat, inclusiv cadrele didactice pensionate pentru limitã de vârstã, care funcţioneazã prin cumul pe posturi didactice, sunt plãtite cu salariul stabilit conform <>art. 49 alin. (1) lit. a), b), c), e) şi g) din Legea nr. 128/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi cu sporurile şi indemnizaţiile prevãzute la art. 49 alin. (2) şi (3) şi la art. 50 alin. (10) şi (13), în conformitate cu prevederile art. 51 alin. (8) din aceeaşi lege. Personalul didactic beneficiazã şi de sporul prevãzut la art. 50 alin. (11) din legea menţionatã.
(2) Personalul didactic din învãţãmântul superior poate fi salarizat prin cumul, potrivit <>art. 93 alin. (1) din Legea nr. 128/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

II.2. Plata cu ora

ART. 1
Orele rãmase libere din posturile didactice vacante, rezervate sau temporar vacante pot fi acoperite prin plata cu ora, putându-se efectua numai pentru activitãţile suplimentare funcţiei de bazã a personalului angajat.
ART. 2
De asemenea, potrivit <>art. 51 alin. (12) din Legea nr. 128/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, în învãţãmânt plata cu ora se poate aplica şi pentru unele discipline sau activitãţi care nu se pot constitui în posturi didactice complete.
ART. 3
Pot fi salarizate prin plata cu ora urmãtoarele activitãţi: repartizarea absolvenţilor de gimnaziu în licee şi şcoli de arte şi meserii; teste naţionale şi alte examinãri sau testãri stabilite de Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii; examenele de absolvire a şcolilor de arte şi meserii, profesionale, postliceale şi a învãţãmântului cu frecvenţã redusã sau a învãţãmântului deschis la distanţã; probele de specialitate sau de aptitudini la admiterea în liceele din filiera vocaţionalã, clasele bilingve şi cu predare în limbile minoritãţilor care susţin examenele pentru obţinerea certificatului/atestatului de competenţã profesionalã; examenele de bacalaureat; activitatea de traducere a subiectelor la examen; examenele pentru ocuparea posturilor didactice din învãţãmântul preuniversitar; activitatea didacticã de pregãtire a elevilor din loturile naţionale care participã la concursurile şcolare şi la olimpiadele elevilor, activitãţile didactice de pregãtire suplimentarã a elevilor cu ritm lent de învãţare şi activitãţile de perfecţionare şi de acordare a gradelor didactice personalului didactic (cursuri, aplicaţii, inspecţii, colocvii, examene); admiterea în învãţãmântul preuniversitar şi universitar; activitatea de cercetare ştiinţificã pe bazã de contracte din învãţãmântul superior; activitatea referenţilor (cadre didactice examinatoare) la susţinerea examenului de doctorat şi alte activitãţi didactice din învãţãmântul preuniversitar şi universitar, stabilite conform legii.
ART. 4
Activitãţile salarizate prin plata cu ora pot fi prestate, în condiţiile legii, de cãtre personalul didactic, specialişti din alte domenii de activitate şi de cadre didactice pensionate pentru limitã de vârstã în condiţiile legii.
ART. 5
Salarizarea prin plata cu ora a activitãţilor didactice se face pe baza unui tarif orar stabilit în conformitate cu norma didacticã diferenţiatã pe funcţii, avizat de Ministerul Muncii, Solidaritãţii Sociale şi Familiei.
ART. 6
În învãţãmântul preuniversitar plata personalului didactic care presteazã activitãţi didactice cu ora se face cu urmãtoarele tarife orare de bazã, stabilite conform art. 43, art. 49 alin. (1) lit. a), b), c), e) şi g) şi <>art. 51 alin. (8) din Legea nr. 128/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, la care se adaugã sporurile şi indemnizaţiile prevãzute la art. 8 de mai jos:
- 1/72 pentru norma didacticã de 18 ore pe sãptãmânã;
- 1/64 pentru norma didacticã de 16 ore pe sãptãmânã în învãţãmântul special;
- 1/80 pentru norma didacticã de 20 de ore pe sãptãmânã în învãţãmântul special;
- 1/96 pentru norma didacticã de 24 de ore pe sãptãmânã;
- 1/80 pentru învãţãtori.
Personalul didactic de predare şi de instruire practicã, cu o vechime efectivã în învãţãmânt de peste 25 de ani, cu gradul didactic 1 şi care beneficiazã de reducerea normei didactice cu 2 ore sãptãmânal, fãrã diminuarea salariului, poate fi salarizat prin plata cu ora pentru activitãţile ce depãşesc norma maximã de 14 ore, respectiv de 18 ore pentru învãţãmântul special, de 16 ore, respectiv de 22 de ore în învãţãmântul preuniversitar.
ART. 7
În învãţãmântul superior salarizarea prin plata cu ora a activitãţilor didactice se face conform <>art. 93 alin. (1) din Legea nr. 128/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pe baza unui tarif orar stabilit în conformitate cu prevederile art. 81 alin. (1)-(5) din aceeaşi lege. Tarifele se aplicã pentru numãrul de ore convenţionale echivalente orelor fizice îndeplinite. Aceste tarife se calculeazã astfel:
a) 1/28 pentru ora echivalentã din postul de profesor universitar;
b) 1/36 pentru ora echivalentã din postul de conferenţiar universitar;
c) 1/44 pentru ora echivalentã din posturile de lector universitar (şef de lucrãri) şi asistent universitar.
Orele de curs efectuate prin plata cu ora de persoana care îndeplineşte condiţiile de ocupare a postului (doctorat şi vechime pentru posturile de profesor universitar şi conferenţiar universitar, respectiv doctorand şi vechime pentru postul de lector/şef de lucrãri sau asistent universitar cu activitate de curs în normã) se plãtesc la salariul funcţiei didactice îndeplinite prin plata cu ora, corespunzãtor vechimii recunoscute în învãţãmânt persoanei respective.
În cazul îndeplinirii condiţiei minimale pentru activitatea de curs (doctorand, vechime de şef de lucrãri), plata cu ora se face la salariul cuvenit funcţiei de lector/şef de lucrãri.
Conferenţiarii, şefii de lucrãri (lectorii) şi asistenţii universitari care suplinesc ore de seminar, de laborator sau altele similare din posturi didactice superioare vor fi retribuiţi prin plata cu ora cu salariile corespunzãtoare funcţiilor didactice pentru care îndeplinesc condiţiile de studii (doctorat) şi vechime.
Profesorii, conferenţiarii şi şefii de lucrãri (lectorii) care suplinesc ore din posturi didactice inferioare vor fi retribuiţi prin plata cu ora cu salariile şi tarifele corespunzãtoare postului didactic suplinit, la vechimea recunoscutã în învãţãmânt.
ART. 8
Personalul didactic, didactic asociat, specialiştii din alte sectoare de activitate care funcţioneazã prin plata cu ora în învãţãmânt sunt plãtiţi cu salariul conform art. 49 alin. (1) lit. a), b), c), e), g), la care se adaugã sporurile şi indemnizaţiile prevãzute la art. 49 alin. (2) şi (3), <>art. 50 alin. (10) şi (13) din Legea nr. 128/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare. Personalul didactic beneficiazã şi de sporul prevãzut la art. 50 alin. (11) din legea respectivã.
ART. 9
Persoanele care vor desfãşura activitãţi didactice prin plata cu ora vor fi numite de conducãtorul unitãţii/instituţiei de învãţãmânt, în conformitate cu <>art. 16 şi 65 din Legea nr. 128/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 10
a) Pentru activitãţile didactice specifice prevãzute la art. 3 şi pentru alte activitãţi didactice din învãţãmântul preuniversitar, care nu pot fi normate în posturi vacante şi care se salarizeazã prin plata cu ora, modalitatea de cuantificare în ore se va stabili prin ordin al ministrului, emis înaintea desfãşurãrii acestora.
b) Pentru activitãţile didactice specifice prevãzute la art. 3 şi pentru alte activitãţi didactice din învãţãmântul universitar, care nu pot fi normate în posturi vacante şi care se salarizeazã prin plata cu ora, modalitatea de cuantificare în ore se va stabili prin hotãrâre a Senatului universitar.



Machetã de calcul al salariului personalului didactic




|┌──────────────────────────────────────┐ |
|│┌───────────────────────────────────┐ │ | ┌────────────────────┐
|││Salariul funcţiei didactice │ ├───────>│ A. Salariul de bazã│
|││conform grilei │ │ | └────────────────────┘
|│└───────────────────────────────────┘ │ |
|│ │ |
|│┌───────────────────────────────────┐ │ |
|││Indemnizaţie de conducere │ │ | = Sal. funct.didactice
|│└───────────────────────────────────┘ │ | conform grilei * procentul
|│ │ | aferent
|│ │ |
|│ │ | = pânã la 15% (ind. cond. +
|│┌──────────────────────────────────┐ │ | Sal func. did. conf grilei)/
|││Salariul de ment/Gradaţie de merit│ │ | 20% (ind. conducere +
|│└──────────────────────────────────┘ │ | Sal func. did. conf grilei)
|└──────────────────────────────────────┘ |




| └──>| B. Bazã de calcul pentru |
| | | sporul de vechime |




| ┌───────────────────────────────────────┐|
| │Spor stabilitate (art. 50(11) L 128/97)│| = 15% * Salariul de bazã
| └───────────────────────────────────────┘|
| ┌───────────────────────────────────────┐|
| │Spor suprasolicitare neuropsihicã │| = 3,6,9..% * Salariul de bazã
| │(art. 50(13) L 128/97) │|
| └───────────────────────────────────────┘|
| ┌───────────────────────────────────────┐|
| │Indemnizaţie dirigenţie învãtatori, │| = 10% * Salariul de baza
| │educatoare, institutori │|
| │(art. 51(4) L 128/97) │|
| └───────────────────────────────────────┘|
| ┌───────────────────────────────────────┐|
| │Indemnizaţie pentru învãţãmânt special │| = 15% * Salariul funcţiei
| │(art. 49(3) L 128/97) │| didactice conform grilei
| └───────────────────────────────────────┘|




┌───────────────────────────────────────┐
│ C. Spor de vechime în muncã │ = 5 - 25% * Bazã de calcul
└───────────────────────────────────────┘ pentru sporul de vechime

┌──────────────────────────────────────┐
│ Spor titlu ştiinţific │
│ (art. 50(10) L 128/97) │ = 15%* Salariul de bazã
└──────────────────────────────────────┘

┌──────────────────────────────────────┐
│ Spor practicã pedagogicã │ = 10-25% * Salariul funcţiei
│ (art. 51(5) L 128/97) │ didactice conform grilei
└──────────────────────────────────────┘
┌──────────────────────────────────────┐
│D. Indemnizaţie mediu rural sau │ = 5 - 80% * Salariul funcţiei
│ localitãţi izolate │ didactice conform grilei
│ (art. 49(2) L 128/97, modificatã) │
└──────────────────────────────────────┘
┌──────────────────────────────────────┐
│Spor condiţii periculoase şi │
│vãtãmãtoare (art. 8a HG 281/93) │ = % * Salariul de bazã
└──────────────────────────────────────┘
┌──────────────────────────────────────┐
│Spor condiţii grele de muncã │ = % * Salariul de bazã
│(art. 8c HG 281/93) │
└──────────────────────────────────────┘
┌──────────────────────────────────────┐
│Spor predare simultanã │ = 7,10,15% Salariul de bazã
│(art. 8b HG 281/93) │
└──────────────────────────────────────┘
┌──────────────────────────────────────┐
│Ore suplimentare (numai pentru │
│personalul didactic auxiliar) │ = (Salariul de bazã / 172
│(art. 9 HG 281/93 şi │ ore) *1,75 (sau 2)* de ore
│art. 117 (2) L 53/2003 ) │
└──────────────────────────────────────┘


------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016