Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA din 6 noiembrie 2001  de metrologie legala CEE Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA din 6 noiembrie 2001 de metrologie legala CEE "NML CEE 86/217 Manometre pentru masurarea presiunii in pneurile vehiculelor cu motor"

EMITENT: MINISTERUL INDUSTRIEI SI RESURSELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 46 din 23 ianuarie 2002
ART. 1
Prezenta norma de metrologie legalã CEE se aplica manometrelor destinate sa masoare presiunea de umflare în pneurile vehiculelor cu motor, definite conform prevederilor din anexa.
ART. 2
Manometrul destinat sa masoare presiunea de umflare în pneurile vehiculelor cu motor, pe care se pot aplica marcajele CEE, este descris în anexa. El trebuie sa fie supus controlului metrologic prin aprobare de model CEE şi verificare iniţialã CEE, în condiţiile stabilite în anexa.
ART. 3
Introducerea pe piata şi punerea în funcţiune a manometrelor destinate sa masoare presiunea de umflare în pneurile vehiculelor cu motor nu pot fi impiedicate, interzise sau limitate din motive privind cerinţele metrologice aplicabile acestora, dacã poarta marcajele CEE pentru aprobare de model şi verificare iniţialã, conform prevederilor prezentei norme de metrologie legalã CEE, sau dacã sunt fabricate într-un stat membru al Uniunii Europene şi poarta marcajele CEE corespunzãtoare.
ART. 4
Anexa face parte integrantã din prezenta norma de metrologie legalã CEE.


ANEXA 1
--------
la norma
--------

1. Domeniu de aplicare
1.1. În sensul prezentei anexe, manometrele pentru mãsurarea presiunii în pneuri, denumite în continuare manometre, sunt mijloace de mãsurare care nu sunt prevãzute cu dispozitive de predeterminare a presiunii în pneuri, folosite în instalaţiile fixe sau mobile pentru umflarea pneurilor vehiculelor cu motor şi în care un sistem mecanic de mãsurare transmite unui dispozitiv indicator deformarea elastica a unui element sensibil.
1.2. Manometrele indica diferenţa de presiune [P(e)] dintre presiunea aerului din pneu şi presiunea atmosferica.
1.3. Manometrele includ, de asemenea, toate piesele de legatura dintre pneu şi elementul sensibil.
2. Cerinţe metrologice
2.1. Erori tolerate
Erorile tolerate, pozitive sau negative, prevãzute în tabelul de mai jos, sunt definite ca valori absolute în funcţie de presiunea masurata:


──────────────────────────────────────────────────
Presiunea Erori
masurata tolerate
──────────────────────────────────────────────────
● mai mica sau egala cu 4 bar ±0,08 bar
● peste 4 bar şi mai mica sau egala ±0,16 bar
cu 10 bar
● peste 10 bar ±0,25 bar
──────────────────────────────────────────────────


Erorile tolerate nu pot fi depasite în intervalul de temperaturi cuprinse între 15°C şi 25°C. Acest interval este numit în continuare interval de referinta al temperaturii.
2.2. Variatii datorate temperaturii
Variatia indicaţiilor manometrului la temperaturi aflate în afarã intervalului de referinta, dar cuprinse între -10°C şi +40°C, este prevãzutã în tabelul de mai jos:


──────────────────────────────────────────────────
Presiunea masurata Variatia maxima
admisã
──────────────────────────────────────────────────
● mai mica sau egala cu 4 bar 0,1%
din
4 bar/°C

● peste 4 bar şi mai mica sau 0,05%
egala cu 10 bar din
10 bar/°C

● peste 10 bar 0,05%
din limita
superioarã
a scãrii/°C
──────────────────────────────────────────────────



2.3. Eroarea de histerezis
Eroarea de histerezis la manometre nu poate depãşi valoarea absolutã a erorii tolerate la nici una dintre temperaturile din interiorul intervalului de referinta. Aceasta temperatura trebuie sa rãmânã constanta pe tot parcursul incercarii.
La o presiune data valoarea masurata pentru presiunea în creştere nu poate sa depãşeascã valoarea masurata pentru presiunea în descrestere.
2.4. Revenirea acului indicator al manometrului la o gradatie prestabilita
La mãsurarea presiunii atmosferice acul indicator al manometrului trebuie sa se opreascã în interiorul limitelor erorii tolerate, în dreptul semnului zero sau al unui semn prestabilit, clar diferenţiat de diviziunile scãrii gradate. Manometrul poate avea un dispozitiv de oprire la o distanta corespunzãtoare, egala cu cel puţin dublul valorii erorii tolerate sub semnul zero sau sub semnul prestabilit.
3. Cerinţe tehnice
3.1. Construcţie
Manometrele trebuie sa fie robuste şi construite în asa fel încât sa se asigure stabilitatea caracteristicilor metrologice.
3.2. Dispozitivul indicator
3.2.1. Dispozitivele indicatoare sunt gradate în bari, valoarea diviziunii fiind stabilitã la 0,1 bar.
3.2.2. În domeniul de mãsurare dispozitivul indicator trebuie sa dea posibilitatea citirii directe şi exacte a valorii presiunii mãsurate. În acest scop grosimea acelei pãrţi a acului indicator care acoperã reperele scãrii gradate nu trebuie sa fie mai mare decât grosimea reperelor scãrii. Acul indicator trebuie sa aibã posibilitatea de a acoperi aproximativ jumãtate din lungimea celor mai scurte repere. Distanta maxima dintre acul indicator şi planul reperelor scãrii nu trebuie sa fie mai mare decât lungimea diviziunii scãrii şi nu trebuie sa depãşeascã în nici un caz 2 mm sau 0,02 L + 1 mm, în cazul dispozitivelor indicatoare cu cadran circular, L fiind distanta dintre axul de rotaţie al acului indicator şi varful acestuia.
3.2.3. Valoarea diviziunii scãrii gradate trebuie sa fie egala pe toatã lungimea scãrii. Lungimea diviziunii scãrii gradate nu trebuie sa fie mai mica de 1,25 mm şi trebuie sa fie practic egala sau sa prezinte numai variatii foarte mici. Variatia lungimii diviziunii este permisã dacã diferenţa dintre doua lungimi consecutive ale diviziunii nu depãşeşte 20% din cea mai mare valoare a lungimii diviziunii şi dacã diferenţa dintre cea mai mica şi cea mai mare lungime a diviziunii de pe toatã lungimea scãrii gradate nu depãşeşte 50% din cea mai mare valoare a lungimii diviziunii.
Fiecare al cincilea reper trebuie sa se distinga fata de celelalte printr-o lungime mai mare; fiecare al cincilea sau al zecelea reper trebuie numerotat. Grosimea reperelor trebuie sa fie practic constanta şi trebuie sa nu depãşeascã o cincime (1/5) din lungimea diviziunii.
4. Inscriptionari şi marcaje
4.1. Inscriptionari
4.1.1. Inscriptionari obligatorii
Manometrele trebuie sa poarte urmãtoarele inscriptionari:
a) pe cadran:
- simbolul pentru mãrimea masurata - P(e);
- simbolul pentru unitatea de mãsura - bar;
- dacã este necesar, un semn care sa indice poziţia de lucru a manometrului;
b) pe cadran, pe placuta cu date sau pe manometru:
- datele de identificare a producãtorului;
- datele de identificare a manometrului;
- marcajul aprobãrii de model CEE.
Aceste inscriptionari trebuie sa fie vizibile direct, uşor lizibile şi de nesters în condiţii normale de utilizare şi nu trebuie sa împiedice citirea indicaţiilor manometrului.
4.1.2. Inscriptionari opţionale
Manometrele pot purta şi inscriptionari suplimentare autorizate de Biroul Roman de Metrologie Legalã, cu condiţia ca acestea sa nu împiedice citirea indicaţiilor manometrului.
4.2. Marcaje de verificare iniţialã CEE şi sigilare
Trebuie sa se asigure un loc potrivit pentru aplicarea marcajelor de verificare iniţialã CEE, conform prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.055/2001 privind condiţiile de introducere pe piata a mijloacelor de mãsurare.
Manometrele pentru mãsurarea presiunii în pneuri trebuie sa poatã fi sigilate în asa fel încât sa fie imposibila modificarea caracteristicilor lor.
5. Aprobare de model CEE
Aprobarea de model CEE a manometrelor trebuie sa se efectueze în conformitate cu prevederile <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.055/2001 .
O data cu solicitarea pentru aprobare de model CEE trebuie sa se transmitã cel puţin doua manometre. Biroul Roman de Metrologie Legalã poate solicita sa se i se punã la dispoziţie suplimentar şi alte manometre, dacã acestea sunt necesare pentru realizarea programului de încercãri.
5.1. Verificarea conformitatii cu cerinţele tehnice şi metrologice
Manometrele transmise pentru aprobare de model CEE trebuie sa fie supuse unei examinari pentru a se asigura conformitatea lor cu cerinţele tehnice prevãzute la pct. 2, 3 şi 4.
Examinarea cuprinde urmãtoarele încercãri, efectuate cu ajutorul manometrelor etalon, ale cãror erori nu trebuie sa depãşeascã o pãtrime (1/4) din erorile tolerate ale manometrelor încercate.
5.1.1. Determinarea erorii de mãsurare a manometrului
Citirea indicaţiilor manometrului este efectuatã în cel puţin 5 puncte distribuite în mod uniform pe lungimea scãrii gradate, inclusiv în câte un punct din apropierea limitei superioare şi inferioare a domeniului de mãsurare.
5.1.2. Determinarea erorii de histerezis
Aceasta încercare trebuie sa fie efectuatã numai pe manometre care, în funcţionare normalã, sunt destinate sa masoare presiuni descrescãtoare.
Încercarea consta în efectuarea citirii indicaţiilor manometrului în cel puţin 5 puncte distribuite în mod uniform pe lungimea scãrii gradate, cu presiuni crescatoare şi descrescãtoare, inclusiv în câte un punct din apropierea limitei superioare şi inferioare a domeniului de mãsurare.
În cazul presiunilor descrescãtoare citirea indicaţiilor trebuie sa fie efectuatã dupã ce manometrul a fost menţinut timp de 20 de minute la o presiune egala cu limita superioarã a domeniului de mãsurare.
5.1.3. Verificarea stabilitatii caracteristicilor manometrelor
Incercarile constau în supunerea manometrelor la:
a) o presiune care depãşeşte limita superioarã a domeniului de mãsurare cu 25% timp de 15 minute;
b) 1.000 de impulsuri de presiune variind de la 0 la 90-95% din limita superioarã a domeniului de mãsurare;
c) 10.000 de cicluri de presiune variind lent de la aproximativ 20% la aproximativ 75% din limita superioarã a domeniului de mãsurare, la o frecventa care nu depãşeşte 60 de cicluri/minut;
d) o temperatura a mediului ambiant de -20°C timp de 6 ore şi de +50°C timp de 6 ore.
Dupã finalizarea încercãrilor prevãzute la lit. a), b) şi c) şi dupã ce a fost lãsat în stare de repaus timp de o ora manometrul trebuie sa satisfacã cerinţele metrologice prevãzute la pct. 2.1, 2.3 şi 2.4.
Dupã finalizarea incercarii la temperatura, prevãzutã la lit. d), manometrul trebuie menţinut timp de 6 ore la o temperatura din intervalul de referinta al temperaturii. Dupã aceasta perioada manometrul trebuie sa satisfacã cerinţele stabilite la pct. 2.1, 2.3. şi 2.4.
5.1.4. Variatia datoratã temperaturii
Încercarea consta în determinarea schimbãrii indicatiei pentru o presiune data la temperaturi cuprinse între -10°C şi +40°C, în comparatie cu indicaţia la temperatura din intervalul de referinta.
6. Verificarea iniţialã CEE
Verificarea iniţialã CEE a manometrelor se efectueazã în conformitate cu prevederile <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.055/2001 .
6.1. Examinarea conformitatii
Aceasta examinare consta în verificarea conformitatii manometrului cu modelul aprobat.
6.2. Încercãri de verificare
Aceste încercãri sunt efectuate cu ajutorul unor manometre etalon ale cãror erori nu trebuie sa depãşeascã o pãtrime (1/4) din erorile tolerate pentru manometrele supuse verificãrii.
6.2.1. Determinarea erorii de mãsurare
Citirea indicaţiilor manometrelor este efectuatã în cel puţin 3 puncte distribuite uniform pe domeniul de mãsurare.
6.2.2. Determinarea erorii de histerezis
Eroarea de histerezis trebuie sa fie determinata numai în cazul manometrelor care pot mãsura presiuni crescatoare şi descrescãtoare, conform prevederilor pct. 2.3.
Încercarea relevanta consta în efectuarea citirii indicaţiilor în cel puţin 3 puncte distribuite uniform pe domeniul de mãsurare pentru presiuni crescatoare şi descrescãtoare. Încercarea trebuie sa fie efectuatã în condiţii normale de utilizare.

--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016