Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA din 4 martie 2002  privind alimentele si ingredientele alimentare tratate cu radiatii ionizante    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA din 4 martie 2002 privind alimentele si ingredientele alimentare tratate cu radiatii ionizante

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 281 din 25 aprilie 2002
ART. 1
(1) Prezentele norme se aplica fabricãrii, comercializãrii şi importului alimentelor şi ingredientelor alimentare, denumite în continuare produse alimentare, tratate cu radiatii ionizante.
(2) Prezentele norme nu se aplica în cazul:
a) produselor alimentare expuse radiatiei ionizante generate de dispozitive de mãsurare sau de inspectare, în cazul în care doza absorbitã nu este mai mare de 0,01 Gy pentru dispozitivele care utilizeazã neutroni şi 0,5 Gy pentru celelalte cazuri, la energia maxima de 10 MeV în cazul razelor X, 14 MeV în cazul neutronilor şi 5 MeV în celelalte cazuri;
b) iradierii alimentelor preparate pentru bolnavii care au nevoie de diete sterile ţinute sub supraveghere medicalã.
ART. 2
(1) Comisia Nationala pentru Controlul Activitãţilor Nucleare autorizeaza desfãşurarea în condiţii de securitate radiologica a activitãţilor de iradiere în instalaţiile care utilizeazã sursele prevãzute în anexa nr. 2 pentru tratarea cu radiatii ionizante a produselor alimentare, în conformitate cu prevederile <>art. 8 din Legea nr. 111/1996 , republicatã, pe baza autorizaţiei prealabile emise de Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei prin direcţiile de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti.
(2) Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei autorizeaza, în baza <>art. 38 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 111/1996 , republicatã, introducerea pe piata a produselor alimentare iradiate şi elaboreazã, în baza art. 38 alin. (3) din aceeaşi lege, reglementãri proprii de autorizare şi control cu privire la introducerea pe piata a produselor alimentare iradiate, care conţin toate mãsurile necesare pentru ca introducerea pe piata a produselor alimentare iradiate sa se facã numai dacã sunt respectate prevederile prezentelor norme.
ART. 3
Autorizaţiile prevãzute la art. 2 nu exclud obţinerea autorizaţiilor sau avizelor prevãzute de lege pentru fabricarea, tratarea sau comercializarea alimentelor. Ca urmare, unitãţile în care se desfãşoarã activitãţi de iradiere pentru tratarea cu radiatii ionizante a produselor alimentare vor solicita şi vor deţine şi autorizaţiile sanitare şi sanitare veterinare prevãzute de lege.
ART. 4
Autorizaţiile prevãzute la art. 2 alin. (1) şi la art. 3 vor fi eliberate numai dacã solicitantul autorizaţiei demonstreaza ca sunt îndeplinite urmãtoarele condiţii:
a) exploatarea instalaţiei de tratare a produselor alimentare se face în condiţiile Codului internaţional de practica, recomandat de Comisia Mixtã Codex Alimentarius a FAO/O.M.S.;
b) a fost desemnatã o persoana responsabilã cu îndeplinirea tuturor condiţiilor necesare pentru desfãşurarea procesului de iradiere a produselor alimentare.
ART. 5
(1) Autorizarea, modificarea sau retragerea autorizaţiilor prevãzute la art. 2 şi 3 se anunta prin publicare în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a.
(2) Conţinutul anunţului prevãzut la alin. (1) va cuprinde: emitentul autorizaţiei, numãrul autorizaţiei, data intrãrii în vigoare şi data expirãrii autorizaţiei, denumirea şi adresa titularului autorizaţiei, denumirea instalaţiei autorizate pentru tratarea produselor alimentare, produsele alimentare autorizate sa fie tratate şi parametrii de tratare a acestora.
ART. 6
Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei şi Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor controleazã prin autoritãţile competente executarea controlului oficial al alimentelor desemnate conform reglementãrilor în vigoare, respectarea prevederilor prezentelor norme conform anexei nr. 4, în principal referitor la:
a) categoriile şi cantitãţile de produse alimentare tratate prin iradiere, dozele administrate şi tehnologiile de iradiere;
b) comercializarea produselor alimentare iradiate, inclusiv respectarea prevederilor art. 12 cu privire la etichetarea produselor alimentare tratate cu radiatii ionizante;
c) respectarea limitelor de exceptare prevãzute la art. 1 alin. (2).
ART. 7
Ministerul Apelor şi Protecţiei Mediului, prin Comisia Nationala pentru Controlul Activitãţilor Nucleare, şi Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei, prin direcţiile de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti, controleazã respectarea limitelor şi a condiţiilor tehnice cuprinse în autorizaţiile eliberate conform art. 2 alin. (1).
ART. 8
Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei şi Ministerul Apelor şi Protecţiei Mediului, prin Comisia Nationala pentru Controlul Activitãţilor Nucleare, vor publica anual un raport referitor la unitãţile care au instalaţii de iradiere autorizate, precum şi modificãrile survenite în statutul acestora.
ART. 9
(1) Condiţiile care trebuie îndeplinite de procesul de iradiere a produselor alimentare în vederea autorizãrii introducerii lor pe piata sunt stabilite în anexa nr. 1.
(2) Produsele alimentare trebuie sa se gãseascã în momentul tratarii cu radiatii în condiţii adecvate de salubritate.
(3) Iradierea poate fi efectuatã numai cu sursele enumerate în anexa nr. 2 şi în conformitate cu cerinţele prevãzute la art. 4. Doza totalã medie absorbitã trebuie sa fie calculatã conform dispoziţiilor anexei nr. 3.
ART. 10
(1) Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei stabileşte şi actualizeazã lista produselor alimentare şi dozele maxime la care acestea pot fi tratate cu radiatii ionizante, în vederea autorizãrii introducerii lor pe piata, potrivit art. 2 alin. (2). Pentru fiecare categorie noua de produs care se intenţioneazã sa fie iradiat se întocmeşte cererea de autorizare, conform reglementãrilor proprii ale Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei, de cãtre furnizorii de produse, înaintea iradierii şi introducerii produselor în consum.
(2) Lista prevãzutã la alin. (1) se elaboreazã ţinându-se seama de lista similarã a Comunitãţii Europene şi se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 11
(1) Doza totalã maxima absorbitã la iradierea produselor alimentare poate fi aplicatã în mai multe doze parţiale; totuşi doza totalã maxima stabilitã conform prevederilor art. 10 alin. (2) trebuie sa nu fie depãşitã.
(2) Tratarea cu radiatii nu poate fi utilizata în combinatie cu metode de tratare chimica având acelaşi scop ca cel al tratarii cu radiatii.
(3) Excepţiile de la prevederile alin. (1) şi (2) pot fi decise în cadrul procesului de autorizare prevãzut la art. 2 alin. (1), în condiţiile stabilite de reglementãrile prevãzute la art. 2 alin. (2).
ART. 12
(1) Etichetarea produselor alimentare tratate cu radiatii ionizante, destinate consumatorului final sau alimentaţiei publice, trebuie sa respecte urmãtoarele prevederi:
a) dacã produsele alimentare sunt vândute la bucata, pe eticheta vor aparea cuvintele "iradiat" sau "tratat cu radiatii ionizante".
b) dacã produsele alimentare sunt vândute în vrac, cuvintele prevãzute la lit. a) vor aparea o data cu denumirea produselor pe o placuta sau pe o nota plasata deasupra ori alãturi de recipientul care le conţine;
c) dacã un produs alimentar iradiat este utilizat ca ingredient, cuvintele prevãzute la lit. a) trebuie sa însoţeascã denumirea sa în lista de ingrediente;
d) cuvintele prevãzute la lit. a) trebuie sa însoţeascã denumirea ingredientelor iradiate utilizate în ingredientele compuse din alimente, indiferent de ponderea acestora în produsul finit.
(2) Etichetarea produselor alimentare tratate cu radiatii ionizante, care nu sunt destinate consumatorului final sau alimentaţiei publice, trebuie sa respecte urmãtoarele prevederi:
a) cuvintele prevãzute la alin. (1) lit. a) vor fi utilizate pentru indicarea tratarii cu radiatii ionizante atât a alimentelor, cat şi a ingredientelor conţinute de un aliment neiradiat;
b) se indica identitatea şi adresa unitãţii care a efectuat iradierea sau numãrul autorizaţiei prin care se permite introducerea pe piata a respectivului produs iradiat.
(3) Atât în cazurile prevãzute la alin. (1), cat şi în cele prevãzute la alin. (2) indicarea tratarii trebuie sa figureze pe documentele care însoţesc produsele alimentare iradiate sau care se referã la acestea.
ART. 13
(1) Titularii autorizaţiilor prevãzute la art. 2 alin. (1) şi la art. 3 trebuie sa ţinã la zi un registru pentru fiecare sursa de radiatii, care sa indice pentru fiecare lot de produse alimentare urmãtoarele date:
a) natura şi cantitatea produselor alimentare iradiate;
b) numãrul lotului;
c) ordonatorul tratamentului prin iradiere;
d) destinatarul produselor alimentare tratate prin iradiere;
e) data iradierii;
f) materialele de ambalare utilizate în timpul tratarii;
g) parametrii de control al procesului de iradiere, prevãzuţi în anexa 3, verificãrile dozimetrice efectuate şi rezultatele acestora, precizând în particular valorile limita inferioare şi superioare ale dozei absorbite şi tipul de radiaţie ionizanta;
h) referirea la mãsurãtorile de validare efectuate înainte de iradiere.
(2) Registrul menţionat la alin. (1) se va pãstra cel puţin 5 ani de la ultima înregistrare.
(3) Regulile detaliate privind aplicarea prevederilor acestui articol vor fi cuprinse în reglementãrile emise potrivit prevederilor art. 2 alin. (2).
ART. 14
(1) Un produs alimentar tratat cu radiatii ionizante poate fi importat numai dacã importul a fost autorizat potrivit prevederilor art. 2 alin. (2).
(2) Autorizarea prevãzutã la alin. (1) se va acorda numai dacã produsul alimentar îndeplineşte urmãtoarele condiţii:
a) respecta condiţiile prevãzute de prezentele norme;
b) este însoţit de documente care indica denumirea şi adresa unitãţii care a efectuat iradierea şi informaţiile menţionate la art. 13 alin. (1);
c) a fost tratat prin iradiere într-o unitate autorizata în ţara de origine, recunoscuta de Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei din România.
(3) Cerinţele prevãzute la art. 6 se aplica şi pentru autorizaţiile prevãzute la alin. (1).
(4) Verificarea îndeplinirii condiţiilor prevãzute la alin. (2) se poate face prin modalitãţi de evaluare şi inspecţie convenite cu autoritãţile competente din ţara de origine sau de experţi ai autoritãţilor competente pentru executarea controlului oficial al alimentelor, desemnate conform prevederilor <>art. 38 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2001 , privind modalitãţi de evaluare şi inspecţie convenite cu importatorul.
ART. 15
Materialele utilizate la ambalarea produselor alimentare ce urmeazã sa fie iradiate trebuie sa corespundã acestui scop.
ART. 16
În situaţia în care Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei deţine dovada clara ca iradierea anumitor produse alimentare pune în pericol sãnãtatea umanã, deşi respecta prevederile prezentelor norme, acesta poate interzice sau restrictiona comercializarea respectivelor produse pe teritoriul României prin retragerea, suspendarea sau modificarea autorizaţiilor prevãzute la art. 2 alin. (2) şi la art. 14 alin. (1).
ART. 17
Anexele nr. 1-4 fac parte integrantã din prezentele norme.

ANEXA 1
-------
la norme
---------

CONDIŢII

care trebuie îndeplinite de procesul de iradiere a
produselor alimentare în vederea autorizãrii introducerii lor pe piata

1. Iradierea produselor alimentare poate fi autorizata numai dacã îndeplineşte cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) este justificatã şi necesarã din punct de vedere tehnologic;
b) nu prezintã riscuri pentru sãnãtate şi este realizatã în condiţiile declarate în documentaţia de autorizare;
c) este în beneficiul consumatorului; cu o energie maxima mai mica sau egala cu 10 MeV;
d) nu este utilizata ca înlocuitor al mãsurilor de igiena şi sãnãtate sau al bunelor practici de fabricaţie ori cultivare.
2. Iradierea produselor alimentare nu poate fi utilizata decât în urmãtoarele scopuri:
a) reducerea incidentei bolilor datorate produselor alimentare prin distrugerea organismelor patogene;
b) reducerea procesului de alterare a produselor alimentare prin întârzierea sau stoparea proceselor de descompunere şi prin distrugerea organismelor responsabile de aceste procese;
c) reducerea pierderilor la produsele alimentare datorate procesului prematur de maturare, germinare sau incoltire;
d) îndepãrtarea din produsele alimentare a organismelor care dauneaza vegetalelor sau produselor vegetale.

ANEXA 2
-------
la norme
--------
SURSE DE RADIATII IONIZANTE
Produsele alimentare pot fi tratate numai cu urmãtoarele surse de radiatii ionizante:

a) radiatii gama provenite de la radionuclizii (60)Co sau (137)Cs;
b) radiatii X produse de aparate operate la o energie nominalã (energie maxima a fotonilor) mai mica sau egala cu 5 MeV;
c) electroni produşi de aparate operate la o energie nominalã (energie maxima a electronilor) mai mica sau egala cu 10 MeV.

ANEXA 3
-------
la norme
--------

1. Dozimetrie
Doza totalã medie absorbitã
În scopul determinãrii salubritatii alimentelor tratate cu o doza totalã medie mai mica sau egala cu 10 kGy se poate presupune ca toate efectele chimice ale radiatiei din acest domeniu particular de doze sunt proporţionale cu doza.
Doza totalã medie (-)D este definitã prin urmãtoarea integrala pe volumul total de produse tratate:


_ 1 ┌
D = ─── │ p(x,y,z,)d(x.y.z)dV.
M ┘


în care:
M = masa totalã a esantionului tratat;
r = densitatea localã în punctul (x, y, z);
d = doza localã absorbitã în punctul (x, y, z);
dV = dxdydz, elementul de volum infinitezimal.
Doza totalã medie absorbitã poate fi determinata direct pentru produse omogene sau pentru produsele în vrac cu densitate aparent omogenã, prin distribuirea strategica şi aleatorie a unui numãr corespunzãtor de dozimetre în tot volumul produsului. Pornind de la repartizarea dozelor astfel determinata se poate calcula o valoare medie care este doza totalã medie absorbitã.
Dacã forma curbei de repartiţie a dozelor în produs este bine determinata, atunci se cunosc poziţiile dozelor minima şi maxima. Repartiţia dozelor în aceste doua poziţii se poate mãsura pe o serie de esantioane ale produsului pentru a se obţine o estimare a dozei totale medii.
În unele cazuri media aritmetica a valorilor medii ale dozei minime (-)D(min) şi ale dozei maxime (-)D(max) va fi o buna estimare a dozei totale medii. În acest caz:


_ _
D(max) + D(min)
Doza medie totalã ≈'98 ─────────────────
2

_
D(max)
Raportul ────────── nu trebuie sa fie mai mare de 3.
_
D(min)


2. Proceduri
2.1. Înainte de începerea procesului obişnuit de iradiere pentru o categorie anumitã de produse alimentare se determina poziţiile dozelor minima şi maxima prin efectuarea de masurari de doza în tot volumul produsului. Aceste masurari de validare trebuie efectuate într-un numãr suficient (de exemplu de 3-5 ori) pentru a permite luarea în considerare a variatiilor în densitatea sau geometria produsului.
2.2. Masurarile trebuie repetate de fiecare data când se modifica produsul, geometria sau condiţiile de iradiere.
2.3. În timpul procesului de iradiere se efectueazã masurari de rutina pentru a se asigura nedepasirea dozelor limita. Pentru efectuarea acestor masurari se plaseaza dozimetre în poziţiile de minim şi maxim ale dozei sau într-o poziţie de referinta. Doza în poziţia de referinta trebuie sa fie corelata cantitativ de dozele minima şi maxima. Poziţia de referinta trebuie sa fie situata într-un loc convenabil din sau de pe produs, unde variatiile de doza sunt scãzute.
2.4. Masurarile de rutina ale dozei trebuie efectuate pentru fiecare lot şi la intervale regulate în timpul producţiei.
2.5. În cazul în care sunt iradiate produse fluide şi neambalate, poziţiile dozelor minima şi maxima nu pot fi determinate. În acest caz este preferabil sa se efectueze sondaje dozimetrice în vederea determinãrii acestor doze extreme.
2.6. Masurarile de doza trebuie efectuate cu sisteme dozimetrice aprobate de Biroul Roman de Metrologie Legalã şi trebuie sa fie trasabile la etaloane primare.
2.7. În timpul iradierii anumiti parametri ai instalaţiei de iradiere trebuie sa fie controlati şi înregistraţi în mod continuu. Pentru instalaţiile utilizând radionuclizi parametrii includ viteza de transport a produsului sau timpul petrecut în zona de iradiere şi indicaţiile confirmand poziţia corecta a sursei. Pentru instalaţiile acceleratoare de particule parametrii includ viteza de transport a produsului şi nivelul de energie, curentul de electroni şi largimea de baleiere a instalaţiei.


ANEXA 4
--------
la norme
--------

CERINŢELE
pe care trebuie sa le îndeplineascã metodele de
control al produselor alimentare pentru detectarea
tratarii cu radiatii ionizante a acestora

1. Metodele de analiza care pot fi utilizate pentru monitorizarea produselor alimentare în scopul detectarii tratarii cu radiatii ionizante a acestora trebuie sa îndeplineascã, dupã caz, criterii referitoare la:
a) specificitate;
b) exactitate;
c) precizie - variabilitatea pentru repetabilitatea în cadrul laboratorului şi variabilitatea pentru reproductibilitatea în cadrul laboratorului şi între laboratoare;
d) prag de detectie;
e) sensibilitate;
f) practicabilitate şi aplicabilitate;
g) alte criterii alese în funcţie de necesitaţi.
2. Valorile limita pentru variabilitatile prevãzute la pct. 1 lit. c) trebuie obţinute pe baza unui proces de colaborare desfãşurat în conformitate cu un protocol recunoscut internaţional (de exemplu, "Precizia metodelor de testare - ISO 5725/1981"). Aceste variabilitati trebuie exprimate într-o forma recunoscuta internaţional (de exemplu, incertitudinea de mãsurare pentru un nivel de încredere de 95%). Rezultatele procesului de colaborare trebuie sa fie publicate sau disponibile gratuit.
--------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016