ANEXA 1
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Grupa de grãsimi Denumirea Categoriile de produse
───────────────────────────── sub care ────────────────────────────────────
Definiţii se vinde Descrierea suplimentarã a categoriei
produsul cu o indicare procentualã a
conţinutului de grasime din greutate
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
A. Grãsimi lactate 1. Unt Produsul cu un conţinut de grasime
Produse tartinabile sub forma din lapte cuprins între minimum 80%
de emulsie solida de tipul şi maximum 90%, cu un conţinut maxim
apa în grasime, provenind de apa de 16% şi cu un conţinut
exclusiv din lapte şi/sau maxim de 2% substanta uscata lactata
anumite produse lactate, negrasa
pentru care grasimea este 2. Unt trei Produsul cu un conţinut de grasime
elementul principal de sferturi din lapte cuprins între
valoare. Cu toate acestea, gras minimum 60% şi maximum 62%
pot fi adãugate şi alte 3. Unt Produsul cu un conţinut de grasime
substanţe necesare obţinerii semigras din lapte cuprins între minimum 39%
produselor, dacã aceste şi maximum 41%
substanţe nu sunt utilizate 4. Grãsimi Produsul cu urmãtoarele continuturi
în scopul înlocuirii în lactate de grasime din lapte:
întregime sau în parte a tartinabile - mai puţin de 39%
oricãruia dintre X% - între 41% şi 60%
constituentii laptelui - între 62% şi 80%
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
B. Grãsimi 1. Margarina Produsul obţinut din grãsimi vegetale
Produse tartinabile sub sau animale, cu un conţinut de gra-
forma de emulsie solida de sime cuprins între minimum 80% şi
tipul apa în grasime, maximum 90%
derivate din grãsimi solide 2. Margarina Produsul obţinut din grãsimi vegetale
şi/sau lichide vegetale ori trei sferturi şi/sau animale, cu un conţinut de
din grãsimi animale grasa grasime cuprins între minimum 60% şi
destinate consumului uman, maximum 62%
cu un conţinut de grasime 3. Margarina Produsul obţinut din grãsimi vegetale
lactata care nu depãşeşte semigrasa sau animale, cu un conţinut de
3% din conţinutul de grãsimi grasime cuprins între minimum 39% şi
maximum 41%
4. Grasime Produsul obţinut din grãsimi vegetale
tartinabila sau animale, cu urmãtoarele
X% continuturi de grasime:
- mai puţin de 39%
- între 41% şi 60%
- între 62% şi 80%
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
C. Grãsimi compuse din 1. Grãsimi Produsul obţinut dintr-un amestec
produse vegetale şi/sau compuse de grãsimi vegetale şi/sau animale,
animale cu un conţinut de grasime cuprins
Produse tartinabile sub între minimum 80% şi maximum 90%
forma de emulsie solida 2. Grãsimi Produsul obţinut dintr-un amestec
de tipul apa în grasime, compuse trei de grãsimi vegetale şi/sau animale,
derivate din grãsimi sferturi cu un conţinut de grasime cuprins
solide şi/sau lichide de între minimum 60% şi maximum 62%
natura vegetala şi/sau 3. Semigrasimi Produsul obţinut dintr-un amestec
animala, destinate con- compuse de grãsimi vegetale sau animale, cu
sumului uman, cu un un conţinut de grasime cuprins între
conţinut de grasime minimum 39% şi maximum 41%
lactata cuprins între 4. Amestec Produsele obţinute din amestecul de
10% şi 80% din de grãsimi grãsimi vegetale şi/sau animale,
conţinutul de grasime tartinabile cu urmãtoarele continuturi de
X% grasime:
- mai puţin de 39%
- între 41% şi 60%
- între 62% şi 80%
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
ANEXA 4
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Tipul produsului Compozitia produsului Conţinutul minim
de grãsimi
din lapte
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Unt alcoolizat (unt conţinând Unt, bãutura alcoolicã, zahãr 20%
bãuturi alcoolice)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────