Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA*) din 30 mai 2003  privind cerintele specifice pentru sistemele de management al calitatii aplicate activitatilor de constructii-montaj destinate instalatiilor nucleare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA*) din 30 mai 2003 privind cerintele specifice pentru sistemele de management al calitatii aplicate activitatilor de constructii-montaj destinate instalatiilor nucleare

EMITENT: COMISIA NATIONALA PENTRU CONTROLUL ACTIVITATILOR NUCLEARE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 681 bis din 26 septembrie 2003
-------------
*) Aprobata de Ordinul 72 din 30 mai 2003, publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 681 bis din 26 septembrie 2003


CAP. I
GENERALITATI

Scop
ART. 1
(1) Prezentele norme sunt emise in conformitate cu prevederile <>Legii nr. 111/1996 privind desfasurarea in siguranta a activitatilor nucleare, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru a stabili cerintele specifice pentru sistemul de management al calitatii aplicat activitatilor de constructii-montaj a instalatiilor nucleare.
(2) Prezentele norme fac parte din normele privind sistemele de management al calitatii aplicate instalatiilor nucleare.
Domeniu de aplicabilitate
ART. 2
Prezentele norme se aplica activitatilor de constructii-montaj:
a) a instalatiilor nucleare;
b) a structurilor, sistemelor, echipamentelor si componentelor clasificate ca importante pentru securitatea nucleara a instalatiilor nucleare.
Definitii
ART. 3
Definitiile din <>Legea nr. 111/1996 privind desfasurarea in siguranta a activitatilor nucleare, cu modificarile si completarile ulterioare si din normele privind cerintele generale pentru sistemele de management al calitatii aplicate la realizarea, functionarea si dezafectarea instalatiilor nucleare, se aplica si prezentelor norme.

CAP. II
MANAGEMENTUL SISTEMULUI

Cerinte pentru sistemul de management al calitatii
ART. 4
Organizatia responsabila care desfasoara activitatea de constructii-montaj trebuie sa instituie, dezvolte si mentina un sistem de management al calitatii care indeplineste urmatoarele cerinte:
a) cerintele prevazute in normele privind cerintele generale pentru sistemele de management al calitatii aplicate la realizarea, functionarea si dezafectarea instalatiilor nucleare;
b) cerintele specifice din prezentele norme.
ART. 5
Activitatile enumerate la art. 2 nu pot fi desfasurate de organizatiile responsabile decat in cazul in care sistemele de management al calitatii ale acestora sunt autorizate de CNCAN pentru activitatea respectiva, in conformitate cu normele privind autorizarea sistemelor de management al calitatii aplicate la realizarea, functionarea si dezafectarea instalatiilor nucleare.
Sistemul de management al calitatii
ART. 6
Organizatia responsabila de constructii-montaj trebuie sa dezvolte si implementeze un sistem de management al calitatii care sa includa toate mijloacele generale de planificare, conducere, realizare si evaluare a activitatii de constructii-montaj.
ART. 7
(1) Manualul calitatii, care descrie sistemul de management al calitatii aplicabil activitatilor de constructii-montaj, trebuie elaborat de organizatia de constructii-montaj si supus acceptarii organizatiei responsabile care i-a delegat desfasurarea acestor activitati.
(2) Manualul calitatii trebuie sa respecte cerintele prevazute in normele privind cerintele generale pentru sistemele de management al calitatii aplicate la realizarea, functionarea si dezafectarea instalatiilor nucleare.
Politica calitatii
ART. 8
Conducerea organizatiei de constructii-montaj trebuie sa emita in scris politica de calitate referitoare la activitatea de constructii-montaj, in conformitate cu prevederile normelor privind cerintele generale pentru sistemele de management al calitatii aplicate la realizarea, functionarea si dezafectarea instalatiilor nucleare.
Aplicarea graduala
ART. 9
(1) Sistemul de management al calitatii trebuie aplicat gradat in functie de importanta pentru securitatea nucleara a structurilor, sistemelor, echipamentelor, componentelor construite sau montate, stabilita in conformitate cu prevederile normelor privind cerintele generale pentru sistemele de management al calitatii aplicate la realizarea, functionarea si dezafectarea instalatiilor nucleare si comunicata de detinator sau reprezentantul acestuia.
(2) Pentru aceasta organizatia responsabila pentru constructii-montaj trebuie sa elaboreze o procedura specifica care sa fie acceptata de detinator si aprobata de CNCAN.
ART. 10
Gradarea trebuie aplicata pentru urmatoarele componente ale sistemului de management al calitatii:
a) omologarea proceselor speciale specifice activitatilor de constructii-montaj si calificarea/autorizarea personalului care le executa;
b) detalierea si cerintele de inspectie din planul calitatii;
c) nivelul trasabilitatii;
d) complexitatea controalelor din timpul desfasurarii activitatilor si necesarul de puncte de stationare si asistare;
e) inregistrarile si pastrarea probelor.
Organizare si responsabilitati
ART. 11
Organizarea desfasurarii activitatilor de constructii-montaj trebuie sa fie documentata in conformitate cu prevederile normelor privind cerintele generale pentru sistemele de management al calitatii aplicate la realizarea, functionarea si dezafectarea instalatiilor nucleare. Aceasta presupune tratarea in documentele organizatorice a urmatoarelor aspecte:
a) structura organizatorica;
b) responsabilitatile functiilor implicate;
c) nivelurile de autoritate;
d) interfetele interne si externe.
ART. 12
Managementul organizatiei responsabile pentru constructii-montaj trebuie sa asigure resursele necesare pentru indeplinirea urmatoarelor responsabilitati:
a) realizarea lucrarilor de constructii-montaj in conformitate cu specificatiile de proiectare, desenele, procedurile si instructiunile, incluzand implementarea cerintelor specificate pentru managementul calitatii;
b) coordonarea, conducerea si finalizarea executiei lucrarilor de constructii-montaj, incluzand activitatile furnizorilor in concordanta cu graficele planificate.
ART. 13
(1) Organizatia responsabila pentru constructii-montaj trebuie sa nominalizeze persoana din cadrul conducerii, responsabila pentru activitatile de constructii-montaj.
(2) Responsabilul activitatilor de constructii-montaj trebuie sa dispuna de resursele necesare pentru indeplinirea urmatoarelor atributii:
a) sa asigure ca activitatea de constructii-montaj este realizata in concordanta cu specificatiile de proiectare, desenele, procedurile si instructiunile aplicabile, inclusiv implementarea cerintelor specifice sistemului de management al calitatii;
b) sa asigure ca activitatile de constructii-montaj realizate, incluzand activitatile furnizorilor de produse sau servicii sunt coordonate, conduse si realizate in conformitate cu planificarile emise si agreate cu detinatorul sau reprezentantul acestuia;
c) asigurarea accesului controlat in santierul de constructii-montaj.
ART. 14
Organizatia responsabila pentru constructii-montaj trebuie sa nominalizeze persoana din conducerea organizatiei care are sarcina proiectarii, dezvoltarii si intretinerii sistemului de management al calitatii si a monitorizarii stadiului implementarii. Aceasta trebuie sa indeplineasca cerintele din normele mentionate la art. 4, a).
ART. 15
Entitatea organizatorica responsabila pentru evaluarea independenta a sistemului de management al calitatii trebuie sa indeplineasca cerintele normelor mentionate la art. 4, a).
Pregatirea si calificarea personalului
ART. 16
Organizatia responsabila pentru constructii-montaj trebuie sa asigure pregatirea si calificarea personalului in conformitate cu cerintele normelor mentionate la art. 4 a).
ART. 17
(1) Organizatia responsabila pentru constructii-montaj trebuie sa indeplineasca cerintele privind obligatiile si raspunderea individuala in conformitate cu prevederile normelor mentionate la art. 4 a).
(2) Personalul trebuie pregatit si calificat astfel incat sa aiba competenta necesara realizarii activitatii desemnate si sa inteleaga consecintele activitatii sale pentru securitatea nucleara.
(3) Instruirea si formarea personalului tehnic trebuie sa completeze pregatirea si experienta anterioara a acestuia, in scopul de a-i asigura capabilitatea indeplinirii lucrarilor incredintate.
Controlul interfetelor
ART. 18
(1) Organizatia responsabila pentru constructii-montaj trebuie sa identifice si sa controleze pe durata fazei de constructii-montaj urmatoarele interfete:
a) intre organizatia responsabila pentru constructii-montaj si detinatorul instalatiei nucleare sau reprezentantul acestuia, dupa caz;
b) intre organizatia responsabila pentru constructii-montaj si organizatia responsabila pentru activitatile de punere in functiune;
c) intre organizatia responsabila pentru constructii-montaj si organizatia responsabila pentru activitatile de operare;
d) intre organizatia responsabila pentru constructii-montaj si furnizori;
e) intre organizatia responsabila pentru constructii-montaj si proiectant;
f) intre organizatia responsabila pentru constructii-montaj si organizatia responsabila pentru alegerea amplasamentului;
g) intre organizatia responsabila pentru constructii-montaj si celelalte organizatii de constructii-montaj;
h) interfetele dintre furnizori si personalul sau organizatiile de testare si punere in functiune;
i) interfetele intre furnizori;
j) intre organizatia responsabila pentru constructii-montaj si CNCAN si alte organizatii de reglementare.
(2) Interfetele trebuie definite in scris si trebuie incluse in documentele contractuale.
(3) Acordurile privind comunicarea problemelor de calitate sau a altor aspecte ce necesita atentie speciala trebuie specificate si modalitatile de comunicare trebuie precizate.
Factorul uman
ART. 19
Organizatia responsabila pentru constructii-montaj trebuie sa asigure un mediu de lucru pentru personal, astfel incat activitatile sa se desfasoare in siguranta si in mod adecvat, fara impunerea solicitarilor fizice si psihice care nu sunt necesare.
ART. 20
Factorii umani care influenteaza mediul de lucru si eficienta personalului fata de sarcinile pe care urmeaza sa le indeplineasca trebuie identificati si directionati, luand in considerare urmatoarele:
a) asigurarea resurselor, a suportului necesar si a supravegherii corespunzatoare pentru a conduce si efectua lucrarile;
b) frecventa si claritatea comunicarii;
c) disponibilitatea echipamentelor si dispozitivelor necesare;
d) limitele si durata timpului de lucru pentru personal;
e) atentia acordata altor factori, incluzand bunastarea, problemele psihologice, fiziologice si de atitudine, partenerii de tura si pauzele de masa;
f) disponibilitatea procedurilor care iau in considerare factorul uman.
Preluarea si transferul responsabilitatilor
ART. 21
(1) Organizatia responsabila pentru constructii-montaj trebuie sa ia masuri pentru a controla si coordona transferul responsabilitatii activitatilor desfasurate catre organizatia responsabila pentru punerea in functiune a instalatiei nucleare.
(2) Aceste masuri trebuie sa includa aspecte legate de:
a) Planificarea transferului responsabilitatilor pentru structuri, sisteme si componente si inregistrarilor asociate, de la organizatia de constructii-montaj la organizatia responsabila pentru punerea in functiune;
b) elaborarea unei proceduri privind asigurarea completitudinii activitatilor de constructii-montaj;
c) analiza de catre organizatia responsabila pentru constructii-montaj a completitudinii pachetelor de documente, identificarea neconformitatilor din sisteme si documentatii si solutionarea lor inainte ca sistemele sa fie transferate si asigurarea ca stadiul fiecarui produs este clar definit;
d) verificarea comuna a organizatiilor implicate in transfer a stadiului realizarii activitatilor in instalatii si reflectarea acestuia in documente. Identificarea si marcarea punctelor terminale ale sistemelor/echipamentelor predate si stabilirea autoritatii de operare a lor.
e) Stabilirea documentelor oficiale care trebuie semnate pentru a confirma si oficializa transferul.
Utilizarea experientei dobandite
ART. 22
Organizatia responsabila pentru constructii-montaj trebuie sa stabileasca interfete cu organizatiile responsabile pentru punerea in functiune si exploatare pentru a obtine informatii relevante privind comportarea sistemelor, structurilor si echipamentelor instalate si in mod deosebit a fiabilitatii scazute sau neconformitatilor datorate activitatilor de constructii-montaj in scopul imbunatatirii activitatilor de constructii-montaj la viitoarele instalatii nucleare.
ART. 23
Organizatia responsabila pentru constructii-montaj trebuie sa stabileasca masuri pentru identificarea si transmiterea informatiilor din faza de constructii-montaj care sunt relevante pentru viitoarele activitati de:
a) aprovizionare;
b) proiectare;
c) punere in functiune;
d) operare;
e) dezafectare.
ART. 24
(1) Informatiile relevante trebuie evaluate pentru a se stabili daca trebuie efectuate modificari in activitatea de constructii-montaj.
(2) Suplimentar, trebuie analizate procedurile sistemului de management al calitatii pentru evaluarea oportunitatii revizuirii acestora.
Planificarea si controlul lucrarilor
ART. 25
(1) Activitatile de constructii-montaj trebuie planificate. Pentru planificarea activitatilor de constructii-montaj se recomanda utilizarea tehnicii informatice.
(2) Planificarea trebuie sa precizeze:
a) activitatile ce trebuie realizate, defalcate in etape ce pot fi coordonate;
b) succesiunea si durata activitatilor planificate;
c) resursele alocate pentru fiecare activitate.
ART. 26
Organizatia responsabila pentru constructii-montaj este responsabila pentru coordonarea si planificarea de ansamblu a activitatilor de constructii-montaj a instalatiei nucleare, iar furnizorii de produse si servicii, sunt responsabili pentru intocmirea planurilor de detaliu ale activitatilor pe care le realizeaza si pentru obtinerea aprobarii acestor planuri de catre organizatia responsabila pentru constructii-montaj, daca este necesar.
ART. 27
(1) Acolo unde este cazul, inainte de inceperea lucrarilor de constructii-montaj organizatia responsabila pentru constructii-montaj trebuie sa asigure indeplinirea urmatoarelor conditii:
a) aprovizionarea materialelor si echipamentelor in conformitate cu specificatiile de proiectare, normele si standardele aplicabile;
b) calificarea personalului si procedeelor corespunzator cerintelor reglementarilor si standardelor aplicabile;
c) incorporarea cerintelor de proiectare in proceduri si instructiuni;
d) alocarea resurselor adecvate pentru activitatile de constructii-montaj;
e) indeplinirea cerintelor de reglementare ale CNCAN si ale altor organizatii de reglementare.
(2) Urmatoarele documentele trebuie sa fie disponibile inainte de inceperea lucrarilor de constructii-montaj:
a) desenele tehnice de executie aplicabile si aprobate;
b) specificatiile de constructii-montaj aprobate;
c) cartile tehnice ale produselor, instructiunile de montaj elaborate de fabricant sau proiectant, dupa caz;
d) inregistrari privind conformitatea produselor cu cerintele de aprovizionare;
e) inregistrari privind acceptarea produselor pentru montaj.
ART. 28
(1) Organizatia responsabila pentru constructii-montaj trebuie sa stabileasca masurile necesare pentru a asigura ca lucrarile de constructii-montaj sunt planificate si documentate in conformitate cu documentatia tehnica aplicabila si gradul de complexitate al acestora.
(2) Planificarea lucrarilor trebuie sa includa analiza specificatiilor de proiectare a structurilor, sistemelor, echipamentelor, componentelor, a cerintelor si desenelor privind aprovizionarea si graficele si planurile de executie, pentru a se asigura ca cerintele aplicabile privind constructia si montajul, inspectiile si incercarile au fost identificate, iar lucrarile se pot desfasura in conformitate cu masurile stabilite.
(3) Deficientele identificate pe timpul analizei trebuie sa fie aduse la cunostinta detinatorului sau reprezentantului acestuia si organizatiei responsabile cu putere de decizie si la CNCAN, dupa caz.
(4) Prin planificarea lucrarilor trebuie stabilit necesarul de echipamente, materiale speciale, personal si dupa caz, conditiile de mediu ce vor trebui respectate in timpul desfasurarii activitatilor de constructii-montaj.
(5) Documentatia necesara privind calitatea, referitoare la activitatile de constructii-montaj trebuie stabilita pe durata planificarii. Acolo unde este cazul, trebuie identificate si elaborate procedurile de constructii-montaj si instructiunile de lucru.
(6) Daca este necesar, documentatia trebuie sa defineasca derularea secventiala si sistematica a activitatilor si masurile necesare pentru pastrarea calitatii produselor.
(7) Planificarea trebuie sa aiba ca rezultat stabilirea documentatiei care coordoneaza realizarea activitatilor de executie si verificare.
(8) Aceasta documentatie trebuie sa descrie sau sa se refere la procedurile de montaj, instructiunile de lucru, procedurile de control al calitatii, precum si la procedurile de inspectii si incercari, dupa caz.
ART. 29
(1) Activitatile de constructii-montaj trebuie sa se desfasoare in conformitate cu desene si specificatii si, acolo unde este cazul, cu proceduri si instructiuni de lucru.
(2) Procedurile si instructiunile de lucru trebuie sa fie documentate, analizate si aprobate.
(3) Procedurile trebuie sa contina, dupa caz:
a) conditiile prealabile identificate conform art. 27;
b) precautiile care trebuie luate;
c) cerintele de constructii-montaj;
d) actiunile secventiale care trebuie desfasurate;
e) echipamentul special necesar pentru constructii-montaj;
f) referintele la documente specifice, unde este cazul;
g) formularele de rapoarte de date si inregistrari;
h) analizele si aprobarile, conform procedurii de control documente;
i) cerintele privind intretinerea;
j) cerintele de inspectie ale CNCAN in punctele de stationare sau asistare stabilite de aceasta.
ART. 30
(1) Organizatia responsabila pentru constructii-montaj trebuie sa informeze periodic CNCAN despre planificarea activitatilor si stadiul de indeplinire a acestora.
(2) Detinatorul instalatiei nucleare trebuie sa informeze periodic CNCAN despre planificarea activitatilor de constructii-montaj si stadiul de indeplinire a acestora de catre organizatia responsabila pentru constructii-montaj.
ART. 31. - Activitatile principale ale personalului organizatiei responsabile pentru constructii-montaj trebuie sa includa ca un minim:
a) controlul si supravegherea furnizorilor;
b) asigurarea ca furnizorii sunt dispusi in santier in mod controlat, in zone desemnate, si au la dispozitie, daca este cazul, dotarile necesare, informatiile si instructiunile privind protectia muncii;
c) pregatirea procedurilor de lucru in conditii de siguranta, incluzand procedurile de protectia muncii, pentru a fi puse la dispozitie atat personalului organizatiei responsabile pentru constructii-montaj, cat si furnizorilor; confirmarea ca intelegerile convenite cu furnizorii respecta documentele aplicabile privind protectia muncii in santier;
d) monitorizarea politicii si a activitatii privind protectia muncii a intregului personal din santier, pentru a asigura respectarea cerintelor legale;
e) planificarea si monitorizarea desfasurarii lucrarii pentru a asigura respectarea programului, incluzand, acolo unde este cazul, coordonarea activitatilor furnizorilor din mai multe domenii;
f) asigurarea ca activitatea furnizorilor se desfasoara in conformitate cu procedurile, specificatiile si desenele corespunzatoare, ca cerintele sistemului de management al calitatii sunt definite si implementate si ca verificarile privind montajul sunt corespunzatoare si in concordanta cu planificarea;
g) realizarea unui program de intretinere/conservare pentru echipamentele care se pot deteriora in timpul activitatii de constructii-montaj, prin eliminarea umiditatii din echipamentele electrice, protejarea suprafetelor critice care ar putea rugini, asigurarea unei atmosfere controlate si alte metode specifice, pe perioada aflarii in administrare.
h) stabilirea controlului preluarii lucrarilor finalizate de la un furnizor la altul sau la organizatia responsabila pentru constructii-montaj;
i) colectarea datelor necesare pentru efectuarea inspectiile periodice.
Controlul produselor, proceselor si al procedeelor
ART. 32
Organizatia responsabila pentru constructii-montaj trebuie sa utilizeze numai produsele, procesele si procedeele specificate si acceptate.
ART. 33
Produsele, procesele si procedeele trebuie sa indeplineasca cerintele standardelor aplicabile.
ART. 34
(1) Organizatia responsabila pentru constructii-montaj trebuie sa asigure masuri administrative pentru conservarea calitatii constructiilor sau produselor montate prin activitati de intretinere stabilite si implementate in conformitate cu cerintele specifice.
(2) Acestea trebuie sa includa metode si tehnici pentru controlul amplasamentului, structurilor, sistemelor, echipamentelor, componentelor si materialelor.
Activitati administrative in timpul constructiei si montajului
ART. 35
(1) Organizatia responsabila pentru constructii-montaj trebuie sa stabileasca si sa implementeze masuri privind pastrarea curateniei pe durata desfasurarii activitatilor, in conformitate cu cerintele specifice, pentru a proteja calitatea ceruta a produsului in timpul constructiei sau montajului.
(2) Masurile trebuie sa includa metode si tehnici pentru controlul santierului, facilitatilor, si a materialelor si echipamentelor montate in instalatia nucleara.
(3) Trebuie stabilite cerintele referitoare la curatenie. Acestea trebuie sa ia in consideratie controlul conditiilor de mediu si accesul personalului.
(4) Acolo unde se utilizeaza zone curate, acestea trebuie marcate clar si trebuie emise proceduri sau instructiuni pentru a reglementa utilizarea lor.
Aprovizionarea cu produse si servicii
ART. 36
(1) Aprovizionarea cu produse si servicii trebuie realizata in conformitate cu prevederile normelor privind cerintele specifice pentru sistemele de management al calitatii aplicate activitatilor de aprovizionare destinate instalatiilor nucleare, integrate in sistemul de management al calitatii pentru activitatea de constructii-montaj.
(2) Organizatia responsabila pentru constructii-montaj trebuie sa stabileasca prin contract si sa organizeze intalniri preliminare cu furnizorii pentru a confirma ca acestia sunt informati despre urmatoarele cerinte:
a) interfetele agreate;
b) metodele de comunicare;
c) documentele si informatiile care trebuie transmise;
d) securitatea pe amplasament;
e) pregatirea personalului pe amplasament;
f) securitatea nucleara, radioprotectia si protectia muncii;
g) sistemul managementului calitatii;
h) controlul furnizorilor;
i) intretinerea si curatenia.
Intalnirile trebuie finalizate prin agrearea acestor cerinte.
ART. 37
Organizatia responsabila pentru constructii-montaj nu trebuie sa permita nici unui furnizor de servicii sa-si desfasoare activitatea la instalatia nucleara pana cand nu agreeaza modalitatea controlarii calitatii activitatii acestuia.
Controlul informatiilor de proiectare
ART. 38
(1) Organizatia responsabila pentru constructii-montaj trebuie sa stabileasca caile de comunicare si intelegerile dintre organizatiile implicate in privinta emiterii informatiilor de proiectare.
(2) Inaintea emiterii informatiei de proiectare, organizatia responsabila trebuie sa asigure ca informatia reflecta situatia existenta din santier.
(3) Trebuie acordata o atentie speciala informatiilor de proiectare necesare pentru activitatile de fabricatie din afara santierului.
ART. 39
(1) Organizatia responsabila pentru constructii-montaj trebuie sa stabileasca o modalitate de clarificare a informatiilor de proiectare transmise catre furnizori.
(2) Pentru situatiile in care clarificarile solicitate pot avea un impact asupra securitatii nucleare in timpul operarii, acestea trebuie adresate proiectantului principal pentru raspuns.
ART. 40
Modificarile de pe amplasament care se pot produce in timpul activitatilor de constructii-montaj, si care au impact asupra informatiilor de proiectare, trebuie analizate, aprobate, validate si implementate in conformitate cu prevederile normelor privind cerintele specifice pentru sistemele de management al calitatii aplicate la proiectarea instalatiilor nucleare.
Receptia, depozitarea si manipularea produselor
ART. 41
Organizatia responsabila pentru constructii-montaj trebuie sa stabileasca si sa documenteze masurile necesare pentru controlul receptiei, depozitarii si manipularii produselor in conformitate cu instructiunile, procedurile sau documentatia tehnica aplicabile, incepand cu momentul receptiei produsului pana la transferarea responsabilitatii catre organizatia responsabila pentru punere in functiune sau operare.
ART. 42
(1) Organizatia responsabila pentru constructii-montaj trebuie sa efectueze si sa documenteze inspectarea vizuala la receptia produselor pentru a stabili daca:
a) produsul receptionat este lipsit de defecte fizice;
b) cerintele specifice privind ambalarea si transportul au fost respectate pe durata transportului;
c) identificarea si marcarea sunt in conformitate cu codurile, specificatiile tehnice, comenzile si desenele aplicabile;
d) invelisurile de protectie si izolarile, acoperirile si straturile de protectie, atmosfera de gaz inert, deumidificatorii si alte mijloace specifice sunt in conformitate cu cerintele specificate.
(2) Suplimentar, la receptia produsului, organizatia responsabila pentru constructii-montaj trebuie sa verifice existenta evidentei corespunzatoare care sa ateste faptul ca:
a) produsul receptionat a fost fabricat, testat si inspectat inainte de livrare si indeplineste cerintele normelor aplicabile, specificatiilor tehnice, comenzilor si/sau desenelor de executie;
b) documentele specificate in comenzile de aprovizionare insotesc produsele;
c) documentatia insotitoare a fost analizata de catre o organizatie, alta decat cea care a elaborat documentatia, pentru a se asigura ca sunt indeplinite cerintele tehnice pentru produs.
(3) In cazul in care produsul nu a fost inspectat la sursa trebuie inspectata la receptie in scopul verificarii conformitatii cu cerintele comenzii.
(4) Produsele care sunt conforme cerintelor specificate trebuie identificate si depozitate pentru a fi eliberate ulterior, sau transportate direct la locul final de montaj sau utilizare.
(5) Produsele care nu sunt conforme cu cerintele specificate trebuie identificate ca atare si depozitate separat pentru a se preveni montarea sau utilizarea lor in mod neadecvat.
(6) Produsele identificate ca neconforme care pot fi corectate, pot fi preluate pentru montaj in baza unei eliberari conditionate.
(7) Eliberarea conditionata trebuie documentata si justificata tehnic de catre autoritatea responsabila.
ART. 43
(1) Organizatia responsabila pentru constructii-montaj trebuie sa asigure controlul depozitarii si manipularii din momentul receptionarii produselor, pentru a preveni utilizarea abuziva, necorespunzatoare, deteriorarea sau pierderea acestora.
(2) Trebuie asigurate conditii de depozitare conform specificatiilor inainte de instalarea si utilizarea produselor.
(3) Trebuie specificate metodele si conditiile de depozitare pentru a preveni coroziunea, contaminarea, deteriorarea si distrugerea.
(4) Zonele de depozitare trebuie stabilite si controlate tinand cont de urmatoarele aspecte:
a) accesul;
b) cerintele de securitate;
c) curatenia si intretinerea;
d) identificarea si marcarea produselor;
e) cerintele de protectie referitoare la modul de acoperire, conservare, protejare, ambalare a produselor;
f) prevenirea distrugerilor fizice;
g) eliberarea si returnarea produselor in depozit;
h) controlul conditiilor de mediu;
i) mentenanta preventiva;
j) securitatea;
k) perioada de garantie si utilizare a produselor;
l) caracteristicile fizice si chimice ale produselor;
m) importanta produselor pentru securitate nucleara.
(5) Controalele trebuie continuate pe perioada punerii in functiune si exploatarii.
(6) Trebuie stabilite intelegerile privind preluarea responsabilitatilor.
(7) Organizatia responsabila pentru constructii-montaj trebuie sa inspecteze periodic zonele de depozitare, pentru a se asigura faptul ca produsele sunt pastrate in conformitate cu cerintele aplicabile. Rezultatele inspectiei trebuie sa fie documentate.
(8) Toate produsele trebuie sa fie manipulate in mod corespunzator, tinandu-se cont de urmatoarele aspecte:
a) greutate;
b) dimensiuni;
c) susceptibilitate la distrugeri prin soc;
d) finisarea suprafetelor;
e) punctele prevazute pentru manipulare;
f) orientare;
g) echipamentele de manipulare si testele cerute de acestea;
h) pericolul deteriorarii datorita incarcarii statice;
i) conservarea si acoperirea;
j) intretinerea si conditiile de mediu.
(9) Pentru produsele care necesita manipulare speciala sau dispozitive si echipamente speciale pentru manipulare, organizatia responsabila trebuie sa elaboreze si sa implementeze instructiuni corespunzatoare.
(10) Dispozitivele si echipamentele speciale pentru manipulare trebuie intretinute, inspectate si testate la termenele specificate de catre organizatia responsabila pentru a se asigura functionarea corespunzatoare.
(11) Acolo unde manipularea poate produce deteriorari, organizatia responsabila trebuie sa utilizeze containere speciale, dispozitive protectoare, de ridicat, manipulat si mijloace de transport.
(12) Personalul care opereaza si manipuleaza in astfel de cazuri trebuie sa aiba competenta si autorizatiile prevazute de lege.
Identificarea si regasirea
ART. 44
Organizatia responsabila pentru constructii-montaj trebuie sa respecte urmatoarele cerinte:
a) sa utilizeze si sa monteze produsele corespunzatoare si acceptate;
b) sa regaseasca fiecare produs in raport cu desenele, specificatia tehnica sau alte documente aplicabile, in orice etapa de constructii-montaj, de la receptia la primire pana la introducerea in constructie, montajul, repararea sau modificarea acestuia.
ART. 45
(1) Organizatia responsabila pentru constructii-montaj trebuie sa utilizeze identificarea fizica de cate ori aceasta este posibila.
(2) Acolo unde identificarea fizica este impracticabila sau insuficienta, trebuie utilizat controlul procedural sau alte mijloace corespunzatoare.
(3) Identificarea fizica trebuie aplicata asupra produsului sau asupra inregistrarilor care regasesc produsul.
ART. 46
Marcajul de identificare trebuie sa fie clar, permanent si sa nu dauneze produsului sau sa afecteze functionarea acestuia.
ART. 47
(1) La divizarea produsului, marcajul de identificare trebuie transferat fiecarei subdiviziuni.
(2) Marcajele de identificare nu trebuie distruse sau ascunse prin tratarea sau acoperirea suprafetelor.
ART. 48
Acolo unde codurile, standardele sau specificatiile prevad cerinte specifice de identificare sau regasire in functie de clasa materialului, tratamentul termic, lotul, sarja, diviziunea, numarul de serie sau inspectiile si testele specifice, sau inregistrari, trebuie asigurata identificarea si regasirea corespunzatoare.
Controlul proceselor speciale
ART. 49
Organizatia responsabila pentru constructii-montaj trebuie sa stabileasca si sa documenteze realizarea proceselor speciale in conditii controlate.
ART. 50
Personalul, procedeele si echipamentul pentru procesele speciale trebuie sa fie calificate in conformitate cu codurile si standardele aplicabile. Aceste calificari trebuie documentate.
Verificarea
ART. 51
(1) Organizatia responsabila pentru constructii-montaj trebuie sa identifice, planifice si documenteze activitatile de verificare pentru a se asigura conformitatea activitatilor de constructii-montaj si a produselor cu instructiunile, procedurile, standardele, codurile, specificatiile si desenele aplicabile.
(2) Aceste planuri trebuie sa includa un program detaliat de controale, verificari, inspectii si incercari.
(3) Activitatile de verificare trebuie sa fie executate si documentate in conformitate cu cerintele specificate in documentele de planificare.
(4) Masurile stabilite si documentate pentru conducerea si controlul activitatilor de constructii-montaj vor fi analizate si aprobate corespunzator.
(5) Activitatile de verificare trebuie efectuate de personal calificat corespunzator, altul decat cel care a executat lucrarea sau activitatea.
ART. 52
(1) Organizatia responsabila pentru constructii-montaj trebuie sa planifice activitatile de verificare.
(2) Activitatile de verificare trebuie sa fie corelate cu secventele activitatilor de constructii-montaj.
(3) Trebuie identificate conditiile prealabile, inspectiile si incercarile si succesiunea acestora, punctele de stationare si asistare, criteriile de acceptare si documentatia necesara.
(4) Planificarea activitatilor de verificare trebuie sa asigure elaborarea, analiza si aprobarea procedurilor cerute pentru controale, inspectii si incercari.
(5) Acolo unde se utilizeaza metoda esantionarii pentru acceptarea unui grup de produse, procedura de esantionare trebuie sa se bazeze pe procedeele standard recunoscute si trebuie sa asigure justificarea adecvata pentru dimensiunea probei si procesul de selectie.
(6) Planificarea trebuie sa fie documentata prin planul calitatii, care sa asigure indeplinirea urmatoarelor cerinte:
a) realizarea si verificarea lucrarilor; realizarea si supravegherea inspectiilor si incercarilor in conformitate cu prevederile procedurilor de control;
b) lucrarile sa nu continue dupa punctele cu stationare obligatorie pentru inspectie fara avizul prealabil documentat al organizatiei responsabile pentru eliberarea punctului de stationare;
c) activitatile de control, inspectie si incercare si rezultatele lor sa fie documentate, analizate si acceptate pentru a se asigura ca produsele instalate sunt corecte si complete.
(7) Planul calitatii trebuie elaborat si utilizat pentru a controla activitatile de verificare si a identifica inregistrarile privind efectuarea corespunzatoare a acestora.
(8) Planul calitatii trebuie sa identifice secvential inspectiile si incercarile necesare pentru a demonstra conformitatea cu cerintele, mijloacele prin care acestea sunt verificate si criteriile de acceptare relevante.
(9) Planul calitatii poate avea orice forma, de la descrierea detaliata a operatiilor de executie si verificare pana la o prezentare secventiala a operatiilor de verificare. (10) Planul calitatii trebuie sa includa urmatoarele informatii:
a) informatii generale de identificare ca de exemplu numele instalatiei, structurii, sistemului, echipamentului, componentei sau serviciului la care se refera planul, documentul de procurare respectiv, numarul si stadiul documentului referential, procedurile si desenele asociate;
b) clasa acordata pentru aplicarea sistemului de management al calitatii in realizarea activitatilor respective;
c) lista cuprinzand succesiunea activitatilor de inspectie si testare; toate componentele sau serviciile care se inspecteaza si testeaza trebuie sa fie identificate si referentiate in plan;
d) procedura, instructiunea, specificatia, standardul sau sectiunea corespunzatoare din acestea daca este cazul, care trebuie respectate pentru fiecare operatie, inspectie sau test;
e) modul in care se verifica indeplinirea cerintelor specifice pentru instalatia, structura, sistemul, echipamentul, componenta sau serviciul realizate de furnizori;
f) referirea la criteriul de acceptare corespunzator;
g) identificarea personalului care realizeaza inspectia si testul si prevederi privind inregistrarile care sa arate ca fiecare dintre acestea au fost indeplinite corespunzator;
h) identificarea punctelor de stationare care nu pot fi depasite fara aprobarea inregistrata din partea personalului sau organizatiei desemnate;
i) identificarea punctelor de stationare care nu pot fi depasite fara aprobarea inregistrata din partea CNCAN si, dupa caz, din partea altor organizatii de reglementare; j) cerinte pentru inspectii si testari independente sau supravegheri independente la puncte de stationare sau asistare;
k) tipul inregistrarilor care trebuiesc realizate la fiecare inspectie sau test;
l) numarul de componente si servicii care trebuiesc inspectate sau testate in cazul in care sunt implicate mai multe componente sau operatii;
m) persoana sau organizatia avand autoritatea pentru acceptarea finala.
(11) Planul calitatii trebuie acceptat de catre detinatorul instalatiei nucleare sau reprezentantul acestuia inainte de inceperea lucrarilor de constructii-montaj.
(12) Planurile calitatii pentru activitatile de constructii montaj destinate sistemelor, structurilor si echipamentelor cu functie de securitate trebuie supuse de organizatia responsabila pentru constructii-montaj aprobarii CNCAN.
ART. 53
(1) Organizatia responsabila pentru constructii-montaj trebuie sa efectueze inspectiile si incercarile in urmatoarele faze ale activitatii de constructii-montajului:
a) inspectiile si incercarile la receptia produselor;
b) inspectiile si incercarile in timpul desfasurarii lucrarilor de constructii-montaj;
c) inspectiile si incercarile finale, dupa terminarea lucrarilor.
(2) Inspectiile si incercarile trebuie efectuate in conformitate cu proceduri aprobate si trebuie sa asigure:
a) identificarea documentelor de referinta care specifica cerintele inspectiilor sau incercarilor;
b) identificarea caracteristicilor care vor fi inspectate sau incercate;
c) criteriile de acceptare;
d) descrierea metodei de inspectie sau incercare, incluzand echipamentul care se va utiliza si conditiile care trebuie controlate;
e) identificarea persoanelor sau organizatiilor responsabile pentru efectuarea activitatilor de inspectii si incercari.
(3) Rezultatele inspectiilor si incercarilor trebuie documentate in buletine de inspectie sau incercari care trebuie sa identifice produsul la care se refera si sa specifice procedurile de inspectie sau incercare aplicabile.
(4) Rezultatele inspectiilor si incercarilor trebuie analizate pentru a se asigura ca au fost indeplinite criteriile de acceptare.
(5) Acceptarea rezultatelor trebuie documentata.
(6) Persoanele care au efectuat analiza si acceptarea trebuie identificate.
ART. 54
(1) Organizatia responsabila pentru constructii-montaj trebuie sa identifice stadiul inspectiilor si incercarilor prin mijloace documentate.
(2) Aceste mijloace trebuie sa asigure ca inspectiile si incercarile cerute au fost efectuate si ca acceptarea produselor si activitatilor este cunoscuta pe intreaga durata a constructiei-montajului, corelandu-se cu stadiul fizic al acestora.
(3) Identificarea stadiului inspectiilor si incercarilor trebuie sa asigure indicatori pentru inspectii si incercari cum ar fi semnaturi, stampile, marcaje, etichete, fise de urmarire, inregistrari de inspectii sau alte mijloace adecvate.
(4) Indicatorii de stadiu trebuie sa asigure identificarea stadiului de functionare al produselor, acolo unde este cazul.
(5) Procedurile pentru controlul utilizarii indicatorilor de stadiu trebuie sa fie implementate numai de catre personal desemnat.
ART. 55
(1) Sculele, dispozitivele, aparatele de masurare si incercare si alte echipamente pentru verificare, masurare si incercare, precum si alte dispozitive care pot afecta calitatea, trebuie sa fie de tipul si precizia corespunzatoare.
(2) Echipamentul de masurare si incercare trebuie verificat metrologic si intretinut, la intervale de timp prescrise sau inainte de utilizare, in raport cu echipamente care au o legatura cunoscuta si validata cu etaloanele nationale recunoscute.
(3) In cazul in care nu exista standarde nationale, cerintele pentru verificare metrologica trebuie documentate.
(4) Domeniul de masura trebuie sa fie adecvat.
(5) Metoda si intervalele de timp pentru efectuarea verificarilor metrologice pentru fiecare tip de echipament trebuie sa fie documentate.
(6) Masuratorile efectuate cu echipamentul de verificare, masurare sau incercare care a fost gasit decalibrat, trebuie evaluate iar valabilitatea rezultatelor inspectiilor sau incercarilor anterioare si acceptarea produselor sau activitatilor trebuie documentata.
(7) Atunci cand un echipament pentru verificare, masurare sau incercare este gasit decalibrat, acesta trebuie reparat sau inlocuit.
(8) Starea de verificare metrologica a echipamentului de masurare si incercare trebuie marcata pe echipament in mod corespunzator.
(9) Trebuie pastrate evidenta echipamentelor de masurare si incercare si inregistrari adecvate care sa ateste starea de verificare metrologica a acestora.
Controlul neconformitatilor
ART. 56
Organizatia responsabila pentru constructii-montaj trebuie sa asigure controlul neconformitatilor in conformitate cu cerintele normelor referentiale la art. 4, a).
Controlul actiunilor corective
ART. 57
Organizatia responsabila pentru constructii-montaj trebuie sa asigure procesarea actiunilor corective in conformitate cu cerintele normelor prevazute la art. 4, a).
Controlul modificarilor
ART. 58
Organizatia responsabila pentru constructii-montaj trebuie sa asigure controlul atat al modificarilor permanente si cat si al celor temporare in conformitate cu cerintele normelor prevazute la art. 4, a).
Controlul documentelor
ART. 59
Organizatia responsabila pentru constructii-montaj trebuie sa asigure controlul identificarii, elaborarii, analizarii, aprobarii, distribuirii si revizuirii tuturor documentelor si programelor de calculator in conformitate cu cerintele normelor prevazute la art. 4, a).
ART. 60
Organizatia responsabila pentru activitatea de constructii-montaj trebuie sa asigure transferul controlat al documentelor catre organizatia responsabila pentru punerea in functiune.
Inregistrari
ART. 61
(1) Organizatia responsabila pentru constructii-montaj trebuie sa asigure controlul inregistrarilor in conformitate cu cerintele normelor prevazute la art. 4 a), incluzand acordurile si responsabilitatile privind gruparea pe categorii, primirea, indexarea, depozitarea, regasirea si eliminarea acestora.
(2) Inregistrarile trebuie sa includa si documentele care consemneaza starea structurilor, sistemelor si componentelor in stadiul in care s-au realizat/montat.
Evaluarea sistemului de management al calitatii
ART. 62
Organizatia responsabila pentru constructii-montaj trebuie sa asigure evaluarea sistemului managementului calitatii in conformitate cu cerintele normelor prevazute la art. 4, a).
ART. 63
(1) Suplimentar procesului de autoevaluare continua, organizatia responsabila trebuie sa efectueze analiza oficiala anuala a eficientei sistemului de management al calitatii.
(2) Analiza trebuie condusa de managerul organizatiei responsabile.
ART. 64
Evaluarile independente trebuie sa includa urmatoarele aspecte:
a) probleme de securitate nucleara;
b) testarea materialelor;
c) procedurile de auditare a furnizorilor;
d) intretinerea si curatenia;
e) conservarea lucrarilor incheiate;
f) evaluarea furnizorilor;
g) controlul si dispunerea produselor neconforme;
h) controlul proceselor de manipulare a echipamentelor;
i) conformitatea activitatilor de constructie cu cerintele tehnice ale proiectului.
Protectia muncii
ART. 65
(1) Organizatia responsabila pentru constructii-montaj trebuie sa stabileasca o politica care sa respecte reglementarile nationale privind protectia muncii a intregului personal, inclusiv a furnizorilor si vizitatorilor si trebuie sa faca referire la regulile si practicile ce urmeaza sa fie adoptate.
(2) Politica trebuie sa includa acorduri privind planificarea efectiva, organizarea, monitorizarea, si analiza masurilor preventive si ale celor de protectie.
(3) Conducerea trebuie sa asigure suport, indrumare si asistenta necesara pentru personal in domeniul protectiei muncii.
(4) Personalul de constructii-montaj trebuie sa inteleaga modul in care programul de protectia muncii ii afecteaza propria activitate.
(5) Datele privind protectia muncii trebuie monitorizate. Monitorizarea trebuie sa includa si urmatoarele aspecte:
a) pierderea de timp de lucru generata de accident;
b) accidente care necesita asistenta medicala;
c) neconformitati referitoare la protectia muncii;
d) identificate la instalatia nucleara;
e) modificari cu implicatii in protectia muncii.
(6) In cazul activitatilor de constructii-montaj ce implica lucrul in campuri de radiatii sau cu surse de radiatii nucleare este obligatorie respectarea normelor specifice.

CAP. III
DISPOZITII TRANZITORII SI FINALE

ART. 66
Prezentele norme intra in vigoare in termen de 60 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial.
ART. 67
(1) Pana la termenul prevazut la art. 66, organizatiile responsabile pentru activitatile de constructii-montaj in domeniul nuclear trebuie sa ia masurile necesare de implementare a cerintelor din prezentele norme in activitatile desfasurate.
(2) Daca implementarea presupune modificarea documentelor programului de asigurarea calitatii, documentele revizuite trebuie transmise la CNCAN pentru aprobare.

------------


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016