Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA din 29 octombrie 1991  privind autorizarea societatilor bancare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA din 29 octombrie 1991 privind autorizarea societatilor bancare

EMITENT: BANCA NATIONALA A ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 217 din 29 octombrie 1991


În temeiul prevederilor:
- articolul 5 "societãţile bancare, persoane juridice romane, se pot constitui şi funcţiona numai pe baza autorizaţiei eliberate de Banca Nationala a României";
- articolul 6 "documentaţia care trebuie prezentatã pentru solicitarea autorizaţiei şi condiţiile în care aceasta poate fi acordatã vor fi stabilite prin norme de cãtre Banca Nationala a României";
- articolul 7 "condiţiile în care autorizaţia poate fi retrasã, atît în cazurile cînd retragerea este impusa de lege, cît şi atunci cînd ea este cerutã de societatea bancarã respectiva, se stabilesc prin norme de cãtre Banca Nationala a României";
- articolul 14: exercitarea profesiunii bancare şi operaţiunile de banca ale filialelor şi sucursalelor societãţilor bancare, persoane juridice strãine, sînt supuse autorizãrii Bãncii Naţionale a României, în concordanta cu politica acesteia fata de activitatea bãncilor strãine în România din <>Legea nr. 33/1991 privind activitatea bancarã, Banca Nationala a României emite prezentele norme:
1. Societãţile bancare pot sa se constituie şi sa funcţioneze pe teritoriul României numai dacã au obţinut, în prealabil, autorizaţia Bãncii Naţionale a României.
2. Formalitãţile prevãzute la art. 3, art. 4, art. 9, art. 10, art. 22 şi <>art. 24 din Legea nr. 31/1990 privind societãţile comerciale pot fi îndeplinite numai cu condiţia prezentãrii autoritãţilor competente, în original sau în copie autentificatã, a autorizaţiei eliberate de Banca Nationala a României.
3. Cererea de autorizare se adreseazã Bãncii Naţionale a României, împreunã cu dosarul care trebuie sa conţinã urmãtoarele documente şi informaţii:
a) Proiectele de contract de societate şi de statut, în cazul societãţilor bancare persoane juridice romane.
Pentru sucursalele societãţilor bancare persoane juridice strãine, se vor comunica denumirea, sediul sucursalei, capitalul de dotare, precum şi statutul sau alte acte dovedind denumirea, forma juridicã, sediul social şi modul de funcţionare a bãncii strãine.
b) Repartiţia acţiunilor sau pãrţilor sociale, precum şi a drepturilor de vot.
Persoanele fizice sau juridice care intenţioneazã sa detina cel puţin 5% din capitalul social sau din drepturile de vot trebuie sa comunice informaţiile precizate în anexa nr. 2*) la prezentele norme.
c) Numele a cel puţin 2 persoane care sînt propuse sa asigure orientarea efectivã a societãţii bancare, precum şi alte informaţii precizate în anexa nr. 1*) la prezentele norme, din care sa rezulte onorabilitatea, experienta şi calificarea profesionalã a acestora. În plus, conducãtorii propuşi vor depune cîte un certificat de cazier judiciar.
Pentru conducãtorii care şi-au stabilit resedinta în România de mai puţin de cinci ani, certificatul de cazier judiciar va fi înlocuit sau completat cu un document echivalent eliberat de autoritãţile competente din ţara lor de origine sau din ţara în care au avut stabilitã resedinta anterior, care sa ateste ca cel interesat nu este supus, în conformitate cu legislaţia din ţara respectiva, unei interdicţii de a conduce o societate bancarã.
În cazul sucursalei unei societãţi bancare, persoana juridicã strãinã, se va comunica documentul autentic prin care acesta din urma împuterniceşte doi conducatori care sa o angajeze legal în România.
d) Identitatea membrilor organelor deliberative; în cazul societãţilor de persoane, şi identitatea asociaţilor care nu participa la conducere. Vor fi depuse, pentru fiecare dintre aceştia, un curriculum vitae şi un certificat de cazier judiciar.
Dacã este cazul, se aplica şi prevederile de la lit. c) alin. 2.
e) Identitatea cenzorilor propuşi. Vor fi depuse pentru fiecare un curriculum vitae, un certificat de cazier judiciar şi o declaraţie din care sa rezulte ca aceştia nu se afla în vreuna din situaţiile prevãzute la <>art. 112 lit. a) şi b) din Legea nr. 31/1990 .
Dacã este cazul, se aplica şi prevederile de la lit. c) alin. 2.
f) În cazul în care persoana juridicã pentru care se cere autorizarea este deja constituitã, descrierea activitãţii şi prezentarea ultimelor sale trei rapoarte anuale (bilanţuri).
În cazul unei sucursale din România a unei societãţi bancare strãine, aceasta din urma va comunica ultimele sale trei rapoarte anuale, precum şi o descriere a activitãţii sale. De asemenea, se va transmite o declaraţie scrisã a autoritãţii strãine de supraveghere, din care sa rezulte ca aceasta este de acord cu stabilirea unei sucursale în România.
g) Program de activitate, care va cuprinde:
- tipul şi denumirea activitãţilor prevãzute a fi desfãşurate de societatea bancarã;
- compozitia clientelei pe care societatea bancarã îşi propune sa o atragã;
- natura resurselor financiare utilizate;
- structura organizatoricã a societãţii bancare, cu precizarea numãrului şi a repartiţiei personalului pe funcţii;
- estimarea principalelor posturi de bilanţ şi a contului de profit şi pierderi pentru urmãtoarele trei exercitii financiare.
4. Personalul Bãncii Naţionale a României este obligat, prin lege, sa pãstreze secretul profesional; informaţiile care i sînt comunicate în aplicarea prezentelor norme sînt pãstrate strict confidenţial.
Direcţia de reglementarea şi supraveghere bancarã din cadrul Bãncii Naţionale a României va confirma primirea cererii, data primirii marcind momentul din care începe sa curgã termenul prevãzut la pct. 6 şi va instrumenta dosarele prezentate.
Dosarul, împreunã cu nota de prezentare, va fi transmis Consiliului de administraţie al Bãncii Naţionale a României.
Pentru ca un dosar sa fie acceptat la prezentare este necesar ca el sa conţinã toate informaţiile prevãzute la pct. 3 şi ca instrumentarea lui sa se fi putut încheia cel puţin cu doua saptamini înainte de data şedinţei consiliului de administraţie pe a carei ordine de zi urmeazã a fi înscris. În cazuri excepţionale, guvernatorul Bãncii Naţionale a României poate decide reducerea acestei perioade.
5. Persoanele care intenţioneazã sa solicite sau care au solicitat autorizarea unei societãţi bancare vor pãstra confidenţialitatea dosarului lor atît timp cît Banca Nationala a României nu s-a pronunţat asupra acestuia.
6. Banca Nationala a României decide cu privire la autorizarea unei societãţi bancare în termen de cel mult şase luni de la primirea cererii sau, dacã aceasta este incompleta, în termen de cel mult 6 luni de la transmiterea de cãtre solicitant a informaţiilor necesare luãrii deciziei, dar nu mai mult de 12 luni de la primirea cererii.
7. Decizia de autorizare a unei societãţi bancare este emisã sub condiţia suspensivã a constituirii efective a acesteia conform modalitãţilor prevãzute în documentaţia prezentatã. Aceasta decizie condiţionalã va produce efecte la data comunicãrii prin care Banca Nationala a României va informa societatea bancarã ca, în urma constituirii sale, autorizarea este definitiva.
Comunicarea prevãzutã la alin. 1 va fi facuta dupã primirea şi verificarea de cãtre Banca Nationala a României a urmãtoarelor documente:
a) copie autentificatã a statutului şi/sau a contractului de societate;
b) copie autentificatã a certificatului depozitarului fondurilor destinate sa constituie capitalul social;
c) copie autentificatã a certificatului registrului comerţului din care rezulta înmatricularea societãţii bancare;
d) informarea cu privire la:
- repartiţia capitalului social;
- componenta consiliului de administraţie, a comitetului de direcţie şi identitatea cenzorilor;
- numele preşedintelui societãţii bancare şi al celorlalţi conducatori care asigura orientarea efectivã a activitãţii acesteia, pentru care se vor alãturã scrisoarea şi informaţiile cerute în anexa nr. 1 la prezentele norme.
e) un extras al Monitorului Oficial al României în care s-a fãcut publicitatea constituirii societãţii bancare; pentru perioada 1991-1992, este suficienta dovada ca a fost solicitatã efectuarea acestei publicitati.
8. Banca Nationala a României va respinge cererea de autorizare dacã:
a) dosarul este incomplet la încheierea termenului prevãzut la pct. 6;
b) capitalul social sau capitalul de dotare al sucursalelor deschise în România de societãţi bancare strãine este mai mic decît nivelul minim stabilit de Banca Nationala a României;
c) forma juridicã este inadecvata activitãţii prevãzute sau este opritã de lege;
d) societatea bancarã nu are aptitudinea de a-şi realiza obiectivele de dezvoltare în condiţii compatibile cu buna funcţionare a sistemului financiar şi care sa asigure clientelei o siguranta satisfãcãtoare;
e) persoanele vizate la pct. 3 lit. c), d), şi e) nu au onorabilitatea necesarã, calificarea şi experienta adecvate funcţiei lor;
f) calitatea actionarilor şi/sau a asociaţilor care deţin o participare pentru care deţin o participare pentru care este necesarã obţinerea unei autorizaţii prealabile nu corespunde nevoii garantarii unei gestiuni sanatoase şi prudente a bãncii.
9. Banca Nationala a României poate retrage autorizaţia de funcţionare unei societãţi bancare atunci cînd:
a) societatea bancarã renunţa în mod expres la ea, nu o foloseşte o perioada de 12 luni de la acordare sau nu-şi mai exercita activitatea de cel puţin 6 luni;
b) societatea bancarã incalca în mod grav sau repetat dispoziţiile Legii privind activitatea bancarã sau normele emise în aplicarea acesteia;
c) societatea bancarã nu mai îndeplineşte condiţiile cãrora le este subordonata autorizarea;
d) autorizaţia a fost obţinutã ca urmare a unor declaraţii false sau prin orice alt mijloc ilegal;
e) societatea bancarã nu respecta condiţiile prevãzute în autorizaţie;
f) autoritatea competenta din ţara în care are sediul social societatea bancarã ce a deschis o sucursala în România i-a retras acesteia autorizaţia de funcţionare ca societate bancarã;
g) societatea bancarã nu mai oferã garanţia ca îşi va putea îndeplini obligaţiile fata de creditorii sãi şi, în special, nu mai asigura siguranta fondurilor ce i-au fost încredinţate;
h) societatea bancarã nu îşi achitã obligaţiile fiscale.
10. Retragerea autorizaţiei unei societãţi bancare se publica în Monitorul Oficial al României.
11. Societatea bancarã sau sucursala deschisã în România de o societate bancarã strãinã a carei autorizaţie a fost retrasã intra în lichidare.
În perioada de lichidare, societatea bancarã sau sucursala respectiva:
- rãmîne sub controlul Bãncii Naţionale a României;
- poate efectua numai operaţiunile strict necesare lichidãrii;
- nu poate folosi calitatea sa de societate bancarã altfel decît precizînd ca se afla în lichidare.
12. Deciziile de refuz şi, respectiv, de retragere a autorizaţiei unei societãţi bancare trebuie sa fie motivate şi se vor comunica pãrţilor interesate.
13. Prezentele norme se aplica societãţilor bancare, persoane juridice romane şi strãine, care îşi desfãşoarã activitatea pe teritoriul României.
14. Prezentele norme intra în vigoare la data publicãrii lor în Monitorul Oficial al României.

--------------------
*) Anexele nr. 1 şi 2 vor fi comunicate celor interesaţi de cãtre Banca Nationala a României.
Mugur Isarescu,

guvernatorul Bãncii Naţionale a României

--------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016