Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA din 29 noiembrie 2004  pentru stabilirea claselor de aplicare gradata a cerintelor sistemelor de management al calitatii in fabricarea produselor si realizarea serviciilor destinate instalatiilor nucleare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA din 29 noiembrie 2004 pentru stabilirea claselor de aplicare gradata a cerintelor sistemelor de management al calitatii in fabricarea produselor si realizarea serviciilor destinate instalatiilor nucleare

EMITENT: COMISIA NATIONALA PENTRU CONTROLUL ACTIVITATILOR NUCLEARE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 106 din 2 februarie 2005

CAP. I
Generalitãţi

ART. 1
Normele privind cerinţele generale pentru sistemele de management al calitãţii aplicate la realizarea, funcţionarea şi dezafectarea instalaţiilor nucleare stabilesc modalitatea de clasificare a structurilor, sistemelor şi componentelor în funcţie de importanţa pentru securitate nuclearã şi riscul radiologic, în 4 clase distincte.
ART. 2
Cerinţele specifice pentru sistemele de management al calitãţii aplicate activitãţilor de fabricare a produselor şi realizare a serviciilor destinate instalaţiilor nucleare, prevãzute în normele Comisiei Naţionale pentru Controlul Activitãţilor Nucleare (CNCAN), trebuie îndeplinite în totalitate de organizaţiile responsabile care fabricã structuri, sisteme şi componente încadrate în clasa 1 de securitate nuclearã sau realizeazã servicii destinate acestora.
ART. 3
Normele privind cerinţele generale pentru sistemele de management al calitãţii aplicate la realizarea, funcţionarea şi dezafectarea instalaţiilor nucleare stabilesc 4 clase de aplicare gradatã a cerinţelor sistemelor de management al calitãţii, care se aplicã la fabricarea structurilor, sistemelor şi componentelor sau realizarea serviciilor destinate acestora, în funcţie de importanţa lor pentru securitatea nuclearã.

CAP. II
Scop

ART. 4
(1) Prezentele norme sunt emise în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 111/1996 privind desfãşurarea în siguranţã a activitãţilor nucleare, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pentru:
a) detalierea criteriilor specifice pentru stabilirea claselor de aplicare gradatã a cerinţelor sistemului de management al calitãţii în activitãţile de fabricare a structurilor, sistemelor şi componentelor instalaţiilor nucleare sau realizarea serviciilor destinate acestora;
b) stabilirea cerinţelor minime necesare prevãzute în normele privind cerinţele specifice pentru sistemele de management al calitãţii aplicate activitãţilor de realizare a structurilor, sistemelor şi componentelor instalaţiilor nucleare sau de execuţie a serviciilor destinate acestora, pentru fiecare dintre cele 4 clase de aplicare gradatã.
(2) Prezentele norme fac parte din normele privind sistemele de management al calitãţii aplicate instalaţiilor nucleare.

CAP. III
Domeniu de aplicare

ART. 5
(1) Prezentele norme se aplicã de cãtre organizaţiile responsabile pentru stabilirea:
a) claselor de aplicare gradatã a cerinţelor normelor de management al calitãţii;
b) cerinţelor minime necesare prevãzute în normele de management al calitãţii pentru fiecare din cele 4 clase de aplicare gradatã.
(2) Prezentele norme se aplicã numai pentru activitãţile definite de normele specifice privind cerinţele specifice pentru sistemele de management al calitãţii aplicate activitãţilor de fabricare a produselor şi de furnizare a serviciilor destinate instalaţiilor nucleare.

CAP. IV
Definiţii

ART. 6
Definiţiile din <>Legea nr. 111/1996 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi din normele privind cerinţele generale pentru sistemele de management al calitãţii aplicate la realizarea, funcţionarea şi dezafectarea instalaţiilor nucleare se aplicã şi prezentelor norme.

CAP. V
Metodologie de stabilire a claselor şi cerinţelor de aplicare gradatã a elementelor sistemelor de management al calitãţii

SECŢIUNEA I
Generalitãţi

ART. 7
(1) Organizaţiile responsabile pentru proiectarea structurilor, sistemelor şi componentelor instalaţiilor nucleare trebuie sã le clasifice din punct de vedere al importanţei acestora pentru securitatea nuclearã a instalaţiei nucleare.
(2) Clasificarea stabilitã din punct de vedere al securitãţii nucleare pentru o structurã, sistem şi componentã nu implicã automat încadrarea în aceeaşi clasã a subcomponentelor acestora.
(3) Organizaţiile responsabile pentru fabricarea structurilor, sistemelor şi componentelor instalaţiilor nucleare sunt obligate sã stabileascã, prin compartimente de specialitate sau prin organizaţii responsabile pentru proiectare, subcomponentele care îndeplinesc funcţie de securitate în cadrul structurii, sistemului sau componentei pe care le fabricã.
ART. 8
(1) Organizaţiile responsabile pentru proiectarea structurilor, sistemelor şi componentelor instalaţiilor nucleare sunt obligate sã stabileascã clase de aplicare gradatã de la 1 la 4 a cerinţelor de management al calitãţii utilizat la realizarea acestora, utilizând metodologia descrisã în prezentele norme.
(2) Clasa 1 de aplicare gradatã a cerinţelor sistemelor de management al calitãţii impune respectarea tuturor cerinţelor prevãzute în normele specifice pentru activitãţi de fabricaţie în domeniul nuclear, în timp ce clasa 4 de aplicare gradatã a cerinţelor sistemelor de management al calitãţii impune un set de cerinţe minime stabilite conform prezentelor norme, care, implementate, asigurã încrederea necesarã cã structurile, sistemele şi componentele îndeplinesc cerinţele tehnice şi funcţionale stabilite prin documentaţia de proiectare.
ART. 9
Clasa de aplicare gradatã a cerinţelor sistemelor de management al calitãţii la fabricarea structurilor, sistemelor şi componentelor se stabileşte luându-se în considerare douã componente distincte, şi anume:
a) o componentã fixã conţinând factori de naturã tehnicã şi de securitate nuclearã, respectiv factorii (1), (2), (4) şi (5) din secţiunea a II-a;
b) o componentã variabilã conţinând factori ce depind de tehnologiile de fabricaţie, maturitatea proiectelor şi experienţa furnizorilor de produse, respectiv factorul (3) din secţiunea a II-a.
ART. 10
Clasa de aplicare gradatã a cerinţelor sistemelor de management al calitãţii se consemneazã în documentaţia de proiectare a structurilor, sistemelor şi componentelor şi reprezintã componenta fixã calculatã de proiectant.
ART. 11
Atunci când apar tehnologii/soluţii de proiectare noi sau furnizorii produc structuri, sisteme sau componente solicitate pentru prima datã, organizaţiile responsabile cu aprovizionarea utilizeazã, pe lângã componenta fixã, şi componenta variabilã pentru a impune cerinţele suplimentare necesare la procurarea acestora.
ART. 12
Modificarea clasei de aplicare gradatã a cerinţelor sistemelor de management al calitãţii, înscrisã în documentaţia de proiectare, reprezintã o modificare de proiect şi se efectueazã în conformitate cu normele privind sistemele de management al calitãţii aplicabile activitãţilor de proiectare a instalaţiilor nucleare.

SECŢIUNEA a II-a
Factori utilizaţi la stabilirea clasei de aplicare gradatã a cerinţelor sistemelor de management al calitãţii

ART. 13
Factorul (1) - Securitate nuclearã - se referã la cerinţele de funcţionare impuse structurii, sistemului sau componentei pentru a îndeplini funcţia de securitate impusã sistemului din care face parte. La stabilirea acestui factor se vor lua în considerare:
a) probabilitatea apariţiei unor defecţiuni în timpul utilizãrii structurii, sistemului sau componentei în instalaţia nuclearã şi consecinţele asupra îndeplinirii funcţiei de securitate atribuite;
b) cerinţele impuse pentru funcţionarea structurii, sistemului sau componentei în condiţii deosebite de mediu, temperaturã ridicatã sau scãzutã, umiditate ridicatã sau câmpuri mari de radiaţii, precum şi în condiţiile de seism impuse prin proiect.
ART. 14
Factorul (2) - Complexitatea procesului de proiectare - se referã în principal la definirea dificultãţilor de elaborare a documentaţiei de proiectare a structurii, sistemului sau componentei, complexitatea elaborãrii proiectului, analizelor şi dezvoltãrii lui, incluzând, dupã caz, analiza proiectului, analize de eforturi/tensiuni şi analize seismice.
ART. 15
Factorul (3) - Maturitatea proiectului/fabricaţiei - se referã la proiecte existente verificate în practicã şi îmbunãtãţite ca urmare a informaţiilor primite de la utilizatori privind comportarea în funcţionare a structurilor, sistemelor sau componentelor. De asemenea, acest factor ţine cont şi de experienţa pe care o are producãtorul pentru realizarea acestora în baza unui proiect existent.
ART. 16
Factorul (4) - Complexitatea procesului de fabricaţie - defineşte complexitatea procesului de execuţie a structurii, sistemului sau componentelor. De asemenea, factorul defineşte dificultãţile de realizare şi verificare a caracteristicilor definite prin specificaţii de proiectare.
ART. 17
Factorul (5) - Eficienţa economicã - se referã la probabilitatea de apariţie a unor defecte şi la consecinţele economice ale acestora. Efectele economice se calculeazã ţinându-se cont de urmãrile unei funcţionãri defectuoase, responsabilitãţile juridice, garanţiile, pierderile economice datorate nefuncţionabilitãţii structurii, sistemului sau componentei.
ART. 18
În tabelul nr. 1 este prevãzut punctajul acordat fiecãruia dintre factorii definiţi la art. 13-17, pe baza cãruia, prin calcul descris la secţiuna a III-a, se stabileşte clasa de aplicare gradatã a cerinţelor sistemului de management al calitãţii în activitãţile de fabricare.

TABELUL Nr. 1
Punctajul acordat fiecãrui factor care contribuie la stabilirea clasei de aplicare gradatã a cerinţelor sistemelor de management al calitãţii în activitatea de fabricare



──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Factorii de evaluare Punctajul
acordat
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
(1) Securitate nuclearã
- Produsul nu îndeplineşte funcţie de securitate în
cadrul sistemului, dar sistemul are funcţie de securitate 0
- Produsul îndeplineşte funcţie de securitate pe un sistem
clasa 4 de securitate fãrã a avea cerinţe EQ şi/sau seism 10
- Produsul îndeplineşte funcţie de securitate pe un sistem
clasa 4 de securitate şi are cerinţe de calificare la
mediu şi/sau seism 20
- Produsul îndeplineşte funcţie de securitate pe un sistem
clasa 3 de securitate fãrã a avea cerinţe de calificare
la mediu şi/sau seism 25
- Produsul îndeplineşte funcţie de securitate pe un sistem
clasa 3 de securitate şi are cerinţe de calificare la
mediu şi/sau seism 30
- Produsul îndeplineşte funcţie de securitate pe un sistem
clasa 2 de securitate fãrã a avea cerinţe de calificare la
mediu sau seism 35
- Produsul îndeplineşte funcţie de securitate pe un sistem
clasa 2 de securitate şi are cerinţe de calificare la
mediu şi/sau seism 40
- Produsul îndeplineşte funcţie de securitate pe un sistem
clasa 1 de securitate fãrã a avea cerinţe de calificare
la mediu sau seism 50
- Produsul îndeplineşte funcţie de securitate pe un sistem
clasa 1 de securitate şi are cerinţe de calificare la
mediu şi/sau seism 60

(2) Complexitatea procesului de proiectare

- Efortul de proiectare este minim şi simplu 0
- Efortul de proiectare este simplu, dar implicã multiple
discipline 4
- Proiectul se realizeazã printr-o combinare de elemente
pentru care existã proiecte verificate în practicã,
pentru aceeaşi utilizare implicând multiple discipline
şi verificãri complexe 8
- Proiectul implicã cerinţe de verificare complexe şi
necesitatea validãrilor independente, utilizându-se
softuri speciale pentru realizare 10

(3) Maturitatea proiectului fabricaţiei

- Proiectul este pentru un produs de catalog sau proiecte
de serie verificate în practicã şi care se aflã în
producţia curentã a fabricantului 0
- Modificarea unui proiect verificat în practicã pentru
o altã utilizare de cãtre fabricantul iniţial al produsului 4
- Proiectul este verificat în practicã, dar produsul este
prima oarã fabricat de furnizor 8
- Proiectul este pentru un produs nou, pus în practicã pentru
prima oarã 10
(4) Complexitatea procesului de fabricaţie
- Produsul nu are caracteristici critice sau condiţionate
reciproc, iar fabricarea lor necesitã doar câteva procese
simple, tehnologiile de fabricaţie fiind comune în industrie 0
- Produsul are caracteristici relativ uşor de realizat,
iar fabricarea necesitã un numãr semnificativ de procese simple 4
- Produsul are câteva caracteristici critice în limite de
toleranţã strânse, iar fabricarea lor necesitã câteva procese
complexe 6
- Produsul are un numãr semnificativ de caracteristici critice
în limite de toleranţã strânse, iar fabricarea lor necesitã
un numãr semnificativ de procese şi tehnologii complexe 8
- Produsul are un numãr mare de caracteristici critice cu
toleranţe mici şi condiţionate reciproc, iar fabricarea lor
necesitã un numãr mare de procese şi tehnologii complexe şi
calificarea ridicatã a personalului de execuţie 10

(5) Eficienţa economicã

- Orice defect apãrut în exploatare conduce la dificultãţi şi
cheltuieli suplimentare neglijabile 0
- Orice defect apãrut în exploatare îngreuneazã exploatarea şi
conduce la cheltuieli suplimentare într-o mãsurã limitatã 4
- Orice defect apãrut în exploatare îngreuneazã activitãţile
de exploatare şi conduce la cheltuieli suplimentare mari 6
- Orice defect apãrut în exploatare îngreuneazã exploatarea
şi conduce la cheltuieli suplimentare într-o mãsurã importantã 8
- Orice defect apãrut în exploatare conduce la nefuncţionarea
instalaţiei şi la cheltuieli suplimentare extrem de mari
(incluzând cheltuielile de îndepãrtare a consecinţelor) 10
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



SECŢIUNEA a III-a
Calculul clasei de aplicare gradatã a cerinţelor sistemelor de management al calitãţii pentru activitatea de fabricare

ART. 19
(1) În funcţie de criteriile prevãzute în tabelul nr. 1 se stabileşte punctajul pentru fiecare factor. Punctajul stabilit pentru fiecare factor se însumeazã. În funcţie de intervalele prevãzute în tabelul nr. 2, pentru suma astfel obţinutã se stabileşte clasa de aplicare gradatã a cerinţelor sistemului de management al calitãţii.
(2) În cazul în care suma obţinutã este mai micã decât 10, componenta/subcomponenta se va considera de cea mai bunã calitate comercialã şi se va procura de la furnizorii care au implementate sisteme de management al calitãţii dezvoltate în baza standardelor privind sistemele de management al calitãţii recunoscute internaţional.
(3) Pentru materialele sau produsele utilizate în procesul de fabricaţie, dar care nu intrã în componenţa produsului final sau nu au importanţã funcţionalã pentru produs, nu se impun cerinţe specifice pentru sistemul de management al calitãţii la procurarea de pe piaţa liberã.
ART. 20
Clasa de aplicare gradatã a cerinţelor sistemelor de management al calitãţii, care trebuie înscrisã în documentaţia de proiectare pentru structuri, sisteme şi componente, se obţine prin metodologia prevãzutã la art. 19, dupã însumarea punctajelor stabilite pentru factorii (1), (2), (4) şi (5).

TABELUL Nr. 2
Selectarea clasei de aplicare gradatã a cerinţelor sistemelor de management al calitãţii



────────────────────────────────────────────────────
Suma obţinutã Clasa de aplicare
────────────────────────────────────────────────────
71-100 Clasa 1
41-70 Clasa 2
21-40 Clasa 3
10-20 Clasa 4
────────────────────────────────────────────────────



ART. 21
(1) Pentru sistemele, structurile şi componentele pentru care s-a stabilit în documentaţia de proiectare clasa de aplicare gradatã a cerinţelor sistemului de management al calitãţii în conformitate cu prevederile art. 20, organizaţia responsabilã pentru aprovizionarea acestora este obligatã sã analizeze suplimentar şi contribuţia factorului (3) - Maturitatea proiectului/fabricaţiei la calculul clasei de aplicare gradatã a cerinţelor sistemelor de management al calitãţii.
(2) Clasa de aplicare a cerinţelor sistemului de management al calitãţii în cazul aprovizionãrii structurilor, sistemelor şi componentelor se stabileşte dupã urmãtoarea formulã:
Suma obţinutã = A + [(B-A) x 0,75] + C,
în care:
A - valoarea minimã din coloana "Suma obţinutã" a tabelului nr. 2, corespunzãtoare clasei de aplicare gradatã a cerinţelor sistemului de management al calitãţii stabilite în documentaţia de proiectare pentru structura, sistemul sau componenta pentru care se efectueazã calculul;
B - valoarea maximã din coloana "Suma obţinutã" a tabelului nr. 2, corespunzãtoare clasei de aplicare gradatã a cerinţelor sistemului de management al calitãţii stabilite în documentaţia de proiectare pentru structura, sistemul sau componenta pentru care se efectueazã calculul;
C - valoarea punctelor obţinute ca urmare a evaluãrii factorului (3) - Maturitatea proiectului/fabricaţiei.
În funcţie de suma obţinutã prin aceastã formulã se stabileşte clasa de aplicare gradatã a cerinţelor sistemului de management al calitãţii din tabelul nr. 2, valabile pentru procurarea structurii, sistemului sau componentei respective.
ART. 22
Clasa de aplicare gradatã a cerinţelor sistemelor de management al calitãţii înscrisã în documentaţia de proiectare a structurilor, sistemelor şi componentelor reprezintã cerinţa minimã pe care organizaţiile responsabile cu aprovizionarea acestora sunt obligate sã o înscrie în documentele de aprovizionare.
ART. 23
Clasa de aplicare gradatã a cerinţelor sistemelor de management al calitãţii aplicat subcomponentelor din cadrul structurilor, sistemelor şi componentelor instalaţiilor nucleare se stabileşte utilizându-se metodologia prezentatã la art. 19-22, clasa obţinutã fiind cel mult egalã sau mai micã decât cea a structurii, sistemului ori componentei din care face parte.

CAP. VI
Calculul clasei de aplicare gradatã a cerinţelor sistemelor de management al calitãţii pentru serviciile destinate structurilor, sistemelor şi componentelor instalaţiilor nucleare

ART. 24
Clasa de aplicare gradatã a cerinţelor sistemelor de management al calitãţii pentru realizarea serviciilor destinate structurilor, sistemelor şi componentelor instalaţiilor nucleare se calculeazã de cãtre organizaţiile responsabile care contracteazã realizarea acestor servicii utilizând metodologia prezentatã la art. 19, cu deosebirea cã punctajul se stabileşte în funcţie de criteriile factorilor prevãzuţi în tabelul nr. 3.
ART. 25
Factorii utilizaţi pentru calculul clasei de aplicare gradatã a cerinţelor sistemelor de management al calitãţii pentru realizarea serviciilor destinate structurilor, sistemelor şi componentelor instalaţiilor nucleare au aceeaşi semnificaţie ca cei prezentaţi la art. 13-17, cu urmãtoarele precizãri:
a) factorul (2) - Complexitatea procesului de proiectare - nu se aplicã în cazul serviciilor, cu excepţia cazurilor în care sunt proiecte specifice pentru realizarea serviciului cu indicarea clasei de aplicare gradatã a cerinţelor sistemului de management al calitãţii;
b) factorul (3) - Maturitatea proiectului/fabricaţiei - este înlocuit cu factorul - Maturitatea tehnologiilor utilizate - care se referã la experienţa pe care o are furnizorul serviciului în domeniul de activitate specificat;
c) factorul (4) - Complexitatea procesului de fabricaţie - este înlocuit cu factorul - Complexitatea activitãţilor de execuţie - care se referã la tehnologiile şi calificarea necesare îndeplinirii serviciului.

TABELUL Nr. 3

Punctajul acordat fiecãrui factor care contribuie la stabilirea clasei de aplicare gradatã a cerinţelor sistemelor de management al calitãţii la realizarea serviciilor



───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Factorii de evaluare Punctajul
acordat
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
(1) Securitatea nuclearã
Rezultatele serviciului destinat unei structuri,
sistem sau componente:
- nu au influenţã asupra îndeplinirii funcţiei specifice
a acestora, indiferent de clasa de securitate atribuitã
acestora 10
- de clasa 4 de securitate nuclearã au influenţã asupra
îndeplinirii cerinţelor de securitate nuclearã sau
contribuie la luarea deciziilor referitoare la aspectele
de securitate nuclearã 30
- de clasa 3 de securitate nuclearã au influenţã asupra
îndeplinirii cerinţelor de securitate nuclearã sau
contribuie la luarea deciziilor referitoare la aspectele
de securitate nuclearã 40
- de clasa 2 de securitate nuclearã au influenţã asupra
îndeplinirii cerinţelor de securitate nuclearã sau
contribuie la luarea deciziilor referitoare la aspectele
de securitate nuclearã 50
- de clasa 1 de securitate nuclearã au influenţã asupra
îndeplinirii cerinţelor de securitate nuclearã sau
contribuie la luarea deciziilor referitoare la aspectele
de securitate nuclearã 60

(2) Maturitatea tehnologiilor utilizate
Tehnologiile utilizate pentru execuţia serviciilor destinate
stucturilor, sistemelor sau componentelor sunt:
- standard şi nu trebuie omologate sau validate, iar
organizaţia ce le executã are o experienţã de minimum 5 ani
în domeniu şi le executã curent 0
- standard, dar sunt necesare autorizãri/certificãri specifice,
iar organizaţia ce le executã are o experienţã de minimum
5 ani în domeniu şi le executã curent, fãrã a fi existat
retrageri sau pierderi ale autorizaţiei 5
- standard, dar sunt necesare autorizãri/certificãri specifice,
iar organizaţia ce le executã are o experienţã sub 5 ani în
domeniu şi nu existã date privind performanţa în domeniu 10
- nestandard, neconvenţionale, special concepute pentru o
anumitã activitate şi sunt necesare autorizãri/certificãri
specifice activitãţilor de execuţie, iar organizaţia ce le
executã are o experienţã de minimum 5 ani în domeniu şi le
executã curent 15
- nestandard, neconvenţionale, special concepute pentru o
anumitã activitate şi sunt necesare autorizãri/certificãri
specifice activitãţilor de execuţie, iar organizaţia ce le
executã are o experienţã sub 5 ani în domeniu, dar nu existã
date privind performanţa în domeniu 20

(3) Complexitatea activitãţilor de execuţie
- execuţia serviciului solicitã un numãr relativ mic de persoane
fãrã calificãri deosebite şi un numãr relativ restrâns de
activitãţi simple, fãrã a fi necesare coordonãri/planificãri
complexe sau documentarea activitãţilor 0
- execuţia serviciului necesitã utilizarea de echipamente
complexe şi calificãri speciale pentru mânuirea acestora,
iar rezultatul serviciului depinde de calitatea acestora 5
- execuţia serviciului se poate face numai în baza unor
pregãtiri şi planificãri temeinice bine documentate, iar
rezultatele trebuie verificate şi confirmate independent 10

(4) Eficienţa economicã

- rezultatele serviciului nu influenţeazã operabilitatea
structurii, sistemului sau componentelor şi nu pot conduce
la pierderi economice 0
- rezultatele serviciului sunt utilizate în analize şi decizii
privind exploatarea structurilor, sistemelor şi componentelor
ale cãror defectãri pot conduce la pierderi de producţie 5
- rezultatele serviciilor efectuate asupra structurilor,
sistemelor şi componentelor influenţeazã calitatea acestora
şi pot conduce la pierderi importante economice 10
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



CAP. VII
Stabilirea cerinţelor pentru aplicare gradatã

ART. 26
În funcţie de clasa de aplicare gradatã stabilitã de organizaţia responsabilã pentru procurarea structurii, sistemului sau componentei, organizaţia responsabilã pentru fabricarea acesteia sau realizarea serviciului trebuie sã implementeze cerinţele sistemului de management al calitãţii, prevãzute în tabelul cuprins în anexa la prezentele norme.

CAP. VIII
Dispoziţii finale şi tranzitorii

ART. 27
Prezentele norme intrã în vigoare în termen de 60 de zile de la publicarea lor în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 28
Pentru documentaţiile de proiectare a sistemelor, structurilor şi componentelor instalaţiilor nucleare realizate înainte de data intrãrii în vigoare a prezentelor norme, categoriile de asigurare a calitãţii, stabilite în acestea pe baza normelor CNCAN specifice abrogate, se echivaleazã cu clasele de aplicare gradatã a cerinţelor sistemului de management al calitãţii, valabile pentru activitãţile de fabricare a structurilor, sistemelor şi componentelor.
ART. 29
Pentru proiectele sistemelor, structurilor şi componentelor instalaţiei nucleare existente la data intrãrii în vigoare a prezentelor norme, prevederile acestora privind stabilirea clasei de aplicare a cerinţelor sistemului de management al calitãţii se aplicã pentru:
a) modificãrile de proiectare, atunci când componentele din sistem sunt afectate de modificãri;
b) documentaţia de proiectare în care nu sunt stabilite categorii de asigurare a calitãţii pentru structuri, sisteme şi componente în conformitate cu normele CNCAN specifice abrogate.
ART. 30
Deţinãtorii instalaţiilor nucleare pot aplica altã metodologie de clasificare a structurilor, sistemelor şi componentelor în funcţie de importanţa pentru securitatea nuclearã decât cea prevãzutã în normele privind cerinţele generale pentru sistemele de management al calitãţii, aplicate la realizarea, funcţionarea şi dezafectarea instalaţiilor nucleare, numai cu aprobarea CNCAN. În acest caz, deţinãtorii instalaţiilor nucleare trebuie sã transmitã în prealabil la CNCAN un document care sã justifice şi sã detalieze corespondenţa dintre clasificarea utilizatã şi cea din normele menţionate.

ANEXĂ


──────
la norme
────────


ELEMENTELE SPECIFICE ALE SISTEMELOR DE MANAGEMENT AL CALITĂŢII APLICABILE PENTRU FIECARE CLASA DE APLICARE CONFORM NORMELOR PRIVIND CERINŢELE SPECIFICE PENTRU SISTEMELE DE MANAGEMENT AL CALITĂŢII APLICATE ACTIVITĂŢILOR DE FABRICARE A PRODUSELOR SI DE FURNIZARE A SERVICIILOR DESTINATE INSTALAŢIILOR NUCLEARE





┌───────────────────────────────────────┬──────────────────┬───────────────────┐
│Normele privind cerinţele specifice │ │ │
│pentru sistemele de management al │Clasa de aplicare │ Comentarii │
│calitãţii aplicate activitãţilor de │ gradata │ │
│fabricare a produselor si de furnizare │ │ │
│a serviciilor destinate instalaţiilor │ │ │
│ nucleare │ │ │
├─────┬─────────────────────────────────┼───┬────┬────┬────┼───────────────────┤
│Capi-│ Cerinţa │ I │ II │III │ IV │ │
│tol │ │ │ │ │ │ │
├─────┼─────────────────────────────────┼───┼────┼────┼────┼───────────────────┤
│I │GENERALITĂŢI │ X │ X │ X │ X │ │
│ ├─────────────────────────────────┼───┼────┼────┼────┼───────────────────┤
│ │Scop │ X │ X │ X │ X │ │
│ ├─────────────────────────────────┼───┼────┼────┼────┼───────────────────┤
│ │Domeniu de aplicabilitate │ X │ X │ X │ X │ │
│ ├─────────────────────────────────┼───┼────┼────┼────┼───────────────────┤
│ │Definiţii │ X │ X │ X │ X │ │
│ ├─────────────────────────────────┼───┼────┼────┼────┼───────────────────┤
│ │Aplicare │ X │ X │ X │ X │ │
├─────┼─────────────────────────────────┼───┼────┼────┼────┼───────────────────┤
│II │SISTEMUL DE MANAGEMENT AL │ │ │ │ │ │
│ │CALITĂŢII │ X │ X │ X │ X │ │
│ ├─────────────────────────────────┼───┼────┼────┼────┼───────────────────┤
│ │SECŢIUNEA I │ X │ X │ X │ X │ │
│ │Cerinţe generale │ │ │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────────┼───┼────┼────┼────┼───────────────────┤
│ │SECŢIUNEA II │ X │ X │ X │ X │ │
│ │CERINŢE REFERITOARE LA │ │ │ │ │ │
│ │DOCUMENTAŢIE ├───┼────┼────┼────┼───────────────────┤
│ │- Generalitãţi │ X │ X │ X │ X │ │
│ │ ├───┼────┼────┼────┼───────────────────┤
│ │- Manualul calitãţii │ X │ X │ X │ X │ │
│ │ ├───┼────┼────┼────┼───────────────────┤
│ │- Controlul documentelor │ X │ X │ X │ X* │* Se solicita numai│
│ │ │ │ │ │ │procedurile privind│
│ │ │ │ │ │ │controlul documen- │
│ │ │ │ │ │ │telor, auditul, │
│ │ │ │ │ │ │controlul neconfor-│
│ │ │ │ │ │ │mitatilor,acţiunile│
│ │ │ │ │ │ │corective, │
│ │ │ │ │ │ │preventive si │
│ │ │ │ │ │ │imbunatatirea, │
│ │ │ │ │ │ │controlul înregis- │
│ │ │ │ │ │ │trãrilor, planul │
│ │ │ │ │ │ │calitãţii si │
│ │ │ │ │ │ │procesele speciale │
│ │ ├───┼────┼────┼────┼───────────────────┤
│ │- Controlul inregistrarilor │ X │ X │ X* │ X │ │
├─────┼─────────────────────────────────┼───┼────┼────┼────┼───────────────────┤
│III │RESPONSABILITATEA MANAGEMENTULUI │ X │ X │ X │ X │ │
│ ├─────────────────────────────────┼───┼────┼────┼────┼───────────────────┤
│ │Angajamentul managementului │ X │ X │ X │ X │ │
│ ├─────────────────────────────────┼───┼────┼────┼────┼───────────────────┤
│ │Orientare cãtre client │ X │ X │ X │ X │ │
│ ├─────────────────────────────────┼───┼────┼────┼────┼───────────────────┤
│ │Politica in domeniul calitãţii │ X │ X │ X │ X │ │
│ ├─────────────────────────────────┼───┼────┼────┼────┼───────────────────┤
│ │SECŢIUNEA I - PLANIFICAREA │ X │ X │ X │ X │ │
│ │ ├───┼────┼────┼────┼───────────────────┤
│ │Obiectivele calitãţii │ X │ X │ X │ X* │* mai puţin art.24 │
│ ├─────────────────────────────────┼───┼────┼────┼────┼───────────────────┤
│ │SECŢIUNEA II - RESPONSABILITATE, │ │ │ │ │ │
│ │AUTORITATE SI COMUNICARE │ X │ X │ X │ X │ │
│ │ ├───┼────┼────┼────┼───────────────────┤
│ │- Responsabilitate si autoritat │ X │ X │ X │ X │ │
│ │ ├───┼────┼────┼────┼───────────────────┤
│ │- Reprezentantul conducerii │ X │ X │ X │ X │ │
│ │ ├───┼────┼────┼────┼───────────────────┤
│ │- Comunicarea interna │ X │ X │ X* │ X* │* mai puţin art. 36│
├─────┼─────────────────────────────────┼───┼────┼────┼────┼───────────────────┤
│ III │SECŢIUNEA III - ANALIZA EFECTUATA│ │ │ │ │ │
│ │DE MANAGEMENT │ X │ X │ X │ x │ │
│ │ ├───┼────┼────┼────┼───────────────────┤
│ │- Generalitãţi │ X │ X │ X │ X │ │
│ │ ├───┼────┼────┼────┼───────────────────┤
│ │- Datele de intrare ale analizei │ X │ X │ X* │ X**│* mai puţin art. 39│
│ │ │ │ │ │ │** mai puţin art.38│
│ │ │ │ │ │ │pct. e) si 39, │
│ │ ├───┼────┼────┼────┼───────────────────┤
│ │- Datele de ieşire ale analizei │ X │ X* │ X* │ X* │* mai puţin art. 40│
│ │ │ │ │ │ │pct. b) si referire│
│ │ │ │ │ │ │la inregistrari de │
│ │ │ │ │ │ │la art. 41 │
├─────┼─────────────────────────────────┼───┼────┼────┼────┼───────────────────┤
│IV │MANAGEMENTUL RESURSELOR │ X │ X │ X │ X │ │
│ │SECŢIUNEA I - Asigurarea │ │ │ │ │ │
│ │resurselor │ │ │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────────┼───┼────┼────┼────┼───────────────────┤
│ │SECŢIUNEA II-RESURSE UMANE │ X │ X │ X │ X │ │
│ │- Generalitãţi ├───┼────┼────┼────┼───────────────────┤
│ │Competenta, conştientizare, │ │ │ │ │ │
│ │instruire │ X │ X │ X │ X │ │
│ ├─────────────────────────────────┼───┼────┼────┼────┼───────────────────┤
│ │SECŢIUNEA III- INFRASTRUCTURA │ X │ X │ X │ X │ │
│ ├─────────────────────────────────┼───┼────┼────┼────┼───────────────────┤
│ │SECŢIUNEA IV - MEDIU DE LUCRU │ X │ X │ X │ X │ │
├─────┼─────────────────────────────────┼───┼────┼────┼────┼───────────────────┤
│V │SECŢIUNEA I-REALIZAREA PRODUSULUI│ X │ X │ X │ X │ │
│ │PLANIFICAREA REALIZĂRII │ │ │ │ │ │
│ │PRODUSULUI │ │ │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────────┼───┼────┼────┼────┼───────────────────┤
│ │SECŢIUNEA II- PROCESE REFERITOARE│ │ │ │ │ │
│ │LA RELAŢIA CU CLIENTUL │ X │ X │ X │ X │ │
│ │Determinarea cerinţelor │ │ │ │ │ │
│ │referitoare la produs │ │ │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────────┼───┼────┼────┼────┼───────────────────┤
│ │- Analiza cerinţelor referitoare │ │ │ │ │ │
│ │la produs │ X │ X │ X │ X │ │
│ ├─────────────────────────────────┼───┼────┼────┼────┼───────────────────┤
│ │- Comunicarea cu clientul │ X │ X │ X │ X │ │
│ ├─────────────────────────────────┼───┼────┼────┼────┼───────────────────┤
│ │SECŢIUNEA III - PROIECTARE SI │ X │ X │ X │ X │ │
│ │CERCETARE- DEZVOLTARE │ │ │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────────┼───┼────┼────┼────┼───────────────────┤
│ │SECŢIUNEA IV - APROVIZIONARE │ X │ X │ X │ X │ │
├─────┼─────────────────────────────────┼───┼────┼────┼────┼───────────────────┤
│V │SECŢIUNEA V - PRODUCŢIE SI │ X │ X │ X │ X*│* mai puţin art.57 │
│ │ASIGURAREA SERVICIULUI │ │ │ │ │aliniat 1 │
│ │- Controlul producţiei si al │ │ │ │ │ │
│ │furnizãrii service ├───┼────┼────┼────┼───────────────────┤
│ │- Validarea proceselor pentru │ X │ X │ X │ X │ │
│ │îndeplinirea cerinţelor in │ │ │ │ │ │
│ │realizarea produselor si │ │ │ │ │ │
│ │serviceului ├───┼────┼────┼────┼───────────────────┤
│ │- Identificare si trasabilitate │ X │ X │ X │ X │ │
│ │ ├───┼────┼────┼────┼───────────────────┤
│ │- Proprietatea clientului │ X │ X │ X │ X │ │
│ ├─────────────────────────────────┼───┼────┼────┼────┼───────────────────┤
│ │SECŢIUNEA VI-CONTROLUL │ X │ X │ X │ X │ │
│ │DISPOZITIVELOR DE MĂSURARE SI │ │ │ │ │ │
│ │MONITORIZARE │ │ │ │ │ │
├─────┼─────────────────────────────────┼───┼────┼────┼────┼───────────────────┤
│VI │MĂSURARE, ANALIZA SI ÎMBUNATATIRE│ X │ X │ X │ X │ │
│ │SECTIUNEA I GENERALITĂŢI │ │ │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────────┼───┼────┼────┼────┼───────────────────┤
│ │SECŢIUNEA II - MONITORIZARE SI │X │ X │ X │ X │ │
│ │MĂSURARE │ │ │ │ │ │
│ │- Satisfacţia clientului │ │ │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────────┼───┼────┼────┼────┼───────────────────┤
│ │- Auditul intern │ X │ X │ X │ X* │* nu va include │
│ │ │ │ │ │ │audituri externe │
│ │ ├───┼────┼────┼────┼───────────────────┤
│ │- Monitorizarea si mãsurarea │ │ │ │ │ │
│ │proceselor │ X │ X │ X │ X │ │
│ │ ├───┼────┼────┼────┼───────────────────┤
│ │- Monitorizarea si mãsurarea │ │ │ │ │ │
│ │produsului │ X │ X │ X │ X │ │
│ ├─────────────────────────────────┼───┼────┼────┼────┼───────────────────┤
│ │SECŢIUNEA III - CONTROLUL │ X │ X │ X* │ X* │* mai puţin art. 84│
│ │PRODUSULUI NECONFORM │ │ │ │ │ │
│ ├─────────────────────────────────┼───┼────┼────┼────┼───────────────────┤
│ │SECŢIUNEA IV - ANALIZA DATELOR │ X │ X │ X │ X │ │
│ ├─────────────────────────────────┼───┼────┼────┼────┼───────────────────┤
│ │SECŢIUNEA V - ÎMBUNĂTĂŢIRE │ X │ X │ X* │ X* │* mai puţin art. 92│
│ │- Îmbunãtãţirea continua │ │ │ │ │aliniat 2 │
│ │ ├───┼────┼────┼────┼───────────────────┤
│ │- Acţiune corectiva │ X │ X │ X │ X │ │
│ │ ├───┼────┼────┼────┼───────────────────┤
│ │- Acţiune preventiva │ X │ X │ X │ X │ │
└─────┴─────────────────────────────────┴───┴────┴────┴────┴───────────────────┘


______________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016