Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA din 29 noiembrie 2002  privind denumirile sub care se vand si conditiile de calitate ale grasimilor tartinabile destinate comercializarii    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA din 29 noiembrie 2002 privind denumirile sub care se vand si conditiile de calitate ale grasimilor tartinabile destinate comercializarii

EMITENT: MINISTERUL SANATATII SI FAMILIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 141 din 5 martie 2003
ART. 1
(1) Prezenta norma stabileşte denumirile sub care se vand şi condiţiile de calitate pentru:
a) grasimile lactate care se încadreazã la poziţiile tarifare 0405 şi ex. 2106;
b) grasimile care se încadreazã la poziţia tarifara 1517; şi
c) grasimile care conţin produse vegetale şi/sau animale, care se încadreazã la poziţiile tarifare ex. 1517 şi ex. 2106
din Sistemul armonizat, prevãzute în Tariful vamal de import al României.
(2) Prezenta norma se aplica produselor destinate consumului uman:
a) care au un conţinut de grasime de cel puţin 10%, dar nu depãşeşte 90% din greutate;
b) la care conţinutul de grasime trebuie sa constituie cel puţin doua treimi din materia uscata, exceptând sarea;
c) care rãmân solide la o temperatura de 20°C şi care pot fi utilizate ca produse tartinabile.
(3) În înţelesul prezentei norme, urmãtorii termeni se definesc astfel:
a) comercializare - deţinerea sau prezentarea în vederea vânzãrii, oferirea la vânzare, vânzarea, livrarea sau orice alta modalitate de plasare pe piata;
b) denumire - numele utilizat la comercializarea produsului;
c) smantana - produsul obţinut din lapte sub forma unei emulsii de tipul grasime în apa, cu un conţinut de grasime lactata mai mare de 10%;
d) produse lactate - produsele care deriva exclusiv din lapte, intelegandu-se ca pot fi adãugate substantele necesare pentru producerea lor, cu condiţia ca aceste substanţe sa nu fie utilizate în scop de înlocuire totalã sau parţialã a oricãrui constituent al laptelui.
ART. 2
(1) Grasimile tartinabile pot fi livrate sau oferite consumatorului final fãrã prelucrare, direct sau prin intermediul restaurantelor, spitalelor, cantinelor sau al altor agenţi economici care prepara şi furnizeazã hrana pentru populaţie, numai dacã corespund condiţiilor stabilite în normele sanitare, în normele sanitare veterinare, în reglementãrile tehnice şi celor din prezenta norma.
(2) Denumirile sub care se vand aceste produse trebuie sa fie cele menţionate în anexa nr. 1, fãrã a se incalca prevederile art. 5.
(3) Denumirile sub care se vand produsele stabilite în anexa nr. 1 trebuie sa se utilizeze numai pentru produsele definite în aceasta anexa.
(4) Cu toate acestea, dispoziţiile alin. (3) nu se aplica:
a) denumirii produselor a cãror natura exactã este clara din utilizarea tradiţionala şi/sau dacã denumirile sunt în mod clar utilizate pentru a descrie o caracteristica calitativã a produsului;
b) produselor concentrate (unt, margarina, amestecuri) cu un conţinut de grasime egal sau mai mare de 90%.
ART. 3
(1) La etichetarea şi prezentarea grasimilor tartinabile este obligatorie şi indicarea urmãtoarelor informaţii:
a) denumirile sub care se vand produsele, asa cum sunt definite în anexa nr. 1;
b) conţinutul de grasime exprimat în procente din greutate la momentul fabricãrii;
c) conţinutul în grãsimi vegetale, lactate sau alte grãsimi animale, în ordinea descrescãtoare a importantei greutatii, exprimat în procente din greutatea totalã, la momentul fabricãrii, pentru grasimile compuse prevãzute în anexa nr. 1 lit. C;
d) conţinutul procentual de sare trebuie indicat în mod lizibil pe lista de ingrediente;
e) condiţiile de depozitare pentru o singura stare termica, numai pentru refrigerare sau numai pentru congelare.
(2) Indicarea conţinutului de grasime trebuie sa respecte urmãtoarele condiţii:
a) conţinutul mediu de grasime trebuie exprimat fãrã zecimale;
b) conţinutul de grasime al unui esantion individual nu trebuie sa difere cu mai mult de un procent fata de procentajul declarat;
c) esantioanele individuale trebuie sa respecte limitele stabilite în anexa nr. 1;
d) prin derogare de la lit. a) şi b), conţinutul minim de grasime declarat, în ceea ce priveşte produsele menţionate în anexa nr. 1 lit. A pct. 1, lit. B pct. 1 şi lit. C pct. 1, trebuie sa corespundã conţinutului minim de grasime al produsului.
(3) Denumirile sub care se vand produsele menţionate la alin. (1) lit. a) pot fi utilizate împreunã cu unul sau mai mulţi termeni pentru a desemna speciile de plante sau animale de la care provin produsele ori scopul utilizãrii acestora, precum şi cu alţi termeni referitori la metodele de producţie, dacã aceşti termeni nu sunt incompatibili cu alte reglementãri legale în vigoare şi, în special, cu cele privind protecţia indicaţiilor geografice şi a denumirilor de origine ale produselor agricole.
(4) Fãrã a prejudicia prevederile alin. (1) lit. a), denumirile de vânzare "minarina" sau "halvarina" se pot utiliza pentru produsele menţionate în anexa nr. 1 lit. B pct. 3.
(5) Termenul "vegetal" poate fi utilizat împreunã cu denumirile sub care se vand produsele menţionate în anexa nr. 1 lit. B, dacã produsul conţine numai grasime de origine vegetala, cu o toleranta de 2% grasime animala din conţinutul de grãsimi. Aceasta toleranta se aplica la fel şi dacã se face referire la o specie vegetala.
(6) Indicaţiile stabilite la alin. (1), (2), (3) şi (4) trebuie sa fie uşor de înţeles şi trebuie marcate într-un loc în care sa atragã atenţia, cu caractere vizibile, lizibile şi care nu se sterg.
ART. 4
(1) Termenul "tradiţional" poate fi utilizat împreunã cu denumirea "unt" prevãzutã în anexa nr. 1 lit. A pct. 1, dacã produsul este obţinut direct din lapte sau din smantana.
(2) Precizãri rezervate exclusiv pentru produsele lactate:
a) termenul "lapte" şi denumirile folosite pentru produsele lactate pot fi utilizate şi în asociere cu unul sau mai multe cuvinte pentru a desemna produsele compuse din care nici o parte nu ia sau nu intenţioneazã sa ia locul nici unui constituent lactat şi din care laptele sau un produs lactat este parte esenţialã din punct de vedere cantitativ sau pentru caracterizarea produsului;
b) originea laptelui şi a produselor lactate trebuie sa fie declarata, dacã nu provin de la bovine.
ART. 5
(1) Pentru produsele prevãzute în anexa nr. 1 se interzice utilizarea expresiilor care indica, implica sau sugereaza alt conţinut de grasime decât cel prevãzut în aceasta anexa.
(2) Prin derogare de la alin. (1) şi în completare:
a) expresia "conţinut redus de grasime" poate fi utilizata pentru produsele menţionate în anexa nr. 1, care au un conţinut de grasime mai mare de 41%, pana la 62% inclusiv;
b) expresia "conţinut scãzut de grasime" sau "conţinut foarte mic de grasime" poate fi utilizata pentru produsele menţionate în anexa nr. 1, care au un conţinut de grasime mai mic sau egal cu 41%;
c) expresiile "conţinut redus de grasime" şi "conţinut scãzut de grasime" sau "conţinut foarte mic de grasime" pot înlocui expresiile "trei sferturi gras" sau "semigras" utilizate în anexa nr. 1.
(3) Prin derogare de la alin. (1) şi pe o perioada de 2 ani de la publicarea prezentei norme, expresiile menţionate la alin. (1) pot continua sa apara pe produsele expuse la vânzare înainte de data de 1 ianuarie 2003, care se comercializeazã legal pe piata României.
ART. 6
(1) Denumirea sub care se vand produsele care fac obiectul prezentei norme pot fi suplimentate printr-o referire la nivelul de calitate specific produsului în cauza, prevãzut într-o reglementare tehnica sau într-un standard naţional ori profesional.
(2) Utilizarea termenilor "mod", "tip", "gen", "tip extra", "super" împreunã cu denumirea sub care se vinde produsul este interzisã.
(3) Nivelurile de calitate ale untului coincid cu tipurile de unt stabilite în standardul naţional STAS 276-86/A1:1997. Acest standard cuprinde şi condiţiile pe care trebuie sa le îndeplineascã materiile prime, proprietãţile organoleptice şi fizico-chimice ale untului, metodele de analiza şi condiţiile de depozitare şi transport.
(4) Prelevarea probelor pentru grasimile lactate se face conform STAS ISO 5538-92 - Lapte şi produse lactate. Esantionare. Inspecţie prin atribute.
ART. 7
Prevederile prezentei norme se aplica şi în cazul produselor provenite din import, precum şi celor oferite cu titlu gratuit de cãtre agenţii economici, asociaţii sau fundaţii.
ART. 8
Lista produselor a cãror natura exactã este clara din utilizarea tradiţionala, la care se referã art. 2 alin. (4) lit. a), se regaseste în anexa nr. 2.
ART. 9
Verificarea conţinutului de grasime declarat al grasimilor tartinabile se face conform prevederilor anexei nr. 3.
ART. 10
(1) Un produs compus, cu una dintre componentele principale untul, nu poate utiliza denumirea "unt" decât în mãsura în care produsul finit conţine cel puţin 75% grasime lactata şi în mãsura în care a fost fabricat numai din unt, în sensul anexei nr. 1 lit. A, la care s-au adãugat unul sau mai mulţi componenţi lactati, mentionati în denumire.
(2) Denumirea "unt" se poate utiliza pentru produsii compuşi care conţin mai puţin de 75%, dar minimum 62% grasime lactata, dacã celelalte condiţii menţionate la alin. (1) sunt îndeplinite şi dacã denumirea produsului include menţiunea "Preparat pe baza de unt".
(3) Prin derogare de la prevederile alin. (1) şi (2), denumirea "unt" se poate utiliza în asociaţie cu unul sau mai multe cuvinte pentru a desemna produsele menţionate în anexa nr. 4, care conţin minimum 20% grasime lactata.
(4) Utilizarea denumirii "unt", în sensul alin. (1), (2) şi (3), este condiţionatã de indicarea pe eticheta şi în prezentarea produselor a contintului de grasime din lapte şi, dacã celelalte ingrediente adãugate conţin grasime, a conţinutului total de grasime.
(5) Specificarea "Preparat pe baza de unt" menţionatã în alin. (2) şi precizãrile menţionate în alin. (4) trebuie marcate într-un loc în care sa atragã atenţia, cu caractere vizibile, lizibile şi care nu se sterg.
(6) Produsele compuse care folosesc denumirea "unt", comercializate în momentul intrãrii în vigoare a prezentei norme şi care nu respecta dispoziţiile art. 3 şi 4, pot continua sa fie comercializate cu denumirea "unt" o perioada de un an de la data intrãrii în vigoare a prezentei norme.
(7) Mãrcile comerciale care conţin denumirea "unt", menţionatã în anexa nr. 1 lit. A, înregistrate înainte de 1 ianuarie 2003 şi aplicate înainte de aceasta data unor produse care nu îndeplinesc criteriile din aceasta anexa, se pot aplica în continuare acestor produse pana la data de 1 ianuarie 2007.
ART. 11
Respectarea prevederilor prezentei norme se verifica de cãtre autoritãţile competente pentru executarea controlului oficial al alimentelor, stabilite prin <>art. 38 alin. (1) şi (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializãrii alimentelor, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 57/2002 , iar sancţiunile pentru nerespectarea dispoziţiilor prezentei norme se aplica conform cap. V, secţiunea a 4-a, art. 41, 42 şi 43 din aceeaşi ordonanta de urgenta.
ART. 12
Anexele nr. 1-4 fac parte integrantã din prezenta norma.



ANEXA 1


la norma
--------



────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Grupa de grãsimi Denumirea Categoriile de produse
───────────────────────────── sub care ────────────────────────────────────
Definiţii se vinde Descrierea suplimentarã a categoriei
produsul cu o indicare procentualã a
conţinutului de grasime din greutate
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
A. Grãsimi lactate 1. Unt Produsul cu un conţinut de grasime
Produse tartinabile sub forma din lapte cuprins între minimum 80%
de emulsie solida de tipul şi maximum 90%, cu un conţinut maxim
apa în grasime, provenind de apa de 16% şi cu un conţinut
exclusiv din lapte şi/sau maxim de 2% substanta uscata lactata
anumite produse lactate, negrasa
pentru care grasimea este 2. Unt trei Produsul cu un conţinut de grasime
elementul principal de sferturi din lapte cuprins între
valoare. Cu toate acestea, gras minimum 60% şi maximum 62%
pot fi adãugate şi alte 3. Unt Produsul cu un conţinut de grasime
substanţe necesare obţinerii semigras din lapte cuprins între minimum 39%
produselor, dacã aceste şi maximum 41%
substanţe nu sunt utilizate 4. Grãsimi Produsul cu urmãtoarele continuturi
în scopul înlocuirii în lactate de grasime din lapte:
întregime sau în parte a tartinabile - mai puţin de 39%
oricãruia dintre X% - între 41% şi 60%
constituentii laptelui - între 62% şi 80%
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
B. Grãsimi 1. Margarina Produsul obţinut din grãsimi vegetale
Produse tartinabile sub sau animale, cu un conţinut de gra-
forma de emulsie solida de sime cuprins între minimum 80% şi
tipul apa în grasime, maximum 90%
derivate din grãsimi solide 2. Margarina Produsul obţinut din grãsimi vegetale
şi/sau lichide vegetale ori trei sferturi şi/sau animale, cu un conţinut de
din grãsimi animale grasa grasime cuprins între minimum 60% şi
destinate consumului uman, maximum 62%
cu un conţinut de grasime 3. Margarina Produsul obţinut din grãsimi vegetale
lactata care nu depãşeşte semigrasa sau animale, cu un conţinut de
3% din conţinutul de grãsimi grasime cuprins între minimum 39% şi
maximum 41%
4. Grasime Produsul obţinut din grãsimi vegetale
tartinabila sau animale, cu urmãtoarele
X% continuturi de grasime:
- mai puţin de 39%
- între 41% şi 60%
- între 62% şi 80%
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
C. Grãsimi compuse din 1. Grãsimi Produsul obţinut dintr-un amestec
produse vegetale şi/sau compuse de grãsimi vegetale şi/sau animale,
animale cu un conţinut de grasime cuprins
Produse tartinabile sub între minimum 80% şi maximum 90%
forma de emulsie solida 2. Grãsimi Produsul obţinut dintr-un amestec
de tipul apa în grasime, compuse trei de grãsimi vegetale şi/sau animale,
derivate din grãsimi sferturi cu un conţinut de grasime cuprins
solide şi/sau lichide de între minimum 60% şi maximum 62%
natura vegetala şi/sau 3. Semigrasimi Produsul obţinut dintr-un amestec
animala, destinate con- compuse de grãsimi vegetale sau animale, cu
sumului uman, cu un un conţinut de grasime cuprins între
conţinut de grasime minimum 39% şi maximum 41%
lactata cuprins între 4. Amestec Produsele obţinute din amestecul de
10% şi 80% din de grãsimi grãsimi vegetale şi/sau animale,
conţinutul de grasime tartinabile cu urmãtoarele continuturi de
X% grasime:
- mai puţin de 39%
- între 41% şi 60%
- între 62% şi 80%
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



NOTA:
Componenta de grasime lactata din produsele menţionate în lista din anexa poate fi modificatã doar prin procedee fizice.


ANEXA 2
-------
la norma
--------

LISTA
produselor a cãror natura exactã este clara din utilizarea tradiţionala, iar denumirile sunt în mod clar utilizate pentru a descrie o caracteristica calitativã a produsului [conform art. 2 alin. (4) lit. a) din norma]

1. Unt de masa A, cu un conţinut de 74% grasime
2. Unt de masa B, cu un conţinut de 65% grasime
Aceste produse tartinabile se obţin prin procesarea smantanii pasteurizate, provenitã din lapte de vacã, fabricata cu respectarea condiţiilor tehnice de calitate, a regulilor de verificare a calitãţii, a metodelor de verificare, a condiţiilor de ambalare, depozitare şi transport, a indicaţiilor privind aprecierea caracteristicilor organoleptice prevãzute în standardul naţional STAS 278-86; A1:1997, care a înlocuit STAS 278-74.
Produsele s-au fabricat şi continua sa se fabrice la scara industriala pe întregul teritoriu al României.


ANEXA 3
-------
la norma
--------


PROCEDURA
de verificare a conţinutului de grasime declarat

Se recolteaza prin sondaj 5 mostre din lotul supus controlului şi se analizeazã. Se aplica urmãtoarele doua proceduri:
A. Se compara media aritmetica a celor 5 rezultate obţinute cu conţinutul de grasime declarat. Conţinutul de grasime declarat va fi considerat conform dacã media aritmetica a valorilor conţinutului de grasime nu diferã de conţinutul de grasime declarat cu mai mult de 0,5 procente.
B. Cele 5 rezultate individuale se compara cu indicele de toleranta (1%) precizat la art. 3 alin. (2) lit. b) din norma.
Dacã diferenţa dintre valoarea minima şi valoarea maxima a celor 5 rezultate individuale este mai mica sau egala cu 2%, se considera ca cerinţele art. 3 alin. (2) lit. b) din norma sunt respectate.
Dacã se constata respectarea condiţiilor stabilite la lit. A şi B, lotul supus controlului este considerat ca intrunind cerinţele art. 3 alin. (2) lit. a)-c) din norma, chiar dacã la aplicarea procedurii de testare combinata una dintre cele 5 valori depãşeşte limita de toleranta de ± 1%.



ANEXA 4


la norma
--------

PRODUSE COMPUSE
constituite din unt, zahãr şi o bãutura alcoolicã,
conform art. 10 alin. (3) din norma



──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Tipul produsului Compozitia produsului Conţinutul minim
de grãsimi
din lapte
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Unt alcoolizat (unt conţinând Unt, bãutura alcoolicã, zahãr 20%
bãuturi alcoolice)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016