Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA din 29 iunie 2001  privind preluarea, depozitarea si valorificarea redeventei/arendei incasate in natura, cuvenita statului, reprezentat prin Agentia Domeniilor Statului    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA din 29 iunie 2001 privind preluarea, depozitarea si valorificarea redeventei/arendei incasate in natura, cuvenita statului, reprezentat prin Agentia Domeniilor Statului

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 136 din 21 februarie 2002

ART. 1
În vederea asigurãrii încasãrii operative şi a eliminãrii riscului de neplata a redeventei/arendei de cãtre societãţile comerciale agricole ce deţin în concesiune/ arenda terenuri agricole proprietate publica şi privatã a statului, Agenţia Domeniilor Statului (A.D.S.) este imputernicita sa prevadã în contractele de concesionare clauze exprese privind plata, respectiv încasarea în natura a redeventei/arendei prevãzute în contract.
ART. 2
Lista cuprinzând societãţile comerciale agricole care pot plati redeventa/arenda în natura, precum şi cantitãţile aferente ce urmeazã sa fie preluate se stabilesc anual de cãtre A.D.S. conform anexei nr. 1 la prezentele norme.
ART. 3
(1) Pentru preluarea, depozitarea şi valorificarea stocurilor de produse reprezentând redeventa/arenda plãtitã în natura în condiţiile prezentelor norme, A.D.S. încheie contract de mandat cu Societatea Nationala a Produselor Agricole - S.A. (S.N.P.A. - S.A.), ca societate autorizata sa presteze aceste activitãţi.
(2) Contractul de mandat tip este prezentat în anexa nr. 2 la prezentele norme.
ART. 4
(1) Pentru preluarea stocurilor de produse agricole S.N.P.A. - S.A. încheie cu societãţi de depozitare autorizate contracte/convenţii de depozitare prin negociere directa, dar numai la preţul pieţei.
(2) Preluarea în natura a redeventei se face la parametrii STAS, corespunzatori fiecãrui produs.
(3) Preluarea se efectueazã în condiţii loco depozit (siloz, magazie, alte spaţii special amenajate etc.).
(4) Pentru cantitãţile preluate S.N.P.A. - S.A. încheie cu societãţile de depozitare, în contul A.D.S., proces-verbal de custodie conform anexei nr. 6 la prezentele norme.
(5) Recepţia cantitativã şi calitativã a produselor preluate în natura în contul redeventei/arendei se executa cu aparatura şi personal autorizat, în condiţii de laborator, conform standardelor în vigoare.
(6) Documentele de preluare, depozitare şi receptionare a produselor respective vor purta în mod obligatoriu menţiunea "proprietate A.D.S.".
(7) Dupã preluarea şi receptionarea produselor se elibereazã certificatul de depozit pe numele A.D.S.
ART. 5
(1) S.N.P.A. - S.A., conform mandatului primit, notifica concesionarii/arendaşii cu privire la locul şi condiţiile preluãrii stocurilor de produse agricole, în limitele stabilite de A.D.S., în contul redeventei/arendei datorate.
(2) S.N.P.A. - S.A. transmite lunar cãtre A.D.S., pana la data de 5 a lunii în curs pentru luna anterioarã, situaţia privind stocurile preluate la parametrii STAS, pe societãţi, potrivit anexei nr. 3 la prezentele norme.
(3) La termenele stabilite în contractele de concesionare A.D.S., în baza situaţiilor transmise de S.N.P.A. - S.A. şi a documentelor primare care atesta predarea/preluarea în natura a redeventei/arendei datorate de fiecare concesionar, va inregistra îndeplinirea obligaţiei de plata a redeventei.
(4) Nerespectarea de cãtre concesionar a termenului de plata sau a cuantumului redeventei/arendei atrage calcularea de penalitãţi de întârziere pentru cantitãţile nepreluate.
(5) În situaţia achitãrii unei cantitãţi suplimentare fata de cuantumul redeventei/arendei datorate, aceasta se considera de cãtre A.D.S. ca o plata în avans în contul urmãtoarei redevenţe/arende datorate.
ART. 6
(1) În executarea operaţiunilor aferente mandatului primit S.N.P.A. - S.A. poate efectua cheltuielile prevãzute la art. 13 alin. (3) lit. l) şi m) din Normele metodologice de aplicare a <>Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societãţilor comerciale ce deţin în administrare terenuri proprietate publica şi privatã a statului cu destinaţie agricolã şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 626/2001 , la care se adauga cheltuielile proprii ale S.N.P.A. - S.A.
(2) Lunar A.D.S. vireazã în contul S.N.P.A. - S.A. contravaloarea cheltuielilor prevãzute la alin. (1) sau autorizeaza S.N.P.A. - S.A. sa le retina din contul special deschis pentru derularea acestor operaţiuni.
ART. 7
(1) Valorificarea stocurilor de produse preluate de S.N.P.A. - S.A. se va face numai la dispoziţia scrisã a A.D.S., data în baza aprobãrii Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor (M.A.A.P.), referitoare la preţul minim de valorificare, destinaţia, termenele şi la condiţiile de efectuare a vânzãrii.
(2) Sumele rezultate din valorificarea stocurilor aferente redeventei/arendei încasate în natura se evidenţiazã de cãtre S.N.P.A. - S.A. într-un cont special, deschis exclusiv pentru aceste operaţiuni, şi se vireazã cãtre A.D.S. la cererea acesteia.
ART. 8
(1) Agenţii economici deţinãtori ai spaţiilor de depozitare, în baza contractelor de prestãri de servicii încheiate şi a tarifelor negociate cu S.N.P.A. - S.A., întocmesc lunar decontul justificativ privind achitarea cheltuielilor de depozitare, conform anexei nr. 4 la prezentele norme.
(2) S.N.P.A. - S.A. întocmeşte decontul justificativ centralizator, care cuprinde suma cheltuielilor de depozitare solicitate de unitãţile de depozitare la care se adauga cheltuielile proprii lunare ale S.N.P.A. - S.A., generate de executarea contractului de mandat, conform anexei nr. 5 la prezentele norme.
(3) Cererea de alimentare a contului S.N.P.A. - S.A. se ataşeazã la decontul justificativ centralizator şi se depune la A.D.S. pana la data de 5 a fiecãrei luni pentru luna anterioarã.
(4) A.D.S. verifica decontul justificativ centralizator şi dispune efectuarea plãţii în contul S.N.P.A. - S.A. în termen de 5 zile calendaristice de la primirea decontului sau efectuarea de cãtre S.N.P.A. - S.A. a plãţilor direct din contul sau special deschis pentru derularea încasãrilor cuvenite A.D.S. din valorificarea redeventei/arendei.
ART. 9
(1) Dobanda bonificata de banca la contul special se cuvine A.D.S.
(2) Din dobanda bonificata de banca la contul special S.N.P.A. - S.A. retine suma corespunzãtoare comisioanelor bancare. În situaţia în care comisioanele bancare sunt mai mari decât dobanda bonificata, diferenţa se recupereazã din sumele existente în contul special.
ART. 10
Pentru aducerea la îndeplinire a prezentelor norme M.A.A.P. şi A.D.S. vor întreprinde mãsuri pentru viabilizarea activitãţii S.N.P.A. - S.A., în concordanta cu prevederile legale referitoare la obiectul de activitate autorizat al acesteia şi cu cerinţele mandatului încredinţat, dupã cum urmeazã:
a) M.A.A.P. va asigura infrastructura şi logistica necesare functionarii S.N.P.A. - S.A. în termen de 15 zile de la aprobarea prezentelor norme;
b) M.A.A.P. va reglementa prin protocol preluarea, pana la privatizare, a unor societãţi comerciale care au ca obiect de activitate preluarea, condiţionarea, depozitarea, pãstrarea şi valorificarea cerealelor şi seminţelor oleaginoase;
c) A.D.S. va acorda S.N.P.A. - S.A. un avans din cheltuielile ocazionate de executarea mandatului, în termen de 5 zile de la aprobarea prezentelor norme;
d) A.D.S. va întocmi acte adiţionale la contractele de concesiune încheiate privind plata redeventei/arendei aferente anilor 2000 şi 2001, prin care se va include şi modalitatea de plata în natura a acesteia.




ANEXA 1
────────
la norme
────────
LISTA
cuprinzând societãţile comerciale care pot plati redeventa/arenda în natura
- tone -
┌──┬─────────────────────┬─┬─────────────────┬─────────────────────────────────┐
│N │Societatea comercialã│J│Nr. contractului │ Redeventa/arenda datoratã │
│r │(concesionar/arendaş)│u│de concesiune/ ├────────────┬──────────┬─────────┤
│ │ │d│ arenda │ restanta │ curenta │ total │
│c │ │e│ │ │ │ │
│r │ │t│ │ │ │ │
│t │ │u│ │ │ │ │
│ │ │l│ │ │ │ │
├──┼─────────────────────┼─┼─────────────────┼────────────┼──────────┼─────────┤
├──┼─────────────────────┼─┼─────────────────┼────────────┼──────────┼─────────┤
├──┼─────────────────────┼─┼─────────────────┼────────────┼──────────┼─────────┤
├──┼─────────────────────┼─┼─────────────────┼────────────┼──────────┼─────────┤
└──┴─────────────────────┴─┴─────────────────┴────────────┴──────────┴─────────┘



ANEXA 2


─────────
la norme
─────────

CONTRACT DE MANDAT
I. Pãrţile contractante
Între:
1. Agenţia Domeniilor Statului, cu sediul în municipiul Bucureşti, bd Carol I nr. 17, sectorul 2, având contul nr. ......., deschis la ..........., reprezentatã prin ........, director general, şi prin ........., director economic, în calitate de mandant; şi
2. Societatea Nationala a Produselor Agricole - S.A., cu sediul în municipiul Bucureşti, bd Carol I nr. 17, sectorul 2, înregistratã la registrul comerţului sub nr. ....., având contul nr. ...., deschis la ....., reprezentatã prin ......, director general, şi prin ......., director economic, în calitate de mandatar
II. Obiectul contractului
ART. 1
Prezentul contract are ca obiect stabilirea obligaţiilor pãrţilor contractante privind preluarea redeventei/arendei în natura.
ART. 2
Mandantul împuterniceşte mandatarul sa preia, sa depoziteze şi sa valorifice redeventa/arenda preluatã în natura - în echivalent cereale, plante tehnice sau seminţe oleaginoase, la parametrii STAS corespunzatori fiecãrui produs.
ART. 3
Condiţiile de preluare a cerealelor, plantelor tehnice sau seminţelor oleaginoase sunt loco depozit (siloz, magazie, alte spaţii amenajate).
ART. 4
Preţul de înregistrare al produselor, în condiţii STAS, calculat la indicii de calitate specifici, se comunica de cãtre A.D.S.
ART. 5
Condiţiile de vânzare a produselor preluate în contul redeventei/arendei sunt loco depozitul agenţilor economici care deţin spaţii special amenajate pentru depozitarea cerealelor, plantelor tehnice sau seminţelor oleaginoase. Se considera spaţii special amenajate de depozitare a cerealelor, plantelor tehnice sau seminţelor oleaginoase urmãtoarele tipuri de spaţii: silozuri, magazii şi soproane multifunctionale amenajate pentru depozitarea respectivelor produse.
ART. 6. - Preţul minim de valorificare a produselor preluate în condiţiile prezentului contract de mandat va fi stabilit prin mandat special al A.D.S., emis cu avizul M.A.A.P.
ART. 7
Contravaloarea cheltuielilor prevãzute la art. 6 din Normele metodologice privind preluarea, depozitarea şi valorificarea redeventei/arendei încasate în natura se pune la dispoziţie mandatarului de cãtre mandant pe baza de tarif negociat:
- cheltuieli de depozitare şi pãstrare (de stocare) maximum ............ lei/tona/zi;
- alte cheltuieli aferente contractului de mandat, conform prevederilor Normelor ......................;
- cheltuieli S.N.P.A. - S.A. .................................. .
III. Obligaţiile mandantului
ART. 8
Sa punã la dispoziţie mandatarului situaţia privind redeventa/arenda de recuperat în natura (curenta şi restanta) pe societãţi concesionare/arendaş, precum şi clauzele contractului de concesionare/arendare ce concura la legalitatea recuperãrii debitelor.
ART. 9
Sa punã la dispoziţie mandatarului, la termen, sumele necesare decontãrii cheltuielilor pentru prestãri de servicii, în conformitate cu prevederile art. 7.
ART. 10
Sa acorde mandat special pentru valorificare şi alte instrucţiuni legate de realizarea mandatului.
IV. Obligaţiile mandatarului
ART. 11
Sa preia de la unitãţile menţionate în anexa nr. 1 la norme redeventa/arenda datoratã în natura, în condiţiile prevãzute în prezentul contract.
ART. 12
Sa urmãreascã receptionarea cantitativã şi calitativã a cerealelor, plantelor tehnice sau seminţelor oleaginoase preluate, cu aplicarea normelor şi standardelor în vigoare.
ART. 13
Documentele de preluare şi depozitare, întocmite pentru cantitãţile de produse preluate, vor purta în mod obligatoriu menţiunea "......./(denumirea produsului)..... proprietatea A.D.S.".
ART. 14
Sa urmãreascã întocmirea corecta a facturilor în baza documentelor justificative de preluare şi depozitare a produselor (BCAR, BRP etc.).
ART. 15
La cererea mandantului, sa punã la dispoziţie acestuia documentele financiar-contabile în vederea verificãrii plãţilor efectuate cãtre prestatorii de servicii, precum şi facturile pentru valorificarea produselor.
ART. 16
Sa efectueze la cererea A.D.S. restituirea sumelor neutilizate şi sa vireze sumele obţinute din vânzarea produselor.
V. Clauze finale
ART. 17
Pãrţile contractante convin ca litigiile intervenite între ele sa se soluţioneze de regula pe cale amiabila, iar în cazul în care nu pot ajunge la un acord, pe cale judecãtoreascã.
ART. 18
Forta majorã apara de rãspundere partea care o invoca, în condiţiile legii.
ART. 19
Prezentul contract de mandat s-a încheiat în doua exemplare, câte unul pentru fiecare dintre pãrţile contractante, intrand în vigoare la data semnãrii, şi este valabil pana la ........ .

Mandant Mandatar
Director general, Director general,
...................... .........................

Director economic, Director economic,
......................... ..........................

Consilier juridic, Consilier juridic,
.......................... ...........................






ANEXA 3
────────
la norme
────────────

Societatea Comercialã .............................
...................................................
Judeţul ...........................................

SITUAŢIA
privind stocurile preluate în perioada ......................
de la Societatea Comercialã ............, judeţul ..............
- tone -
┌─────┬────────────────────────────────────┬───────────────────────────────────┐
│Nr. │ Produsul │ Perioada preluãrii │
│crt. │ │ │
│ │ ├──────────┬───────────┬────────────┤
│ │ │ 1-10 │ 11-20 │ 21-31 │
├─────┼────────────────────────────────────┼──────────┼───────────┼────────────┤
│ 1. │ - grâu │ │ │ │
│ 2. │ - orz │ │ │ │
│ ... │ - ... │ │ │ │
└─────┴────────────────────────────────────┴──────────┴───────────┴────────────┘






ANEXA 4
────────
la norme
────────

Denumirea agentului economic deţinãtor al spaţiului
de depozitare .....................................
Sediul ............................................
codul fiscal ......................................
Nr. de înregistrare în registrul comerţului .......
Contul nr. ........................................
Banca .............................................

Societatea Nationala a Produselor Agricole - S.A.
Se încadreazã în tariful negociat cu Agenţia Domeniilor Statului,
potrivit contractului de mandat nr. ...../2001.

Verificat realitatea datelor şi aprobat pentru decontare,
────────────────────────────────────────────────────────────

Director general, Director economic,
......................... ........................


DECONT JUSTIFICATIV
privind achitarea cheltuielilor de depozitare a .....................
┌────┬──────────────────────────────┬───────────┬──────────────────────────────┐
│Nr. │ │ │Tipul de spaţii de depozitare/│
│crt.│ Specificaţie │ │ pãstrare │
│ │ │ U.M. ├─────┬───────┬──────────┬─────┤
│ │ │ │siloz│magazie│sopron │ │
│ │ │ │ │ │mulţi- │total│
│ │ │ │ │ │funcţional│ │
├────┼──────────────────────────────┼───────────┼─────┼───────┼──────────┼─────┤
│ 0 │ A │ B │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │
├────┼──────────────────────────────┼───────────┼─────┼───────┼──────────┼─────┤
│1. │ Cantitatea: │tone │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────┼───────────┼─────┼───────┼──────────┼─────┤
│1.1.│ recepţionatã │tone │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────┼───────────┼─────┼───────┼──────────┼─────┤
│1.2.│ depozitata │tone │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────┼───────────┼─────┼───────┼──────────┼─────┤
│1.3.│ livrata agenţilor economici │tone │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────┼───────────┼─────┼───────┼──────────┼─────┤
│2. │ Numãrul mediu de zile │zile │ │ │ │ │
│ │ de depozitare │ │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────┼───────────┼─────┼───────┼──────────┼─────┤
│3. │ Tariful negociat pentru: │ │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────┼───────────┼─────┼───────┼──────────┼─────┤
│3.1.│ depozitare │lei/tona/zi│ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────┼───────────┼─────┼───────┼──────────┼─────┤
│4. │ Suma de plãtit - total, │lei │ │ │ │ │
│ │ din care pentru: │ │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────────┼───────────┼─────┼───────┼──────────┼─────┤
│4.1.│ depozitare │lei │ │ │ │ │
└────┴──────────────────────────────┴───────────┴─────┴───────┴──────────┴─────┘


Director general, Director economic (contabil-şef),
.................. ................................
(numele şi prenumele) (numele şi prenumele)





ANEXA 5
──────────
la norme
──────────

SOCIETATEA NATIONALA A PRODUSELOR AGRICOLE - S.A.
Sediul ....................................................
codul fiscal ..............................................
Nr. de înregistrare în registrul comerţului ...............
Contul nr. ................................................
Banca .....................................................

Se aproba.
──────────────
Agenţia Domeniilor Statului

DECONT JUSTIFICATIV CENTRALIZATOR
privind achitarea cheltuielilor de depozitare aferente cantitãţilor ..........
┌─────┬─────────────────────────────────────────┬───────────┬──────────────────┐
│Nr. │ │ U.M. │ │
│crt. │ Specificaţie │ │ │
├─────┼─────────────────────────────────────────┼───────────┼──────────────────┤
│ │ A │ B │ C │
├─────┼─────────────────────────────────────────┼───────────┼──────────────────┤
│1. │Cantitatea: │tone │ │
├─────┼─────────────────────────────────────────┼───────────┼──────────────────┤
│1.1. │recepţionatã │tone │ │
├─────┼─────────────────────────────────────────┼───────────┼──────────────────┤
│1.2. │depozitata │tone │ │
├─────┼─────────────────────────────────────────┼───────────┼──────────────────┤
│1.3. │livrata agenţilor economici │tone │ │
├─────┼─────────────────────────────────────────┼───────────┼──────────────────┤
│2. │Numãrul mediu de zile de depozitare │zile │ │
├─────┼─────────────────────────────────────────┼───────────┼──────────────────┤
│3. │Tariful negociat pentru: │ │ │
├─────┼─────────────────────────────────────────┼───────────┼──────────────────┤
│3.1. │depozitare │lei/tona/zi│ │
├─────┼─────────────────────────────────────────┼───────────┼──────────────────┤
│4. │Suma de plãtit - total, │lei │ │
│ │din care pentru: │ │ │
├─────┼─────────────────────────────────────────┼───────────┼──────────────────┤
│4.1. │depozitare │lei │ │
├─────┼─────────────────────────────────────────┼───────────┼──────────────────┤
│4.2. │cheltuieli S.N.P.A. - S.A. │lei │ │
└─────┴─────────────────────────────────────────┴───────────┴──────────────────┘


Director general, Director economic (contabil-şef),
.................... ................................
(numele şi prenumele) (numele şi prenumele)




ANEXA 6


────────
la norme
──────────

PROCES - VERBAL DE CUSTODIE (DEPOZIT)

Societatea Comercialã ........, cu sediul în localitatea ........, str. ................ nr. ........, judeţul ........., înregistratã la registrul comerţului sub nr. J ...../....../......., codul fiscal nr. ........, telefon ........, fax .........., cont curent ................., deschis la Banca .............., reprezentatã legal prin domnul/doamna ...................., având funcţia de ............, şi domnul/doamna ............, având funcţia de ......................, în calitate de prestator de servicii (depozitar),
şi
Societatea Comercialã (asociaţie agricolã, producãtor agricol) ........., cu sediul/domiciliul în localitatea ......, str. ........ nr. .., bl. ..., sc. ..., ap. ...., judeţul ........, înregistratã la registrul comerţului sub nr. J ..../..../..../act de identitate seria ...... nr. ..........., eliberat de ....... la data de ....., cod fiscal/C.N.P. nr. ....., telefon ....., fax .........., cont curent ......, deschis la Banca .........., reprezentatã legal prin domnul/doamna ..........., având funcţia de .........., şi domnul/doamna ........, având funcţia de ....., în calitate de beneficiar (deponent).
Depozitarul a receptionat de la deponent cantitatea de ...... tone ....... (grâu, porumb, floarea-soarelui etc.) la urmãtorii indici calitativi:
- ...................................................
- ...................................................
- ...................................................
- ...................................................
- ...................................................
Produsele se depoziteaza în spaţiile depozitarului din Baza de recepţie .....
Cantitatea de produse menţionatã mai sus reprezintã obligaţii de plata pe care deponentul le are fata de Agenţia Domeniilor Statului, redeventa pentru perioada ...................... .
Prezentul depozit se constituie în contul şi pe seama Agenţiei Domeniilor Statului.
Depozitarul executa prestãri de servicii constând în recepţia cantitativã şi calitativã, condiţionarea, depozitarea, conservarea în condiţii corespunzãtoare şi încãrcarea la livrare a cantitãţilor de produse ce fac obiectul custodiei; va livra produsele depozitate numai pe baza dispoziţiei scrise a Agenţiei Domeniilor Statului, în limita capacitãţilor de livrare.
Încheiat astãzi, ............, la Baza de recepţie ........., în doua exemplare, câte unul pentru fiecare parte.





Prestator (depozitar), Beneficiar (deponent),
...................... ......................

Director general, Director economic, Director general, Director economic,
................ ................. ................. .................
................ ................. ................. .................

L.S. L.S.





──────────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016