Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA din 28 octombrie 2003  privind conditiile pentru administrarea fondului asigurarilor de viata, investirea si evaluarea activelor si calculul rezervelor tehnice    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA din 28 octombrie 2003 privind conditiile pentru administrarea fondului asigurarilor de viata, investirea si evaluarea activelor si calculul rezervelor tehnice

EMITENT: COMISIA DE SUPRAVEGHERE A ASIGURARILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 770 din 3 noiembrie 2003

ART. 1
Administrarea fondului asigurãrilor de viata se va face cu respectarea prevederilor <>cap. V din Legea nr. 32/2000 privind societãţile de asigurare şi supravegherea asigurãrilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi ale prezentelor norme.
ART. 2
La investirea activelor admise sa acopere rezervele tehnice nete de reasigurare, aferente asigurãrilor de viata, se va tine seama de natura obligaţiilor asumate pentru fiecare tip de produs de asigurare de viata, astfel încât sa existe concordanta între durata contractului de asigurare şi termenele pentru care se opteazã la investire, precum şi dispersia şi rentabilitatea investiţiilor.
ART. 3
Categoriile de active ale asiguratorului, admise sa acopere rezervele tehnice nete de reasigurare, sunt:
1. titluri de stat emise de administraţia publica centrala şi obligaţiuni emise de autoritãţile administraţiei publice locale;
2. creanţe aferente primelor brute subscrise;
3. valori mobiliare tranzacţionate pe o piata reglementatã şi titluri de participare la fonduri deschise de investiţii;
4. terenuri şi construcţii;
5. disponibilitãţile în conturi curente la bãnci şi casierie, depozite bancare negrevate de sarcini;
6. cheltuieli de achiziţie reportate numai în mãsura în care acestea sunt în concordanta cu calculul rezervei matematice, asa cum reiese din documentaţia tehnica actuariala;
7. alte active corporale, cu excepţia celor prevãzute la pct. 4.
ART. 4
La evaluarea activelor admise sa acopere rezervele tehnice nete de reasigurare şi la dispersia acestora trebuie respectate urmãtoarele condiţii:
1. Titlurile de stat emise de administraţia publica centrala, exprimate în lei şi în valuta, se evalueaza la costul de tranzactionare, la care se adauga dobanda aferentã, calculatã de la momentul achiziţiei pana la momentul raportarii, şi sunt admise sa acopere pana la 100% din totalul rezervelor tehnice nete de reasigurare.
Obligaţiunile emise de autoritãţile administraţiei publice locale, exprimate în lei, se evalueaza la costul de tranzactionare la care se adauga dobanda aferentã, calculatã de la momentul achiziţiei pana la momentul raportarii, şi sunt admise sa acopere 60% din totalul rezervelor tehnice nete de reasigurare.
În condiţiile tranzactionarii pe o piata reglementatã, evaluarea titlurilor de stat emise de administraţia publica centrala şi a obligaţiunilor emise de autoritãţile administraţiei publice locale se va face la preţul de piata stabilit în ultima zi de negociere care preceda momentul raportarii.
Pentru raportarile financiare din cursul exerciţiului financiar, prevãzute de normele emise de Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor, titlurile de stat în valuta se evalueaza la sfârşitul fiecãrei luni la cursul de schimb al pieţei valutare, comunicat de Banca Nationala a României pentru acea data. Aceasta evaluare se efectueazã extracontabil.
La încheierea exerciţiului financiar (31 decembrie), titlurile de stat în valuta se evalueaza la cursul de schimb al pieţei valutare, comunicat de Banca Nationala a României pentru acea data.
2. Creanţele aferente primelor brute subscrise sunt admise în totalitate la acoperirea rezervei de prime neta de reasigurare, pana la nivelul acesteia.
Pentru raportarile financiare din cursul exerciţiului financiar, prevãzute de normele emise de Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor, creanţele aferente primelor brute subscrise pentru asigurãrile directe şi acceptãri în reasigurare în valuta se evalueaza la sfârşitul fiecãrei luni la cursul de schimb al pieţei valutare, comunicat de Banca Nationala a României pentru acea data. Aceasta evaluare se efectueazã extracontabil.
La încheierea exerciţiului financiar (31 decembrie), creanţele aferente primelor brute subscrise pentru asigurãrile directe şi acceptãri în reasigurare în valuta se evalueaza la cursul de schimb al pieţei valutare, comunicat de Banca Nationala a României pentru acea data.
3. Valorile mobiliare tranzacţionate pe o piata reglementatã şi titlurile de participare la fondurile deschise de investiţii se evalueaza la preţul de piata la momentul raportarii şi sunt admise sa acopere pana la 50% din totalul rezervelor tehnice nete de reasigurare.
4. Terenurile şi construcţiile se evalueaza la cost istoric sau la valoarea reevaluata. Terenurile şi construcţiile sunt admise sa acopere pana la 40% din totalul rezervelor tehnice nete de reasigurare, cu excepţia terenurilor şi construcţiilor care reprezintã o singura investiţie, acestea fiind admise sa acopere 10% din totalul rezervelor tehnice nete de reasigurare.
Construcţiile admise sa acopere rezervele tehnice nete de reasigurare vor fi asigurate impotriva tuturor riscurilor la care sunt expuse, cel puţin la nivelul valorii luate în considerare la acoperirea rezervelor tehnice nete de reasigurare, în baza unei asigurãri distincte încheiate cu un alt asigurator sau autoasigurate, cu condiţia cedarii riscului în reasigurare, în proporţie de cel puţin 70%, unor societãţi de reasigurare de pe piata internationala.
5. Disponibilitãţile în conturi curente la bãnci şi depozitele bancare negrevate de sarcini se evalueaza la valoarea depozitului, inclusiv dobanda aferentã calculatã de la momentul achiziţiei pana la momentul raportarii, şi sunt admise sa acopere rezervele tehnice nete de reasigurare, cu condiţia ca acestea sa fie plasate în minimum 3 bãnci şi sa nu depãşeascã 60% într-o singura banca.
Disponibilitãţile în conturi curente la bãnci, depozitele bancare negrevate de sarcini şi casieria sunt admise sa acopere pana la 90% din totalul rezervelor tehnice nete de reasigurare.
Pentru raportarile financiare din cursul exerciţiului financiar, prevãzute de normele emise de Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor, disponibilitãţile în valuta constituite ca depozit la termen conform contractelor încheiate cu bãncile şi disponibilitãţile bãneşti în valuta constituite în conturi curente şi casierie se evalueaza la sfârşitul fiecãrei luni la cursul de schimb al pieţei valutare, comunicat de Banca Nationala a României pentru acea data. Aceasta evaluare se efectueazã extracontabil.
La încheierea exerciţiului financiar (31 decembrie), disponibilitãţile în valuta constituite ca depozit la termen conform contractelor încheiate cu bãncile şi disponibilitãţile bãneşti în valuta constituite în conturi curente şi casierie se evalueaza la cursul de schimb al pieţei valutare, comunicat de Banca Nationala a României pentru aceasta data.
6. Cheltuielile de achiziţie reportate numai în mãsura în care acestea sunt în concordanta cu calculul rezervei matematice, asa cum reiese din documentaţia tehnica actuariala.
7. Alte active corporale, cu excepţia celor prevãzute la art. 3 pct. 4 şi sunt admise sa acopere pana la 10% din totalul rezervelor tehnice nete de reasigurare.
ART. 5
Coeficientul de lichiditate reprezintã raportul dintre activele lichide şi obligaţiile pe termen scurt ale asiguratorului fata de asiguraţi.
Activele lichide sunt:
a) titlurile de stat şi obligaţiunile emise de autoritãţile administraţiei publice locale;
b) depozitele bancare;
c) disponibilitãţile în conturi curente şi casierie.
Evaluarea activelor lichide luate în considerare la calculul coeficientului de lichiditate se efectueazã cu respectarea prevederilor art. 4 pct. 1 şi 5.
Activele lichide grevate de sarcini nu sunt luate în considerare la calculul coeficientului de lichiditate.
Obligaţiile asiguratorului fata de asiguraţi, pe termen scurt, sunt:
- 0,5% din sumele asigurate, în cazul asigurãrilor de deces;
- maximum dintre 0,5% din sumele asigurate şi 10% din valorile de rãscumpãrare, în cazul asigurãrilor care acoperã riscul de deces şi la care este garantatã o valoare de rãscumpãrare;
- 10% din valorile de rãscumpãrare, în cazul asigurãrilor care nu acoperã riscul de deces şi la care este garantatã o valoare de rãscumpãrare.
În plus, pentru oricare dintre aceste categorii de asigurãri se va mai adauga şi rezerva de daune neta de reasigurare, aferentã contractelor de asigurãri suplimentare.
Asiguratorii au obligaţia de a avea coeficientul de lichiditate pentru activitatea de asigurãri de viata de cel puţin 1.
Asiguratorii sunt obligaţi sa urmãreascã în permanenta evoluţia coeficientului de lichiditate pentru activitatea de asigurãri de viata, iar în cazul în care, în perioada dintre doua raportari, constata ca acesta este subunitar, vor comunica aceasta situaţie în termen de 48 de ore Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor.
ART. 6
Plasamentele investitionale în strãinãtate se vor efectua cu respectarea stricta a prevederilor <>art. 18, 26, 27 şi 28 din Legea nr. 32/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 7
La stabilirea primelor brute subscrise se vor avea în vedere urmãtoarele:
1. Pentru asigurãrile de viata la care durata contractului de asigurare este mai mica sau egala cu 1 an, prima bruta subscrisã reprezintã valoarea primelor brute încasate şi de încasat aferente contractului de asigurare.
2. Pentru asigurãrile de viata la care durata contractului de asigurare este mai mare de 1 an, prima bruta subscrisã se va stabili astfel:
- pentru contractul de asigurãri de viata la care se încaseazã prima unica, prima bruta subscrisã reprezintã valoarea primei brute unice aferentã contractului de asigurare;
- pentru contractul de asigurãri de viata la care prima de asigurare datoratã de asigurat se încaseazã în rate, prima bruta subscrisã reprezintã valoarea primelor brute încasate şi de încasat aferente unui an calendaristic din cadrul contractului de asigurare;
- în cazul asigurãrilor de viata legate de investiţii, prima bruta subscrisã reprezintã prima bruta scadenta.
ART. 8
1. Rezerva matematica reprezintã valoarea actuariala a obligaţiilor financiare ale asiguratorului dupã deducerea valorii actuariale a obligaţiilor financiare ale asiguratului. Aceasta rezerva se calculeazã separat pentru fiecare contract de asigurare de viata.
Pentru contractele de asigurãri de viata la care se prevede dreptul asiguratului de a participa la beneficiile obţinute din fructificarea rezervei matematice, asiguratorii vor constitui rezerva pentru beneficii şi risturnuri conform obligaţiilor asumate.
2. Pentru formele de asigurare de viata prevãzute la pct. III.1 lit. a) şi b), pct. III.2, III.4 şi III.5 din <>Normele nr. 3/2001 privind clasele de asigurãri care pot fi practicate de societãţile de asigurare, puse în aplicare prin <>Ordinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor nr. 3/2001 , asiguratorii au obligaţia de a constitui rezerve tehnice aferente acestor asigurãri, inclusiv rezerve matematice, cu respectarea urmãtoarelor principii:
a) valoarea rezervelor tehnice aferente asigurãrilor de viata va fi calculatã printr-o evaluare actuariala prospectiva suficient de prudenta, luându-se în calcul toate obligaţiile viitoare, asa cum acestea sunt determinate în condiţiile poliţei, pentru fiecare contract existent;
b) folosirea unei metode retrospective este permisã, dacã se poate arata ca rezervele tehnice rezultate nu sunt mai scãzute decât cele care ar fi determinate în cazul utilizãrii unui calcul prospectiv suficient de prudent sau dacã o metoda prospectiva nu poate fi utilizata pentru un anumit produs de asigurãri de viata;
c) calculul actuarial al rezervei matematice se va efectua luându-se în considerare ani întregi de asigurare. Între doi ani întregi de asigurare, calculul rezervei matematice se va face prin interpolare liniara dupã formula:
V(t,n) = [(x-n) V(t) + nV (t+1)]: x,
în care:
V(t,n) - rezerva matematica calculatã dupã t ani întregi şi n zile de asigurare;
V(t) - rezerva matematica calculatã dupã t ani întregi de asigurare;
x - numãrul de zile ale anului de asigurare, luat în calcul (365 sau 366 de zile).
d) în cazul contractelor în care este garantatã o valoare de rãscumpãrare, valoarea rezervelor matematice va fi în orice moment cel puţin la fel de mare ca şi valoarea garantatã în momentul respectiv;
e) rata dobânzii tehnice garantate va fi aleasã pe baze prudentiale, ţinându-se seama de rentabilitatea anticipata a investiţiilor. Aceasta poate sa difere în concordanta cu moneda în care contractul este denominat, dar nu poate depãşi 60% din rata dobânzii la titlurile de stat emise pe o perioada de cel puţin trei ani şi în moneda în care contractul de asigurãri de viata este denominat.
Aceasta prevedere va fi aplicatã tuturor contractelor de asigurare de viata ce se vor încheia începând cu data de 1 ianuarie 2004;
f) se vor utiliza tabele de mortalitate a populaţiei României, publicate sau certificate de Institutul Naţional de Statistica;
g) rezerva de prime se calculeazã în conformitate cu metodologia descrisã la art. 10 lit. a).
ART. 9
Asiguratorii vor pune la dispoziţie deţinãtorilor politelor de asigurãri de viata, la cerere, valorile sumelor de rãscumpãrare, inclusiv valorile aferente rezervelor pentru beneficii şi risturnuri.
ART. 10
Pentru formele de asigurare prevãzute la pct. III.1 lit. c) din <>Normele nr. 3/2001 asiguratorii au obligaţia de a constitui rezerve tehnice aferente acestor asigurãri, cu respectarea urmãtoarelor principii:
a) Rezerva de prime se calculeazã lunar, prin însumarea cotelor-pãrţi din primele brute subscrise, aferente perioadelor neexpirate ale contractelor de asigurare, astfel încât diferenţa dintre volumul primelor brute subscrise şi aceasta rezerva sa reflecte primele brute alocate partii din riscurile expirate la data calculãrii. Aceasta rezerva se calculeazã separat pentru fiecare contract de asigurare.
Determinarea valorii rezervei de prime Rp, aferentã unui contract de asigurãri de viata, se face utilizându-se relaţia:
Rp = (X:Y) x Pbs,
în care:
X - numãrul de zile corespunzãtor perioadei neexpirate aferente primei brute subscrise;
Y - numãrul de zile corespunzãtor perioadei aferente primei brute subscrise;
Pbs - prima bruta subscrisã.
Valoarea totalã a rezervei de prima Rpt, aferentã tuturor contractelor de asigurãri de viata, se face utilizându-se relaţia:
n
Rpt = Σ Rpi,
i = 1
în care:
n - numãrul de contracte în vigoare.
b) Rezerva de daune se constituie şi se actualizeazã lunar, în baza estimarilor pentru avizarile de daune primite de asigurator, astfel încât fondul creat sa fie suficient pentru acoperirea plãţii acestor daune.
Rezerva de daune se constituie pentru daunele raportate şi în curs de lichidare şi se calculeazã pentru fiecare contract de asigurare la care s-a notificat producerea evenimentului asigurat, pornindu-se de la cheltuielile previzibile care vor fi efectuate în viitor pentru lichidarea acestor daune.
Rezerva de daune care trebuie constituitã va fi obţinutã prin însumarea valorilor calculate pentru fiecare contract.
Asiguratorii au obligaţia de a întocmi şi de a menţine o evidenta distinctã a daunelor avizate, care sa permitã Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor sa controleze în orice moment cuantumul şi modalitatea de constituire a rezervei de daune.
c) Rezerva de daune neavizate se constituie şi se ajusteaza cel puţin la încheierea exerciţiului financiar, dacã reglementãrile interne ale asiguratorului nu prevãd altfel, în baza estimarilor acestuia, a datelor statistice sau a calculelor actuariale pentru daunele intamplate, dar neavizate.
d) Rezerva pentru riscuri neexpirate se calculeazã pe baza estimarii daunelor ce vor aparea dupã închiderea exerciţiului financiar, în cazul în care se constata ca daunele estimate în viitor depãşesc rezervele de prime constituite şi, drept urmare, în perioadele viitoare rezerva de prime calculatã în conformitate cu lit. a) nu va fi suficienta pentru acoperirea daunelor ce vor aparea în perioadele urmãtoare.
Determinarea valorii rezervei pentru riscuri neexpirate Rn se face utilizându-se relaţia:
Rn = Dest - Rpt,
în care:
Dest - valoarea daunelor estimate care vor aparea în perioadele viitoare;
Rpt - valoarea totalã a rezervei de prime.
ART. 11
Pentru formele de asigurare prevãzute la pct. III.3 din <>Normele nr. 3/2001 , asiguratorii au obligaţia de a constitui rezerve tehnice aferente acestor asigurãri, cu respectarea urmãtoarelor principii:
a) Pentru asigurãrile de viata legate de investiţii, rezerva matematica se va constitui la nivelul valorii activelor pentru care expunerea la riscul de investiţii este transferata asiguratului. Activele care acoperã aceasta rezerva matematica nu fac obiectul art. 4.
b) În cazul în care asigurãrile de viata legate de investiţii oferã o rata garantatã a dobânzii tehnice sau alte tipuri de garanţii (beneficii), se vor constitui suplimentar rezerve tehnice similare celor menţionate la art. 8 şi 10.
c) Se vor utiliza tabele de mortalitate a populaţiei României, publicate sau certificate de Institutul Naţional de Statistica.
ART. 12
Asiguratorii au obligaţia de a acoperi rezervele tehnice aferente activitãţii de asigurãri de viata cu active echivalente, în conformitate cu prevederile prezentelor norme.
ART. 13
Nu vor fi acceptate ca acoperire pentru rezervele tehnice aferente asigurãrilor de viata plasamentele în bãnci sau în alte societãţi de investiţii care nu mai deruleazã operaţiuni curente în legatura cu obiectul lor de activitate şi/sau care sub orice forma şi-au încetat activitatea şi nu şi-au respectat obligaţiile fata de terţi.
ART. 14
Categoriile de active menţionate la art. 3 sunt admise sa acopere rezervele tehnice nete de reasigurare, numai în situaţia în care acestea nu sunt grevate de sarcini.
ART. 15
Nerespectarea prevederilor prezentelor norme se sancţioneazã în condiţiile şi potrivit prevederilor <>art. 39 din Legea nr. 32/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

_______________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016