Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA din 26 iulie 2006  privind asigurarea conditiilor generale de igiena    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA din 26 iulie 2006 privind asigurarea conditiilor generale de igiena

EMITENT: MINISTERUL SANATATII PUBLICE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 695 din 15 august 2006

ART. 1
Incinta spitalului (toate clãdirile şi anexele care asigurã desfãşurarea activitãţii) trebuie sã fie:
a) delimitatã de zonele din jur, astfel încât accesul în incintã sã fie controlat;
b) zonatã astfel încât sectoarele în care se desfãşoarã activitãţile medicale sã fie separate de cele tehnice şi gospodãreşti;
c) prevãzutã cu cãi de acces pietonal şi pentru autovehicule;
d) prevãzutã cu o zonã verde cu o suprafaţã de minimum 20 mp/pat.
ART. 2
Distanţele minime faţã de alte clãdiri sau surse de nocivitãţi din mediu vor asigura un perimetru de protecţie sanitarã care sã evite depãşirea valorilor normate privind calitatea aerului şi nivelul de zgomot exterior.
ART. 3
(1) Finisajele încãperilor de spital în care staţioneazã sau se deplaseazã bolnavii ori în care se desfãşoarã activitãţi medicale vor fi:
a) lavabile;
b) rezistente la dezinfectante;
c) rezistente la decontaminãri radioactive (dupã caz);
d) fãrã asperitãţi care sã reţinã praful;
e) bactericide (în spaţiile aseptice);
f) negeneratoare de fibre sau particule care pot rãmâne suspendate în aer;
g) rezistente la acţiunea acizilor (în laboratoare şi sãli de tratamente).
(2) Se interzice folosirea materialelor de finisaj care prin alcãtuirea lor sau prin modul de punere în operã pot favoriza dezvoltarea de organisme parazite (artropode, acarieni, mucegaiuri) sau a substanţelor nocive ce pot periclita sãnãtatea omului.
(3) Este interzisã amenajarea de tavane false în spaţiile frecventate de bolnavi.
(4) Unghiurile dintre pardosealã şi pereţi trebuie sã fie concave.
(5) Se interzice mochetarea pardoselilor.
ART. 4
(1) Toate încãperile din spital în care au acces bolnavii vor beneficia, în mãsura posibilitãţilor, de luminã naturalã.
(2) La proiectarea sau reamenajarea spitalului, ferestrele din încãperile unde au acces bolnavii vor fi astfel dimensionate încât sã asigure urmãtoarele rapoarte specifice între aria ferestrelor şi suprafaţa pardoselii:
a) 1/3-1/4 în sãli de operaţie, de naştere, de tratamente şi laboratoare;
b) 1/4-1/5 în saloane pentru alãptare, nou-nãscuţi, sugari şi farmacii;
c) 1/4-1/6 în cabinete de consultaţii şi saloane pentru bolnavi;
d) 1/5-1/8 în spaţii de lucru, bucãtãrii şi spaţii de sterilizare;
e) 1/6-1/7 în sãli de aşteptare şi de fizioterapie.
ART. 5
(1) Iluminatul artificial este obligatoriu în toate încãperile din spital unde au acces utilizatorii.
(2) Spitalul va fi dotat cu grup electrogen propriu pentru a se asigura continuarea activitãţii în cazul întreruperii distribuţiei energiei electrice.
ART. 6
În încãperile pentru bolnavi (saloane cu paturi, rezerve), instalaţiile şi corpurile de iluminat vor fi amplasate în aşa fel încât sã asigure funcţionarea corespunzãtoare a urmãtoarelor sisteme de iluminat normal:
a) iluminat general;
b) iluminat local la pat, pentru lecturã;
c) iluminat local la pat, pentru examinarea şi îngrijirea bolnavilor;
d) iluminat pentru supraveghere în timpul nopţii.
ART. 7
(1) În cazul în care în toate încãperile spitalului în care au acces utilizatorii nu existã sisteme mecanice autorizate de ventilaţie, se vor asigura condiţii pentru ventilaţia prin aerisire.
(2) Pentru aerisirea permanentã pe timpul verii, ferestrele vor fi astfel construite încât sã permitã deschiderea parţialã a treimii sau jumãtãţii superioare a acestora.
ART. 8
(1) Ventilaţia mecanicã se va asigura cu predilecţie în sãlile de tratament al pacienţilor, în unitãţile de tratament intensiv, în spaţiile de izolare, în blocurile de operaţie şi în grupurile igienico-sanitare.
(2) Este obligatorie asigurarea ventilaţiei mecanice prin exhaustare în spaţiile prevãzute în normele de protecţie a muncii.
(3) Pentru protecţia mediului este obligatorie dotarea echipamentelor de ventilaţie mecanicã prin exhaustare cu dispozitivele de filtrare prevãzute de norme.
ART. 9
(1) Se recomandã dotarea blocurilor operatorii (cu precãdere pentru compartimentele de transplant, mari arşi, chirurgie pe cord deschis, imunodepresaţi), a serviciilor de terapie intensivã şi a unitãţilor de prematuri din spitalele existente la data intrãrii în vigoare a prezentelor norme cu instalaţii de tratare specialã a aerului (în cazul în care spitalul nu este încã dotat cu astfel de instalaţii).
(2) Instalaţia specialã de tratare a aerului din dotarea compartimentelor menţionate la alin. (1) va trebui sã funcţioneze cu 100% aer exterior şi 3 trepte de filtrare, din care ultima treaptã prin filtru de tip HEPA sau superior.
ART. 10
Spitalul trebuie sã aibã asigurat accesul la apã potabilã prin cel puţin una dintre variantele urmãtoare:
a) racord la sistem public;
b) sistem individual din sursã proprie.
ART. 11
(1) Indiferent de sursã, calitatea apei va trebui sã corespundã normelor în vigoare.
(2) Indiferent de scop, se interzice racordarea spitalului la reţele de ape industriale.
ART. 12
Se recomandã ca pentru spitalele cu 400 de paturi şi mai mult sã se prevadã o sursã proprie de apã (puţ), calitatea apei urmând a corespunde normelor în vigoare.
ART. 13
Pentru siguranţa în consum a spitalelor alimentate cu apã potabilã din reţeaua publicã, racordarea se va face prin douã branşamente. Pe aceste branşamente, în cãminele de apometru se vor monta ventile de reţinere pentru a permite circulaţia apei într-un singur sens (de la reţeaua publicã spre spital).
ART. 14
(1) Pentru asigurarea continuã a necesarului de apã, spitalele vor fi dotate cu rezervoare de acumulare dimensionate astfel încât sã asigure o rezervã de consum de 1-3 zile.
(2) Rezervoarele vor fi amplasate în circuitul general al apei, astfel încât aceasta sã fie în permanenţã proaspãtã.
(3) În afara rezervei de consum se va asigura o rezervã de apã de incendiu, care sã permitã funcţionarea hidranţilor interiori timp de 10 minute şi a celor exteriori timp de 3 ore.
ART. 15
(1) Pentru a asigura în permanenţã debitele şi presiunile necesare funcţionãrii optime a instalaţiilor de alimentare cu apã şi de combatere a incendiilor se vor prevedea staţii de ridicare a presiunii (de pompare), racordate la rezervoarele de acumulare.
(2) Instalaţiile vor fi astfel alcãtuite încât sã nu permitã stagnarea apei şi impurificarea ei cu ruginã sau microorganisme.
ART. 16
Fiecare salon şi rezervã de bolnavi, cabinet de consultaţie, salã de tratamente va fi prevãzut/prevãzutã cu lavoar amplasat cât mai aproape de intrarea în încãpere; lavoarul va fi suficient de mare pentru a preveni stropirea şi va fi prevãzut cu urmãtoarele:
a) baterie de amestecare a apei calde cu rece, prevãzutã cu robinet manevrabil cu cotul;
b) dispenser de sãpun lichid;
c) suport/dispenser de hârtie-prosop;
d) dispenser de loţiune pentru îngrijirea mâinilor personalului (dacã nu este distribuitã în flacoane individuale).
ART. 17
Materialele folosite pentru construcţia instalaţiilor interioare de apã potabilã rece şi caldã, pentru construcţia rezervoarelor de stocare sau de transport, a recipientelor de stocare sau de transport trebuie sã corespundã cerinţelor legale privind utilizarea în contact cu apa potabilã.
ART. 18
(1) Alimentarea cu apã caldã menajerã a spitalului se face centralizat, de la centrala termicã sau punctul termic propriu.
(2) Pentru menţinerea unei temperaturi constante a apei calde menajere, precum şi pentru evitarea risipei de apã punctul termic va fi prevãzut cu pompe pentru recircularea apei calde menajare.
ART. 19
Apa caldã se va distribui în program continuu la toate punctele de distribuţie prevãzute cu lavoare, cãzi/cãdiţe de baie, duşuri.
ART. 20
Instalaţia de apã caldã va fi astfel construitã încât sã permitã accesul uşor pentru dezinfecţia rezervoarelor, turnurilor de rãcire şi condensatoarelor.
ART. 21
(1) Apele uzate evacuate din spital sunt: menajere obişnuite (de la grupurile sanitare), menajere cu nisip, pãmânt şi grãsimi (de la bucãtãrie şi spãlãtorie), acide (de la laboratoare), radioactive (de la laboratoare de medicinã nuclearã), contaminate cu agenţi patogeni (de la secţii de boli infecţioase şi laboratoare de bacteriologie), pluviale.
(2) Apele uzate din spital se colecteazã prin reţele interioare separate şi se evacueazã în reţeaua de canalizare a incintei, dupã tratarea celor care nu corespund normativelor în vigoare, dupã cum urmeazã:
a) apele uzate cu nisip, pãmânt şi grãsimi vor fi trecute mai întâi prin separatoare;
b) apele uzate de la secţiile de gipsare vor fi decantate în decantoare locale;
c) apele uzate radioactive vor fi decontaminate în instalaţii de tratare şi rezervoare de stocare, alcãtuite conform prescripţiilor din norme;
d) apele uzate suspect radioactive vor fi dirijate spre rezervoare de retenţie şi, dupã un control al radioactivitãţii, vor fi evacuate la canalizarea publicã sau tratate;
e) apele uzate de la secţiile de boli infecţioase şi/sau de la laboratoarele care lucreazã cu produse patologice sau care prin specificul lor contamineazã apele reziduale cu agenţi patogeni se vor dirija spre o staţie de dezinfecţie localã, în care se vor neutraliza agenţii nocivi, conform normelor Ministerului Sãnãtãţii Publice.
ART. 22
Absenţa în zonã a unor sisteme publice de canalizare se acceptã numai pentru spitale mici rurale şi unele aşezãminte de postcurã, caz în care unitãţile sanitare respective vor fi prevãzute cu instalaţii proprii pentru colectarea, tratarea şi evacuarea apelor uzate, executate şi exploatate astfel încât sã nu provoace poluarea solului, a apelor sau a aerului.
ART. 23
Pentru evacuarea apelor pluviale spitalul va dispune de instalaţiile necesare care vor fi exploatate astfel încât sã previnã bãltirile favorabile dezvoltãrii ţânţarilor.
ART. 24
(1) Compartimentele spitalului se doteazã obligatoriu cu echipamente frigorifice, dupã cum urmeazã:
a) camere reci:
- bucãtãria;
- prosectura;
b) frigidere tip domestic:
- maternitatea (produse imunobiologice - vaccinuri, imunoglobuline);
- punctul de transfuzii (sânge şi derivate de sânge, teste de laborator);
- laboratorul de analize medicale (teste);
- farmacia (specialitãţi perisabile);
- secţia de terapie intensivã;
- secţiile de spitalizare - minimum 1 frigider de cel puţin 90 de litri la 20 de paturi de spital;
c) congelatoare tip ladã:
- laboratorul;
- banca de ţesuturi şi organe.
ART. 25
Unitatea sanitarã trebuie sã aplice planul de gestionare a deşeurilor rezultate din activitatea medicalã, în conformitate cu reglementãrile legale în vigoare privind managementul deşeurilor periculoase.
-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016