Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA din 25 noiembrie 2002  privind fabricarea, transportul, depozitarea, comercializarea si controlul temperaturii alimentelor congelate rapid, destinate consumului uman    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA din 25 noiembrie 2002 privind fabricarea, transportul, depozitarea, comercializarea si controlul temperaturii alimentelor congelate rapid, destinate consumului uman

EMITENT: MINISTERUL SANATATII SI FAMILIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 86 din 11 februarie 2003
ART. 1
Prezentele norme se aplica alimentelor congelate rapid, destinate consumului uman, denumite în continuare alimente congelate rapid.
ART. 2
(1) În sensul prezentelor norme alimentele congelate rapid sunt alimentele care au trecut printr-un proces corespunzãtor cunoscut sub numele de "congelare rapida", în care zona de cristalizare maxima este traversata cat mai repede posibil, în funcţie de tipul de produs, iar temperatura finala a produsului (dupã stabilizarea termica) este menţinutã continuu în toate punctele la valoarea de -18°C sau chiar mai mica şi sunt comercializate într-o forma care indica faptul ca au aceasta caracteristica.
(2) În sensul prezentelor norme, inghetata şi alte tipuri de gheaţa comestibila de fabricaţie interna nu sunt considerate alimente congelate rapid.
(3) Prezentele norme se aplica fãrã a aduce prejudicii altor reglementãri în vigoare privind igiena veterinara.
(4) Doar produsele definite la alin. (1) pot purta denumirile menţionate la art. 8 şi 9.
ART. 3
(1) Materiile prime utilizate la fabricarea alimentelor congelate rapid trebuie sa fie de o calitate adecvatã celei permise la comercializarea pe piata şi sa prezinte un grad ridicat de prospetime.
(2) Prepararea şi congelarea rapida a produselor trebuie sa fie efectuate într-un interval foarte scurt de timp, cu ajutorul unui echipament tehnic adecvat, pentru a se limita astfel la minimum modificãrile chimice, biochimice şi microbiologice posibile.
ART. 4
(1) Agenţii criogenici autorizaţi pentru utilizarea în contact direct cu alimentele congelate rapid sunt:
a) aerul;
b) azotul;
c) dioxidul de carbon.
(2) Criteriile de puritate care trebuie îndeplinite de agenţii criogenici prevãzuţi la alin. (1) trebuie determinate în funcţie de necesitaţi, în conformitate cu normele şi standardele în vigoare.
ART. 5
(1) Temperatura alimentelor congelate rapid trebuie sa fie stabilã şi menţinutã în toate punctele produsului la valoarea de -18°C sau mai mica, cu posibile variatii ascendente de scurta durata şi care nu trebuie sa depãşeascã mai mult de 3°C în timpul transportului.
(2) În timpul distribuirii locale şi în vitrinele de prezentare a produselor vândute cu amãnuntul se permite existenta unor variatii în temperatura alimentelor congelate rapid, în conformitate cu practicile de buna depozitare şi distribuţie, cu condiţia ca acestea sa nu depãşeascã 3°C.
ART. 6
(1) Echipamentele utilizate pentru congelarea rapida, depozitarea, transportul, comercializarea şi distribuţia localã a alimentelor congelate rapid şi vitrinele de prezentare a produselor vândute cu amãnuntul trebuie sa fie astfel construite încât sa se garanteze respectarea cerinţelor prezentelor norme.
(2) Autoritãţile competente trebuie sa organizeze controale prin sondaj pentru verificarea temperaturii alimentelor congelate rapid.
ART. 7
Alimentele congelate rapid, destinate furnizarii cãtre consumatorul final, trebuie sa fie preambalate de producãtor sau de ambalator pentru a fi protejate impotriva contaminarii externe microbiene sau de alte forme şi impotriva uscarii.
ART. 8
Etichetarea alimentelor congelate rapid, destinate furnizarii, fãrã a necesita o prelucrare ulterioara, cãtre consumatorul final şi cãtre restaurante, spitale, cantine şi alţi agenţi de catering similari, trebuie sa îndeplineascã urmãtoarele condiţii, fãrã a aduce prejudicii altor dispoziţii legale privind etichetarea produselor alimentare:
a) adãugarea la denumirea comercialã a expresiei "produs congelat rapid", în limba romana;
b) în afarã de data minima de durabilitate, trebuie indicate şi perioada în care alimentele congelate rapid pot fi pãstrate de cumpãrãtor, temperatura de pãstrare şi/sau tipul de echipament care este adecvat pãstrãrii;
c) etichetarea oricãrui aliment congelat rapid trebuie sa includã o menţiune prin care se poate identifica lotul respectiv;
d) etichetele alimentelor congelate rapid trebuie sa conţinã un mesaj clar de tipul: "nu recongelati dupã decongelare".
ART. 9
(1) Etichetarea alimentelor congelate rapid care nu sunt destinate vânzãrii cãtre consumatorul final, cãtre restaurante, spitale sau unitãţi tip catering trebuie sa includã urmãtoarele menţiuni obligatorii:
a) denumirea comercialã, completatã în conformitate cu prevederile art. 8 lit. a);
b) cantitatea neta, exprimatã în unitãţi de masa;
c) o menţiune care sa permitã identificarea lotului;
d) denumirea şi adresa producãtorului sau ambalatorului.
(2) Menţiunile prevãzute la alin. (1) trebuie sa apara pe ambalaje, containere, pachete sau pe o eticheta aplicatã pe acestea.
ART. 10
(1) În timpul utilizãrii lor, mijloacele de transport şi spaţiile de depozitare şi stocare trebuie sa fie dotate cu aparate corespunzãtoare de înregistrare pentru controlul temperaturii aerului în care sunt pãstrate alimentele congelate rapid, la intervale frecvente şi regulate.
(2) În cazul mijloacelor de transport aparatele de mãsura trebuie sa fie aprobate de autoritãţile competente din ţara în care sunt înregistrate mijloacele de transport respective.
(3) Înregistrarea temperaturii obţinute în acest fel trebuie datatã şi stocata de operator cel puţin un an sau mai mult, în funcţie de natura alimentului congelat rapid.
(4) În timpul depozitarii în vitrinele de prezentare a alimentelor congelate rapid oferite spre vânzare şi în cursul distribuţiei locale temperatura se mãsoarã cu cel puţin un termometru vizibil care, în cazul vitrinelor deschise, trebuie sa indice temperatura în partea de recirculare a aerului de la nivelul liniei care indica incarcatura maxima marcata clar.
ART. 11
(1) Metodele de prelevare a esantioanelor şi metodele de analiza necesare pentru controlul oficial al temperaturii alimentelor congelate rapid sunt prevãzute în anexele nr. 1 şi 2 care fac parte integrantã din prezentele norme.
(2) Metoda de analiza descrisã în anexa nr. 2 poate fi utilizata doar în cazul în care, ca urmare a inspecţiei, exista îndoieli cu privire la respectarea pragurilor de temperatura specificate în prezentele norme.


ANEXA 1
-------
la norme
--------

METODA DE PRELEVARE
a esantioanelor din alimentele congelate rapid

1. Tipul şi cantitatea ambalajelor alese pentru inspecţie trebuie sa fie astfel selectate încât temperaturile lor sa reprezinte cele mai calde puncte ale lotului de marfa controlat.
2. Esantioanele trebuie sa fie alese din mai multe puncte critice ale spaţiului de depozitare la rece, ca de exemplu: locul de lângã usa (nivelurile superioare şi inferioare), de lângã centrul spaţiului de depozitare la rece (nivelurile superioare şi inferioare) şi de lângã locul de recirculare a aerului în sistemul de rãcire, caz în care se va tine seama de durata de pãstrare a fiecãrui produs (pentru stabilizarea temperaturii).
3. În cazul în care se preleveaza esantioane în timpul transportului, acestea trebuie sa fie alese de la varful şi de la baza lotului de marfa aflat lângã marginea de deschidere a fiecãrei usi sau perechi de usi.
4. În timpul descãrcãrii trebuie sa fie prelevate patru esantioane din urmãtoarele puncte critice:
a) varful şi baza lotului de marfa situat lângã marginea de deschidere a uşilor;
b) colturile din marginile superioare ale lotului de marfa, într-un punct cat mai îndepãrtat de sistemul de refrigerare;
c) centrul lotului de marfa;
d) centrul suprafeţei din fata a lotului de marfa, într-un punct cat mai apropiat de sistemul de refrigerare;
e) colturile de la varful şi de la baza suprafeţei din fata a lotului de marfa, într-un punct cat mai apropiat de aerul de recirculare al sistemului de refrigerare.
5. Pentru recoltare de probe din produsele prezentate spre comercializare în vitrinele de prezentare trebuie sa se aleagã câte un esantion din fiecare dintre cele trei locuri care reprezintã cele mai calde puncte ale vitrinei.


ANEXA 2
-------
la norme
--------

METODA DE MĂSURARE
a temperaturii alimentelor congelate rapid

1. Principiul masurarii temperaturii alimentelor congelate rapid consta în înregistrarea exactã a temperaturii unui esantion selectat în conformitate cu prevederile cuprinse în anexa nr. 1 la norme, cu ajutorul unui echipament adecvat.
2. Temperatura reprezintã temperatura masurata în locul specificat de partea termosensibila a instrumentului sau a dispozitivului de mãsurat.
3. Aparatura utilizata pentru mãsurarea temperaturii alimentelor congelate rapid este reprezentatã de instrumente de mãsurat termometrice şi de instrumente care penetreaza produsul. Se utilizeazã în acest scop instrumente metalice ascutite, cum sunt perforatorul de gheaţa, foreza sau burghiul, care se curata uşor.
4. Instrumentele de mãsurat trebuie sa respecte urmãtoarele specificaţii:
a) timpul de rãspuns trebuie sa acopere 90% din diferenţa dintre indicaţiile iniţiale şi finale obţinute în decurs de 3 minute;
b) trebuie sa funcţioneze cu o precizie de ±0,5°C în intervalul de mãsurare de la -20°C la +30°C;
c) precizia mãsurãtorilor nu trebuie sa se modifice cu mai mult de 0,3° C în timpul operaţiunii desfãşurate la un interval de temperatura ambianta de la -20°C la +30°C;
d) diviziunile scãrii trebuie sa fie de cel puţin 0,1°C;
e) precizia trebuie sa fie verificata la intervale regulate;
f) trebuie sa aibã un certificat de etalonare valabil;
g) partea termosensibila trebuie sa fie uşor de curatat;
h) partea termosensibila trebuie sa fie proiectata în asa fel încât sa asigure un contact termic bun cu produsul;
i) echipamentul electric trebuie sa fie protejat impotriva efectelor nedorite cauzate de condens.
5. Orice mãsurare a temperaturii unui produs implica operaţiunea premergãtoare de rãcire a instrumentelor de mãsurat. Metoda de preracire utilizata trebuie sa asigure echilibrarea ambelor aparate de mãsurat la o valoare cat mai apropiatã de temperatura produsului.
6. Pregãtirea esantioanelor pentru mãsurarea temperaturii consta în practicarea în produsul respectiv a unui orificiu în care sa se poatã introduce partea termosensibila a instrumentului de mãsurat, cu ajutorul unui aparat de penetrare a produsului preracit.
Diametrul orificiului trebuie sa fie apropiat de cel al partii termosensibile, iar adâncimea sa depinde de tipul produsului.
7. Pregãtirea esantionului şi mãsurarea temperaturii sale trebuie sa fie efectuate atât timp cat esantionul rãmâne în mediul de inghetare.
Tehnica masurarii trebuie sa fie urmãtoarea:
a) dacã dimensiunile produsului o permit, se introduce partea termosensibila, preracita, la adâncimea de 2,5 mm de la suprafata produsului;
b) dacã nu se poate realiza operaţiunea menţionatã la lit. a), se introduce partea termosensibila la o adancime minima de la suprafata de 3-4 ori mai mare decât diametrul sondei;
c) în situaţiile în care anumite alimente congelate rapid nu pot fi penetrate pentru a li se determina temperatura interna, din cauza dimensiunilor sau compoziţiei lor, se determina temperatura interioarã a ambalajului care conţine aceste produse, prin introducerea partii termosensibile preracite a instrumentului de mãsurat în centrul pachetului, pentru a mãsura temperatura de contact a produsului;
d) temperatura indicatã de instrumentul de mãsurat se citeşte numai dupã ce a atins o valoare stabilã.

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016