Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA din 24 martie 2005  privind inspectia tehnica a instalatiilor, echipamentelor si dispozitivelor utilizate in scopul limitarii emisiilor de compusi organici volatili rezultati din depozitarea, incarcarea, descarcarea si distributia benzinei la terminale si la statiile de benzina    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA din 24 martie 2005 privind inspectia tehnica a instalatiilor, echipamentelor si dispozitivelor utilizate in scopul limitarii emisiilor de compusi organici volatili rezultati din depozitarea, incarcarea, descarcarea si distributia benzinei la terminale si la statiile de benzina

EMITENT: MINISTERUL ECONOMIEI SI COMERTULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 324 din 18 aprilie 2005
1. Normele privind inspecţia tehnicã a instalaţiilor, echipamentelor şi dispozitivelor utilizate în scopul limitãrii emisiilor de compuşi organici volatili rezultaţi din depozitarea, încãrcarea, descãrcarea şi distribuţia benzinei la terminale şi la staţiile de benzinã, denumite în continuare norme, se referã la urmãtoarele activitãţi de avizare tehnicã a proiectelor şi inspecţie tehnicã în exploatare la care se supun instalaţiile, echipamentele şi dispozitivele utilizate pentru executarea operaţiunilor de depozitare, încãrcare, descãrcare şi distribuţie a benzinei la terminale şi la staţiile de benzinã, în scopul limitãrii emisiilor de compuşi organici volatili:
1.1. avizarea tehnicã a proiectului şi inspecţia tehnicã în exploatare pentru instalaţiile de depozitare a benzinei la terminale;
1.2. avizarea tehnicã a proiectului şi inspecţia tehnicã în exploatare pentru instalaţiile de încãrcare şi descãrcare a benzinei în şi din containere mobile la terminale, inclusiv pentru echipamentele de încãrcare pe la partea inferioarã a cisternelor auto, colectarea vaporilor şi protecţia de supraîncãrcare a cisternelor auto;
1.3. avizarea tehnicã a proiectului şi inspecţia tehnicã în exploatare pentru instalaţiile de încãrcare şi depozitare la staţiile de distribuţie a benzinei şi la terminalele la care se realizeazã stocarea intermediarã a vaporilor.
2. Inspecţia tehnicã a instalaţiilor, echipamentelor şi dispozitivelor utilizate în scopul limitãrii emisiilor de compuşi organici volatili rezultaţi din depozitarea, încãrcarea, descãrcarea şi distribuţia benzinei la terminale şi la staţiile de benzinã are ca scop verificarea respectãrii cerinţelor tehnice pentru proiectarea şi exploatarea acestor instalaţii, echipamente şi dispozitive, prevãzute în <>Hotãrârea Guvernului nr. 568/2001 .
3. Activitãţile de inspecţie tehnicã menţionate la pct. 1 se realizeazã de cãtre organisme de inspecţie tehnicã de terţã parte, recunoscute şi desemnate în acest scop de cãtre Ministerul Economiei şi Comerţului, prin Direcţia generalã politicã industrialã.
Organismele de inspecţie tehnicã trebuie sã îndeplineascã criteriile de independenţã conform normelor în vigoare. Aceste criterii sunt prevãzute în anexa A la standardul de referinţã SR EN 45004:1997 - Criterii generale pentru funcţionarea diferitelor tipuri de organisme care efectueazã inspecţia.
4. Recunoaşterea acestor organisme de inspecţie tehnicã se face în urma unui proces de evaluare, bazat pe condiţiile minime prevãzute în anexa nr. 1.
5. Metodologia de evaluare a organismelor de inspecţie tehnicã menţionate la pct. 3 este prevãzutã în anexa nr. 2.
6. Activitãţile de inspecţie tehnicã la care sunt supuse instalaţiile, echipamentele şi dispozitivele utilizate pentru executarea operaţiunilor de depozitare, încãrcare, descãrcare şi distribuţie a benzinei la terminale şi la staţiile de benzinã, în scopul limitãrii emisiilor de compuşi organici volatili, se efectueazã pe baza condiţiilor tehnice de admisibilitate a soluţiilor stabilite la proiectare şi, respectiv, a condiţiilor tehnice de admisibilitate pentru exploatarea acestor categorii de instalaţii, echipamente şi dispozitive, precum şi a procedurilor de lucru specifice, elaborate de organismele de inspecţie tehnicã şi avizate de Ministerul Economiei şi Comerţului, prin Direcţia generalã politicã industrialã.
7. Perioada de timp la care instalaţiile, echipamentele şi dispozitivele utilizate pentru executarea operaţiunilor de depozitare, încãrcare, descãrcare şi distribuţie a benzinei la terminale şi la staţiile de benzinã vor fi supuse procedurilor de inspecţie tehnicã în exploatare, în scopul limitãrii emisiilor de compuşi organici volatili, este de 2 ani.
8. Titularii de activitãţi care efectueazã operaţii de depozitare, încãrcare, descãrcare şi distribuţie a benzinei la terminale şi la staţiile de benzinã trebuie sã deţinã, pentru instalaţiile, echipamentele şi dispozitivele noi sau modernizate, utilizate în astfel de operaţii, un aviz tehnic pentru proiect (Aviz tehnic COV), emis de organismul de inspecţie tehnicã.
9. Titularii de activitãţi care efectueazã operaţii de depozitare, încãrcare, descãrcare şi distribuţie a benzinei la terminale şi la staţiile de benzinã trebuie sã deţinã, pentru instalaţiile, echipamentele şi dispozitivele aflate în funcţiune, utilizate în astfel de operaţii, certificat de inspecţie tehnicã în exploatare (Certificat de inspecţie tehnicã COV), emis de organismul de inspecţie tehnicã.
10. Procedurile pentru activitatea de avizare tehnicã a proiectului pentru instalaţiile, echipamentele şi dispozitivele utilizate în operaţiunile de depozitare, încãrcare, descãrcare şi distribuţie a benzinei la terminale şi la staţiile de benzinã, în scopul limitãrii emisiilor de compuşi organici volatili, se elaboreazã cu respectarea conţinutului-cadru prevãzut în anexa nr. 3.
11. Procedurile pentru activitatea de inspecţie tehnicã în exploatare pentru instalaţiile, echipamentele şi dispozitivele utilizate în operaţiunile de depozitare, încãrcare, descãrcare şi distribuţie a benzinei la terminale şi la staţiile de benzinã, în scopul limitãrii emisiilor de compuşi organici volatili, se elaboreazã cu respectarea conţinutului-cadru prevãzut în anexa nr. 4.
12. În cazul în care organismele de inspecţie tehnicã, recunoscute şi desemnate de Ministerul Economiei şi Comerţului, constatã, dupã efectuarea activitãţilor de avizare tehnicã a proiectelor sau a inspecţiei tehnice în exploatare, conformitatea cu legislaţia privind limitarea emisiilor de compuşi organici volatili rezultaţi din depozitarea, încãrcarea, descãrcarea şi distribuţia benzinei la terminale şi la staţiile de distribuţie, emite titularului activitãţii Avizul tehnic COV, respectiv Certificatul de inspecţie tehnicã COV.
13. În cazul instalaţiilor care au obţinut perioada de tranziţie pentru conformarea cu prevederile <>Hotãrârii Guvernului nr. 568/2001 sau au obligaţia de a se conforma cu aceste prevederi pânã la 1 ianuarie 2007, Certificatul de inspecţie tehnicã COV se emite având anexat un program tehnic în vederea conformãrii cu cerinţele hotãrârii menţionate. Programul tehnic include lucrãrile ce urmeazã a fi executate şi termenele de realizare a acestora.
14. Redactarea Avizului tehnic COV şi, respectiv, a Certificatului de inspecţie tehnicã COV se realizeazã cu respectarea cerinţelor privind conţinutul acestor documente, prevãzute în anexa nr. 5.
15. Anexele nr. 1-5 fac parte integrantã din prezentele norme.

ANEXA 1
-------
la norme
--------

CONDIŢII MINIME
în vederea recunoaşterii organismelor de inspecţie tehnicã

În vederea recunoaşterii, organismele de inspecţie tehnicã trebuie sã îndeplineascã urmãtoarele condiţii minime:
1. sã dispunã de personal, mijloace şi echipamente adecvate;
2. personalul acestora sã aibã competenţã tehnicã, experienţã în domeniu şi integritate profesionalã;
3. sã asigure independenţã în realizarea inspecţiilor, redactarea şi eliberarea avizelor tehnice de proiect şi/sau a certificatelor tehnice de inspecţie în exploatare;
4. pãstrarea de cãtre personal a confidenţialitãţii datelor şi informaţiilor;
5. existenţa unei asigurãri de rãspundere civilã.


ANEXA 2
-------
la norme
--------

METODOLOGIA
de evaluare a organismelor de inspecţie
tehnicã în vederea recunoaşterii şi
desemnãrii acestora pentru a efectua inspecţia tehnicã a instalaţiilor,
echipamentelor şi dispozitivelor utilizate în scopul
limitãrii emisiilor de compuşi organici
volatili rezultaţi din depozitarea, încãrcarea, descãrcarea
şi distribuţia benzinei la terminale şi la staţiile de benzinã

1. Documentele necesare pentru evaluarea în vederea recunoaşterii şi desemnãrii organismelor de inspecţie tehnicã a instalaţiilor, echipamentelor şi dispozitivelor utilizate în scopul limitãrii emisiilor de compuşi organici volatili rezultaţi din depozitarea, încãrcarea şi distribuţia benzinei la terminale şi la staţiile de benzinã sunt:
1.1. cerere pentru evaluare în vederea recunoaşterii ca organism de inspecţie tehnicã a instalaţiilor, echipamentelor şi dispozitivelor utilizate în scopul limitãrii emisiilor de compuşi organici volatili rezultaţi din depozitarea, încãrcarea şi distribuţia benzinei la terminale şi la staţiile de benzinã. La formularea cererii se va avea în vedere modelul din anexa nr. 2A la prezenta metodologie;
1.2. scurtã prezentare a activitãţii organismului, din care sã rezulte experienţa acestuia în activitatea/activitãţile pentru care se solicitã evaluarea;
1.3. copie de pe documentele de înfiinţare a organismului (certificat de înregistrare la registrul comerţului şi statut);
1.4. declaraţie prin care organismul atestã cã şi-a însuşit prevederile <>Hotãrârii Guvernului nr. 568/2001 privind stabilirea cerinţelor tehnice pentru limitarea emisiilor de compuşi organici volatili rezultaţi din depozitarea, încãrcarea, descãrcarea şi distribuţia benzinei la terminale şi la staţiile de benzinã;
1.5. lista cu personalul angajat, competenţa şi experienţa profesionalã a acestuia;
1.6. declaraţie prin care organismul se angajeazã sã pãstreze confidenţialitatea şi secretul profesional în activitãţile de inspecţie tehnicã (avizare tehnicã a proiectului şi inspecţie tehnicã în exploatare) desfãşurate;
1.7. copie de pe asigurarea de rãspundere civilã, încheiatã cu o firmã de asigurãri;
1.8. procedura de subcontractare a unor activitãţi - contract-cadru, dupã caz;
1.9. procedurile de lucru pentru activitãţile de inspecţie tehnicã şi condiţiile tehnice de admisibilitate a soluţiilor stabilite la proiectare şi, respectiv, condiţiile tehnice de admisibilitate pentru exploatarea categoriilor de instalaţii, echipamente şi dispozitive utilizate pentru executarea operaţiunilor de depozitare, încãrcare, descãrcare şi distribuţie a benzinei la terminale şi la staţiile de benzinã.
2. Recunoaşterea şi desemnarea
2.1. Cererea de evaluare şi documentele însoţitoare se depun la secretariatul Direcţiei generale politicã industrialã din cadrul Ministerului Economiei şi Comerţului.
2.2. În termen de 30 de zile de la data înregistrãrii cererii de evaluare, Ministerul Economiei şi Comerţului, prin Direcţia generalã politicã industrialã, realizeazã evaluarea în vederea recunoaşterii.
2.3. În vederea luãrii deciziei privind recunoaşterea, se poate realiza şi o evaluare a solicitantului la sediul acestuia.
2.4. În situaţia în care solicitantul evaluãrii întruneşte condiţiile prevãzute în prezenta metodologie, Ministerul Economiei şi Comerţului, prin Direcţia generalã politicã industrialã, elibereazã un certificat de recunoaştere, prin care organismul care a solicitat evaluarea este recunoscut ca având competenţa tehnicã şi capabilitatea sã realizeze avizarea tehnicã a proiectelor şi/sau inspecţia tehnicã în exploatare la care sunt supuse instalaţiile, echipamentele şi dispozitivele utilizate în scopul limitãrii emisiilor de compuşi organici volatili rezultaţi din depozitarea, încãrcarea şi distribuţia benzinei la terminale şi la staţiile de benzinã.
2.5. În situaţia în care solicitantul evaluãrii nu întruneşte condiţiile prevãzute în prezenta metodologie, Ministerul Economiei şi Comerţului, prin Direcţia generalã politicã industrialã, face cunoscut solicitantului respingerea motivatã a cererii.
2.6. Modelul certificatului de recunoaştere este prezentat în anexa nr. 2B la prezenta metodologie.
2.7. Organismele de inspecţie tehnicã recunoscute se înscriu în Registrul de evidenţã a organismelor de inspecţie tehnicã a instalaţiilor, echipamentelor şi dispozitivelor utilizate în scopul limitãrii emisiilor de compuşi organici volatili rezultaţi din depozitarea, încãrcarea, descãrcarea şi distribuţia benzinei la terminale şi la staţiile de benzinã, gestionat de cãtre Direcţia generalã politicã industrialã. Numãrul de identificare al organismului de inspecţie tehnicã este numãrul cu care acesta este înscris în registrul de evidenţã. Un organism de inspecţie tehnicã primeşte un singur numãr de identificare, indiferent de numãrul solicitãrilor referitoare la extinderea domeniului de inspecţie tehnicã.
2.8. Organismele se considerã desemnate şi acţioneazã conform prevederilor din reglementãrile specifice, de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I, a ordinului ministrului economiei şi comerţului care aprobã lista organismelor recunoscute.
2.9. Lista organismelor de inspecţie tehnicã recunoscute se actualizeazã ori de câte ori este necesar.
2.10. Perioada de valabilitate a certificatului de recunoaştere este de 5 ani. Solicitarea privind reînnoirea recunoaşterii ca organism de inspecţie tehnicã va fi însoţitã şi de un raport de activitate asupra activitãţii desfãşurate în perioada celor 5 ani.
2.11. În perioada de valabilitate a certificatului de recunoaştere, Ministerul Economiei şi Comerţului, prin Direcţia generalã politicã industrialã, supravegheazã respectarea condiţiilor pentru care a fost emis certificatul de recunoaştere, iar în situaţia în care se constatã cã nu mai sunt îndeplinite toate condiţiile în care acesta a recunoscut şi desemnat organismul de inspecţie tehnicã, se vor lua mãsuri pentru retragerea recunoaşterii acestuia.
2.12. Tarifele orare percepute de cãtre organismele de inspecţie tehnicã recunoscute şi desemnate trebuie sã asigure accesibilitatea agenţilor economici la avizarea tehnicã a proiectelor şi inspecţia tehnicã în exploatare.
3. Obligaţiile organismelor de inspecţie tehnicã recunoscute şi desemnate, în relaţia cu Ministerul Economiei şi Comerţului:
3.1. sã informeze cu privire la orice modificare apãrutã în documentele ce au stat la baza evaluãrii în vederea recunoaşterii şi desemnãrii ca organism de inspecţie tehnicã;
3.2. sã informeze, ori de câte ori este necesar, cu privire la cazurile de neconformare a instalaţiilor, echipamentelor şi dispozitivelor supuse inspecţiei tehnice (avizare tehnicã a proiectului şi/sau inspecţie tehnicã în exploatare), avându-se în vedere termenele de conformare prevãzute în legislaţia specificã în vigoare;
3.3. sã prezinte, la cerere, copii de pe avizele tehnice COV şi certificatele de inspecţie tehnicã COV emise;
3.4. sã transmitã Direcţiei generale politicã industrialã rapoarte semestriale asupra activitãţii desfãşurate. Rapoartele se transmit pânã la sfârşitul lunii ce urmeazã încheierii semestrului pentru care se face raportarea;
3.5. sã se supunã supravegherii, realizatã de Ministerul Economiei şi Comerţului - Direcţia generalã politicã industrialã, asupra activitãţii de inspecţie tehnicã şi sã furnizeze informaţiile solicitate în acest sens.


ANEXA 2A
--------
la metodologie
--------------

MODEL

Organismul
............

Cãtre:
Ministerul Economiei şi Comerţului
Direcţia generalã politicã industrialã

CERERE DE EVALUARE

Organismul .........(denumirea completã)....., cu sediul în ......., tel./fax ......., şi având Certificatul de înregistrare la registrul comerţului nr. ......., reprezentat prin director/preşedinte ...(numele şi prenumele)..., solicitã, potrivit prevederilor <>Ordinului ministrului industriei şi resurselor nr. 337/2001 pentru aprobarea Normelor privind inspecţia tehnicã a instalaţiilor, echipamentelor şi dispozitivelor utilizate în scopul limitãrii emisiilor de compuşi organici volatili rezultaţi din depozitarea, încãrcarea, descãrcarea şi distribuţia benzinei la terminale şi la staţiile de benzinã, sã fie recunoscut şi desemnat de cãtre Ministerul Economiei şi Comerţului pentru a efectua inspecţia tehnicã ..............(Se va/vor menţiona tipul/tipurile de activitate pentru care se solicitã recunoaşterea şi desemnarea conform pct. 1 din Normele privind inspecţia tehnicã a instalaţiilor, echipamentelor şi dispozitivelor utilizate în scopul limitãrii emisiilor de compuşi organici volatili rezultaţi din depozitarea, încãrcarea, descãrcarea şi distribuţia benzinei la terminale şi la staţiile de benzinã.).......


Anexãm la prezenta cerere urmãtoarele documente: ...............
................................................................


Director/Preşedinte
......................
(Conducãtorul organismului)
(semnãtura)



ANEXA 2B
--------
la metodologie
--------------

MODEL

MINISTERUL ECONOMIEI ŞI COMERŢULUI
Direcţia Generalã Politicã Industrialã

CERTIFICAT DE RECUNOAŞTERE Nr. .......

În baza prevederilor <>Ordinului ministrului industriei şi resurselor nr. 337/2001 pentru aprobarea Normelor privind inspecţia tehnicã a instalaţiilor, echipamentelor şi dispozitivelor utilizate în scopul limitãrii emisiilor de compuşi organici volatili rezultaţi din depozitarea, încãrcarea, descãrcarea şi distribuţia benzinei la terminale şi la staţiile de benzinã, ca urmare a cererii de evaluare, înregistratã cu nr. ......, se recunoaşte organismul de inspecţie tehnicã ........(denumirea completã)....., cu sediul în ........ şi având Certificatul de înregistrare la registrul comerţului nr. ......., pentru a efectua inspecţia tehnicã .......(Se va/vor menţiona tipul/tipurile de activitate pentru care se acordã recunoaşterea conform pct. 1 din Normele privind inspecţia tehnicã a instalaţiilor, echipamentelor şi dispozitivelor utilizate în scopul limitãrii emisiilor de compuşi organici volatili rezultaţi din depozitarea, încãrcarea, descãrcarea şi distribuţia benzinei la terminale şi la staţiile de benzinã.)......

Prezentul certificat de recunoaştere constituie temeiul desemnãrii şi opereazã din momentul publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I, a ordinului ministrului economiei şi comerţului care aprobã Lista cuprinzând organismele recunoscute pentru efectuarea inspecţiilor tehnice ale instalaţiilor, echipamentelor şi dispozitivelor utilizate în scopul limitãrii emisiilor de compuşi organici volatili rezultaţi din depozitarea, încãrcarea, descãrcarea şi distribuţia benzinei la terminale şi la staţiile de benzinã.
Prezentul certificat este valabil pe o perioadã de 5 (cinci) ani.



Director general
....................
(semnãtura)

Data emiterii ...............



ANEXA 3
-------
la norme
--------

CONŢINUTUL-CADRU
pentru elaborarea procedurii de avizare tehnicã a proiectului pentru
instalaţiile, echipamentele şi dispozitivele utilizate în
operaţiunile de depozitare, încãrcare,
descãrcare şi distribuţie a benzinei la terminale şi la staţiile de
benzinã, în scopul limitãrii emisiilor de compuşi organici volatili

A. În cazul proiectelor ce au ca obiect instalaţii de depozitare a benzinei la terminale - noi sau modernizate - ori instalaţii de încãrcare şi descãrcare a containerelor mobile la terminale (inclusiv cele la care se realizeazã stocarea intermediarã a vaporilor) şi echipamente de încãrcare pe la partea inferioarã a cisternelor auto, colectarea vaporilor şi protecţia de supraîncãrcare a cisternelor auto - noi sau modernizate -, activitatea de avizare tehnicã a proiectului va cuprinde minimum urmãtoarele verificãri:
1. tema de proiectare;
2. proiectul de tehnologie;
2.1. schema tehnologicã şi/sau schemele de montaj conducte şi automatizare pentru:
2.1.1. instalaţii de depozitare a benzinei la terminal;
2.1.2. instalaţii de încãrcare şi descãrcare a containerelor mobile la terminal;
2.1.3. instalaţii de recuperare a vaporilor şi/sau instalaţii de incinerare a vaporilor (la terminale unde se realizeazã încãrcarea benzinei în nave fluviale);
2.2. descrierea funcţionalã şi tehnologicã referitoare la soluţiile tehnice prevãzute prin proiect pentru prevenirea şi limitarea emisiilor de compuşi organici volatili; performanţe/caracteristici;
2.3. cerinţe tehnice specifice instalaţiei/echipamentului/ dispozitivului, impuse prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 568/2001 privind stabilirea cerinţelor tehnice pentru limitarea emisiilor de compuşi organici volatili rezultaţi din depozitarea, încãrcarea, descãrcarea şi distribuţia benzinei la terminale şi la staţiile de benzinã;
3. proiectul de plan general (încadrarea în zonã, vecinãtãţi, distanţe etc.), întocmit pe baza normativelor în vigoare la data elaborãrii proiectului;
4. documentaţia tehnicã pentru utilaje, echipamente etc.:
4.1. specificaţii de proiect sau relevee pentru utilaje şi echipamente de dotare a utilajelor (pompe, rezervoare, dispozitive de etanşare, supape, braţe de încãrcare, separatoare, decantoare etc.);
4.2. desene de execuţie pentru rezervoarele de depozitare cu detalii privind sistemele de etanşare la rezervoarele cu capac flotant sau precizarea caracteristicilor tehnice ale acestora;
4.3. condiţiile tehnice de fabricaţie, control, încercãri, probe;
5. proiectul de montaj, legãturi conducte:
5.1. plan de amplasare a componentelor instalaţiilor în cadrul terminalului;
5.2. desene de montaj şi legãturi conducte la utilaje, echipamente etc.;
5.3. desene cu detalii de montaj pentru braţele articulate şi dispozitivele de cuplare pentru recuperarea vaporilor;
5.4. desene de detaliu pentru conductele de legãturã pentru colectare vapori, conexiuni etanşe, aerisiri etc.;
6. proiectul de automatizare:
6.1. specificaţii de proiect pentru aparatura de mãsurã, control şi automatizare;
6.2. specificaţii de proiect pentru detectoare şi avertizoare, dacã este cazul;
7. proiectul de instalaţii electrice:
7.1. plan de zonare;
7.2. scheme electrice, legare la pãmânt etc.;
8. proiectul de construcţii-instalaţii:
8.1. plan de fundaţii pentru rezervoare;
8.2. detalii de cãmine, base de scurgere;
8.3. reţea de apã şi de canalizare aferentã.
B. În cazul proiectelor ce au ca obiect instalaţii de încãrcare şi depozitare a benzinei la staţiile de distribuţie - noi sau modernizate -, activitatea de avizare tehnicã a proiectului va cuprinde minimum urmãtoarele verificãri:
1. tema de proiectare;
2. proiectul de tehnologie;
2.1. schema tehnologicã;
2.2. proiectul de tehnologie, instrucţiunile de exploatare, inclusiv prezentarea detaliatã a soluţiilor tehnice prevãzute pentru prevenirea şi limitarea emisiilor de compuşi organici volatili; performanţe/caracteristici;
2.3. cerinţe tehnice specifice instalaţiei/ echipamentului/dispozitivului, impuse prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 568/2001 ;
3. Proiectul de plan general (încadrarea în zonã vecinãtãţi, distanţe etc.), cu respectarea normativelor în vigoare;
4. Documentaţia tehnicã pentru utilaje, echipamente etc.:
4.1. specificaţii de proiect sau relevee pentru utilaje şi echipamentele de dotare a utilajelor (pompe, rezervoare, dispozitive de etanşare, supape, braţe de încãrcare, separatoare, decantoare etc.);
4.2. condiţii tehnice de fabricaţie, control, încercãri, probe;
5. Proiectul de montaj, legãturi conducte:
5.1. plan de amplasare a componentelor staţiei de distribuţie;
5.2. plan de montaj;
5.3. desene cu detalii de montaj pentru capace de rezervoare, racorduri etc.;
5.4. desene cu detalii pentru conducte de aerisire;
6. proiectul de automatizare:
6.1. specificaţii de proiect pentru aparatura de mãsurã, control şi automatizare;
6.2. specificaţii de proiect pentru detectoare şi avertizoare, dacã este cazul;
7. proiectul de instalaţii electrice:
7.1. plan de zonare;
8. proiectul de construcţii-instalaţii:
8.1. plan de fundaţii pentru rezervoare;
8.2. detalii de cãmine, guri de descãrcare;
8.3. detalii de cãmine, guri de vizitare ale rezervoarelor;
8.4. reţeaua de canalizare pentru apele impurificate chimic; rigole, separator de hidrocarburi.


ANEXA 4
-------
la norme
--------

CONŢINUTUL-CADRU
pentru elaborarea procedurii pentru
activitatea de inspecţie tehnicã în exploatare pentru instalaţiile,
echipamentele şi dispozitivele utilizate în
operaţiunile de depozitare, încãrcare,
descãrcare şi distribuţie a benzinei la terminale şi la staţiile de
benzinã, în scopul limitãrii emisiilor de compuşi organici volatili

A. Pentru instalaţiile de depozitare a benzinei la terminale, aflate în exploatare, pentru instalaţii de încãrcare şi descãrcare a containerelor mobile la terminale (inclusiv cele la care se realizeazã stocarea intermediarã a vaporilor), aflate în exploatare, şi pentru echipamentele de încãrcare pe la partea inferioarã a cisternelor auto, colectarea vaporilor şi protecţia de supraîncãrcare a cisternelor auto, aflate în exploatare, activitatea de inspecţie tehnicã în exploatare va cuprinde minimum urmãtoarele verificãri:
1. inspecţia vizualã privind starea tehnicã a instalaţiilor şi a componentelor aferente (utilaje, echipamente, dispozitive etc.) amplasate în cadrul terminalului;
2. inventarierea surselor posibile de emisie COV; supape de respiraţie la rezervoare, dispozitive de etanşare, base de scurgere, neetanşeitãţi - pe reţeaua de legãturi conducte aferente, la îmbinãrile prin flanşe, armãturi, pompe de transfer, dispozitive de cuplare la braţele de încãrcare, conductele de evacuare din unitatea de recuperare a vaporilor;
3. verificarea documentaţiei tehnice existente pentru:
3.1. instalaţii tehnologice:
3.1.1. schema tehnologicã şi/sau schemele de montaj conducte şi automatizare pentru:
3.1.1.1. instalaţii de depozitare a benzinei la terminal;
3.1.1.2. instalaţii de încãrcare şi descãrcare a containerelor mobile la terminal;
3.1.1.3. instalaţii de recuperare a vaporilor şi/sau instalaţii de incinerare a vaporilor (la terminale unde se realizeazã încãrcarea benzinei în nave fluviale);
3.1.2. descrierea funcţionalã şi tehnologicã referitoare la soluţiile tehnice prevãzute prin proiect pentru prevenirea şi limitarea emisiilor de compuşi organici volatili; performanţe/caracteristici;
3.1.3. cerinţe tehnice specifice instalaţiei/ echipamentului/ dispozitivului, impuse prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 568/2001 privind stabilirea cerinţelor tehnice pentru limitarea emisiilor de compuşi organici volatili rezultaţi din depozitarea, încãrcarea, descãrcarea şi distribuţia benzinei la terminale şi la staţiile de benzinã;
3.2. inspecţia tehnicã pentru utilaje, echipamente, armãturi, dispozitive de etanşare la rezervoare, braţe de încãrcare, dispozitive de cuplare:
3.2.1. verificarea cãrţilor tehnice;
3.2.2. verificarea proceselor-verbale de încercãri, probe şi control utilaje-echipamente etc.;
3.2.3. verificarea declaraţiilor de conformitate, avizelor, aprobãrilor de model etc., dupã caz;
3.2.4. verificarea rapoartelor de expertizã;
3.3. inspecţia tehnicã pentru montaj, legãturi conducte, instalaţii de automatizare;
3.3.1. verificarea cãrţilor tehnice;
3.3.2. verificarea proceselor-verbale de încercãri, probe şi control utilaje-echipamente etc.;
3.3.3. verificarea declaraţiilor de conformitate, avizelor, aprobãrilor de model etc. dupã caz;
3.3.4. verificarea rapoartelor de expertizã;
4. verificarea documentelor de evidenţã privind datele rezultate din mãsurãtorile de emisii de compuşi organici volatili, efectuate de operatorul unitãţilor de recuperare vapori, conform legislaţiei în vigoare;
5. stabilirea gradului de conformare cu cerinţele tehnice pentru exploatarea instalaţiilor de depozitare a benzinei la terminale şi pentru exploatarea instalaţiilor de încãrcare şi descãrcare a containerelor mobile la terminale (inclusiv a echipamentelor de încãrcare pe la partea inferioarã a cisternelor auto, colectarea vaporilor şi protecţia de supraîncãrcare a acestora);
6. formularea observaţiilor organismului de inspecţie (dacã este cazul) privind respectarea legislaţiei în vigoare referitoare la limitarea emisiilor de compuşi organici volatili rezultaţi din operaţiile de depozitare la terminale, încãrcarea şi descãrcarea containerelor mobile. (Aceste observaţii se menţioneazã în Fişa de constatare întocmitã de organismul de inspecţie tehnicã. Modalitãţile de rezolvare a acestor observaţii fac obiectul Programului tehnic care însoţeşte, dupã caz, Certificatul de inspecţie tehnicã COV.)
B. Pentru instalaţiile de încãrcare şi depozitare a benzinei la staţiile de distribuţie a benzinei, aflate în exploatare, activitatea de inspecţie tehnicã în exploatare va cuprinde minimum urmãtoarele verificãri:
1. inspecţia vizualã privind starea tehnicã a instalaţiilor şi a componentelor aferente (utilaje, echipamente, dispozitive etc.), amplasate în cadrul staţiei de distribuţie a benzinei;
2. inventarierea surselor posibile de emisie de compuşi organici volatili COV;
3. inspecţia instalaţiei tehnologice:
3.1. schema tehnologicã;
3.2. instrucţiuni de operare pentru exploatarea sistemelor prevãzute pentru prevenirea şi limitarea emisiilor de compuşi organici volatili;
3.3. cerinţe tehnice specifice instalaţiei/ echipamentului/ dispozitivului, impuse prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 568/2001 ;
4. inspecţia tehnicã pentru utilaje, echipamente, armãturi;
4.1. verificarea cãrţilor tehnice;
4.2. verificarea proceselor-verbale de încercãri, probe şi control utilaje-echipamente etc.;
4.3. verificarea declaraţiilor de conformitate, avizelor, aprobãrilor de model etc., dupã caz;
4.4. verificarea rapoartelor de expertizã;
5. inspecţia tehnicã pentru montaj, legãturi conducte, instalaţii de automatizare;
5.1. verificarea cãrţilor tehnice;
5.2. verificarea proceselor-verbale de încercãri, probe şi control utilaje-echipamente etc.;
5.3. verificarea declaraţiilor de conformitate, avizelor, aprobãrilor de model etc., dupã caz;
5.4. verificarea rapoartelor de expertizã;
6. stabilirea gradului de conformare cu cerinţele tehnice pentru exploatarea instalaţiilor de încãrcare şi depozitare a benzinei la staţiile de distribuţie a acesteia;
7. formularea observaţiilor organismului de inspecţie (dacã este cazul) pentru respectarea legislaţiei în vigoare referitoare la limitarea emisiilor de compuşi organici volatili rezultaţi din operaţiile de încãrcare şi depozitare a benzinei la staţiile de distribuţie a acesteia. (Aceste observaţii se menţioneazã în Fişa de constatare întocmitã de organismul de inspecţie tehnicã. Modalitãţile de rezolvare a acestor observaţii fac obiectul Programului tehnic care însoţeşte, dupã caz, Certificatul de inspecţie tehnicã COV.)

ANEXA 5
-------
la norme
--------

CONŢINUTUL-CADRU
pentru Avizul tehnic COV şi Certificatul de inspecţie
tehnicã COV pentru instalaţiile, echipamentele şi dispozitivele
utilizate în scopul limitãrii emisiilor de compuşi organici
volatili rezultaţi din depozitarea, încãrcarea, descãrcarea
şi distribuţia benzinei la terminale şi la staţiile de
benzinã, emise de cãtre organismele de inspecţie recunoscute
şi desemnate

A. Avizul tehnic COV trebuie sã includã cel puţin urmãtoarele informaţii:
1. denumirea organismului de inspecţie;
2. datele de identificare a organismului de inspecţie (adresa, nr. de telefon, fax, e-mail, numãrul de identificare al organismului de inspecţie tehnicã);
3. denumirea documentului: Aviz tehnic COV privind respectarea cerinţelor tehnice pentru proiectarea ......(obiectul proiectului)...., în scopul limitãrii emisiilor de compuşi organici volatili rezultaţi din depozitarea, încãrcarea, descãrcarea şi distribuţia benzinei la terminale şi la staţiile de benzinã;
4. numãrul şi data documentului;
5. datele de identificare a beneficiarului şi, respectiv, a solicitantului de aviz tehnic al proiectului (adresa, nr. de telefon, fax, e-mail);
6. datele de identificare a proiectului (denumirea proiectului, proiectantul, numãrul de identificare a proiectului, amplasamentul obiectivului, faza, cantitatea de benzinã tranzitatã anual, data prezentãrii proiectului la avizare);
7. informaţii privind verificarea şi avizarea proiectului (Aceste informaţii vor fi prezentate într-un document separat, denumit referat tehnic, care constituie anexã la Avizul tehnic COV.);
8. formularea Avizului tehnic COV (Se vor menţiona conformitatea cu cerinţele tehnice prevãzute în <>Hotãrârea Guvernului nr. 568/2001 privind stabilirea cerinţelor tehnice pentru limitarea emisiilor de compuşi organici volatili rezultaţi din depozitarea, încãrcarea, descãrcarea şi distribuţia benzinei la terminale şi la staţiile de benzinã sau, dupã caz, neconformitãţile şi mãsurile tehnice ce se impun pentru asigurarea conformãrii cu legislaţia menţionatã.);
9. data eliberãrii Avizului tehnic COV;
10. semnãtura conducãtorului şi ştampila organismului de inspecţie tehnicã;
11. semnãturi ale persoanei/persoanelor care a/au efectuat avizarea tehnicã a proiectului, dupã caz.
B. Documentul care certificã inspecţia tehnicã în exploatare trebuie sã includã cel puţin urmãtoarele informaţii:
1. denumirea organismului de inspecţie;
2. date de identificare a organismului de inspecţie (adresã, nr. de telefon, fax, e-mail, numãrul de identificare a organismului de inspecţie tehnicã);
3. Denumirea documentului: Certificat de inspecţie tehnicã COV privind respectarea cerinţelor tehnice în exploatarea .........(denumirea obiectivului - instalaţie/echipament/dispozitiv - supus inspecţiei tehnice)....... în scopul limitãrii emisiilor de compuşi organici volatili rezultaţi din depozitarea, încãrcarea, descãrcarea şi distribuţia benzinei la terminale şi la staţiile de benzinã;
4. numãrul şi data documentului;
5. date de identificare a beneficiarului şi, respectiv, a solicitantului de inspecţie tehnicã în exploatare (adresã, nr. de telefon, fax, e-mail);
6. date de identificare a obiectivului supus inspecţiei (denumirea obiectivului, amplasamentul obiectivului, cantitatea de benzinã tranzitatã anual, data inspecţiei tehnice în exploatare a obiectivului, descrierea obiectivului supus inspecţiei);
7. informaţii privind inspecţia tehnicã în exploatare a obiectivului (Aceste informaţii vor fi prezentate într-un document separat, denumit Fişã de constatare, care se pãstreazã la organismul de inspecţie ca justificare a emiterii Certificatului de inspecţie tehnicã COV. Certificatul va fi însoţit sau nu, dupã caz, de un program tehnic în vederea conformãrii cu cerinţele <>Hotãrârii Guvernului nr. 568/2001 , în care se menţioneazã lucrãrile ce urmeazã a fi executate şi termenele de execuţie. Programul tehnic este anexã la Certificatul de inspecţie tehnicã COV.);
8. formularea Certificatului de inspecţie tehnicã COV (Se vor menţiona conformitatea cu cerinţele tehnice prevãzute în <>Hotãrârea Guvernului nr. 568/2001 sau, dupã caz, neconformitãţile şi mãsurile tehnice ce se impun pentru asigurarea conformãrii cu legislaţia menţionatã.);
9. data eliberãrii Certificatului de inspecţie tehnicã COV;
10. semnãtura conducãtorului şi ştampila organismului de inspecţie tehnicã;
11. semnãturi ale persoanei/persoanelor care a/au efectuat inspecţia tehnicã în exploatare a proiectului, dupã caz.

----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016