Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA din 23 aprilie 2001  cu privire la natura, continutul, originea, etichetarea si marcarea unor zaharuri destinate consumului uman    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA din 23 aprilie 2001 cu privire la natura, continutul, originea, etichetarea si marcarea unor zaharuri destinate consumului uman

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 610 din 27 septembrie 2001


CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
Prezentele norme se referã şi se aplica urmãtoarelor produse:
1. zahãr semialb;
2. zahãr sau zahãr alb;
3. zahãr extra alb;
4. soluţie de zahãr;
5. soluţie de zahãr invertit;
6. sirop de zahãr invertit;
7. sirop de glucoza;
8. sirop de glucoza concentrat;
9. dextroza monohidratata;
10. dextroza anhidra.
ART. 2
Produsele enumerate la art. 1 se comercializeazã numai dacã respecta definiţiile şi regulile stabilite în aceste norme.

CAP. 2
Natura, conţinutul şi originea unor zaharuri

ART. 3
În sensul prezentelor norme, produsele enumerate la art. 1 trebuie sa corespundã urmãtoarelor definiţii şi caracteristici:
1. Zahãr semialb - zaharoza purificata şi cristalizata de calitate corespunzãtoare şi care se comercializeazã, având urmãtoarele caracteristici:


a) polarizatie minimum 99,5°;
b) conţinut de zahãr invertit maximum 0,10% din masa;
c) umiditate maximum 0,10%
din masa;
d) conţinutul rezidual de dioxid
de sulf maximum 15 mg/kg.


2. Zahãr sau zahãr alb - zaharoza purificata şi cristalizata de calitate corespunzãtoare şi care se comercializeazã, având urmãtoarele caracteristici:


a) polarizatie minimum 99,7°;
b) conţinut de zahãr invertit maximum 0,04%
din masa;
c) umiditate maximum 0,10%
din masa;
d) conţinutul rezidual de dioxid
de sulf maximum 15 mg/kg;
e) tipul culorii maximum 12 puncte
determinate conform
lit. a) din anexa.


3. Zahãr extra alb - produsul care are caracteristicile prevãzute la pct. 2 lit. a)-d), la care numãrul total de puncte determinate în conformitate cu prevederile anexei care face parte integrantã din prezentele norme nu depãşeşte totalul de 8 sau mai mult de:
a) 4 pentru tipul culorii;
b) 6 pentru conţinutul de cenusa;
c) 3 pentru culoarea în soluţie.
4. Soluţie de zahãr - soluţia apoasa de zaharoza cu urmãtoarele caracteristici:


a) substanta uscata minimum 62%
din masa;
b) conţinutul de zahãr invertit - maximum 3%
raportul de fructoza/dextroza: din masa
1,0 ± 0,2- substanţei uscate;
c) cenusa conductometrica maximum 0,1% din
masa substanţei
uscate, determinata
în conformitate cu
lit. b) din anexa;
d) culoarea în soluţie maximum 45 de
unitãţi ICUMSA
determinate în
conformitate cu
lit. c) din anexa;
e) conţinutul rezidual maximum 15 mg/kg
de dioxid de sulf din substanta
uscata.


5. Soluţie de zahãr invertit - soluţia apoasa de zaharoza parţial invertita prin hidroliza, în care raportul de zahãr invertit nu predomina, având urmãtoarele caracteristici:


a) substanta uscata minimum 62% din
masa;
b) conţinutul de zahãr invertit - mai mult de 3%
raportul de fructoza/dextroza: din masa substanţei
1,0 ± 0,2- uscate, dar maximum
50%;
c) cenusa conductometrica maximum 0,4% din
masa substanţei
uscate, determinata
în conformitate cu
lit. b) din anexa;
d) conţinutul rezidual de dioxid maximum 15 mg/kg
de sulf din substanta
uscata.


6. Sirop de zahãr invertit - soluţia apoasa, posibil cristalizata, de zaharoza parţial invertita prin hidroliza, în care proporţia de zahãr invertit - raportul de fructoza/dextroza: 1,0±0,1- este mai mare de 50% din masa substanţei uscate, dar care are caracteristicile stabilite la pct. 5 lit. a), b) şi d).
7. Sirop de glucoza - soluţia apoasa purificata şi concentrata a zaharidelor obţinute din amidon, având urmãtoarele caracteristici:


a) substanta uscata minimum 70% din
masa;
b) echivalentul de dextroza minimum 20% din
masa substanţei
uscate şi exprimat
ca glucoza-D;
c) cenusa sulfatata maximum 1% din
masa substanţei
uscate;


d) conţinutul total de dioxid de sulf din substanta uscata este în general de maximum 15 mg/kg, pentru utilizarea exclusiva în produsele de cofetarie pe baza de zahãr este de 20-400 mg/kg, iar pentru utilizare în alte produse alimentare care au în compoziţie sirop de glucoza este de 20-400 mg/kg.
8. Sirop de glucoza concentrat - siropul de glucoza parţial concentrat, având urmãtoarele caracteristici:


a) substanta uscata minimum 93% din
masa;
b) echivalentul de dextroza minimum 20% din
masa substanţei
uscate şi exprimat
ca glucoza-D;
c) cenusa sulfatata maximum 1% din
masa substanţei
uscate;


d) conţinutul total de dioxid de sulf este în general de maximum 20 mg/kg, pentru utilizarea exclusiva în produsele de cofetarie pe baza de zahãr este de maximum 150 mg/kg, iar pentru utilizare în alte produse alimentare care au în compoziţie sirop de glucoza este de 20-150 mg/kg.
9. Dextroza monohidratata - glucoza-D purificata şi cristalizata, conţinând o molecula de apa de cristalizare, având urmãtoarele caracteristici:


a) dextroza-glucoza-D minimum 99,5% din
masa substanţei
uscate;
b) substanta uscata minimum 90,0%
din masa;
c) cenusa sulfatata maximum 0,25%
din masa
substanţei uscate;
d) conţinutul total de dioxid maximum 15 mg/kg.
de sulf


10. Dextroza anhidra - glucoza-D purificata şi cristalizata, care nu conţine apa de cristalizare cu un conţinut de substanta uscata de minimum 98% din masa, celelalte caracteristici fiind stabilite la pct. 9 lit. a), c) şi d).
ART. 4
(1) Denumirile enumerate la art. 3 se aplica numai produselor definite în acesta şi trebuie utilizate în comerţ pentru desemnarea acestora.
(2) Descrierea menţionatã la art. 3 pct. 2 poate fi utilizata, de asemenea, la descrierea produsului definit la art. 3 pct. 3.
(3) Descrierea "alb" este folositã pentru:
a) soluţia de zahãr în care culoarea nu depãşeşte 25 de unitãţi ICUMSA determinate în conformitate cu metoda specificatã la lit. c) din anexa;
b) soluţia de zahãr invertit şi siropul de zahãr invertit pentru care conţinutul de cenusa conductometrica nu depãşeşte 0,1% şi culoarea în soluţie nu depãşeşte 25 de unitãţi ICUMSA determinate în conformitate cu metoda prevãzutã la lit. c) din anexa.
(4) Prevederile alin. (1) nu afecteazã procedurile prin care aceste denumiri se utilizeazã suplimentar pentru indicarea altor produse care nu pot fi confundate cu cele definite la art. 3.
(5) În ceea ce priveşte utilizarea cuvantului "zahãr" fãrã o alta limitare calificativa, prevederile alin. (1) se aplica numai comerţului direct cu zaharuri destinate consumului uman ca atare şi nu produselor în care sunt utilizate astfel de zaharuri.
ART. 5
Produsele menţionate la art. 3 pct. 7 şi 8, care conţin o cantitate de dioxid de sulf ce depãşeşte 20 mg/kg, nu pot fi oferite spre vânzarea cu amãnuntul.
ART. 6
În conformitate cu prevederile aplicabile alimentelor amintite şi utilizãrii agenţilor de colorare pentru acestea, produsele definite la art. 3 nu sunt supuse proceselor de rafinare şi conţin coloranti în mãsura în care sunt destinaţi utilizãrii în alte alimente.

CAP. 3
Etichetare şi marcare

ART. 7
(1) Actele normative în vigoare privind etichetarea alimentelor se aplica produselor definite, care sunt destinate în forma neschimbata consumatorului final, cu urmãtoarele menţiuni specifice:
a) descrierea prin care sunt definite produsele la art. 3, cu excepţia celor de la pct. 9 şi 10, respectiv dextroza monohidratata şi dextroza anhidra, în cazul cãrora la vânzarea cu amãnuntul cuvintele "monohidratata" şi "anhidra" au caracter optional. Exprimarea restrictiva "include agenţi de colorare" este obligatorie la descrierea produselor ce conţin agenţi de colorare în conformitate cu art. 6, iar termenul "alb" este interzis în acest caz;
b) masa neta, cu excepţia produselor care cantaresc mai puţin de 50 g; aceasta excepţie nu se aplica produselor care cantaresc mai puţin de 50 g fiecare, aflate în ambalaje ce conţin doua sau mai multe produse de acest fel a cãror masa neta, inclusiv cea a ambalajului, este mai mare de 50 g. În acest caz se indica masa neta totalã a produselor continuta în ambalajul exterior; pentru produsele definite la art. 3 pct. 1-3, 9 şi 10, indicarea masei nete poate fi înlocuitã cu cea a masei nete minime, dacã produsele sunt oferite spre vânzare la bucata sau în pachetele;
c) denumirea sau denumirea comercialã şi adresa ori sediul înregistrat al fabricantului sau al vânzãtorului;
d) indicarea conţinutului real de substanta uscata şi de zahãr invertit în cazul soluţiilor de zahãr, al soluţiei de zahãr invertit sau al siropului de zahãr invertit;
e) termenul restrictiv "cristalizat" pentru siropul de zahãr invertit ce incorporeaza cristale în soluţie;
f) descrierea siropului de glucoza sau a siropului de glucoza concentrat, al cãrui conţinut de dioxid de sulf depãşeşte 20 mg/kg, este urmatã de o trimitere la alimentul pentru fabricarea cãruia este destinat, conţinutul maxim de dioxid de sulf al produsului este indicat pe documentele insotitoare.
(2) Specificaţiile menţionate în alin. (1) trebuie sa fie evidente, lizibile şi de nesters.
(3) Prevederile alin. (1) nu impiedica produsele definite la art. 3 sa poarte în plus fata de descrierea obligatorie alte descrieri, cu menţiunea ca acestea din urma sa nu induca în eroare consumatorii.
(4) În cazul în care produsele definite la art. 3 sunt puse în ambalaje sau recipiente cu o masa neta egala cu sau care depãşeşte 10 kg şi nu sunt oferite spre vânzarea cu amãnuntul, descrierile menţionate la alin. (1) lit. b), d), e) şi f) apar numai pe documentele insotitoare.
(5) Se interzice comercializarea produselor definite la art. 3 dacã marcajele stabilite la alin. (1) lit. a), d), e) şi f) nu sunt în limba romana pe una dintre pãrţile ambalajului sau ale recipientului ori, conform alin. (4), pe documentele insotitoare.
ART. 8
Prezentele norme nu se aplica:
a) produselor definite la art. 3, când acestea sunt sub forma de zaharuri pudra, zaharuri candel, zaharuri în forma rafinata;
b) produselor destinate exportului în ţãrile din afarã Comunitãţii Europene.

CAP. 4
Dispoziţii finale

ART. 9
Prezentele norme sunt compatibile cu reglementãrile comunitare în domeniu şi sunt armonizate cu prevederile Directivei Consiliului 73/437/1973.

ANEXA 1


───────
la norme
────────

METODA
de determinare a tipului de culoare, a conţinutului de cenusa şi a culorii în soluţia de zahãr (alb) şi a zahãrului extrlb definite la art. 3 pct. 2 şi 3

Un "punct" corespunde cu:
a) în cazul tipului de culoare, cu 0,5 unitãţi calculate prin metoda Institutului Brunswick pentru Tehnologia Agricolã şi a Industriei Zahãrului;
b) în cazul conţinutului de cenusa, pana la 0,0018% calculat prin metoda Comisiei Internaţionale pentru Metode Uniforme de Analiza a Zahãrului (ICUMSA);
c) în cazul culorii în soluţie, pana la 7,5 unitãţi calculate prin metoda ICUMSA.

──────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016