Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA din 21 iunie 2002  privind denumirile sub care se vinde si conditiile de calitate ale laptelui de consum    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA din 21 iunie 2002 privind denumirile sub care se vinde si conditiile de calitate ale laptelui de consum

EMITENT: MINISTERUL SANATATII SI FAMILIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 694 din 23 septembrie 2002

ART. 1
(1) Prezenta norma stabileşte denumirile sub care se vinde şi condiţiile de calitate ale laptelui de consum destinat comercializãrii, fãrã a prejudicia mãsurile de protecţie a sãnãtãţii publice.
(2) În sensul prezentei norme se definesc:
a) lapte - produsul obţinut prin mulgerea uneia sau mai multor vaci;
b) lapte de consum - produsele la care se face referire în art. 3, destinate a fi livrate în aceasta stare consumatorilor;
c) conţinut de grasime - raportul masa/masa al partii de grasime din lapte per o suta pãrţi de lapte analizat;
d) conţinut de proteina - raportul masa/masa al partii de proteine din lapte, obţinutã prin multiplicarea cu 6,38 a conţinutului de azot total din lapte, exprimat procentual în masa, per o suta pãrţi de lapte analizat.
ART. 2
(1) Laptele de consum trebuie sa îndeplineascã normele sanitare şi sanitare veterinare în vigoare, precum şi cerinţele din prezenta norma, pentru a fi livrat sau vândut consumatorului final, direct sau prin intermediul restaurantelor, spitalelor, cantinelor sau al altor agenţi economici care prepara şi furnizeazã hrana pentru populaţie. Acelaşi regim se aplica şi în scopul oferirii cu titlu gratuit a acestor produse de cãtre agenţii economici, asociaţii sau fundaţii.
(2) Denumirile sub care se vand aceste produse sunt cele prevãzute în art. 3. Aceste denumiri se folosesc numai pentru produsele la care se referã acest articol, fãrã a prejudicia întrebuinţarea lor în denumiri compuse.
(3) Informarea consumatorilor privind natura şi compozitia produselor este obligatorie în orice caz în care omiterea acestor informaţii ar putea determina confuzii.
ART. 3
(1) Produsele urmãtoare sunt considerate lapte de consum:
a) lapte integral - lapte tratat termic care, în funcţie de conţinutul de grasime, îndeplineşte una dintre cerinţele urmãtoare:
- lapte integral standardizat - lapte cu un conţinut de grasime de cel puţin 3,5% (masa/masa). Totuşi se poate stabili o categorie suplimentarã de lapte integral, cu conţinutul de grasime egal sau mai mare de 4% (masa/masa)*);
- lapte integral nestandardizat - lapte cu un conţinut de grasime care nu a fost modificat dupã mulgere, prin adaugare sau extragere de grãsimi lactate ori prin amestecare cu lapte al cãrui conţinut natural de grasime a fost modificat. Totuşi conţinutul de grasime nu poate fi mai mic de 3,5% (masa/masa);
b) lapte semidegresat - lapte tratat termic al cãrui conţinut de grasime a fost redus la cel puţin 1,5% (masa/masa) şi cel mult 1,8% (masa/masa)**);

------------
*) În aceasta categorie se pot include pana la data de 1 ianuarie 2006 şi alte sortimente de lapte integral standardizat cu peste 3% grasime inclusiv, conform specificatiilor tehnice de produs.
**) În aceasta categorie se pot include pana la data de 1 ianuarie 2006 şi sortimentele de lapte de consum cu un conţinut de grasime cuprins între 2% şi 2,8% inclusiv.

c) lapte degresat - lapte tratat termic al cãrui conţinut de grasime a fost redus la maximum 0,5% (masa/masa).
(2) Se admit numai urmãtoarele modificãri, fãrã a prejudicia prevederile alin. (1) lit. a) a doua liniuta:
a) modificarea conţinutului natural de grasime prin extragerea sau adãugarea de smantana sau lapte integral, semidegresat sau degresat, în scopul realizãrii conţinutului de grasime prevãzut în specificaţia tehnica pentru laptele de consum;
b) imbogatirea laptelui în proteine lactice, saruri minerale sau vitamine;
c) reducerea conţinutului de lactoza prin conversia în glucoza şi galactoza.
(3) Modificãrile compoziţiei laptelui, prevãzute la alin. (2) lit. b) şi c), sunt permise numai dacã sunt înscrise pe ambalajul produsului vizibil şi lizibil şi într-o forma care sa nu permitã ştergerea. Totuşi aceste indicaţii nu înlocuiesc obligaţia privind etichetarea nutritionala prevãzutã de legislaţia în vigoare. Dacã se adauga proteine, conţinutul de proteina al laptelui imbogatit trebuie sa fie egal sau mai mare de 3,8% (masa/masa).
(4) Modificãrile compoziţiei laptelui prevãzute la alin. (2) lit. b) şi c) sunt permise numai cu respectarea reglementãrilor în vigoare ale Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei.
ART. 4
Laptele de consum trebuie sa îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
a) sa aibã un punct de inghet apropiat de media punctelor de inghet pentru laptele materie prima, înregistratã în zona de origine a colectãrii laptelui;
b) sa aibã densitatea egala sau mai mare de 1.028 grame/litru de lapte cu 3,5% (masa/masa) grasime la temperatura de 20°C sau densitatea echivalenta pentru laptele cu un conţinut de grasime diferit;
c) sa conţinã minimum 2,9% (masa/masa) proteina pentru laptele cu 3,5% (masa/masa) grasime sau un conţinut de proteina echivalent pentru laptele cu un conţinut de grasime diferit.
ART. 5
Produsele fabricate, prelucrate sau importate în România pentru vânzare ca lapte de consum trebuie sa îndeplineascã prevederile prezentei norme.
ART. 6
Etichetarea laptelui de consum se face conform reglementãrilor legale în vigoare privind etichetarea. Suplimentar se înscriu urmãtoarele menţiuni obligatorii:
a) conţinutul de grasime, exprimat în procente;
b) procedeul de tratament termic utilizat (pasteurizat, sterilizat, ultrapasteurizat) - se admit prescurtãri de tipul "past.", "UHT";
c) pentru laptele pasteurizat se va mentiona: "A se pãstra la temperatura de 2-4°C";
d) pentru laptele şi produsele lactate care nu provin de la specia bovine trebuie specificatã specia de la care provin;
e) modificãrile de compoziţie, conform precizãrilor art. 3 alin. (2) lit. b) şi c).
ART. 7
Agenţii economici care produc şi comercializeazã lapte de consum au obligaţia de a inregistra cantitãţile livrate, cu parametrii mentionati la art. 4, şi de a le transmite direcţiilor generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene şi a municipiului Bucureşti, în raza cãrora sunt situate unitãţile de producţie, cu respectarea prevederilor art. 8.
ART. 8
Monitorizarea încadrãrii în parametrii mentionati la art. 4 se face de cãtre reprezentanţii Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor împuterniciţi cu supravegherea şi controlul agenţilor economici care produc produse alimentare destinate comercializãrii, astfel:
- începând cu 1 ianuarie 2004, pentru parametrii grasime şi densitate;
- începând cu 1 ianuarie 2005, pentru conţinutul proteic şi punctul de inghet.
ART. 9
Respectarea prevederilor prezentei norme se verifica de cãtre autoritãţile competente pentru executarea controlului oficial al alimentelor, stabilite la <>art. 38 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi comercializãrii alimentelor, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 57/2002 , iar sancţiunile pentru nerespectarea prezentei norme se aplica conform art. 41, 42 şi 43 ale secţiunii a 4-a din aceeaşi ordonanta de urgenta.

-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016