Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA din 19 martie 2002  privind solventii de extractie utilizati in producerea alimentelor si a ingredientelor alimentare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA din 19 martie 2002 privind solventii de extractie utilizati in producerea alimentelor si a ingredientelor alimentare

EMITENT: MINISTERUL SANATATII SI FAMILIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 265 din 19 aprilie 2002
ART. 1
(1) Prezentele norme se aplica solventilor de extracţie utilizaţi sau destinaţi producerii alimentelor sau a ingredientelor alimentare.
Normele nu se aplica solventilor de extracţie utilizaţi în producerea aditivilor alimentari, vitaminelor şi a altor aditivi nutritionali, cu excepţia cazului în care astfel de aditivi alimentari, vitamine sau alţi aditivi nutritionali sunt enumerati în anexa.
Prin utilizarea aditivilor alimentari, a vitaminelor sau a altor aditivi nutritionali nu trebuie sa rezulte alimente cu conţinut de reziduuri de solventi de extracţie ce ating niveluri periculoase pentru sãnãtatea publica.
(2) În sensul prezentelor norme, urmãtorii termeni se definesc astfel:
a) solvent reprezintã orice substanta utilizata pentru dizolvarea unui aliment sau a oricãrui component din acesta, inclusiv a oricãrui contaminant prezent în sau pe acest aliment;
b) solvent de extracţie reprezintã solventul care este utilizat în procesul de extracţie în timpul prelucrãrii materiilor prime, a alimentelor sau a componentelor ori a ingredientelor acestor produse şi care este înlãturat, dar care poate determina involuntar şi inevitabil, din punct de vedere tehnic, prezenta reziduurilor sau a derivatilor în aliment ori în ingredientul alimentar.
ART. 2
(1) Se autorizeaza utilizarea ca solventi de extracţie la fabricarea alimentelor sau a ingredientelor alimentare substantele şi materialele enumerate în lista cuprinsã în anexa la prezentele norme, cu respectarea condiţiilor de utilizare şi cu încadrarea în limitele maxime de reziduuri precizate în aceasta.
Nu se poate interzice, restrictiona sau obstructiona comercializarea alimentelor sau a ingredientelor alimentare, în cazul în care solventii de extracţie utilizaţi sau reziduurile lor sunt în conformitate cu prevederile prezentelor norme.
(2) Cu excepţia celor specificate în anexa, nu se autorizeaza utilizarea altor substanţe sau materiale ca solventi de extracţie şi nici extinderea condiţiilor de utilizare sau a nivelului admis al reziduurilor solventilor de extracţie mentionati în anexa la prezentele norme.
(3) Apa, la care se pot adauga substanţe care regleaza aciditatea sau alcalinitatea, precum şi alte substanţe alimentare care au proprietãţi de solventi şi etanolul sunt autorizate ca solventi de extracţie la fabricarea alimentelor sau a ingredientelor alimentare.
ART. 3
Substantele şi materialele prevãzute ca solventi de extracţie în anexa la prezentele norme trebuie sa se încadreze în urmãtoarele criterii de puritate:
a) nu conţin o cantitate periculoasa din punct de vedere toxic din nici un element sau substanta;
b) conţin maximum 1 mg/kg arsen sau maximum 1 mg/kg plumb, sub rezerva unor excepţii prevãzute la criteriile specifice de puritate.
ART. 4
În cazul în care, ca urmare a obţinerii unor informaţii noi sau reevaluarii informaţiilor existente, se constata ca:
a) prezenta uneia dintre substantele enumerate sau limitele maxime prevãzute;
b) utilizarea unui solvent de extracţie constituie un pericol pentru sãnãtatea publica, deşi sunt respectate condiţiile prevãzute în prezentele norme, atunci aplicarea prezentelor norme se suspenda temporar sau se limiteazã.
ART. 5
(1) Se interzice comercializarea substanţelor menţionate în anexa la prezentele norme şi destinate utilizãrii ca solventi de extracţie în alimente, dacã ambalajele, recipientele sau etichetele nu au înscrise urmãtoarele informaţii obligatorii, lizibile, uşor de identificat şi într-un mod care nu permite ştergerea:
a) denumirea comercialã conform anexei;
b) o menţiune clara indicând ca materialul este de o calitate corespunzãtoare pentru utilizarea în extractia alimentelor sau a ingredientelor alimentare;
c) o referire prin care se poate identifica partida sau lotul respectiv;
d) denumirea sau denumirea comercialã şi adresa producãtorului ori a ambalatorului sau distribuitorului din România;
e) cantitatea neta exprimatã în unitãţi de volum;
f) dacã este necesar, condiţiile speciale de depozitare şi condiţiile de utilizare.
(2) Prin derogare de la prevederile alin. (1), informaţiile specificate la lit. c), d), e) şi f) ale alineatului respectiv pot aparea numai pe documentele comerciale referitoare la partida sau lotul respectiv care se furnizeazã o data cu livrarea sau anterior livrãrii.
(3) Menţiunile prevãzute în prezentul articol se înscriu în limba romana, fãrã a exclude prezentarea acestora în alte limbi.
ART. 6
Anexa face parte integrantã din prezentele norme.



ANEXA 1


la norme
--------

LISTA
cuprinzând solventii de extracţie care pot
fi utilizaţi în timpul prelucrãrii materiilor
prime, alimentelor, componentelor sau ingredientelor alimentare

PARTEA I
Solventii de extracţie care se utilizeazã în conformitate cu buna practica
de fabricare pentru toate utilizarile*1)


─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Denumirea
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Propan
Butan
Acetat de etil
Etanol
Dioxid de carbon
Acetona*2)
Protoxid de azot
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


------------
*1) Se considera ca un solvent de extracţie este utilizat în conformitate cu buna practica de fabricare, dacã utilizarea sa duce numai la prezenta reziduurilor sau a derivatilor în cantitãţi inevitabile din punct de vedere tehnic şi nu prezintã nici un pericol pentru sãnãtatea umanã.
*2) Se interzice utilizarea acetonei la rafinarea uleiului din turta de masline.


PARTEA a II-a

Solventii de extracţie pentru care sunt specificate condiţiile de utilizare
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Condiţiile de utilizare Limitele maxime de reziduu
Denumirea (descrierea sumarã în alimentul sau
a extractiei) ingredientul
alimentar extras
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Hexan*1) Producerea sau fractionarea 1 mg/kg în grasime sau ulei
grasimilor şi uleiurilor şi ori unt de cacao
producerea untului de cacao
Prepararea produselor proteice 10 mg/kg în alimentul ce
şi a fainurilor degresate conţine produse proteice şi
fainuri degresate
30 mg/kg în produsele de soia
asa cum au fost vândute
consumatorului final
Prepararea germenilor de 5 mg/kg în germenii de cereale
cereale degresati degresati
Acetat de Decofeinizarea sau înlãturarea 20 mg/kg în cafea sau ceai
metil substanţelor iritante şi amare
din cafea şi ceai
Producerea zahãrului din melase 1 mg/kg în zahãr
Etilmetil- Fractionarea grasimilor şi 5 mg/kg în grasime sau ulei
cetona*2) uleiurilor
Decofeinizarea sau înlãturarea 20 mg/kg în cafea sau ceai
substanţelor iritante şi amare
din cafea şi ceai
Diclormetan Decofeinizarea sau înlãturarea 2 mg/kg în cafea prajita şi
substanţelor iritante şi amare 5 mg/kg în ceai
din cafea şi ceai
Metanol Toate utilizarile 10 mg/kg
Propanol-2
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


-----------
*1) Hexanul reprezintã produsul comercial care consta în esenta în hidrocarburi acrilice saturate ce conţin 6 atomi de carbon şi distileaza între 64°C şi 70°C. Se interzice utilizarea combinata a hexanului şi etilmetilcetonei.
*2) Prezenta n-hexanului în solvent nu depãşeşte 50 mg/kg. Acest solvent nu poate fi utilizat în combinatie cu hexanul.


PARTEA a III-a
Solventii de extracţie pentru care nu sunt specificate condiţiile
de utilizare
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Limitele maxime de reziduu din aliment, provenite
Denumirea din utilizarea solventilor de extracţie la
pregãtirea aromelor din materiale
aromatizante naturale
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Eter dietilic 2 mg/kg
Hexan*1) 1 mg/kg
Acetat de metil 1 mg/kg
Butanol-1 1 mg/kg
Butanol-2 1 mg/kg
Etilmetilcetona*1) 1 mg/kg
Diclormetan 0,02 mg/kg
Propanol-1 1 mg/kg
Ciclohexan 1 mg/kg
1,1,1,2-tetrafluoroetan 0,02 mg/kg
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


-----------
*1) Se interzice utilizarea combinata a celor doi solventi.
------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016