Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA din 19 aprilie 2002  privind radioprotectia persoanelor in cazul expunerilor medicale la radiatii ionizante    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA din 19 aprilie 2002 privind radioprotectia persoanelor in cazul expunerilor medicale la radiatii ionizante

EMITENT: MINISTERUL SANATATII SI FAMILIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 446 bis din 25 iunie 2002
ART. 1
Domeniu şi scop

1. Prezentele norme completeazã Normele Fundamentale de Securitate Radiologica şi stabilesc principiile generale de radioprotectie a persoanelor supuse expunerii la radiatii ionizante definite în alin. 2 şi alin. 3.
2. Aceste norme se aplica urmãtoarelor expuneri medicale la radiatii ionizante:
(a) expunerea pacientilor ca parte a propriului lor diagnostic sau tratament medical;
(b) expunerea în cadrul supravegherii medicale a persoanelor expuse profesional;
(c) expunerea persoanelor în cadrul programelor de depistare medicalã a unor maladii (screening);
(d) expunerea persoanelor sanatoase sau a pacientilor care participa voluntar la programele de cercetare medicalã sau biomedicala, de diagnostic sau de terapie;
(e) expunerea persoanelor în cadrul procedurilor medico legale.
3. Normele se aplica, de asemenea, expunerii la radiatii ionizante a persoanelor în cunostinta de cauza şi care doresc sa ajute (în afarã profesiei acestora) la sprijinul şi confortul persoanelor care sunt supuse expunerii medicale.
ART. 2
Definiţii
Termenii şi expresiile utilizate în prezentele norme sunt definite în Normele Fundamentale de Securitate Radiologica şi în anexa nr. 1.
ART. 3
Justificarea
1. Expunerea medicalã la radiatii ionizante prevãzutã în art. 1 alin. 2 trebuie sa prezinte un beneficiu net suficient, dacã se compara beneficiile totale potenţiale terapeutice sau diagnostice pe care le produce, incluzând beneficiile directe asupra sãnãtãţii unei persoane individuale şi beneficiile asupra societãţii, în raport cu detrimentul individual pe care expunerea îl poate cauza, luând în consideraţie eficacitatea, beneficiile şi riscurile tehnicilor alternative disponibile având acelaşi obiectiv dar care nu implica sau implica mai putina expunere la radiatii ionizante.
În particular:
(a) - toate tipurile noi de practici implicând expunerea medicalã la radiatii ionizante trebuie sa fie justificate înainte de a fi general adoptate,
- tipurile de practici existente care implica expunerea medicalã la radiatii ionizante pot fi revizuite ori de câte ori se dispune de informaţii noi şi importante privind eficacitatea sau consecinţele acestora.
(b) - toate expunerile medicale individuale la radiatii ionizante trebuie sa fie justificate în prealabil ţinând cont de obiectivele specifice ale expunerii şi de caracteristicile persoanei implicate.
- dacã un tip de practica implicând o expunere medicalã nu este justificatã în mod general, o expunere individualã determinata de acest tip poate fi justificatã în condiţii particulare, fiind evaluatã de la caz la caz.
- medicul ordonator şi practicianul, trebuie sa caute, unde este posibil, sa obţinã informaţiile anterioare de diagnostic sau medicale utile pentru expunerea prevãzutã la radiatii ionizante şi sa ia în considerare aceste date pentru a evita expunerea inutila la radiatii ionizante.
(c) - expunerile medicale la radiatii ionizante pentru cercetarea medicalã şi biomedicala trebuie sa fie examinate de un comitet de etica, stabilit în concordanta cu reglementãrile specifice ale Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei.
(d) - o atentie specialã trebuie acordatã justificarii acelor expuneri medicale la radiatii ionizante atunci când nu exista un avantaj direct asupra sãnãtãţii persoanei supusã expunerii şi în mod particular pentru expunerile cerute din ratiuni medico legale.
2. Expunerile la radiatii ionizante prevãzute la art. 1 alin. 3 trebuie sa prezinte un beneficiu net suficient, luând în considerare atât beneficiile directe asupra sãnãtãţii pacientului, avantajele persoanelor la care se referã art. 1 alin. 3 cat şi detrimentul pe care expunerea îl poate cauza. Decizia finala revine practicianului.
3. Dacã o expunere la radiatii ionizante nu poate fi justificatã, acesta va fi interzisã.
ART. 4
Optimizarea
1. (a) Toate dozele datorate expunerilor medicale în scopuri radiologice, cu excepţia procedurilor terapeutice la care se referã art. 1 alin. 2, trebuie sa fie menţinute la un nivel cat mai redus, rezonabil posibil, pentru a permite obţinerea informatiei diagnostice urmãrite, luând în considerare factori sociali şi economici.
(b) Pentru toate expunerile medicale la radiatii ionizante ale persoanelor în scopuri terapeutice, asa cum se menţioneazã în art. 1 alin. 2 lit. (a), expunerile volumelor tinta trebuie sa fie planificate individual, luând în consideraţie ca dozele tesuturilor care nu sunt tinte trebuie sa fie menţinute la un nivel cat mai redus, rezonabil posibil, în concordanta cu scopul radioterapeutic intentionat al expunerii.
2. (a) În examinarile de radiodiagnostic la care se face referire în art. 1 alin. 2 lit. (a), lit. (b), lit. (c) şi lit. (e), nu se vor depãşi, de regula, nivelurile de referinta în diagnostic stabilite în anexa nr. 2.
(b) Nivelurile de referinta stabilite la lit. (a) a prezentului alineat se vor revizui ori de câte ori este cazul, ţinând cont de evoluţia cunoştinţelor şi de nivelurile de referinta în diagnostic stabilite în Comisia Europeanã.
(c) Pentru fiecare proiect de cercetare medicalã sau biomedicala, menţionat în art. 1 alin. 2 lit. (d) se va asigura ca:
- persoanele implicate participa voluntar;
- aceste persoane sunt informate despre riscurile acestei expuneri;
- s-a stabilit o constrângere de doza pentru persoanele pentru care nu se asteapta un beneficiu medical direct de la aceasta expunere;
- în cazul pacientilor care accepta voluntar sa se supunã unei practici terapeutice sau de diagnostic experimentale şi care asteapta sa primeascã un beneficiu terapeutic sau de diagnostic de la aceasta practica, s-au stabilit niveluri tinta de doza pe baza individualã de cãtre practician şi/sau medicul ordonator.
(d) O atentie specialã se acorda, inclusiv tipurilor de proceduri, pentru a menţine doza provenind de la expunerile medico-legale menţionate în art. 1 alin. 2 lit. (e) la un nivel cat mai redus, rezonabil posibil de realizat.
3. Procesul de optimizare implica alegerea echipamentului, a aspectelor practice, obţinerea unei informaţii de diagnostic adecvate sau a unui rezultat terapeutic adecvat, asigurarea calitãţii incluzând controlul calitãţii şi stabilirea şi evaluarea dozelor sau a activitãţilor administrate pacientului, ţinând cont de factori economici şi sociali.
4. (a) Se stabilesc în anexa 3 punctul I, constrângeri de doza pentru expunerile menţionate în art. 1 alin. 3 pentru persoanele care, în cunostinta de cauza şi voluntar, asigura sprijinul şi confortul persoanelor care sunt supuse diagnosticarii sau tratamentului medical, dupã caz.
(b) Se stabilesc în anexa nr. 3 punctul II recomandãri specifice pentru expunerile menţionate în art. 1 alin. 3.
(c) în cazul unui pacient supus unui tratament sau diagnosticarii cu radionuclizi, practicianul sau utilizatorul instalaţiei radiologice va inmana pacientului sau apartinatorului sau insotitorului legal al acestuia instrucţiuni scrise, în scopul de a restrânge dozele persoanelor care vin în contact cu pacientul, la un nivel cat mai redus, posibil şi va furniza informaţii privind riscurile expunerii la radiatii ionizante.
Aceste instrucţiuni vor fi înmânate înainte de pãrãsirea spitalului, a clinicii sau instituţiei similare.
ART. 5
Responsabilitãţi
1. Atât medicul ordonator cat şi practicianul trebuie sa fie implicaţi în procesul de justificare la un nivel corespunzãtor, conform competentelor stabilite de Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei.
2. Orice expunere menţionatã în art. 1 alin. 2 este efectuatã sub responsabilitatea medicalã a unui practician, asa cum este specificat în reglementãrile Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei.
3. Aspectele practice pentru o procedura, sau pentru o parte din ea, pot fi delegate dupã caz, de cãtre utilizatorul instalaţiei sau de cãtre practician, uneia sau mai multor persoane, abilitate în acest scop, într-un domeniu de specializare recunoscut.
4. În cazul examinarilor medico-legale se vor respecta procedurile stabilite prin reglementãrile Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei.
ART. 6
Proceduri
1. Pentru fiecare tip de practica radiologica şi pentru fiecare echipament trebuie sa fie stabilite protocoale scrise.
2. Recomandãrile conţinând criteriile de prescriere pentru expunerile în scopuri medicale cuprinzând dozele de iradiere, stabilite prin reglementãrile specifice ale Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei, trebuie cunoscute de medicul ordonator al expunerii în scopuri medicale.
3. (a) Pentru practicile radioterapeutice este obligatorie implicarea unui expert în fizica medicalã.
(b) În practicile curente de medicina nucleara terapeutice şi în practicile de medicina nucleara de diagnostic trebuie sa fie disponibil un expert în fizica medicalã.
(c) Pentru alte practici radiologice trebuie sa fie implicat un expert în fizica medicalã, dupã caz, pentru consultarea în procesul de optimizare incluzând dozimetria pacientului, asigurarea şi controlul calitãţii, şi acordarea, în caz de necesitate, a avizului în materie de protecţie contra radiatiei în cadrul expunerilor în scopuri medicale.
4. Auditurile clinice trebuie sa se desfãşoare în conformitate cu reglementãrile specifice ale Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei.
5. Anual, Direcţiile de Sãnãtate Publica judeţene şi a municipiului Bucureşti vor evalua cazurile de depasire cu regularitate a nivelurilor de referinta în diagnostic şi mãsurile corective luate în aceste cazuri, informand autoritãţile competente.
ART. 7
Pregãtirea
1. (a) Se va asigura ca practicienii şi acele persoane menţionate în art. 5 alin. 3 şi art. 6 alin. 3 au o pregãtire practica şi teoreticã adecvatã scopului practicii radiologice şi sunt competente în radioprotectie.
(b) Se stabilesc cerinţele de şcolarizare şi pregãtire în radioprotectie din anexa nr. 4 ca obligatorii pentru personalul menţionat la lit. (a).
(c) În procedurile de recunoaştere ale diplomelor, certificatelor sau a calificãrii oficiale corespunzãtoare a acestora, Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei va tine cont şi de pregãtirea din anexa nr. 4.
2. Persoanele care urmeazã programe de pregãtire relevante pot participa la aspectele practice pentru procedurile menţionate în art. 5 alin. 3.
3. Se va asigura perfecţionarea teoreticã şi practica continua dupã obţinerea unei diplome şi, în special în cazul utilizãrii clinice de noi tehnici, organizarea perfecţionãrii în raport cu aceste tehnici şi cu cerinţele de radioprotectie relevante.
4. Se va asigura introducerea unui curs de radioprotectie în programele (curriculum) de baza ale învãţãmântului medical şi stomatologic.
ART. 8
Echipament
1. Autoritãţile competente vor lua toate mãsurile pe care le considera necesare pentru a evita proliferarea inutila a echipamentelor radiologice.
2. Autoritãţile competente se asigura ca:
a) toate echipamentele radiologice sunt ţinute sub stricta supraveghere din punct de vedere al protecţiei impotriva radiatiilor ionizante;
b) este disponibil un inventar la zi al echipamentelor radiologice pentru fiecare tip de instalatie radiologica;
c) sunt implementate de cãtre utilizatorul instalaţiei radiologice, programe potrivite de asigurare a calitãţii care includ şi masurarile de control al calitãţii şi evaluarile dozei pacientului şi a activitãţii administrate;
d) sunt efectuate de cãtre unitãţile autorizate conform legii, testele de acceptare înainte de prima utilizare a echipamentului în scopuri clinice, şi apoi testele de performanta în mod regulat şi dupã fiecare procedura de întreţinere importanta.
3. Utilizatorul instalaţiei radiologice este obligat sa ia toate mãsurile necesare pentru a remedia lipsurile sau defecţiunile echipamentului radiologie.
4. a) Criteriile specifice de acceptabilitate pentru instalaţiile radiologice sunt stabilite în anexa nr. 5.
b) Echipamentele ce nu îndeplinesc criteriile stabilite în anexa nr. 5 vor fi scoase din serviciu dacã nu pot fi luate mãsurile corective necesare aducerii lor în parametri stabiliţi în anexa nr. 5
5. În cazul fluoroscopiei, examinarile fãrã un intensificator de imagine sau alte tehnici echivalente nu sunt justificate şi în consecinta acestea sunt interzise.
6. Examinarile fluoroscopice fãrã dispozitive de control al debitului dozei nu sunt acceptate decât pe termen limitat şi în condiţii justificate.
7. Dacã este folosit un nou echipament de radiodiagnostic, acesta trebuie sa aibã, dupã caz, un dispozitiv care informeazã practicianul despre cantitatea de radiaţie produsã de cãtre echipament în timpul procedurii radiologice.
ART. 9
Practici speciale
1. Autoritãţile competente vor veghea ca echipamentul radiologic şi accesoriile acestuia precum şi practicile care sunt utilizate, sa fie adecvate, în fiecare caz de expunere în scopuri medicale:
- a copiilor;
- ca parte a programelor de depistare medicalã;
- implicând doze mari pentru pacient, ca la radiologia interventionala, tomodensitometria sau radioterapia.
O atentie specialã trebuie acordatã programelor de asigurare a calitãţii care includ şi masurarile de control al calitãţii şi de evaluare a dozei sau a activitãţii administrate pacientului, asa cum este menţionat în art. 8, pentru aceste practici.
2. Autoritãţile competente trebuie sa se asigure ca practicienii şi acele persoane menţionate în art. 5 alin. 3 care efectueazã expunerile menţionate în alin. 1 al prezentului articol au o specializare potrivita pentru aceste practici radiologice asa cum este cerut prin art. 7 alin. 1 şi 2.
ART. 10
Protecţia specialã în timpul sarcinii şi alaptarii
1. (a) În cazul unei femei la varsta de procreere, medicul ordonator şi practicianul vor stabili, conform reglementãrilor MSF, dacã acesta este insarcinata sau dacã alapteaza, şi
(b) dacã eventualitatea unei sarcini nu poate fi exclusa, depinzand de tipul expunerii medicale la radiatii ionizante, în particular dacã sunt implicate regiunile pelvice sau abdominale, trebuie acordatã o atentie specialã justificarii, în special în caz de urgenta, şi optimizarii expunerii medicale, luând în consideraţie atât expunerea viitoarei mame cat şi a fatului.
2. În medicina nucleara, dupã tipul de examinare medicalã sau de tratament, în cazul femeilor care alapteaza, trebuie acordatã o atentie specialã justificarii, în particular în caz de urgenta, şi optimizarii expunerii medicale la radiatii ionizante, luând în consideraţie atât expunerea viitoarei mame cat şi a fatului.
3. Fãrã a prejudicia prevederile alin. 1 şi alin. 2, orice mãsura care contribuie la o mai buna informare a femeilor la care face referire acest articol poate fi utila, cum ar fi afişarea în locuri adecvate de materiale de educaţie sanitarã specifica destinate publicului.
ART. 11
Expuneri potenţiale
Autoritãţile competente vor veghea ca sunt luate mãsurile rezonabile posibile pentru a reduce probabilitatea şi mãrimea dozelor accidentale sau neintentionat primite de cãtre pacienti în cadrul practicilor radiologice, luând în consideraţie factorii economici şi sociali.
În prevenirea accidentelor, accentul trebuie pus în principal pe echipamentele şi procedurile utilizate în radioterapie, dar de asemenea trebuie acordatã o anumitã atentie şi accidentelor susceptibile de a se produce cu echipamentele de diagnostic.
Instrucţiunile de lucru şi protocoale scrise la care se referã art. 6 alin. 1 şi programele de asigurare a calitãţii la care se referã art. 8 alin. 2 şi criteriul menţionat la art. 8 alin. 3 sunt de o importanta deosebita pentru acest scop, fiind o condiţie de autorizare a activitãţilor nucleare respective conform legii.
ART. 12
Estimarea dozelor primite de populaţie
Direcţiile de Sãnãtate Publica trebuie sa asigure ca determinarea distribuţiei dozelor individuale din expunerile medicale menţionate în art. 1 alin. 2, este realizatã anual pentru populaţie şi pentru grupuri de referinta relevante din populaţie şi comunicatã autoritãţilor competente, conform reglementãrilor specifice ale Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei.
ART. 13
Inspecţia
1. Autoritãţile competente trebuie sa asigure un sistem de inspecţie, asa cum este definit în anexa nr. 1 (definitia inspecţiei), privind aplicarea prevederilor acestor norme.
2. Organele de inspecţie ale autoritãţilor competente cu sarcini de inspecţie conform alin. 1 sunt:
a) Laboratoarele de Igiena Radiatiilor din cadrul Direcţiilor de Sãnãtate Publica judeţene şi a municipiului Bucureşti, în conformitate cu competentele stabilite prin reglementãrile legale în vigoare;
b) CNCAN, prin personalul de specialitate împuternicit de Preşedintele CNCAN, conform competentelor stabilite prin lege.
ART. 14
Dispoziţii tranzitorii şi finale
1. Interdicţia utilizãrii instalaţiilor prevãzute la art. 8 alin. 4 se aplica începând cu data de 31.12.2005.
2. Pana la aceeaşi data se vor lua mãsurile corective necesare încadrãrii instalaţiilor neconforme de la art. 8 alin. 3.
3. Cu data intrãrii în vigoare a prezentelor norme se abroga orice dispoziţie a autoritãţilor competente contrarã prevederilor acesteia.
4. Anexele nr. 1 - 5 fac parte integrantã din prezentele norme.

ANEXA 1
-------
la norme
--------

DEFINIŢII

a) Asigurarea calitãţii
- ansamblul de operaţii prevãzute şi sistematice necesare pentru a garanta la un nivel de încredere satisfãcãtor ca o instalatie, un sistem, o componenta sau o procedura funcţioneazã suficient de bine în conformitate cu normele aplicabile.
b) Aspecte practice
- derularea fizica a oricãrei expuneri la care se face referire în art. 1 alin. 2 şi aspectele ce le implica, incluzând manuirea şi utilizarea echipamentului radiologie, evaluarea parametrilor tehnici şi fizici precum şi dozele de radiaţie, etalonarea şi întreţinerea echipamentului, pregãtirea şi administrarea radiofarmaceuticelor şi developarea filmelor.
c) Audit clinic
- o examinare sau o evaluare sistematica a procedurilor medicale radiologice care are scopul sa imbunatateasca calitatea şi rezultatul îngrijirii pacientului, printr-o evaluare structuratã prin care practicile radiologice, procedurile şi rezultatele sunt comparate fata de standardele de referinta acceptate pentru procedurile radiologice medicale corecte, cu modificarea practicilor acolo unde se impune şi cu aplicarea de noi referinte dacã este necesar.
d) Autoritatea competenta, prin competentele acordate de lege:
1. Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei, denumit în continuare MSF, privind aspectele medicale;
2. Comisia Nationala pentru Controlul Activitãţilor Nucleare, denumita în continuare CNCAN, privind reglementarea, autorizarea şi controlul activitãţilor nucleare.
e) Controlul calitãţii
- este o parte din sistemul asigurãrii calitãţii; ansamblul de operaţii (programarea, coordonarea, implementarea) destinate menţinerii sau îmbunãtãţirii calitãţii. El înglobeazã supravegherea, evaluarea şi menţinerea la nivelele cerute a tuturor caracteristicilor de performanta în exploatare ale echipamentului care pot fi definite, mãsurate şi controlate.
f) Depistare medicalã (screening)
- o procedura de diagnosticare precoce, practicatã prin intermediul unei instalaţii radiologice, asupra unor grupe de populaţie supuse riscului imbolnavirii.
g) Detriment individual
- efectele nocive observabile clinic care se manifesta la persoane sau la descendenţii acestora, a cãror aparitie este imediata sau tardivã, situaţie în care apariţia este mai degraba probabila decât certa.
h) Doza pacientului
- doza pe care o primeşte pacientul sau o alta persoana, care este supusã unei expuneri medicale.
i) Dozimetria pacientului
- dozimetria referitoare la pacient sau la alte persoane supuse expunerii medicale.
j) Expert în fizica medicalã
- un expert în fizica sau tehnologia radiatiilor aplicatã expunerilor relevante domeniului de aplicare acestor norme, a cãrui pregãtire şi competenta de a acţiona este recunoscuta de autoritãţile competente, şi care, dupã caz, acţioneazã sau îşi da avizul în dozimetria pacientului, în dezvoltarea şi utilizarea tehnicilor şi echipamentelor complexe, în optimizare, în asigurarea calitãţii, incluzând controlul de calitate şi în alte probleme legate de radioprotectie privind expunerile relevante din domeniul de aplicare al acestor norme.
k) Inspecţie
- o investigatie efectuatã de cãtre autoritatea competenta pentru a verifica respectarea prevederilor de radioprotectie din normele aplicabile pentru procedurile radiologice medicale, echipamentul utilizat sau instalaţiile radiologice.
l) Instalatie radiologica
- o structura conţinând echipamentul radiologic instalat şi montat.
m) Medicul ordonator
- un medic sau alta persoana calificatã medical care, în conformitate cu reglementãrile specifice ale MSF, are dreptul sa trimitã un pacient pentru expunere medicalã la un practician.
n) Niveluri de referinta în diagnostic
- niveluri de doza în practicile medicale de radiodiagnostic sau, în cazul radiofarmaceuticelor, niveluri de activitate, pentru examinarile tipice pe grupe de pacienti cu dimensiuni standard sau fantome standard, pentru categorii mari de tipuri de instalaţii. Aceste niveluri nu trebuie sa fie depasite pentru procedurile curente dacã se aplica practici normale şi corecte privind performanta tehnica şi diagnosticul.
o) Practician
- un medic, un stomatolog sau alta persoana calificatã medical care este abilitata sa-şi asume responsabilitatea medicalã pentru o expunere medicalã individualã în scopuri medicale, conform cu reglementãrile MSF.
p) Procedura radiologica medicalã
- orice procedura privind expunerea în scopuri medicale.
q) Proceduri medico-legale
- proceduri realizate în scopuri judiciare legale sau de asigurare.
r) Radiologie
- ceea ce se referã la procedurile radioterapeutice sau de radiodiagnostic, radiologie interventionala sau alte metode radiologice de reperare şi de ghidare.
s) Radiodiagnostic
- orice procedura radiologica medicalã în vivo în scop de diagnostic.
t) Radioterapeutic
- care se referã la radioterapie, incluzând medicina nucleara în scopuri terapeutice.
u) Responsabilitatea medicalã
- responsabilitatea atribuitã unui practician privind expunerile medicale individuale, în principal privind: justificarea, optimizarea, evaluarea clinica a rezultatului; cooperarea cu alţi specialişti şi alt personal, dupã caz, cu privire la aspectele practice; obţinerea de informaţii, dacã este necesar, despre examinarile anterioare; furnizarea informaţiilor şi/sau a înregistrãrilor radiologice existente cãtre alţi practicieni şi/sau medici ordonatori, asa cum este cerut; informarea pacientilor şi a altor persoane implicate despre riscul radiatiilor ionizante, dupã caz.
v) Supravegherea medicalã profesionalã
- supravegherea stãrii de sãnãtate a personalului expus profesional la radiatii ionizante, conform reglementãrilor MSF.
w) Utilizator
- orice persoana legal constituitã care are responsabilitatea legalã pentru o instalatie radiologica data.

ANEXA 2
-------
la norme
--------

NIVELURI DE REFERINTA ÎN DIAGNOSTIC
conform seriei Radioprotectie a CE nr. 109/1999

I. Implementarea legalã şi aplicarea în practica a nivelurilor de referinta în diagnostic (NRD)
1. NRD constituie un set de niveluri pentru o procedura standard, pentru grupuri de pacienti cu dimensiuni standard sau pentru o fantoma standard şi nu pentru expuneri individuale şi pentru pacienti individuali.
Ţinând cont de aceasta, dacã acest nivel este de regula depãşit, trebuie revizuite procedurile şi/sau echipamentul şi trebuie luate mãsuri corective, dupã caz.
Dacã se depãşeşte acest nivel nu insemna ca examinarea este efectuatã necorespunzãtor şi atingerea acestui nivel nu înseamnã automat ca se desfãşoarã o practica buna, deoarece imaginea poate avea o calitate necorespunzãtoare.
Deoarece procedurile pentru examinari nu sunt identice, fiecare procedura necesita propriul nivel de referinta în diagnostic (NRD).
2. În principiu, NRD sunt aplicabile pentru procedurile standard în toate domeniile de radiologie, atât în radiodiagnostic cat şi în medicina nucleara. Totuşi, ele sunt utile în mod particular în acele domenii unde trebuie realizatã o reducere considerabila a dozelor colective sau individuale, sau unde reducerea dozei absorbite înseamnã o reducere relativ mare a riscului:
. examinari frecvente, incluzând programele de depistare medicalã (screening);
. examinarile cu doza mare astfel ca tomografia computerizata şi procedurile care cer timpi mari de fluoroscopie, astfel ca radiologia interventionala, şi
. examinarile pacientilor mult mai radiosensibili, ca de exemplu copiii.
3. Dupã ce au fost stabilite NRD, doza pacientului trebuie sa fie evaluatã fie pe fantome standard, fie pe grupe de pacienti de dimensiuni standard, pe echipamentul radiologic din fiecare camera al fiecãrui laborator, în mod periodic, în scopul de evaluãri anuale pe termen lung şi dupã fiecare schimbare majorã sau service.
4. Exista doua metode diferite de aplicare a NRD: folosind o fantoma sau folosind pacienti.
Utilizarea fantomei prezintã câteva avantaje. În mod normal sunt suficiente una sau doua expuneri pentru fiecare vizualizare, pentru fiecare tip de examinare şi pentru fiecare bucata de echipament radiologic. Totuşi utilizarea unei fantome este posibila numai dacã:
. NRD sunt stabilite pentru o fantoma şi tipul specific de fantoma este disponibil pentru toate instalaţiile radiologice, sau
. sunt disponibili factori de conversie de la fantoma la pacient.
5. Pentru anumite examinari numãrul de pacienti disponibili într-o perioada relativ scurta este insuficient. În plus, pacientii pot diferi mult în dimensiune şi forma, astfel încât exista numai cativa "pacienti de dimensiuni standard". Se menţioneazã ca exemplu NRD utilizate pentru pacienti de dimensiuni standard cu grosimea AP a toracelui de 20 cm şi o greutate de 70 kg.
Se recomanda ca mãsurãtorile sa fie realizate pe pacienti cu dimensiuni standard sau pe pacienti cu dimensiuni apropiate de dimensiunile standard, de preferinta cu o greutate medie de 70 ± 3 kg. Pentru mamografie trebuie sa fie utilizata o fantoma standard.
6. Din cauza numãrului mic de pacienti cu dimensiuni standard se pot lua toţi pacientii disponibili în perioada de mãsurãtori şi se poate lua media dozei ca rezultat pentru un pacient de dimensiuni standard. Aceasta va da informaţii rezonabile despre doza, cu condiţia ca numãrul pacientilor sa nu fie prea mic: de exemplu un minimum de 10 pacienti. Deoarece forma şi dimensiunile persoanelor diferã de la o populaţie la alta, se poate evalua un domeniu tipic de pacienti pe ţara. Pentru a se utiliza NRD armonizate, factorii de corectie trebuie sa fie evaluati şi aplicati.
7. Dacã dozele mãsurate pe un esantion de pacienti cu dimensiuni standard sau pe o fantoma standard pentru o procedura standard depãşesc de regula NRD relevante, trebuie realizatã o revizuire localã a procedurilor şi a echipamentului.
8. Aceste revizuiri legate de NRD vor cauza, în cele mai multe cazuri, o reducere a dozelor în partea superioarã a cozii curbei de reprezentare a numãrului de examinari şi a dozelor acestora. Dacã de exemplu, autoritãţile competente sau organismele profesionale stabilesc NRD la 75% sau oricare alt procentaj din curba dozei pentru RX-diagnostic pentru o examinare particularã, aceasta valoare trebuie sa descreasca în timp.
În plus, atât în RX-diagnostic cat şi în medicina nucleara tehnicile noi şi procedurile imbunatatite pot influenta distribuţia dozei sau activitatea administratã în oricare sens.
9. Asa cum s-a menţionat mai înainte, atingerea NRD nu înseamnã întotdeauna ca se realizeazã o buna practica. Asigurarea calitãţii incluzând controlul calitãţii trebuie sa fie continuatã chiar dacã NRD nu este depãşit şi în mod particular dacã dozele sunt cu mult sub NRD.
10. Mai mult, doza nu este singurul aspect: verificarea constanta a calitãţii imaginii şi procesul de auditare clinica vor optimiza sistemul.
11. NRD este de asemenea un instrument important pentru auditul clinic, care poate furniza o baza pentru o evaluare retrospectiva şi pentru recomandãri în a îmbunãtãţi procedurile.
II. Proceduri pentru stabilirea nivelurilor de referinta în diagnostic
12. NRD trebuie sa fie stabilite atât pentru RX-diagnostic cat şi pentru medicina nucleara, iar dacã acestea sunt de regula depasite trebuie sa se efectueze o investigatie şi trebuie sa se ia mãsuri corective potrivite.
Din acest motiv, în RX-diagnostic acest nivel trebuie sa fie mai mare decât valoarea medie a dozelor mãsurate pe pacient sau pe fantoma. Deoarece curba de reprezentare a numãrului de examinari şi a dozelor acestora prezintã o coada lungã, nivelul procentajului de 75% pare potrivit. Utilizarea acestui procentaj este o prima aproximare practica pentru a identifica acele situaţii când este urgent necesarã o investigatie.
II.1. RX-diagnostic
13. NRD pentru RX-diagnostic trebuie sa se bazeze pe dozele mãsurate în diferite tipuri de spitale, clinici şi practici şi nu numai pe spitalele bine echipate, în tabelul II.1 sunt date exemple de NRD care au fost deja utilizate în mai mulţi ani în diferite state membre. Aceste valori reprezintã 75% din dozele la suprafata de intrare mãsurate în cursul supravegherilor şi testarilor efectuate în 1991/1992 în diferite state membre. Tabelul II.2 da NRD exprimate ca produs doza suprafata (PDS).
14. Asa cum s-a mai menţionat, deoarece pacientii şi informaţiile cerute diferã foarte mult, NRD sunt aplicabile numai pentru proceduri standard, fantome standard sau grupuri de pacienti cu dimensiuni standard, şi pentru grupe specifice de copii deosebite prin varsta, dimensiuni şi greutate.
15. NRD pot fi evaluate folosind dozele la suprafata de intrare, mãsurate cu un detector termo-luminiscent (TLD) fixat pe corpul pacientului sau folosind produsul doza suprafata, PDS (Gycmp).
PDS este mult mai practic deoarece:
. este înregistratã intreaga examinare;
. poziţia pacientului în fascicul este mai puţin importanta decât ar fi în cazul folosirii TLD, astfel încât masuratoarea nu interfera cu examinarea pacientului, şi
. pacientul nu este deranjat cu mãsurãtorile.
Pentru tomografia computerizata, marimile potrivite pentru a fi utilizate ca NRD sunt indicele de doza CT ponderat şi produsul doza lungime.
16. De asemenea exista câteva dezavantaje în utilizarea PDS. Deoarece este necesar sa se cunoascã doza absorbitã în organ, trebuie sa existe o relatie fixa între PDS şi doza absorbitã. Totuşi în anumite situaţii nu este asa, în special în pediatrie şi fluoroscopia utilizata în cardiologie şi în radiologia interventionala. În pediatrie, unde sunt expuse suprafeţe mici, PDS poate fi mic în timp ce doza absorbitã este mare. Pe de alta parte, când este expusã o suprafata mare, PDS poate fi mare, dar doza absorbitã mica. În plus, în fluoroscopie dimensiunea câmpului este adeseori schimbatã în cursul procedurii.
Totuşi, dispozitivele necesare pentru a depãşi aceste probleme nu sunt disponibile pe scara larga, dar instrumentele de mãsura pentru PDS sunt, şi utilizarea PDS ca NRD este recomandatã.
17. NRD sunt în mod particular utile pentru majoritatea examinarilor uzuale, sau examinari care pot implica doze mari sau care sunt frecvent efectuate, astfel ca:
. torace postero-anterior (PA) şi lateral (LAT), radiografia dentara, coloana vertebrala antero posterior (AP), lateral (LAT) şi articulatia lombo-sacrata, care determina doze relativ mari şi care sunt frecvent efectuate;
. mamografie: sanul este, relativ vorbind, un organ foarte radiosensibil şi în programele de depistare mamografia este efectuatã pe persoanele sanatoase;
. irigoscopia, care este o examinare complexa care necesita mai multe vizualizari şi fluoroscopie;
. angiografia coronariana şi câteva proceduri radiologice interventionale (ex. angioplastia coronariana transluminala percutanata, care necesita timpi lungi de fluoroscopie şi deci determina doze mari);
. tipuri de examinari CT care determina doze mari (ex: craniu şi conţinut, torace, abdomen, coloana vertebrala şi pelvis, generale).
18. Când se stabilesc NRD pentru proceduri efectuate cu sisteme digitale este important de amintit ca nivelul calitãţii imaginii poate fi selectat de cãtre utilizator sau setat automat de cãtre sistemul RX. În fiecare caz:
. nivelul selectat al calitãţii imaginii trebuie sa fie justificat prin cerinţele clinice, altfel doza pacientului va creste fãrã justificare clinica;
. sistemul RX şi softul de procesare al imaginii trebuie optimizate, dacã nu, doza pacientului va creste fãrã a se obţine un rezultat mai bun;
. deoarece imaginile digitalizate sunt foarte uşor de obţinut, practicianul trebuie sa fie constient de doza pacientului pe imagine şi trebuie sa limiteze numãrul de imagini la ceea ce este strict necesar pentru diagnosticarea pacientului particular.
19. Când se efectueazã fluoroscopia, trebuie sa se constientizeze ca sistemul de control automat al luminozitatii poate sa fi fost reglat la un nivel crescut datoritã deteriorarii lantului imagistic, ceea ce înseamnã ca dozele pacientului de la fluoroscopie pot fi anormal de mari.
Dacã sunt efectuate examinari pentru care nu sunt disponibile NRD, este recomandat sa se utilizeze pentru moment ca NRD un numãr mediu de imagini şi timpul fluoroscopic mediu total.
20. Factorul uman este implicat. Dozele pot fi mari în mod inutil datoritã neatentiei, indiferentei sau a unei presiuni prea mari la lucru, deşi uneori se pot datora impotrivirii individuale în a accepta procedurile standard general acceptate. NRD pot incuraja schimbãri în procedurile de lucru, arãtând ce este posibil în alte departamente.
21. În tabelul II.1a sunt date dozele de referinta în RX-diagnostic în pediatrie, pentru pacient în varsta de 5 ani, exprimate în doza la suprafata de intrare pe pacient, pentru o singura expunere.
II.2. Medicina nucleara
22. În medicina nucleara de diagnostic, NRD sunt exprimate în activitãţi administrate şi nu ca doze absorbite.
23. Aceasta activitate administratã de referinta nu se bazeazã pe procentajul de 75%, ci pe activitatea administratã necesarã pentru o buna imagine în timpul unei proceduri standard.
În procedurile standard de medicina nucleara de diagnostic, o camera gamma sau alte echipamente cu funcţionare defectuoasã sunt factori care necesita o activitate mai mare.
Un alt factor important care influenţeazã activitatea administratã este calitatea calibrarii dozei.
24. La fel ca în RX-diagnostic factorul uman joaca un anumit rol, intervenind acele greşeli fãcute datoritã neatentiei, indiferentei sau refuzului individual în a accepta procedurile standard general acceptate.
25. În afarã de mãrimea utilizata, NRD în medicina nucleara diferã prin doua moduri de acelea din RX-diagnostic:
. NRD în medicina nucleara este un nivel ghid pentru activitatea administratã. Este recomandat ca acest nivel de activitate sa fie administrat pentru un anumit tip de examinare în situaţii standard, (În RX-diagnostic, dacã NRD este de regula depãşit, trebuie sa se efectueze o revizuire sau o investigatie).
. În medicina nucleara, pentru o cantitate recomandatã de activitate administratã rezultatul poate fi slab. Aceasta indica faptul ca eficacitatea camerelor gamma, calibrarea dozei sau procedurile utilizate de cãtre personal trebuie sa fie verificate. (În RX-diagnostic, în mod normal, criteriul este o imagine satisfãcãtoare. Totuşi doza necesarã pentru aceasta calitate a imaginii poate fi prea mare şi, în acest caz, echipamentul radiologic trebuie verificat).
26. Acestea conduc la o diferenţa majorã între sistemul nivelurilor de referinta pentru RX-diagnostic şi pentru medicina nucleara de diagnostic: pentru RX-diagnostic NRD este un nivel care nu se asteapta sa fie depãşit şi doza în procedurile standard trebuie sa fie sub acest nivel, în timp ce în medicina nucleara, unde NRD de asemenea nu se asteapta sa fie depãşit în procedurile standard, NRD trebuie sa fie aproximat cat mai aproape posibil.
Tabelul II.5 stabileşte NRD în medicina nucleara: activitãţi administrate (remarca generalã: valorile sunt prezentate pentru adulti în situaţii biologice normale cu excepţia tiroidei reziduale şi a cancerelor/metastazelor).
27. În medicina nucleara trebuie sa fie utilizata o valoare "optima" pentru NRD, în loc de un procentaj; se stabileşte un nivel de referinta pentru administrarile de activitãţi ale radionuclizilor, suficiente pentru a obţine informaţia pentru grupuri standard de pacienti (adulti şi copii), bazate pe experienta organizaţiilor profesionale.
28. Metodele recomandate în paragraful 27 sunt puncte de pornire. Chiar dacã se atinge NRD, practicienii trebuie sa fie incurajati sa obţinã acelaşi rezultat bun, folosind activitãţi administrate mai mici, de exemplu schimband procedurile sau echipamentul.
29. Pentru copii activitatea administratã trebuie sa fie o fracţiune din aceea pentru adulti. În practica aceasta se poate realiza dupã greutatea sau varsta copilului. Dacã se ia în considerare numai greutatea, activitatea comparata cu cea a adultului administratã copiilor sub 10 ani, va duce la o densitate mica de impulsuri per imagine, datoritã masei relativ mai mare a organului sau a timpului de retenţie mai mic.
Grupul de lucru pentru pediatrie al Asociaţiei Europene de Medicina Nucleara a întocmit o lista a fracţiunilor din activitatea adultului, (tabelul II.3), care conduc la o aceeaşi densitate de numarare ca şi pentru un pacient adult, deşi doza efectivã este mai mare. Aceste fracţiuni sunt potrivite pentru cele mai multe examinari de medicina nucleara.
Ambele metode cer un minimum de activitate de 1/10 din activitatea adultului, altfel timpii de vizualizare pot fi foarte lungi pentru copii şi poate fi dificil ca aceştia sa fie ţinuţi nemiscati (vezi tabelul II.4).
30. În final activitatea administratã poate fi bazatã pe varsta şi aceasta conduce la aproximativ aceleaşi valori ca cele din tabelul II.3.

Tabelul II.1 Doze de referinta în RX-diagnostic, exprimate în doza la
suprafata de intrare pe pacient, pentru o singura expunere


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Doza la suprafata de intrare,
Radiografia pentru o singura expunere
mGy*)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Torace Postero Anterior (PA) 0,3
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Torace Lateral (LAT) 1,5
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Coloana vertebrala Antero Posterior (AP) 10
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Coloana vertebrala Lateral (LAT) 30
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Coloana vertebrala Jonctiunea Lombo Sacrala (JLS) 40
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
San Cranio Caudal (CC) 10
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
San Mediu Lateral Oblic (MLO) 10
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
San Lateral (LAT) 10
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Pelvis Antero Posterior (AP) 10
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Craniu Postero Anterior (PA) 5
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Craniu Lateral (LAT) 3
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Tractul urinar 10
o radiografie simpla sau
înainte de administrarea substanţei de contrast
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Tractul urinar 10
dupã administrarea substanţei de contrast
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



*) Criteriu pentru doza de radiaţie a pacientului: Doza la suprafata de intrare pentru pacienti cu dimensiuni standard este exprimatã ca doza absorbitã în aer (mGy) în punctul de intersectie al axei fasciculului cu suprafata unui pacient de dimensiuni standard (greutate a corpului de 70 kg sau grosimea sanului comprimat de 5 cm), incluzând radiatia retroimprastiata.

Tabelul II.1a Doze de referinta în RX-diagnostic în pediatrie, pentru
pacient în varsta de 5 ani, exprimate în doza la suprafata de intrare
pe pacient, pentru o singura expunere



────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Doza la suprafata de intrare,
Radiografia pentru o singura expunere
æGy*)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Torace Postero Anterior (PA) 100
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Torace Antero Posterior (AP, pentru pacientii
necooperanti) 100
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Torace Lateral (LAT) 200
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Torace Antero Posterior (AP noi nãscuţi) 80
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Craniu Postero Anterior/Antero Posterior (PA/AP) 1500
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Craniu Lateral (LAT) 1000
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Pelvis Antero Posterior (AP) 900
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Pelvis Antero Posterior (AP sugari) 200
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Abdomen (AP/PA cu fascicul vertical/orizontal) 1000
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



*) Criteriu pentru doza de radiaţie a pacientului: Doza la suprafata de intrare pentru pacienti cu dimensiuni standard este exprimatã ca doza absorbitã în aer (æGy) în punctul de intersectie al axei fasciculului cu suprafata unui pacient pediatric, incluzând radiatia retroimprastiata.

Tabelul II.2 Produsul doza suprafata pentru examinari totale



────────────────────────────────────────────────────────────────────
Doza de referinta
Examinarea Produsul doza suprafata
EXAMINARE TOTALĂ
(Gy cmp)
────────────────────────────────────────────────────────────────────
NRPB, 1996 Nordic, 1996
Torace - 1
Pelvis - 4
Coloana vertebrala - 10
Urografie 40 20
Ex. gastric 25 25
Irigografie 60 50
────────────────────────────────────────────────────────────────────



Tabelul II.3 Fracţiune din activitatea administratã adultului pentru
diferite grupe de varsta ale copiilor recomandate de Grupul de lucru
pentru pediatrie al Asociaţiei Europene de Medicina Nucleara



───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Fracţiune din Fracţiune din Fracţiune din
kg activitatea kg activitatea kg activitatea
administratã administratã administratã
adultului adultului adultului
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3 0,1 22 0,50 42 0,78
4 0,14 24 0,53 44 0,80
6 0,19 26 0,56 46 0,82
8 0,23 28 0,58 48 0,85
10 0,27 30 0,62 50 0,88
12 0,32 32 0,65 52-54 0,90
14 0,36 34 0,68 56-58 0,95
16 0,40 36 0,71 60-62 1,00
18 0,44 38 0,73 64-66
20 0,46 40 0,76 68
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



Tabelul II.4 Valori minime ale activitãţilor administrate COPIILOR în MBq


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Activitatea minima
Radiofarmaceuticul administratã pentru copii
MBq
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Galiu-67 citrat 10
I-123 Amfetamina (creier) 18
I-123 Hipuran 10
I-123 Iod (tiroida) 3
I-123 MIBG 35
I-131 MIBG 35
Tc-99m albumina (cardiac) 80
Tc-99m coloid (ficat şi splina) 15
Tc-99m coloid (maduva) 20
Tc-99m coloid (reflux gastric) 10
Tc-99m DTPA (rinichi) 20
Tc-99m DMSA 15
Tc-99m MDP (fosfonat) 40
Tc-99m splina (RBC hematii marcate denaturate) 20
Tc-99m HIDA (cai biliare) 20
Tc-99m HMPAO (creier) 100
Tc-99m HMPAO (WBC leucocite marcate) 40
Tc-99m MAA sau microsfere 10
Tc-99m MAG3 15
Tc-99m pertechnetat (cistografie izotopica directa) 20
Tc-99m pertechnetat (prima trecere) 80
Tc-99m pertechnetat (diverticul Meckel) 20
Tc-99m pertechnetat (tiroida) 10
Tc-99m RBC hematii marcate (blood pool) 80
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────





Tabelul II.5 NRD în medicina nucleara: activitãţi administrate*)
┌────┬──────────┬───────────────────┬─────────────────────┬───────┬────────────┐
│Nr. │ │ │ │ mSv │ │
│crt.│ Organ │ Tipul explorãrii │ Radiofarmaceutic │(E)/100│Activitatea,│
│ │ │ │ │ MBq │ MBq │
│────│──────────│───────────────────│─────────────────────│───────│────────────┤
│ 1. │Creier │Fluxul sanguin │● TC-99m-HMPAO │ 1 │ 750 │
│ │ │cerebral │● I-123-iofetamina │ 32 │ 185 │
│ │ │ │(IMP) │ │ │
│ │ │ │● Tc-99m-ECD │ 1 │ 500 │
│────│──────────│───────────────────│─────────────────────│───────│────────────┤
│ 2. │ │Receptori │I-123-IBZM │ │ 185 │
│ │ │benzodiazepina │ │ │ │
│────│──────────│───────────────────│─────────────────────│───────│────────────┤
│ 3. │ │Receptori │I-123-iomazenil │ │ 185 │
│ │ │dopamina │ │ │ │
│────│──────────│───────────────────│─────────────────────│───────│────────────┤
│ 4. │Tiroida │Captare şi │● Tc-99m-pertechtenat│ 1,3 │ 80 │
│ │ │scintigrafie │● I-123-Nal │ 15 │ 20 │
│────│──────────│───────────────────│─────────────────────│───────│────────────┤
│ 5. │ │Cinetica şi │● I-131-Nal │ 1500 │ 0,2 │
│ │ │scintigrafie │● I-123 │ 15 │ 2 │
│ │ │înainte de terapia │ │ │ │
│ │ │cu I-131 │ │ │ │
│────│──────────│───────────────────│─────────────────────│───────│────────────┤
│ 6. │ │Cancer rezidual │● I-131-Nal │ 230 │ 185 │
│ │ │tiroidian şi │● I-123-Nal │ 3,8 │ 540 │
│ │ │metastaze │ │ │ │
│ │ │(încorporare │ │ │ │
│ │ │presupusa 5%) │ │ │ │
│────│──────────│───────────────────│─────────────────────│───────│────────────┤
│ 7. │Cord şi │Perfuzie │● Tc-99m-sestamibi │ 1,25 │ 300 │
│ │vase de │(scintigrafie │● Tc-99m-tetrofosmin │ ± 1 │ 400 │
│ │sânge │miocardica sau │● Tc-99m-coloid (HAS)│ ± 1 │ (SPECT) │
│ │ │SPECT) │ │ │ 800 │
│────│──────────│───────────────────│─────────────────────│───────│────────────┤
│ 8. │ │Scintigrafie │Tc-99m-pirofosfat │ 0,5 │ 600 │
│ │ │miocardica │ │ │ │
│────│──────────│───────────────────│─────────────────────│───────│────────────┤
│ 9. │ │Funcţie/CAD │Tc-99m-pentetat │ 1,15 │ 800 │
│────│──────────│───────────────────│─────────────────────│───────│────────────┤
│10. │ │Funcţie │Tc-99m-RBC │ 1 │ 600 │
│ │ │ventriculara/echil.│ │ │ │
│────│──────────│───────────────────│─────────────────────│───────│────────────┤
│11. │ │Scintigrafie │TI-201-clorura │ 22,5 │ 200 │
│ │ │miocardica │ │ │ │
│ │ │viabilitate │ │ │ │
│────│──────────│───────────────────│─────────────────────│───────│────────────┤
│12. │ │Fleboscintigrafie │Tc-99m-MAA │ │ 80 │
│────│──────────│───────────────────│─────────────────────│───────│────────────┤
│13. │ │Tromboza venoasa │I-125-fibrinogen │ 10 │ 4 │
│ │ │profunda │(test de încorporare)│ │ │
│────│──────────│───────────────────│─────────────────────│───────│────────────┤
│14. │Sânge şi │Maduva osoasa │Tc-99m-coloid │ 1 │ 400 │
│ │sistem │ │ │ │ │
│ │imunitar │ │ │ │ │
│────│──────────│───────────────────│─────────────────────│───────│────────────┤
│15. │ │Splina │Tc-99m RBC │ 2 │ 100 │
│ │ │ │(hematii denaturate) │ │ │
│────│──────────│───────────────────│─────────────────────│───────│────────────┤
│16. │ │Blood pool (volumul│Tc-99m RBC │ ± 1 │ 800 │
│ │ │sângelui) │(hematii marcate) │ │ │
│────│──────────│───────────────────│─────────────────────│───────│────────────┤
│17. │ │Volum eritrocite │Cr-51 eritrocite │ 37,5 │ 0,8 │
│ │ │ │marcate │ │ │
│────│──────────│───────────────────│─────────────────────│───────│────────────┤
│18. │ │Volum plasmatic │I-125/131 HAS │ 30 │ 0,2 │
│────│──────────│───────────────────│─────────────────────│───────│────────────┤
│19. │ │Distribuţia │Fe-59-clorura │ 1000 │ 0,4 │
│ │ │fierului │ │ │ │
│────│──────────│───────────────────│─────────────────────│───────│────────────┤
│20. │Schelet │Scintigrafie osoasa│Tc-99m-MDP/HDP │ 0,5 │ 600 │
│ │ │ │ │ │ SPECT: │
│ │ │ │ │ │ 800 │
│────│──────────│───────────────────│─────────────────────│───────│────────────┤
│21. │Detectarea│Scintigrafie cu │● În-11-marcat WBC │ 45 │ 20 │
│ │de abcese,│leucocite marcate │● Tc-99m-marcat WBC │ ± 1 │ 200 │
│ │tumori, │ │ │ │ │
│ │etc. │ │ │ │ │
│────│──────────│───────────────────│─────────────────────│───────│────────────┤
│22. │ │Scintigrafie cu │Ga-67 citrat WB │ 11,3 │ 150 │
│ │ │galiu │plamani │ │ │
│────│──────────│───────────────────│─────────────────────│───────│────────────┤
│23. │ │Detectare tumori │● I-131-MIGB │ 20 │ 20 │
│ │ │endocrine │● I-123-MIBG │ 1,8 │ 400 │
│────│──────────│───────────────────│─────────────────────│───────│────────────┤
│24. │Plamani │perfuzie │Tc-99m-MAA planar sau│ 1,25 │ 100 │
│ │ │ │SPEC │ │ 200 │
│────│──────────│───────────────────│─────────────────────│───────│────────────┤
│25. │ │Ventilaţie │● Kr-81m gaz │ 0,003 │ 6000 │
│ │ │ │de obicei < 5 minute │ │ │
│ │ │ │● Tc-99m-aerosoli │ ± 1 │ 1000 │
│ │ │ │● Xe-133-gaz │ 0,1 │ 400 │
│────│──────────│───────────────────│─────────────────────│───────│────────────┤
│26. │Tractul │Reflux gastric │Tc-99m-Sn-coloid │ 2,25 │ 40 │
│ │gastro- │ │ │ │ │
│ │Intestinal│ │ │ │ │
│────│──────────│───────────────────│─────────────────────│───────│────────────┤
│27. │ │Testul Schilling │Co-57-cianocob. │ 250 │ 0,1 │
│ │ │ │Co-58-cianocob. │ 500 │ │
│────│──────────│───────────────────│─────────────────────│───────│────────────┤
│28. │ │Diverticul Meckel │Tc-99m-pertechn. │ 1,25 │ 400 │
│────│──────────│───────────────────│─────────────────────│───────│────────────┤
│29. │ │Scintigrafie hepato│Tc-99m-Sn/S/alb- │ 1 │ 80 │
│ │ │splenica (celule │coloid │ │ SPECT │
│ │ │Kupffer) │sau phytat │ │ 200 │
│────│──────────│───────────────────│─────────────────────│───────│────────────┤
│30. │ │Scintigrafie cai │Tc-99m-HIDA/ │ 1,3 │ 150 │
│ │ │biliare │DISIDA/IODIDA │ │ │
│────│──────────│───────────────────│─────────────────────│───────│────────────┤
│31. │Rinichi │Funcţie renala/GFR │● I-125-IOT/IOH │ 1 │ 2 │
│ │ │ │● I-125-DPTA │ 0,67 │ 300 │
│ │ │ │● Cr-5-EDTA │ 0,2 │ 3 │
│────│──────────│───────────────────│─────────────────────│───────│────────────┤
│32. │ │Scintigrafie │Tc-succimer │ 0,88 │ 88 │
│ │ │statica │ │ │ │
│────│──────────│───────────────────│─────────────────────│───────│────────────┤
│33. │ │Renografie/ERPF │● Tc-DTPA │ 0,67 │ 300 │
│ │ │(flux plasmatic │● Tc-MAG3 │ 0,7 │ 100 │
│ │ │renal efectiv) │● I-123-hipurat(IOH) │ 1 │ 20 │
│ │ │ │● I-131-IOH │ │ │
│ │ │ │● I-125-IOH │ 1 │ 2 │
│────│──────────│───────────────────│─────────────────────│───────│────────────┤
│34. │ │Cistografia │Tc-Na-pertechn. │ 1,2 │ 25 │
│ │ │isotopica directa │ │ │ │
└────┴──────────┴───────────────────┴─────────────────────┴───────┴────────────┘
*) Remarca generalã: valorile sunt prezentate pentru adulti în situaţii
biologice normale cu excepţia tiroidei reziduale şi a
cancerelor/metastazelor.



ANEXA 3
-------
la norme
---------

CONSTRÂNGERI DE DOZA ŞI RECOMANDĂRI SPECIFICE

I. Constrângeri de doza pentru persoanele care în cunostinta de cauza şi voluntar asigura sprijinul şi confortul persoanelor care sunt supuse, dupã caz, diagnosticului sau tratamentului medical.

I.1. Generalitati
1. Constrângerea de doza este o restrictie impusa dozelor ce ar putea fi primite de o persoana de la o sursa data şi reprezintã un instrument util în procesul de optimizare al radioprotectiei.
Constrângerea de doza se bazeazã pe o evaluare prospectiva a dozelor, folosind practici bine conduse sau rationamentul unui expert şi nu este o limita de doza.
2. Depãşirea unei constrângeri de doza poate conduce la o revizuire sau la o investigatie, dar nu reprezintã o violare a reglementãrii.
3. Constrangerile de doza se bazeazã pe factorii de risc: riscul mediu nu este o mãsura potrivita deoarece riscul nu continua pe toatã durata vieţii, dat fiind ca acest tip de expunere se intampla o data sau de doua ori în viata unei persoane. De aceea 5 mSv poate fi consideratã o valoare utila de referinta, conform Normelor fundamentale de securitate radiologica, în condiţii speciale le este permis persoanelor sa primeascã mai mult de 1 mSv într-un singur an numai dacã media pe 5 ani nu depãşeşte 1 mSv).
4. Riscul real este dependent de varsta persoanei la data expunerii la radiatii ionizante şi deci trebuie aplicati factorii de risc dependenti de varsta şi nu o mediere pe toatã durata vieţii. Aceşti factori de risc dependenti de varsta sunt: pentru adulti media, pentru copii nenascuti şi copii pana la 10 ani riscul mai mare de trei ori decât media, iar pentru persoanele mai în varsta riscul este de 3 sau 5 pana la de 10 ori mai mic decât media.
5. Limitele de doza nu sunt considerate ca valori de adoptat, ci ca un cadru de referinta pentru acceptabilitatea unor anumite expuneri.

I.2. Grupuri de persoane
6. Se considera doua grupuri de persoane care pot asigura sprijinul şi confortul persoanelor care sunt supuse expunerii medicale:
a) Familia şi prietenii apropiati (apartinatorul sau însoţitorul legal). Expunerea acestui grup poate fi justificatã deoarece pentru aceste persoane se poate considera beneficiu faptul ca pacientul este supus expunerii medicale.
b) În lipsa unei persoane din familie sau prietene (a unui apartinator sau insotitor legal), se poate asigura sprijinul şi confortul pacientului care este supus expunerii medicale de cãtre o alta persoana, în general aceasta persoana nu asigura sprijinul şi 0confortul persoanelor care sunt supuse expunerii medicale, în cunostinta de cauza şi voluntar. Aceasta persoana nu se supune prevederilor prezentei norme, dar aceasta persoana este acoperitã de sistemul de limitare al dozelor pentru populaţie.

I.3. Constrângeri de doza recomandate
7. Constrangerile de doza pentru grupuri diferite de persoane sunt:
- Pentru adulti cu varsta între 18 şi 60 de ani, dacã nu a existat deloc o alta sursa de expunere, 5 mSv poate fi o valoare de referinta acceptabilã pentru constrângerea de doza.
- Pentru adulti în varsta de peste 60 de ani: 15 mSv.
- Pentru persoana menţionatã la pct. I.2 par. 6 lit. b) nu se aplica constrângerea de doza, dar se aplica limita de doza.

II. Recomandãri specifice
II.1. RX-diagnosticul şi radiologia interventionala
8. Titularii de autorizaţii trebuie sa aibã protocoale scrise privind optimizarea mãsurilor de protecţie pentru persoanele care susţin pacientii în timpul examinãrii radiologice a pacientilor foarte în varsta, în stare grava sau minori.
9. Protocolul trebuie sa includã urmãtoarele:
- metodele pentru evitarea expunerii persoanei care susţine pacientul, de exemplu administrarea de sedative pacientului (în special pentru procedurile care necesita timp îndelungat astfel ca examinarile CT) şi utilizarea mijloacelor de fixare pentru pacientii copii;
- criteriile de autorizare a persoanelor care susţin astfel de pacienti, ca de exemplu, prieteni şi rude, cu condiţia ca aceste persoane sa nu fie însãrcinate;
- o descriere a pozitionarii persoanei fata de tubul RX, şi anume departe de fasciculul direct, de exemplu în cazul unui copil stand pe genunchii mamei;
- tipul şi grosimea echivalentului de plumb pentru îmbrãcãmintea de protecţie personalã care trebuie utilizata, şi anume manusi cu plumb sau ecrane auxiliare care trebuie utilizate.
10. Titularul de autorizaţie, prin aplicarea acestui protocol, trebuie sa fie capabil sa demonstreze ca este puţin probabil ca doza efectivã încasatã de persoana care susţine pacientul sa depãşeascã constrângerea de doza stabilitã conform acestei anexe.

II.2. Medicina nucleara
11. Cele mai importante cai de expunere în cazul terapiei sunt iradierea externa a persoanelor din imediata vecinãtate a pacientului, incluzandu-le pe acelea prezente la autopsii, la trasare, la priveghere sau la funeralii, în plus, pentru terapia cu iod, contaminarea interna prin inhalarea aerosolilor cu I^131 exhalati de cãtre pacient, poate cauza o doza semnificativã.
12. În consecinta se impune o regula simpla de respectat: pãstreazã distanta!
13. În cazul în care pacientul moare la scurt timp dupã administrarea a I-131 în scop terapeutic, pentru evitarea expunerii externe a persoanelor din apropiere, este cel mai bine sa se ceara acordul unui expert acreditat şi sa se consulte familia despre intentiile acesteia. Dacã familia doreşte sa ia acasã pacientul decedat, i se va permite aceasta numai dupã ce s-a scurs un anumit timp, stabilit de expert.
14. În cazul copiilor cerinţele sunt mult mai restrictive. Este important de ţinut copii la distanta sau, dacã aceasta nu este posibil ca în cazul copiilor mici, aceştia sunt lasati în grija prietenilor sau a bunicilor.
15. Se apreciazã ca nu exista riscuri atunci când un copil mic îşi viziteaza un pãrinte tratat cu radiofarmaceutice, dacã vizita este facuta cu pãstrarea unei distanţe corespunzãtoare, este cat mai scurta şi nu este frecventa. Trebuie sa li se explice pacientilor ca aceste cerinţe sunt în interesul copiilor.
16. O recomandare importanta este ca perioada de respectare a cerinţelor, în cazul terapiei, trebuie extinsã la o saptamana, atunci când sunt implicaţi copii mici deoarece riscul pentru acest grup este mai mare.
17. Alaptarea trebuie sa fie opritã total, în cazul terapiei mamei.
18. Dupã un tratament cu radiofarmaceutice este recomandat ca pacienta în varsta de procreere sa evite sarcina în urmãtoarele 4 luni.
19. Cu privire la utilizarea grupului sanitar, a tacamurilor şi a veselei, scopul este de a evita contaminarea directa, altfel nu sunt necesare instrucţiuni speciale, în cazul terapiei.
20. Chiar dacã nu se aplica limite de doza, sunt necesare aceste instrucţiuni deoarece se aplica principiul ALARA. Dozele în anumite situaţii pot fi atât de mari ca de exemplu 20 mSv (dormind în acelaşi pat cu pacientul); o asemenea doza nu se poate numi periculoasa dar este inacceptabil de mare.
21. O doza medie de 2 mSv este deja mare comparata cu alte surse, în special dacã doza maxima de la toate sursele este de numai 1 mSv. Deci instrucţiunile bazate pe principiul ALARA nu sunt inutile, ele trebuiesc respectate cu atentie.
22. Titularul de autorizaţie trebuie sa asigure ca sustinatorii pacientilor, vizitatorii, membrii familiei şi toate persoanele care locuiesc în aceeaşi casa cu pacientul în cursul tratamentului cu radionuclizi (de exemplu (131)I pentru tiroidism şi carcinom tiroidian, (89)Sr, (186)Re pentru calmarea durerii) primesc instrucţiuni scrise suficiente (privind timpul în vecinãtatea pacientului şi distanta fata de acesta) astfel încât aceştia nu depãşesc constrângerea de doza stabilitã conform acestei anexe.

II.3. Brachiterapie
23. Titularul de autorizaţie trebuie sa asigure ca sustinatorii pacientilor, vizitatorii, membrii familiei, în cursul tratamentului cu radionuclizi primesc instrucţiuni scrise suficiente (privind timpul şi vecinãtatea cu pacientul) astfel încât aceştia nu depãşesc constrângerea de doza stabilitã conform acestei anexe.

ANEXA 4
-------
la norme
---------

CERINŢE DE ŞCOLARIZARE ŞI PREGĂTIRE ÎN RADIOPROTECTIE PENTRU EXPUNERILE MEDICALE

I. Introducere
1. Prezentele cerinţe de şcolarizare şi pregãtire în radioprotectie pentru expunerile medicale sunt stabilite în conformitate cu Recomandãrile Comisiei Europene, Seria Radioprotectie nr. 116/2000.
2. Toate persoanele cu responsabilitate în expunerile medicale necesita pregãtire în radioprotectie. Au fost identificate urmãtoarele categorii de profesiuni:
2.1. Medici specialişti în radiodiagnostic şi imagistica medicalã;
2.2. Medici specialişti în medicina nucleara;
2.3. Medici specialişti în radioterapie;
2.4. Medici specialişti în cardiologie;
2.5. Alţi medici care utilizeazã sisteme RX (în special sisteme fluoroscopice), de exemplu medici specialişti în urologie, medici de chirurgie vasculara, medici specialişti în ortopedie-traumatologie, etc.
2.6. Medici stomatologi şi dentisti;
2.7. Medici specialişti pediatri;
2.8. Tehnicieni radiologi;
2.9. Asistenţi medicali radiologie;
2.10. Tehnicieni care efectueazã controlul calitãţii la instalaţiile radiologice;
2.11. Fizicieni medicali;
2.12. Ingineri şi tehnicieni de întreţinere ai instalaţiilor radiologice;
2.13. Chiropractori.

II. Programele de pregãtire în radioprotectie
3. Se stabileşte o lista de tematici care trebuie inclusã în programele de pregãtire în radioprotectie pentru fiecare categorie de profesiuni. Programul de pregãtire în radioprotectie în radiodiagnostic trebuie sa cuprindã urmãtoarele domenii de pregãtire:
3.1. Structura atomului şi interactia cu radiatia;
3.2. Marimi şi unitãţi radiologice;
3.3. Caracteristicile fizice ale aparatelor cu radiatii X;
3.4. Principiile detectarii radiatiei;
3.5. Detectori utilizaţi în instalaţiile de diagnostic;
3.6. Notiuni fundamentale de radiobiologie: celula, raspunsuri sistemice şi ale întregului organism;
3.7. Protecţia impotriva radiatiilor. Criterii generale;
3.8. Radioprotectia operationala;
3.9. Aspecte generale ale radioprotectiei în radiodiagnostic;
3.10. Aspecte particulare ale radioprotectiei pacientului şi personalului;
3.11. Controlul de calitate şi asigurarea calitãţii;
3.12. Reglementãri şi standarde naţionale şi europene;
3.13. Pregãtire practica.
De asemenea, programul de pregãtire în radioprotectie în radiodiagnostic trebuie sa cuprindã şi alte tematici, cum ar fi:
- Efectele radiatiei.
- Definitia diferiţilor termeni folosiţi pentru doza.
- Relaţiile între caracteristicile echipamentului şi doza şi calitatea imaginii.
- Relaţiile între factorii de expunere şi doza şi calitatea imaginii.
- Conceptul de risc, riscul comparativ pentru diferite varste şi perioada de sarcina.
- Protocoale pentru supraexpuneri şi accidente.
- Comunicarea clara la nivelul potrivit cu pacientul, personalul, cu persoanele care ajuta la sprijinul şi confortul pacientului şi cu publicul.
- Niveluri de referinta în diagnostic.
4. Programul de pregãtire în radioprotectie în radiologia interventionala (RI) cere un al doilea nivel specific de pregãtire în radioprotectie, pentru (în) urmãtoarele domenii:
4.1. Sisteme cu radiatii X pentru RI;
4.2. Marimi dozimetrice specifice pentru RI;
4.3. Radiobiologie: riscurile în RI;
4.4. Protecţia radiologica a pacientului şi a personalului în RI;
4.5. Asigurarea calitãţii în RI;
4.6. Reguli locale şi internaţionale referitoare la RI;
4.7. Optimizarea procedurilor în RI.
5. Programul de pregãtire în radioprotectie pentru radioterapie trebuie sa includã şi urmãtoarele tematici:
5.1. Echipamentul de radioterapie - securitate şi precizie;
5.2. Marimi geometrice şi dozimetrice pentru precizia în radioterapie;
5.3. Radiobiologie şi riscurile radiatiei;
5.4. Planificarea tratamentului cu radiatii pentru optimizarea eliberãrii dozei de radiaţie;
5.5. Utilizarea optima şi în siguranta a radionuclizilor în radioterapie;
5.6. Riscurile expunerii la radiatii la instalaţiile de radioterapie.
6. Programul de pregãtire în radioprotectie în medicina nucleara trebuie sa cuprindã:
6.1. Natura radiatiilor ionizante şi interactia acestora cu tesutul;
6.2. Efectele genetice şi somatice şi modul de evaluare a riscurilor acestora;
6.3. Dozele pacientilor;
6.4. Asigurarea calitãţii şi controlul calitãţii;
6.5. Limitarea dozei;
6.6. Sarcina şi alaptarea;
6.7. Sursele deschise;
6.8. Organizarea radioprotectiei;
6.9. Responsabilitãţi statutare.
7. Medicii de medicina nucleara, printre alte subiecte, trebuie sa fie familiarizati şi sa aibã cunoştinţe de radioprotectie. Printre altele, medicii de medicina nucleara trebuie sa aibã experienta practica în dozimetria pacientului (atât în diagnostic cat şi în terapie) şi în radioprotectie (decontaminare, dispunerea deşeurilor radioactive, dozimetria personalului, etc.). Se recomanda 120 ore pentru a se aprecia o pregãtire ştiinţificã de baza. De asemenea, pregãtirea practica trebuie adãugatã la cursuri şi controlatã oficial.
8. În plus, este evident ca tematicile care trebuie incluse în activitãţile de pregãtire şi nivelul de cunoaştere a acestora trebuie adaptate pentru diferitele specialitãţi (radiologie de diagnostic, radioterapie, cardiologie, stomatologie, etc.) şi pentru tipurile diferite de lucru şi responsabilitãţi (doctori medici, fizicieni medicali, ingineri de întreţinere, tehnicieni radiologi, asistenţi medicali, etc.)
9. Ghidurile emise în cursul ultimilor ani în cadrul acţiunilor de radioprotectie ale Comisiei Europene cu privire la criteriile de calitate a imaginii (EUR, 1996 a, b, c, d, e) sunt exemple bune de material de pregãtire pentru specialişti în radiodiagnostic, fizicienii medicali şi tehnicienii radiologi. De asemenea, Asociaţia Americana a Fizicienilor Medicali a publicat ghiduri relevante cu privire la pregãtirea în fizica radiologica clinica pentru rezidentii în radiodiagnostic şi radioterapie (AAPM raport nr. 64, ianuarie 1999).
10. Tabelul IV.1 prezintã domeniile de pregãtire şi nivelurile de cunoaştere necesare pentru persoanele implicate în expunerile medicale. Domeniile şi nivelurile din tabelul IV.1. trebuie sa fie considerate ca pregãtirea de baza. Pentru anumite grupuri, se poate cere pregãtire în plus mult mai detaliatã. Aplicarea practica a protecţiei radiologice specifica modalitatii trebuie sa fie inclusã în "protecţia radiologica operationala". Experţii în fizica medicalã trebuie sa cunoascã, în plus fata de domeniul fizica, toate domeniile de pregãtire la cel mai înalt nivel şi toate aspectele relevante ale programelor de asigurare a calitãţii.
11. Numãrul de ore indicate în tabelul IV.1 trebuie sa fie considerate ca fiind în plus la pregãtirea de baza pentru medicii ordonatori şi trebuie incluse în diferite perioade de pregãtire, în programele de baza pentru rezidentiat şi în cursuri speciale de pregãtire.
12. Programele de pregãtire trebuie sa includã în orice caz detaliile procedurilor de urmat când apar doze accidentale sau neintentionate la pacienti în practicile radiologice.
13. Exerciţiile practice şi sesiunile practice trebuie sa fie incluse în programele de pregãtire în radioprotectie. O sesiune practica de minimum 1-2 ore la o instalatie clinica trebuie sa fie inclusã în cele mai simple programe de pregãtire, în timp ce 20-40% din timpul total al cursurilor mult mai extinse trebuie sa fie dedicate exerciţiilor practice.
14. Cursanţii trebuie sa aibã o experienta precedenta în radioprotectia la instalaţiile medicale şi în lucrul practic într-un mediu clinic. Instalaţiile la care este asigurata o pregãtire practica trebuie sa fie instalaţii medicale şi nu numai laboratoare sau exercitii de simulare.
15. De asemenea pentru radiologia pediatrica, mamografia în programele de depistare medicalã şi tomografia computerizata, se cere o pregãtire specifica în radioprotectie pentru radiologii şi asistentii medicali implicaţi în aceste examinari.

III. Radioprotectia pacientului pentru persoanele care urmeazã programe practice de pregãtire
16. Radioprotectia pacientului cere o atentie specialã în timpul pregãtirii rezidenţilor şi a asistentilor medicali. Trebuie aplicate cu grija criteriile de justificare şi de optimizare şi toate procedurile trebuie sa fie realizate sub responsabilitatea unui specialist cu experienta adecvatã.
De asemenea, pot fi fãcute câteva recomandãri specifice pentru planificarea pregãtirii practice în radioprotectie la instalaţiile medicale (de exemplu: sistemele cu radiatii X trebuie sa rãmânã în condiţii de operare dupã programul de pregãtire). Dacã pacientii sunt implicaţi trebuie sa fie selectate proceduri simple cu doze mici; nu este permis sa se iradieze suplimentar pacientul numai în scopuri de pregãtire a personalului.
17. În cazul procedurilor cu doze mari de radiatii (proceduri interventionale şi unele de diagnostic vascular) trebuie realizat un control strict al dozei pacientului pentru a garanta ca pacientul nu primeşte doze adiţionale semnificative datorate pregãtirii personalului, în radiologia pediatrica, mamografia în programele de depistare medicalã şi tomografia computerizata, de asemenea, nu trebuie administrate pacientului doze adiţionale semnificative datoritã pregãtirii personalului.

IV. Pregãtirea şi educaţia continua dupã calificare şi la implementarea de noi tehnici
18. Pentru medici şi fizicieni medicali se cere un minimum de 150 de ore de educaţie aprobatã de categorie 1 şi 2 la fiecare trei ani (de reînnoit într-un ciclu de trei ani), conform cu Standardul privind Educaţia Medicalã Continua (EMC), stabilit de Colegiul American de Radiologie (ACR).
18.1. Categoria 1. Minimum de ore este de 60. Pot fi incluse rezidentialele şi bursele pana la 50 de ore pe an.
18.2. Categoria 2. Numãrul maxim de ore cerute este de 90. Activitãţi acceptate: intalniri acceptate, prelegeri, expuneri de cursuri, studiul de literatura medicalã de specialitate, instruirea studenţilor medicali în problematici legate de radiologie, pregãtirea şi publicarea de lucrãri ştiinţifice, prezentarea de lucrãri, cursuri sau de expoziţii ştiinţifice, utilizarea de materiale educaţionale asistate de computer, desemnate sa optimizeze îngrijirea pacientului, revizuirea manuscriselor pentru reviste şi revizuirea rezumatelor pentru intalnirile ştiinţifice.
19. Trebuie sa fie inclusã o anumitã pregãtire directionata spre educaţia continua în radioprotectie (împreunã cu educaţia practica, în particular la instalarea unui nou echipament), extinderea depinzand de tipul de lucru. De exemplu, un asistent, un medic specialist în radioterapie sau un fizician medical vor avea nevoie de mai mult timp dedicat educãrii continue în radioprotectie decât un dentist.
20. Când într-un spital sau o clinica este introdus un nou echipament cu radiatii, trebuie asigurata pregãtirea specifica înainte de utilizarea clinica a sistemului, şi trebuie cerutã participarea inginerilor la furnizarea de cãtre firma a sistemului.
Aceasta pregãtire trebuie sa fie o parte a procesului de comisionare (punere în funcţiune). Este important de considerat responsabilitatea furnizorului pentru disponibilitatea instrucţiunilor inteligibile şi complete în limba localã.
21. Pentru persoanele nou angajate pentru utilizarea instalaţiilor care practica expuneri medicale, trebuie asigurata o pregãtire specifica înainte ca munca clinica sa înceapã. În plus, ori de câte ori este implementata o tehnica noua într-un centru, trebuie asigurata mai întâi pregãtirea personalului. În acest caz pregãtirea trebuie facuta la un alt centru cu experienta precedenta în aceasta tehnica, luând în consideraţie cele menţionate la pct. "III. Recomandãri privind radioprotectia pacientului pentru persoanele care urmeazã programe practice de pregãtire". În anumite cazuri, poate fi considerat un anumit numãr de examinari şi/sau proceduri care trebuie sa fie efectuate sub controlul unui medic cu experienta.

V. Cursul de radioprotectie în programa de baza a şcolilor medicale şi dentare
22. Aceasta pregãtire trebuie sa includã toate cunoştinţele de baza în radioprotectie necesare medicului ordonator. Medicul ordonator trebuie sa fie educat în aspectele de baza în radioprotectie în special în justificare şi optimizare. Aceasta pregãtire de baza trebuie sa fie independenta de pregãtirea complementara primitã când un doctor devine practician.
23. Aceste cursuri trebuie sa aibã o orientare şi un conţinut diferite pentru studenţii în medicina şi stomatologi. În învãţãmântul medical, subiectele principale trebuie sa fie aspectele generale ale protecţiei pacientului, astfel ca efectele biologice, justificarea expunerilor medicale, analiza risc beneficiu, dozele tipice pe examinare, etc., împreunã cu câteva cunoştinţe de baza ale avantajelor şi dezavantajelor utilizãrii radiatiei ionizante în medicina (incluzând informaţia obiectivã despre deşeurile radioactive şi managementul în siguranta al acestuia). Studenţii în medicina nu au nevoie de pregãtire specifica în proiectarea şi operarea instalaţiilor medicale necesare pentru radiodiagnostic, medicina nucleara şi radioterapie. Aceasta pregãtire specifica în radioprotectie va face parte din programul lor de pregãtire ca rezidenţi pentru a deveni specialişti.
24. Cazul învãţãmântului stomatologic este diferit, în plus fata de aspectele menţionate pentru învãţãmântul medical, cursul de radioprotectie trebuie de asemenea sa includã toatã pregãtirea specifica pentru operarea în siguranta a sistemelor RX în scopuri de diagnostic, astfel ca principiile de operare ale tubului RX, imagistica radiografica, procesarea filmului, programele de asigurare a calitãţii, controlul dozei pacientului şi a expusilor profesional, etc..
25. Presupunand ca pregãtirea de baza în fizica radiatiilor constituie o parte a pregãtirii preclinice (fizica medicalã de baza sau echivalent), partea generalã a cursului recomandat de radioprotectie trebuie sa se concentreze pe subiectele care se adreseazã protecţiei pacientului. Un posibil rezumat poate fi conţinutul ICRP 73, Protecţia Radiologica şi Securitatea în Medicina (ICRP, 1996).
25.1. Introducere;
25.2. Cuantificarea dozei de radiatii şi riscuri (inclusiv efectele radiatiei);
25.3. Reţeaua de protecţie radiologica;
25.4. Justificarea practicii;
25.5. Optimizarea protecţiei;
25.6. Limite de doza individuale;
25.7. Metode practice de protecţie;
25.8. Ghiduri operationale şi niveluri de referinta;
25.9. Accidente şi urgente;
25.10. Aranjamente instituţionale.
26. Anumite sesiuni practice şi seminarii trebuie sa fie focalizate pe urmãtoarele subiecte:
26.1. Justificarea expunerilor medicale pentru câteva diagnoze specifice (recomandabilitatea unei simple radiografii sau CT; considerarea alternativelor astfel ca de exemplu ultrasunetele sau rezonanta magnetica, etc.);
26.2. Responsabilitatea medicului cu privire la expunerea medicalã;
26.3. Niveluri diferite de risc în funcţie de varsta pacientului;
26.4. Niveluri diferite de doze pentru diferite tipuri de proceduri (examinari de torace, abdomen şi coloana vertebrala, CT, examinari de medicina nucleara, etc.);
26.5. Recomandãri adresate pacientelor însãrcinate sau care alapteaza care necesita examinari medicale (cu radiatii X şi cu radionuclizi);
26.6. Importanta nivelurilor de referinta în diagnostic în programele de optimizare şi în estimarea standard a riscului;
26.7. De ce şi cum un spital produce deşeuri radioactive şi managementul în siguranta al acestui tip de deşeuri;
26.8. Exemple practice privind modul de informare a pacientilor (şi sustinatorii acestuia) despre riscurile expunerii medicale. Comparatie cu alte tipuri de risc.
27. O parte din aceasta pregãtire se poate contopi cu pregãtirea de baza în radiologie în timpul perioadei clinice. Aceasta trebuie sa aibã ca parte din scopurile sale "sa explice radioprotectia de baza în lumina acestor norme" Problema educãrii radiologilor în radioprotectie este subiect postuniversitar separat.
28. Un curs de radioprotectie de baza trebuie introdus şi în şcolile de asistenţi medicali.
29. Durata acestei pregatiri în radioprotectie trebuie sa fie între 20 şi 40 de ore, presupunand o cunoaştere anterioarã în fizica radiatiei. Un procentaj de 20-30% din aceasta durata, trebuie sa constea în sesiuni practice sau seminarii în care sa se analizeze cazurile tipice prezentate în practica clinica.
30. Pregãtirea în radioprotectie trebuie incurajata şi trebuie acordatã la sfârşitul perioadei preclinice sau în timpul perioadei clinice.

A. Pregãtirea specifica minima în radioprotectie în radiologia interventionala
(1) Ca un exemplu de utilitate a obiectivelor educaţionale specifice în prepararea activitãţilor de pregãtire, programele de pregãtire trebuie sa prezinte câteva tematici:
(2) Sisteme RX pentru radiologia interventionala.
2.1. A explica efectul unui filtru adiţional mare (de exemplu filtre de cupru) în fasciculele RX convenţionale;
2.2. A explica operarea modurilor de emisie RX, continuu sau pulsatoriu;
2.3. A explica beneficiile tubului RX controlat de grila când se utilizeazã fascicule pulsatorii;
2.4. A explica "road mapping";
2.5. A explica integrarea temporala şi beneficiile acesteia în calitatea imaginii;
2.6. A analiza schimbãrile în debitul dozei când se variaza distanta de la intensificatorul de imagine la pacient.
(3) Marimi dozimetrice specifice pentru radiologia interventionala.
3.1. A defini produsul doza - suprafata (PDS) şi unitãţile acestuia;
3.2. A defini doza la intrare şi debitul dozei la intrare în fluoroscopie;
3.3. A discuta corelarea între doza la suprafata şi produsul doza - suprafata;
3.4. A discuta relaţia între produsul doza - suprafata şi doza efectivã;
3.5. A corela doza la intrarea în pacient cu doza la suprafata de ieşire şi doza la suprafata de intrare în intensificator.
(4) Riscurile radiologice în radiologia interventionala.
4.1. A descrie efectele deterministice care se pot observa în radiologia interventionala;
4.2. A analiza riscurile de inducere a efectelor deterministice ca funcţie de dozele la suprafata primite de cãtre pacient;
4.3. A analiza relaţia între dozele primite şi efectele deterministice la cristalinul ochiului;
4.4. A fi constient de intervalele de timp probabile dintre iradiere şi apariţia diferitelor efecte deterministice, urmãrirea cerutã şi controlul pacientilor;
4.5. A analiza riscurile stochastice în procedurile interventionale şi dependenta acestora de varsta.
(5) Protecţia radiologica a personalului în radiologia interventionala.
5.1. A comenta factorii cei mai importanti care influenţeazã dozele personalului expus profesional în laboratoarele RI;
5.2. A analiza influenta pozitionarii bratului C cu RX asupra dozelor încasate de personalul expus profesional;
5.3. A analiza efectele utilizãrii diferitelor moduri fluoroscopice asupra dozelor încasate de personalul expus profesional;
5.4. A analiza efectele utilizãrii protecţiei personale (şi anume: sorturi cu plumb, manusi, ochelari, protectori de tiroida, etc.);
5.5. A analiza beneficiile şi inconvenientele utilizãrii ecranelor articulate suspendate pe tavan;
5.6. A înţelege importanta localizarii potrivite a dozimetrului personal.
(6) Protecţia radiologica a pacientilor în radiologia interventionala.
6.1. A analiza corelarea între timpul de fluoroscopie şi numãrul de imagini luate într-o procedura, cu doza primitã de pacient;
6.2. A discuta efectele distantei de la pata focala la piele şi ale distantei dintre pacient şi intrarea în intensificatorul de imagine;
6.3. A analiza reducerile de doza realizabile prin modificarea vitezei imaginii în achiziţie digitala sau în achiziţie cine;
6.4. A da exemple tipice de valori de doza la intrarea în pacient pe imagine, în diferite proceduri;
6.5. A analiza efectul utilizãrii diferitelor amplificari asupra dozei pacientului;
6.6. A discuta parametri care trebuie înregistraţi în istoricul pacientului (sau cu referire la datele) privind dozele primite.
(7) Asigurarea calitãţii (AC) în radiologia interventionala.
7.1. A discuta diferenţa între parametri care de obicei nu se degradeaza cu timpul şi acei parametri care ar putea cere un control periodic;
7.2. A discuta importanta stabilirii unor criterii simple de comparare a dozelor pacientului sau a dozelor la intrarea în intensificator în diferite situaţii;
7.3. A nota importanta în programele AC a controlului periodic al dozei pacientului şi comparatia acestuia cu nivelurile de referinta ale dozei.
(8) Reguli locale şi internaţionale pentru radiologia interventionala.
8.1. A discuta diferitele reglementãri care se aplica la instalaţiile RI;
8.2. A descrie recomandãrile internaţionale pentru RI (WHO, IAEA, ICRP, EC, etc.);
8.3. A furniza informaţii despre recomandãrile internaţionale cu privire la limitarile examinarilor cu doza mare.
(9) Optimizarea procedurilor în RI.
9.1. A nota importanta optimizarii procedurilor de radiologie interventionala;
9.2. A discuta importanta nivelurilor de referinta legate de doza pacientului la nivel local, naţional şi internaţional;
9.3. A analiza importanta controlului periodic al dozei pacientului în fiecare camera;
9.4. A discuta posibilitatea de utilizare a diferitelor orientãri ale bratului C în timpul procedurilor lungi în care pot fi atinse pragurile pentru efectele deterministice;
9.5. A analiza importanta înregistrãrii dozei distribuite fiecãrui pacient.

B. Obiectivele educaţionale specifice minime pentru mamografie
(1) Sisteme de imagine şi sisteme RX pentru mamografie.
1.1. A discuta efectele generatorului asupra calitãţii şi intensitatii fasciculului RX (putere, forma undei, etc.);
1.2. A analiza importanta puterii generatorului pentru timpii de expunere;
1.3. A descrie mai multe dimensiuni de pata focala pentru acelaşi tub RX şi diferenţele dintre puterea asociata cu fiecare dintre acestea;
1.4. A discuta dimensiunile petei focale de utilizat cu tehnicile convenţionale şi tehnicile de marire;
1.5. A discuta caracteristicile fasciculului RX utilizat în mamografie;
1.6. A discuta efectul tipului de anod asupra calitãţii şi intensitatii fasciculului RX;
1.7. A discuta efectul tipului de filtru asupra calitãţii şi intensitatii fasciculului RX;
1.8. A descrie diferitele combinatii filtru/anod care sunt disponibile în unitãţile moderne de mamografie cu RX;
1.9. A explica utilizarea diferitelor combinatii anod/filtru depinzand de caracteristicile sanului;
1.10. A descrie cei mai importanti parametri ai grilei (raportul grilei, numãrul liniilor grilei/cm, materialul dintre spaţii şi distanta la pata focala);
1.11. A discuta utilizarea grilei şi dependenta acesteia de dimensiunile sanului şi de compozitia sanului;
1.12. A descrie elementele de baza şi performanta controlului automatic al expunerii (AEC);
1.13. A discuta poziţia sezorului AEC în raport cu la dimensiunile sanului;
1.14. A analiza problemele cele mai importante legate de utilizarea de rutina a AEC;
1.15. A discuta efectele compresiei sanului asupra atenuarii fasciculului RX;
1.16. A descrie parametrii filmului (baza + voal, contrastul, gradientul mediu şi latitudinea).
(2) Marimi dozimetrice specifice pentru mamografie
2.1. A defini kerma în aer la suprafata de intrare;
2.2. A defini retroimprastierea şi factorul de retroimprastiere;
2.3. A defini doza la suprafata de intrare;
2.4. A defini doza medie glandulara;
2.5. A stabili relaţia dintre kerma în aer la suprafata de intrare şi doza medie glandulara;
2.6. A descrie caracteristicile sanului care afecteazã relaţia dintre kerma în aer la suprafata de intrare şi doza medie glandulara;
2.7. A descrie parametrii fasciculului RX care afecteazã relaţia dintre kerma în aer la suprafata de intrare şi doza medie glandulara;
2.8. A explica metodele de estimare ale kermei în aer la suprafata de intrare şi ale dozei medie glandulara.
(3) Radiobiologie: riscurile în mamografie.
3.1. A descrie creşterea efectelor stochastice în funcţie de doza medie glandulara;
3.2. A discuta factorii propuşi de cãtre ICRP-60 pentru efectele stochastice la san (cancerele fatale şi vindecabile);
3.3. A discuta creşterea dozei organului cu dimensiunea sanului şi compozitia sanului.
(4) Protecţia radiologica a personalului expus profesional în mamografie.
4.1. A comenta cei mai importanti factori care influenţeazã dozele personalului la instalaţiile de mamografie;
4.2. A analiza câteva valori tipice ale dozelor expusilor profesionali la instalaţiile de mamografie cu şi fãrã ecrane de protecţie;
4.3. A corela valorile dozelor expusilor profesional cu volumul de munca (încãrcarea) al personalului.
(5) Protecţia radiologica a pacientilor în mamografie.
5.1. A analiza efectul echipamentului mamografic (generatorul, distanta pata focala film, combinatia anod/filtru, debitul dozei, etc.) asupra dozei pacientului;
5.2. A analiza efectul tehnicii radiologice (kV, grila, tipul de vizualizare, densitatea optica a filmului, timpul de expunere, etc.) asupra dozei primite de cãtre pacient;
5.3. A discuta efectul compresiei sanului asupra valorilor dozei;
5.4. A discuta influenta combinatiei film-folie asupra valorilor dozei;
5.5. A discuta influenta temperaturii developantului şi a timpului extins de developare asupra valorilor dozei;
5.6. A analiza valorile kermei în aer la suprafata de intrare şi ale dozei medie glandulara pentru un san mediu;
5.7. A analiza valorile de referinta pentru kerma în aer la suprafata de intrare şi doza medie glandulara;
5.8. A discuta reducerea potenţiala a dozei în mamografia digitala.
(6) Calitatea imaginii în mamografie.
6.1. A discuta cele mai relevante trasaturi ale imaginii mamografice prin compararea cu imaginile radiologice obţinute cu alte tipuri de examinari;
6.2. A discuta efectele caracteristicilor echipamentului RX (generatorul, distanta pata focala film, combinatia anod/filtru, dimensiunea petei focale, etc.) asupra calitãţii imaginii mamografice;
6.3. A indrepta atenţia asupra importantei "timpilor mici de expunere";
6.4. A analiza efectul tehnicii radiologice (kV, grila, tip de vizualizare, densitatea optica a filmului, compresia, pozitionarea pacientului, etc.) asupra calitãţii imaginii;
6.5 A discuta influenta parametrilor filmului (contrast, gradient mediu, latitudine) asupra calitãţii imaginii;
6.6. A discuta influenta temperaturii de developare şi a timpului extins de procesare asupra calitãţii imaginii;
6.7. A descrie diferitele metode de evaluare a calitãţii imaginii;
6.8. A discuta limitarea valorilor propuse pentru parametri asociaţi cu imaginea calitãţii;
6.9. A remarca criteriile de calitate a imaginii pentru imaginile mamografice clinice;
6.10. A discuta îmbunãtãţirea potenţiala în calitatea imaginii care se obţine cu mamografia digitala.
(7) Asigurarea calitãţii în mamografie.
7.1. A discuta diferenţa dintre parametrii care de obicei nu se degradeaza cu trecerea timpului şi aceia care se pot degrada şi care cer un control periodic;
7.2. A discuta cerinţele adiţionale de asigurare a calitãţii pentru programele de depistare medicalã mamografice;
7.3. A analiza importanta controlului periodic pentru toate componentele echipamentului RX;
7.4. A analiza importanta controlul periodic al procesorului;
7.5. A analiza importanta controlul periodic al sistemului film/folie;
7.6. A analiza importanta controlul periodic al negatoscopului;
7.7. A nota importanta în programele de AC a controlului periodic a dozei pacientului şi compararea acesteia cu valorile dozei de referinta;
7.8. A analiza importanta controlului periodic al calitãţii imaginii;
7.9. A analiza importanta evaluãrii periodice a calitãţii imaginii bazate pe criterii clinice.
(8) Reguli locale şi internaţionale şi recomandãri privind mamografia.
8.1. A discuta recomandãrile naţionale şi europene care se aplica la instalaţiile mamografice;
8.2. A discuta câteva exemple de programe de acreditare pentru mamografie;
8.3. A analiza conţinutul ghidurilor publicate de Comisia Europeanã care se aplica la mamografie.
(9) Optimizarea procedurii în mamografie.
9.1. A nota importanta optimizarii în mamografie;
9.2. A discuta importanta utilizãrii valorilor dozelor de referinta la nivel local, naţional şi internaţional;
9.3. A analiza importanta înregistrãrii periodice a valorilor dozei şi a tehnicilor radiografice;
9.4. A remarca necesitatea pentru revizuirea frecventa a tolerantelor sau a valorilor limita propuse în protocoale de control al calitãţii.

C. Obiectivele educaţionale specifice minime pentru radiologia pediatrica
(1) Consideratii generale privind instalatia şi echipamentul.
1.1. A justifica cerinţele cu privire la puterea generatorului şi relaţia acesteia cu necesitatea pentru timpi de expunere scurti (3 milisecunde);
1.2. A explica avantajul generatorilor de frecventa mare în relatie cu precizia şi reproductibilitatea expunerilor în pediatrie;
1.3. A discuta avantajele şi limitele dispozitivelor de control automatic ale expuneri în pediatrie;
1.4. A justifica cerinţele tehnice specifice ale dispozitivelor de control automatic al expuneri pentru pediatrie;
1.5. A explica ca selectarea manualã cu grija a factorilor de expunere, de obicei, conduc la doze mai mici;
1.6. A explica aspectele de proiectare care trebuiesc considerate în camerele pediatrice cu RX pentru îmbunãtãţirea cooperãrii cu copilul (pupitrul de comanda prevãzut cu o vizibilitate buna a pacientului, etc.);
1.7. A discuta avantajele şi limitarile combinatiilor film/folie rapide;
1.8. A discuta avantajele utilizãrii de materiale cu absorbţie mica în casete, mese, etc.
1.9. A analiza îmbunãtãţirea limitatã a calitãţii imaginii când se utilizeazã grila antiimprastiere în pediatrie şi creşterea dozei la pacient;
1.10. A analiza cerinţele tehnice specifice ale grilelor antiimprastiere în pediatrie;
1.11. A explica ca grila antiimprastiere trebuie sa fie detasabila la echipamentele pediatrice, în mod particular la sistemele fluoroscopice;
1.12. A explica avantajul utilizãrii intensificatoarelor de imagine cu factori mari de conversie pentru reducerea dozei pacientului la sistemele fluoroscopice;
1.13. A justifica avantajul curbelor debitului dozei kV - mA pentru controlul automatic al luminozitatii în sistemele fluoroscopice utilizate pentru pediatrie;
1.14. A explica de ce este preferabil sa nu se utilizeze controlul automatic al luminozitatii dacã nu exista un dispozitiv automatic de întrerupere;
1.15. A discuta importanta utilizãrii parametrilor radiografici tehnici specifici pentru examinarile CT în pediatrie (mai putini mAs decât pentru adulti, şi kV mai putini în anumite cazuri);
1.16. A analiza problemele speciale ale utilizãrii unitãţilor mobile RX în pediatrie;
1.17. A explica avantajele şi dezavantajele unitãţilor fluoroscopice cu tubul RX sub masa şi deasupra mesei, pentru pediatrie. A discuta avantajele şi rolul fluoroscopiei pulsatorii;
1.18. A compara echipamentul digital şi convenţional şi rolul/utilizarea tehnicii (frame grab) în imagistica digitala;
1.19. A discuta valoarea redarii cine (digitale) şi a redarii video (fluoroscopie digitala/conventionala) în examinarile în cadrul programelor de depistare medicalã;
1.20. A discuta rolul filtrarii adiţionale a tubului.
(2) Reducerea expunerii
2.1. A analiza cele mai frecvente cauze de repetare a radiografierii în pediatrie - analiza rebuturilor, auditul şi feed-backul;
2.2. A discuta despre faptul ca imobilizarea pacientului poate anula repetarea radiografierii;
2.3. A analiza diferitele dispozitive de imobilizare disponibile pentru radiologia pediatrica pentru a face examinarea netraumatica. Rolul ajutoarelor simple astfel ca hârtie adeziva, pene din burete şi saci de nisip;
2.4. A explica cum timpii scurti de expunere pot îmbunãtãţi calitatea imaginii şi reduce repetarea expuneri;
2.5. A explica inconvenienta utilizãrii unitãţilor mobile RX pentru pediatrie şi dificultatea de a obţine timpi scurti de expunere;
2.6. A explica importanta existenţei asistentilor medicali cu pregãtire specifica în radiologia pediatrica;
2.7. A discuta importanta protecţiei gonadelor în radiologia pediatrica şi necesitatea existenţei echipamentelor de protecţie pentru diferite dimensiuni şi tipuri;
2.8. A analiza importanta colimarii (în plus fata de colimarea de baza corespunzãtoare dimensiunii filmului) pentru pacientii pediatrici, în particular protecţia pentru solduri şi dispozitivele de colimare laterala la urmãrirea scoliozei;
2.9. A discuta importanta pozitionarii şi colimarii corecte, în mod particular pentru a exclude gonadele din fasciculul direct;
2.10. A discuta importanta stabilirii când fetele adolescente ar putea fi însãrcinate, când se intenţioneazã examinari abdominale;
2.11. A discuta utilizarea regulii de 10 şi de 28 de zile la copii peste 12 ani sau mai tineri dacã este relevant;
2.12. A discuta faptul ca miscarea este o problema mai mare la copii, care poate cere ajustarea specifica a tehnicilor radiografice;
2.13. A discuta importanta unei relaţii proprii consultative între medicul de referinta (ordonator) şi radiolog. Rolul protocoalelor agreate şi a cãilor de diagnosticare;
2.14. A discuta câteva exemple de examinari radiologice cu valoare chestionabila, la copii (ca unele radiografii de torace de urmãrire la pneumonii simple, radiografii abdominale în cazul suspectarii constipatiei);
2.15. A explica ca repetarea unei examinari radiologice pediatrice trebuie sa fie întotdeauna decisa de cãtre radiolog;
2.16. A discuta avantajul utilizãrii proiectiilor potrivite pentru minimizarea dozelor în tesuturile cu risc mare (atunci când este posibil, proiectiile postero-anterioare (PA) trebuie sa înlocuiascã proiectiile antero-posterioare (AP) pentru examinarile coloanei vertebrale);
2.17. A discuta avantajul de a avea filtre adiţionale disponibile pentru a permite schimbarea acestora cu usurinta (trebuie sa fie disponibile filtre de 1 mm Al; 0,1 şi 0,2 mm Cu);
2.18. A discuta valoarea de a avea camere dedicate pentru pediatrie sau sesiuni complete dedicate pediatriei. O importanta uriasa în reducerea dozelor în pediatrie, o are personalul experimentat care poate obţine încrederea şi cooperarea cu copilul într-un mod sigur şi prietenos;
2.19. A discuta importanta de a avea criterii de referinta specifice, de exemplu pentru leziunile la cap atunci când incidenta leziunii este mica;
2.20. A discuta criteriile de referinta pentru toate examinarile RX la copii, în special acelea care pot fi legate de varsta, de exemplu scaphoid neosificat, la varsta de sub 6 ani, oase nazale cartilaginoase, la varsta de sub 3 ani;
2.21. A discuta tehnicile cu kilo voltaj mare;
2.22. A explica valoarea utilizãrii distantelor mari pata focala pacient;
2.23. A explica importanta utilizãrii diafragmei fasciculului de lumina pentru a aseza pacientul în poziţia corecta în locul ecranarii în timpul procedurilor de fluoroscopie;
2.24. A discuta rolul auditului şi al asigurãrii calitãţii în menţinerea sau îmbunãtãţirii calitãţii şi a dozei.
(3) Factorii de risc
3.1. A discuta faptul ca speranta mai mare de viata la copii înseamnã un potenţial mai mare pentru manifestarea unor efecte dãunãtoare posibile ale radiatiilor;
3.2. A considera ca dozele de radiaţie necesare pentru a examina copii tineri, trebuie în general sa fie mai mici decât acelea necesare pentru a examina adultii;
3.3. A explica ca, pentru inducerea cancerului la copii, factorul de risc este între de doua şi de trei ori mai mare decât pentru adulti, cu sublinierea dezvoltãrii sanului şi gonadelor şi a distribuţiei mult mai intinse a maduvei roşii osoase în scheletul care se dezvolta;
3.4. A discuta factorii de risc pentru efectele genetice la copii;
3.5. A compara factorii de risc la examinarea radiologica a copiilor cu alte riscuri obişnuite ca de exemplu la cãlãtoria pe cãile aeriene sau cu masina;
3.6. A corela cu apariţia naturala a anomaliilor congenitale;
3.7. A corela cu incidenta naturala a cancerului.
(4) Dozimetria pacientului. Valorile dozei de referinta.
4.1. A explica dificultãţile specifice la mãsurarea dozelor pacientului în pediatrie;
4.2. A discuta tehnicile dozimetrice disponibile pentru dozimetria pacientului în pediatrie;
4.3. A discuta faptul ca valorile dozei pacientului sunt legate de dimensiunile pacientului;
4.4. A analiza câteva valori tipice ale dozei de referinta ale pacientului în pediatrie şi legatura acestora cu dimensiunile pacientului;
4.5. A analiza valorile dozei de referinta disponibile în pediatrie;
4.6. A discuta despre modul de utilizare a valorilor dozei de referinta în radiologia pediatrica.
(5) Protecţia personalului medical şi a pãrinţilor.
5.1. A analiza posibilitatea cooperãrii pãrinţilor, în cursul examinãrii radiologice a copiilor acestora şi precautiile care trebuie luate;
5.2. A clarifica dacã expunerea pãrintelui în aceasta situaţie poate fi consideratã ca o expunere medicalã, astfel încât trebuie aplicat criteriul de optimizare;
5.3. A sublinia faptul ca pãrinţii şi persoanele care ajuta trebuie sa cunoascã exact ceea ce li se cere;
5.4. A explica ca femeii însãrcinate nu trebuie sa i se permitã sa ajute în timpul examinarilor pediatrice;
5.5. A explica importanta utilizãrii sorturilor cu plumb şi a manusilor cu plumb (dacã mâinile sunt în câmpul de radiatii direct) în aceste situaţii.
(6) Ghiduri europene şi recomandãri internaţionale.
6.1. A explica conţinutul ghidurilor europene privind criteriile de calitate pentru imaginile radiografice pentru diagnostic în pediatrie;
6.2. A lua în consideraţie existenta documentelor relevante publicate de cãtre ICRP, NCRP şi WHO cu privire la radioprotectia în radiologia pediatrica.

D. Addendum pentru medicina nucleara pediatrica
Câteva din obiectivele precedente, de asemenea, pot fi de interes pentru specialişti care realizeazã proceduri pediatrice. Câteva din acţiunile adiţionale propuse de cãtre EANM sunt urmãtoarele:
(1) Consideratii generale
1.1. A explica importanta de a avea tehnicieni de medicina nucleara cu pregãtire specifica în radiologia pediatrica;
1.2. A discuta faptul ca miscarea este o problema mai mare la copii şi acesta poate cere ajustari specifice a tehnicilor de medicina nucleara;
1.3. A discuta importanta unei relaţii proprii consultative între medicul ordonator şi specialistul de medicina nucleara;
1.4. A explica ca repetitia unei examinari de medicina nucleara în pediatrie trebuie întotdeauna decisa de cãtre specialistul de medicina nucleara.
(2) Factorii de risc
2.1. A compara factorii de risc pentru examinarile de medicina nucleara ale copiilor, cu alte riscuri ca de exemplu cãlãtoria pe cai aeriene sau cu automobilul.
(3) Dozimetria pacientului. Valorile dozei de referinta.
3.1. A discuta cum se utilizeazã valorile dozei de referinta în medicina nucleara pediatrica.
(4) Protecţia personalului şi a pãrinţilor
4.1. A explica problema radioactivitatii în fluidele corpului uman, în special în urina.
(5) Reducerea expunerii
5.1. A discuta cum se determina cantitatea de activitate care trebuie administratã unui pacient pediatric;
5.2. A discuta cum se mãreşte eliminarea radiofarmaceuticelor în scopul de a reduce expunerea.

E. Obiectivele educaţionale specifice minime pentru radioterapie
Practica radioterapiei cuprinde atât îngrijirea clinica a pacientilor cat şi aspectele tehnice ale radioterapiei. Beneficiile pentru pacienti care decurg din radioterapie, depind de administrarea cu precizie a dozelor mari în tumoare cu menţinerea la minimum a dozelor în tesuturile normale.
În plus fata de aspectele de radioprotectie din radioterapie centrate pe pacient, de asemenea, trebuie luate mãsuri potrivite pentru a reduce cantitatea de radiaţie încasatã de personal şi de persoanele din populaţie la un nivel cat mai jos posibil de realizat.
În scopul de a realiza aceste obiective, pentru toate categoriile de personal implicate în eliberarea radiatiei ionizante este necesarã o pregãtire de baza generalã. Societatea Europeanã de Radiologie Terapeuticã şi Oncologie are recomandãri pentru fiecare curriculum de baza pentru disciplinele implicate, şi acest rezumat enumera elementele din acestea care se referã la radioprotectie.
Este important de a accentua ca gradul de pregãtire cerut va depinde de nivelurile de cunoaştere şi pregãtire ale diferitelor grupuri de profesii în fizica, radiobiologie, etc..
(1) Echipamentul de radioterapie - securitate şi precizie.
1.1. A arata ca principiile de operare şi detaliile constructive ale generatoarelor RX de radioterapie, inclusiv ale capului de tratament, sunt concepute pentru eliberarea în siguranta şi cu precizie a radiatiei în volumul tinta cu o doza de radiaţie colateralã minima;
1.2. A discuta cum filtrarea şi factorii care afecteazã caracteristicile fasciculului determina doza de radiaţie şi în piele şi în volumul tinta;
1.3. A discuta cum construcţia unitãţilor de cobalt 60 şi metodele de control în siguranta minimizeaza riscul accidentelor radiologice;
1.4. A descrie producerea radiatiilor X de mare energie în acceleratoarele liniare şi mãsurile de limitare a radiatiei X de fuga prin capul de iradiere;
1.5. A descrie aplicatorii RX, aplicatorii de electroni, colimatoarele acceleratoarelor liniare convenţionale, colimatoarelor multifoliare ("mulţi-leaf"), efectul colimatoarelor asupra dimensiunii penumbrei, materiale de ecranare şi doza dupã trecerea fasciculului prin materialele de ecranare şi relevanta restrictionarii dozei de radiaţie în volumul tinta;
1.6. A descrie sistemele de control şi de interconditionare ale echipamentului şi sistemele de selectare/confirmare şi rolul lor în controlul riscului;
1.7. A explica rolul mãsurãtorilor la punerea în funcţiune (comisionare) şi verificãrile de control al calitãţii în determinarea preciziei dozei de radiaţie administrate pacientului;
1.8. A discuta calitãţile echipamentului referitoare la informaţia necesarã pentru a asigura administrarea precisa şi sigura a radiatiei în volumul iradiat;
1.9. A discuta importanta verificãrii informaţiilor pentru a asigura administrarea sigura şi precisa a radiatiei în volumul de tratament.
(2) Marimi geometrice şi dozimetrice pentru precizia în radioterapie.
2.1. A discuta utilizarea curbelor dozelor procentuale (randamentele) în profunzime, factorii de retroimprastiere şi de imprastiere maxima, rapoartele tesut fantoma, factorii standard de tesut şi patratele echivalente în determinarea dozei de radiaţie eliberata unui pacient;
2.2. A discuta rolul geometriei fasciculului, mãrirea dimensiunilor şi penumbra fasciculului în determinarea extinderii câmpului de radiaţie utilizat pentru tratamentul unui pacient;
2.3. A explica definitia dimensiunii câmpului şi utilizarea acestuia în asigurarea acoperirii corecte a volumului tinta;
2.4. A explica variatia dozei în profunzime cu energia şi a corela acesta de alegerea optima a energiei în administrare a radiatiei unui pacient;
2.5. A explica trãsãturile generale ale graficelor isodozelor şi dependenta acestora de FSD şi de energie cu privire la asigurarea unei iradieri adecvate şi omogene a volumului tinta;
2.6. A descrie achiziţia şi utilizarea datelor de fascicul pentru planificarea tratamentului în radioterapie şi a analiza limitarile algoritmilor folosiţi;
2.7. A explica protocoalele de calibrare şi incertitudinile în procesul de calibrare şi a corela acestea cu incertitudinea generalã a dozei de radiaţie administrate pacientului.
(3) Radiobiologia şi riscurile radiatiei.
3.1. A discuta justificarea şi utilizarea radioterapiei în boala maligna şi benigna;
3.2. A compara utilizarea terapiei cu fascicul extern cu brachiterapia în tratamentul bolii şi a discuta beneficiile relative ale ambelor modalitãţi pentru pacient;
3.3. A lega rãspunsul la radiaţie la nivel molecular şi celular, inclusiv leziunile celulare şi curbele de supravietuire celulara, de rãspunsul macroscopic al tesutului la radiaţie;
3.4. A discuta rãspunsul tumorilor şi al tesutului normal la nivelurile terapeutice ale radiatiei, incluzând dependenta de fractionare, de debitul dozei, de radiosensibilitate, de reoxigenare;
3.5. A considera reactiile la radiaţie - timpurii şi tarzii;
3.6. A discuta rolul modelarii radiobiologice incluzând modelul liniar patratic, în explicarea efectelor leziunilor produse tesuturilor de cãtre radiaţie;
3.7. A discuta raportul terapeutic şi rolul acestuia în optimizarea dozei administratã pacientului;
3.8. A discuta efectele radiatiei asupra embrionului şi fatului, geneza leucemiei şi carcinogeneza, riscurile somatice şi genetice pentru persoanele expuse şi pentru populaţie;
3.9. A explica evaluarea eficacitatii radioterapiei şi rolul acesteia în justificarea tratamentului cu radiaţie.
(4) Planificarea tratamentului cu radiaţie pentru optimizarea administrãrii dozei de radiaţie.
4.1. A descrie delimitarea volumelor de interes în conformitate cu ICRU 50 şi ICRU 62 şi rolul acestei delimitari în optimizarea tratamentului cu radiaţie;
4.2. A compara radioterapia isocentrica cu aceea cu SSD fixa, şi a discuta beneficiile celor doua metode;
4.3. A descrie modificãrile fasciculului în cazul incidentei oblice, a neomogenitatilor, a utilizãrii filtrelor pana, a compensatorilor şi efectele de interfata în contextul obţinerii unei iradieri precise, omogene a volumului tinta;
4.4. A discuta combinarea campurilor pentru a realiza o iradiere omogenã a volumului tinta;
4.5. A discuta cum elaborarea unui plan de tratament 3D (tridimensional) şi optimizarea pot fi utilizate pentru a limita expunerea la radiaţie a tesuturilor normale;
4.6. A discuta cum utilizarea radioterapiei conformationale poate optimiza iradierea volumului tinta în raport cu tesuturile normale;
4.7. A explica cum verificarea tratamentului şi dozimetria în vivo pot creste precizia de dozare şi tintire a fasciculului de radiaţie;
4.8. A explica cum radioterapia cu intensitate modulata (variabila) - IMRT, poate fi utilizata pentru a limita doza de radiaţie eliberata în organele vulnerabile;
4.9. A explica cum radioterapia stereotactica poate limita leziunile colaterale ale radiatiei;
4.10. A explica rolul utilizãrii metodei Monte Carlo în planificarea tratamentului, în creşterea preciziei estimarii dozei;
4.11. A discuta rolul diferitelor modalitãţi de imagistica în radioterapie incluzând CT- tomografia computerizata şi RMN - rezonanta magnetica nucleara în creşterea preciziei delimitãrii volumului tinta;
4.12. A descrie metodele de aliniere şi imobilizare a pacientului şi rolul acestora în creşterea preciziei geometrice în administrarea dozei pacientului;
4.13. A discuta riscurile şi beneficiile tehnicilor speciale: iradierea întregului corp uman (TBI), radioterapia intra-operativã (IORT) iradierea cu electroni a întregii pieli (TSEI).
(5) Utilizarea optima şi în siguranta a radionuclizilor în radioterapie.
5.1. A discuta tipurile de surse utilizate în radioterapie şi construcţia acestora, cu privire la eficacitatea lor în iradierea volumelor tinta;
5.2. A relata legatura dintre intensitatea sursei şi doza de radiaţie administratã pacientului;
5.3. A discuta riscurile unor surse specifice;
5.4. A discuta principiile utilizãrii clinice şi riscurile asociate radiatiei;
5.5. A discuta controlul şi testarea surselor închise în legatura cu riscul radiatiei;
5.6. A discuta utilizarea echipamentelor de brachiterapie, cat şi beneficiile şi riscurile;
5.7. A discuta utilizarea surselor deschise pentru radioterapie şi cerinţele de radioprotectie.
(6) Riscurile radiatiilor la instalaţiile de radioterapie.
6.1. A discuta legislaţia nationala curenta;
6.2. A discuta proiectarea camerelor de tratament, inclusiv a ecranelor primare şi secundare şi efectele radiatiei imprastiate şi ale radiatiei de fuga;
6.3. A discuta proiectarea depozitarii surselor închise şi modalitãţile de dispunere ca deşeuri radioactive;
6.4. A discuta mãsurãtorile de radiaţie din jurul camerelor de tratament.

F. Module de pregãtire în securitatea radiologica
Pentru fizicienii medicali toate modulele sunt recomandate. Pentru medici şi personalul paramedical sunt recomandate toate modulele cu excepţia pct. 15, 16 şi 20.
1. Fizica de baza, matematica şi biologia pentru radioprotectie.
2. Surse de radiatii pentru expunere.
3. Interactia radiatiei cu materia.
4. Marimi şi unitãţi dozimetrice.
5. Teoria detectarii radiatiei şi mãsurãtori.
6. Calcule dozimetrice şi mãsurãtori.
7. Efectele biologice ale radiatiei ionizante.
8. Evaluarea dozei externe.
9. Evaluarea dozei interne.
10. Rolul organizaţiilor internaţionale în radioprotectie (neesential).
11. Conceptul de radioprotectie.
12. Radioprotectia persoanelor expuse profesional.
13. Securitatea deşeurilor radioactive.
14. Protecţia fizica şi securitatea surselor de radiaţie.
15. Transportul materialelor radioactive.
16. Controlul expunerii persoanelor din populaţie.
17. Intervenţia pentru protecţia persoanelor în situaţii de expuneri cronice şi acute.
18. Expunerile medicale.
19. Controlul autoritãţilor competente.
20. Comunicarea privind transportul surselor de radiatii şi siguranta deşeurilor radioactive.
21. Pregãtirea intervenţiei şi a rãspunsului la urgente radiologice. Analiza accidentelor.
22. Utilizarea în siguranta a surselor de radiatii în practicile specifice.



Tabelul IV.1
┌───────────────────────────────────┬─────┬─────┬─────┬────┬───┬───┬───┬───┬───┐
│ DOMENIUL DE PREGĂTIRE │RD/M │RT/M │MN/M │CD/M│MS │ M │AM │SM │II │
├───────────────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼────┼───┼───┼───┼───┼───┤
│Structura atomica, producerea şi │ m │ i │ i │ s │ s │ s │ m │ s │ m │
│interactia radiatiei │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼────┼───┼───┼───┼───┼───┤
│Structura nucleului şi │ m │ i │ i │ s │ - │ - │ m │ s │ m │
│radioactivitatea │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼────┼───┼───┼───┼───┼───┤
│Marimi şi unitãţi radiologice │ m │ i │ i │ m │ s │ s │ m │ s │ m │
├───────────────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼────┼───┼───┼───┼───┼───┤
│Caracteristicile fizice ale │ m │ i │ s │ m │ s │ m │ m │ s │ i │
│radiatiilor X sau ale │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│echipamentelor de terapie │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼────┼───┼───┼───┼───┼───┤
│Notiuni de baza în detectarea │ s │ m │ i │ s │ s │ s │ m │ s │ i │
│radiatiei │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼────┼───┼───┼───┼───┼───┤
│Notiuni de baza în radiobiologie. │ m │ i │ i │ m │ s │ m │ m │ s │ s │
│Efectele biologice ale radiatiei. │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼────┼───┼───┼───┼───┼───┤
│Radioprotectia. Principii generale.│ i │ i │ i │ i │ m │ m │ i │ s │ m │
├───────────────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼────┼───┼───┼───┼───┼───┤
│Protecţia radiologica operationala.│ i │ i │ i │ i │ m │ m │ i │ m │ m │
├───────────────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼────┼───┼───┼───┼───┼───┤
│Aspectele particulare ale │ i │ i │ i │ i │ m │ i │ i │ m │ m │
│radioprotectiei pacientului │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼────┼───┼───┼───┼───┼───┤
│Aspectele particulare ale │ i │ i │ i │ i │ m │ i │ i │ m │ m │
│radioprotectiei personalului │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼────┼───┼───┼───┼───┼───┤
│Controlul calitãţii şi asigurarea │ m │ i │ i │ m │ s │ s │ m │ s │ i │
│calitãţii │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼────┼───┼───┼───┼───┼───┤
│Reglementãri şi standarde naţionale│ m │ m │ m │ m │ m │ m │ m │ s │ i │
│şi europene │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────────────┼─────┼─────┼─────┼────┼───┼───┼───┼───┼───┤
│Numãr minim de ore de pregãtire │30-50│40-60│30-50│20- │10-│15-│40-│10-│40-│
│ │ │ │ │30 │15 │20 │100│15 │60 │
└───────────────────────────────────┴─────┴─────┴─────┴────┴───┴───┴───┴───┴───┘


RD/M = Medici specialişti în radiodiagnostic
RT/M = Medici specialişti în radioterapie
MN/M = Medici specialişti în medicina nucleara
Trebuie de asemenea considerat un domeniu de pregãtire adiţional despre radiofarmaceutice: manipularea, controlul calitãţii şi detectarea (nivel i).
CD/M = Medici specialişti în cardiologia interventionala
MS = Medici stomatologi
M = Alţi medici care utilizeazã sisteme RX
AM = Asistenţi medicali (radiodiagnostic, radioterapie sau medicina nucleara)
SM = Surorile medicale (O pregãtire specifica este necesarã în medicina nucleara şi radioterapie)
II = Ingineri de întreţinere
Pentru celelalte grupuri de practicieni, pregãtirea trebuie adaptatã într-un mod similar.
Nivelul de cunoştinţe: s = nivel scãzut
m = nivel mediu
i = nivel înalt

ANEXA 5
-------
la norme
--------

CRITERIILE DE ACCEPTABILITATE PENTRU INSTALAŢIILE RADIOLOGICE

I. Prevederi generale

1. Prezentele criterii de acceptabilitate a instalaţiilor radiologice sunt stabilite în conformitate cu Recomandãrile Comisiei Europene, Seria Radioprotectie nr. 91/1997.
2. Prezentele criterii sunt cerinţe minimale de funcţionare a instalaţiilor radiologice care, dacã nu sunt îndeplinite, trebuie luate mãsuri corective urgente.
3. Criteriile propuse nu trebuie utilizate ca valori recomandate pentru controlul de calitate.
4. Criteriile propuse nu se aplica instalaţiilor radiologice digitale.
5. Prezentele criterii de acceptabilitate se aplica la instalaţiile utilizate în radiologia de diagnostic, radioterapie şi medicina nucleara:
a) instalaţii de RX-diagnostic (radiografie şi radioscopie) în general;
b) instalaţii de RX-diagnostic cu tomografie conventionala;
c) instalaţii de tomografie computerizata;
d) instalaţii de RX-diagnostic dentar;
e) instalaţii de RX-diagnostic mamografie;
f) instalaţii de radioterapie;
g) instalaţii de medicina nucleara.

II. Criteriile de acceptabilitate pentru instalaţiile de RX-diagnostic în general sunt:

1. Exactitatea înaltei tensiuni a tubului RX (kilovoltajul)
● Etalonarea indicatorului:
Deviatia maxima a valorii indicate în raport cu valoarea realã trebuie sa fie mai mica de ± 10%.
● Variatia în cazul modificãrii curentului în tub:
Variatia maxima trebuie sa fie mai mica de 10%.
● Precizia tensiunii tubului:
Pentru toate generatoarele: pentru mãsurãtori repetate, deviatia tensiunii tubului trebuie sa fie mai mica de ± 5% din valoarea medie.
2. Filtrarea totalã
● Filtrarea totalã a fasciculului util trebuie sa fie echivalenta cu cel puţin 2,5 mm de aluminiu.
3. Timpul de expunere
● Pentru timpii de expunere superiori a 100 ms, timpul de expunere real trebuie sa se încadreze în limitele de ± 10% fata de timpul de expunere indicat.
4. Randamentul tubului RX
● Mãrimea:
Cu o filtrare totalã de 2,5 mmAl, randamentul tubului trebuie sa fie mai mare de 25 æGy/mAs la 1 m pentru o funcţionare la 80 kV reali.
● Reproductibilitatea randamentului tubului:
Randamentul tubului trebuie sa fie constant în limita a ± 20% fata de medie pentru expuneri repetate, pentru o tensiune a tubului data şi pentru o filtrare, luate din gama utilizata în practica, ca de exemplu tensiunea de 80 kV pentru un tub cu filtrarea de 2,5 mmAl.
● Variatia la modificarea curentului afişat:
Variatia trebuie sa fie mai mica de 15%.
● Variatia în funcţie de produsul timp de expunere-curentul indicat al tubului.
Variatia trebuie sa fie mai mica de 20%.
5. Alinierea
● Alinierea fasciculului de radiatii X cu fasciculul de lumina:
Suma distantelor între limita câmpului RX şi limita câmpului luminos pe o direcţie din oricare din direcţiile principale nu trebuie sa depãşeascã 3% din distanta focar camp, iar suma distantelor pe cele doua direcţii perpendiculare nu trebuie sa depãşeascã 4%.
● Alinierea câmpului:
Atunci când axa fasciculului de radiatii X este perpendiculara pe planul receptorului de imagine, centrul câmpului de radiatii X şi centrul receptorului de imagine trebuie sa fie aliniate în limita a 2% din distanta focar-receptor de imagine.
● Centrarea fasciculului luminos şi a fasciculului de radiatii X:
Alinierea reticulului diafragmei fasciculului de lumina cu centrul fasciculului de radiatii X nu trebuie sa difere cu mai mult de ± 1% din distanta focar-film.
● Centrarea fasciculului luminos şi al dispozitivului Bucky:
Alinierea reticulului diafragmei fasciculului de lumina cu centrul filmului din dispozitivul Bucky nu trebuie sa difere cu mai mult de ± 1% din distanta focar-film.
● Ortogonalitatea fasciculului de radiatii X şi planul receptorului de imagine:
Unghiul dintre axa centrala a fasciculului de radiatii X şi planul receptorului de imagine trebuie sa fie egal cu 90 grade, cu o toleranta maxima de ± 1,5 grade.
6. Colimarea
● Fasciculul de radiatii X trebuie sa fie colimat în asa fel ca suprafata totalã expusã pentru o distanta fixa de la focar la receptorul de imagine, sa rãmânã în limitele receptorului de imagine ales.
● Colimare automatã
Pe orice parte a receptorului de imagine, ecartul fasciculului de radiatii X nu va depãşi cu mai mult de 2% din distanta focar-receptor de imagine. Operatorul trebuie sa fie capabil sa utilizeze câmpuri mai mici decât suprafata intreaga a receptorului de imagine.
7. Dimensiunile petei focale
● În absenta specificarii unui standard absolut, determinarile dimensiunilor petei focale trebuie sa fie efectuate în timpul duratei de viata a tubului ca parte a procedurii de control al calitãţii, pentru a indica extinderea oricãrei deteriorãri şi a permite a se determina dacã se poate continua utilizarea tubului.
8. Grila
● Artefacte
Se efectueazã o imagine RX a grilei la tensiunea tubului de 50 kV. Nici un artefact parazit nu trebuie sa fie vizibil.
● Grila mobila
Reţeaua grilei mobile nu trebuie sa fie vizibila pe imaginea realizatã la cel mai scurt timp de expunere folosit în practica.
9. Controlul automat al expunerii (AEC)
● Limitarea supraexpunerii:
Sarcina corespunzãtoare petei focale maxime trebuie sa fie mai mica de 600 mAs (nu în cazul fluoroscopiei şi al tomografiei).
● Limitarea timpului de expunere (expunere singulara):
Timpul de expunere pentru o singura expunere trebuie sa fie limitat la maximum 6 secunde.
● Diferenţa dintre densitatile optice pentru doua expuneri cu aceleaşi setari ale controlului automat al expunerii, una cu timp scurt şi cealaltã cu timp lung de expunere, trebuie sa fie mai mica de 0,3 OD.
● Pentru o grosime de atenuare fixa, diferenţa maxima în densitatea optica a imaginii test, atunci când se variaza tensiunea în domeniul utilizat în practica, nu trebuie sa depãşeascã ± 0,3 OD.
● Pentru o tensiune fixa a tubului RX diferenţa maxima în densitatea optica a imaginii test, atunci când se variaza grosimea atenuatorului, nu trebuie sa depãşeascã ± 0,3 OD din valoarea medie a densitatii optice a imaginii test luatã pentru grosimea atenuatorului care acoperã domeniul de grosime al pacientului, intalnit în practica pentru aceasta tensiune a tubului.
10. Radiatia de fuga (de scãpare)
● Radiatia de fuga (de scãpare) prin cupola tubului RX, masurata la distanta de 1 m de la focar nu trebuie sa depãşeascã 1 mGy pe ora, la debitul maxim al tubului RX specificat de cãtre producãtor pentru tubul din acea cupola.

III. Procesarea filmului, proprietãţile receptorilor de imagine şi condiţii de vizualizare.

Criteriile din acest capitol sunt descrise în scopul de a asigura ca sunt menţinute condiţiile necesare producerii a unei calitãţi adecvate a radiografiilor pe materiale fotografice şi radiografice.
1. Foliile (ecranele intensificatoare) şi casetele
● Starea şi curãţenia foliilor şi a casetelor:
Pe filmele expuse nu trebuie sa existe artefacte importante.
● Etanseitatea la lumina a casetei:
Nici o margine neagra nu trebuie sa fie vizibila pe un film neexpus la radiaţie X, dar expus cu caseta de doua ori (adicã pe ambele fete) timp de câte 10 minute la un negatoscop cu un flux luminos de cel puţin 1000 cd/mp.
● Contactul film-folie:
Caseta nu trebuie sa creeze suprafeţe cu diferenţe de densitate vizibile sau suprafeţe neclare pe radiografie. Aceasta se poate verifica, de exemplu cu o sita metalicã plasata pe caseta.
● Sensibilitatea relativã a combinatiilor film-folie cu aceeaşi clasa de viteza:
Densitatile filmului obţinute în conditii identice de expunere (aceleaşi: doza, tensiune a tubului, filtrare, etc.) nu trebuie sa difere cu mai mult de 0,3 OD pentru combinatii film-folie de acelaşi tip.
2. Procesarea filmului
● Baza şi voalul:
Baza şi voalul filmului trebuie sa fie mai mici de 0,30 OD
● Indicele de rapiditate:
Deviatia de la valoarea de baza a indicelui de rapiditate trebuie sa fie mai mica de 0,2 OD
● Indicele de contrast:
Deviatia de la valoarea de baza a indicelui de contrast trebuie sa fie mai mica de 0,2 OD
3. Camera obscura
● Scaparile de lumina:
Dupã adaptarea ochilor pentru cel puţin cinci minute în intuneric cu luminile de veghe şi celelalte lumini închise, nu trebuie sa fie vizibila nici o scurgere apreciabila de lumina.
● Lumina de veghe (inactinica):
Un film pre-expus corespunzãtor unei densitati optice egale cu o unitate, expus la distanta normalã de lucru timp de 4 minute în condiţii de intuneric cu luminile de veghe (inactinica) deschise şi luminile din camere vecine deschise, nu trebuie sa prezinte o creştere în densitate mai mare de 0,10 OD în raport cu o alta parte a aceluiaşi film neexpus în condiţii de intuneric.
4. Condiţii de vizualizare
● Negatoscopul:
Fluxul luminos trebuie sa fie cel puţin 1700 cd/cmp.
Neomogenitatea trebuie sa fie mai mica de 30%.
● Mediul ambiant:
Fondul de lumina al camerei la 1 m distanta de negatoscop, trebuie sa fie mai mic de 50 lucsi.

IV. Radioscopia

În acest capitol sunt formulate criterii adiţionale fata de cele de la pct. II şi pct. III.
1. Debitul dozei
Cel puţin unul dintre urmãtoarele criterii trebuie sa fie îndeplinite:
a) Debitul maxim al dozei la intrarea în ecranul fãrã grila (diametrul de 25 cm) al unui intensificator de imagine convenţional, nu trebuie sa depãşeascã 0,8 æGy/s la expunerea unei fantome potrivite (şi anume o fantoma de PMMA de 25 cm) cu control automatic al debitului dozei şi control automatic al fluxului luminos.
Pentru aplicaţii particulare cu debit al dozei mare, de exemplu în radiologia interventionala, debitul dozei maxim nu trebuie sa depãşeascã 1,0 æGy/s.
Pentru alte dimensiuni ale ecranelor debitul dozei poate fi calculat ţinând cont ca debitul dozei este invers proporţional cu patratul diametrului.
b) Debitul dozei maxim al fasciculului util ce conţine şi radiatia retroimprastiata la nivelul pielii pacientului sau la suprafata oricãrui substitut de pacient (de exemplu o fantoma de PMMA de 25 cm) pe partea dinspre tubul RX, nu trebuie sa depãşeascã 100 mGy/min.
2. Rezoluţia
● Rezoluţia combinatiei intensificator de imagine - lant TV trebuie sa fie cel puţin 0,8 perechi de linii pe milimetru, la o dimensiune a câmpului de 30 - 35 cm; aceasta rezoluţie se evalueaza prin utilizarea unui obiect specific de testare (de exemplu grila de rezoluţie tip 18 Huntter sau obiect de testare tip Leads).
Pentru dimensiuni ale câmpului de 23 - 25 cm şi de 15 -18 cm, aceste valori sunt 1,0 l.p./mm şi respectiv 1,4 l.p./mm.
Pentru o imagine punctuala, rezoluţia trebuie sa fie de cel puţin 2,0 l.p./mm.
3. Pragul contrastului
● Pragul contrastului în cazul operarii automate, estimat pentru o imagine a monitorului TV, trebuie sa fie 4% sau mai puţin.
4. Intrerupatorul orar
● Un sistem de întrerupere a iradierii trebuie sa se declanseze imediat când a expirat perioada de timp preselectata de fluoroscopie, nedepasind 10 minute. Un semnal acustic trebuie sa avertizeze terminarea iminenta cu cel puţin 30 de secunde înainte pentru a permite sistemului sa fie resetat dacã expunerea trebuie sa fie prelungitã.
5. Cinematoradiografia
● Pentru studii cine adecvate utilizând intensificatori de imagine cu diametrul de 23 cm, debitul dozei la intrare trebuie sa fie mai mic de 0,20 æGy/cadru. Debitele dozei tipice la intrarea în pacient sunt 0,10 - 0,30 Gy/min. pentru 25 cadre/secunda cu o fantoma de PMMA de 25 cm.
6. Raportul dimensiunii câmpului de radiaţie şi dimensiunii câmpului de imagine
● Raportul dintre suprafata câmpului de radiaţie şi suprafata de intrare a intensificatorului de imagine nu trebuie sa depãşeascã 1,15. Se considera o practica buna dacã se vad marginile colimatoarelor pe imaginea TV.

V. Tomografia computerizata şi conventionala

În acest capitol sunt formulate cerinţe adiţionale pentru tomografia computerizata şi conventionala.
1. Tomografia conventionala
1.1. Nivelul inaltimii de secţionare
● Concordanta dintre nivelul inaltimii de secţionare mãsurat şi cel indicat trebuie sa fie pana la ± 5 mm.
1.2. Incrementul planului de secţionare
● În creşterea de la un plan de secţionare tomografic la urmãtorul, înãlţimea de secţionare trebuie sa fie reproductibila cu pana la ± 2 mm.
1.3. Unghiul de expunere
● Unghiurile de expunere, cel mãsurat şi cel indicat, trebuie sa coincida în limitele a ± 5° pentru unitãţi care opereazã la unghiuri mai mari decât 30°; pentru unghiuri mai mici concordanta trebuie sa fie mai buna.
1.4. Uniformitatea inaltimii de secţionare
● Densitatea imaginii unei gãuri într-o folie de plumb trebuie sa fie aproape uniforma, sau trebuie sa varieze în uniformitate, conform cu structura unitãţii tomografice particulare. Imaginea nu trebuie sa arate suprapuneri neaşteptate, inconsecventa în expunere sau asimetrii în mişcare.
1.5. Rezoluţia spatiala
● Unitatea tomografica trebuie sa asigure o rezoluţie de 1,6 lp/mm.
2. Tomografia computerizata
2.1. Zgomotul imaginii
● Deviatia standard a numerelor CT în regiunea centrala de interes de 500 mmp pentru o fantoma de apa sau de echivalent tesut, nu trebuie sa difere cu mai mult de 20% fata de valoarea de baza.
2.2. Valorile numerelor CT
● Deviatia valorilor numerelor CT pentru apa sau materiale echivalent tesut şi pentru materiale de diferite densitati, în aceeaşi poziţie în camp, trebuie sa fie mai mici de ± 20 HU sau de 5%.
2.3. Uniformitatea numerelor CT
● Deviatia standard a numãrului CT mediat pe regiunea centrala de interes de 500 mmp pentru material echivalent apa sau tesut, în centrul şi în jurul marginilor fantomelor, trebuie sa fie mai mica sau egala cu 1,5% din valoarea de baza.
2.4. Indicele de doza la tomografia computerizata (CTDI)
● Mãsurãtorile CTDI pentru o singura secţiune, pentru fiecare filtru de ajustare al fasciculului şi pentru fiecare grosime disponibilã de secţiune, nu trebuie sa devieze mai mult de ± 20% din valoarea de baza.
2.5. Grosimea secţiunii iradiate
● Lãţimea intreaga la semiinaltimea profilului de doza nu trebuie sa difere mai mult de ± 20% din valoarea de baza.
2.6. Rezoluţia contrastului mare (rezoluţia spatiala)
● Mãsurãtorile de latime intreaga la semiinaltime funcţiei de imprastiere punctiforma a unei fante, sau a funcţiei de rãspuns în trepte a unei margini, nu trebuie sa difere cu mai mult de ± 20% din valoarea de baza.
2.7. Rezoluţia contrastului mic
● Fante de polistiren cu diametrul de 0,35 cm inserate într-o fantoma de apa uniforma trebuie sa fie vizibile în imagine.

VI. Radiografia dentara

În acest capitol sunt formulate cerinţe adiţionale pentru echipamentele de radiografie dentara.
Criteriile din acest capitol sunt valabile pentru echipamentele radiografice dentare care utilizeazã filme intra-orale sau extra-orale, dar nu sunt valabile pentru echipamentele radiografice dentare panoramice. Utilizatorii pot aplica aceste criterii şi pentru echipamentele radiografice dentare panoramice, dar ei trebuie sa aibã grija sa asigure ca acel criteriu ales trebuie sa fie potrivit pentru acea aplicaţie.
1. Calitatea radiatiei
● Tensiunea tubului RX trebuie sa fie cel puţin 50 kV.
2. Filtrarea
● Filtrarea în fasciculul util trebuie sa fie echivalenta cu cel puţin 1,5 mm Al la tensiuni ale tubului RX de pana la 70 kV şi de 2,5 mm pentru tensiuni peste 70 kV.
3. Distanta focar piele (FSD)
● Distanta focar piele trebuie sa fie de cel puţin 20 cm pentru echipamente cu tensiuni ale tubului RX selectabile peste 60 kV şi de cel puţin 10 cm pentru echipamente cu tensiuni ale tubului RX egale sau mai mici de 60 kV.
4. Dimensiunea fasciculului
● Diametrul câmpului trebuie sa fie de maximum de 60 mm la capatul exterior al aplicatorului de fascicul.
5. Intrerupatorul orar
● Exactitatea trebuie sa fie de maximum 20%
● Precizia trebuie sa fie de maximum 10%
6. Randamentul tubului
● Pentru tensiuni ale tubului în domeniul 50 'f7 70 kV randamentul tubului trebuie sa fie 30-80 æGy/mAs la 1 m de la focar.

VII. Mamografia

1. Generarea şi controlul fasciculului RX.
Sursa de radiatii X
1.1. Debitul dozei
● Debitul dozei la o distanta egala cu distanta focar film (FFD), trebuie sa fie cel puţin 7,5 mGy/s.
1.2. Distanta sursa imagine
● Distanta sursa imagine trebuie sa fie conform specificatiei producãtorului şi tipic este de ≥ 600 mm.
1.3. Alinierea câmpul de radiaţie X cu receptorul de imagine.
● Partea toracelui: câmpul RX nu trebuie sa depãşeascã filmul cu mai mult de 5 mm în exterior. Pãrţile laterale: câmpul RX trebuie sa acopere filmul pana la margini.
Tensiunea tubului
1.4. Exactitate şi precizie
● Exactitatea pentru tensiuni ale tubului de la 25 la 31 kV trebuie sa fie mai mica de ± 1 kV; precizia trebuie sa fie mai mica de ± 0,5 kV.
Sistemul de control automat al expunerii (Sistemul AEC)
1.5. Setarea controlului densitatii optice
● Densitatea optica (incluzând baza şi voalul) în punctul de referinta pe un film developat trebuie sa rãmânã în limitele a ± 0,15 OD fata de valoarea tinta. Valoarea tinta este tipic în domeniul de 1,3 pana la 1,8 OD, cu baza şi voalul incluse.
● Dimensiunea treptei (pasului) de control al densitatii optice trebuie sa fie în domeniu de 0,10 - 0,20 OD.
1.6. Precizia pe termen scurt
● Deviatia valorii medii a expunerilor trebuie sa fie mai mica de 5%.
1.7. Precizia pe termen lung
● Precizia pe termen lung trebuie sa fie mai buna de ± 0,20 OD fata de valoarea de baza a densitatii optice.
1.8. Compensarea grosimii obiectului
● Toate variatiile în densitate ale obiectului trebuie sa fie în domeniul ± 0,15 OD, fata de densitatea optica curenta.
1.9. Compensarea tensiunii tubului
● Toate variatiile densitatii optice trebuie sa fie în domeniul ± 0,15 OD.
2. Compresia
2.1. Forta de compresie
● Compresia tesutului sanului trebuie sa fie ferma dar tolerabila (suportabila). Nu exista o valoare optima cunoscutã pentru forta, dar trebuie acordatã atentie compresiei efectuate şi a exactitatii indicatiei. Forta maxima aplicatã automat trebuie sa fie în domeniu de 130 pana la 200 N (13-20 kg)
2.2. Alinierea placii de compresie
● Dezalinierea minima este permisã, astfel încât este acceptabil mai puţin de 15 mm pentru încãrcarea asimetrica şi în direcţia spre mamelon şi mai puţin de 5 mm pentru încãrcarea simetrica.
3. Receptorul de imagine şi dispozitivul Bucky
3.1. Grila antiimprastiere
● Factorul de expunere al sistemului grilei trebuie sa fie ≤ 3.
3.2. Sensibilitatea la schimbarea casetelor şi variatia domeniului densitatii optice când se expune cu aceleaşi setari ale echipamentului RX cu control automat al expunerii
● Domeniul de expunere, în mGy (sau mAs), trebuie sa fie în limita a ± 5% pentru toate expunerile.
● Diferenţa maxima a densitatii optice între toate casetele trebuie sa fie mai mica de 0,20 OD.
4. Procesarea şi vizualizarea filmului
4.1. Procesarea filmului
● Baza şi voalul [D(min)] : D(min) trebuie sa fie de 0,2 OD.
● Indicele de rapiditate: deviatia fata de valoarea de baza trebuie sa fie de ± 10%.
● Contrastul: gradientul mediu (Mgrad) trebuie sa fie > 2,8.
● Performanta zilnica: Buna funcţionare zilnica a sistemului de developare poate fi evaluatã prin sensitometrie. Sensitometria se efectueazã zilnic dupã ce sistemul de developare a fost utilizat cam o ora în fiecare dimineata şi aproximativ cam la aceeaşi ora din zi. Variatia parametrilor se poate calcula pe o perioada de timp, de exemplu o luna. Variatia pentru toţi parametrii trebuie sa fie mai mica de ± 10%.
4.2. Condiţiile de intuneric
● Fata de criteriile de la pct. II se aplica urmãtorul criteriu în plus:
Casetele şi cutiile de filme: fãrã voal suplimentar.
4.3. Condiţii de vizualizare
Negatoscopul:
● Fluxul luminos trebuie sa fie în domeniul de 2000 - 6000 cd/mp. Nivelul ambiant de lumina trebuie sa fie sub 50 lucsi.
5. Proprietãţile sistemului
5.1. Doza de referinta
● Kerma în aer la suprafata de intrare trebuie sa fie de ≤ 10 mGy pentru o fantoma de PMMA de 40 mm, ≤ 12 mGy pentru o fantoma de 45 mm, şi ≤ 20 mGy pentru o fantoma de 50 mm.
5.2. Calitatea imaginii
● Rezoluţia spatiala:
În ambele direcţii rezoluţia trebuie sa fie peste 12 pl/mm pentru mãsurãtori cu un obiect de testare plasat la 4 cm deasupra mesei (pe o fantoma) şi pe linia mediana la 6 cm spre interior începând de la marginea filmului situata pe partea peretelui toracelui.
● Vizibilitatea contrastului prag
Pentru mãsurãtori de contrast al detaliilor mari, cu un obiect de testare în interiorul unei fantome PMMA cu grosimea de 45 mm, se recomanda o valoare limita < 1,3% a contrastului pentru un detaliu de 6 mm.
5.3. Timpul de expunere
● Timpul de expunere trebuie sa fie mai mic de 2 s când se formeazã o imagine cu o fantoma PMMA cu grosimea de 45 mm.

VIII. Radioterapia

Aceste criterii se aplica în cazul utilizãrii clinice normale a aparatelor de radioterapie, dar nu şi a celor de brachiterapie, de radioterapie interoperativa, dinamica, paleativa sau radioterapie a întregului corp. Simulatoarele de tratament radioterapeutic sunt excluse din acest studiu. Asa cum este prezentat în introducere, criteriile prezentate pot servi ca niveluri de intervenţie de la care este convenabil sa se aplice mãsuri corective, în anumite ocazii rare, utilizarea clinica a unui aparat poate fi justificatã chiar dacã nivelul de intervenţie a fost depãşit. De exemplu, tratamentul curativ cere o mare stabilitate a inaltimii mesei de tratament, în particular în cursul iradierii laterale. Dacã din motive de tolerante mecanice, înãlţimea mesei nu poate fi ajustata în limitele de toleranta, poate fi totuşi justificat sa se efectueze tratamente paleative posterioare-anterioare sau anterioare-posterioare, dacã nu exista nici o alta soluţie. Valorile date în tabelul V.1 alãturat sunt bazate pe recomandãrile OMS (1988) şi NCS (1995) cu câteva modificãri.
1. Sistemul de planificare a tratamentului (ICRU, 1986)
1.1. O distribuţie a dozei informatizata poate fi consideratã suficient de exactã dacã dozele calculate şi mãsurate diferã cu mai puţin de 2% în punctele pertinente pentru tratament.
1.2. În regiunile implicând gradiente de doza foarte mari, poziţia observata a unei curbe isodoze date trebuie sa difere cu mai puţin de 0,3 cm de poziţia sa calculatã.

IX. Medicina nucleara

Criteriile indicate aici au fost selecţionate ca fiind acelea pentru care testarile pot fi practicate destul de uşor, într-o maniera regulatã, în serviciile de medicina nucleara. Nerespectarea criteriilor poate semnifica necesitatea de a întreprinde noi investigaţii pentru a stabili cauzele şi poate ajuta în a se decide acţiuni corective. Criteriile relative la camere gamma pentru imagistica plana şi la tomografie cu emisie gamma (SPECT) şi la etalonarea izotopilor sunt derivate din raportul IPSM 65 (IPSM, 1992).
1. Camera gamma (colimator cu inalta rezoluţie - Tc^99m)
1.1. Uniformitatea
● Variatia trebuie sa fie inferioarã a ± 10% în interiorul câmpului utilizat. Testul trebuie sa fie efectuat cu şi fãrã colimator şi pentru ferestre de energie specificate (E ± 10%).
1.2. Sensibilitatea
● Sensibilitatea (capacitatea de a detecta radiatii gamma emise de o sursa radioactiva în cps/MBq) trebuie sa difere cu mai puţin de 20% din valoarea de baza.
1.3. Centrul de rotaţie (tomografie cu emisie gamma)
● Centrul de rotaţie nu trebuie sa se departeze cu mai mult de un semi-pixel.
2. Camera mulţi-cap
2.1. Sensibilitatea
● Diferenţele de sensibilitate ale capetelor între ele trebuie sa fie inferioare a 10%.
2.2. Geometria
● Corespondenta pixel cu pixel a cliseelor opuse trebuie sa fie de ordinul a unui semi-pixel.
3. Etalonarea izotopilor
3.1. Liniaritatea
● Liniaritatea trebuie sa fie inferioarã a ± 5% pe toatã gama de activitate utilizata.
3.2. Reproductibilitatea
● Reproductibilitatea trebuie sa rãmânã în limitele de ± 5%.
3.3. Exactitatea
● Exactitatea instrumentului trebuie sa rãmânã în limitele a 5% pentru emitatorii gamma cu energie superioarã a 100 keV şi în limitele a 10% pentru emitatorii beta şi emitatorii gamma de mica energie.

X. Definitia termenilor

Definiţiile date aici nu sunt de aplicaţie universala dar indica sensul termenilor care sunt utilizaţi în prezenta anexa.
a) Baza şi voalul [D(min)]
● Densitatea optica a unui film neexpus dupã developare.
b) Calitatea radiatiei
● O mãsura a puterii de penetrare a unui fascicul de radiatii X, care se caracterizeazã în general prin tensiunea tubului RX şi a stratului de semiatenuare.
c) Compresia sanului
● Aplicarea unei presiuni asupra sanului în cursul unei mamografii cu scopul de a îl imobiliza şi a prezenta o grosime a sanului mai uniforma pentru fasciculul de radiatii X.
d) Criterii stabilite
● Într-un program de asigurare a calitãţii, variatiile acceptabile în urma unei testãri de constanta care indica performanţele functionale satisfãcãtoare ale aparaturii testate.
e) Densitatea optica (OD)
● Logaritmul raportului dintre intensitatea luminii incidente perpendiculare pe un film şi intensitatea luminii transmise prin film.
f) Densitatea optica neta
● Densitatea optica excluzând baza şi voalul.
g) Deviatie (Abatere)
● Procentajul diferenţei dintre valoarea masurata (m) şi valoarea prescrisã (p) dupã relaţia: (m/p - 1) x 100%.
h) D(min)
● Vezi baza şi voalul.
i) Doza absorbitã
● Cantitatea de energie medie cedata de cãtre o radiaţie ionizanta unei materii într-un element de volum infinitezimal de mic, supra masa continuta de acest element de volum (adaptatã dupã CIUMR 1980).
j) Doza de radiaţie
● Termen generic pentru mai multe marimi legate însãşi de doza absorbitã, deci kerma în aer, doza la intrare, doza la ieşire, etc.
k) Doza la suprafata de intrare
● Doza absorbitã în aer cuprinzând aportul datorat retroimprastierii, masurata într-un punct la suprafata de intrare a unui obiect specificat, de exemplu toracele unui pacient sau o fantoma standard.
l) Exactitate
● Proximitatea valorii observate a unei marimi fata de valoarea realã. Procentajul diferenţei dintre valoarea masurata (m) şi valoarea realã (r) dupã relaţia:
100 x (m-r)/r.
m) Factor de conversie
● Raportul dintre doua marimi, în general exprimat sub forma unui factor de multiplicare (în afarã de o indicaţie contrarã) care serveşte la convertirea unei valori a unei marimi în alta.
n) Factorul de expunere al grilei
● Raportul dintre kerma în aer datoratã radiatiei incidente cu grila şi kerma în aer fãrã grila. Factorul de expunere al grilei este dependent de tipul grilei, de calitatea radiatiei, de dimensiunea câmpului şi de grosimea obiectului. Este recomandat sa se efectueze mãsurãtori la 28 kV şi sa se utilizeze fantome din PMMA cu grosimea de 4 cm.
o) Grila
● Dispozitiv plasat în apropierea suprafeţei de intrare a unui receptor de imagine servind la reducerea cantitãţii de radiaţie imprastiata care cade pe receptor.
p) Indicele de contrast
● Diferenţa dintre treptele de control a densitatii determinate între treapta cea mai apropiatã de punctul de viteza şi treapta cea mai apropiatã de densitatea de 2,0 deasupra bazei şi voalului.
q) Indicele de doza de tomografie computerizata CTDI
● Integrala profilului dozei D(z), împãrţitã la grosimea unei secţiuni (slice) nominale T:
1


CTDI = ─── ⌠'28 D(z)dz,
T ⌡'29
D(z) fiind profilul dozei în funcţie de coordonata z perpendiculara pe planul tomografic.

r) Mamografie
● Examenul sanilor cu radiatii X. Acesta poate fi efectuat în scopul depistarii sau pentru a studia simptomele unei maladii a sanului (diagnostic simptomatic).
s) Mgrad (gradientul mediu)
● Proprietate exprimand contrastul filmului într-un domeniul de diagnostic. Acesta este calculat ca fiind panta dreptei care trece printre punctele

D(1) = D(min) + 0,25 DO
şi
D(2) = D(min) + 2,00 DO.

t) PMMA
● Polimetilmetacrilat. Se pot cita printre variantele comerciale lucite, perspexul şi plexiglasul.
u) Pragul contrastului
● Contrastul care produce cea mai mica diferenţa încã vizibila între doua densitati optice.
v) Precizia
● Variatia (de obicei deviatia standard relativã) a valorilor observate, în general pentru un ansamblu de masurari efectuate aproape în acelaşi timp.
w) Randamentul tubului
● Kerma în aer masurata în aer liber (fãrã retroimprastiere) pe unitatea de sarcina a tubului la o distanta specificatã de focarul tubului radiogen şi pentru factori de expunere radiografica definiţi.
x) Rapiditatea
● Sensibilitate; proprietate a unei emulsii fotografice direct legate de doza. Rapiditatea este valoarea pe axa x care corespunde unei densitati optice de 1,00 + D(min) (punctul de rapiditate). Cu cat valoarea rapiditatii este mai mare, cu atât doza necesarã pentru a obţine o densitate optica data este mai mare. Curba de innegrire a unui film fiind construitã începând cu un numãr limitat de puncte, rapiditatea trebuie sa facã obiectul unei interpolari. O interpolare liniara va furniza o precizie suficienta.
y) Reproductibilitate
● vezi precizie, masurarile sunt adeseori efectuate într-o anumitã perioada de timp.
z) Sistemul de control automat al expunerii (AEC)
● Un mod de operare al unui echipament de radiatii X care permite de a controla automatic sarcina tubului şi de a-l întrerupe atunci când este atinsa expunerea la radiatii presetata a receptorului de imagine. Tensiunea tubului poate fi sau nu controlatã automat.
) Strat de semi-atenuare
● Grosimea unui absorbant care atenueazã la jumãtate kerma în aer a unui fascicul de radiatii X colimat în condiţii de imprastiere limitatã.
bb) Tensiunea tubului
● Diferenţa de tensiune (kilovolt, kV) aplicatã între anodul şi catodul tubului RX în cursul unei expuneri radiografice.
cc) Teste de constanta
Oricare dintre o serie de teste, efectuatã:
● pentru a asigura ca performanţele functionale ale unui echipament corespund criteriilor stabilite; sau
● pentru a permite recunoaşterea precoce a schimbãrilor proprietãţilor componentelor ale unui aparat.
dd) Teste de stare
● Testele efectuate pentru a determina starea funcţionalã a unui aparat la un moment dat.
ee) Valoarea de baza (valoarea de referinta a unui parametru funcţional)
● fie valoarea obţinutã pentru acest parametru într-o testare de constanta iniţialã ce urmeazã imediat dupã o testare de stare;
● fie media valorilor obţinute într-un ansamblu de testare de constanta iniţiale imediat dupã o testare de stare, în cazul unei descrieri într-o norma particularã corespunzãtoare.
ff) Variatie
● Diferenţa absolutã a doua masurari individuale (a şi b) împãrţitã la media acestor valori, conform relatiei: (a-b)/(1/2a + 1/2b) x 100%

XI. Prescurtãri

● FFD - Distanta Focar Film
● OD - Densitate Optica
● FSD - Distanta Focar Piele
● ICRU - Comisia Internationala de Mãsurãtori şi Marimi Radiologice
● CTDI - Indicele de Doza în Tomografia Computerizata
● IPSM - Institutul de Ştiinţe Fizice în Medicina
● HU - Unitãţi Hounsfield, HU=1000/[æ/æ(0)-1], unde æ este coeficientul liniar de atenuare al tesutului respectiv şi æ(0) este coeficientul liniar de atenuare al apei. Numãrul CT pentru aer este în jur de 1000 şi numãrul CT pentru apa este 0, iar 1HU fiind echivalenta cu în jur de 0,1% din coeficientul liniar de atenuare al apei.
● NCS - Comisia Olandeza pentru Dozimetria Radiatiei
● SPECT - tomografie computerizata cu emisie de fotoni
● WHO - Organizaţia Mondialã a Sãnãtãţii

Tabelul V.1
Testele relative la performanţele mecanice şi geometrice, la calitatea fasciculului şi la precizia câmpului luminos şi criteriile de acceptabilitate ale acestora





──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Criterii de
Testul acceptabilitate
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
- Rotatia sistemului care susţine capul de iradiere
(gantry) ± 1°
- Pivotare în afarã planului de rotaţie normal ± 0,2°
- Isocentru ± 2 mm
- Indicatorii de distanta ai sursei ± 2 mm
- Indicatorii axei fasciculului ± 2 mm
- Indicatorii numerici ai câmpului ± 2 mm
- Indicatorii câmpului luminos ± 2 mm
- Rotatia sistemului de colimare ± 1°
- Masa de tratament:
● scale laterale şi longitudinale 2 mm
● scale verticale 2 mm
● inclinare verticala (sub greutatea pacientului) 5 mm
- Sistemele de verificare ale tratamentului conform
specificatiilor fabricantului
(unghiul capului de iradiere, dimensiunea câmpului,
rotatia colimatorului, durata tratamentului sau
unitãţile monitor, energia fasciculului, etc.)
- Dispozitive de fixare ± 2 mm
(mulaje, punti pentru san, suporti pentru cap,
suporti pentru braţ sau picior, proteze bucale de
depãrtare, etc.)
- Dispozitivul de aliniere a pacientului ± 2 mm
Calitatea fasciculului şi precizia câmpului luminos
- Indicatorul câmpului luminos
(unitãţi de densitate) ± 1 mm pe latura
- Calibrarea dozei în axul central în punctul de
referinta în interiorul unei fantome: ± 3% (fotoni)
± 4% (electroni)
- Testele de stabilitate:
aparate cu cobalt - 60 ± 2%
aparate de radioterapie X clasice ± 2%
acceleratoare ± 2%
- Liniaritatea monitorului ± 1%
- Intrerupatoarele aparatelor cu cobalt - 60 ± 0,01 min
- Verificarea electroni/fotoni tipul de radiaţie trebuie
sa fie corect selectat
- Fascicul de radiatii X
omogenitatea fasciculului ± 3%
simetria fasciculului ± 3%
- Aparate cu cobalt - 60
simetria fasciculului ± 3%
- Aparate de rontgenterapie
simetria fasciculului ± 6%
- Fascicule de electroni
omogenitate şi simetrie ± 3%
- Factorul de transmisie al penelor şi al
compensatoarelor ± 2%
- Sistemul de monitorare a dozei
precizie ± 0,5%
liniaritate ± 1%
efectul debitului dozei ± 2%
stabilitate ± 2%
unghiul capului de iradiere ± 3%
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016