Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA din 17 iunie 2005  privind calculul solvabilitatii ajustate a societatilor de asigurare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA din 17 iunie 2005 privind calculul solvabilitatii ajustate a societatilor de asigurare

EMITENT: COMISIA DE SUPRAVEGHERE A ASIGURARILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 615 din 15 iulie 2005
NORMA din 17 iunie 2005
privind calculul solvabilitãţii ajustate a societãţilor de asigurare
EMITENT: COMISIA DE SUPRAVEGHERE A ASIGURÃRILOR
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 615 din 15 iulie 2005


CAP. I
Principii generale şi selectarea metodei de calcul al solvabilitãţii ajustate

Proportionalitatea
ART. 1
(1) În calculul solvabilitãţii ajustate a unei societãţi de asigurare Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor va tine cont de cota proporţionalã detinuta de societatea de asigurare participativa în societãţile sale afiliate.
(2) Cota proporţionalã reprezintã partea de capital subscris detinuta direct sau indirect de cãtre societatea de asigurare participativa, atunci când se utilizeazã metoda 1 sau metoda 2 descrisã la cap. III, ori procentele folosite pentru stabilirea conturilor consolidate, în situaţia în care se utilizeazã metoda 3 descrisã la cap. III.
(3) Dacã societatea de asigurare afiliatã este o filiala şi are un deficit de solvabilitate, indiferent de metoda folositã, se va lua în considerare totalul deficitului de solvabilitate al acelei filiale.
(4) În cazul în care responsabilitatea societãţii-mama care deţine o parte din capital se limiteazã strict la acea parte de capital, deficitul de solvabilitate al filialei poate fi luat în calcul pe baza proporţionalã.
Eliminarea dublei utilizãri a elementelor marjei de solvabilitate
ART. 2
(1) Tratamentul general al elementelor marjei de solvabilitate:
a) în calculul marjei de solvabilitate ajustate a societãţii de asigurare se elimina dubla utilizare a elementelor admise, indiferent de metoda folositã;
b) chiar dacã metodele descrise la cap. III nu prevãd acest lucru, la calculul solvabilitãţii ajustate a unei societãţi de asigurare se elimina urmãtoarele valori:
(i) valoarea oricãrui activ al societãţii de asigurare respective, care reprezintã echivalentul elementelor admise în calculul marjei de solvabilitate la una dintre societãţile de asigurare afiliate;
(ii) valoarea oricãrui activ al unei societãţi de asigurare afiliate unei societãţi de asigurare, care reprezintã echivalentul elementelor admise în calculul marjei de solvabilitate la o societate de asigurare;
(iii) valoarea oricãrui activ al unei societãţi de asigurare afiliate unei societãţi de asigurare, care reprezintã echivalentul elementelor admise pentru calculul marjei de solvabilitate a oricãrei alte societãţi de asigurare afiliate societãţii de asigurare respective.
(2) Tratamentul unor elemente care se iau în calculul marjei de solvabilitate ajustate:
a) în calculul marjei de solvabilitate ajustate se tine cont de urmãtoarele elemente:
(i) rezervele de beneficii şi risturnuri şi beneficiile viitoare ale unei societãţi de asigurare de viata afiliate unei societãţi de asigurare, pentru care se calculeazã solvabilitatea ajustata;
(ii) orice capital subscris, dar nevarsat al unei societãţi de asigurare afiliate unei societãţi de asigurare, pentru care se calculeazã solvabilitatea ajustata;
b) elemente care nu sunt admise sa se ia în calculul marjei de solvabilitate ajustata sunt:
(i) orice capital subscris, dar nevarsat, ce reprezintã o obligaţie de plata pentru societatea de asigurare participativa;
(ii) orice capital subscris, dar nevarsat al societãţii de asigurare participative, ce reprezintã o obligaţie de plata pentru o societate de asigurare afiliatã;
(iii) orice capital subscris, dar nevarsat al unei societãţi de asigurare afiliate, ce reprezintã o obligaţie de plata pentru o alta societate de asigurare afiliatã aceleiaşi societãţi de asigurare participative.
(3) Transferabilitate:
a) în cazul în care Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor considera ca anumite elemente admise în calculul marjei de solvabilitate a unei societãţi de asigurare afiliate, alta decât cea menţionatã la cap. II, nu sunt disponibile pentru a acoperi cerinta marjei de solvabilitate a societãţii de asigurare participative, pentru care se calculeazã solvabilitatea ajustata, elementele respective vor fi incluse în calcul numai în mãsura în care sunt admise pentru a acoperi nivelul marjei de solvabilitate minime a societãţii de asigurare afiliate;
b) suma elementelor prevãzute la cap. II şi III nu poate fi mai mare decât suma luatã în calculul marjei de solvabilitate a societãţii de asigurare afiliate.
Eliminarea de capital intragrup
ART. 3
(1) În calculul solvabilitãţii ajustate nu se tine cont de nici un element admis pentru marja de solvabilitate care rezulta din tranzacţii reciproce între societatea de asigurare şi:
a) o societate afiliatã;
b) o societate participativa;
c) o alta societate afiliatã oricãreia dintre societãţile sale participative.
(2) Atunci când un element rezulta din tranzacţii reciproce cu orice alta societate afiliatã unei societãţi de asigurare, nu se tine cont de el ca element admis pentru calculul marjei de solvabilitate a societãţii de asigurare afiliate unei societãţi de asigurare, pentru care se calculeazã solvabilitatea ajustata.
(3) Se considera a fi o tranzacţie de capital intragrup în cazul în care o societate de asigurare sau o societate afiliatã acesteia deţine un element admis pentru marja de solvabilitate a celei dintâi societãţi, deţine acţiuni sau acorda ori garanteazã împrumuturi.

CAP. II
Aplicarea metodelor de calcul

Societãţile de asigurare afiliate
ART. 4
(1) Calculul solvabilitãţii ajustate se efectueazã în conformitate cu principiile şi metodele generale prevãzute în prezentele norme.
(2) În cazul în care societatea de asigurare are mai multe societãţi afiliate, calculul solvabilitãţii ajustate se face prin integrarea activitãţii fiecãreia dintre aceste societãţi de asigurare afiliate, indiferent de metoda utilizata.
(3) În cazul participatiilor succesive calculul solvabilitãţii ajustate se face la nivelul fiecãrei societãţi de asigurare participative care are cel puţin o societate de asigurare afiliatã.
(4) Se considera participare succesiva participarea unei societãţi de asigurare într-o alta societate de asigurare care este şi ea la rândul ei o societate participativa într-o alta societate de asigurare.
(5) Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor este în mãsura sa acorde derogãri privind calculul solvabilitãţii ajustate a unei societãţi de asigurare, în urmãtoarele situaţii:
a) dacã societatea de asigurare este o societate afiliatã altei societãţi de asigurare autorizate de Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor, iar societatea afiliatã respectiva este luatã în calculul solvabilitãţii ajustate a societãţii de asigurare participative;
b) dacã societatea de asigurare este o societate afiliatã unui holding de asigurare sau unei societãţi de reasigurare cu sediul social în România şi dacã atât holdingul de asigurare sau societatea de reasigurare, cat şi societatea de asigurare afiliatã au fost luate în calculul marjei de solvabilitate;
c) dacã este o societate de asigurare afiliatã altei societãţi de asigurare, unei societãţi de reasigurare sau unui holding de asigurare cu sediul social într-un alt stat membru şi dacã autoritãţile competente din statele membre respective au convenit sa acorde Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor dreptul de a exercita o supraveghere suplimentarã.
(6) În toate cazurile derogarea data de Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor se acorda numai dacã elementele admise pentru calculul marjei de solvabilitate sunt repartizate în mod corespunzãtor între societãţile respective.
(7) Dacã societatea de asigurare afiliatã are sediul social într-un alt stat membru decât societatea de asigurare autorizata de Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor şi pentru care se face calculul solvabilitãţii ajustate, se va tine cont de nivelul solvabilitãţii stabilit de autoritãţile competente ale celuilalt stat membru.
Societãţi de reasigurare afiliate
ART. 5
În calculul solvabilitãţii ajustate a unei societãţi de asigurare care este o societate participativa într-o societate de reasigurare, societatea de reasigurare afiliatã este tratata prin analogie cu o societate de asigurare afiliatã, aplicându-se principiile şi metodele generale descrise în prezentele norme.
Holdingurile de asigurare intermediare
ART. 6
În calculul solvabilitãţii ajustate a unei societãţi de asigurare care deţine o participaţie într-o societate de asigurare, o societate de reasigurare afiliatã sau o societate de asigurare dintr-o ţara terta prin intermediul unui holding de asigurare, se tine cont de situaţia holdingului de asigurare intermediar. Exclusiv în scopurile acestui calcul, care urmeazã sa fie efectuat în conformitate cu metodele şi principiile generale descrise în prezentele norme, acest holding de asigurare este tratat ca şi cum ar fi o societate de asigurare care cade sub incidenta cerintei de solvabilitate zero.
Societãţi de asigurare sau reasigurare afiliate, cu sediul social în state terţe
ART. 7
(1) Societãţi de asigurare afiliate din state terţe: în calculul solvabilitãţii ajustate a unei societãţi de asigurare care este o societate participativa într-o societate de asigurare dintr-un stat terţ, aceasta din urma este tratata prin analogie cu o societate de asigurare afiliatã, aplicându-se principiile şi metodele generale descrise în prezentele norme.
(2) Societãţi de reasigurare afiliate din state terţe: în cazul în care reglementãrile specifice ale statului terţ cu privire la elementele admise în calculul solvabilitãţii prevãd alte metode, Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor recunoaşte aceste elemente numai în mãsura în care nu incalca prevederile art. 5.
Lipsa informaţiilor necesare
ART. 8
În cazul în care Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor nu dispune, din diferite motive, de informaţiile necesare în vederea calculãrii solvabilitãţii ajustate a unei societãţi de asigurare, referitoare la o societate afiliatã cu sediul social într-un stat membru sau într-un stat terţ, participaţia societãţii respective în societatea de asigurare participativa se scade din elementele admise pentru marja de solvabilitate ajustata. În aceasta situaţie câştigurile nerealizate aferente unei astfel de participatii nu sunt admise ca element eligibil pentru marja de solvabilitate ajustata.

CAP. III
Metode de calcul

Metoda 1: metoda deducerii şi agregarii
ART. 9
(1) Solvabilitatea ajustata a societãţii de asigurare participative reprezintã diferenţa dintre:
a) suma:
(i) elementelor admise pentru marja de solvabilitate a societãţii de asigurare participative; şi
(ii) cota proporţionalã a societãţii de asigurare participative în elementele admise pentru marja de solvabilitate a societãţii de asigurare afiliate;
şi
b) suma:
(i) contravaloarea participatiei societãţii de asigurare participative în capitalul societãţii de asigurare afiliate; şi
(ii) solvabilitatea minima a societãţii de asigurare participative; şi
(iii) cota proporţionalã din solvabilitatea minima aferentã societãţii de asigurare afiliate.
(2) Dacã participaţia în societatea de asigurare afiliatã consta, integral sau parţial, într-o proprietate indirecta, atunci alin. (1) lit. b) pct. (i) incorporeaza valoarea unei astfel de proprietãţi indirecte, iar alin. (1) lit. a) pct. (ii) şi lit. b) pct. (iii) vor include cotele proporţionale pe care le au elementele admise pentru marja de solvabilitate a societãţii de asigurare afiliate şi, respectiv, pentru solvabilitatea societãţii de asigurare afiliate.
Metoda 2: metoda deducerii obligatorii
ART. 10
Solvabilitatea ajustata a societãţii de asigurare participative este diferenţa dintre:
a) suma elementelor admise pentru marja de solvabilitate a societãţii de asigurare participative; şi
b) suma:
(i) solvabilitatea minima a societãţii de asigurare participative; şi
(ii) cota proporţionalã din solvabilitatea minima aferentã societãţii de asigurare afiliate.
Metoda 3: metoda contabilitãţii consolidate
ART. 11
Calculul solvabilitãţii ajustate a societãţii de asigurare participative se face pe baza conturilor consolidate. Solvabilitatea ajustata a societãţii de asigurare participative este diferenţa dintre elementele admise pentru marja de solvabilitate calculatã pe baza datelor consolidate şi:
a) suma dintre solvabilitatea minima aferentã societãţii de asigurare participative şi cotele proporţionale din solvabilitatea minima aferentã societãţilor de asigurare afiliate, pe baza procentajelor folosite pentru stabilirea conturilor consolidate; sau
b) solvabilitatea minima calculatã pe baza datelor consolidate.

CAP. IV
Dispoziţii finale

ART. 12
Nerespectarea prevederilor prezentelor norme se sancţioneazã în condiţiile şi potrivit prevederilor <>art. 39 din Legea nr. 32/2000 privind societãţile de asigurare şi supravegherea asigurãrilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 13
Prezentele norme se vor aplica de la data aderãrii României la Uniunea Europeanã.
ART. 14
Prezentele norme transpun integral prevederile anexei I la Directiva 98/78/CEE .
_________

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016